We helpen je graag zoeken naar de beste supplementen tegen overgangsklachten. Er bestaan heel wat natuurlijke hulpmiddelen om deze periode aangenamer te maken. Deze supplementen kunnen een positieve invloed hebben op overmatig zweten, warmte-aanvallen of een verstoorde nachtrust. Ze helpen je lichaam weer een balans te vinden zodat je actief en energiek kan zijn.
Stemmingswisselingen, concentratieproblemen en hoofdpijn kunnen je dag flink vergallen. Het loont de moeite om op zoek te gaan naar een supplement op jouw maat. Lees hier verder om meer te weten over de overgangsklachten, de passende ingrediënten en waar je op moet letten bij het kiezen van een supplement.
Onze selectie
- Beste prijs-kwaliteit: Lucovitaal Balans bij Drogisterij
- Beste tegen opvliegers: Solgar MenoPrime bij PharmaMarket
- Beste tegen slecht slapen: Ymea Dag & Nacht bij Bol.com
- Beste multivitamine: Davitamon Compleet Vrouw bij Drogisterij
- Beste voor hormonenbalans: Physalis Menoplex Bio bij Holland&Barrett
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Lucovitaal Balans
- Goede prijs-kwaliteitsverhouding
- Combinatie met wilde yam, zilverkaars en hyaluronzuur
- Krachtig
- Slechts een tablet per dag
- Vegan
- Innemen met water
- Niet geschikt voor langdurig gebruik
Een supplement dat alle overgangsklachten tegelijk aanpakt met de beste prijs-kwaliteitsverhouding, dat bestaat. Dit product bevat een combinatie van zilverkaars, wilde yam, vitamine B6, vitamine D3 en zink. Zilverkaars is een plant uit de ranonkelfamilie die voornamelijk in Noord-Amerika voorkomt. Het wortelextract uit de zilverkaars zou voornamelijk helpen tegen opvliegers. Wilde yam is ook afkomstig uit Noord-Amerika en het werd net zoals zilverkaars door de indianen ontdekt en gebruikt als medicijn. Wilde yam zou de oestrogeenspiegel in het bloed kunnen stabiliseren waardoor je in de overgang minder klachten ervaart.
Vitamine B6 en vitamine B12 zijn wateroplosbare vitamines die frequent in voedsel voorkomen. Volgens onderzoek zouden ze symptomen van PMS (Premenstrueel Syndroom) kunnen verminderen. Voornamelijk wanneer je klachten hebt zoals prikkelbaarheid, vergeetachtigheid, angstigheid en een opgeblazen gevoel, kan extra vitamine B6 en B12 nuttig zijn. Ook zou vitamine B6 je kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Vitamine D3 heeft een positief effect op je stemming, je hart- en bloedvaten en je botten.
Wanneer je in de menopauze komt, kan je zinkgehalte dalen door hormonale schommelingen. Dit heeft ook een invloed op de opname van vitamine B6. Het is daarom belangrijk om beide stoffen te combineren. Zink is voornamelijk van belang voor je afweersysteem en je geheugen. Deze tabletten bevatten bovendien koper, cayennepeper en hyaluronzuur. Door de aanwezigheid van zilverkaars mag je dit supplement niet innemen wanneer je leverproblemen hebt. We raden je aan dit in kuren van maximaal zes maanden te nemen. Neem bij twijfel steeds contact op met je arts.
Vorm: Tabletten | Inhoud: 90 stuks
Beste tegen opvliegers: Solgar MenoPrime
- Bewezen werking
- Zuiver
- Natuurlijk
- Geschikt voor langdurig gebruik
- Vegan
- Innemen met water
- Duurder
Dit middel is effectief tegen warmteopwellingen of opvliegers dankzij een gepatenteerd extract uit Siberische rabarber. Dit extract heeft een gelijkaardige werking als oestrogeen. Uit studies is gebleken dat het veilig is in gebruik.
Dit supplement heeft bovendien een positieve uitwerking op je gemoed dankzij saffraanextract. Dit extract is afkomstig van de stamper van de saffraankrokus. Bij ons is het vooral gekend als de specerij die rijstpap zijn typische smaak geeft. Volgens bepaalde studies zou het extract kunnen werken als een antidepressivum en een antioxidant.
