Een soepmixer of staafmixer is een handig toestel waarmee je niet enkel soep maar ook andere bereidingen mee kunt maken. De beste staafmixer voor de meeste mensen is volgens ons de Philips Promax Viva HR2657. Je kan er gladde soep mee maken en hij is eenvoudig te gebruiken met één hand dankzij zijn traploze versnelling. De Bamix M200 is een professionele staafmixer en de favoriete keuze van heel wat chef-koks. Maar door zijn hoge prijs en niet afneembare steel is hij minder geschikt voor hobbykoks. Wil je zelf vergelijken lees dan onderaan dit artikel waar je op moet letten voor je een beslissing neemt.

TOP 5 – Beste Staafmixer 2021

PHILIPS Promax viva HR2657

Beste staafmixer 2021 + veel accessoires

Volgens ons onderzoek is de Philips Promax 2657 de beste staafmixer voor de meeste mensen. Het is een betaalbare en goede staafmixer met een hoog vermogen, een comfortabele grip en een uitgebreide accessoire set. Door zijn hoog vermogen kan hij een vortex maken om soepen en sauzen volledig glad te mixen. Dankzij het comfortabel handvat en de drukgevoelige knop ligt hij gemakkelijk in de hand zelfs bij langdurig gebruik. De drukgevoelige knop wordt aangestuurd door een traploze versnelling waardoor je met één hand de snelheid kunt regelen. Door deze traploze versnelling te combineren met een gesloten staafmixervoet is opspattende soep een probleem van het verleden.

Samen met de staafmixer krijg je nog een garde, twee hakmolens en een maatbeker meegeleverd. De accessoires zijn kwalitatief en vaatwasbestendig alleen hadden we graag nog een rubberen voet gezien om de hakmolens beter op hun plaats te houden tijdens het gebruik. Voor deze Philips staafmixer betaal je misschien iets meer maar door zijn gebruiksgemak is de kans groter dat je hem effectief gaat gebruiken in de keuken. De Philips Promax viva HR2657 kunnen we aanraden aan de meeste mensen dankzij zijn hoog vermogen, veelzijdigheid en gebruiksgemak.

MOULINEX QUICKCHEF 3-IN-1

Beste polyvalente staafmixer

Wil je een staafmixer met veel functies en polyvalent gebruik dan is de Moulinex staafmixer een goed alternatief. Relatief goedkoop, krachtig en kwalitatief. De prijs / kwaliteit verhouding van deze staafmixer zorgt voor een plaats in onze top 5 beste staafmixers. Met 1000 W vermogen is het ook net iets krachtiger dan de bovenstaande Philips ProMix (800W). Hierdoor is het geschikt voor kleine taken zoals babyvoeding of sauzen, maar ook zware taken zoals noten en ijs crushen.

Dit toestel heeft 10 verschillende standen, alsook een pulsestand. Enkel opzetstukken heb je er minder van, Moulinex voorziet je slechts van 2 verschillende opzetstukken; een ballongarde en een kleine hakmolen. De Philips voorziet ook een grote hakmolen en een spiraalsnijder. Wel belangrijk om te weten is dat deze Moulinex iets groter is.

Bamix Swissline M200

Professionele staafmixer

Volgende op onze lijst beste staafmixers is de Bamix Swissline. Een professionele staafmixer die je terugvindt in de keuken van de meeste restaurants. Hij is namelijk ontworpen met oog op commercieel gebruik en is daarom zeer duurzaam. De levensduur van deze mixer wordt onderstreept door het feit dat Bamix je 10 jaar garantie geeft op de motor. Door de duurzame designkeuze is er wel geen afneembare staafmixervoet die je in de vaatwas kunt steken. Het gebruiksgemak van een Bamix staafmixer is dus iets minder omdat je alle accessoires met de hand moet afwassen.

De accessoires zijn vrij klein en moeten direct op de as van de mixer gestoken worden. Het accessoirepakket van de Bamix Swissline bestaat uit een kleine hakmolen en een mulitmes voor het bereiden van soepen of tapenades. Verder is er ook nog een menger om mayonnaise te maken en een klopper voor het maken van slagroom of het opkloppen van eiwit. Door het feit dat de opzetstukken uit roestvrij staal zijn gemaakt zullen ze veel langer meegaan dan opzetstukken die uit plastic zijn vervaardigd. Door zijn hoge aankoopprijs kunnen we hem niet aanraden aan mensen die een staafmixer maar occasioneel uit de onderste schuif halen. Hij is eerder geschikt voor hobbykoks die op zoek zijn naar een hoogwaardig toestel dat zeer lang meegaat.

