In dit artikel vind je de beste ragers om tandplak te bestrijden. Zelfs het regelmatig gebruik van een elektrische tandenborstel is voldoende om alle etensresten te verwijderen. Tandplak kan zich namelijk ophopen tussen de tanden op plaatsen waar je moeilijk bij kan tijdens het tandenpoetsen. Het is belangrijk om je tanden te beschermen tegen tandplak zodat de vorming van tandsteen wordt tegengegaan.
Tandenragers, oftewel interdentale borsteltjes, zijn dunne borsteltjes waarmee je soepel tussen de ruimte van je tanden kan. Het is te vergelijken met flosdraad, maar een stuk efficiënter en veiliger. Lees hier verder om de beste tandenragers te vinden. Een goede mondhygiëne is namelijk belangrijk voor je algemene gezondheid.
Onze selectie
- Beste prijs-kwaliteit: Interprox Plus Mini Conical bij Bol.com
- Beste goedkope: TePe Easypick bij Bol.com
- Beste voor beugel: Curaprox Prime Start bij Bol.cpm
- Beste voor bruggen: GUM Soft Picks bij Bol.com
- Beste tandenstoker met flosdraad: Jordan 3-in-1 bij Bol.com
- Beste extra dun: TePe Angle bij Bol.com
- Beste extra dik: Interprox Plus XX Maxi bij Bol.com
- Beste flosdraad: Oral-B Superfloss bij Bol.com
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Interprox Plus Mini Conical
- Reinigt makkelijk tussen kiezen
- Ergonomische vorm
- Extra lange handgreep
- Met beschermkapje
- Beschikbaar in veel verschillende diktes
- Niet heel stevig
Tandplak en etensresten tussen je tanden worden eenvoudig verwijderd met deze interdentale ragers van Interprox. De borstelharen hebben twee verschillende kleuren, namelijk wit en zwart. Aan de zwarte haren kan je zien wanneer de rager vervangen moet worden. Als de zwarte haren verkleuren, is het tijd om een nieuw borsteltje te gebruiken. Dankzij de witte haren kan je goed zien of je tandvlees bloedt.
De hoek van 90 graden en de extra lange handgreep maken de borsteltjes gemakkelijk in gebruik. De hoek zorgt er ook voor dat de ruimtes tussen de kiezen goed te bereiken zijn. Let wel op, de ragers zelf zijn niet heel stevig en ze buigen nogal snel. Dat geeft je minder controle. Om de tandenragers hygiënisch op te bergen zit er een beschermkap op elke rager.
Borsteldikte: 2-4 mm | Type: Hoek | Aantal stuks: 6
Beste goedkope: TePe Easypick
- Flexibel
- Geschikt voor mensen met beugel
- Met hygiënisch beschermdoosje
- Extra grote verpakking
- Budgetvriendelijk
- Kan niet goed achterin het gebit reinigen
Met deze set goedkope ragers van TePe verwijder je eenvoudig tandplak en voedingsresten tussen je tanden. De rubberen tandenstokers hebben een flexibel design waardoor je soepel tussen je tanden kan reinigen. Toch kom je niet zo goed achterin het gebit omwille van de rechte vorm.
Door de flexibiliteit kan je de ragers ook perfect gebruiken als je een beugel draagt. Voor deze lage prijs ontvang je bovendien een grootverpakking met 36 ragers. Hier kom je erg lang mee toe. Na gebruik gooi je de Easypick in de vuilnisbak. Er wordt ook een beschermdoosje bijgeleverd om de tandenragers in te bewaren. Hierin kan je ze hygiënisch meenemen in een rugzak of handtas. Zo ben je altijd verzekerd van een frisse adem.
Borsteldikte: XS/S | Type: Recht | Aantal stuks: 36
Beste voor beugel: Curaprox Prime Start
- Handig voor reiniging tussen kiezen
- Geschikt voor mensen met beugel
- Twee verschillende handvaten
- Beschikbaar in veel verschillende diktes
- Hygiënisch beschermkapje
- Kleine borsteltjes lastig te vervangen
Als je een beugel draagt, is het belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat. Voor een milde aanpak zijn deze zachte interdentale borstels van Curaprox perfect. Dankzij de zachte borstelharen is de rager ook geschikt als je last hebt van droog of gevoelig tandvlees. Het bereik van de rager wordt vergroot dankzij de flexibele borsteldraad. Dit maakt de Curaprox Prime Start ragers nog beter geschikt voor beugeldragers.
