Slapen en babyโs, het is niet makkelijk. Want als ze dan wel slapen, is het ook belangrijk hoรฉ ze slapen. Ligt je baby te veel in dezelfde houding, dan kan hij een afgeplat hoofdje (plagiocefalie) krijgen. Of misschien rolt je baby al naar zijn buik, maar kan hij niet meer terug?
In beide gevallen kan een zijligkussen de oplossing zijn. We zochten, en vonden, de beste zijligkussens voor babyโs. Het resultaat lees je in deze koopgids. Zijligkussens kan je in het wiegje, babybedje, de co-sleeper en soms zelfs in de kinderwagen gebruiken.
Onze selectie zijligkussens voor baby’s
- Beste zijligkussen: Doomoo Basics Baby Sleep Zijligkussen
- Beste populaire zijligkussen: Babyjem Zijslaapkussen
- Beste veelvoorkomende babyproblemen: Snoozzz Slaapwikkel
- Beste voor afgeplat hoofdje: Babymoov Lovenest
- Beste zijligkussen met rollen: Bรฉbรฉcal Zijligkussen
Snel zoeken
Beste zijligkussen: Doomoo Basics Baby Sleep Zijligkussen
- linker- en rechterzij
- past in wieg en ledikant
- vanaf geboorte tot 6 maanden
- veel bewegingsvrijheid
- wasbare hoes
- vrij veel ruimte tussen driehoeken
Dit zijligkussen van Doomoo is een topper qua prijs-kwaliteit. Het is een favoriet bij heel wat ouders en ook bij ons. Het zijligkussen is perfect voor babyโs die een voorkeurshouding hebben waardoor het hoofdje begint af te platten.
Met dit kussen kan je je baby zowel op zโn linker- als rechterzij laten slapen. Het kussen is heel simpel om te draaien: geen gedoe met opgerolde handdoeken.
Het kleine driehoekje plaats je aan de buik van je baby, zijn rugje steunt tegen de grotere driehoek. Het kussen voorkomt zo ook dat je baby op zijn buik zou rollen. Dit kussen is aanbevolen door kinesitherapeuten (maar altijd even checken bij je eigen arts of kinesist) en kan je vanaf de geboorte tot ongeveer zes maanden gebruiken.
De hoes is wasbaar, altijd een troef. Een nadeel is dat er vrij veel ruimte tussen beide delen zit, waardoor een kleine baby wel nog op zijn rugje zou kunnen rollen.
Beste populaire zijligkussen: Babyjem Zijslaapkussen
- linker- en rechterzij
- vanaf geboorte
- past in alle bedjes
- meerdere kleuropties
- budgetvriendelijk
- hoes niet wasbaar
Het Babyjem-zijligkussen scoort hoog in reviews, en we zien wel waarom. Het principe is hetzelfde als bij het Doomoo-zijligkussen, alleen is de Babyjem goedkoper. Qua kwaliteit zijn beide aan elkaar gewaagd, hoewel we die van Doomoo nog net iets beter vinden dankzij de wasbare hoes. Maar ook dit zijligkussen doet perfect zijn werk en helpt je baby in verschillende houdingen te laten slapen en voorkomt (verdere) afplatting van het hoofdje.
Heeft je kindje weinig last van teruggeven of reflux, dan is het kussen ook goed schoon te houden door met een nat doekje af te vegen. Dit zijligkussen is verkrijgbaar in meerdere kleuren (blauw en roze).
Beste multifunctioneel zijligkussen: Snoozzz Slaapwikkel
- rug- en zijlig
- ook bij reflux
- van geboorte tot 24 maanden
- past op elk bedje
- wasbaar
- duurder
Deze Slaapwikkel van Snoozzz helpt bij een resem typische babyprobleempjes, zoals reflux, voorkeurshouding, plagiocefalie, krampen en onrustig slapen. Het is technisch gezien geen zijligkussen, hoewel je baby er ook veilig op zโn zij kan in slapen. Je kan de Slaapwikkel combineren met een slaapzakje of zelfs inbakerdoek (de Slaapwikkel is bovendien ideaal om te helpen bij het afbouwen van inbakeren).
