In dit artikel gaan we op zoek naar het beste wafelijzer van 2021. Thuis wafels maken, het blijft speciaal voor jong en oud. Ook het voorbereiden van het deeg kan een toffe (gezamelijke) bezigheid zijn tijdens deze tijden. Het beste wafelijzer voor de meeste is volgens ons onderzoek de FriFri BMC2000. Het is een wafelijzer met verwisselbare platen met een compact design dat je kunt omdraaien om perfecte goudgele wafels te bakken. Ben je op zoek naar een wafelijzer voor Brusselse wafels te bakken dan is de Domo DO9047 een goedkopere optie. De Tefal 4 in 1 King Size daarentegen is een professioneel wafelijzer dat geschikt is om grote hoeveelheden wafels te bakken. Bekijk hieronder onze suggestieve top 5 beste wafelijzers. Lees daaronder het onderzoek, hoe je moet kiezen en waar op te letten wanneer je een wafelijzer koopt.

TOP 5 – Beste Wafelijzers 2021

Frifri BMC 2000 Wafelijzer

Beste wafelijzer 2021

Volgens ons is het beste wafelijzer dat je momenteel kunt kopen de Frifri BMC 2000. Hij staat bovenaan onze lijst omdat hij niet enkel goede maar ook vooral consistente bakresultaten heeft. Dit komt enerzijds door de kwalitatieve bakplaten die een beschermende laag teflon hebben. Anderzijds is dit ook te danken aan de zeer consistente thermostaat die je kunt bedienen aan de hand van een grote draaiknop bovenaan het toestel. Doordat er weinige schommelingen zijn in de temperatuur krijg je een beter en consistent bakresultaat. Het toestel is zo gemaakt zodat je het tijdens het bakken kunt omdraaien om een perfecte goudgele wafel te bekomen.

Dit wafelijzer wordt standaard geleverd met een 4×7 bakvorm om wafels mee te bakken. Er bestaan nog 7 andere bakvormen voor dit toestel waaronder een hartjes wafelijzer, een wafelijzer voor fijne galetten en een wafelijzer voor Brusselse wafels. Helaas zijn deze apart verkrijgbaar en worden ze niet standaard bij het toestel geleverd. Voordeel is wel dat je maar 1 toestel nodig hebt om al deze verschillende wafels te maken. Om de platen te verwijderen moet je 2 schroeven met de hand losdraaien wat een beetje tijd in beslag neemt. Maar dit zijn de enige twee puntjes kritiek die we hebben over dit toestel. We kunnen dit wafelijzer warm aanraden door zijn goede bakresultaten aan een betaalbare prijs.

DOMO DO9047W Wafelijzer

Wafelijzer Brusselse wafels

De Domo DO9047W is een goedkoop wafelijzer om Brusselse wafels mee te bakken. De bakplaten hebben een 4×7 patroon en bakken wafels op een dikte van 2,6 centimeter. Nadeel van dit toestel is dat je de bakplaten niet kunt omdraaien om een perfect bakresultaat te bekomen. De bakplaten zelf zijn voorzien van een goede anti-aanbaklaag maar moeten wel uit het toestel geschroefd worden om ze grondig te kunnen reinigen. Daarom raden we aan om de bakplaten na gebruik onmiddelijk met een vochtige doek schoon te maken.

De 4×7 bakplaten zijn de enigste bakplaten die voor dit toestel verkrijgbaar zijn. Wil je liever een wafelijzer met verwisselbare platen kijk je beter naar een toestel zoals de Nova Multigrill. Maar voor minder dan de helft van de prijs van de FriFri BMC 2000 is dit eigenlijk een zeer degelijk toestel. Je kan ermee lekkere Brusselse wafels bakken zonder een duur toestel te moeten kopen. Ideaal voor mensen die maar af en toe wafels bakken en het toestel nergens anders voor willen gebruiken.

Nova Multigrill 4-in-1

Wafelijzer met verwisselbare platen

Deze multigrill van Nova is een wafelijzer met verwisselbare platen. Handig voor mensen die op zoek zijn naar een toestel waarmee je niet enkel wafels mee kunt bakken maar ook croque monsieurs of paninis. Het komt namelijk standaard geleverd met 3 platen. Een plaat om wafels te bakken, een plaat om croque monsieurs te bakken en een dubbelzijdig plaat met een geribbeld patroon om hamburgers of groenten op te grillen. Je kan deze grill zelf volledig openklappen en gebruiken voor een fondue avond.