De tabletten zijn klein en makkelijk in te nemen. Je hebt voldoende aan een tablet per dag. Het kan echter enkele weken duren voor je opvliegers verminderen of verdwijnen. Het rustgevende of opbeurende effect vindt wat sneller plaats. De tabletten zitten in een potje van donker glas. Ze zijn volledig natuurlijk, plantaardig en vrij van schadelijke toevoegingen of allergenen.
Vorm: Tabletten | Inhoud: 30 stuks
Beste tegen slecht slapen: Ymea Dag & Nacht
- Unieke formule voor dag en nacht
- Krachtig
- Geschikt voor langdurig gebruik
- Budgetvriendelijk
- Niet vegan
- Innemen met water
Wanneer je overgangsverschijnselen je ook ’s nachts wakker houden, is dit supplement een mooie totaaloplossing. Het heeft witte capsules voor de dag en blauwe capsules voor de avond. De dagcapsules bevatten rozenwortel, salie, vitamine B6, vitamine B12 en vitamine D. Deze plantenextracten en vitaminen zouden je een evenwichtiger gevoel kunnen geven. Bovendien helpt salie je lichaamstemperatuur beter te reguleren. Vitamine D3 heeft dan weer een positief effect op je stemming, je hart- en bloedvaten en je botten.
De nachtcapsules helpen je met ontspannen en inslapen dankzij de toegevoegde valeriaan en citroenmelisse. Ook in deze capsules zit vitamine B6. Je neemt een witte capsule ’s ochtends na het ontbijt en een blauwe capsule ’s avonds voor het slapengaan. De capsules zijn gemaakt van gelatine en daardoor niet geschikt voor vegetariërs en veganisten. Het kan enkele dagen tot weken duren om het verschil te voelen. Het product is geschikt voor langdurig gebruik.
Vorm: Capsules | Inhoud: 128 stuks
Beste multivitamine: Davitamon Compleet Vrouw
- Goede prijs-kwaliteitsverhouding
- Multivitamine met zilverkaars
- Hooggedoseerd
- Niet geschikt voor langdurig gebruik
- Innemen met water
- Bevat soja
Wanneer je in de overgang bent, heeft je lichaam specifieke behoeften. Je wil bijvoorbeeld je overgangsklachten verlichten, maar ook je lichaam voorzien van de nodige vitaminen en mineralen. Dit supplement slaat twee vliegen in één klap.
De tabletten bevatten zilverkaars (Cimicifuga racemosa), een vitamine B complex, zink, koper, i, vitamine C, vitamine D, magnesium, calcium , seleniummangaan, vitamine K, en betacaroteen. Deze stoffen zijn geselecteerd om enerzijds overgangsklachten zoals opvliegers te verminderen en anderzijds je lichaam te voorzien van alle mineralen en vitaminen die het nodig heeft.
De tabletten bevatten ook soja en dextrose. Opletten dus wanneer je allergisch bent of diabetes hebt. Je neemt een tablet per dag tijdens de maaltijd. Dit product gebruik je best niet langer dan zes maanden. Raadpleeg eerst je arts wanneer je leverproblemen hebt.
Vorm: Tabletten | Inhoud: 60 stuks
Beste voor hormonenbalans: Physalis Menoplex Bio
- Makkelijke inname
- Biologisch
- Volledig natuurlijk
- Vegan
- Bevat alcohol
- Bevat cafeïne
Deze vloeistof biedt een goed alternatief voor supplementen in pilvorm. Zeker wanneer je niet houdt van pillen slikken en op zoek bent naar een natuurlijk middel om de overgang te trotseren, is dit complex een goede optie.
Deze geconcentreerde hydroalcoholische oplossing bevat plantenextracten afkomstig uit alle delen van de plant. Zo bevat de vloeistof extract van meidoorn, braambes, appel, wijnstok en ruwe berk. Bovendien bevat het middel ook extracten uit hop, groene thee, salie, maca en duizendblad. En ten slotte is er etherische olie van citroen, steranijs en venkel aan toegevoegd. Al deze ingrediënten zijn afkomstig uit biologische landbouw.
Deze plantenextracten zijn uitgekozen om je te ondersteunen tijdens de menopauze. Het zou je bovendien meer veerkracht en vitaliteit kunnen geven. Bepaalde ingrediënten zijn toegevoegd om je gewicht onder controle te helpen houden. Houd er wel rekening mee dat dit supplement cafeïne en alcohol bevat.