De Slaapwikkel is vooral bedoeld om je kind veilig te laten rugslapen. Dat is de aanbevolen slaaphouding voor babyโs, maar een baby is best beweeglijk โs nachts. De Slaapwikkel voorkomt dat je baby wegglijdt of dat hij op zijn buik zou rollen. Babyโs die leren rollen naar buiklig, maar nog niet terug kunnen rollen, maak je veilig vast zodat ze opnieuw rustiger slapen (en jij ook).
De Slaapwikkel kan je best lang gebruiken (tot 24 maanden), maar de geleverde wikkel kan je slechts tot 9 maanden gebruiken. Voor langer gebruik moet je een extra kinderwikkel kopen. Hoewel het multifunctioneel en kwalitatief is, wordt het zo toch een vrij duur zijligkussen.
Beste kussen voor afgeplat hoofdje: Babymoov Lovenest
- goede ondersteuning
- veel bewegingsvrijheid
- past in elke bedje en kinderwagen
- thermoregulerend
- wasbaar
- wordt snel vuil
Een zijligkussen is niet altijd de enige oplossing voor een afgeplat hoofdje. Plagiocefalie kan ook tegengegaan worden met een speciaal hoofdkussentje. Dit kussen van Babymoov heeft een uitsparing in het midden waar het achterhoofd van je kindje in kan rusten.
De helling en de vorm zijn zo gemaakt dat de druk gelijk verdeeld wordt over het hoofd. Heel wat ouders merken een gestage verbetering in het afgeplat hoofdje van hun kind. Het voordeel is dat je kindje zo op de rug kan slapen, de aanbevolen slaaphouding voor babyโs.
Het kussentje is gemaakt van een antibacteriรซle en thermoregulerende stof, en kan gewassen worden. Je kan het kussentje overal gebruiken waar je kindje kan liggen. Gezien het gebruik van kussens niet door Kind & Gezin wordt aangeraden, bevelen we je aan om even met je kinderarts of vroedvrouw te overleggen voor je een hoofdkussentje aanschaft. Het kan bijvoorbeeld een goede oplossing zijn om overdag te gebruiken, wanneer je bij je baby in de buurt bent.
Beste zijligkussen met rolletjes: Novalits Zijligkussen
- aanpasbaar in breedte
- wasbare hoes
- van geboorte tot zes maanden
- meerdere kleuren
- Traagschuim ademt iets minder tijdens warme nachten
In tegenstelling tot gewone zijligkussens heeft dit Novalits-zijligkussen โrollenโ in plaats van driehoeken. Dat maakt het minder hoekig en lomp, waardoor er iets meer bewegingsvrijheid is voor je baby.
Dat gezegd zijnde, ook met dit stabiliteitskussen blijft je baby stabiel in zijlig. Het verhindert dat baby op zijn buik rolt, maar ook dat hij een voorkeurshouding ontwikkelt. De baby kan zowel op zijn rechter- als linkerzij gelegd worden.
Handig aan dit zijligkussen is dat je de breedte kan aanpassen. Naarmate je groeit, evolueert het kussen dus mee. De hoes is van bamboe en kan in de wasmachine. De vulling bestaat voornamelijk uit traagschuim.
Waar moet je op letten bij het kopen van een veilig zijligkussen?
Kwaliteit
Een duurder kussen is niet altijd beter, maar let erop dat je een kwalitatief product aanschaft dat met degelijke materialen is gemaakt. Ruikt het bijvoorbeeld erg naar plastic of chemisch? Of voelt het materiaal niet stevig? Dan is het geen geschikt product voor je baby.
Gebruiksduur
Kijk goed na vanaf en tot wanneer je een bepaald zijligkussen kan gebruiken. Als je het gevoel hebt dat je baby te klein of te groot is voor een kussen, volg dan je ouderinstinct.
Voldoende afwisseling
De beste zijligkussens zijn die waarbij je kind van houding kan wisselen. Laat je kind zowel op zijn rechter- als linkerzij slapen, maar ook op zijn rugje.
