De beste wasbare luiers zijn ecologisch, praktisch en poepsimpel in gebruik. Het idee om een bevuilde luier zomaar in de wasmachine te werpen schrikt sommige ouders misschien af. Maar dit is totaal ongegrond en niet nodig. Bij herbruikbare luiers maak je immers gebruik van wegwerpbare (en volledig bio-afbreekbare) inlegvliezen. Deze gooi je simpelweg in de vuilnisbak of in de wc.
Met wasbare luiers denk je vooral aan het milieu. Je gebruikt immers jaarlijks gemiddeld zoโn 2.000 luiers. Dat creรซert een heel grote afvalberg. Door hybride luiers te gebruiken met een wasbaar en een wegwerpgedeelte zet je een grote stap in de juiste richting. Lees hier verder om de beste wasbare luiers voor jou te vinden.
Onze uitgekozen wasbare luiers
- Beste prijs-kwaliteit: TotsBots EasyFit Star bij Amazon
- Beste goedkope: Little Lamb Bamboe Luier bij Bol.com
- Beste proefpakket: Kidz Wasbare Luiers Proefpakket Plus bij Bol.com
- Beste tweedelige: Petit Lulu Fluffy Organic bij Amazon
- Beste voor newborns: Lulu Nature Bรฉbรฉ bij Luierhoek
- Beste nachtluier: Anavy Nachtluier XL bij Luierhoek
- Beste zwemluier: Popolini bij Amazon
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: TotsBots EasyFit Star
- Supercomfort
- Goede pasvorm en makkelijke fit
- Bamboe inlegger die goed absorbeert
- Tot maximaal 16 kilogram
De naam zegt het al: de EasyFit is makkelijk aan te trekken dankzij de klittenbandsluiting. Zo kan je de luier goed laten aansluiten en de kans op lekjes minimaliseren. De luier bestaat uit een overbroekje van PUL met een geรฏntegreerde inlegger van bamboe. Dit materiaal staat gekend om zijn superabsorberende eigenschappen. Daarbovenop gebruik je een inlegvliesje dat je doorspoelt in de wc of dat je in de vuilnisbak gooit. Om de EasyFit ook โs nachts en bij kindjes die veel plassen te gebruiken kan je nog een extra booster inleggen.
De TotsBots EasyFit Star is one size. Je gebruikt hem vanaf de geboorte tot wanneer je kindje klaar is voor het potje (zoโn 16 kilogram). Doordat de luier meegroeit met je kindje hoef je in principe nooit nog nieuwe luiers te kopen. All-in-oneluiers zijn iets minder slijtvast, dus bij een tweede kindje moet je waarschijnlijk wel een nieuwe set aanschaffen. Deze verschillende voordelen voorzien TotsBots van een eerste plaats in onze lijst beste wasbare luiers.
Soort: All-in-One | Maat: One size: newborn tot 16 kg | Materiaal: Buitenkant: 100% polyester met PUL – Binnenkant: 45% bamboe, 43% polyester, 12% polypropeen
Beste goedkope: Little Lamb Bamboe Luier
- Budgetvriendelijk
- Sterk absorberende luier
- Ideaal voor โs nachts
- Zacht
- Beschikbaar in vier maten
- Vallen redelijk smal/klein uit
- Materiaal droogt traag
De beste goedkope wasbare luier vind je bij het merk Little Lamb. Deze one size luier is niet verstelbaar en je moet hem combineren met een overbroekje. Je kleine schat kan hem zowel overdag als โs nachts dragen. Hij is beschikbaar in vier maten. Bij de newborn (tot 5,5 kilogram) en maat 1 (3 tot 9 kilogram) zit een losse booster uit bamboe. Bij Maat 2 (9 tot 17 kilogram) en maat 3 (vanaf 16 kilogram) is deze in de luier ingenaaid. Een booster is een losse inlegger die vooral โs nachts en bij grote plassers van pas komt.
Bij de luier zit ook een los inlegvlies uit fleece. Nadat je dit uitgeschud hebt mag deze gewoon mee in de luierwas. De Little Lamb wasbare luier is gemaakt van bamboe dat OEKO-TEX gecertificeerd is. Dit garandeert dat er zo weinig mogelijk schadelijke stoffen aan te pas komen bij het productieproces. De luier voelt heel zacht aan en is een budgetvriendelijke optie. Volgens sommige ouders vallen deze luiers iets kleiner uit. Ook hebben ze nogal wat tijd nodig om te drogen aan de lijn.
