Een goed strijkijzer is belangrijk om deze frustrerende opdracht vlot te doen verlopen. Het moet, binnen jouw budget, de taak zo goed mogelijk uitvoeren met zoveel mogelijk handige extra’s. Volgens het onderzoek is het beste stoomstrijkijzer 2021 de Philips Azur Elite GC5037/80. Hij beschikt over zeer sterke stoomstoten die vergelijkbaar zijn met die van een stoomgenerator waardoor je zeer snel tot een goed resultaat komt. Strijk je maar af en toe raden we de Philips Azur GC4556/20 aan, zijn stoomproductie is iets lager maar hij is wel bijna de helft goedkoper in vergelijking met de Azur Elite. Voor de meeste mensen is de Philips Azur de beste koop wanneer je op zoek bent naar een goed strijkijzer.

TOP 5 – Beste stoomstrijkijzer 2021

PHILIPS AZUR ELITE GC5037/80

Beste stoomstrijkijzer 2021

De Philips Azur Elite GC5037/80 is het beste stoomstrijkijzer van 2021. Hij kan namelijk stoomstoten produceren die vergelijkbaar zijn met die van een stoomgenerator. Dankzij de hoge stoomproductie (70g/m), en stroomstorten (260 g/m) kun je sneller tot een glad resultaat komen. De keerzijde hiervan is dat zijn reservoir van 0,35 liter vaak moet aangevuld worden. Omdat je vaak moet onderbreken is hij dus minder geschikt voor grote hoeveelheden strijk. Maar omdat zijn stoomstoten zo krachtig zijn kun je zeer snel plooien gladstrijken en kom je tot een mooi eindresultaat. Ook dikke stoffen zijn hierdoor makkelijker te strijken.

Wat bijzonder is aan dit strijkijzer is dat het voorzien is van OptimalTEMP-technologie. Dankzij een sensor zal hij automatisch de ideale temperatuur instellen zodat je dit niet manueel moet doen. Dit is vooral handig wanneer je veel verschillende soorten kledij hebt. Ook kan je het gewoon op je kledij laten staan zonder risico te lopen dat je kleren aanbranden. Verder is hij onderaan voorzien van een kalkverzamelaar dat eenvoudig uit te kuisen is. Door zijn design en matzwarte finish ziet hij er krachtig en kwalitatief uit in vergelijking met andere strijkijzers. Hierdoor is dit het beste strijkijzer van 2021. Door de hoge prijs kunnen we hem niet aan iedereen aanraden. Hij is vooral handig voor mensen die nood hebben aan een krachtig toestel en niet voor een stoomgenerator willen gaan.

PHILIPS AZUR GC4556/20

Beste prijs / kwaliteit strijkijzer

De Philips Azur GC4556/20 is niet het beste stoomstrijkijzer maar bewijst wel dat een goed strijkijzer helemaal niet duur hoeft te zijn. Met een hoog vermogen (2500 W) is dit stoomstrijkijzer snel warm zodat je direct aan je strijk kunt beginnen. Zijn stoomstoot is krachtig genoeg (220 g/m) om alle kreuken uit je kledij te strijken en vergelijkbaar met modellen die twee keer zoveel kosten. Het is ook uitgerust met een kalkverzamelaar zodat kalk niet in de strijkzool terecht komt. De kalkverzamelaar bevindt zich onderaan het toestel en kan eenvoudig uitgespoeld worden om van de opgehoopte kalkresten af te geraken. Wil je geen Philips strijkijzer kopen dan is de Calor TURBO PRO FV5646 een uitstekend alternatief. Deze heeft zo goed als dezelfde specs voor een gelijkaardige prijs.

