De beste soundbar die je momenteel kunt kopen is de Samsung HW-MS650. Het is een soundbar met indrukwekkende audiokwaliteit in een compact formaat dat diepe basstonen kan produceren zonder gebruik te maken van een aparte subwoofer. De Sonos Beam is een goede soundbar voor mensen die al over Sonos producten beschikken en op zoek zijn naar een een toestel om de audiokwaliteit van hun TV te verbeteren. Onderaan dit artikel kan u ons onderzoek terugvinden en waar u op moet letten bij het kopen van een soundbar.

TOP 5 – Beste Soundbar 2021

SAMSUNG HW-Q90R

Beste soundbar 2021

De Samsung HW-Q90R is momenteel de beste draadloze soundbar van 2021. Het heeft de beste geluidskwaliteit die je in een soundbar van zijn prijscategorie kunt vinden. Dankzij de drie speakers en de externe subwoofer die elk gevoed worden door een 20W versterkers heeft hij een zeer krachtig geluid en kan hij diepe tonen bereiken zonder subwoofer. Door gebruik te maken van de Surround mode kun je geluiden produceren die dat van een echt surround-soundsysteem evenaren.

De soundbar zelf is zeer breed maar ook zeer laag. Perfect om voor de televisie te plaatsen. De subwoofer daarentegen is heel wat groter, plaats deze zo onopvallend mogelijk. Ook de speakers kan je zelf plaatsen voor het beste surround sound te hebben. Dit wordt ondersteund door Hi-res audio, DTS en Dolby Atmos. De ingebouwde speakers zijn achterspeakers, deze zorgen voor betere verdeling van alle kanten. Aansluiten kan via HDMI, Digitaal optische kabel of draadloos via Wifi of Bluetooth. Bedienen kan dus via de smartphone app. Hierdoor spreken we van een slimme soundbar. Je kan het ook rechtstreeks linken met Amazon Alexa of Samsung Smartthings.

Bose Soundbar 500

Goede soundbar – prijs / kwaliteit

De Bose Soundbar 500 is een goed soundbar met een mooi design. Wat direct opvalt is hoe onopvallend deze soundbar is door zijn hoogte van maar 4,4 centimeter. Aan de achterkant bevindt zich een HDMI ARC poort wat wil zeggen dat je al je video inputs met je TV moet verbinden en niet met de soundbar. Maar je kan ook gebruik maken van een optische kabel. Verder heeft het ook nog WiFi en Bluetooth zodat je draadloos verbinding kunt maken. En voor de mensen die dat graag gebruiken is het zowel compatibel met Alexa als Google Assistant. Dit kun je allemaal instellen via de Bose app voor je smartphone.

Ondanks zijn compacte vorm heeft kan hij een indrukwekkend geluid produceren. Het is ideaal voor TV dankzij zijn zeer heldere klank waardoor je zeer goed dialoog kunt verstaan. Maar voor muziekliefhebbers kan het ook zeer diepe basstonen bereiken zonder gebruik te maken van een aparte subwoofer. Enige minpuntje ios dat je voor de installatie met een rare headset in alle kamers moet rondlopen om de soundbar optimaal in te stellen. Op dat vlak zijn we meer fan van het systeem van Sonos waar je met je smartphone door de kamers moet lopen.

Voor echte Bose fans is er ook de mogelijkheid om de duurdere/betere Bose Soundbar 700 te kopen. Volgens ons onderzoek is de meerkost dit niet noodzakelijk waard, de Bose soundbar 500 is meer dan voldoende performant.

Sonos Beam soundbar

Compacte draadloze soundbar

De Sonos Beam is een kleine soundbar met een uitstekende audiokwaliteit. Met een breedte van 65 centimeter is het een stuk kleiner in vergelijking met de andere soundbars in deze review. Aan de achterkant bevinden zich de HDMI ARC poort en de ethernetpoort, dankzij HDMI ARC kun je aan de hand van 1 HDMI kabel verbinding maken met je TV. Er is wel geen aansluiting voorzien voor een optische kabel, 3.5mm kabel en ook geen USB-aanlsuiting die je bij andere soundbars wel terugvindt. Aan de bovenkant zijn er fysieke knoppen om het volume te regelen evenals een knop om de muziek te pauzeren of naar het volgend/vorig nummer te gaan. De kwaliteit van het geluid is uitstekend en het kan diepe basstonen bereiken ondanks het ontbreken van een aparte subwoofer. Je kan de Sonos Beam uitbreiden met twee draadloze speakers om een surround soundsysteem te bereiken. Weet wel dat Dolby Atmos niet ondersteund wordt, dit is weggelegd voor soundbars van een andere prijsklasse.

