De beste zwarte thee is gezond en vol van smaak. Het is de meest gedronken thee in de wereld en hij is niet voor niets zo populair. Er zijn namelijk heel wat gezondheidsvoordelen verbonden aan het drinken van zwarte thee.
Een heerlijk kopje zwarte thee in de ochtend is een goed begin van de dag. Voor deze gelegenheid is er bijvoorbeeld de English Breakfast Tea of Engelse ontbijtthee. Sterker nog, je kan voor elk moment van de dag een passende zwarte thee vinden, variërend in smaak en in cafeïnegehalte. Lees hier verder om de beste zwarte thee voor jou te vinden.
Onze selectie
- Beste prijs-kwaliteit: Lipton Energise English Breakfast bij Bol.com
- Beste Chai: Yogi Tea Black Chai bij Bol.com
- Beste losse thee: De Tuinen Nan-Yu bij Holland & Barrett
- Beste decaf: Twinings Earl Grey Decaffeinated bij Drogisterij
- Beste biologische: Clipper Organic Earl Grey bij Drogisterij
- Beste iced tea: Chalo Lemon Iced Chai bij Bol.com
- Beste melkthee: Drink Me Chai Spiced Chai Latte bij Bol.com
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Lipton Energise English Breakfast
- Beste prijs-kwaliteitsverhouding
- Krachtig
- Puur
- Duurzaam
- Individueel verpakte theezakjes
- Meer afval
- Niet biologisch
English Breakfast Tea of Engelse thee is een klassieker voor bij het ontbijt. Deze sterke zwarte thee heeft een rijke en robuuste smaak. De verkwikkende zwarte thee is een echte klassieker en blijft een betaalbare en alledaagse thee die iedereen kan waarderen. Deze zwarte thee is afkomstig uit Kenia van theeplantages die door Rainforest Alliance zijn goedgekeurd. Bovendien probeert Lipton de plaatselijke bevolking te ondersteunen en mee te werken aan een duurzame toekomst.
De theezakjes van deze thee zijn afzonderlijk verpakt in folie. Deze verpakking houdt de thee vers en lekker. Bovendien kan je zo’n theezakje makkelijk overal meenemen. Zulke voorverpakte theezakjes zijn echter belastend voor het milieu. Het theezakje zelf is gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal en kan op de composthoop of bij het GFT-afval (groenten, fruit en tuin). De doos, het touwtje en het label van de theezakjes mogen bij het oud papier.
Vorm: Theezakjes | Cafeïne: 55 mg
Beste Chai: Yogi Tea Black Chai
- Bevat chai-kruiden
- Zacht voor de maag
- Biologisch
- Duurzaam
- Afzonderlijk verpakte theezakjes
- Niet voor iedereen lekker
- Meer afval
- Duur
De smaak van zwarte thee past uitstekend bij de chai-kruiden. Deze lekkere zwarte thee is biologisch geteeld en heeft een extra warme en kruidige smaak. Het woord ‘chai’ betekent in heel wat oosterse landen ‘thee’. Bij ons is het een thee die oosterse kruiden bevat volgens een oud Indisch recept.
De zwarte thee is aangevuld met rooibos en een kruidenmengsel van kaneel, gember, kardemom, kruidnagel, anijs en zwarte peper. Hierdoor krijgt de thee zijn specifieke chai-karakter. Alle ingrediënten in deze thee zijn van biologische oorsprong. Chai-kruiden zouden de spijsvertering ondersteunen, het bloed en de nieren zuiveren en het hart en de bloeddruk versterken.
Dankzij het mengsel van zwarte thee en rooibos is deze thee zachter voor de maag dan gewone zwarte thee. De zwarte thee die gebruikt wordt, is Indische Assam-thee. Het is lekker met een scheutje melk of een melkvervanger.