Soort: Tweedelig systeem | Maat: Vier maten van newborn tot +17 kg | Materiaal: 90% bamboe en 10% polyester – Fleece inlegvel: 100% polyester
Beste proefpakket: Kidz Wasbare Luiers Plus
- Meerdere types wasbare luiers in verschillende maten
- Sterk absorberend en kwalitatief
- Inclusief rol inlegvellen
- Ideaal startpakket voor beginners
- Budgetvriendelijk
- Geen keuze qua designs of maten
Voor ouders die voordelig willen kennismaken met wasbare luiers is het Kidz-proefpakket ideaal. Zo kan je snel ontdekken welke wasbare luier bij jou en je kleine wildebras past. Stuk voor stuk zijn het kwalitatieve wasbare luiers uit telkens een ander materiaal. Zo heb je een klittenband nachtluier, een bamboo charcoal nachtluier en een pocketluier van het merk Happy Flute. In het pakket zit ook een voorgevormde bamboe luier met overbroekje van Little Lamb en een rol inlegvellen voor in de luiertas.
De pocketluiers van Happy Flute bezitten verstelbare drukknopen en ze zijn te gebruiken vanaf 3,5 kilogram tot 15 kilogram. In de opening kan je รฉรฉn of meerdere absorberende inleggers plaatsen.
De one size wasbare luier met klittenband heeft het meeste weg van een klassieke wegwerpluier en is daardoor ideaal voor beginners. Dankzij zeven sterk absorberende lagen is deze wasbare luier geschikt voor grote plassers en lange nachten. Hij is verstelbaar in drie maten en kan vanaf de geboorte gebruikt worden. Ook de bamboo charcoal nachtluier is dankzij het koolstoflaagje extra absorberend. Dit is ongetwijfeld een fijn startpakket om kennis te maken met meerdere herbruikbare luiers.
Soort: Pocketluier, tweedelig systeem, all-in-one | Maat: Vier maten van 3 tot 17 kg | Materiaal: Bamboe, PUL , microvezel
Beste tweedelige: Petit Lulu Fluffy Organic
- Bamboe met katoen
- Lange inlegger kan dubbelgevouwen worden
- Geen polyester
- Zeer zacht en goed aansluitend
- Goed voor dag en nacht
- Tot maximaal 15 kilogram
De beste tweedelige luier vind je bij Petit Lulu. De Fluffy Organic luier bestaat uit een katoenen broekje met een inlegger in bamboe. De inlegger zelf is lang en je kan hem dubbelvouwen voor extra absorptie. Dit doe je in het midden voor meisjes en vooraan voor jongens of buikslapers. Je gebruikt de luier in combinatie met een waterdicht overbroekje. Ondanks dat je verschillende onderdelen hebt is het toch geen dikke luier.
De Fluffy Organic bevat geen polyester. Het is een erg zachte katoenen luier die goed aansluit en geen rode strepen op de huid achterlaat. Deze ecologische luier groeit mee met je kindje van 4 tot 15 kilogram. Sluiten doe je makkelijk met klittenband. De Fluffy Organic kan je zowel โs nachts als overdag gebruiken. Door het gebruiksvriendelijke en duurzame ontwerp verkiezen wij de Fluffy Organic als de beste wasbare luier met tweedelig ontwerp.
Soort: All-in-One | Maat: One size van 4 tot 15 kg | Materiaal: Buitenzijde: 95% katoen, 5% elastaan – Vulling en binnenkant: 60% bamboe viscose, 40% biologisch katoen
Beste voor newborn: Lulu Nature Bรฉbรฉ
- Goed vochtabsorberend
- Voor pasgeboren babyโs (newborn)
- Zacht en niet te dik
- Vanaf 2 kilogram
- Tot maximaal 8 kilogram
- Overbroekje apart aan te kopen
Wil je vanaf dag รฉรฉn al starten met uitwasbare luiers dan heb je meteen een handige en gebruiksvriendelijke luier nodig. De soepele stof van de Lulu Nature Bรฉbรฉ plooit makkelijk tussen de beentjes. Zo is hij zeker niet te lomp voor je kleine baby. Bij de luier krijg je een tweeledige inlegger voor een goede absorptie. Je doet er nog een overbroekje over. Je kan heel wat overbroekjes combineren.