Zoals de meeste strijkijzers heeft dit Philips strijkijzer een redelijk klein waterreservoir (0,3 liter). Dat wil zeggen dat je bij grote hoeveelheden strijk het reservoir meermaals zult moeten bijvullen. De strijkzool heeft een spitse punt waardoor je gemakkelijk tussen knopen kunt strijken. De breedte van de strijkzool is wel nog groot genoeg om een groot stuk stof te strijken. Verder is het uitgerust met een optie die het toestel automatisch uitschakelt wanneer je het niet meer gebruikt. Hierdoor kunnen eventuele ongelukken vermeden worden. De Philips Azur GC4556/20 is niet het beste strijkijzer maar is door de combinatie van zijn prestaties en zijn lage prijs en aanrader voor veel mensen. Een fijne extra is dat het verkrijgbaar is in vier verschillende kleuren: blauw, rood, roze en paars.

CALOR TURBO PRO FV5646

Prijs / kwaliteit strijkijzer

De Calor Turbo Pro FV5646 is het perfecte alternatief voor de Philips Azur GC4556/20. Als je twijfelt tussen de twee modellen, kies dan voor het model dat het goedkoopst is. Op papier zijn beide toestellen namelijk bijna identiek. Het waterreservoir van dit Calor strijkijzer is even groot (0,3 liter), het vermogen is 100 W hoger, maar de stoomstoot ligt dan weer 10 g/min lager. In realiteit ga je geen verschil qua prestaties merken tussen deze twee strijkijzers.

De kalkverzamelaar van het Calor strijkijzer is wat kleiner en bevindt zich aan de achterkant van het toestel. De strijkzool is ook van goede kwaliteit en heeft een goede vorm om het strijken te vergemakkelijken. Er is ook een automatische uitschakeling voorzien. Dit toestel valt automatisch uit na 8 minuten wanneer je het rechtop hebt achtergelaten. Als je het strijkijzer daarentegen op de strijkzool laat rusten, zal het al na 30 seconden uitgeschakeld worden om schade aan je kledij te vermijden. Ook al zijn er betere toestellen, deze Calor verdient zijn plaats op de lijst beste strijkijzers.

PHILIPS AZUR ADVANCED

Editor’s pick 2021

Tussen de Azur Elite en de bovenstaande GC4556 is er toch nog een groot verschil. Komt de Azur GC4556 wat tekort dan is er nog een optie tussen deze strijkijzers in, de Azur Advanced CG4937. Deze heeft wel geen kalkverzamelaar maar gebruikt een reinigingsprogramma om kalkvrij te blijven. Kijken we naar de specificaties dan merken we dat de Azur Advanced mooi tussen beide toestellen valt. Een waterinhoud van 0.33 liter en stoomstoten van 240 g/m. Hierdoor is het bijna even krachtig als de Elite (260 g/m). De continue stoomproductie ligt wel wat lager, met 50 g/m tegenover 70 g/m. Hoe dikker en stugger de stof, hoe meer kracht je nodig zal hebben.

Daarnaast geniet je van enkele voordelen zoals verticaal stomen, automatisch uitschakelen en automatische temperatuursinstellingen. Wel belangrijk om in het achterhoofd te houden is het gewicht (1,8 kg) dat wat hoger ligt. Ook kan je het toestel niet aanvullen wanneer het in gebruik is. Hiervoor moet je het eerst uitschakelen, wat ook het geval is bij de Azur Elite, maar niet bij de CG4556.

Braun TexStyle 3

Goedkoop stoomstrijkijzer

De Braun TexStyle 3 is het beste goedkope strijkijzer. Braun is een kwalitatief merk en weet de prijs te drukken door een compact basistoestel op de markt te brengen. Het gaat hier ook om een klein toestel dat slechts 1.3 kg weegt. Logischerwijs heb je dus een kleiner waterreservoir (0.27 l) en een kleinere stoomproductie (140 g/m). Toch heb je meer dan andere strijkijzers binnen dit prijssegment. Daarbij is deze Braun, van elk toestel in deze lijst beste strijkijzers, het snelste warm. Dit gebeurt in slechts 35 seconden! De TexStyle is dus ideaal voor kleine en snelle strijken.