Vorm: Vloeistof | Inhoud: 75 ml
Kort samengevat
Wanneer je op zoek bent naar het beste supplement voor de menopauze, kies je best een goed supplement uit dat past bij je klachten en behoeften. Je hebt supplementen die zich voornamelijk richten op het verbeteren van nachtzweten en opvliegers. Andere supplementen bekijken het ruimer en pakken alle overgangsklachten tegelijk aan. Ten slotte kan je ook kiezen voor een combinatie van multivitaminen met plantenextracten die aangepast zijn aan de menopauze. In onze selectie kozen we voor jou de beste van elke soort uit.
Uiteraard moet je ook rekening houden met je budget. Lucovitaal Overgang Balans is onze favoriete keuze. Het heeft een ruime werking, goede kwaliteit en het is budgetvriendelijk. Bovendien is het veilig voor langdurig gebruik.
De meeste supplementen tegen overgangsklachten werken niet onmiddellijk. Vooral wanneer de hormoonhuishouding weer in balans gebracht moet worden, gebeurt dat heel geleidelijk. Gebruik het middel minstens gedurende enkele weken tot een maand vooraleer je besluit of het wel of niet werkt voor jou.
Houd er rekening mee dat deze supplementen uitsluitend bedoeld zijn voor gebruik tijdens de overgang en dat ze dus niet geschikt zijn voor kinderen.
Ook tijdens de zwangerschap en borstvoeding neem je deze medicijnen beter niet. Vraag bij twijfel steeds raad aan een arts.
Tot zover onze selectie van de beste overgangssupplementen. Meer advies vind je in de categorie supplementen.
Waar op letten bij het kopen van een menopauze supplement?
Ingrediënten
Een groot aantal plantenextracten, vitaminen en mineralen kunnen tijdens de overgang worden ingezet. We zetten ze graag voor jou op een rijtje.
- Wanneer je voornamelijk last hebt van opvliegers en nachtzweten, kan je zoeken naar een supplement met extract uit Siberische rabarber, fenegriek, salie, wilde asperge of wilde yam. Je kan ook kiezen voor een supplement dat zilverkaars bevat. Dit extract geeft echter meer kans op nevenwerkingen. Vooral wanneer je leverproblemen hebt, neem je dit middel beter niet.
- Bij slecht slapen kunnen valeriaan, citroenmelisse, hop en melatonine eventueel helpen.
- Voor rusteloosheid en angstigheid zou saffraan, rozenwortel, passiebloem, salie, monnikspeper, magnesium of kamille kunnen worden ingezet.
- Bij hormonale schommelingen of een tekort aan oestrogeen worden regelmatig isoflavonen of fyto-oestrogenen aanbevolen. Dit zijn plantenextracten die een hormonale werking hebben, vergelijkbaar met het natuurlijke oestrogeen. Je kan ze vinden in soja, Siberische rabarber, hop, wilde yam, zilverkaars en rode klaver. Ook vitamine B6 en zink zouden kunnen helpen bij hormonale schommelingen.
- Spier- en gewrichtsklachten zouden kunnen verbeteren met glucosamine, chondroïtinesulfaat, collageen, hyaluronzuur, magnesium en vitamine C of vitamine D.
- Om een mooie huid te behouden zouden hyaluronzuur, betacaroteen of vitamine C misschien kunnen helpen.
- Vitamine B8, vitamine B12 en magnesium zouden je gemoed positief kunnen beïnvloeden.
- Je botten en gebit kunnen beschermd worden met extra inname van calcium, betacaroteen en vitamine K.
- Jodium is dan weer belangrijk voor een goede schildklierwerking tijdens de menopauze.
- Bij vermoeidheid kan je rhodiola, ginseng, maca, groene thee en vitamine D3 of vitamine B12 overwegen.
- Je gewicht onder controle houden kan eventueel met behulp van duizendblad, cayennepeper of groene thee.
- Zink, ginkgo biloba, vitamine B12 en vitamine B6 zouden je geheugen en concentratie kunnen stimuleren.