De meeste wasbare luiers passen sowieso wel al vanaf 4 kilogram. Dus een wasbare luier specifiek voor newborns heb je niet altijd nodig. Wanneer je kindje echter prematuur geboren is of een laag geboortegewicht heeft, is de Lulu Nature Bรฉbรฉ ideaal. Hij past al vanaf 2 kilogram. Je kan de luier daarna nog wel een hele poos gebruiken, tot liefst 8 kilogram.
Soort: Tweedelig systeem | Maat: One size van 2 tot 8 kg | Materiaal: 80% bamboe en 20% polyester
- Bamboe en katoen voor sterke absorptie
- Goede pasvorm
- Luier met inlegger
- Zachte materialen
- Overbroekje en inleggers apart aan te kopen
- Minder geschikt voor tijdens de dag
Deze beste wasbare luier voor โs nachts is gemaakt van bamboe en katoen. De elastische beenopeningen sluiten goed aan en gaan lekjes tegen. De luier past voor babyโs van 7 tot 18 kilogram. De maat pas je aan met drukknoopjes. De luier zelf sluit je met klittenband.
Bij deze luier moet je een inlegger gebruiken, maar die krijg je er niet bij. Je kan kiezen voor een bamboe inlegger (van om het even welk merk) of voor de bijbehorende inlegger van Anavy. Bij de luier draagt je baby ook een waterdicht overbroekje dat je apart moet aanschaffen.
Deze luier is dus een investering, maar door de zachte materialen en de lange gebruiksduur is hij dat wel waard. Zeker omdat je kind vaak de hele nacht lang dezelfde luier draagt. Met een wasbare luier maak je komaf met irritaties en luieruitslag. Zoek je opties om de nacht wat droger te maken dan is dit de beste keuze. Vergeet wel niet dat er heel wat extraโs bij aangekocht moeten worden.
Soort: All-in-One | Maat: One size van 7 tot 18 kg | Materiaal: Buitenzijde: 95% katoen met 5% elastaan – Bin nenzijde: 80% bamboe viscose, 20% polyester
Beste zwemluier: Popolini
- Herbruikbare zwemluier
- Sluit volledig af
- Waterbestendige buitenkant
- Optie voor inleggers
- Beschikbaar in twee maten
- Tot maximaal 15 kilogram
- Inlegger apart aan te kopen
Herbruikbare zwemluiers lijken niet logisch, omdat het net de bedoeling is dat ze goed absorberen. Maar dat doen ze alleen aan de binnenzijde. De buitenkant is net waterbestendig. Daardoor blijft een herbruikbare zwemluier soepeler en veel minder zwaar dan een gewone zwemluier. De duurzame zwemluier van Popolini komt in vrolijke prints en sluit goed aan, waardoor lekjes geen kans krijgen. Je sluit hem met drukknopjes.
Voor een wasbare zwemluier hoef je geen inlegger of inlegvlies te gebruiken, maar het kan wel. Dan moet je wel speciale inleggers kopen. Dat je ze zonder inleggers kan gebruiken, maakt dat ze een handige instapluier voor beginners zijn. Ook is het een fijn alternatief voor de milieubewuste ouder. Deze wasbare zwemluier kan je best lang gebruiken, want de maat L gaat van 8 tot 15 kilogram. De andere maat, S, begint bij 3 kilogram en gaat tot 9 kilogram.
Soort: All-in-One | Maat: Twee maten van 3 tot 15 kg | Materiaal: 80% polyamide, 20% elastaan
Kort samengevat
De beste wasbare luier ziet er voor elke ouder en baby anders uit. Wil je graag proeven van wat er zoal bestaat, dan is een proefpakket zoals dat van Kidz ideaal.
