Een goed regendeken beschermt je paard tegen de elementen. Het houdt hem lekker droog en warm zodat hij van zijn vrijheid in de weide kan genieten. Maar elk paard is anders en een goed regendeken vinden dat perfect bij hem past kan een hele klus zijn.
Er zijn veel verschillende opties met elk hun voor- en nadelen en specificaties waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Lees hieronder verder om het beste regendeken te vinden voor jouw paard of pony.
Onze selectie regendekens voor paarden
- Beste prijs-kwaliteit: Bucas Irish Turnout Light bij Bol.com
Topkwaliteit voor een redelijke prijs. - Beste 0 gram: QHP Turnout met fleece bij Bol.com
Perfecte combinatie van warm en licht. - Beste 100 gram: Epplejeck Tolga bij Epplejeck
Goed geรฏsoleerd en goedkoop. - Beste met hals: Horseware Amigo Bravo Plus Turnout bij Bol.com
Volledig beschermd in optimale kwaliteit. - Beste met fleece: Bucas Smartex Rain bij Bol.com
Droog en warm, topkwaliteit voor je paard. - Beste voor Shetlander: Bucas Freedom Turnout bij Bol.com
De beste pasvorm, ook voor de kleintjes. - Beste goedkope: Harryโs Horse Thor bij Bol.com
Goede kwaliteit voor een zachte prijs.
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Bucas Irish Turnout Light
- Stevige kwaliteit
- Goede sluitingen
- 100% waterdicht
- Goede pasvorm
- Geen schuurplekken
- Geen riemen aan de benen
Het beste regendeken voor de meeste paarden is de Bucas Irish Turnout. Deze heeft een vulling van vijftig gram en is dus ideaal voor alle seizoenen op koudere, natte dagen. De buitenstof van dit deken is van een denier van 1200D en kan dus heel lang mee. Het is een heel sterk deken dat moeilijk kapotgaat, ook als je een paard hebt dat soms wat wild kan zijn in de weide.
Binnenin is de voering gemaakt van glad nylon. Dit vermindert de kans op schuurplekken drastisch. Ook op de pasvorm valt niets aan te merken dankzij het All-Fit design. De sluitingen zijn goed en heel handig. Verder is dit deken helemaal waterdicht dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je paard toch nat wordt en het koud kan krijgen. Het nadeel is dat er geen riemen zijn aan de benen, maar die kun je zelf bijbestellen voor nog meer bescherming. Voor een gemiddelde prijs krijg je een kwaliteit die vergelijkbaar is met veel duurdere modellen.
Beschikbare maten: XS/S/XL/175/190/195/205/215 | Vulling: 50 gram | Denier: 1200D
Beste 0 gram: QHP Turnout met fleece
- Goedkoop
- Warm en licht
- Goede aansluiting
- Minder goede pasvorm voor bredere paarden
Zoek je een nul gram deken, dan is de QHP Turnout een goede keuze. Aangezien het deken een vulling heeft van nul gram, is het licht en makkelijk op te leggen. Dit deken heeft een fleece binnenvoering, wat ervoor zorgt dat je paard toch warm blijft. De fleece in combinatie met een vulling van nul gram is perfect voor een paard dat een dikke wintervacht heeft, maar toch dat extra beetje bescherming kan gebruiken als het koud wordt. Zeker na een training komt de fleece goed van pas, die zorgt ervoor dat je trouwe vriend niet nat blijft onder het deken.
Aan de borst is de pasvorm aangepast zodat het deken mooi aansluit en er geen opening ontstaat. Deze aangepaste pasvorm kan er wel voor zorgen dat het deken bij sommige bredere paarden wat te strak zit aan de borst. Dit is het enige nadeel. Voor een heel scherpe prijs haal je met de QHP Turnout met fleece het beste regendeken van nul gram en een denier van 600D in huis.
Beschikbare maten: 105/115/125/135/145/155/165/175/195/205/215 | Vulling: 0 gram | Denier: 600D
Beste 100 gram: Epplejeck Tolga
- Geen schuurplekken
- Goedkoop
- Vuil- en waterafstotend
- Sluitingen zijn niet zo sterk
De beste honderd gram regendeken is de Epplejeck Tolga. Dit deken heeft dus een vulling van honderd gram, wat ervoor zorgt dat het wat extra warmte biedt, zonder meteen heel zwaar te zijn. De Tolga is ook heel goed geรฏsoleerd met hollow fibers, waardoor de warmte goed wordt behouden. Dit regendeken heeft een buitenstof van 600 denier en is dus redelijk goed bestand tegen scheuren. Wat vooral opmerkelijk is voor dit regendeken, is dat het heel weinig schuurplekken oplevert dankzij de gladde nylon voering aan de binnenkant. Ideaal dus voor een paard dat daar gevoelig voor is.