Heel wat van deze werkzame stoffen hebben echter geen bewezen werking. Er zijn nog te weinig kwalitatieve onderzoeken gedaan waardoor je uitspraken zoals ’bewezen werking’ best met een korreltje zout neemt. Bovendien kunnen sommige stoffen schadelijk zijn voor de lever en eventueel nevenwerkingen geven. Vooral met plantenextracten uit de groep van de isoflavonen of fyto-oestrogenen kan je beter voorzichtig zijn. Neem bij twijfel contact op met een arts.
Klachten
De overgang is een periode in het leven van een vrouw waarbij de eierstokken geleidelijk aan stoppen met werken. Dat betekent dat je lichaam minder geslachtshormonen aanmaakt, waardoor je menstruatie stopt en je onvruchtbaar wordt. Je lichaam is tijdelijk uit balans, met vervelende klachten tot gevolg. De menopauze is het moment waarop je een jaar lang niet meer gemenstrueerd hebt.
De gemiddelde leeftijd is 51 jaar, maar de overgang kan enige tijd tussen je 40ste en 60ste jaar beginnen. Soms onderscheidt men afzonderlijk de premenopauze, de perimenopauze en de postmenopauze. Elke vrouw beleeft deze periode anders. Het merendeel van de vrouwen ervaart echter verschillende overgangsklachten. Drie vierde van de vrouwen ervaart zelfs hinderlijke symptomen. Sommige klachten kunnen wel vijf tot tien jaar aanhouden. De meeste klachten houden gelukkig slechts voor een kortere periode aan.
- Opvliegers komen het frequentst voor. Het zijn plotselinge hitteopwellingen die vanuit je borst naar je hoofd gaan. Wanneer je een opvlieger krijgt, kan je je koortsig voelen en beginnen te transpireren. Ze kunnen een paar keer per dag tot wel twintig keer per dag voorkomen. Gelukkig duurt een opvlieger meestal maar een paar seconden tot een paar minuten.
- Wanneer je opvliegers krijgt tijdens je slaap kan je enorm gaan transpireren. Dat heet nachtzweet.
- Nachtzweten kan leiden tot slaapproblemen. Wanneer je wakker wordt door opvliegers kan het moeilijk zijn om weer de slaap te vatten.
- Overdag kan je je daardoor erg moe voelen en kan je prikkelbaar worden.
- Je kan je soms angstig en rusteloos voelen tijdens de overgang.
- Sommige vrouwen ervaren meer hartkloppingen in deze periode.
- Je huid en slijmvliezen worden droger en minder elastisch. Er ontstaan meer rimpels en je ogen en mond kunnen droger aanvoelen.
- Door de afname van oestrogeen wordt de huid van de schede dunner en gevoeliger, waardoor je pijn kan ervaren bij het plassen en bij geslachtsgemeenschap. Ook heb je hierdoor meer kans op blaasinfecties.
Op langere termijn heb je door de veranderende hormoonspiegel meer kans op osteoporose of botontkalking en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.
Vorm
Er zijn gelukkig heel wat natuurlijke middelen op de markt die overgangsklachten kunnen verlichten. De meeste menopauze supplementen komen voor in de vorm van capsules of tabletten. Een pil die je maar één keer per dag moet doorslikken is makkelijker dan meerdere pillen per dag. Let er ook op dat de capsules niet van dierlijke gelatine zijn gemaakt wanneer je vegetariër of veganist bent.
Wanneer je niet houdt van pillen inslikken, kan je een zalf met plantenextracten overwegen. Je smeert de zalf gewoonlijk één tot twee keer per dag op een oppervlak waar de huid dunner is, zoals aan de binnenkant van je armen of je benen. Het voordeel is dat je minder kans hebt op nevenwerkingen doordat de werkzame stoffen via de huid opgenomen worden en niet via de maag.
Ook vloeibare supplementen zijn een goed alternatief voor pillen. Het zijn meestal geconcentreerde vloeistoffen uit plantenextracten. Soms wordt er alcohol gebruikt om bijvoorbeeld een tinctuur te maken. Ook kunnen bepaalde elixers of siropen suiker bevatten. Kijk hiervoor uit wanneer je diabetes hebt. De meeste vloeibare menopauze supplementen zijn vegan.
Gummies kunnen een troostend gevoel geven in de overgangstijd. Ze bevatten soms suiker, gluten of dierlijke gelatine. Er bestaan gelukkig ook gummies zonder deze stoffen, waardoor je makkelijk een geschikte keuze kan maken.