De beste wasmachine van 2021 hangt af van jouw gebruik en de samenstelling van je gezin. De beste wasmachine is volgens ons onderzoek de Haier HW80, hoewel de Miele een uitstekend alternatief is. Miele heeft een goede reputatie op vlak van huishoudtoestellen omdat ze kwalitatieve toestellen bouwen. Maar deze Miele wasmachine heeft niet enkel een stevige bouwkwaliteit maar levert ook een goed was resultaat dankzij de keuze uit tien verschillende wasprogramma’s en een trommel met een honingraatstructuur. Onderaan dit artikel lees je zowel ons onderzoek als waar je op moet letten bij het kopen van een wasmachine.

TOP 5 – Beste Wasmachines 2021

HAIER HW80-B14636

Beste wasmachine – Stilste & zuinige wasmachine – 8 tot 10 kg – A+++ -50%

Kijken we puur naar prestaties dan zijn er betere toestellen dan deze Haier. Toch komt deze als eerste in de top 5 beste wasmachines door de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en de extra’s dat dit een geweldig toestel maken. We zijn alvast fan van het ontwerp, de zwarte deur en laadtrommel is een trend die al iets langer ‘in’ is. De trommel is ook zeer groot, je kan kiezen tussen een model met 8, 9 of 10 kg. Bestaat je gezin uit meer dan 4 personen dan wordt 10 kg aangeraden. Het is ook een zeer zuinige wasmachine en beschikt over een A+++ -50% energielabel. Het verbruikt dus 50% minder dan andere A+++ modellen!

Nog een groot voordeel is dat dit ook een zeer stille wasmachine is. Met slechts 67 dB tijdens het centrifugeren (gemiddeld is dit 70-75 dB) en 53 dB tijdens het wassen hoor je het toestel amper. Heb je geen aparte wasruimte dan zal je nog steeds weinig last ondervinden met dit toestel. De gemiddelde wastijd is redelijk laag en je hebt hulp van 16 wasprogramma’s.

MIELE WSI 863

Miele wasmachine beste koop – 9 kg – A+++ -40% 

Een wasmachine kopen is een behoorlijke aankoop. De meeste toestellen in deze lijst liggen om en rond de 400-500 euro. Dit voor een kwalitatief toestel dat jaren mee zal gaan. In plaats van een goedkoop wasmachine te vergelijken bekijken we even de duurste wasmachines te koop in 2021. Deze Miele WSI 863 is net nog iets duurder dan de Siemens iQ500. Deze toestellen zijn luxe wasmachines van premium merken. Enerzijds doen ze wat elk wasmachine doet, en beter, anderzijds zijn er heel wat extra opties.

Korte programma’s, automatisch wasmiddel en water toevoegen, het zijn kleine verschillen die één groot verschil maken. Maar ze gaan nog verder. Dit toestel kan je verbinden met via wifi – een smart wasmachine – het wasmachine meldt u wanneer het iets tekort komt. Dit gebeurt van op afstand via de smartphone. Wasmiddel op? Geen probleem u ontvangt een berichtje. De Miele WSI 863 heeft ook een AddLoad functie. Na de start van een programma kan je kort onderbreken om iets toe te voegen, toch interessant.

Zoveel extra features dat er zelf een extra paragrafe nodig is. De Miele is zeer energiezuinig A+++ en redelijk stil. De levensduur wordt niet aangegeven, wel het TwinDos systeem. Gebruik je speciaal Miele wasmiddel, dan kan het toestel automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel toevoegen op het juiste moment. Dit is vooral handig bij speciaal kleding die een speciaal wasprogramma nodig heeft. We denken dan bijvoorbeeld aan wol, zijde of bont. Daarnaast is deze Miele nog uitgerust met: SingleWash, QuickPowerWash, CapDosing en de speciale SoftCare trommel van Miele. Deze beschermt u kleding nog net iets meer dan andere.

WHIRLPOOL FSCR70410

Slimme wasmachine – 7kg – A+++

Deze wasmachine heeft een trommel van slechts 7 kg. Hiermee moet je zeker rekening houden, zoek je een toestel voor een groot gezin dan is dit geen aanrader. Woon je beperkt en heb je nood aan een wasmachine dat hieraan voldoet dan is deze Whirlpool zeker een goede aankoop. Met 7 kg heb je meer dan genoeg voor 1 of 2 personen. Daarnaast zijn er heel wat zuinige en speciale opties om korte of kleine wasbeurten te doen. De wasmachine beschikt over een ‘6th Sense beladingssensor’. Deze weet wanneer en hoe vol de machine is, en past zo de programma’s automatisch aan.

