Geen zin meer om handmatig je vloeren te schuren om hardnekkig vuil weg te krijgen? In dit artikel gaan we op zoek naar de beste stoomreiniger van 2021 Stoomreinigers zijn al lang een populair hulpmiddel om harde vloeren gemakkelijk en grondig te reinigen. Maar het blijft niet beperkt tot vloeren. De schoonmaaktoepassingen van stoomreinigers zijn (bijna) eindeloos. Naast makkelijk is reinigen met stoom erg hygiënisch en je hebt geen chemische middelen meer nodig. Bekijk de suggestieve top 5 beste stoomreinigers en leer meer over waarop je moet letten bij het kiezen van een model dat bij jouw noden past.

Top 5 – Beste stoomreinger 2021

BISSELL 1977N – VLOERREINIGER

Multifunctionele stoomreiniger voor vloeren

Eerste in onze top 5 beste stoomreinigers is de Bissel 1977N. Deze stoomreiniger is niet alleen een geweldige stoomreiniger voor vloeren, maar ook nog eens een prima stofzuiger. Eerst dus even stofzuigen en daarna afwerken met de stoomreiniger, of zelfs tegelijk. De voordelen van deze stoomreiniger: hij is gemakkelijk te bedienen en heeft een comfortabel lang snoer (7,5 meter). Je hebt zowel een water- als een stofreservoir van een goed formaat en je kan de filter gemakkelijk uit het apparaat nemen om ze schoon te maken. Je bespaart de ruimte en kosten van een stofzuiger en vooral: het toestel werkt heel goed. Als jij thuis een viervoeter hebt rondlopen, is dit zeker een aanrader. Er zijn twee nadelen aan deze stoomreiniger. Je moet een kwartiertje wachten tot hij opgewarmd is en de meest hardnekkige vlekken bieden nog weerstand.

BISSELL 2113N powerfresh stoomreiniger

Beste stoomreiniger voor hardnekkige vloervlekken

Zoek je de beste stoomreiniger voor hardnekkige vlekken of een zeer vuile vloer dan heeft Bissel nog een krachtiger model. Deze stoomreiniger, ook wel stoommop genoemd, is door zijn schrobborstel een echte kampioen in het verwijderen van heel hardnekkige vlekken op je vloeren. Het is een stevige machine die door geurschijven een lekkere geur achterlaat in je woning. Het eventuele nadeel van deze stoomreiniger is dat er geen extra accessoires bijkomen. Hij is dus slechts geschikt voor één doel: vloeren reinigen. Klaar met poetsen? Dan zet je hem met de parkeerstand keurig in een hoek.

BLACK & DECKER 11-IN-1 STEAM-MOP

Beste stoomreiniger voor zetels

Als je op zoek bent naar een veelzijdige stoomreiniger, zit je goed bij de Black & Decker stoommop. Met deze stoomreiniger kan je echt van alles schoonmaken, zoals vloeren (tegels, parket, laminaat), het aanrecht, gordijnen, de zetel, meubels, kledij, ramen, kranen … De verschillende bijgeleverde accessoires en de regelbare stoomdruk zorgen ervoor dat je het apparaat kan omschakelen naar een nieuwe functie. De stoommop is snel opgewarmd (15 seconden) en gemakkelijk te gebruiken en krijgt dan ook bijzonder goede reviews. Het nadeel van deze Black & Decker is dat het waterreservoir eerder beperkt is.

KÄRCHER SC 3 EASYFIX PREMIUM

Beste prijs/kwaliteit stoomreiniger voor auto interieur

Aan wie zijn auto-interieur graag netjes houdt, raden we de Kärcher SC3 aan. Met deze stoomreiniger kan je vlekken die je met andere schoonmaakmiddelen moeilijk proper krijgt, eindelijk verwijderen. De SC3 is licht, gemakkelijk in gebruik en warmt snel op. Met zijn stoomkracht van 3,5 bar zijn er zeker sterkere machines op de markt, maar voor gebruik in de auto en kleine klussen in het huis is deze stoomreiniger prima en wat ons betreft zit de prijs-kwaliteitsverhouding hier goed. Deze Karcher is niet noodzakelijk de beste stoomreiniger maar het biedt voldoende extra functies en mogelijkheden die voor jou van toepassing kunnen zijn. Daarbij is de Kärcher stoomreiniger niet zo duur wat ook voordelig is.