De theezakjes zijn afzonderlijk verpakt en makkelijk mee te nemen. Gooi het theedoosje na gebruik niet dadelijk weg. Er staan namelijk wat leuke tips en yogaoefeningen in. Yogi is aangesloten bij Ethical Tea Partnership en Sustainable Spices Initiative voor een duurzamere toekomst.
Vorm: Theezakjes | Cafeïne: 30-40 mg
Beste losse thee: De Tuinen Nan-Yu
- Zacht voor de maag
- Milieuvriendelijk
- Krachtig en puur
- Budgetvriendelijk
- Minder afval
- Niet voor iedereen lekker
- Niet biologisch
Nan-Yu thee is een lekkere, zachte en geurige losse zwarte thee. De thee is afkomstig uit Yunnan in China. Deze Chinese zwarte thee is vooral bekend voor zijn zogenaamd afslankende effect. Mensen die willen afvallen, nemen deze bewering best met een korreltje zout. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs voor.
Deze krachtige zwarte thee bevat van nature echter minder looizuur waardoor hij gezonder en minder zwaar voor de maag is dan andere zwarte thee. Door zijn typerende smaak is deze thee echter niet door iedereen geliefd. De losse thee is verpakt in een papieren zak gemaakt van cellulose en biologisch afbreekbaar PLA (polylactic acid). Laat een halve koffielepel thee ongeveer vier minuten trekken in één kopje kokendheet water.
Vorm: Theezakjes | Cafeïne: 55 mg
Beste decaf: Twinings Earl Grey Decaffeinated
- Decaf
- Duurzaam
- Typische Earl Grey-smaak
- Met bergamotolie
- Meer afval
- Duur
- Niet biologisch
Van deze Engelse klassieker kan je de hele dag genieten. Earl Grey is een mengeling van zwarte thee die vermengd is met bergamotolie. Deze olie is afkomstig uit de schil van de Citrus bergamia of bergamot. Hierdoor krijgt Earl Grey zijn typische zachte en bitterzoete smaak.
Ben je gevoelig aan cafeïne of ben je een Earl Grey-fanaat die ook in de avond wel een kopje lust, dan is deze decaf versie ideaal voor jou. Elk theezakje bevat slechts 4 tot 6 mg cafeïne of theïne. Twinings heeft zijn eigen ‘Sourced with Care’ programma. Hierdoor ben je zeker dat de levensomstandigheden van de plaatselijke Chinese gemeenschappen goed zijn.
De theezakjes zijn biologisch afbreekbaar en individueel verpakt. De verpakking van deze theezakjes en de theedoos gooi je gewoon bij het oud papier. Een kopje Earl Grey is ook lekker met wat warme of koude melk.
Vorm: Theezakjes | Cafeïne: 4-6 mg
Beste biologische: Clipper Organic Earl Grey
- Biologisch
- Duurzaam
- Puur
- Afzonderlijk verpakte theezakjes
- Mooi design
- Meer afval
Deze biologische Earl Grey heeft een lichte en delicate smaak. Hij is gemaakt van de allerbeste zwarte thee uit Nigiri, in het zuiden van India. Deze zwarte thee is verrijkt met een natuurlijk bergamotaroma. Clipper is bovendien ‘s werelds grootste Fairtrade-merk voor thee. Door een eerlijke prijs te betalen voor de thee zorgt Clipper ervoor dat de werknemers en hun families in betere omstandigheden kunnen leven.
De voorverpakte theezakjes zien er erg aantrekkelijk uit met hun unieke design. Ze zijn makkelijk mee te nemen en de verpakking houdt de thee lekker vers. Het nadeel is dat je meer afval hebt. Wel zijn de theezakjes plasticvrij en ongebleekt en dus biologisch afbreekbaar. Ook het papier en de doos waarin ze zitten zijn recycleerbaar.