Pocketluiers, tweedelige systemen zoals dat van Petit Lulu en all-in-one luiers zijn elk sterk op hun manier. De TotsBots EasyFit Star is een wasbare luier die we kunnen aanbevelen aan startende ouders. Hij is heel makkelijk en zonder overbroekje te gebruiken. Hij is verkrijgbaar in รฉรฉn maat, eenvoudig te verstellen en sluit makkelijk met klittenband.
Grote plassers hebben baat bij sterk absorberende nachtluiers zoals die van Anavy of Happy Flute. Voor newborns kunnen one size luiers nogal groot uitvallen. In dat geval kan je ook wasbare luiers voor pasgeborenen vinden zoals die van Lulu Nature Bรฉbรฉ. Voor elke leeftijd en maat is er wel een passende luier.
Tot zover onze favoriete wasbare hybride luiers.
Wij zijn alvast fan van deze herbruikbare luiers, hopelijk biedt dit artikel voldoende argumenten en alternatieven. Meer hulp bij het vergelijken vind je op de luier-pagina.
Waar op letten bij het kopen van wasbare luiers?
Soort
Er zijn verschillende luiersystemen op de markt beschikbaar. Welke soort wasbare luier je kiest is een heel persoonlijke keuze.
All-in-one (AIO) herbruikbare luiers lijken het meeste op wegwerpluiers. Dit soort luiers bestaat uit een waterdicht broekje en een ingenaaide inleg. Je hebt geen extra overbroekjes nodig, wel wegwerpbare inlegvliesjes. Sluiten doe je met klittenband of drukknoopjes. Je wast alles in zโn geheel. Deze luiers zijn iets minder absorberend en minder geschikt als luier voor de nacht.
Vergelijken we alle soorten wasbare luiers, dan is dit voor ons het voordeligste model. De meeste luiers uit onze selectie zijn dan ook all-in-one modellen.
Snap-in-one (SIO) wasbare luiers bestaan uit een waterdicht overbroekje waar je de inleggers in vastklikt aan de hand van drukknoopjes. Bij het verversen bevestig je een nieuwe inlegger. Het overbroekje blijft aan. Zoals een gewone onderbroek neem je elke dag een nieuwe. Het zijn dunne luiers die snel droog zijn doordat je ze afzonderlijk kan laten drogen.
Niet-voorgevormde luiers zijn herbruikbare luiers die het meest doen denken aan de uitwasbare luiers van vroeger. Dit zijn hydrofiele luiers of tetradoeken die je zelf plooit. Het is de goedkoopste vorm van wasbare luiers en meteen ook de dunste. Ze vergen meer oefening en zijn soms moeilijker lekvrij vast te maken. Hiervoor kan je wel luierklemmetjes of Nippas gebruiken. Deze luiers gebruik je in combinatie met een overbroekje.
Een pocketluier combineert het gemak van de all-in-oneluier met de droogtijd van de snap-in-one. Het broekje bevat een โvouwโ waar je de inlegger in stopt. Ze zijn daardoor makkelijk kant en klaar te maken, maar ook apart droogbaar.
Een tweedelig systeem is een absorberende basisluier gecombineerd met een waterdicht overbroekje. Je gebruikt hierbij ook de inlegvliezen. Dit is een betrouwbare en vrijwel lekvrije optie. Je kan verschillende merken combineren. Met dit systeem krijg je wel een vrij dikke luier.
Maat
Bij wasbare luiers heb je twee opties. Of je koopt een meegroeiluier, of je koopt luiers in maten.
Een wasbare meegroeiluier is uiterst handig. Hij past vanaf het begin tot aan het moment dat je kind zindelijk wordt. Je past deze luiers makkelijk aan door ze anders te plooien en de drukknoopjes te verstellen. Het grootste voordeel is dat je eenmalig luiers aanschaft en klaar ermee. De keerzijde aan deze luiers is de dikte. Voor een baby van vier kilogram kan zoโn meegroeiluier nogal groot uitvallen.
Gewone wasbare luiers zijn verkrijgbaar in de maten XS tot XL. Deze gaan voor een kortere periode mee, maar ze hebben wel een precieze pasvorm. Hierdoor is het risico op lekjes net iets kleiner. De maat XS is bedoeld voor prematuurtjes en pasgeborenen. Small is dan voor babyโs van zes tot negen maand.
