Snel zoeken
Koopgids: Hoe kies ik een draagdoek?
Kangoeroeën met je kindje is héérlijk! Lekker knus bij elkaar, handen vrij, af en toe eens ruiken aan dat babyhoofdje, rustig worden van elkaars hartslag, … Babydragen heeft heel wat voordelen. Maar hoe draag je nu eigenlijk een baby? Kies je een draagdoek of een draagzak? Wat is het verschil? Hoe moet je zo’n draagdoek knopen? Hoe kies je de juiste draagdoek?
Wat is het verschil tussen een draagzak en een draagdoek?
Een draagzak is voorgevormd en hoef je niet te knopen. Je klikt een draagzak vast met gespen. Die moet je, naarmate je kindje groeit, geregeld aanpassen, zodat je kind altijd in een optimale ergonomische houding wordt gedragen.
Bekijk onze lijst beste draagzakken en vergelijk onze favoriete draagzakken.
Een draagdoek is een lange doek die je op zo’n manier knoopt dat je je kind tegen je borst, rug of op je heup kan dragen. Er zijn verschillende soorten.
Ook voor draagdoeken kan je je richten op de lijst beste draagdoeken.
Welke soorten draagdoeken zijn er?
1. Rekbare draagdoek
Eenmaal je het in de vingers hebt, is een rekbare draagdoek heel snel en eenvoudig te knopen. Een rekbare draagdoek is elastisch en bestaat in één maat die vrijwel iedereen past. Bij een rekbare draagdoek bereid je de knoop voor, waarna je pas je baby in de doek plaatst.
Voordelen:
- Ideaal voor beginners
- One size fits most
- Hoeft niet versteld te worden als een andere zorggever wil dragen
- Veel kleuren, prints en stoffen
Nadelen:
- Minder ondersteunend vanaf zo’n 10 kg
- Bijna uitsluitend buikdragen
- Sleept op de grond bij het aantrekken
Hoe je een rekbare draagdoek aandoet en knoopt, kan je zien in dit filmpje.
2. Geweven draagdoek
Een veelzijdige draagdoek van stevige stof die je op heel wat manieren kan knopen. Met dezelfde doek kan je dus op de buik, rug of heup dragen. Een geweven draagdoek kan een gewicht van vijftien kilogram aan.
Voordelen:
- Veelzijdig
- Vanaf de geboorte
- Veel kleuren en prints
- Makkelijk om ergonomisch te dragen
Nadelen:
- Vragen meer oefening
- Verschillende maten (lengtes)
Een geweven draagdoek kan je op verschillende manieren knopen, maar eentje die je zeker moet kennen is de front wrap cross carry. Hoe je die precies knoopt, zie je in dit filmpje (Nederlands).
3. Ringsling
Een ringsling is een kortere draagdoek die je niet echt knoopt. Aan elk uiteinde zit een ring, waar je de stof doorhaalt en zo stevig vastmaakt. Met een ringsling draag je je kind op de heup. Een ringsling is superstevig: ook je kleuter kan je zonder problemen dragen.
Voordelen:
- Gebruiksvriendelijk
- Vergt weinig oefening om mee aan de slag te kunnen
- Vanaf de geboorte
- Geen maximaal aantal kilogram
- Past iedereen
- Ideaal voor kortere afstanden
Nadelen:
- Doordat je hem asymmetrisch draagt, komt veel gewicht op één schouder terecht. Minder geschikt dus voor lange draagperiodes of voor mensen met rugklachten.
In dit instructiefilmpje zie je stap voor stap hoe je een ringsling kan knopen.
Welk type draagdoek is de juiste voor mij?
Om op die vraag een antwoord te vinden, moet je rekening houden met een aantal dingen:
- de leeftijd van je kind
- hoe lang je de draagdoek wil gebruiken
- hoeveel je wil knopen
- of je alleen op de buik wil dragen of ook op de rug en heup
- in welk seizoen je vooral wil dragen
- of de draagdoek meerdere personen moet passen
Hoe oud is je kind?
Wil je vanaf de geboorte dragen, dan is een rekbare draagdoek de meest beginnersvriendelijke optie. Je kind wordt voldoende ondersteund, er is geen grote leercurve en je kan de doek tot 15 kg gebruiken.
Wil je je kindje dragen, maar is hij of zij al ouder dan een jaar? Dan kies je beter voor een geweven draagdoek of ringsling. De rekbare draagdoek is te elastisch en zal te weinig ondersteuning bieden, vooral omdat je kindje ook veel beweeglijker is.
Hoe lang wil je de draagdoek gebruiken?
Een geweven draagdoek of ringsling kan je jaren gebruiken, tot wanneer jij of je kind het niet langer leuk vindt. Een rekbare draagdoek heeft een gewichtslimiet van 15 kg en kan je dus net iets langer dan een jaar gebruiken.