“Slim wasmachine voor 1 tot 2 personen” – Doorgelicht

Daarnaast beschikt de machine over nog twee innovatieve sensoren. Eén zorgt ervoor dat je weet wanneer je de machine moet reinigen. Op deze manier verleng je de levensduur van uw nieuwe wasmachine. De  tweede sensor is de Freshcare+ functie. Deze zorgt ervoor dat er stoom gebruikt wordt tijdens het wassen. Na de was komt de kleding er zachter en met minder kreuken uit. Het laatste kenmerk van dit Whirlpool wasmachine is het A+++ energie label. Met slechts 175 kWh per jaar zit je meer dan goed op verbruik.

AEG wasmachine – L7FEC04S ProSteam

Grote prijs / kwaliteit wasmachine – 10 kg – A+++ – 30%

De AEG L7FE ProSteam is een grote wasmachine met een capaciteit van 10 kg. Deze AEG wasmachine is speciaal ontworpen voor grote gezinnen van 5 personen of meer. Veel mensen hebben enkel in het weekend tijd om alle was te doen. Daarom is het handig dat je voldoende capaciteit hebt, zodat je je wasjes niet te veel moet opdelen. Het is natuurlijk altijd beter om was zoveel mogelijk te scheiden en kleine wasjes te doen. Maar praktisch gezien is dit niet altijd haalbaar en dan ben je blij dat je een wasmachine met een capaciteit van 10 kg hebt.

Het speciale aan deze AEG wasmachines is dat ze uitgerust zijn met wat AEG ProSteam noemt. Dit is een systeem waarbij hete stoom op het einde van een wascyclus in de trommel wordt geblazen. Hierdoor worden een deel van de kreuken uit je kledij gehaald. Je moet gewoon niet verwachten dat je kledij er volledig kreukvrij zal uitkomen. Het is nog altijd beter om je hemden direct op te hangen aan een kapstok en ze te strijken om alle kreuken er uit te halen. Qua geluid is dit nog een vrij stille wasmachine met 51 dB tijdens het wassen en 77 dB tijdens het centrifugeren. Deze AEG wasmachine is een vrij recent model met een energielabel van A+++ -30%. Maar omdat dat toestellen met het label A+++ al redelijk zuinig zijn qua verbruik kun je maximaal rekenen op een besparing van 10 euro per jaar op je energiefactuur.

SAMSUNG – WW71K5400

Wasmachine met wasklep – 7kg – A+++ -30%

De Samsung WW71K5400WW AddWash is een goedkope wasmachine met een capaciteit van 7 kg. Ideaal voor een koppel of een klein gezin. Deze Samsung wasmachine onderscheidt zich van andere wasmachines met een slim design. De deur van de wasmachine is namelijk voorzien van een klep zodat je tijdens de was achtergebleven kledij nog kunt toevoegen. Heel handig als je man of zoon een halfuur nadat de was is begonnen nog met vuile kledij naar beneden komt.

Het is een vrij zuinig toestel dankzij zijn A+++ -30% label. Nadeel is wel dat het met 54 dB een vrij luid toestel is. Heb je een aparte waskamer, dan is dit minder belangrijk. Met maar liefst 16 verschillende programma’s heb je voor jeansbroeken, hemden of beddengoed aparte programma’s. Dankzij een programma dat Samsung EcoBubble noemt, kun je een koude was laten draaien. Bij een koude was worden je kleren op 15 graden gewassen. Dit verbruikt niet enkel minder elektriciteit, het zorgt er ook voor dat je kledij langer meegaat.

Beste-wasmachine-2020

Tot zover onze top 5 Beste wasmachine van 2021.

Bij het wassen hoort het drogen en strijken. Lees alvast de TOP 5 beste droogkasten of liever een goed droogrek?
Ook de top 5 kledingstomers of beste stoomgenerators  & beste strijkijzers kunnen van interesse zijn!

Heb je beperkte ruimte dan kan een was- en droogcombinatie een plaatsbesparende optie zijn.

Wasmachines vergelijken

Wanneer een nieuwe wasmachine kopen?