KITCHENAID STAAFMIXER SET

Draadloze staafmixer van kitchenaid

De KitchenAid is een draadloze staafmixer die uitgerust is met een ingebouwde batterij. Bij normaal gebruik gaat de batterij ongeveer 45 minuten mee. Aan de hand van 4 LED lampjes kun je zien hoeveel batterij je nog over hebt. Eens de batterij plat is duurt het ongeveer 2 uur om de batterij terug volledig op te laden. Het voordeel van de ingebouwde batterij is dat je niet meer vasthangt aan een stopcontact. Zo heb je een maximale bewegingsruimte en kun je met je mixer van de ene kant naar de andere kant van de keuken gaan zonder te moeten wisselen van stopcontact. Het voornaamste nadeel van de ingebouwde batterij is dat deze staafmixer een stuk groter en zwaarder is in vergelijking met andere modellen. Hierdoor is het lastiger om deze staafmixer langdurig te gebruiken en zal je hand sneller vermoeid geraken.

De opzetstukken zijn gemaakt uit RVS maar bevatten wel plastic om te kunnen aansluiten op de staafmixer zelf. Standaard worden er drie opzetstukken meegeleverd die je direct op de as van de mixer kunt aansluiten. Daarnaast krijg je ook nog een garde, een hakmolen en een blenderkan waarmee je frozen margarita’s of daiquiri’s kunt maken. Je krijgt zelfs een panbescherming om ervoor te zorgen dat je in elke pot of pan kunt mixen zonder het email te beschadigen. Wat we handig vinden is dat alle accessoires buiten de hakmolen en de kan kunnen worden opgeborgen in een meegeleverde koffer. Deze mixer verdient zeker een plaats op onze lijst beste staafmixer van 2021.

Bosch ErgoMixx MSM67140

Goedkope staafmixer

De Bosch ErgoMixx MSM67140 is een goedkope staafmixer die ongeveer 20 euro minder kost in vergelijking met de Philips Avance 1673. Door de lagere prijs krijg je een minder uitgebreide accessoireset en is er ook geen traploze versnelling. In plaats van een drukgevoelige knop zijn er twee knoppen (gewone- en een turboknop) en een draaiknop bovenaan met 12 standen. Wil je je snelheid aanpassen dan moet je de staafmixer even stopzetten voordat je terug kunt verder mixen. Er is wel een turboknop voorzien zodat je direct kunt overschakelen naar het hoogste vermogen.

De accessoireset is vrij beperkt en bestaat naast de staafmixer uit een maatbeker en een hakmolen. Er is geen garde voorzien waardoor je geen slagroom kunt maken of eiwitten kunt opkloppen. Maar daar heeft natuurlijk niet iedereen nood aan. Los van de beperkte accessoireset is deze staafmixer met 750W even krachtig als sommige duurdere modellen. Als je je staafmixer enkel gaat gebruiken voor het maken van soep of mayonnaise dan is deze Bosch ErgoMixx misschien wel iets voor jou.

staafmixer voor smoothies

Tot zover de top 5 beste staafmixers van 2021.
Meer alternatieve nodig? Bekijk dan ook de lijst beste blenders of soepmixers.

Staafmixers vergelijken

Staafmixer of blender

Een staafmixer wordt vooral gebruikt voor het maken van soep. Je kan hiervoor ook een blender gebruiken, maar die zijn niet allemaal geschikt om warme soepen in te maken. Het materiaal van de beker moet namelijk hittebestendig zijn en dat is bij veel blenders niet het geval. Het voordeel van een staafmixer is dat je soep direct in de pot kunt mixen. Wil je soep maken met een blender, dan moet je de soep van je pot naar de beker van je blender overgieten wat niet altijd zonder morsen lukt. Persoonlijk gebruik ik liefst een staafmixer om soep of snert te maken. Een zeer lekker snert recept kan je hier vinden.

Staafmixers komen vaak ook met extra accessoires waardoor je er gemakkelijk mee dipsaus, mayonaise, pesto, slagroom of babypapjes mee kunt maken. Maar ook om kleine hoeveelheden noten of uien te malen is het gemakkelijker om een staafmixer te gebruiken in plaats van een blender. De kan van een blender is vaak te groot om kleine hoeveelheden van iets te mixen. Als vuistregel mag je onthouden dat een staafmixer meer geschikt is voor het lichte werk of voor het mixen van kleine hoeveelheden. Wanneer je daarentegen veel smoothies, cocktails of soepen gaat maken dan kan het de moeite zijn om te investeren in een blender. Wil je zwaardere recepten maken zoals je eigen pindakaas of frozen margarita’s, dan heb je sowieso een blender nodig. Op volgende pagina helpen je graag verder om de beste blender voor jou te vinden.

