Het gaat niet goed met de vogelpopulaties, maar daar kunnen we samen iets aan doen. Tuinvogels voederen en ze een vogelhuisje aanbieden is al een geweldige stap. Zou jij graag meer koolmezen zien? Of liever een kolonie mussen? In dit artikel leggen we uit wat voor huisje elke vogel verkiest en hoe je de beste keuze kan maken voor jouw tuin. Naast de top 5 van beste vogelhuisjes leggen we ook uit hoe je zelf een vogelhuis kan maken, waar je het best ophangt en wanneer het een goed moment is om je vogelhuis te plaatsen.

Top 5 – Beste vogelhuis 2021

NESTKAST VOOR MEZEN

Wat maakt een vogelhuis nu specifiek geschikt voor koolmezen en pimpelmezen? Ten eerste, hebben ze graag een woning die zeker 25 cm groot is en voorzien is van een opening met een diameter van 2,8 (pimpelmees) tot 3,2 (koolmees) cm. Met een bodem van 22 cm x 17 cm is dit vogelhuisje ruim groot genoeg voor een volledig nest van tot wel 14 mezen! Het metalen afdakje zorgt ervoor dat ze ten alle tijden droog zitten. Met de scharnieren kan je het nest gemakkelijk openen voor de schoonmaak. Ook mussen voelen zich hier trouwens thuis.

 “Beste vogelhuisje voor mezen”

WILDBIRD NESTKAST MUS MET GROEN DAK

Mussen zijn geen territoriale vogels. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde! Zij verblijven liever gezellig samen in ‘mussenflats’. Stichting De Mussen Toevlucht raadt daarom vogelhuisjes met een design zoals dat van Wildbird aan. In dit houten vogelhuisje kunnen drie koppels hun nest inrichten. De diameter van 34mm is perfect voor ringmussen.

 “Beste vogelhuisje voor mussen”

VOGELHUISJE MET PUNTDAK

Goedkoop vogelhuisje

Dit zeer basic houten vogelhuisje voldoet aan alle specificaties voor kleine tuinvogels. Je kan hem in drie onopvallende kleuren aankopen, zodat het huisje niet in het oog springt bij predatoren. De afmetingen zijn de minimumafmetingen voor kleine vogels en de diameter is met 3 cm gepast voor pimpelmeesjes. Je kan het dak ook gemakkelijk openen en het ziet er best schattig uit, niet?

NESTKAST VIBORG

Wie weet beter wat vogels graag hebben dan Natuurpunt? Deze eenvoudige nestkast van Viborg is gemaakt op maat van merels en roodborstjes. Zij hebben liever een halfopen invliegopening. Het is volledig gemaakt in hout en voorzien van een laag milieuvriendelijke lak. Om hem lang te laten meegaan, plaats je hem toch best ergens beschut tegen de regen.

“Vogelhuisje voor merels en roodborstjes”

WILDLIFE BOUWPAKKET MEES

Op zoek naar een leuke activiteit? Waarom zet je anders niet zelf een vogelhuisje in elkaar? Om deze mezenkast te maken, hoef je geen handige Harry te zijn, want alle planken zijn al voorgesneden, de gaten zijn voorgeboord en de invliegopening van 32 mm is al aangebracht. Het moet wel gezegd worden dat de handleiding nog iets duidelijker mag.

“Bouwpakket vogelhuisje voor mezen”

Tot zover onze suggestieve top 5 beste vogelhuisjes.
Voor meer dierenhotels in je tuin, bekijk ook de lijst beste insectenhotels.

Vogelhuisjes vergelijken

Wat is een vogelhuisje?

Een vogelhuisje is een afgesloten ruimte, soms letterlijk in de vorm van een klein huis, die mensen gebouwd hebben als nestelplaats voor vogels. De meeste vogelhuisjes zijn gemaakt uit hout, maar er bestaan ook keramieken kruikversies en zelfs betonnen vogelhuisjes. Ze komen voor in allerlei vormen en maten, hangend aan een boom, gesteund op een pilaar of bevestigd aan de gevel van huizen.

Een vogelhuisje is niet hetzelfde als een nestkastje. Een nestkast is de verzamelnaam voor nestelplaatsen voor verschillende gevleugelde dieren zoals ook bijen, vlinders en vleermuizen. Daarnaast heb je dan ook insectenhuisjes die bewoning aanbieden aan bijen en vlinders, maar ook lieveheersbeestjes, vliegjes, oorwormen en andere insecten.

Waarom een vogelhuisje ophangen?

Door de industrialisatie, verstedelijking en het kappen van bossen is het woongebied van vele vogelsoorten drastisch afgenomen. Bepaalde soorten hebben moeite met een plaats te vinden om te broeden en te overwinteren. Volgens Natuurpunt neemt het aantal huismussen al ernstig af.