Een wasmachine is voor veel mensen een broodnodige aankoop. Wasmachines zijn vrij duur om aan te kopen maar besparen je een hoop geld op de lange termijn. Volgens de volgende website bespaar je tussen de 500 en 700 euro per jaar door zelf een wasmachine te gebruiken in plaats van naar de wassalon te gaan. Enkel als je geen aansluiting hebt voor een wasmachine op je appartement of als je een student bent, ben je beter af met de wassalon om de hoek. Ook als je ergens huurt voor een korte periode is het soms de moeite niet om een wasmachine te laten installeren.

wasmachines vergelijken

Hoe wasmachine kiezen

1. PRESTATIE VAN DE WASMACHINE

De beste wasmachines verwijderen maximaal vlekken en slechte geuren met zo weinig mogelijk manuele voorbehandeling van de kleren.Maar de prestatie van een wasmachine hangt ook nauw samen met hoe je hem gebruikt. Sorteer je was zo veel mogelijk aan de hand van volgende tips. Een veel gemaakte fout is om teveel kledij of verschillende soorten kledij in een keer te wassen. Bij de meeste wasmachines komen de kleren er na een standaardprogramma er goed uit. Maar voor echt vuile kleren of delicate stukken zijn andere programma’s aangewezen.

Bij een goede wasmachine kan je onder andere de temperatuur, het toerental en de duurtijd aanpassen. Het voordeel van een wasmachine die op een hoge temperatuur kan wassen, is dat je bepaalde allergenen of bacteriën kunt wegwassen zonder het gebruik van bijkomende producten. Wasmachines met een voorwasprogramma zijn zeer handig om kleren van bijvoorbeeld kinderen te wassen die soms zeer vuil kunnen zijn.

2. DIENST NA VERKOOP

Elke wasmachine kan op termijn kapot gaan, daarom is het belangrijk om een merk te kiezen dat een goede dienst na verkoop heeft. De aankoop van een wasmachine is een grote hap uit ieders budget, kies daarom een merk dat je niet in de steek zal laten. Als je een wasmachine van een goed merk koopt, heb je ook minder kans om een defect toestel te ontvangen.

Volgens een onderzoek van Test Aankoop in 2015 (bevraging bij 35.500 consumenten) zijn Miele, Siemens en Bosch de meest betrouwbare toestellen. Onder de minst betrouwbare toestellen vinden we Candy, Whirpool en Panasonic terug. Veel voorkomende problemen zijn lekkages, een beschadigd verwarmingselement of een defect aan de afvoerpomp. Afhankelijk van de aard van het probleem kan het kostelijk zijn om het te laten repareren.

3. ZUINIGE WASMACHINE

Een wasmachines wordt doorgaans wekelijks gebruikt en verbruikt heel wat water en elektriciteit. Wanneer je een nieuwe machine koopt, dan houd je best rekening met het elektriciteits- en waterverbruik. De belangrijkste factor is zonder twijfel het elektriciteitsverbruik. Ondertussen zijn zo goed als alle wasmachines volgens het Europese energielabel A+++. Het verschil wordt nu gemaakt door aan de A+++ nog eens -20% of -40% toe te voegen.

Sta hier niet te lang bij stil. Om minder impact te maken op het milieu, was je beter zo vaak mogelijk op een lage temperatuur. Je kunt maximaal 10 euro per jaar besparen met een A+++ -40%-model, vergeleken met een ‘gewoon’ A+++-model. Het verschil in waterverbruik tussen verschillende modellen is zelfs helemaal te klein om een verschil te voelen in je portefeuille.

4. AUTOMATISCHE DOSERING

Tegenwoordig zijn er ook wasmachines met een automatisch doseringssysteem. Veel mensen gieten nog altijd te veel wasmiddel in hun wasmachine. Dat heeft niet enkel als gevolg dat je vaker wasmiddel moet kopen, maar het zorgt er ook voor dat het toestel meer water moet gebruiken om het wasmiddel weg te spoelen.

5. CAPACITEIT VAN DE TROMMEL

De capaciteit van een wasmachine kan gaan van 6 kg tot en met 17 kg. De trend van de laatste jaren is dat de capaciteit van wasmachines blijft toenemen. Nochtans bedraagt de gemiddelde lading wasgoed slechts 3 à 4 kg. Wij vinden dat een grote capaciteit van weinig waarde is voor de consument. Houd er ook rekening mee dat kleren properder en minder beschadigd uit de was komen als ze in kleine hoeveelheden en samen met gelijkaardige kledij gewassen worden.

Neem als vuistregel dat je als alleenstaande of koppel genoeg hebt aan een wasmachine met een capaciteit van 7 kg. Voor huishoudens van 4 mensen of meer neem je best een wasmachine met 9 kg.

6. TOERENTAL

Het toerental varieert sterk en gaat van 600 tot 1.600 toeren/minuut. Hoe hoger het toerental, hoe minder tijd er nodig is om het wasgoed in de droger of aan de waslijn te drogen. Nadeel is wel dat bepaalde stoffen beschadigd kunnen raken bij een hoge centrifugeersnelheid. Ook maken sommige modellen zeer veel lawaai wanneer ze aan 1.600 rotaties per minuten zwieren.