Vorm: Theezakjes | Cafeïne: 30-40 mg
Beste Iced Tea: Chalo Lemon Iced Chai
- Bevat masala en jaggery
- Lekker koud
- Natuurlijk
- Minder afval
- Vegan en glutenvrij
- Bevat veel suiker
- Niet biologisch
Op een warme zomerdag is een glas koude thee lekker verfrissend. Met dit poeder maak je makkelijk en snel een bijzondere ijsthee of mocktail. Vooral wanneer je van chai-thee houdt, wordt je snel fan van deze zomerse variant.
Deze oplosthee bevat zwarte thee uit Assam in India. Hij is gezoet met jaggery, een gezondere vorm van ongeraffineerde suiker. Je proeft de grote hoeveelheid suiker echter niet door de toegevoegde citroen en het masala extract. Masala is een geconcentreerde ‘chai’ kruidenmengeling.
Deze natuurlijke ijsthee is verpakt in een mooie herbruikbare kartonnen pot. Je lost één of twee schepjes poeder op in een beetje warm water, doet er koud water en ijsblokjes bij en je ice tea is klaar om te drinken. Je kan je drankje nóg aantrekkelijker maken met een vers schijfje citroen en andere stukjes fruit. Deze ijsthee is vegan en glutenvrij.
Vorm: Oplosthee | Cafeïne: 30-40 mg
Beste melkthee: Drink Me Chai Spiced Chai Latte
- Bevat chai-kruiden
- Lekker koud of warm
- Minder afval
- Glutenvrij
- Budgetvriendelijk
- Bevat melk
- Bevat suiker
Dit hartverwarmende en kruidige drankje smaakt extra aangenaam dankzij de toegevoegde melk en suiker. Deze zoete melkthee kan je warm of koud drinken. Je giet gewoon warme of koude melk over drie schepjes poeder, even roeren en klaar.
Het woord ‘chai’ betekent in heel wat oosterse landen ‘thee’. Bij ons is het een thee die oosterse kruiden bevat volgens een oud Indisch recept. Deze Chai Latte is gemaakt van zwarte thee extract, melkpoeder, suiker en chai-kruiden. Doordat de thee melkpoeder en suiker bevat, is hij niet geschikt voor diabetici of vegetariërs en veganisten. Er zitten geen gluten in deze oplosthee. Deze melkthee is verpakt in een kartonnen pot met plastic deksel.
Vorm: Oplosthee | Cafeïne: 30-40 mg
Kort samengevat
Zwarte thee wordt in China al sinds de Ming Dynastie dagelijks gedronken. Bij ons was thee vroeger erg duur en daardoor was het een drankje voor de rijken. Zwarte thee is erg geliefd voor zijn sterke en unieke smaak en vele gezondheidsvoordelen. Het bevat bovendien minder cafeïne dan koffie en is hierdoor een goed alternatief.
Wanneer je op zoek bent naar de beste zwarte thee kan je rekening houden met de smaak, de zuiverheid, de puurheid en het cafeïnegehalte van de thee. Je kan ook een voorkeur hebben voor losse thee of misschien verkies je theezakjes. Ten slotte kan je stilstaan bij de maatschappelijke of ecologische impact van het product. Wij bekeken grondig alle aspecten en maakten een selectie van de beste zwarte thee.
De Lipton Energise English Breakfast is onze favoriete keuze. Het is een toegankelijke zwarte thee met voldoende cafeïne om de dag vol energie te starten. Daarbovenop heeft Lipton een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Lees hier verder om te weten waar je nog op moet letten bij het kopen van zwarte thee.
Waar op letten bij het kopen van zwarte thee?
Soorten
Zwarte thee is afkomstig van de theeplant of Camellia sinensis. Het heeft zijn naam te danken aan de kleur die de bladeren krijgen na een oxidatieproces. Tijdens dit proces worden de geplukte bladeren gekneusd en blootgesteld aan lucht. Hierdoor gaan de bladeren verwelken en ontstaan er chemische reacties waardoor de kleur donkerder wordt. Ook het cafeïnegehalte in de plant neemt hierdoor toe en de typische theesmaak komt naar boven.