Gebruik een zijligkussen niet permanent. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken bij dutjes, wanneer jij in de buurt bent, en โs nachts je kind op zijn rug laten slapen.
Wat zijn de voordelen van een zijligkussen?
Een zijligkussen heeft als voordeel dat je baby beter in zijlig blijft liggen en je zo plagiocefalie kan helpen verminderen, of het kan helpen om het ontwikkelen van een voorkeurshouding te vermijden.
We raden aan om een zijligkussen altijd in samenspraak of na overleg met een arts, vroedvrouw of kinesist te gebruiken. Het kan zeker helpen bij een afgeplat hoofdje, maar vaak als tijdelijke maatregel. De veiligste slaaphouding blijft ruglig.
Zijligkussens vergelijken
Wat is een zijligkussen?
Een zijligkussen zijn twee kussens in driehoek- of rolvorm die aan elkaar verbonden zijn met een baan stof. Tussen beide kussen kan je baby op zijn zij liggen. Dat moet de kans op een afgeplat hoofd tegengaan of kan het helpen te verminderen.
Het verhindert ook dat je baby op zijn buik kan rollen. Het ene kussen is langer en steunt de rug. Het andere, korte kussen ligt tegen je babyโs buik aan, waardoor hij niet kan omrollen, maar er blijft toch voldoende bewegingsruimte voor zijn handen en voeten.
Waarom kan je een zijligkussen gebruiken?
De voornaamste reden waarom zijligkussens voor babyโs worden gekocht, is om een afgeplat hoofd tegen te gaan of te verminderen. Ook speciale hoofdkussens worden om die reden gekocht, en om te vermijden dat een voorkeurshouding ontstaat, waarbij de baby steeds op hetzelfde deel van zijn hoofd ligt.
Een stabilisatierol of zijligkussen helpt de baby op zโn zij te houden, waardoor je dus voorkomt dat het hoofdje platter wordt aan een kant. Ook zou het kunnen helpen bij reflux.
Voor refluxproblemen wordt vaak ook een hellend kussen gekocht dat je onder het hoeslaken kan stoppen.
Heb je een zijligkussen nodig?
In principe hoef je geen zijligkussen aan te kopen als je baby met deze probleempjes kampt. Je kan ook enkele blokken of boeken onder het hoofdeinde van het babybedje plaatsen zodat het afhelt. Om je baby in zijlig te houden, kan je ook een opgerolde handdoek of tetradoek achter je baby leggen.
Je kan ook voorkomen dat je baby een voorkeurshouding of afgeplat hoofd ontwikkelt door hem regelmatig van houding te laten wisselen. Ligt hij op zijn rug, dan kan je zijn hoofdje af en toe de andere kant opdraaien. Ook tijdens het voeden kan je afwisselen. Regelmatig tummy time, waarbij je kleintje op zijn buik ligt en zijn hoofdje moet rechthouden, kan helpen.
Als je baby een voorkeurshouding, reflux of plagiocefalie heeft, vraag eerst na bij je kinderarts of een zijligkussen baat heeft voor jouw kind.
Vanaf welke leeftijd is een zijligkussen veilig?
In principe kan je een zijligkussen gebruiken vanaf de geboorte. Sommige babyโs slapen graag op hun zij en dan geeft een zijligkussen je iets meer gemoedsrust dat je baby niet op zijn buik zou rollen.
Meestal wordt een zijligkussen voor babyโs geรฏntroduceerd wanneer er kans is op een afgeplat hoofdje (plagiocefalie) door een voorkeurshouding. Het is aangeraden om eerst met je kinderarts, vroedvrouw, consultatiedeskundige bij Kind & Gezin of kinesitherapeut te overleggen alvorens een zijligkussen aan te schaffen.
Een zijligkussen is in de regel geschikt tot ongeveer zes maanden, maar kijk uiteraard de veiligheidsvoorschriften per product na.
Kanttekening: Kind & Gezin raadt aan je baby steeds op de rug te slapen te leggen en om het bedje leeg te houden (geen kussens, dekens of knuffels).