De platen zelf kun je gemakkelijk los maken van het toestel zodat je ze gemakkelijk kunt wassen. De platen mogen zelfs in de vaatwas gestoken worden. De Nova Multi Grill (verkrijgbaar bij Collishop) en de Princess Multi Grill (verkrijgbaar bij Bol.com) zijn twee identieke toestellen. Het enigste verschil is het logo aan de bovenkant. We raden dus aan om de goedkoopste optie te nemen van de twee.

Tefal 4 in 1 King Size Wafelijzer

Professioneel wafelijzer

De Tefal 4 in 1 King-Size is een professioneel wafelijzer voor mensen die de beste wafels willen bakken. Het is voorzien van een uitklapbare handgreep om de bakplaten te kunnen draaien. Dit is belangrijk om tot een ideaal bakresultaat te komen. We vinden het handig dat de handgreep ook kan ingeklapt worden zodat je het gemakkelijk in de kast kwijt kunt wanneer je het niet gebruikt. Het is namelijk een zeer groot toestel, een pak groter in vergelijking met de andere wafelijzers in deit artikel. Dankzij de grote afmetingen is het een van de weinige toestellen op de markt waarmee je volwaardige Brusselse wafels mee kunt bakken.

Standaard komt dit toestel met 2 verschillende bakplaten. Een bakplaat om Brusselse wafels te maken en een grill bakplaat om paninis mee te maken. De platen zelf kun je gemakkelijk losklikken van het toestel zodat je ze gemakkelijk kunt schoonmaken. Er zijn knoppen voorzien waarmee je de platen gemakkelijk mee kunt losmaken zodat deze in de vaatwas kunnen gewassen worden. Verder is er ook een plastic schaal voorzien die je onder het toestel kunt plaatsen om vuiligheden op te vangen. Dit professioneel wafelijzer kunnen we aanraden aan mensen die vaak wafels, croque-monsieurs of paninis bakken en een hoogwaardig toestel zoeken.

Bestron ASW217 Wafelijzer

Wafelijzer hartjes

De Bestron ASW217 is een hartjes wafelijzer waarmee je romantisch uit de hoek kunt komen. Door zijn beperkte grootte zijn de bakplaten snel warm en je wafels dus ook. Op ongeveer 3 minuten (afhankelijk van je recept) kun je lekkere wafels bakken om je partner mee te verrassen. Per keer bak je vijf lekkere wafels in de vorm van een hartje. Dit hartjes wafelijzer is een van de goedkoopste modellen die we zijn tegengekomen. Nochtans beschikt het ook over goede bakplaten met een anti-aanbaklaag, het is makkelijk om te kuisen en het is compact zodat je het gemakkelijk kunt opbergen. Nadeel is dat het geen verwisselbare platen heeft dus je kunt er maar een soort wafel mee bakken. Voordeel is dat het toestel zeer compact is en je het zowel verticaal als horizontaal kunt opbergen in je kast.

beste wafelijzer kopen

Tot zover de suggestieve top 5 beste wafelijzer 2021.
Een wafel kun je combineren met seizoensgebonden fruit en slagroom. Maar niks is zo goed als een lekkere wafel met huisgemaakt ijs. Lees hier verder om de beste ijsmachine te vinden om roomijs te maken.

Wafelijzers vergelijken

Heb ik een wafelijzer nodig?

Wil je zelf wafels bakken dan heb je een wafelijzer nodig. Er is geen alternatieve manier om wafels te bakken in de oven of in de pan zonder dat ze de vorm van een pannenkoek krijgen. De voordelen van een wafelijzer zijn evident. Het kan enorm gezellig zijn om samen met de kinderen wafels te bakken. Vaak is het ook nostalgie omdat we zelf ook bij onze ouders of grootouders wafels gingen eten. Een zelfgemaakte wafel is niet te vergelijken met een die je in de winkel hebt gekocht. We beseffen ons ook dat voorkeuren uit elkaar lopen. Sommige mensen hebben hun wafel graag bruin gebakken terwijl andere liever een lichte en luchtige wafel hebben. Daarom zijn we vooral op zoek gegaan naar wafelijzers die een consistent bakresultaat opleveren. Goedkopere modellen hebben meer schommelingen in hun temperatuur waardoor je niet altijd hetzelfde resultaat bekomt.