Hoe staafmixers vergelijken

Test Aankoop heeft in samenwerking met andere consumentenorganisaties in september 2014 een bevraging gedaan bij 24.000 consumenten. De focus van de bevraging was de betrouwbaarheid en algemene tevredenheid van hun staafmixer. Van die 24.000 waren er ongeveer 5.000 Belgen die de enquête hebben ingevuld. Merken zoals Bamix, Philips, Braun en Bosch scoorden toen allemaal goed. Merken die helemaal onderaan zaten, waren Tristar en Domo. De meest voorkomende problemen die gemeld werden waren verroeste messen, gebroken onderdelen of het oververhitten van de motor.

Staafmixer voor babyvoeding

Om fruit- en groentepapjes te maken, zijn zelfs de goedkoopste staafmixers goed genoeg. Fruit en groenten zijn (na het koken) van nature vrij zacht waardoor je sommige papjes zelfs met een vork kunt maken. Natuurlijk gaat het een stuk sneller om de papjes met een staafmixer te maken. Om spattten te vermijden zijn de beste staafmixers voor babyvoeding degene met een bijbehorende hakmolen. Je kunt dan alle groenten en fruit in de hakmolen gooien om snel papjes te bereiden.

Staafmixer kopen,
waar op letten

1. Prestatie

De belangrijkste functie van een staafmixer is om soepen of sauzen glad te kunnen mixen op korte tijd. De motor moet voldoende krachtig zijn om een vortex te kunnen maken. Een vortex is belangrijk zodat al het eten meerdere keren door de messen gaat. Enkel staafmixers met voldoende vermogen kunnen een gladde soep of saus maken. Goedkopere modellen laten draadjes of andere stukken in je soep zitten. Wanneer je een soep aan het mixen bent, wil je geen gloeiend hete soep op de grond of op je handen spatten. Vermijd daarom mixers die openingen voorzien in de afscherming van de messen van de staafmixer.

2. Verwijderbare steel

Staafmixers met een afneembare steel zijn gemakkelijker om schoon te maken. De meeste staafmixers hebben een ontwerp waar je verschillende accessoires kunt aansluiten op de motor van de staafmixer. Dit ontwerp zorgt ervoor dat de staafmixer veilig is en accessoires eenvoudig uit te wisselen zijn. Professionele staafmixers zoals de Bamix M200 hebben geen afneembare steel. Ze zijn ontworpen voor commercieel gebruik en zijn een stuk duurzamer omdat ze minder onderdelen hebben die kunnen kapot gaan.

3. Accessoires

Standaardaccessoires zijn een mixer, een garde en een hakmolen. Een mixer zal je het vaakst gebruiken om je soepen mee te mixen terwijl een garde handig is om slagroom te maken of eiwit mee op te kloppen. Een hakmolen is handig om noten of uien te malen zonder de keuken vuil te maken. Soms wordt er ook een maatbeker meegeleverd, wat handig kan zijn om bijvoorbeeld mayonaise te maken.

4. Gebruiksgemak

Het gebruiksgemak van een staafmixer hangt voornamelijk af van twee aspecten. Het handvat moet aangenaam zijn en gemakkelijk in de hand ligggen. Anderzijds zijn staafmixers met een traploze versnelling gemakkelijker te bedienen. Ze zijn namelijk uitgerust met een drukgevoelige knop. Hoe harder op de knop duwt hoe meer vermogen je krijgt. Het voordeel is dat je niet meer moet stoppen met mixen om de snelheid aan te passen.

5. Materiaal

Qua ontwerp raden we aan om voor een staafmixer te gaan die gebruik maakt van RVS- (roestvrij staal) accessoires. RVS is een duurzaam materiaal, bestand tegen hitte. Dat is belangrijk omdat minderwaardig materiaal kan buigen door de hitte wanneer je soep gaat mixen. Vermijd dus accessoires die gemaakt zijn van plastic omdat deze minder geschikt zijn voor het mixen van hete soep. Sommige goedkopere staafmixers hebben een korte staaf waardoor je soms niet helemaal tot de bodem geraakt van diepe soeppotten. Let er dus op dat je geen korte staafmixer koopt maar ga bij voorkeur voor een grotere staafmixer.

Tot zover ons artikel ‘Beste staafmixers 2021’ – laatste update 12/10/2020

Lees meer berichten in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.