Snel zoeken
Borstvoeding en flesvoeding: wat je moet weten om een geïnformeerde keuze te maken
Je baby voeden kan een heikel onderwerp zijn, want iedereen heeft er wel een mening over. Maar uiteindelijk kan alleen jij beslissen of je borstvoeding of flesvoeding geeft. Het belangrijkste is dat je je goed voelt bij die beslissing, wat ze ook is, én dat je een goed geïnformeerde keuze maakt.
Schuldgevoel of stigmatisering heeft geen plaats in je voedingsverhaal. Met dit artikel willen we je vooral informeren (wat zit er precies in kunstvoeding? Wat komt er allemaal kijken bij borstvoeding?), zodat je je gesterkt voelt in het nemen van de juiste keuze voor jou.
Borstvoeding
Wat is borstvoeding?
Moedermelk is een humane melk die specifiek dient om een mens te laten evolueren tot mens, op àlle vlakken. Borstvoeding is daarom meer dan louter voeding.
Borstmelk heeft een ingebouwd beschermingsmechanisme met antistoffen, prebiotica, groeifactoren, vitaminen, hormonen, enzymen en nog veel meer. Als je alle ingrediënten van borstmelk zou oplijsten, kom je aan meer dan vierhonderd items.
Moedermelk is op maat gemaakt van jouw baby dankzij de unieke verbinding tussen je baby en je lichaam. De borstmelk past zich immers aan de behoeftes van je kind aan, bijvoorbeeld bij vroeggeboorte heb je een vettere melk, maar ook wanneer je kind ziek is zal je melk extra antistoffen bevatten.
Waarom kiezen voor borstvoeding?
Doordat je baby afhankelijk is van jouw lichaam voor voeding, ontstaat er een diepe symbiose tussen jullie beide. Er is een soort afhankelijkheid, de ene kan niet zonder de andere. Wanneer je baby op een bepaald moment zelf bepaalt wanneer en hoe vaak hij voedt, ontstaat er een band van vertrouwen en bescherming.
Rationeel gezien is moedermelk de beste melk voor je baby. Het bevat alles wat je baby nodig heeft, van voedings- tot afweerstoffen.
Het is de goedkoopste manier van voeden. In theorie hoef je er niets voor aan te kopen, hoewel een goede borstvoedingsbeha en eventueel een kolf wel aan te raden zijn.
Waar moet je aandachtig voor zijn?
Weet dat de eerste zes weken van borstvoeding pittig zijn. Zowel jij als je baby moeten nog leren hoe die borstvoeding precies werkt. Soms moet je dus veel bijsturen, bijvoorbeeld om je kind te helpen goed aan te happen of om ervoor te zorgen dat je voldoende melk aanmaakt.
Het is niet de hele tijd rozengeur en maneschijn, het is hard werken. Wees realistisch dat het een leerproces is. Vermijd een geromantiseerd ideaalbeeld of een “we zien wel”-ingesteldheid, maar informeer je tijdens de zwangerschap al. Als je de contactgegevens van een lactatiekundige hebt klaarliggen, is de drempel minder groot om bij problemen tijdens de borstvoedingsperiode hulp te zoeken. Een goede begeleiding kan echt het verschil maken.
Nog meer weten over borstvoeding? Lees er hier alles over. Ook bij Kind & Gezin vind je heel wat nuttige info.
KUNSTVOEDING
Wat is fles- of kunstvoeding?
Kunstvoeding of flesvoeding bestaat in poeder- of vloeibare vorm en is een uitgebalanceerde voeding gemaakt om een kind te laten ontwikkelen en groeien, meestal op basis van koemelk, maar kan ook op basis van soja- of geitenmelkeiwit*. De voeding wordt zodanig samengesteld om zo goed mogelijk moedermelk te benaderen.
Kunstvoeding bevat eveneens vitaminen, mineralen, enkele enzymen en aminozuren en soms probiotica (afhankelijk van het merk) en voldoet dus aan de voedingsbehoeften van een baby, maar het heeft niet dezelfde gezondheidsvoordelen als moedermelk.
Kunstvoeding die alleen via de apotheek verkocht wordt, is onderworpen aan strenge regulaties en biedt een veilig en betrouwbaar alternatief voor moedermelk.
* Opgelet: geef je baby geen pure koe-, geiten- of sojamelk te drinken tot ze één jaar zijn.
Waarom kiezen voor kunstvoeding?
Er kunnen heel wat redenen zijn om kunstvoeding te geven, bijvoorbeeld omdat je te veel kwaaltjes ondervindt bij borstvoeding, omdat je je er niet goed bij voelt, omdat er complicaties waren bij de bevalling, of omdat je het gewoon niet wilt.
Er wordt ook vaak voor flesvoeding gekozen omdat ouders in België al na vier maanden terug aan het werk moeten. In de realiteit is niet altijd voldaan aan de wettelijk bepaalde voorschriften rond kolven op het werk. Kunstvoeding biedt dan een goed alternatief.
Soms heb je niet de luxe om te kiezen, bijvoorbeeld doordat je medicijnen neemt die schadelijk voor de baby kunnen zijn of omdat borstvoeding om fysiek of mentale redenen niet lukt. Weet dat je baby ook met flesvoeding goed opgroeit. En ook met flesvoeding bouw je een diepe band tussen moeder en kind op.
Waar moet je aandachtig voor zijn?
Om welke reden je ook kiest voor flesvoeding, laat het jouw keuze zijn. Hoe je beslist te voeden is een keuze die je persoonlijk moet maken, zonder invloed van buitenaf. Je partner of (schoon)moeder mogen wel een mening hebben, maar de eindbeslissing ligt alleen bij jou.
Een goede fleshygiëne is essentieel. Door een gebrek aan hygiëne bestaat er risico op (gastro-intestinale) infecties. Hanteer dus de regels rond het correct bereiden en bewaren van flesvoeding.
Omdat bij borstvoeding het knuffelhormoon oxytocine vrijkomt, kunnen de frequente voedmomenten bij flesvoeding sneller een saai en vervelend klusje lijken. Probeer het moment te koesteren door je baby in de ogen te kijken. Ook voor je baby’s ontwikkeling is het krijgen van aandacht en liefde tijdens het voeden belangrijk. Als je voelt dat het even te veel wordt, laat je partner of iemand anders het flesje geven.
Flesvoeding is duurder dan borstvoeding. Je moet meerdere flesjes en spenen, een flessenborstel en eventueel ook een flessenwarmer aankopen. Ook de flesvoeding zelf moet je uiteraard kopen.
Over borst- en kunstvoeding heeft iedereen wel een mening. Om welke reden je ook voor flesvoeding kiest, zelfs al is dat omdat je het gewoon niet wil, weet dat dat oké is. Het is soms moeilijk je niet schuldig te voelen, maar onthoud dat flesvoeding geven je geen slechte ouder maakt.
Nog meer weten over flesvoeding? Lees er hier alles over. Ook bij Kind & Gezin vind je heel wat nuttige info.