Ondanks zijn kleine formaat moet het op vlak van vermogen (2300 W) niet veel onderdoen voor de andere modellen in dit artikel. En ondanks zijn lage prijs is het wel voorzien van een strijkzool met een keramische laag zodat je gemakkelijk over je kledij glijdt. We raden dit toestel aan voor mensen met een beperkt budget of mensen die vaak een kleine strijk moeten doen.

Beste-strijkijzer-van-2020

Tot zover de top 5 beste strijkijzers zonder stoomgenerator.
Wil je een toestel met stoomgenerator, lees dan zeker het artikel ‘Beste stoomgenerators 2021‘.
Wil je graag zelf beschadigde kledij herstellen neem dan een kijkje op volgende pagina waar we de beste naaimachines van 2021 overlopen.

Stoomstrijkijzers vergelijken

Wat is een stoomstrijkijzer?

Een strijkijzer of stoomstrijkijzer is een compact en goedkoop toestel waarmee je kleren kunt strijken. Door hun compacte vorm hebben ze een klein waterreservoir en zijn ze niet geschikt om grote hoeveelheden was te strijken. Een stoomgenerator heeft daarentegen een groter waterreservoir en omdat ze meer stoom genereren zorgen ze ook voor een gladder resultaat. Grootste nadeel van stoomgeneratoren is dat ze duurder zijn in vergelijking met stoomstrijkijzers zijn en niet op een gewone strijkplank passen. Maar als je vaak moet strijken raden we aan om een stoomgenerator te kopen in plaats van een stoomstrijkijzer.

Welk strijkijzer kopen?

Vandaag is een strijkijzer altijd een stoomstrijkijzer. Vroeger bestonden er namelijk strijkijzers die geen apart reservoir hadden om stoom te produceren. In de 17de eeuw bestonden er zelfs strijkijzers die werkten op basis van kolen die aan de binnenkant werden geplaatst. Tot een paar generaties terug was er geen enkel huishouden dat geen strijkijzer in huis had. Kleren kwamen zeer gekreukt uit de was en moesten altijd gestreken worden. Vandaag zijn er veel mensen die niet evenveel strijken in vergelijking met hun moeder. Heeft iedereen een strijkijzer nodig? Als je een wasmachine hebt met een programma voor hemden, dan volstaat het vaak om ze gewoon op de kapstok te hangen. Zelf heb ik wel een strijkijzer in huis voor belangrijke vergaderingen, seminaries of een trouw. Ik gebruik niet vaak een strijkijzer, maar wanneer ik het nodig heb, wil ik wel een betrouwbaar toestel waarmee ik snel het nodige strijkwerk kan doen. Een goed strijkijzer moet niet veel geld kosten en is een goede keuze voor mensen die niet vaak strijken. Strijk je daarentegen vaak en veel, dan kun je beter ons artikel over stoomgenerators lezen.

Beste-stoomstrijkijzer-2020

Strijkijzer kopen,
waar moet je op letten

Strijkzool

De zool van een goed strijkijzer is voorzien van een keramische laag. Hierdoor kan de strijkzool gemakkelijker over je kledij glijden. Dit komt niet enkel je strijkresultaat ten goede, maar is ook gewoon aangenamer om mee te strijken. Wat de vorm betreft, neem je best een model met een spitse punt. Dat is vooral handig als je veel tussen knopen moet strijken. De zool zelf moet wel breed genoeg blijven, zodat je efficiënt door je strijk kunt geraken.

Strijkijzer met Stoom

Alle stoomstrijkijzers zijn uitgerust met een knop om extra stoom te genereren. Stoom is belangrijk om de kreuken uit bijvoorbeeld hemden te strijken. Zeker voor kledij van een zwaardere stof heb je een strijkijzer nodig dat genoeg stoom kan produceren. Laat je niet verleiden door een goedkoop toestel dat nauwelijks stoom kan produceren. Deze toestellen kunnen geen stoomstoot genereren om hardnekkige kreukels glad te strijken.

