In dit artikel gaan we op zoek naar de beste smart speaker. Een smart speaker is het sluitstuk van je slimme huis (met slimme lampen, een slimme thermostaat, een smart tv …). Naast een luidspreker die muziek kan weergeven, is het vooral een microfoon waarmee jij je hele smart home kunt bedienen, zonder zelfs maar naar je smartphone te grijpen. Lijkt dat je overbodig? Denk dan eens aan al die keren dat je je handen vol hebt en iets wilt regelen. Een smart speaker staat altijd paraat.

 

De beste smart speakers – Top 5

1. SONOS ONE

Beste prijs-kwaliteit smart speaker van 2021

De Sonos One is een goede smart speaker dat op alle vlakken meer dan gemiddeld scoort. Daarbij is het beschikbaar aan een aantrekkelijke prijs en ben je niet verplicht Amazon of Google software te gebruiken, toch is het compatibel met beide. Bediening gebeurt via stem en is verbonden via het internet.

Voordelen 

 • Klinkt goed
 • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
 • Ook aanraakbediening

Nadelen

 • Mono, twee Ones nodig voor stereo
 • Geen Bluetooth

2. BOSE HOME SPEAKER 500

Beste geluid smart speaker 2021

Is de beste smart speaker voor jou één met perfecte audio, dan biedt Bose het beste alternatief. Gebruiksvriendelijk, kwaliteit en gebruiksvriendelijk, enkel de prijs is wat aan de hoge kant. Met deze smart speaker kom je het dichtste bij een volwaardige hifi installatie. Toch blijft het verschil redelijk groot. Ben je gebrand op goede audio dan kies je beter een echte hifi installatie.

Voordelen

 • Klinkt uitstekend
 • Stereo
 • Leddisplay
 • Lijningang

Nadelen

 • Kan nog steeds niet op tegen een ‘echte’ hifi-installatie
 • (Nog) geen Chromecast-ondersteuning

3. GOOGLE NEST MINI

Goedkope smart speaker van Google

Gaan we voor budget en gemak, dan is de Nest mini van Google de beste smart speaker. Goedkoop met heel wat smart functies uit het Google Home universum. Met deze speaker heb je ver van de beste geluidskwaliteit, dit is een nadeel aan de Google Nest smart speaker.

Voordelen

 • Supergoedkoop
 • Goede oplossing waar geluidskwaliteit niet belangrijk is

Nadelen

 • Zwak geluid
 • Mono
 • Geen (virtuele) knoppen op het toestel
 • Geen lijningang

4. HARMAN KARDON CITATION 100

Editor’s pick 2021

Een alternatief voor de bovenstaande Sonos is deze Harman Kardon. Kwa prijs en kwaliteit zijn beide smart speakers gelijkaardig. De Harman beschikt wel over een bluetooth verbinding, iets dat de Sonos niet heeft. Heb je geen internet dan is dit een handig voordeel. Toch is de klank van de Sonos iets beter, vandaar de hogere plek in deze top 5 beste smart speaker.

Voordelen

 • Mooi design
 • Bluetooth

Nadelen

 • Klankmatig iets minder dan de Sonos One
 • Geen lijningang
 • Mono, twee Citations nodig voor Stereo

5. AMAZON ECHO DOT (4DE GENERATIE)

Alternatief op Google nest smart speaker

Nog goedkoper dan de Google Nest is de Amazon Echo. Ook hier is geluidskwaliteit helemaal geen prioriteit, bij Google en Amazon draait het om gebruiksgemak en de koppeling met andere slimme toestellen. Het geluid is misschien iets beter dan de Google Nest, maar het verschil valt te verwaarlozen. Je kiest voor de Amazon als je andere Amazon toestellen hebt.

Voordelen

 • Goedkoop
 • Flexibeler dan Google Assistant
 • Lijningang

Nadelen

 • Enkel in het Engels
 • Weinig lokale Alexa-skills
 • Zwak geluid
goede-smart-speaker

Tot zover onze top 5 beste smart speakers van 2021.
De beste smart speaker is enkel nodig als je je huis om wil toveren naar een slim huis. Heb je nood aan gewone speakers dak kan je ook kijken in de volgende lijsten:
Beste PC SpeakersBeste speakersetBeste bluetooth speakers

Smart speakers vergelijken

Wat is een smart speaker?