Het grote voordeel van de Sonos Beam is dat je bijna van elke bron muziek kunt afspelen. Je kan muziek afspelen via Spotify, Youtube, Apple Music maar ook gewoon direct via je computer of zelfs een harde schijf die aangesloten is op je WiFi. Je kan de Sonos Beam combineren met eventueel andere Sonos producten die je al hebt. Maar je kan er ook Google Assistant of Alexa op gebruiken om je Sonos via je stem te bedienen. We kunnen de Sonos Beam dus aanraden aan mensen die al andere Sonosproducten bezitten maar op zoek zijn naar een soundbar om het geluid van hun TV te verbeteren. Tof om te weten is dat het zowel verkrijgbaar is in het zwart als in het wit.

Sony HT-ZF9

Soundbar met externe subwoofer

De Sony HT-ZF9 is een soundbar met subwoofer, ideaal voor het produceren van lagere basstonen. Het heeft een zeer goede geluidskwaliteit dankzij drie krachtige drivers aan de voorkant van de soundbar. De 6-inch subwoofer is draadloos maar heeft niet zo veel power in vergelijking met grotere subwoofers van andere systemen. Door gebruik te maken van Dolby Atmos technologie wordt het geluid op het plafond weerkaatst om een surround sound systeem na te bootsen. Dit is natuurlijk nooit even goed qua kwaliteit in vergelijking met een echt surround sound systeem. Maar het komt wel dicht in de buurt en je hebt het voordeel dat je geen aparte speakers in de hoeken van je kamer moet ophangen.

Hij is vrij groot van afmetingen met een breedte van 100 centimeter, een hoogte van 6,4 centimeter en een diepte van 9,8 centimeter. Aan de voorkant heeft een verwijderbaar frontpaneel om de speakers te verbergen. Aan de achterkant zijn er twee HDMI poorten en een HDMI poort met ARC-ondersteuning zodat je het met je TV kunt verbinden. Hij is compatibel met 4K en Dolby Vision dus je kunt een PS4 aansluiten voor een optimale geluidservaring tijdens het gamen. Naast de HDMI poorten is er ook een USB-poort, ethernetpoort, 3.5mm aansluiting en een aansluiting voor een optische kabel. Aan de bovenkant bevinden zich subtiele knoppen om hem aan- en uit te zetten, het volume te veranderen of de input te veranderen. Dit kan natuurlijk ook via de meegeleverde afstandsbediening of via een app op je smartphone.

YAMAHA YAS-207

Goedkope soundbar – goede kwaliteit

Voor mensen met een beperkt budget is deze Yamaha de beste soundbar. Redelijk goedkoop en toch zeer scherpe kwaliteit. Deze soundbar heeft 1 ingebouwde speaker met subwoofer. Hierdoor is het ook een redelijk klein model. Dit is een draadloze subwoofer, wat uniek is binnen deze prijscategorie. Je hebt tot 2 audio kanalen en één subwooferkanalen. Hierdoor is ook deze soundbar een surround systeem.

Hi-res audio heb je niet, wel kan je genieten van DTS (Digital Theatre System). Het is zeker niet de beste soundbar in deze review maar dankzij zijn lage prijs is hij ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een goedkope oplossing om de audio van hun TV te verbeteren en om muziek te streamen. Wel handig meegenomen is de dubbele HDMI aansluiting. Ook is er een digitaal optische aansluiting mogelijk en kan je het toestel zelf via bluetooth aansluiten. Zo is een smartphone verbinding ook mogelijk. Wifi is niet ingebouwd, dit is dus geen optie. Dit toestel is geen slimme soundbar.

Soundbars vergelijken

Tot zover onze top 5 beste soundbars van 2021.
Maakt je soundbar deel uit van een homecinema set – bekijk hier de TOP 5. Ook de speakers kan je apart kopen.
Wil je weten welke de beste speakers zijn, bekijk dan de TOP 5 Beste speakersets.

Soundbars vergelijken

Wat is een soundbar?

De kwaliteit van TV speakers is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Voor de meeste mensen zijn de bestaande TV speakers voldoende. We moeten wel opmerken dat TV’s steeds dunner en dunner worden vaak ten koste van de audiokwaliteit. Het ontbreken van bass, luide schrille tonen en een trillend scherm zijn gevolgen van slecht geïntegreerde interne luidsprekers. Daarbij zijn deze ook vaak naar boven of onder gericht, waardoor de audio geen goede weerspiegeling geeft van het opgenomen geluid. Voor deze TV’s kan een soundbar een grote toegevoegde waarde spelen om de audiokwaliteit te verbeteren.