Je krijgt twee verschillende handvaten, waarvan één recht en één gebogen. Aan de hand van een kliksysteem kan je de borsteltjes op de handvaten vervangen. De inzetborsteltjes zijn erg klein dus dit is wel een lastige klus. Met het gebogen borstelkopje kom je eenvoudig achterin je mond om de ruimtes tussen je kiezen te reinigen. Indien je het wat spannend vindt om een tandenrager te gebruiken met een beugel, kan je ook kiezen voor een elektrische flosser.
Borsteldikte: 0.7-2.5 mm | Type: Recht en gebogen | Aantal stuks: 7
Beste voor bruggen: GUM Soft Picks
- Geschikt voor mensen met beugel
- Met fluoride
- Hygiënisch opbergdoosje
- Extra grote verpakking
- Budgetvriendelijk
- Kunnen niet goed achterin het gebit reinigen
- Breken snel
Indien je een tand of kies mist, kan je tandarts deze vervangen door een brug. Ook dan blijft het belangrijk je tanden goed te verzorgen. Kies altijd voor een tandenrager zonder metaaldraad en met zachte borstels, zoals deze rubberen Soft Picks van GUM. De gummetjes hebben geen metaaldraad en ze zijn voorzien van zachte borstelharen. Hierdoor kunnen mensen met implantaten of een beugel deze ragers perfect gebruiken.
Bovendien zit er fluoride in de borsteltjes voor een extra versterking van het tandglazuur. De tandenragers zijn recht en ze hebben een vrij korte handgreep. Hierdoor is je bewegingsvrijheid eerder beperkt, waardoor je moeilijk achterin je gebit kan reinigen. Ook zijn ze erg buigzaam en breken ze snel. Om de ruimtes tussen je kiezen te reinigen, gebruik je best een gebogen rager. Om deze tandenragers hygiënisch mee te nemen, krijg je er een opbergdoosje bij. Deze tandragers zijn bedoeld voor eenmalig gebruik.
Borsteldikte: 2-4 mm | Type: Recht | Aantal stuks: 240
Beste tandenstoker met flosdraad: Jordan 3-in-1
- Tandenstoker
- Tongschraper
- Handig in gebruik
- Extra grote verpakking
- Kan niet goed achterin het gebit reinigen
- Geen opbergdoosje
Dit product is multifunctioneel. Het is een combinatie van een flosser, tongschraper en tandenstoker. Met de flosdraad kan je plaque tussen je tanden verwijderen. De tandenstoker is dan weer geschikt voor het verwijderen van eetresten. Bovendien stimuleert de tandenstoker het tandvlees. Heb je last van een slechte adem, dan kan je de gebogen tongschraper gebruiken. Hiermee verwijder je bacteriën van je tong.
Een tandenstoker met flosdraad is niet zo flexibel vergeleken met een tandenrager. Ondanks dat het handvat een gebogen vorm heeft, is het moeilijk achterin je gebit te komen. Eetresten tussen je kiezen verwijder je best met een tandenrager met een gebogen kop. Een plus aan dit product is de grote verpakking. Je ontvangt 36 stuks. Een opbergdoosje was handig geweest om een aantal flossers hygiënisch mee te nemen.
Borsteldikte: / | Type: Gebogen | Aantal stuks: 36
Beste extra dun: TePe Angle
- Handig voor reiniging tussen kiezen
- Gebogen borstelkop
- Extra lange handgreep
- Ergonomische grip
- Beschikbaar in veel verschillende formaten
- Draad breekt snel
- Geen afdekkapje
De meest moeilijk bereikbare plaatsen kunnen gereinigd worden met deze extra dunne tandenrager. De rager is slechts 0,5 mm breed en heeft een licht gebogen vorm. Hierdoor kan je ook goed achterin het gebit reinigen. Voor de ruimtes tussen je kiezen is deze rager dus ideaal. Indien je weinig plaats hebt tussen je tanden, is deze extra dunne tandenrager ook perfect. Heb je liever een dikker borsteltje, dan kies je uit één van de zes beschikbare formaten.
Het gebruiksgemak van deze spiraalborsteltjes is optimaal. Het lange platte handvat houd je eenvoudig vast waardoor je gecontroleerd kan werken. De handgreep is voorzien van een ergonomische grip voor een nog stabielere werking. Dunnere borstelharen gaan gepaard met een dunnere draad. Doordat de draad wat dunner is breekt hij ook sneller af. We hadden graag afdekkapjes gezien bij deze reinigingsborsteltjes voor tanden.