Een smart speaker is een luidspreker met ingebouwde versterker, internettoegang en microfoon. Via die microfoon kun je, via spraakcommando’s, je hele smart home bedienen: van je smart tv over je slimme verlichting tot je slimme thermostaat. Er is de afgelopen jaren door verschillende fabrikanten hard geïnnoveerd om zoveel mogelijk apparaten smart te maken en we staan nog maar aan de beginfase. Slimme koelkasten, slimme wasmachines, slimme stofzuigers: al deze apparaten zul je in de toekomst (soms nu al) met de stem kunnen bedienen; ze zullen ook meer en meer autonoom taken uitvoeren (denk aan de koelkast die op basis van jouw gewoonten automatisch boodschappenlijstjes naar een online bezorgdienst stuurt). Is dat allemaal noodzakelijk? Neen, maar het is wel leuk en gemakkelijk.

Een smart speaker biedt het voordeel dat je niet meer naar je smartphone hoeft te grijpen om stemcommando’s uit te delen. In dit artikel beperken we ons tot smart speakers die je met de stem kunt bedienen. De (werkelijk prachtig uitziende én klinkende!) Sonos Five staat daarom niet in deze lijst. Hij beschikt niet over voice control. De Apple HomePod is nog steeds niet te koop in een Belgische of Nederlandse editie; daarom staat ook deze niet in de lijst.

bose smart speaker
goede-slimme-speaker-kopen

Smart speaker kopen:
waar op letten?

Amazon of Google

Smart speakers zijn eigenlijk niet zó slim: het meeste rekenwerk gebeurt in de cloud. Er zijn twee dominante platformen, die helaas onderling niet compatibel zijn: Amazon Alexa en Google Assistant. Gelukkig zijn steeds meer slimme apparaten compatibel met beide platformen. Daar hoef je dus je keuze niet door te laten bepalen. Waardoor wel? Amazon Alexa heeft een groot minpunt: ‘ze’ begrijpt geen Nederlands. Je zal haar (voorlopig) moeten aanspreken in het Engels, Duits, Frans of Japans, als je dat machtig bent. Of, of zelfs wanneer Alexa ooit Nederlands zal begrijpen, is onduidelijk. Een groot voordeel is dan weer dat je Alexa vaardigheden of ‘skills’ kunt aanleren. Enthousiaste gebruikers over de hele wereld zorgen er daardoor voor dat Alexa met meer apparaten compatibel is dan Google Assistant.

Google Assistant is dan weer wél beschikbaar in het Nederlands (zelfs in Verkavelingsvlaams), begrijpt de menselijke stem nog iets beter en, niet onbelangrijk als het over luidsprekers gaat, biedt je de mogelijkheid om je eigen gedownloade of geripte muziek aan je cloud toe te voegen. Amazon Alexa laat dat niet meer toe. Beide systemen zijn zeker goed, de belangrijkste parameters in je keuze worden de compatibiliteit met je andere slimme apparaten en de taal.

Geluidskwaliteit

We gaan ervan uit dat je met je slimme speaker toch ook naar muziek wil luisteren. Geluidskwaliteit is dus een belangrijke factor: je wil een vol geluid, dat het volledig hoorbare frequentiespectrum (20 Hz – 20.000 Hz) zonder vervorming weergeeft. Voor een echte hifi-ervaring ben je uiteraard nog steeds beter af met een kwaliteitsversterker en – luidsprekers, maar het is niet omdat slimme speakers niet het beste geluid kunnen weergeven, dat ze niet een heel goed geluid moeten kunnen weergeven. De Bose Home Speaker 500 probeert bijvoorbeeld een mooi stereobeeld te creëren door het geluid in tegenovergestelde richtingen naar de muren te kaatsen. Dat lukt aardig, maar de echte stereobelofte dat je elk instrument in het orkest op zijn eigen plaats kunt horen, wordt hier niet gehaald. Het is echter al veel beter dan wanneer er slechts een luidspreker is. In dat geval komt het geluid uit een gat (het zogenaamde sleutelgateffect).

We hebben twee oren om een reden: het geluid van links bereikt ons linkeroor een fractie van een seconde eerder dan ons rechteroor, waardoor we in de diepte kunnen horen. Voor een aangename muziekbeleving, heb je een smartspeaker met een goed stereobeeld nodig, of meteen twéé smart speaker die samenwerken. Integratie met de meest courante streamingdiensten is doorgaans geen enkel probleem. Gebruik je een iets minder courante streamingdienst, check wel even op compatibiliteit. Alle smart speakers kunnen probleemloos internetradio weergeven.

