Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je voldoende slaapt. Hiervoor is het belangrijk dat je comfortabel in bed kunt liggen. Maar wat is nu het beste zwangerschapskussen voor jou? Er bestaan namelijk modellen met een U vorm, C vorm en zelfs een J vorm. Hier proberen we je wegwijs te maken in de voor- en nadelen van de verschillende soorten zwangerschapskussens zodat jij ‘s nachts comfortabel kunt slapen.

TOP 5 – beste zwangerschapskussen 2021

Beste zwangerschapskussen Nagui

Het beste zwangerschapskussen voor de meeste mensen is de Nagui. Dit kussen kun je door zijn flexibele vorm zowel gebruiken als zwangerschapskussen en als voedingskussen. Wanneer je gaat slapen kun je het kussen positioneren in een U vorm of in een C vorm, wat jij het liefste hebt. Door zijn compacte vorm neemt hij niet enorm veel ruimte in van het bed. Minpuntje is wel dat je hem best in combinatie gebruikt met een hoofdkussen. Voor mij lag ik iets te laag met mijn hoofd maar dat is een persoonlijke voorkeur. Pluspunt is dat je de keuze hebt uit grijs, roze of blauw.

+ Een polyvalent zwangerschapskussen
+ Neemt niet teveel ruimte in
+ Beschikbaar in 3 verschillende kleuren
–  Mocht iets meer volume hebben

Zwangerschapskussen U vorm AVMK

Het U-vormige zwangerschapskussen is één van de beste zwangerschapskussens om een goede ligpositie te vinden. De zwangerschapsbuik kan immers in de weg zitten en ook na de bevalling wil je de beste positie hebben om jouw kind de borst te kunnen geven. Want vanaf wanneer gebruik je het zwangerschapskussen? Eigenlijk al gedurende jouw gehele zwangerschap en erna, waardoor je zoveel mogelijk comfort moet hebben.

+ Een goed zwangerschapskussen voor ontspanningsoefeningen
+ Voldoende vulling om zonder kussen te gebruiken
+ U vorm zwangerschapskussen
+ Beschikbaar in 8 verschillende kleuren

Zwangerschapskussen XXL Litollo

Nu we alle soorten zwangerschapskussens afgegaan zijn en er de beste uitgehaald hebben is er nog een belangrijk kenmerk aan zwangerschapskussens. De grootte is van cruciaal belang, maar hangt ook af van de ruimte in het bed. Slaap je in een groot bed dan is er geen probleem. Voor een klein bed zoals een twijfelaar is dit XXL zwangerschapskussen te groot. Deze Litollo is 280cm groot, heeft een afneembare hoes en is enorm zacht.

+ XXL afmetingen
+ U vorm zwangerschapskussen
–  Neemt veel ruimte in

Zwangerschapskussen C vorm Super Mami

Dit zwangerschapskussen met C vorm kun je helemaal rond je lichaam leggen. Op die manier kun je het kussen tussen je knieën steken en heb je ondersteuning van je onderrug. Je kan dit kussen gebruiken voor het geven van borstvoeding in een liggende en zittende positie. Wanneer je neer zit kun je dit kussen helemaal rond je heen slaan om je baby in een comfortabele positie te plaatsen.

+ Handig voor het geven van borstvoeding
+ C vorm zwangerschapskussen
–  Beschikbaar in maar 1 kleur

Zwangerschapskussen Doomoo

Als je op zoek bent naar een zwangerschapskussen dat weinig ruimte inneemt overweeg dan de Doomoo Wedge. Dit kussen is speciaal ontworpen om je buik op te laten rusten. Vanaf het derde trimester kan het namelijk zeer moeilijk worden om een comfortabele slaappositie te vinden. Je buik zit altijd in de weg en het is moeilijk om op je rug te blijven liggen. Dit Doomoo zwangerschapskussen is ideaal voor zijslapers die hun buik willen ontlasten.

+ Kan je meenemen op reis
+ Goede ondersteuning van de buik
+ Neemt niet veel ruimte in

zwangerschapskussen-kopen

Tot zover onze lijst beste zwangerschapskussens van 2021.
Lees hieronder meer over het onderzoek, hoe je moet kiezen en waar op te letten bij het kopen van een zwangerschapskussen.

Wat is een zwangerschapskussen?