Dankzij de teflon coating is dit deken makkelijk proper te houden aangezien de buitenkant vuil- en waterafstotend is. Ook het prijskaartje is mooi: voor deze voordelige prijs kun je niet veel beter vinden in de categorie honderd gram dekens. Het enige nadeel is dat de sluitingen niet heel sterk zijn. Als je dus een paard hebt dat onstuimig is in de weide, denk je best even na of dit deken wel de beste keuze is.
Beschikbare maten: 165/175/185/195/205/215 | Vulling: 100 gram | Denier: 600D
Beste met hals: Horseware Amigo Bravo Plus Turnout
- Perfecte pasvorm
- Heel goede kwaliteit
- Gaat lang mee
- Afneembaar halsstuk
- Duur
Een regendeken met hals is een must als je paard geschoren is. Een geschoren paard krijgt het veel sneller koud en een regendeken met een hals beschermt hem dan optimaal tegen weer en wind. Maar ook voor ongeschoren paarden kan een regendeken met hals nodig zijn. De beste in deze categorie is de Amigo Bravo Plus Turnout van Horseware. Dit deken heeft een vulling van 250 gram. Dit lijkt misschien veel, maar het zorgt er wel voor dat je paard er ook in heel koude temperaturen warmpjes bij staat.
Het deken is gemaakt van 1200 denier polyester, wat er dus voor zorgt dat het heel sterk is en niet makkelijk kapotgaat. Het halsstuk is afneembaar en heeft een goede sluiting. Het nadeel van dit deken is dat het redelijk duur is, maar je betaalt wel voor kwaliteit. Het gaat ook lang mee dus het is een slimme investering. Dit deken is ideaal voor een paard dat geschoren is en/of nood heeft aan een degelijk deken dat hem warm houdt tot aan de oren, zelfs in temperaturen onder het vriespunt.
Beschikbare maten: 165/175/183/190/195/205/213/221 | Vulling: 250 gram | Denier: 1200D
Beste met fleece: Bucas Smartex Rain
- Ongeรซvenaarde kwaliteit
- Houdt je paard goed droog
- Degelijke pasvorm
- Niet geschikt voor heel lage temperaturen
Een regendeken met een fleece voering kan heel handig zijn als je paard na het trainen niet snel opdroogt of veel rond galoppeert in de weide. De fleece in het deken zorgt ervoor dat je paard sneller opdroogt. Het is makkelijker dan telkens een fleece deken onder je regendeken te leggen. Het regendeken met fleece dat wij aanraden is de Smartex Rain van Bucas. Bucas-dekens zijn gekend om hun kwaliteit en ook bij de Smartex Rain is dat absoluut het geval.
Het is een heel sterk deken dat niet snel kapotgaat. Het heeft een goede pasvorm die goed geschikt is voor de meeste paarden. De Smartex Rain houdt je paard goed droog van binnenuit, bijvoorbeeld van het zweet na een training, maar ook aan de buitenkant is het volledig waterdicht. De prijs is wel iets hoger dan gemiddeld. Ook is dit deken niet ideaal voor temperaturen die onder het vriespunt liggen, houd daar dus rekening mee. Over het algemeen is de Smartex Rain een goed, degelijk deken met fleece dat je paard mooi drooghoudt.
Beschikbare maten: 107/114/130/145/152/160/168/175/183/191/198/206/213/218 | Vulling: 0 gram | Denier: nvt
Beste voor Shetlander: Bucas Freedom Turnout
- Beste pasvorm
- Gaat lang mee
- Goedkoop
- Geen bilkoorden
De beste regendeken voor een Shetlander is de Freedom Turnout van Bucas. Dit deken heeft een vulling van 150 gram, wat dus niet heel veel is, maar dat is net een voordeel. Een Shetlander is gewend aan koudere temperaturen in vergelijking met andere paarden. Daarom leg je best pas een regendeken op onder het vriespunt. Dan is een deken van 150 gram ideaal. Een zwaardere deken zou immers te warm kunnen zijn voor een Shetlander.
Het deken is volledig waterdicht en heeft 600 denier. Dit lijkt weinig, maar dit regendeken van Bucas gaat over het algemeen heel lang mee. Op dit filmpje kun je het deken op een paard zien. Je ziet er ook de verschillende sluitingen, waaronder klittenband, T hooks en verstelbare singels. In vergelijking met andere opties heeft de Freedom Turnout de beste pasvorm voor een Shetlander.