Een vogelhuisje is niet alleen een geweldige plek voor een nest en een winterdutje, maar het biedt ook bescherming tegen hun natuurlijke vijanden, zoals de boommarter, en eierdieven zoals de wezel, eekhoorn en bonte specht. Ten slotte biedt een vogelhuisje beschutting tegen hevige weersomstandigheden zoals een koude winternacht.

Wanneer vogelhuisje plaatsen?

Vogelhuisjes worden bewoond vanaf het einde van de herfst tot het begin van de lente. Daarom raden specialisten aan van ze al in de herfst op te hangen. Dan zullen ze occasioneel eens gebruikt worden, om dan hun winterwoonst te worden en ten slotte hun favoriete broedplaats tijdens de lente. Uiteraard is het ook nog oké om je huisje in de winter op te hangen. Hang je het in het midden van de lente op, dan zal het mogelijk nog een tijdje leeg staan.

Welke vogelkast voor welke vogel?

Vogels zijn redelijk agressieve en territoriale dieren. Ze lijken klein en schattig, maar in het broedseizoen wordt er hevig gevochten om het beste nest, het beste vogelhuisje op de beste plaats en om een kans met het mooiste vogelvrouwtje te veroveren. Het is zeer goed mogelijk dat verschillende soorten vogels om hetzelfde vogelhuisje zullen vechten. Daarom is de opening van het nest van zeer groot belang. Kleine vogels die in een nest gaan met een grote opening nemen het risico buitengegooid te worden door een grotere vogel.

Om dit te vermijden kan je verschillende vogelhuisjes zetten met verschillende openingen. Grote vogels kunnen niet door de kleine opening en zullen ook helemaal geen moeite doen om hier in te settelen. Dat laat dan weer ruimte voor een kleine vogel om zijn gezin te maken.

Sommige vogels kunnen makkelijk een eigen nest maken, zoals de merels, duiven, zanglijsters, … Maar er zijn ook vogels dat in holen broeden. Dit vinden we steeds minder en minder, gezien dit soort bomen ook verdwijnt. Deze vogels kunnen we dan helpen met een vogelhuisje met een uitvliegopening. We noemen deze vogels ook wel eens holenbroeders.

  • 28 milimeter opening – pimpelmezen
  • 32 milimeter opening – ideaal voor koolmezen, ringmussen, vliegenvanger
  • 38 milimeter opening – geschikt voor boomklevers
  • Mussenhotel onder de dakgoot voor mussen
  • Open vogelnest of balkonkast – Roodborstjes, vliegenvangers, roodstaarten
  • ….

Waar vogelhuisje ophangen?

Vogels zitten graag droog en uit de wind. Ze vinden het ook niet fijn om in volle zon te verblijven. Zoek dus een beschutte plek, bij voorkeur gericht naar het noorden of oosten, op een hoogte van ongeveer twee meter. Lopen er katten rond in de buurt, zorg dan dat die hier niet bij kan. Kijk dus even na of er geen laaghangende takken zijn waaraan een kat zich kan optrekken. Wat planten in de buurt zorgt ervoor dat ze zich meer op hun gemak voelen, maar zorg dat de aanvliegroute wel veilig is, m.a.w. dat ze niet teveel hindernissen zoals brede takken moet ontwijken om in het huisje te geraken.

In ieder vogelhuisje kan één gezin van vogels wonen. Wil je meerdere gezinnen onderdak geven, dan plaats je best meerdere huisjes. Verspreid deze wel voldoende (drie tot tien meter afstand) want de meeste vogels hebben niet graag indringers in hun territorium.

Hoe onderhoud je je vogelhuisje?

Zou jij graag in een bed vol luizen en teken slapen? Of erger nog, je kinderen hierin te slapen leggen? Nee, dank u. Vogels ook niet. Voor het succes van jouw vogelhuisje is het nodig het af en toe schoon te maken.

Als je meerdere broedmomenten wilt tijdens de lente, kan je een snelle opkuis doen telkens een nest jonge vogels uitgevlogen is. Je haalt gewoon nestscherven en eventueel dode vogeltjes eruit. Gebruik gerust handschoenen hiervoor.

De grote schoonmaak doe je wanneer alle bewoners eruit zijn: tijdens de herfst dus. Je haalt het nestmateriaal eruit, en reinigt het even met kokend water en een borsteltje om alle luizen en andere parasieten te doden. Gebruik geen chemische producten. Plaats dan het huisje terug zodat het klaar is voor wintergebruik.

Niet alleen de vogels hebben je hulp nodig, ook de insecten staan onder druk. Wie gaat onze bloemen en fruitbomen bestuiven? En wat moeten de vogels eten als er geen lekkere insectenhapjes meer zijn? Lees in dit artikel meer over het beste insectenhotel. De natuur is je dankbaar!

Tot zover het artikel ‘Beste vogelhuis 2021’ – Laatste update 11/11/2020

Lees meer berichten in de categorie ‘Tuin’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.