De zoektocht naar de beste waterkoker lijkt een makkelijke opdracht. Maar soms zijn er hier en daar toch wat belangrijke factoren om op te letten. Een goede waterkoker is een must-have voor in iedere keuken. Zowel voor het bereiden van gerechten, als het zetten van thee. Vooral theedrinkers kunnen zich dan ook geen keuken zonder waterkoker voorstellen. Maar waar let je op bij de zoektocht naar de beste waterkoker? En hoe ga je te werk in het vergelijken? Wij helpen je op weg en vergelijken voor jou!

TOP 5 – Beste Waterkoker 2021

KITCHENAID 5KEK1722

Beste waterkoker 2021

Dit model van Kitchenaid is de beste waterkoker voor echte theeliefhebbers. Via het digitale display van deze waterkoker van 2400 W met instelbare temperatuur kan je de temperatuur op zes niveaus instellen, van 50 tot 100 °C. Zo zet je de heerlijkste thee op de geschikte temperatuur voor de beste smaak. De waterkoker heeft een volume van 1,7 liter en beschikt over een controlelampje en doorkijkvenster waardoor het waterniveau aan de buitenkant zichtbaar is.

Dankzij de warmhoudfunctie blijft het water tot 30 minuten op de gewenste temperatuur warm gehouden, ook wanneer de waterkoker niet op de 360° draaibare antislipvoet staat. Het toestel is uitgerust met een uitneembare antikalkfilter en schakelt automatisch uit wanneer het een bepaalde tijd niet gebruikt wordt. De schenkkan kan van de voet genomen worden om het water veilig in te schenken. Deze Kitchenaid is voor 149 euro  verkrijgbaar in vijf kleuren: onyxzwart, keizerrood, roestvrijstaal, amandelwit en wit.

PHILIPS HD9351/90 WATERKOKER

Goede koop – prijs /kwaliteit waterkoker

Zoek je de beste waterkoker aan een klein budget? Dan is deze waterkoker van 39,95 euro  ideaal voor jou. Een collector’s item is dit model op het vlak van design niet, maar het toestel met een wattage van 2200 W en een volume van 1,7 liter doet wat het moet doen en dat voor een lage prijs. Deze 360° draaibare Philips-waterkoker van roestvrijstaal is uitgerust met een antislipvoet en controlelampje. De schenkkan van de voet afgehaald worden om het inschenken te vergemakkelijken.

Het toestel schakelt zich vanzelf uit wanneer het niet gebruikt wordt en geeft als enige toestel uit onze selectie een signaal wanneer het water warm is. Philips heeft de waterkoker voorzien van een automatische ontkalkingsfilter, droogkookbeveiliging en oververhittingsbeveiliging. Dit model waterkoker is minder geschikt voor theeliefhebbers. Want in tegenstelling tot bovengenoemde Kitchenaid-waterkoker kan de temperatuur van deze Philips-waterkoker niet ingesteld worden en is het toestel niet uitgerust met een warmhoudfunctie.

Smeg KLF03 

Retro design waterkoker 

Op zoek naar een stijlvolle retrowaterkoker die een blikvanger op het aanrecht is? Dan is het model KLF03PGEU van Smeg misschien wel iets voor jou. Deze designwaterkoker met een wattage van 2200 W en een volume van 1,7 liter – oftewel 7 koppen thee – is verkrijgbaar in zes kleuren. Van zwart, pastelblauw en watergroen tot chroom, rood en roze. Deze waterkoker met een retrodesign is afgewerkt in inox en kunststof, en heeft een draaivoet van 360° en antislipvoetjes. Om het inschenken te vergemakkelijken, kan je de schenkkan van de voet afhalen. Om het toestel te ontkalken, kan de kalkfilter uit inox uit het toestel genomen en afgewassen worden.

Het toestel schakelt zich automatisch uit wanneer het een temperatuur van 100 °C bereikt heeft of wanneer het geen water detecteert. Let erop dat je de waterkoker steeds bij het handvat vastneemt want de behuizing warmt op wanneer het toestel aan staat. Houd er rekening mee dat dit model waterkoker geen temperatuurselectie en warmhoudfunctie heeft en niet geprogrammeerd kan worden. Theeliefhebbers kiezen dus beter voor onze nummer 1 met een goedkoper prijskaartje: de Kitchenaid-waterkoker met instelbare temperatuur.