Multiroom

Multiroom is een rage in audioland: vroeger moest je naar elke kamer kabels trekken om overal gelijktijdig hetzelfde geluid te hebben, nu kan dat via het draadloze netwerk. De meeste platformen ondersteunen multiroom, maar voor een rimpelloze gebruikservaring, moet je wel hetzelfde merk en type hebben. Denk dus op voorhand goed na over waar je precies geluid wil. Misschien kun je wel een volumedeal doen.

Smart speaker Aansluitingen

Sommige smartspeakers beschikken over een lijningang. Die wordt meestal geadverteerd als ‘om een mp3-speler op aan te sluiten’. 2005 ligt nu toch al even achter ons; als je een smart speaker aanschaft, dan gaan we ervan uit dat je een abonnement op een streamingdienst hebt. Je bent er dus weinig mee, behalve voor de muziek die op jouw streamingplatform ontbreekt. Als je je hele hifi-installatie wilt vervangen door een smart speaker en je wil je platencollectie blijven afspelen, dan heb je die lijningang wel hard nodig. Niet vergeten: een platenspeler kun je niet zomaar aansluiten op een lijningang; het signaal is daarvoor te zwak. Tussen de platenspeler en de lijningang hoort een speciale voorversterker. Wat wel handig is, is een ingang voor bekabeld internet. Dat is nog steeds stabieler dan wifi.

Instelbaarheid

Haal je graag het beste uit je gadgets? Dan wil je een systeem dat ook een uitstekende app heeft, waar je makkelijk aan de uitgebreide instellingen kan. Niet enkel om het geluid te regelen, maar ook voor het netwerk, connectiviteitsopties en de integratie met je andere smarthomeapparaten. Stembediening is leuk en het werkt al heel goed, maar het meeste haal je uit je toestel door het eerst goed in te stellen. Dat kan met een goede app. Sommige smart speakers hebben ook een lcd-scherm waar het een en ander op te lezen valt. Dat is nuttiger dan het klinkt. Als je bijvoorbeeld naar internetradio aan het luisteren bent, dan is het erg handig om te weten welk nummer er speelt.

Draagbaarheid

Smart speakers zijn sowieso een stuk draagbaarder dan een klassieke hifi-installatie. Er zijn zelfs smart speakers met een accu, die je probleemloos kunt meenemen naar het bos of het strand. Uiteraard is er dan geen internetconnectie, de luidspreker fungeert dan als klassieke Bluetoothspeaker. Toch raden we dat af. Een smart speaker kost doorgaans heel wat meer dan een Bluetoothspeaker, je wil die liever niet beschadigen. Koop dan liever een goedkopere Bluetoothspeaker voor onderweg, het is dan ook minder erg als je die kwijtraakt.

Wat met privacy?

Een smart speaker is tegelijkertijd een ‘slimme microfoon’. Google en Amazon zeggen wel dat ze enkel opnemen nadat er een stemcommando is uitgesproken, maar er zijn al artikels over privacy-inbreuken in verschillende media verschenen. Met een slimme speaker staat er een slimme microfoon in je huis. Risicoloos is dat nooit, maar bedenk dat je wellicht al een slimme microfoon voortdurend in je zak hebt zitten: je smartphone.

beste-smart-speaker-1000x410

De top 5 Smart speakers doorgelicht

beste prijs-kwaliteitsverhouding:
Sonos One smart speaker

Een goede smart speaker met veel mogelijkheden en een goed geluid, voor een aantrekkelijke prijs? Dat is de Sonos One. Voor weinig geld heb je hier een goed klinkende speaker die alles kan wat je wilt. Hij is compatibel met Amazon en Google en het hele rijtje aan streamingdiensten. Bediening loopt via de stem, via de app, maar ook via een handig touchdisplay aan de bovenkant – er wordt vaak onderschat hoe handig een paar ‘knoppen’ kunnen zijn. De Sonos One is mono, maar je kunt hem combineren met een tweede Sonos One voor een mooi stereobeeld. Als je stereo wilt, de voorwaarde voor geluid met diepte, worden smart speakers dan plots duur, zeker wanneer je stereogeluid in meerdere ruimtes wilt.