Borsteldikte: 0.5 mm | Type: Gebogen | Aantal stuks: 6
Beste extra dik: Interprox Plus XX Maxi
- Handig voor reiniging tussen kiezen
- Gebogen borstelkop
- Extra lange handgreep
- Verkrijgbaar in veel diktes
- Minder stevig
- Duur
Wanneer je tanden wat verder uit elkaar staan, is het verstandig om een dikker borsteltje te kiezen. Deze Interprox Plus XX Maxi interdentale ragers zijn 6 tot 11 mm breed. Deze borsteldikte is ideaal voor een gebit met wat meer tussenruimte. Er zijn nog acht andere diktes verkrijgbaar. De rager is gebogen in een hoek van 90 graden waardoor je gemakkelijk tussen je kiezen kan reinigen. Ook is er een extra lange handgreep voorzien voor nog meer comfort.
Zorg ervoor dat je voldoende ruimte tussen je tanden hebt wanneer je deze rager gebruikt. Zeker indien je last hebt van ontstoken tandvlees. Een te dikke rager zou je tandvlees namelijk nog meer kunnen beschadigen, wat bloedingen kan veroorzaken. Je kan je mondverzorging in dat geval aanvullen met een mondwater spoeling. Ga ook altijd voorzichtig te werk. De handgreep is vrij kwetsbaar en hij kan snel ombuigen.
Borsteldikte: 6-11 mm | Type: Hoek | Aantal stuks: 4
Beste flosdraad: Oral-B Superfloss
- Verhard uiteinde
- Geschikt voor mensen met beugel
- Muntsmaak
- Op maat gesneden
- Budgetvriendelijk
- Meer kans op bloedend tandvlees
- Niet zo duurzaam
Het uiteinde van deze Oral-B flosdraad is verstevigd, waardoor de draad gemakkelijk in gebruik is. Je plaatst de flosdraad eenvoudig tussen je tanden. Dankzij het verharde uiteinde kan je de flosdraad ook gebruiken als je een beugel of bruggen hebt, aangezien je de ruimtes onder je beugel of bruggen goed kan bereiken. Er is ook muntsmaak toegevoegd zodat je adem lekker fris ruikt na het flossen.
Met traditionele flosdraad moet je wel iets voorzichtiger te werk gaan. Het vraagt wat meer handigheid dan een tandenrager. Hierdoor kan je weleens te maken krijgen met bloedend tandvlees. Daarnaast is flosdraad over het algemeen minder duurzaam dan een tandenrager. Je kan flosdraad namelijk niet hergebruiken. De draadjes zijn al op maat gesneden.
Borsteldikte: / | Type: Recht | Aantal stuks: 300
Kort samengevat
Goede mondhygiëne is erg belangrijk. Om dat te bereiken moet je je tanden regelmatig ragen of flossen. In dit artikel vind je enkele goede ragers die tandplak en etensresten verwijderen. De Interprox Plus Mini Conical tandenragers springen er voor ons uit. Het handige gehoekte design met een lange handgreep is gemakkelijk in gebruik. Bovendien kom je zo ook bij moeilijk bereikbare plaatsen achterin het gebit.
Als je een beugel of bruggen hebt, moet je extra voorzichtig te werk gaan. Zachte interdentale borstels zijn je beste vriend. De tandenragers van Curaprox en de Soft Picks van GUM zijn hiervoor ideaal. Ze bieden beide ook de nodige flexibiliteit. Je kan ook voor traditionele flosdraad kiezen, zoals die van Oral-B of de tandenstoker met flosdraad van Jordan.
Waar op letten bij het kopen van flosdraad en tandenragers?
Gebruiksgemak
Bij het kiezen van een geschikte tandenrager of flos-stokje moet je rekening houden met de vorm van je gebit. De ruimte tussen je tanden, een beugel of bruggen bepalen welke rager ideaal is voor jou. Als je bijvoorbeeld een beugel hebt, kies je best voor een tandenrager zonder metaaldraad.
Voor extra gebruiksgemak kan je een tandenrager met een langere handgreep kiezen. Zo is je grip een stuk steviger waardoor je meer gecontroleerd te werk kan gaan. Ook ragers waarvan de borstel is gebogen vergemakkelijken het reinigen. Dankzij de hoek kan je soepel tussen de ruimtes bij je kiezen komen.
Indien je het nog steeds moeilijk vindt om met flosdraad of een tandenrager te werken, kan je ook een waterpik gebruiken. Met een waterflosser kom je gemakkelijk in alle hoeken en spaties.