Een zwangerschapskussen is een kussen dat speciaal ontworpen is voor tijdens en na de zwangerschap. Niet alleen geeft jou dit veel steun en een goede positie tijdens het slapen met een zwangerschapskussen, ook kan het na de zwangerschap helpen om in een goede houding borstvoeding te geven en jouw baby extra steun te geven. Als je jezelf afvraagt vanaf wanneer je zwangerschapskussens gaat gebruiken, dan is het antwoord simpel: gedurende jouw gehele zwangerschap en de eerste maanden daarna.

Hoe moet je een zwangerschapskussen gebruiken?

Maar hoe moet je dan liggen met een zwangerschapskussen? In principe is dit geheel aan jou. Je kunt het kussen gebruiken om jouw benen en heupen te ondersteunen, maar ook jouw bovenlichaam. Het is afhankelijk van jouw lichamelijke klachten waar je het kussen neerlegt. Je kunt hem ook gebruiken tijdens het geven van borstvoeding. Hoe gebruik je een zwangerschapskussen tijdens de borstvoeding? Sla hem om je taille heen zodat je zelf steun in je rug hebt en je kunt jouw baby op een van de uiteinden leggen die op jouw schoot liggen. Zo hebben zowel jij als mama als jouw baby voldoende steun.

groot zwangerschapskussen U vorm

Waarom een zwangerschapskussen kopen?

Als je zwanger bent, wil je het liefst dat alles comfortabel is. De buik zit de laatste maanden voornamelijk in de weg en ook heb je regelmatig last van lichamelijke klachten. Dit kan niet alleen de dagelijkse bezigheden belemmeren, maar zorgt er ook voor dat je niet voldoende uitrust. Met een zwangerschapskussen kun je ervoor zorgen dat dit verleden tijd is en je altijd comfortabel in bed kunt liggen. Ook na de zwangerschap kan het zwangerschapskussen jou nog hulp bieden bij bijvoorbeeld het geven van borstvoeding. Omdat persoonlijke voorkeur van belang is bij het kiezen van een goed zwangerschapskussen. Daarom is het beste zwangerschapskussen voor iedereen anders.

zwangerschapskussen om te voederen

Welke zwangerschapskussen past het best bij mij?

De kussens zijn speciaal ontworpen om ondersteuning te bieden aan de gebieden waar vrouwen zich het meest ongemakkelijk voelen tijdens de zwangerschap. Uw behoeften zullen waarschijnlijk afhangen van het type slaper dat u bijvoorbeeld bent:

Zijslaper: Enkel nood aan een lichaamskussen dat je lichaam in de volledige lengte ondersteunt.  Zijslapers hebben vrije keuze uit alle type zwangerschapskussens

Rugslaper: U-vorm is het beste zwangerschapskussen – deze omhult uw hele lichaam en biedt de comfort dat u nodig heeft, zelfs als u de hele nacht beweegt. Eens u enkele maanden verder zit, richting het einde van de zwangerschap, dan schakelt u best over naar het slapen op de zijkant. De buik zal beginnen hangen door het gewicht wat niet comfortabel is. Zijwaards slapen verlaagt de druk en verbetert de nachtrust.

Buikslaper: Hoewel er zwangerschapskussens zijn voor buikslapers blijft het toch afgeraden om op de buik te blijven slapen. Enerzijds raden we u dus aan geen zwangerschapskussen te kopen om op de buik te blijven slapen – dit kan voor problemen zorgen. Anderzijds blijft het uw keuze en uw nachtrust. Daarom raden we voor buikslapers een wigkussen aan.

Voordelen van een zwangerschapskussen

Rugsteun

De rug wordt het meeste belast tijdens de hele zwangerschap. het is de buik die groeit maar de rug die het gewicht moet ondersteunen. In de nacht herstellen al de spieren van het harde werk, de rug moet in de nacht zoveel mogelijk rust krijgen om chronische letsels en pijn te vermijden. Toch is dit niet altijd makkelijk, afhankelijk van de matras en het nachtkussen, je slaappositie en -gewoontes, kan je nachtrust onderbroken worden. Gebeurt dit te vaak dan loop je risico, daarom de nood aan het beste zwangerschapskussen.

Door steun te bieden aan de buik en knieën wordt ook de rug verder ondersteund. Met een goed zwangerschapskussen wordt de rug gecorrigeerd en de heupen recht gehouden. Afhankelijk van de vorm van het kussen kan deze ook op andere plaatsen dan in de slaapkamer gebruikt worden.