Ook de prijs is heel mooi voor een kwalitatief deken. Als er al een minpuntje op aan te merken is, is dat dat de sluitingen soms een beetje lastig zijn. Vooral het feit dat er geen bilkoorden zijn is een nadeel.
Beschikbare maten: 107/114/130/145/152/160/168/175/183/191/198/206/213 | Vulling: 150 gram | Denier: 600D
Beste goedkope: Harryโs Horse Thor
- Goedkoop
- Kwalitatief
- Goede pasvorm
- Geen schuurplekken
- Kan soms doorlekken
Een regendeken vinden dat goedkoop is zonder al te veel kwaliteit te verliezen, het kan moeilijk zijn. Het Thor deken van Harryโs Horse is een goede optie. Het heeft een vulling van nul gram, maar als je dat nodig vindt, kan je het ook met zwaardere vulling vinden .
Verder heeft het een denier van 600D en is het dus heel degelijk. Dit regendeken heeft een goede kwaliteit en kan lang meegaan. Het heeft een goede pasvorm die mooi aansluit bij verschillende soorten paarden. Het vermindert de kans op schuurplekken en is daarom ook een goede optie voor paarden die hier gevoelig aan zijn. Het grootste voordeel is voornamelijk de prijs.
Vergeleken met veel andere merken en modellen is de Thor zacht geprijsd, zonder al te veel in te leveren op de kwaliteit. Een nadeel is dat het deken soms een beetje kan doorlekken. Je kan hem ook verkrijgen met een vulling van nul gram.
Beschikbare maten: 165/175/185/195/205/215 | Vulling: 0 gram | Denier: 600D
Hopelijk haal je wat inspiratie uit onze lijst beste regendekens, of misschien heb je meteen gevonden wat je zocht!
Een regendeken is goed voor meerdere seizoenen, vooral in Belgiรซ waar we veel regen kennen. In de zomer kan je je paard beschermen tegen de volle zon. Ook insecten zijn dan een pest. Bescherm je paard met een goed vliegendeken of belangrijker, een goed vliegenmasker. Tegen de hitte beschermen doe je met een zweetdeken.
Waar op letten bij het kopen van een regendeken?
Vulling
Als het gaat over regendekens voor paarden, dan moet je niet alleen nadenken over welke kleur of welke maat het beste is, maar ook over hoeveel vulling er nodig is. Net zoals bij mensen en hun regenjassen zijn er verschillende regendekens met verschillende diktes.
De standaard regendeken heeft nul gram vulling en kan gebruikt worden als bescherming tegen wind en regen, maar zal weinig bescherming bieden als het echt koud is. Gaat de temperatuur onder het vriespunt en staat je paard vaak buiten of is je paard geschoren, dan is een regendeken met honderd gram of meer wel een must, want dat is simpelweg warmer voor je paard.
Zorg zeker dat je paard het niet te warm krijgt, evalueer dus dagelijks het weer en of je paard die dag een deken nodig heeft. Paarden kunnen in het algemeen goed tegen koude en regen, dus welke vulling jouw paard nodig heeft hangt af van verschillende factoren die verschillend zijn van paard tot paard.
Geschoren paarden hebben het sneller koud en paarden die altijd buiten staan kunnen minder snel drogen, dus hebben ze een dikker deken nodig. Oudere of zieke paarden hebben ook meer last van lage temperaturen. Het gewicht van de vulling hangt dus af van wat jouw paard nodig heeft en van het weer.
Maat
Niet alleen een goed aangepaste vulling is belangrijk, maar ook de maat. Een goed regendeken mag zeker niet zo strak zitten dat het wondjes veroorzaakt bij je paard of pony. Het deken mag zeker niet te strak zitten rond de nek, want je paard of pony moet in alle comfort zijn hoofd en schouders vrijuit kunnen bewegen. Ook mag het deken niet te strak zitten aan de schoft. Een slecht aanpassend regendeken kan niet enkel oncomfortabel zijn, maar zelfs gevaarlijk.
De juiste maat is dus belangrijk. Om die juiste maat te weten, meet je best de rug van jouw paard of pony. Meet vanaf de borst van je paard tot aan de achterhand, dit is de onderlengte en dus de maat dit je nodig hebt. Op dit filmpje vind je een uitgebreide uitleg over hoe je je paard het best opmeet. e meet je welke maat deken je paard nodig heeft?)Houd ook rekening met de bouw van je paard, een breder paard heeft misschien een maatje groter nodig.