7. PRIJS

De beste wasmachines met de beste prijs-kwaliteitsverhouding bevinden zich ergens rond de € 800, iets minder tijdens solden. Met een wasmachine uit deze categorie zal je een efficiënt en betrouwbaar toestel in huis halen. Bij een budgetoptie zullen we veeleer tegen de € 600 aan zitten. Er zullen minder opties op zitten maar voor een standaard was zal de prestatie zeer dicht aanleunen bij een toestel van € 800.

Toestellen goedkoper dan € 400 zijn meestal niet betrouwbaar genoeg, daarmee kun je later nog problemen mee ondervinden. Let op, we raden deze niet af maar kwalitatief kunnen ze wat minder zijn. Aan de andere kant zijn er nog toestellen van meer dan €1.000, vaak met veel extra functies, maar dat is juist niet nuttig voor de meeste mensen.

stille-en-zuinige-wasmachine-kopen

Hoe wasmachine reinigen

Laat 3 tot 4 keer per jaar een zelfreinigend programma lopen op je wasmachine. Met andere woorden: laat een programma draaien zonder kleren, op een zeer hoge temperatuur en met een wasmachinereiniger zoals Dettol. Vaak verkopen wasmachinefabrikanten – onder andere AEG en Miele – ook zelf wasmachinereinigers. Ook als je altijd de deur laat openstaan en niet te veel wasmiddel gebruikt, is het alsnog mogelijk dat er zich residu vastzet in de hoeken van je wasmachine. Als je dit niet aanpakt, dan kan dit residu beginnen schimmelen waardoor je last van geurtjes kunt krijgen en de kwaliteit van je was achteruit gaat. Wasmachinereinigers bevatten boorzuur dat dit residu kan oplossen. Hieronder geven we ook een aantal tips mee om te vermijden dat je wasmachine vuil wordt.

Gebruik minder wasmiddel

De meeste mensen gebruiken meer dan de voorgeschreven hoeveelheid wasmiddel. De wasmiddelen die vandaag op de markt bestaan zijn veel geconcentreerder dan vroeger. Houd je aan de aanbevolen dosering om de schade aan je kleren en je toestel te beperken. Aan de andere kant help je ook het milieu een handje. Het zit namelijk zo dat hoe meer wasmiddel je in je wasmachine giet, hoe meer water ze moet verbruiken om dat product uit de kleren te spoelen. Gevolg is meer schade aan je kleren, je wasmachine en aan het milieu. Bij een langdurig overdosering stapelt residu van wasmiddel zich op in de wasmachine. De meest voorkomende mechanische problemen aan wasmachines vinden hun oorzaak in de opbouw van zeepresten in het toestel.

Laat de deur openstaan

Wanneer je je wasmachine niet gebruikt, laat je de deur best op een kier staan. Dat voorkomt dat je wasmachine vieze geurtjes afgeeft. Zowel producenten van wasmachines als loodgieters raden dit aan. Het zorgt ervoor dat het toestel, de trommel en andere onderdelen beter kunnen drogen. Voor mensen met kleine kinderen of huisdieren waarvan je niet wilt dat ze in de wasmachine kruipen is het beter om de deur van de wasmachine gewoon gesloten te houden. In dat geval kan het nuttig zijn om de volgende aankoop van je wasmachine te letten op een toestel waarbij je de deur op een kier kunt laten staan maar dat wel gesloten blijft met behulp van een magneet.

In ieder geval is het aangewezen om 1 keer per maand de binnenkant van je wasmachine af te drogen met een droge handdoek of keukenpapier. Probeer ook in de hoeken en kantjes schoon te maken aangezien het daar is waar de schimmel zich het gemakkelijkst kan afzetten.

Verdeel je was in kleinere hoeveelheden

Het is beter om 4 kleine wasjes te doen dan 2 grote. Wanneer kleren de ruimte hebben om te bewegen, kunnen ze beter gewassen worden. Het consistent overladen van een wasmachine is de grootste oorzaak van mechanische defecten bij wasmachines. Als vuistregel zorg je er best voor dat je de trommel van je wasmachine maximaal tot de helft vult. Je wasmachine te zwaar laden zorgt voor onnodige slijtage van de onderdelen. Probeer alleszins in de mate van het mogelijke om grote ongesorteerde wassen te vermijden. Dat is zowel slecht voor je toestel als voor je kleren.

Tot zover onze lijst beste wasmachine van 2021.

Lees meer berichten in de categorie ‘Was & Strijk’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.