Strijkijzer met antikalksysteem

Een goed strijkijzer is uitgerust met een systeem om kalk op te vangen. Meestal is dit in de vorm van een kalkreservoir dat je regelmatig leeg moet maken en uitspoelen. Houd er rekening mee dat de goedkopere toestellen geen opvangsysteem hebben. Als alternatief moet je een reinigingsprogramma laten draaien om de kalk uit het toestel te krijgen.

Inhoud waterreservoir

Als je vaak moet strijken en dat gedurende lange, onafgebroken periodes doet, dan is het een bijkomend voordeel om een strijkijzer te nemen met een groot reservoir. Hoe groter het reservoir, hoe minder vaak je water moet bijvullen en moet wachten tot het opgewarmd is. De meeste strijkijzers hebben een inhoud van 0,3 liter om hun compacte vorm te behouden.

Instellingen

Je wilt een strijkijzer dat niet enkel de temperatuur aangeeft, maar ook aangeeft welk programma het meest geschikt is voor de stof die je wilt strijken. Stoffen zoals katoen en linnen moet je op een hoge temperatuur strijken. Wol, zijde en polyester strijk je beter op een middelmatige temperatuur. Nylon, acryl en kant moet je daarentegen op een lage temperatuur strijken om beschadigingen te vermijden.

Kabel

De lengte van de kabel is idealiter tussen de twee en de drie meter zodat je geen verlengdraad meer moet aansluiten. Goede strijkijzers voorzien achteraan een ruimte waarin je de kabel kunt oprollen, zodat je het gemakkelijk kunt opbergen. Bij de betere modellen van Calor kun je de kabel gewoon volledig losmaken van het toestel. Ondertussen zijn zelfs de goedkoopste modellen uitgerust met een kogelgewricht aan het toestel zelf voor extra flexibiliteit. Hier moet u dus niet niet op letten wanneer u een strijkijzer gaat kopen.

Ergonomie

Strijken is geen toffe klus, dus we raden aan om een stoomstrijkijzer te kopen met een comfortabele handgreep. Goedkopere toestellen hebben een handgreep die gemaakt is uit hard plastic. Deze soort grepen worden snel onaangenaam om vast te houden omdat er veel wrijving ontstaat. Goede strijkijzers daarentegen zijn uitgerust met een zachte handgreep gemaakt van een anti-slipmateriaal voor meer comfort.

Vermogen

Hoe hoger het vermogen van een strijkijzer, hoe sneller het kan opwarmen. De meeste strijkijzers de dag van vandaag hebben een vermogen van meer dan 1.800 watt. Dit wil zeggen dat de meeste strijkijzers op ongeveer een minuut de hoogste stand kunnen bereiken om bijvoorbeeld katoenen hemden te strijken. Aangezien er weinig verschil is tussen de verschillende toestellen, hoef je hier niet te veel waarde aan te hechten.

Hoe strijkijzer reinigen

Het is aangeraden om je strijkijzer te reinigen. Je hebt niet alleen minder kans om kledij te beschadigen, het strijken gaat ook gewoon vlotter met een proper strijkijzer. Het is niet omdat de strijkzool van je huidig toestel vuil is, dat je een nieuw moet kopen. Je kan je strijkijzer namelijk reinigen met producten die momenteel in je keukenkast liggen. Je kan een mengeling maken van water en baking soda, je moet enkel zorgen dat het dik genoeg is zodat het aan de zool van het strijkijzer blijft hangen. Een andere methode is om mengeling te maken van azijn en zout. Hiervoor gebruik je evenveel azijn als zout en je moet de mengeling lichtjes opwarmen om het zout te laten oplossen. Let evenwel op om het mengsel niet te laten koken. Bij beide methodes wrijf je de strijkzool in met het mengsel, laat het even intrekken en wrijf vervolgens de strijkzool proper. De volgende video toont je stap per stap hoe je de strijkzool kunt reinigen. Of je kunt op deze pagina een paar tips vinden van Tante Kaat vinden.

Tot zover het artikel over de beste stoomstrijkijzers van 2021 – Laatste update 05/08/2020

Lees meer artikels in de categorie ‘Strijk & Was’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.