Maar een soundbar kan meer dan enkel de audio van je TV verbeteren. Je kan via een smartphone, tablet of computer muziek naar je soundbar streamen. Zo kun je altijd gemakkelijk muziek afspelen in je living. Voor mensen die op zoek zijn naar een beter geluid kunnen zouden ook voor een AV ontvanger en surround sound speakers kunnen kiezen. Nadeel hiervan is dat zo’n opstelling redelijk duur is. Verder moet je ook een ruimte hebben waar je vier speakers in de hoeken van je living kunt ophangen. Aangezien de meeste nieuwbouwwoningen van de living en de keuken een grote ruimte maken is het niet altijd haalbaar om 4 speakers op te hangen. Een soundbar is in dat geval een betaalbaar alternatief dat een goede audiokwaliteit heeft en gemakkelijk te installeren is.

Draadloze surround soundbar

Soundbar kopen waar op letten

De beste soundbar is voor iedereen anders. Sommigen zijn op zoek naar de beste prestatie soundbar, andere naar een goede soundbar dat binnen het budget blijft. Nog anderen zoeken naar een goede soundbar als geschenk of als gadget. Ook extra functies hebben een invloed op de subjectieve benaming van beste soundbar. Wil je draadloos, bluetooth, wifi, extra mogelijkheden, dan moet je weten dat dit altijd aan een prijs komt. Het ontwerp en de kwaliteit, mogelijk ook het merk, hebben allemaal een invloed op de aankoopprijs van de, voor u, beste soundbar.  Let daarnaast ook altijd op de onderstaande elementen.

1. Audio prestaties

Alle soundbars in de lijst van beste soundbars van 2019 zijn voorzien van hoge kwaliteit materiaal. De vraag die je jezelf moet stellen is hoe goed, of hoeveel verschil, meer kwaliteit zal bieden. Belangrijk voor de audio prestatie is het gebruik van meerdere kanalen. Goedkopere soundbars maken gebruik van twee kanalen of geluids richtingen – links en rechts (two-channel design). Gaan we iets hoger in het prijssegment dan wordt er gebruik gemaakt van drie kanalen – links, rechts en in het midden (three-channel design). In termen van geluid brengt dit meer duidelijkheid, een mooier geluid. Door het dunne ontwerp van de soundbars is er soms ook nood aan een externe subwoofer. Hoewel een goede soundbar geweldig geluid kan aanleveren is er nog steeds nood aan externe componenten om een echte home-cinema ervaring te kweken. Let daarom goed op, koop een soundbar die deze optie toelaat. Onze beste soundbar van 2019 moest minstens drie geluidskanalen hebben alsook de optie om te verbinden met subwoofers of andere componenten.

2. Gemak van gebruik

Het is vaak makkelijker dan het lijkt. Toch blijven we er liever van weg. Het verbinden van audio systemen via bedrading, wifi of bluetooth geeft altijd wel een paar problemen. Daarom is gebruiksgemak van belang bij het aankopen van de beste soundbar. Het is ook mogelijk dat je op een later moment ook nieuwe componenten koopt. Deze moeten dan ook makkelijk te combineren zijn met je bestaande soundbar en/of andere audiotoestellen. In de zoektocht naar de beste soundbar keken we naar het opzetten en installeren van het toestel, en hoe makkelijk het te gebruiken is eens opgezet.

3. Draadloze verbindingen

De oude generatie soundbars waren enkel voorzien van een audio verbinding. Tegenwoordig zijn er verschillende media dat muziek kunnen streamen alsook meer toestellen met bluetooth ondersteuning. Een goede soundbar moet dus multifunctioneel zijn, en eerder werken als externe speaker voor alle media toestellen. Bluetooth ondersteuning, Wifi ondersteuning (met wachtwoord), verbinding met Android of iOS toestellen, werden allemaal onderzocht. Daarnaast werd er ook gekeken naar een nieuwe verbinding in een huis met bestaande verbindingen. Dit kan soms hinder opwekken of storing brengen op een bestaande verbinding.

4. Verbindingen

Een verbinding is natuurlijk niet altijd draadloos. Hoewel draadloze verbindingen sterker en sterker worden is er nog steeds nood aan een verbinding met draad. Deze zijn ongelooflijk snel en worden (bijna) niet onderbroken. Soundbars hebben, afhankelijk van het prijssegment, verschillende verbindingen. De eerste en belangrijkste verbinding is de optische digitale audio input en/of een analoge input. Via de analoge verbinding zal het geluid via de TV naar de soundbar gaan. Een betere verbinding is de HDMI ARC (Audio return channel). De audio input wordt hierbij vervangen door een HDMI poort die verbonden wordt met de televisie. Dit werkt meestal als plug&play. De soundbar zal automatisch het geluid van de televisie overnemen.

5. Ontwerp

Het ontwerp van je televisietoestel zal een invloed hebben op je keuze van soundbar. Waar je soundbar zal staan zal ook een invloed hebben. Daarom moet je, alvorens een soundbar  te kopen, weten waar deze zal staan.

soundbar onder tv

Tot zover het artikel ‘Beste soundbar 2021’ – Laatste update 18/10/2020

Lees meer berichten in de categorie ‘Audio’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.