Een grote afwezige hier is Bluetooth. Wanneer je over Apple-apparaten beschikt, dan is dat niet erg. Apple heeft Airplay voor streaming via wifi, een protocol dat feilloos en makkelijk werkt. Met Androidtoestellen is het wat langer zoeken, maar onmogelijk is het zeker niet. Toch was Bluetooth hier makkelijk geweest, al was het maar om gasten makkelijk verbinding te laten maken. Voor stereo heb je tweemaal een Sonos One nodig, dit lukt niet met een Sonos Play (multiroom wel). Dat wil je ook niet, want dat zijn luidsprekers met andere karakteristieken.

beste smart speaker

Beste geluid smart speaker:
Bose Home speaker 500

Niet allen het geluid van de Bose Home Speaker 500 is uitstekend, ook de bediening is dat. De spraakbesturing werkt erg vlot, maar het ledkleurendisplay is erg handig als je wilt zien wat er op dit moment speelt. De Bose probeert een mooi stereobeeld te creëren door het geluid in tegenovergestelde richtingen naar de muren te kaatsen. Dat lukt verrassend goed. Toch moet je voor de echte hifi-ervaring nog steeds bij een hifi-installatie zijn: de echte stereobelofte dat je elk instrument in het orkest op zijn eigen plaats kunt horen, wordt hier niet gehaald. Dat is meteen het enige echte nadeel aan de Bose Home Speaker 500.

Wanneer je deftig stereogeluid wilt, dan ben je met de Bose Home Speaker 500 wellicht nog iets goedkoper af dan met twee Sonos Ones. Streamen gaat probleemloos met Apple Airplay. Op het moment van schrijven is er nog geen Chromecast-ondersteuning (wel Google Assistant, maar Chromecast is handiger), maar Bose is dit ‘aan het bekijken’.

bose smart speaker

Editor’s pick 2021:
Harman Kardon Citation 100

De Harman Kardon Citation 100 speelt in dezelfde klasse als de Sonos One. Zowel qua prijs als qua prestaties zijn beide smart speakers erg gelijkaardig. Een troef voor de Citation is dat hij wel over Bluetooth beschikt, wat erg handig kan zijn als je een snelle en makkelijke streamingoplossing wilt. Let wel: Airplay geeft een betere kwaliteit. Dat is op de ‘mark II’-versie van de Citation 100 voorzien, let daar dus op bij je aankoop. Het moet gezegd: de Citation 100 ziet er ook erg goed uit. Toch zijn er ook enkele nadelen: klankmatig is de Citation 100 nét iets minder dan de Sonos One en er is geen lijningang. Weeg deze voor- en nadelen dus goed af tegen elkaar.

beste slimme speaker

Goedkope smart speaker:
Google Nest Mini

De Google Nest Mini is een erg goedkope smart speaker. De smartfuncties zijn zeer compleet: je zit immers in het Google Home-universum, en Google is al jaren koortsachtig aan het bouwen aan zijn artificiële intelligentie. Het geluid is dan weer erg zwak. We kunnen kort zijn: koop deze speaker niet als je in de beste kwaliteit naar je favoriete muziek wilt luisteren, de bas is vrijwel onbestaande en aan stereo hoef je al helemaal niet te denken.

Voor ruimtes als een bureau, een keuken of een badkamer is dit echter een goede oplossing om naar internetradio te luisteren, je de krant te laten voorlezen of naar van alles te informeren bij de assistent. De Google Nest Mini is goed als aanvulling wanneer je al in het Google-universum zit. Apple-gebruikers kijken beter elders.

google nest mini speaker

Alternatief voor google:
Amazon Echo Dot

De Amazon Echo Dot is een goedkoop alternatief voor de Google Nest Mini. Net zoals bij de Nest Mini krijg je hier geen topgeluid – hoewel de derde generatie een betere speaker heeft die iets beter klinkt dan de Mini. Mono is ook hier alles wat je krijgt. Opgelet: de spraaktechnologie van Amazon werkt voorlopig enkel in het Engels, Duits, Frans en Japans. Waarom zou je toch voor Alexa gaan?  Je krijgt een lijningang – zoals we al schreven, kunnen we ons niet voorstellen dat dat een echte dealbreaker is, bij een apparaat met een dergelijk zwak geluid al zeker niet – maar vooral ook de mogelijkheid om gebruik te maken van de overvloedige Amazon skills, wat het ecosysteem van Amazon met meer apparaten compatibel maakt. Afhankelijk van je andere slimme apparaten, zal Amazon dus soms een noodzaak zijn, ook al moet het dan in het Engels (of Frans, Duits, Japans).

amazon slimme speaker

Tot zover ons artikel ‘beste smart speakers 2021’ – Laatste update 25/09/2020

Lees meer artikels binnen de categorie ‘audio’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.