Wanneer dit proces voltooid is, worden de geoxideerde bladeren eventueel gerold en daarna gedroogd. Elke stap in het productieproces is belangrijk en geeft de thee zijn eigensoortig karakter. Ook het land van herkomst bepaalt soms de soort. We sommen de bekendste op.
- English breakfast of Engelse thee is meestal een melange van zwarte thee van verschillende herkomst. Engelse thee is in de loop der tijd een soortnaam geworden voor alle zwarte thee. Deze sterke zwarte thee heeft meestal een hoog cafeïnegehalte.
- Ceylon thee is afkomstig uit het vroegere Ceylon, dat nu Sri Lanka heet. Thee uit deze streek is geurig en scherp.
- Earl Grey is een combinatie van zwarte thee met bergamotolie. Deze geurige thee heeft zijn naam te danken aan Earl Charles Grey, een Britse premier die tijdens een handelsmissie naar China deze thee cadeau gekregen zou hebben.
- Darjeeling is zwarte thee afkomstig uit India. Deze exclusieve thee heeft een kruidige, fruitige en lichtzure smaak.
- Assam-thee is ook uit India afkomstig. Deze populaire Indische thee wordt vaak in melanges zoals de English breakfast vermengd.
- Oolong is een gezonde Chinese thee die tussen de groene en zwarte thee zit. De blaadjes van deze thee werden minder lang geoxideerd dan bij gewone zwarte thee. Hierdoor gaat de smaak een beetje meer naar die van groene thee. Je maakt de thee van heet water met een temperatuur van ongeveer 80-90 graden. Na het inschenken laat je de thee nog vijf minuten afkoelen. De ideale drinktemperatuur voor oolong thee is 75 graden Celsius.
Smaak
Zoals hierboven reeds vermeld, hebben de verschillende soorten zwarte thee een verschillende smaak. De smaakverschillen zijn echter subtiel. Enkel theekenners kunnen het verschil proeven tussen bijvoorbeeld Darjeeling of Assam-thee.
Wat de smaak van zwarte thee het meeste bepaalt zijn de aroma’s, kruiden of specerijen die soms worden toegevoegd. De meest bekende smaak is de Earl Grey met zijn citrusachtige bergamotsmaak.
Een andere populaire smaak is de chai-thee. Hier wordt zwarte thee vermengd met een kruidenmengsel van kaneel, gember, kardemom, kruidnagel en zwarte peper. Heel vaak wordt er ook suiker en melk aan toegevoegd voor een chai latte.
Vorm
De meeste zwarte thee is verkrijgbaar als losse thee of in theezakjes. De theezakjes zelf worden meer en meer van biologisch afbreekbaar materiaal gemaakt. Hierdoor kan je ze na gebruik gewoon bij het GFT (groenten-, fruit- en tuinafval) gooien. In sommige gevallen wordt er plastic of nylon verwerkt in de theezakjes. Dat is geen goede zaak. Vooral de piramidevormige theezakjes bevatten weleens plastic. Deze zakjes mogen niet in de GFT-bak of op de composthoop.
Losse thee is uiteraard de beste keuze op ecologisch vlak en het levert het minste afval op. Heel mooi wordt het wanneer de losse thee in een herbruikbare pot zit. Op deze manier heb je helemaal geen afval. Losse thee kan je in een thee-ei of een zeefje doen. Ook bestaan er biologisch afbreekbare zakjes die je zelf kan vullen met losse thee.
Ten slotte bestaat er ook nog zwarte oplosthee. Er bestaat oplosthee om warm te drinken of koud. Oplosthee bevat echter veel suiker. Dat is nodig om de extracten in op te lossen. Hierdoor is deze thee minder geschikt voor mensen die hun suikerinname moeten beperken. Wanneer je vegan bent, vermijd je beter de oplostheeën die melk bevatten, zoals de chai latte. Zwarte oplosthee zit meestal in een herbruikbare verpakking.
Wat zit er in zwarte thee?