Wanneer je een 2-delig systeem van luier en overbroekjes verkiest, kan je beide met elkaar combineren. Zo kan je een onesize overbroekje met een meegroeiluier gebruiken.
Gebruiksgemak
Ouders die het gemak van wegwerpluiers gewend zijn hebben even tijd nodig om aan wasbare luiers te wennen. Wegwerpluiers werp je na het verversen simpelweg in de vuilnis- of luieremmer. Bij wasbare luiers is dat net iets anders. En toch is het mits een beetje oefening en organisatie niet zo moeilijk.
De moderne wasbare luiers zijn bovendien een pak gebruiksvriendelijker dan die uit omaโs tijd. Ze hebben een goede pasvorm en zijn in de meeste gevallen verstelbaar met drukknoopjes of plakstrips. Bovendien zijn ze uitgerust met antilekrandjes en vochtabsorberende binnenlaagjes. Omdat ze niet zo sterk absorberen als gewone luiers zijn ze wel sneller aan verversen toe. Wanneer je onderweg bent heb je ook altijd een โwet bagโ nodig voor het opbergen van natte luiers. Maar eens je daaraan went valt het allemaal best goed mee.
Het kan wel slim zijn om wegwerpluiers niet volledig af te schrijven. Zeker wanneer je kleine spruit bijvoorbeeld bij oma en opa blijft slapen. Wanneer je wasbare luiers in de opvang wil gebruiken is dat meestal geen probleem. Heel wat onthaalouders en crรจches staan hier zeker voor open.
Hoe werken wasbare luiers eigenlijk?
Wasbare luiers werken op dezelfde manier als wegwerpluiers. Ze vangen urine en ontlasting op en houden de kleertjes van je baby proper. Daarvoor zorgt de combinatie van een vochtabsorberende รฉn een vochtafstotende laag. Bij het klassieke tweedelige systeem bestaat deze uit de volgende onderdelen:
- Een stoffen broekje met absorberende binnenkant.
- Een waterdicht overbroekje dat vocht en geur tegenhoudt.
- Een extra inlegvel.
De absorberende binnenkant van een wegwerpluier bestaat gewoonlijk uit super absorberende korrels. Deze zwellen op en vormen een gel bij contact met vocht. Daarom wordt de luier ook dikker als hij vol zit. Bij een wasbare luier bestaat de absorberende kern uit (een combinatie van) gewoon of biologisch katoen, bamboe, microvezel of hennep. Elke stof heeft zo zijn unieke eigenschappen.
Met een extra inlegvel of -vlies bescherm je de luier en kan je ontlasting makkelijker verwijderen. Deze leg je los in de luier (of klik je vast). Je hebt de keuze uit wegwerp inlegvellen of wasbare varianten. De wegwerpvariant gooi je met ontlasting en al meteen de vuilnisemmer in. De wasbare soort schud je gewoon boven het toilet uit en laat je met de luiers meedraaien in de wasmachine.
Wanneer er geen ontlasting in de luier zit mag je alles samen in de luieremmer werpen.
Wanneer je kleine spruit enkel borstvoeding krijgt is een inlegvel meestal niet nodig. De ontlasting is dan immers zo dun dat een inlegvlies niet zinvol is.
Het waterdichte overbroekje bestaat meestal uit PUL of TPU. Dat is geweven polyester dat waterdicht is en toch ook ademt. Sommige ouders zijn daarnaast grote fan van wolbroekjes. Wol is natuurlijk en eveneens zeer goed waterafstotend. Je hoeft wolbroekjes iets minder vaak te wassen omdat ze zelfreinigend zijn. Wanneer je een all-in-one luier gebruikt heb je geen overbroekje nodig.
Hoe moet je wasbare luiers wassen?
Wees gerust, je hoeft niet te zwoegen aan de wastobbe. De wasmachine doet vrolijk al het werk voor je.
Elk merk heeft wasvoorschriften. Zo raden sommige merken bepaalde wasmiddelen af. Check dus altijd even wat de wasvoorschriften van jouw wasbare luiers zijn.
Over het algemeen kan je volgende richtlijnen volgen:
- Vuile luiers bewaar je in een luieremmer of bewaartas (ook wel luierzak of โwet bagโ genoemd). Laten weken is niet nodig.