Kitchenaid 5KEK1222

Beste waterkoker voor theedrinkers

Deze compacte retrowaterkoker in de vorm van een fluitketel past in iedere keuken. Je hebt de keuze uit vijf kleuren: onyxzwart, keizerrood, roestvrijstaal, amandelwit en wit. Met een volume van 1,25 liter is deze gebruiksvriendelijke waterkoker met een brede vulopening en antidruppelschenktuit geschikt voor een klein gezin. Het toestel is 360° draaibaar en snoerloos: je kan de schenkkan van de voet met snoer afhalen voor meer bewegingsvrijheid tijdens het inschenken. Bovendien heeft het een antislipvoet en verwijderbare antikalkfilter.

Dit toestel heeft een wattage van 2200 W en is voorzien van ledverlichting in de aan- en uitknop. Het waterniveau is niet zichtbaar van de buitenkant, al zijn aan de binnenzijde uit rvs wel waterpeilstreepjes voorzien zodat je de waterkoker met de gewenste hoeveelheid water kan vullen. De temperatuur van de waterkoker is niet instelbaar, wat dit model minder geschikt maakt voor theeliefhebbers, en het water wordt niet automatisch warm gehouden. Voor 99 euro is deze waterkoker van jou .

TEFAL BF512011 WATERKOKER

Goedkope waterkoker uit plastic

Dit model Tefal-waterkoker met het kleinste volume van onze selectie, namelijk 1,2 liter, zal geen designprijs winnen, al is het een zeer degelijk model dankzij zijn hoge wattage van 2400 W. Deze waterkoker is bovendien, net als de bovenstaande toestellen, uitgerust met een antikalkfilter die eenvoudig verwijderd en schoongemaakt kan worden. De antislipvoet zorgt ervoor dat het 360° draaibare toestel op zijn plek blijft staan. Dankzij het zichtbare waterniveau kan je makkelijk de juiste hoeveelheid water afmeten en voorkom je waterverspilling.

De temperatuur kan niet handmatig ingesteld worden en het toestel beschikt ook niet over een warmhoudfunctie en klaarsignaal. Je giet het water dus best meteen uit wanneer het kookpunt bereikt is. Een pluspunt van dit model: de droogkookbeveiliging die voorkomt dat de waterkoker aanslaat wanneer hij onvoldoende gevuld is. Dit toestel is ver van de beste waterkoker, voor deze keuze is prijs de priorieit. Voor slechts 29,99 euro haal je deze goedkope waterkoker in huis.

Beste waterkoker 2020

Tot zover onze top 5 beste waterkokers van 2021

Waterkokers vergelijken

Een waterkoker kunnen we aanraden aan mensen die vaak thee drinken. Maar daarbuiten is het ook handig als toestel in de keuken om gerechten zoals couscous te bereiden. Drink je vaak verschillende soorten thee dan kan het handig zijn om voor een waterkoker met temperatuurregeling te kiezen. Bij deze soort waterkokers kun je de temperatuur instellen tussen de 70°, 80°, 90° en 100° graden Celsius. Het voordeel hiervan is dat je afhankelijk van je soort thee de ideale temperatuur van water kunt opwarmen voor de perfecte berijdingswijze. Als je momenteel over een plastic koker beschikt raden we aan om voor een model in glas of RVS te gaan. Plastic kan namelijk een vuile smaak achterlaten in je water.

De zoektocht naar de beste waterkoker hangt af van jouw gebruik. Overloop de onderstaande punten en bepaal welke functies voor jou prioritair zijn.

Waarom een waterkoker kopen?

Een waterkoker is een must-have voor in iedere keuken. Zowel voor het bereiden van gerechten, denk bijvoorbeeld aan couscous, voorgekookte groenten, instantmaaltijden of -soepen, als voor het zetten van thee. Vooral theedrinkers kunnen zich dan ook geen keuken zonder waterkoker inbeelden.

Meer keukentoestellen vind je in onze categorie “Thuis & Keuken“.

welke waterkoker kopen

Waterkokers, waar op letten

Waterkoker met instelbare temperatuur

Ben jij een theedrinker? Houd er dan bij je keuze rekening mee of je de waterkoker op verschillende temperaturen kan instellen. Zo zet je thee op de perfecte temperatuur voor het beste resultaat. Standaard kookt het water tot 100 °C. Om de heerlijkste thee te zetten en om te voorkomen dat je lang moet wachten vooraleer je kop thee wat afgekoeld en dus drinkbaar is, kan je de waterkoker instellen op een lagere temperatuur. Ook voor instantsoepen en -maaltijden is deze functie geen overbodige luxe.

