Zelfbruiners kunnen rieken, slecht uitsmeren en opvallend vals zijn. We gaan dus op zoek naar de beste zelfbruiners of self-tanning crèmes om te vermijden dat we er geverfd uit zien. Een goede zelfbruiner geurt niet, smeert mooi uit en geeft een mooie tint die bij jouw huidskleur past. Om de zoektocht wat makkelijker te maken stelden we een lijst beste zelfbruiners 2021 samen.

Zelfbruiners  bestaan in alle soorten en vormen: van goedkoop tot duur, van geel tot bruin, spray tot lotion, voor gelaat of lichaam. Wat belangrijk blijft is dat een goede zelfbruiner ook beschermt tegen de zon. Let hiervoor goed op de SPF factor, want die speelt wel degelijk een belangrijke rol. Daarnaast wil je dat zelfbruiners makkelijk open smeren en goed opgenomen worden in de huid, om donkere en lichte plekken. Het doel is om een egale bruine huid te bereiken.

TOP 5 – Beste zelfbruiner 2021

Dove kwam onlangs uit met een nieuwe bodylotion lijn – DermaSpa – die de Sunshine Beauty komt vervangen. Wij waren aangenaam verrast door deze zeer goedkope bodylotion van formaat.

De DermaSpa van Dove is ongelooflijk makkelijk om op te doen en voelt ook aangenaam aan. Het beste kenmerk is de droogtijd. Je kan meteen je kleren opnieuw aandoen, zonder enige plak of nat gevoel. Bij dagelijks gebruik kan je na een 3-tal dagen al een mooie lichte tint verwachten op je huid. Hou je dit aan, dan zet de tint ook aan. DermaSpa Summer bestaat in twee tinten, zo heb je de ‘Fair Bodylotion’ en de ‘Dark Bodylotion’.

Tegenover de andere producten binnen Beste Zelfbruiners geurt de Dove DermaSpa het meeste. Dit wil niet zeggen dat je gaat stinken, maar een zelfbruiner geur blijft aanwezig. Ook moet je opletten tijdens het aanbrengen. Als je veel droge plekken hebt op je lichaam, kunnen deze de lotion meer absorberen. Als gevolg kan je dan met donkerdere plekken zitten, wat niet mooi oogt.

Toch blijft de DermaSpa in deze lijst van Beste Zelfbruiners door het bodylotion effect. Het hydrateert goed en wordt zeer makkelijk aangebracht. De resultaten zijn zo goed als meteen zichtbaar. Hoe langer je hem gebruikt hoe duidelijker het resultaat wordt. Wil je nog een donkerdere tint dan is er nog steeds de Dove DermaSpa Dark. Deze is net iets donkerder. Daarnaast is de dit een zeer goedkope zelfbruiner die lang mee gaat. Door al deze voordelen is dit de beste zelfbruiner op basis van prijs/kwaliteit.

Richtprijs: € 7 

Australian Gold is voor degenen die niet willen wachten en meteen willen bruinen zonder zon. Deze zelfbruinende crème geeft een egale donkere glans die meteen zichtbaar is. Door het gebruik van goede ingrediënten wordt de huid gehydrateerd. Hierdoor wordt de crème ook goed geabsorbeerd en kan jij meteen je kleding aandoen en naar buiten stappen.

Ook in de winter biedt de hydraterende functie een extra voordeel. Ooit last gehad van droge handen met kloven? Deze zelfbruiner zorgt enerzijds voor een bruine glans en anderzijds voor een soepele huid. Door het toevoegen van cafeïne als speciale ingrediënt wordt deze ook actief behandeld. Als je last hebt van droge handen maar geen nood hebt aan een valse tan, lees dan meer over dagcrèmes tegen droge handen.

Doorgelicht tip: Bij het insmeren begin je best beneden aan de voeten om nadien naar boven toe te smeren. Eindig met de armen en de shouders. Deze bewegen het meeste tijdens het insmeren en dat kan zorgen voor lijnen of donkere plekken. Eerst de voeten en benen, dan het bovenlichaam en het hoofd, om af te ronden met de schouders en de armen.

Zelf zijn we ongelooflijke fan van doekjes. Het voelt beter aanen is gemakkelijker dan het aanbrengen van de zelfbruiners. Doekjes zijn ook het ideale type zelfbruiner voor op het gezicht aan te brengen. Je kan hiermee veel localere plekken ‘beschilderen’. Logischerwijs ook de ‘beste zelfbruiner gezicht’.

De L’oreal Zelfbruinende doekjes zijn in de lijst beste zelfbruiners zo hoog aangeprezen door de droogtijd (enkele minuten) en de glans op de huid. Het nadeel aan de doekjes is dat ze niet al te lang meegaan en je om de 2-3 dagen een nieuw laagje kan aanbrengen, wat zich ook weerspiegeld in de portefeuille. De Spray is goedkoper, maar ook zeer effectief.

De doekjes zitten in pakjes van 6 samen, en dus moet je om de 2 weken een nieuw doosje halen. De zelfbruiner geurt ook als een zelfbruiner, maar de geur is niet al te intens en toch aangenaam.