Ruimte tussen tanden
Flossers zijn te verkrijgen in diverse maten. De ruimte tussen je tanden bepaalt welk formaat van flosdraad of tandenrager geschikt is voor jou. Als je tanden dicht op elkaar staan, heb je weinig ruimte tussen je tanden. In dit geval kies je best voor een dunner borsteltje. Zo kom je soepel tussen je tanden zonder je tandvlees te beschadigen.
Indien je meer ruimte tussen je tanden hebt, is een dikker borsteltje ideaal. Een tandenrager met te dunne borstelharen zal tandplak niet voldoende verwijderen. Mogelijk heb je verschillende formaten nodig. Niet alle ruimtes tussen je tanden zijn even groot. Over het algemeen is de maat juist als de rager goed tussen je tanden past, maar je nog voldoende weerstand ervaart.
Vorm
Tandenragers kunnen verschillende vormen hebben. Er zijn rechte ragers, licht gebogen ragers of ragers met een hoek. Bij een rechte rager ligt het borsteltje recht in het verlengde van de handgreep. Ragers met een recht handvat zijn de standaardvariant. Nylon borstelhaartjes worden geregen doorheen een ijzeren draadje of het voorgevormde uiteinde bevat rubberen haartjes.
Bij gebogen ragers is het borsteltje geplooid. Het kan een hoek van 90 graden vormen of lichtelijk gebogen zijn. Sommigen tandenragers hebben een flexibele buigbare nek. Hierbij kan je zelf het borsteltje in de gewenste hoek plooien. Tandenragers met een hoek zorgen voor een grotere bewegingsvrijheid. Hierdoor kan je goed achterin het gebit reinigen.
We raden af platte borsteltjes te gebruiken die volledig uit plastic bestaan. Ze zijn veel harder dan rubber en nylon en ze zijn ongezond voor je tandvlees. Je tandvlees zal sneller gaan bloeden en het kan zelfs gaan ontsteken. Deze borsteltjes kunnen bovendien het email van je tanden beschadigen.
Hoe gebruik je een rager?
Volg de onderstaande stappen om een rager op een correcte manier te gebruiken:
- Neem de rager om te beginnen correct vast. De handgreep moet stevig tussen je duim en wijsvinger zitten.
- Maak het borsteltje vervolgens een beetje nat door het eventjes onder de kraan te houden. Tandpasta op het borsteltje aanbrengen is niet nodig.
- Nu is het tijd om de ruimte tussen je tanden te reinigen. Duw de rager tussen je tanden. Beweeg het borsteltje zachtjes horizontaal heen en weer. Het is normaal dat je wat weerstand ondervindt. Belangrijk is dat de metalen draad je tandvlees niet raakt. Dit zou bloedingen kunnen veroorzaken.
- Reinig alle ruimtes tussen je tanden en kiezen. Sommigen ragers hebben een hoek, bij andere kan je het borsteltje een beetje buigen om de ruimtes tussen de kiezen eenvoudiger te reinigen.
- Spoel na gebruikt het borsteltje goed af als het herbruikbaar is.
Hoe lang kun je ragers gebruiken?
Sommige tandenragers kunnen meermaals gebruikt worden. Over het algemeen kan je de rager gebruiken tot de borstelharen plat worden. Sommige tandenragers hebben een donkerdere kleur borstelharen waaraan je kan zien of het borsteltje aan vervanging toe is. Als de donkere haren beginnen te verkleuren, is het tijd om een nieuwe rager te gebruiken.
Om een tandenrager te kunnen hergebruiken, is het belangrijk dat je het borsteltje na gebruik goed schoonmaakt. Dit kan eenvoudig door de rager af te spoelen onder een kraan. Laat het borsteltje vervolgens aan de lucht drogen.
Moet je voor of na het poetsen je tanden flossen?
Je tanden flossen doe je best na het tandenpoetsen. Met een tandenborstel reinig je je gebit niet volledig. Voedselresten en tandplak worden enkel van de tandoppervlakken verwijderd. Op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals de ruimtes tussen je tanden en kiezen, kom je niet met een gewone tandenborstel.
Hierdoor blijft er vaak nog tandplak of voedsel in de tussenruimtes zitten. Om ook de laatste etensresten en plaque te verwijderen, is het verstandig om na het poetsen nog te flossen of ragen. Met een tandenrager kan je goed tussen je tanden komen. Alle resterende bacteriën, voedingsresten en tandplak worden zo verwijderd, wat de kans op cariës vermindert.