BESTRON DWJ5280 – STOOMREINIGER

Goedkope stoomreiniger

Als laatste vinden we niet de beste stoomreiniger, maar een goede goedkope stoomreiniger. Voor een prijs van ongeveer € 80 is dit een echt koopje, hoewel de Kärcher niet veel duurder is. Dit is een krachtige, veelzijdige stoomreiniger met een druk van 4 bar. Je kan er mee aan de slag om je vloeren, sanitair, meubels en keuken proper te maken. Het is ook een geliefd product om de diepvries mee te ontdooien, ramen te reinigen, kalkaanslag in de badkamer te verwijderen en zelfs je autovelgen schoon te maken. Deze stoomreiniger komt dan ook met een uitgebreid accessoirepakket waaronder een vloerborstel, dweil, stoompistool, ronde borstels, ramenwisser, en meer. Na tien minuten is de machine opgewarmd en kan je met een vol reservoir (1,5 liter) een klein uurtje stomen. Het snoer is met zijn 2,5 meter eerder aan de korte kant.

Beste stoomreiniger vloer

Tot zover onze suggestieve top 5 beste stoomreinigers.
Lees ook de lijst beste hogedrukreinigers of beste stofzuigers.

Stoomreingers vergelijken

Wat is een stoomreiniger?

Een stoomreiniger is zoals de naam het zelf zegt een apparaat dat verdampt water gebruikt om zaken te reinigen. Het lijkt qua uitzicht een beetje op een stofzuiger en wordt gebruikt door particulieren om in hun woning de vloeren schoon te maken of vuil te verwijderen, en door bedrijven om vet en vuil van motoren te verwijderen.

Een hete damp van net onder de 100°C verlaat de slang van de machine en maakt de connectie tussen het vuil of de vlekken en het oppervlakte waar het aankleeft los. Het oppervlakte wordt tot diep in de poriën gezuiverd.

beste-stoomreiniger

Waarom een stoomreiniger kopen?

Waarom zou je nu een stoomreiniger gebruiken terwijl er zoveel andere producten op de markt zijn om je huis of industriële machines schoon te maken? De hoofdreden is dat het een milieuvriendelijke en gezondere manier van schoonmaken is doordat je geen zeep of chemische schoonmaakproducten nodig hebt. Dit is beter voor het milieu, maar ook voor jezelf, zeker als je een gevoeligheid aan chemische producten hebt of je eventuele kinderen niet hieraan wilt blootstellen. Voor mensen met een allergie kan een stoomreiniger een groot verschil maken.

Verder kan de stoom dieper in de schoon te maken oppervlakte doordringen waardoor dit dieper gereinigd is dan wanneer je met een vod werkt. De stoom doodt schimmels, virussen, bacteriën, huisstofmijt… Schoonmaken met een stoomreiniger gaat ook sneller. Je moet niet meer stevig poetsen en schuren om hardnekkige vlekken weg te krijgen. Let wel, voor de meest hardnekkige vlekken kan je de stoom best combineren met een natuurlijk schoonmaakmiddel.

vloer stoom reinigen machine

Waarvoor kan ik een stoomreiniger gebruiken?

De meest populaire toepassing van een stoomreiniger is om de vloer en andere oppervlaktes van de keuken en badkamer schoon en bacterievrij te maken, maar ook kranen, de spoelbak, afzuigkap en werkblad kunnen gereinigd worden. En er zijn nog een heleboel andere toepassingen.

Je kan het apparaat gebruiken om de afvoer te ontstoppen of vuile voegen proper te maken. Het is ook een handige tool voor bij verbouwingen of renovaties om oud behangpapier los te weken. Ook vogelkooien of andere spullen voor huisdieren kan je schoonmaken en vrij van geurtjes met je stoomreiniger. Last van bedwantsen? Ook deze vervelende diertjes krijg je weg door je matras enkele dagen op rij te stomen.

Je hebt vervolgens de optie om je een stoomreiniger van textiel aanschaffen waarmee je jouw gordijnen, tapijt, zetel, kussens en andere meubels kan schoonmaken. Je kan ook aan de slag in je auto om die tot in de diepste vezels te reinigen.

Verschillende soorten stoomreinigers

Zoals je nu weet, bestaan er heel wat toepassingen waarvoor je een stoomreiniger kan inzetten. Voor een aantal van deze toepassingen, bestaan er specifieke modellen.

