De beste weerstandsbanden die je kan kopen hangt af van de soort oefeningen die je wilt doen.Wil je veel verschillende soorten oefeningen kunnen doen raden we een weerstandsbanden set aan zoals die van Superiox. Hierin zitten vijf stevige weerstandsbanden met handvat of enkelband en een deuranker. Een mini weerstandsband daarentegen is meer geschikt voor het uitvoeren van revaliderende oefeningen of om op te warmen. Als je eerder je bovenste beenspieren of billen wilt trainen dan raden we een weerstandsband in stof aan. Deze weerstandsband voor je benen zit aangenaam, krult niet op en is duurzamer dan een gewone latex band.

Nog andere home fitness artikels nodig? Lees dan zeker de ‘TOP 5 pull-up bars

TOP 5 – Beste Weerstandsbanden 2021

HBKS – Weerstandsbanden set

Deze weerstandsbanden set bestaat uit 5 verschillende elastische banden. Op elke weerstandsband kun je een handvat of enkelband aansluiten. Op die manier kun je heel wat meer oefeningen doen ten opzichte van gewone weerstandsbanden. Elke band heeft een aparte kleur wat het weerstandsniveau aangeeft. We vinden het ook gemakkelijk dat de weerstandskracht ook vermeld staat in kilogram op het stoffen gedeelte zelf. In het begin weet je namelijk niet altijd van buiten hoeveel weerstand elke band heeft.

“Weerstandsband met handvat”

De weerstandsbanden zelf zijn smalle slangen die hol zijn van binnen. Voordeel van dit ontwerp is dat ze minder rap scheuren in vergelijking met de klassieke weerstandsbanden. Dankzij de klimhaak kun je meerdere banden aan elkaar vastmaken voor een intensievere workout. Het deuranker is handig omdat je het afhankelijk van de oefening die je wilt doen het op verschillende hoogtes achter een deur kunt hangen. Ben je klaar met workout kun je alles proper wegsteken in de meegeleverde draagtas. We kunnen deze weerstandsbanden set aanraden aan mensen die thuis veel verschillende oefeningen willen doen.

Mini weerstandsband

Een mini band of mini weerstandsband vormt een lus met een diameter van ongeveer 30 cm. Ze worden vooral gebruikt door ze rond je armen of benen te spannen. Mini weerstandsbanden zijn zeer goedkoop en kun je door hun compacte vorm overal opbergen. Deze kleine weerstandsbanden worden vooral gebruikt om op te warmen. Zo kan je ze bijvoorbeeld rond je benen spannen om je gluteus medius (heupspier) te activeren. Maar je kan het ook gebruiken om je schouders op te warmen voor een zware workout zoals je op onderstaand video kunt zien.

“Mini weerstandsband”

De set van NINN bestaat uit vijf verschillende weerstandsbanden elk met een aparte kleuren. Wat we extra handig vonden is dat de weerstand niet enkel wordt aangegeven met de kleur maar ook door middel van een beschrijving (heavy, medium of light). Zo kun je direct op zicht zien of je met een lichte of een zware weerstandsband aan het oefenen bent. De diameter van 30 cm is vrij smal maar het zorgt er wel voor dat je onmiddellijk spanning hebt vanaf de start van je oefening. Zelfs voor grotere mensen is een diameter van 30 cm voldoende om rond hun benen te krijgen. Ben je echter zeer stevig of groot kun je beter de mini bands van Tunturi kopen met een diameter van 50 cm.

Douxe – stoffen Weerstandsband

Deze weerstandsbanden van Douxe bestaan uit zowel katoen als latex. Ze zijn het best te vergeljiken met de mini weerstandsbanden van Panathletic. Weerstandsbanden die volledig uit latex bestaan kunnen soms oprollen. Span je zeer hard op kan het zijn dat ze ook wat in je vel beginnen snijden. Het voordeel van deze weerstandsband in stof is dat ze breder zijn en aangenamer aanvoelen op de huid. Ook zijn ze duurzamer en heb je minder kans dat ze scheuren.

“Weerstandsband stof”

Door hun ontwerp en materiaal is het een ideale weerstandsband om benen mee te trainen. Zo zijn ze bijvoorbeeld zeer geschikt om lateral band walks, glute kickbacks of donkey kicks mee uit te voeren. Deze weerstandsbanden kunnen we aanraden aan mensen die voornamelijk hun bovenbenen en billen willen trainen.

Thera-band Weerstandsbandsbanden

Deze weerstandsbanden set van Thera-band is een van de eerste trainingsproducten op het vlak van progressieve weerstand. Je ziet ze vaak bij de kinesist liggen omdat ze vaak gebruikt worden voor revalidatie oefeningen. Thera-band was de eerste producent die latex weerstandsbanden op de markt heeft gebracht. Ondertussen bestaan er met mini weerstandsbanden, superbands en tube bands al heel wat alternatieven. Het grote voordeel van deze banden is dat je ze ergens aan kunt vastbinden om oefeningen op verschillende hoogtes te doen.