Waterkoker van glas, metaal of plastiek

Bij de keuze van je waterkoker speelt ook het materiaal waaruit het toestel vervaardigd is, een belangrijk rol. Je hebt de keuze uit een waterkoker van kunststof, roestvrijstaal of glas. Een kunststof waterkoker is minder zwaar dan een glazen waterkoker. Bij een glazen waterkoker is de inhoud duidelijk zichtbaar en is een waterindicator dus overbodig. Houd er wel rekening mee dat de buitenkant van een waterkoker uit glas wel eens heet kan worden wanneer het toestel aan staat. Vaak zijn glazen waterkokers uitgerust met ingebouwde verlichting wat een bijzonder effect geeft wanneer je het water tot het kookpunt ziet borrelen. Een waterkoker uit roestvrijstaal heeft een moderne look en is het meest duurzaam. Bovendien is hij makkelijk schoon te maken, zowel aan de binnen- als buitenkant.

Makkelijk te kuisen waterkoker

Let er bij je keuze van een waterkoker op of het toestel is uitgerust met een uitneembare antikalkfilter. Zo’n filter voorkomt dat kalk uit het water zich vastzet in het toestel waardoor je waterkoker langer zal meegaan. Vind je een waterkoker met automatische ontkalkingsfilter? Dat bespaart je dan weer extra tijd in onderhoud.

Waterkoker met Anti-slipvoet

Veiligheid eerst dankzij een antislipvoet onderaan de waterkoker. Het antislipmateriaal zorgt ervoor dat de waterkoker niet vlug zal vallen wanneer ertegen gestoten wordt en niet gemakkelijk over een aanrecht of tafel zal schuiven. Brandwonden door heet water? Die heb je natuurlijk liever niet.

360° draaibaar

Heet water is gevaarlijk. Kies daarom voor een waterkoker die 360° draaibaar is. Het voordeel? Zowel links- als rechtshandigen kunnen het toestel veilig van en op de voet zetten.

Warmhoudfunctie

Is het water klaar met koken en ben jij nog met andere zaken bezig? Geen probleem. Laat het warme water gerust even in de kan zitten. Dankzij de warmhoudfunctie zal het water namelijk niet snel afkoelen. Neem dus je tijd vooraleer je het warme water uitgiet in bijvoorbeeld een theekan. Want om thee te drinken, neem je graag je tijd. Eerder een koffie drinker, lees dan zeker de lijst beste koffiezetmachines.

Klaarsignaal

Het klaarsignaal is een haast onmisbare functie van een waterkoker. Wanneer het water het kookpunt bereikt heeft, geeft het toestel een signaal.

Oververhittingsbeveiliging

Vele kokers zijn uitgerust met een oververhittingsbeveiliging. Dat betekent dat wanneer het toestel een te hoge temperatuur bereikt, zich vanzelf uitschakelt.

Droogkookbeveiliging

Sommige waterkokers zijn voorzien van een droogkookbeveiliging: zit er te weinig of geen water in de waterkoker, dan zal het toestel niet aanslaan wanneer je het aanzet. Een teken dat je het met water dient te vullen. Handig voor wie al eens verstrooid is, toch?

Waterniveau-indicator

Ga ook na of de waterkoker van je keuze een waterniveau-indicator heeft. Dankzij de indicator zie je in een oogopslag of er nog voldoende water in je waterkoker zit of dat je hem moet bijvullen. Zo vermijd je dat je de waterkoker zonder inhoud inschakelt waardoor het toestel riskeert stuk te gaan.

waterInhoud

De inhoud van de kan is van ondergeschikt belang. Je kan de kan namelijk naar wens vullen. Van één tot vijf koppen thee. De meeste waterkokers hebben een volume van 1,7 liter. Let wel, hoe groter, hoe meer plaats hij inneemt in je keuken.

Vermogen

Naast de inhoud weegt ook het vermogen minder hard door in de keuze van een waterkoker. Het vermogen bepaalt hoe snel een bepaalde hoeveelheid water tot het kookpunt gebracht kan worden. Doorgaans varieert het vermogen tussen 2000 en 2400 Watt. Het verschil uit zich in de tijd die nodig om het water te laten koken. En die tijd is haast verwaarloosbaar.

Ontwerp van waterkoker

Het design en de kleur dragen niet bij tot de goede werking ervan, maar je wil natuurlijk geen lelijke toestellen in je keuken hebben staan. Gelukkig vind je tegenwoordig heel wat leuke en hippe waterkokers die mooi staan in je keuken.

waterkokers vergelijken

Tot zover onze lijst ‘Beste waterkokers 2021’ – laatste update 19/10/2020

Lees meer berichten in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.