Zo heb je stoomreinigers specifiek voor vloeren en sanitair. Deze heten sledestoomreinigers. Vind je een stofzuigermodel niet zo handig, dan kan je ook je vloeren kuisen met een model dat niet bestaat uit een bak en een ‘slurf’, maar een stoommop gebruiken die bestaat uit één ‘stok’. Voor kleine hoekjes en kanten kan je een handstoomreiniger aanschaffen. Ben je meer op zoek naar een sanitairreiniger die ook geschikt is voor ramen, dan zoek je een model dat uitgerust is met een tool om ramen te wassen.

stofzuiger met stoomfunctie

Stoomreiniger kopen, waar op letten?

Het eerste criterium voor een goede stoomreiniger is de temperatuur van de interne boiler. Een stoomreiniger met interne temperatuur van minstens 140°C zal beter werken dan andere modellen. Hoe warmer de boiler, hoe effectiever je kan schoonmaken.

De druk en het debiet van de stoom spelen ook een rol. Vuilresten kunnen geen weerstand bieden aan een stevige stoomkracht. Minstens vier bar is heel effectief voor tapijten en tegelvoegen. Idealiter koop je een professionele stoomreiniger aan waarvan je het debiet (of de hoeveelheid stoom die de reiniger per seconde kan produceren) zelf kan afstellen, zodat je het debiet kan aanpassen aan de oppervlakte die je wilt reinigen, bijvoorbeeld hoger voor tapijten dan voor tegels. Dit is echter geen must.

Reservoir vs dubbele boiler

Verder moet je nog je keuze maken tussen twee types stoomreiniger: degene met een reservoir en degene met twee boilers die voortdurend kan blijven doorstomen. Voor de meeste mensen, die de machine maximum twee uur op rij gaan gebruiken, volstaat de eerste. Als jij de machine uren na elkaar wilt gebruiken en bij een leeg reservoir niet telkens wil wachten tot de machine afgekoeld is en kan bijgevuld worden, koop je beter een type stoomreiniger met twee boilers zodat je elk moment water kan toevoegen.

Uiteraard wil je graag een stoomreiniger die lang meegaat, dus let je best ook op de kwaliteit van de onderdelen. Vaak geldt hier, hoe minder je betaalt, hoe groter de kans dat het apparaat niet lang meegaat.

Ten slotte, hoe meer extra schoonmaaktools erbij zitten, hoe beter de reiniging zal zijn en hoe sneller je klaar bent met de klus. Deze tools kunnen bij je stoomreiniger zitten: een vloerborstel voor tegels, borstels voor textiel, een ruitenwasser, een hogedrukpistool (voor de hardnekkigste vlekken), een microvezelstoomdoek (om vuil water weg te nemen), een tapijtglijder en een strijkijzer. Ja, je leest het goed: een strijkijzer! Het strijkijzer zuigt het vocht uit je kledingstukken en blaast het vervolgens droog met hete stoom. Strijken met een stoomreiniger zou twee keer zo snel gaan en is dus echt comfortabel als je grote hoeveelheden wasgoed moet verwerken. Ten slotte, is er ook een flexibele handschoen waarmee de stoom als het ware uit je handpalm komt en je dus met je handen oppervlaktes gemakkelijk kan reinigen.

Hoe werkt een stoomreiniger?

Je vult het waterreservoir, steekt het apparaat in het stopcontact en laat het even opwarmen. Het is beter om de machine niet volledig tot aan de rand te vullen. Ondertussen wordt het water in de ketel van de stoomreiniger opgewarmd tot het omgezet wordt in stoom. Voor sommige stoomreinigers is één minuut voldoende om aan het werk te beginnen. Gemiddeld zal dit tussen één en zes minuten duren per liter water. Als je wat stoomwolken ziet vrijkomen, is het apparaat klaar voor gebruik en kan je eraan beginnen!

Let altijd goed op, bescherm de ondergrond zoveel mogelijk. Ga je op hout tewerk, doe dan eerst een test om te zien of jouw parket dit wel aan kan. Meestal is dit ok, maar het is mogelijk dat uw hout licht beschadigd is of dat er kleine gaatjes zijn waar het stoom door kan. Dit kan zeer schadelijk zijn en het hout beschadigen. Altijd eerst testen is dus de boodschap!

Het lijkt ons dat je nu wel aan de slag kan om de beste stoomreiniger te kopen om je huis proper te houden. Een stoomreiniger is ideaal om vlekken te verwijderen, maar heb je al een goede stofzuiger om kruimels en ander vuil op te zuigen? In deze artikels helpen we je met alle plezier in je keuze van de beste stofzuiger en de beste kruimeldief.

Tot zover het artikel ‘Beste stoomreiniger 2021’ – Laatste update 04/11/2020

Lees meer berichten in de categorie ‘Kuisen’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.