Richtprijs: € 10 voor 6

Ook zelfbruinende mousses zijn zeer populair en handig. Zoeken we de beste zelfbruinende mousse dan is deze St. Tropez een goede keuze. Let op, het is zeker niet de goedkoopste. De St. Tropez Self Tan Bronzing Mousse (beschikbaar als Dark & Light) is een instant zelfbruiner die ideaal is voor wanneer men op reis gaat, een stapje uit zet of even naar het strand gaat.

Wat zo goed is aan deze zelfbruiner is het feit dat ze ongelooflijk snel droogt en daarbij ook effectief is. Het voelt goed aan en spreidt goed uit tijdens het insmeren en geurt goed nadien. Ook is er de Bronzing lotion Face – die ideaal is als zelfbruiner voor het gezicht.

Een nadeel van de St. Tropez is dat het om een instant zelfbruiner gaat. Dit wil zeggen dat er een kans is dat de bruiner (kort na het insmeren) kan afgeven op de kleren. Zoals we zeiden, van alle mousses is deze de beste, en is de kans hierop klein. Geef de mousse de tijd in te werken, dit is toch zo goed als instant!

Richtprijs: € 35

Je wil bruinen zonder zon, iets dat langdurig aanhoudt en je gezicht mooi bruin maakt – een beetje een alles-in-één formule. Dan is de Clinique onze aanrader. Natuurlijk zijn er andere prijsklasse, maar een goede huid verdient een goed product. Voor een goede huid telt de regel: besparen op korte termijn is betalen op lange termijn.

De Clinique is onze beste zelfbruiner omdat hij goed en makkelijk aan te brengen is. Daarbij geurt het als een van de besten, net alsof je al een parfum hebt opgesmeerd. Verder drukt deze zelfbruiner de prijs door lang mee te gaan. Wil je een Premium zelfbruiner voort gezicht, dan is de Clinique de beste.

Een nadeel is moeilijk te vinden. Als er iets aan op te merken is, is het dat de lotion net niet donker genoeg is voor de mensen die er echt bruin uit willen zien.

Richtprijs: € 28

Bruinen zonder zon kan tegenwoordig ook met deze Garnier Ambre Solaire, nieuw sinds mid2020. Ambre Solaire bestond al langer en was vroeger een gouden fles met een gekleurde zelfbruiner. De geur was niet slecht maar wel aanwezig, het liet afentoe ook wat strepen achter.

Nu is er de vernieuwde ‘Natural bronzer’. Een doorzichtige zelfbruinende mousse met +90% natuurlijke ingredienten. Daar voegen ze ook nog wat kokoswater toe voor extra hydratatie en vooral een zeer aangename geur. Naast de ingredienten is het bruinen natuurlijk ook wel van belang. De zelfbruiner doet wat het moet doen. Zet je wekelijks een laagje van deze Ambre Solaire dan heb je al snel een mooie tint. De verandering is zeer zichtbaar vanaf het eerste gebruik.

Ook de prijs valt zeer goed mee. Voor een uitsterst kwalitatief merk betaal je slechts 14 euro per fles. Beter dan andere premium merken op deze lijst beste zelfbruiners.

bruinen-zonder-zon-zelfbruiners

Tot zover onze lijst zelfbruiners – bruinen zonder zon 2021.

Zelfbruiners vergelijken

Wat doet een goede zelfbruiner

Het actieve ingrediënt van zelfbruiners is DHA of dihydroxyacetone. Dit product is volledig veilig voor de huid. DHA kleurt tijdelijk de dode huidcellen aan de oppervlakte van onze huid en maakt dat deze er als gebruind uitziet.

Zelfbruiners worden dan ook aangeraden als een veiliger alternatief voor zonnebaden. Hou er echter rekening mee dat je huid niet beschermd is tegen de UV-straling, want niet alle zelfbruiners bevatten een zonnefilter. Gebruik dus regelmatig een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor als je langere tijd in de zon komt.

Zelfbruinende producten zijn nu verkrijgbaar als crème, lotion, mousse, spray, gel of doekjes. De formules van zelfbruiners zijn met de jaren verbeterd waardoor onder andere het oranje aspect, het uitsmeren en onaangename geur meestal verholpen zijn.

De betere zelfbruinende crèmes kunnen ook hydrateren, poriën reinigen en zonnevlekjes helpen verminderen door de aanwezigheid van alfa- en beta- hydroxyzuren.

Doorgelicht stelt u de top-5 zelfbruiners voor. Bij het onderzoek werd rekening gehouden met het gebruiksgemak (smeerbaaarheid, geen strepen), het snel drogend effect, het aanvoelen op de huid, de geur en de tijd dat het product zichtbaar effectief blijft.

wat-is-een-goede-zelfbruiner

Hoe kies ik een zelfbruiner

Eerst en vooral is het belangrijk te weten waarvoor je de snelbruiner wil gebruiken. Er bestaan instant-crèmes waar je onmiddellijk effect ziet voor op een feestje of een avondje uit. Andere producten ontwikkelen geleidelijk een subtiele kleurintensiteit na enkele dagen toepassing. Zo laten deze je toe om minder make-up te gebruiken omdat je huid er op een natuurlijke manier goed uitziet.