“Weerstandsbanden set”

De banden zelf zijn 1,5 meter lang, wil je meer weerstand creëren pak je de band meer in het midden vast in plaats van aan de uiteinden. Deze set bevat een gele, rode en groene band zodat je je weerstandsniveau kunt opbouwen. We kunnen ze aanraden aan mensen die op zoek zijn naar weerstandsbanden om revaliderende oefeningen mee uit te voeren.

Tunturi Superband

Zeer sterke weerstandsbanden

Superbands zien eruit als zeer grote elastieken. De superbands van Tunturi worden apart verkocht en zijn verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren. Elke kleur heeft een verschillend weerstandsniveau. Een superband kan onder andere gebruikt worden om je te helpen bij het doen van een pull up. Je hangt de superband rond de pull up bar en je gaat er in staan. Door de spanning zal de superband je omhoog helpen bij je pull up. Naarmate je progressie maakt kun je een superband gebruiken die minder ondersteuning geeft tot je je pull ups zonder assistentie kunt doen. Hieronder kun je een video terugvinden van een Assisted Pull Up met een Superband.

Maar je kunt superbands niet enkel gebruiken voor pull ups maar ook voor stretching, bench press en schouderoefeningen. Volgende handleiding bevat meer dan 20 verschillende pagina’s met oefeningen.

Beste weerstandsbanden sport thuis

Tot zover onze top 5 Beste weerstandsbanden.
Nog andere home fitness artikels nodig? Lees dan zeker de ‘TOP 5 beste optrekstang

Weerstandsbanden vergelijken

Hoe werken weerstandbanden

Het gebruik van weerstandsbanden heb ik besproken met Stijn Du Pré. Stijn is een kinesist en eigenaar van Art of Sports in De Pinte. Art of Sports is een multidisciplinaire groepspraktijk van kinesitherapie, osteopathie en personal training. De ART staat voor Assisted Rehab and Training. Je kan er dus niet enkel terecht om te revalideren van blessures of voor de behandeling van chronische klachten maar ook voor het bereiken van sportieve doelstellingen. Zij maken dagelijks gebruik van weerstandsbanden om patiënten te helpen revalideren. Maar je krijgt ook oefeningen mee die je dagelijks thuis moet doen. Als je thuis over weerstandsbanden beschikt kun je meer soorten oefeningen doen die je bij je revalidatie kunnen helpen.

Los van revalidatie kunnen weerstandsbanden ook gebruikt worden voor het trainen van spieren. Volgend onderzoek uit Noorwegen heeft een vergelijking gemaakt tussen het gebruik van weerstandsbanden en een cable pulley machine of halters. Zij zijn tot de conclusie gekomen dat bij oefeningen zoals bij lateral pulldowns, unilateral rows en deadlifts het trainingseffect van weerstandsbanden even groot is. Een ander onderzoek heeft aangetoond dat weerstandsbanden een waardig alternatief zijn ten opzichte van dumbbells voor flyes en reverse flyes. Het is dus niet altijd nodig om duur materiaal te kopen dat veel ruimte inneemt. Weerstandsbanden zijn een goedkoop alternatief om huis je spieren te trainen.

goede weerstandbanden vrouwen

Soorten weerstandsbanden

Een set van weerstandsbanden zoals die van Siston hebben een anker waaraan je een handvat kunt bevestigen. Je kan er niet enkel een handvat aan vast maken maar je kan de weerstandsbanden aan elkaar hangen. Zo kan je de spanning verhogen wanneer je niet voldoende hebt aan de zwarte band. In zo’n soort set komt ook vaak een sluitstuk dat je achter een deur kunt steken. Hierdoor kun je een breed gamma aan verschillende oefeningen doen.

Een powerband kan het best omschreven worden als een zeer brede elastiek. Je kan ze rond een pull up bar hangen om assisted pull ups uit te voeren. Maar je kan ze ook gebruiken in combinatie met een bench press om spanning te creëren in je neergaande beweging.

Mini bands zijn kleine ronde weerstandsbanden die rond de benen of de armen worden gespannen. Ze worden vaak gebruikt door lopers om op te warmen. Maar ze zijn ook handig voor mensen die hun schouders willen opwarmen voor een workout.

Waarom weerstandsbanden kopen

Weerstandsbanden kun je zowel gebruiken voor revalidatie als voor het trainen van je spieren. Je kan het vrij goedkoop kopen en het neemt minder ruimte in vergelijking met dumbbells. Bij een kinesist wordt een weerstandsband vaak gebruikt in revalidatieoefeningen. Vaak gaat het dan om oefeningen met lichte weerstand om bijvoorbeeld een schouder of knie te versterken. Maar weerstandsbanden kunnen ook gebruikt worden voor oefeningen op lichaamsgewicht. Bij pull ups kunnen ze bijvoorbeeld ontlastend gebruikt worden wanneer je nog niet sterk genoeg bent om een volledige pull up te doen.

Tot zover het artikel ‘beste weerstandsbanden 2021’ – Laatste update 12/10/2020

Lees meer artikels in de categorie ‘Home fitness & sport’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.