Verbeterde nachtrust

Zoals vermeld helpt het kussen met het ondersteunen van de rug, wat zorgt voor een betere nachtrust. Maar toch zijn er nog elementen om rekening mee te houden. Beweeg je veel? moet je van slaappositie veranderen?  Heb je een partner die hier last van kan hebben? Alles moet overwogen worden in de zoektocht naar het beste zwangerschapskussen.

De keuze van de vorm van kussen zal invloed hebben op de bovenstaande elementen. Een U-zwangerschapskussen zorgt voor meer rust omdat je bewegingen beperkt worden. Daardoor hou je je comfortabele positie ook langer aan, wat zorgt voor een betere nachtrust.

Polyvalent gebruik

Sommige zwangerschapskussens zijn polyvalent van gebruik. Enerzijds zijn ze modulair en kan je er onderdelen afhalen om van U-vorm naar C-vorm te gaan of omgekeerd. Anderzijds kan je ze ook gebruiken als voedingskussen of om te rusten met de baby in de arm. Toch is een zwangerschapskussen voornamelijk in gebruik voor de geboorte, en is de eerste prioritaire functie toch het comfortabeler slapen.

Zwangerschapskussen kopen waar op letten?

1. Grootte van het kussen

Er zijn zowel grote als kleine zwangerschapskussens. Het is afhankelijk van jouw situatie wat het beste zwangerschapskussen is. Je zult daarom goed op moeten letten tijdens de aanschaf. Een klein kussen is voornamelijk bedoeld wanneer je jouw baby borstvoeding gaat geven. Deze plaats je eenvoudig op schoot, waardoor de baby goed kan liggen en de juiste positie aangenomen wordt. Daarnaast kun je deze gebruiken om jouw hoofd te ondersteunen wanneer je nekklachten hebt. Je herkent de kussens aan het maanvormige model.

Een groot kussen is voornamelijk te gebruiken als ondersteuning voor het slapen. Slapen met een zwangerschapskussen kan jou namelijk helpen om de beste ligpositie te vinden met de zwangerschapsbuik. Voornamelijk aan het einde van de zwangerschap kan jou dit veel comfort bieden, doordat jouw buik niet altijd meewerkt aan een goede nachtrust. Na de zwangerschap kan dit zwangerschapskussen jou ook helpen om een goede zitpositie aan te houden. Je kunt hem om je heen leggen, waarna er genoeg plaats overblijft voor de baby. Uiteindelijk zou je het kussen zelfs kunnen gebruiken om jouw kind te leren zitten.

Vorm

U-vorm zwangerschapskussen

Een U-kussen heeft, zoals de naam al aangeeft, de vorm van de letter U en is op veel verschillende manieren te gebruiken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de dichte kant onder te leggen, zodat je hem tussen jouw benen kunt plaatsen. Ook kun je de dichte kant bij jouw hoofd leggen en zo meer steun aan jouw nek bieden.

De zijkanten leg je bij zowel jouw buik als bij jouw rug. Er wordt hierdoor aan alle kanten van jouw lichaam voldoende ondersteuning geboden, zodat je een goede ligpositie krijgt en je weer kunt genieten van een goede nachtrust.

C-vorm zwangerschapskussen

De C-kussens hebben een iets andere manier van gebruiken. De ene kant kun je namelijk tussen jouw benen klemmen, terwijl je de andere kant onder je hoofd legt. De rest van het zwangerschapskussen zorgt ervoor dat de natuurlijke vorm van jouw lichaam gevolgd wordt, zodat jouw buik ondersteund kan worden.

Ook voor het geven van borstvoeding is dit het ideale kussen. Je kunt hem namelijk voor je langs leggen, zodat de baby een comfortabele houding aan kan nemen en op de goede hoogte ligt. Dit kan veel moeilijke bewegingen schelen en je hebt direct een zachte ondergrond voor jouw kind. Ook geeft dit extra veiligheid, zodat je met een gerust hart door kunt met de voeding.

goedkoop zwangerschapskussen C vorm

J-vorm zwangerschapskussen

Hoewel de C-vorm en J-vorm zwangerschapskussens redelijk gelijkaardig zijn is er een klein verschil. Het C kussen heeft niet echt een richting, de boven en onderkant zijn vaak identiek. Bij de U-vorm wordt het hoofd altijd onderin de U gelegd, bij de C kunnen beide kanten gebruikt worden om het hoofd en de knieën te ondersteunen. Een J-vorm heeft duidelijk een boven en onderkant. De J-vorm is eigenlijk een halve U voor mensen die zich ongemakkelijk voelen met een kussen aan beide kanten.