Je kan kiezen voor een zelfbruinende crème voor algemeen gebruik op gelaat en lichaam. Andere producten zijn specifiek aangemaakt voor gebruik op het gelaat. Door het gebruik van antioxidanten en hydraterend haluronzuur, zijn deze vriendelijker voor je huid en laten je er toch schitterend gebruind uitzien.

Blijf bij je natuurlijke huidtint: heb je een lichtere huid, kies dan een product met een lager percentage DHA. Voor een donkerder huid heb je beter een crème met een hoog DHA percentage, dat de teint intenser maakt.

Zelfbruiners kopen
Waar moet ik op letten

Bruinen zonder zon wordt gewoonlijk als een goed alternatief van zonnebaden beschouwd, op voorwaarde dat je de gebruiksaanwijzing goed opvolgt.

Let bij het aanbrengen op voor je ogen, neus en mond, want het product kan de slijmvliezen irriteren. Zorg ook voor een goede ventilatie wanneer je het product gebruikt, inademen van de dampen kan schadelijk zijn. Aangezien je huid zich constant vernieuwt en de zelfbruiner enkel in de bovenste huidlaag werkt, zal je kleurtje sneller verdwijnen als je te vaak wast of scrubt. Geef je huid de kans om haar zonnige look te behouden, scrub slechts eenmaal per week en gebruik je zelfbruiner meerdere keren per week.

Heb je last van een zeer gevoelige huid of allergieën, dan vraag je best raad aan je arts of apotheker vooraleer je een product aankoopt.

zelfbruiners vergelijken

Hoe breng ik een zelfbruinende crème aan

Je start met een scrub van de huid. Gebruik hiervoor een washand en een goede scrub om de overtollige huidcellen te verwijderen. Geef extra aandacht aan ellebogen, knieën en enkels, waar de huid dikker is.

Masseer het product in met draaiende bewegingen en werk hierbij in zones: eerst de voeten en benen, dan het bovenlichaam en het hoofd, om af te ronden met de schouders en de armen.  Was je handen na iedere zone met zeep om te vermijden dat ze gaan kleuren.

Vergeet bij het insmeren van het gezicht ook niet voorbij de kaaklijn te smeren en de hals mee te nemen.

Geef extra aandacht aan de gewrichten: knieën, ellebogen en enkels hebben de neiging om meer product te absorberen. Om dit te vermijden kan je ze zachtjes afwrijven met een vochtige doek, of wat lotion bovenop het product aanbrengen.

Laat het product voldoende lang opdrogen voor je je aankleedt. Je draagt best losse kleding en vermijdt overmatig zweten net na het aanbrengen. Meer info kan je ook op de wikihow vinden.

Soorten zelfbruiners

Zelfbruinende bodylotion

De meeste zelfbruiners zijn bodylotions. Deze hydrateren goed en lijken op een gewone bodylotion. Soms zijn ze gekleurd maar soms komen ze ook in kleurloze / doorzichtige vorm. Hierdoor is het moeilijker te zien wat je al ingesmeerd hebt. Onze tip; begin van onderen en werk naar boven toe. Bodylotions smeren meestal ook zeer goed uit en zijn handig in gebruik.

Instant mousse

Een zelfbruinermousse is vaak wat duurder en dikker. Meestal breng je ze ook aan met een handschoen, afhankelijk van het type mousse. Een mousse is handig in het uitsmeren door zijn luchtige textuur. Deze hydrateren iets minder dan een bodylotion maar worden veel sneller opgenomen. Er zijn ook instant mousse’s die na enkele minuten al duidelijk zichtbaar zijn. Met een zelfbruinende mousse heb je het minste kans op strepen.

Zelfbruinende doekjes

Hoewel er niet al te veel zijn van dit type zelfbruiner kunnen ze, afhankelijk van de situatie, een levensredder zijn. De doekjes worden voornamelijk gebruikt in het gezicht en dienen ook om op te lappen. Zie je dat je een plekje gemist hebt dan kan je dit met het doekje aanbrengen en gelijkmatig uitsmeren.

Selftan spray

Een zelfbruiner spray is zeer handig omdat het makkelijk te verspreiden is. Even sprayen en nadien uitsmeren, het gaat sneller dan de andere soorten zelfbruiners reeds besproken. Een spray heeft ook nadelen. Doe je het binnen dan zal de nevel op omstaande meubels vallen. Ook kleding moet je veilig opbergen alvorens de spray te gebruiken. De lichte nevel droogt ook relatief snel op, je moet dus steeds smeren na een lichaamsdeel in te smeren. Niet eerst alles sprayen om nadien te smeren.

Tot zover ons artikel ‘beste zelfbruiners 2021’ – Laatste update 11/08/2020

Lees meer artikels binnen de categorie ‘verzorging’

Comments (1)

[…] 0   By vzwplaneet Make up Verzorging 10 maart […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.