- De vuile luiers moet je eerst zonder wasmiddel spoelen met koud water of op 30 graden. Zo wordt de urine weggespoeld en start je het effectieve wassen met proper water.
- Luiers, overbroekjes, herbruikbare inleggers en de bewaartas mag je wassen op 60 graden. Vul de wasmachine voor 75 procent zodat er voldoende wrijving is tussen de luiers. Wanneer je de machine niet voldoende gevuld krijgt, kan je gerust aanvullen met handdoeken, rompertjes of slabbetjes.
Doseer je wasmiddel steeds volgens de verpakking voor โsterk bevuilde wasโ. Een teveel aan zeep kan zich in de luier afzetten en tot irritatie of geurtjes leiden. Wees dus niet al te genereus met je wasmiddel. Hou ook rekening met waterhardheid en trommelgrootte.
Eenmaal gewassen kunnen de meeste luiers tien minuten op koude temperatuur in de droger. Je kan ze natuurlijk ook gewoon laten drogen aan de waslijn. Even in de zon leggen doet wonderen voor hardnekkige vlekken. Er zijn een heleboel opties om je herbruikbare luiers een lang leven te geven.
Hoeveel wasbare luiers heb ik nodig per dag?
Over het algemeen heb je zoโn zes luiers per dag nodig. Voor pasgeboren babyโs mag je acht luiers rekenen. Opdat je niet elke dag luiers zou moeten wassen koop je best luiers voor drie ร vier dagen. Met 24 luiers kan je om de drie dagen wassen en heb je nog reserve.
Daarnaast heb je ook nodig: vier nachtluiers en vijf ร negen overbroekjes. Hou er rekening mee dat je per maand ongeveer een hele doos of rol inlegvliezen verbruikt. Schaf ook zeker een of twee luierzakken (of een luieremmer) aan om de vuile luiers te bewaren. Daarmee heb je een compleet pakket om mee aan de slag te gaan.
Bij wasbare luiers is het handig om echt voor de beste wasbare luiers te gaan. Deze absorberen beter en ze zorgen voor minder last bij het vervangen. Goedkopere modellen zullen minder absorberen of minder goed passen. Sommige modellen hebben nood aan een extra broekje en dan gaan de voordelen van herbruikbare luiers verloren.
Ga dus voor een goede wasbare luier en je zal zien dat het heel wat voordelen biedt. Wanneer je jouw luiervoetafdruk wil verkleinen, maar geen wasbare luiers wil gebruiken, zijn
wasbare billendoekjes een goed alternatief.
Extra tips:
- Bij veel gemeenten en steden kan je subsidies voor herbruikbare luiers aanvragen. Zo krijg je al vlug tot wel 50 procent van je aankoopbedrag terug. Het is zeker de moeite waard om dit eens na te vragen.
- Laat je helpen door een luierservice zoals Washcot. Jij huurt er wasbare luiers die zij schoon aanleveren en vuil weer oppikken.
- Je kan een testpakket kopen of luiers huren om uit te proberen. Zo weet je meteen of wasbare luiers iets voor jou zijn of niet.
Welk wasmiddel is geschikt voor wasbare luiers?
Er bestaan speciale luierwasmiddelen, maar je kan ook een gewoon wasmiddel gebruiken. Zorg dan wel dat dit vrij is van de volgende ingrediรซnten: wasverzachter, (optische) bleekmiddelen, chloorbleekmiddel, citroenzuur en bicarbonaat. Idealiter kies je een wasmiddel met minder dan vijf procent zeep.
Je zal zien dat elk merk van wasbare luiers zo zijn eigen aanbevelingen heeft qua wasmiddel. Grijp niet meteen naar een wasmiddel voor witte was omdat daar nogal wat bleekstoffen in zitten.
Ecologische wasmiddelen zijn niet erg aan te raden omdat ze meestal niet krachtig genoeg reinigen. Hierdoor kunnen luiers eerder gaan slijten en blijft vuil zitten. Zo kan je met onfrisse luiers of vuilopbouw te kampen krijgen, wat je zeker wil vermijden. Ook milde zelfgemaakte reinigingsmiddelen of huismiddeltjes op basis van azijn zijn niet geschikt.