Welk wafelijzer kopen?

Voor je een wafelijzer gaat kopen is het belangrijk om te bepalen welke soort wafel je graag wilt. Heb je graag dikke en luchtige Brusselse wafels of liever zoete Luikse wafels. De meeste modellen kunnen maar een van de twee soorten bakken. We hebben toestellen uitgekozen op basis van hun prijs-kwaliteit verhouding. Als je zelf een specifieke voorkeur hebt voor een bepaalde wafel hou je daar best rekening mee. Er zijn ook toestellen die naast het bakken van wafels ook voorzien zijn van verwisselbare platen. Met die platen kun je dan een croque monsieur of panini bakken. Maar we beseffen dat niet iedereen zo’n toestel zoekt. Het handige aan toestellen waarmee je enkel wafels kunt bakken is dat ze vrij compact zijn en gemakkelijk op te bergen zijn in de kast. Heb je thuis een keukenrobot dan kan je het ‘K’-vormige menghelpstuk gebruiken om het perfecte beslag te maken.

Wafelijzer vergelijken,
waar op letten

1. Bakresultaat

De belangrijkste functie van een wafelijzer is een consistent eindproduct. Of je je wafels nu graag krokant en goed doorbakken hebt of licht en luchtig, het is belangrijk dat een wafelijzer een consistent resultaat geeft. Goedkope wafelijzers hebben meer temperatuursschommelingen waardoor je eindresultaat kan verschillen. Verder moet een wafelijzer vocht kunnen laten ontsnappen anders eindig je met een slappe wafel. In ons onderzoek hebben we dus enkel wafelijzers weerhouden die een krokant, geelgouden en egaal gebakken wafel kunnen bakken.

2. Gebruiksgemak

Een wafelijzer moet gemakkelijk zijn om te gebruiken en moet absoluut beschikken over bakplaten met een anti-aanbaklaag. Dit zorgt ervoor dat je de wafels er elke keer gemakkelijk uitkrijgt en zorgt er ook voor dat je het wafelijzer nadien gemakkelijk proper krijgt. Wij raden aan om een voor een wafelijzer te kiezen met een pieptoon. Zo weet je wanneer je wafelijzer warm is zonder dat je moet gaan kijken of het indicatielampje is aangesprongen.

3. Snelheid/vermogen

Hoe groter een toestel of hoe lager het vermogen hoe langer het duurt om op te warmen. Dit is niet erg als je een hele hoop wafels gaat maken want dan ben je toch even bezig. Maar wanneer je van plan bent om af en toe een paar wafels te bakken ben je beter af met een klein toestel. Deze warmen sneller op en kosten minder werk om nadien te kuisen.

4. Vorm

Wafelijzers komen in verschillende vormen en kleuren. Maar de vorm van een wafelijzer is niet enkel een persoonlijke keuze. Een hartjes wafelijzer bakt bijvoorbeeld dunnere wafels dan een traditioneel wafelijzer voor Luikse of Brusselse wafels. Sommige mensen hebben liever een luchtige Brussels wafel in plaats van een zoete Luikse wafel. Let er dus goed op dat het toestel dat je koopt geschikt is om je favoriete wafels mee te bakken.

5. Onderhoud

De meeste wafelijzers hebben bakplaten die je in de vaatwas kunt steken. Dit is enorm gebruiksvriendelijk omdat het soms moeilijk kan zijn om aangebrande resten te moeten verwijderen. Heb je een toestel gekocht waarvan de platen niet kunnen verwijderd worden geven we volgende tips mee. Probeer het zo snel mogelijk na gebruik met een vochtige schotelvod te kuisen om alle resten te verwijderen. Zit je al met aangebrande resten kun je proberen een vochtige keukendoek in het toestel te plaatsen en het te sluiten. Door het vrijkomen van stoom komen de restjes gemakkelijker los. Zorg er gewoon voor dat je toestel niet te heet wordt of je zal het keukenpapier verbranden.

Tot zover het artikel ‘Beste wafelijzer 2021’ – Laatste update 24/11/2020

Lees meer berichten in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.