Wil je veel knopen kunnen uitproberen of net zo weinig mogelijk?
Als je graag meerdere knoopwijzes wil leren, of ook op de rug en heup wil dragen, dan biedt de geweven draagdoek je de meeste veelzijdigheid. Uiteraard kan je een geweven draagdoek ook gebruiken als je alleen wil buikdragen.
Een ringsling is het meest beperkt in knoopvariaties: je kan er alleen mee op de heup dragen.
Een rekbare draagdoek is alleen aanbevolen voor buikdragen. Omdat je de rekbare draagdoek altijd op dezelfde manier “voorknoopt”, vergt het knopen weinig moeite.
Wil je echt helemaal niet knopen? Dan kies je beter voor een draagzak. In onze top vijf van beste draagzakken vind je onze aanraders.
Is je kind een zomer- of winterbaby?
In welk seizoen je je kind plant te dragen heeft ook een invloed op welke draagdoek je beter kiest. Een geweven draagdoek vind je bijvoorbeeld in verschillende diktes; de dikste weving is beter tijdens de wintermaanden, terwijl je in de zomer kiest voor een dunne weving. Een geweven draagdoek kan je ook zo knopen dat slechts één laagje je baby bedekt.
Een rekbare draagdoek is vrij dun, maar is meestal van een vrij warme stof gemaakt. Bovendien knoop je de doek in laagjes. In warmere periodes draag je je baby het best in een speciale zomerdraagdoek. Die zijn bijvoorbeeld van luchtdoorlatende mesh gemaakt. Er bestaan ook waterslings, waarmee je ook in het water je kleintje kan dragen. Leuk voor op het strand of langs het zwembad!
Plan je vooral tijdens de herfst of winter te dragen? Dan kan je een speciale cover dragen die fungeert als een soort jas voor je baby wanneer hij of zij in de draagdoek zit. Je kan ook een speciale draagjas kopen (kan je ook tijdens je zwangerschap dragen), maar die zijn best prijzig. Er bestaan ook hoodies die voorzien zijn om over een drager aan te trekken.
Ongeacht de draagdoek: kleed je baby afhankelijk van het weer en hou rekening met de laagjes (jouw lichaamswarmte is ook een laagje!).
Wie zal de draagdoek dragen?
Willen zowel jij als je partner de draagdoek kunnen aantrekken? De rekbare draagdoek en de ringsling passen bij de meeste lichaamsvormen.
In een ringsling heb je verschillende maten, maar die bepalen vooral hoeveel “staart” je hebt, ofte hoeveel stof je over hebt.
Een rekbare draagdoek bestaat in één lengte. Kleinere, tengere mensen zullen meer stof overhebben dan grotere, breder gebouwde mensen, maar in theorie past een rekbare draagdoek de meeste mensen.
Een geweven draagdoek bestaat in negen maten. Maat 6 is de standaardmaat, waar je alle knopen mee kan doen, en die past voor mensen met kledingmaat 36 tot en met 44/46. Vanaf kledingmaat 46 tot 50 kies je beter voor maat 7.
Wanneer gebruik je een draagdoek?
Het leuke aan een draagdoek is dat je je handen vrij hebt. Je kan hem dus altijd gebruiken wanneer je je kindje dicht bij je wil hebben, maar van alles te doen hebt.
Andere momenten waarop een draagdoek fijn is:
- tijdens een wandeling
- tijdens het boodschappen doen
- bij krampjes of reflux
- wanneer je kindje hangerig is door ziekte of een groeisprong
- om je kindje die eerste weken in slaap te krijgen
Een draagdoek kan je gebruiken vanaf de geboorte tot wanneer je kind een flinke kleuter is.
Tip: nog even bedrust na de bevalling? Gebruik je draagdoek om op een veilige manier huid op huid te kunnen doen met je baby zonder dat je rechtop moet zitten.
Wanneer moet je dragen in een draagdoek afbouwen?
Naarmate je baby ouder wordt, zal je vooral met een rekbare draagdoek minder ondersteuning voelen. Vanaf 15 kg kan je die niet langer veilig gebruiken. Je kan wel overschakelen naar een ringsling of geweven draagdoek, die je in principe nog jaren kan dragen. Met een ringsling kan je in theorie zelf een volwassene dragen.
Babydragen is geen verwennerij, ook wanneer die baby al een kleuter is. Wanneer het niet meer fijn is voor jou of je kind, kan je babydragen afbouwen.
In de knoop na al die info?
Bij bepaalde babywinkels of online kan je een draagdoek huren om uit te testen voor je ze aankoopt. Ook kan je terecht bij draagconsulenten, die je helpen bij het vinden van de meest geschikte draagdoek voor jou.
Ook wij hebben favoriete modellen. Meer info hierover vind je in de lijst beste draagdoeken.