Materiaal
De meeste regendekens voor paarden of ponyโs zijn gemaakt van nylon. Nylon is een heel sterk materiaal dat niet snel kapot gaat. Nylon is zo ontworpen dat als er een scheur in je deken komt, de scheur niet groter wordt. Ideaal voor een paardendeken dus. Regendekens zijn natuurlijk meestal waterdicht. Soms kom je ook fleece dekens tegen. Deze dekens worden niet gebruikt om je paard buiten te zetten in de regen, aangezien ze weinig bescherming bieden en snel kapot gaan.
Een fleece deken kan gebruikt worden om na de training op te leggen tijdens het afkoelen van het paard of als extra onderdeken onder je regendeken. Als je bijvoorbeeld een regendeken hebt van nul gram, maar het is toch te koud buiten, dan kan een fleece onderdeken de extra warmte bieden die een paard nodig heeft. Sommige regendekens hebben fleece in de binnenvoering.
Denier
Als we over denier spreken bij regendekens, dan gaat het over de sterkte en de zwaarte van het materiaal van het regendeken, voornamelijk het buitenste deel van het deken. Hoe hoger het cijfer, hoe sterker het deken en hoe minder snel het kapot gaat. Dit cijfer kan variรซren tussen 600D en 1680D. Hoeveel denier het deken voor jouw paard nodig heeft, hangt af van verschillende factoren zoals het gedrag van je paard en je budget. Als je een paard hebt dat redelijk kalm is, kan 600D voldoende zijn.
Is je paard een held in dingen kapot maken, dan zul je toch iets sterkers nodig hebben. Houd ook rekening met de omgeving van je paard: of hij bij andere paarden staat en hoelang hij buiten staat. Dit kan ook je keuze voor het aantal denier beรฏnvloeden. Een regendeken met een hoger denier is natuurlijk wel duurder, maar dit kan op lange termijn voordeliger zijn omdat het minder snel kapot gaat.
Heeft mijn paard een regendeken nodig?
Of jouw paard een regendeken nodig heeft of niet, hangt dus echt af van de situatie en van je paard zelf. Een paard dat altijd buiten staat, doe je best een deken op in de wintermaanden. Ook als je paard geschoren is, zal hij of zij nood hebben aan die extra bescherming. Een regendeken is niet nodig in de zomer als het warm is, enkel als de temperatuur rond het vriespunt ligt. Wel kan in de zomermaanden een vliegendeken van pas komen om je paard te beschermen tegen vliegende insecten. Zolang het niet vriest kan een normaal paard goed tegen regen en wind.
Is je paard wat ouder of ziek, dan zal het sneller een deken kunnen gebruiken. Stop af en toe je hand onder het deken om te checken of je paard het niet te warm heeft. Paarden kunnen namelijk beter tegen koude dan tegen warme temperaturen. Om echt te weten of je paard een regendeken nodig heeft of niet, houd je best gewoon je paard zelf goed in de gaten en let je dagelijks op het weer.
Wordt het echt koud dan kan je ook opteren voor een winterdeken.
Wanneer je paard een regendeken op doen?
Je hoeft niet telkens wanneer het regent een regendeken op te leggen. Paarden kunnen heel goed tegen een klein beetje regen. Hun vacht zit is immers grotendeels waterafstotend. Regent het uren aan een stuk en kan je paard tussendoor niet voldoende opdrogen, dan kan een deken wel nuttig zijn, zeker bij koud weer. Niet alleen is de vacht van een paard waterafstotend, ze werkt bovendien ook isolerend.
Daarom heeft een normaal paard het niet snel koud. Enkel als de temperaturen onder het vriespunt dalen kan een paard echt last hebben van koud weer. Bibbert je paard, doe hem dan zeker een deken aan.
Welke dekens mag je onder een regendeken steken?
Een regendeken op zich is meestal voldoende. Er hoeft geen extra deken onder je regendeken. Is het echter bar koud en heeft je deken niet genoeg vulling, dan kan je er eventueel een fleece deken onderleggen. Dit functioneert dan als een extra buffer om warm te blijven.
Zorg er zeker voor dat je het fleece deken er op tijd weer af haalt zodat je paard het niet te warm krijgt. Let er ook op dat je fleece deken niet nat is of nat wordt. Als het fleece deken onder je regendeken ligt kan het namelijk moeilijk opdrogen en dat is slecht voor je paard.
Tot zover onze vergelijking van de beste regendekens dat je online kan kopen.