Net zoals groene thee, bevat zwarte thee heel wat antioxidanten. Veel minder echter dan in groene thee. Hoewel ze beide afkomstig zijn van dezelfde plant (Camellia sinensis), verschilt het productieproces. Toch bevat zwarte thee heel wat polyfenolen en aminozuren.
L-theanine komt uitsluitend voor in gewone thee en het is verantwoordelijk voor de typische theesmaak. Ten slotte bevat zwarte thee van nature cafeïne of theïne. Lees hier verder om te weten waarom deze stoffen goed voor je zijn.
Waar is zwarte thee goed voor?
Zwarte thee is gezond. Dat komt door bepaalde flavonoïden die voornamelijk in thee te vinden zijn. Zo hebben de polyfenolen of catechines in thee heel wat gezondheidsvoordelen. Het zijn namelijk sterke antioxidanten. Dat betekent dat ze het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die de weefsels en de cellen van je lichaam kunnen beschadigen. Dat heet oxidatieve stress. Bovendien hebben ze een reinigende werking op de lever en de darmen. Ten slotte hebben de polyfenolen in zwarte thee een antibacteriële en antivirale werking. Zwarte thee is dus goed voor je weerstand.
L-theanine is een stof die bijna uitsluitend in echte thee voorkomt. Dit aminozuur werkt in de hersenen samen met neurotransmitters.
De cafeïne of theïne die in zwarte thee aanwezig is, heeft ook heel wat voordelen. Cafeïne is namelijk opwekkend. Het helpt je om wakker en alert te blijven. Ook zorgt cafeïne ervoor dat de nieren sneller werken waardoor het een vochtafdrijvend effect heeft. Je lichaam verliest echter niet meer vocht dan gewoonlijk, maar drijft het gewoon sneller af. Cafeïne zou je ook kunnen helpen met afvallen. Doordat het metabolisme versnelt, zou je lichaam sneller vet verbranden. Dit effect is echter onvoldoende bewezen.
Ten slotte heeft men ontdekt dat je minder stress hebt wanneer je theedrinkt. Zo zou het drinken van thee je cortisol verlagen met 20 procent. Een goede reden dus om dagelijks van een kopje zwarte thee te genieten. Ook zou het drinken van zwarte thee de kans op een beroerte verminderen doordat het goed is voor je hart en bloedvaten. Zwarte thee zou namelijk je bloeddruk en cholesterol positief kunnen beïnvloeden.
Hoeveel cafeïne zit er in zwarte thee?
De hoeveelheid cafeïne in zwarte thee varieert gewoonlijk tussen 30 en 40 mg per kopje. Een kopje koffie heeft gemiddeld dubbel of driedubbel zoveel cafeïne. Toch kan de cafeïne of theïne in zwarte thee nog steeds te hoog zijn voor mensen die overgevoelig zijn.
Cafeïne is niet geschikt voor baby’s en jonge kinderen. Decaf zwarte thee is een goede oplossing voor tijdens de zwangerschap of wanneer je gevoelig bent voor cafeïne.
Wat is het verschil tussen groene en zwarte thee?
Hoewel groene en zwarte thee beide afkomstig zijn van dezelfde plant (Camellia sinensis), verschilt het productieproces. Bij groene thee worden de bladeren onmiddellijk na de oogst verhit. Hierdoor vindt er geen fermentatieproces plaats. Wanneer de bladeren niet oxideren zoals bij zwarte thee, behouden ze hun groene kleur, maar ook alle polyfenolen.
Bij zwarte thee worden de theebladeren na het plukken wel geoxideerd. Tijdens dit proces verandert de kleur van de blaadjes van groen naar donker roodbruin. Vandaar de naam zwarte thee. Tijdens het oxidatieproces stijgt ook het cafeïnegehalte van de bladeren, maar gaan helaas heel wat antioxidanten verloren. Hierdoor bevat zwarte thee meer cafeïne of theïne en minder antioxidanten dan groene thee.