Polyvalent zwangerschapskussen

Daarnaast zijn er ‘modulaire’ zwangerschapskussens, kussens met delen dat je er af kan halen. Zo bouw je je U-vorm makkelijk om naar een J-vorm of enkel een recht gedeelte voor de knieën

normaal zwangerschapskussen kopen

Wedge / Wigkussen

Het unieke ontwerp van een ‘Wedge’ is polyvalent en zo klein dat je hem gemakkelijk mee kunt nemen in huis of op reis. De wig geeft u de juiste buiksteun om zwelling en rugbelasting te verminderen of een goede heup positie door de knieën uit elkaar te houden. Deze zwangerschapskussens maken gebruik van traagschuim die kan helpen de pijn van de heupzenuw te verlichten.

zwangerschap kussen voor onder buik wedge

2. Materiaal

Net zoals een ergonomisch hoofdkussen moet je goed letten op de gebruikte materialen. Natuurlijke materialen zorgen voor een goed ademend kussen die koel blijft tijdens de warme nachten. Hoewel katoen de meest voorkomende materie is moet je goed kijken naar de kwaliteit van het katoen. Makkelijk wassen, een zachte stevige stof, en een houdbare vorm zijn hierbij van belang. Belangrijk bij een goed zwangerschapskussen is dat de hoes / kussensloop eraf gehaald kan worden om makkelijk te wassen.

3. Vulling

Daarnaast is ook de vulling van belang voor de nachtrust. het kussen moet zacht genoeg zijn zodat het hoofd en de nek op een natuurlijke positie liggen, daarnaast hard genoeg om niet door te zakken. Net zoals een ergonomisch hoofdkussen moet je goed letten op de gebruikte materialen.

Hoe stevig een kussen moet zijn, is afhankelijk van persoonlijke voorkeur. De een houdt liever van een stevig kussen, terwijl de ander liever een zacht kussen heeft. De stevigheid wordt grotendeels bepaald door de vulling van een kussen. De grote of kleine korreltjes in het kussen, welke vaak ook navulbaar zijn, is hierbij van groot belang. Hoe groter de korrels, hoe zachter het kussen. Een stevig kussen kan wel voor langere tijd gebruikt worden. Je kunt er daarom voor kiezen om een navulbaar kussen aan te schaffen, zodat het ook in de tijd van de borstvoeding nog een handig hulpmiddel is.

4. Ontwerp

Er zijn veel verschillende merken en designs waar je op terug kunt vallen tijdens het kopen van jouw beste zwangerschapskussens. Merken staan vaak bekend om de betere kwaliteit, maar zijn over het algemeen ook duurder. Een Doomoo zwangerschapskussen is een merkkussen die veel kwaliteit biedt. Ook het zwangerschapskussen van Dreambee is een goede oplossing. Daarnaast heb je merkloze kussens die steeds beter worden, waarmee je jezelf iets kunt besparen bij de aankoop. Het is ook voornamelijk het design dat de doorslag geeft. Je wilt niet alleen een goed kussen, maar ook een leuke print of veel kleur. Ook dan kun je veel aanbod terugvinden.

5. Prijs

Hoewel je het liefst zo veel mogelijk comfort wilt hebben, wil je ook aan jouw eigen portemonnee denken. De zwangerschap en de jaren erna zijn al duur genoeg en dan kun je op sommige onderdelen best besparen. Vaak zijn de beste zwangerschapskussens online goedkoper te vinden. Ook hier vind je alle merken terug, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat de kwaliteit naar beneden gaat. Houd de prijs echter wel realistisch. Voor een gedegen kussen zul je toch wat geld neer moeten leggen voor de beste ondersteuning.

goed-zwangerschapskussen-u-vorm-

Tot zover ons artikel ‘beste zwangerschapskussen 2021’ – Laatste update 05/08/2020

Meer slaapcomfort nodig? Lees dan zeker de top 5 hoofdkussens of de top 5 ergonomische matrassen!

Lees meer artikels binnen de categorie ‘Baby & kind’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.