Slimme verlichting bestaat er voor binnen- en buitenshuis. Ze maken deel uit van een ‘smart home’, een slim huis. Je kan ze koppelen aan een netwerk van slimme toestellen of gewoon gebruiken als slimme lampen. Maar wat is nu de beste slimme verlichting, en hoe kies je deze uit? In dit artikel onderzoeken we hoe je deze lampen kan vergelijken en geven we onze mening op de beste slimme verlichting van 2021. Zoals je misschien weet is de Philips Hue slimme verlichting zeer populair. Toch zijn er nog enkele andere alternatieven die men in gedachten moet houden. Hoe langer, hoe meer merken zich op slimme lampen richten. In deze lijst bekijken we de beste led lamp binnen- en buitenshuis, lightstrip, de beste starter kit en enkele alternatieven. Zo kan jij de beste slimme verlichting voor jouw woning uitkiezen.

TOP 5 – Beste slimme verlichting 2021

1. PHILIPS HUE

Het bekendste merk van slimme verlichting is Philips Hue. Hun marketing zit goed, hun product zit goed, en door eerste te staan zijn ze ook voor ons de beste slimme verlichting van 2021. Dit zijn ze al enkele jaren maar de competitie begint stilaan dichterbij te komen. Philips Hue is zeker niet de goedkoopste maar heeft een uitstekende prijs / kwaliteit verhouding. Ook het grote assortiment is voordelig; lampen, strips, starter kits, hubs, je hebt zo goed als alles. Daarbij een handige app en een smart home beheren is plots makkelijk. Met als laatste voordeel het makkelijk verbinden met andere smart toestelln weet je dat je met Philips Hue geen miskoop doet. Zorg er wel voor dat die in jouw budget past.

De goedkoopste, meest verkochte en basis verlichting van Philips zijn de GU10 White. Dit zijn spots met fittings die makkelijk te bevestigen zijn en gebruikt worden in de meeste (moderne) woningen. Ze maken gebruik van een bluetooth verbinding, wat niet ideaal is. Koppel je ze met een Philips Bridge dan heb je wel de mogelijkheid om ze met een wifi verbinding te bedienen. Dit model bestaat ook met andere fittings (E27 en E14), je kan ze ook in andere kleuren bestellen. Naast ‘White & colour’ heb je ook ‘White ambiance’ en enkel ‘White’.

De lightstrip van Philips is voorlopig de beste slimme LED strip. Je kan er ook ongelooflijk veel mee doen, meer dan een slimme lamp. De LED strip kan je zelf bepalen hoe lang die wordt, welke kleuren en waar je ze plaatst. Het enige dat je nodig hebt is stroom. Voor deze slimme verlichting heb je een stopcontact nodig. De LED strip is handig omdat je ze veel makkelijker kan plaatsen. Een lamp past in een fitting, een LED strip plak je waar je wil. Daarbij kan je creatief zijn; achter een kast, de lijst van een deur, de trap verlichten, …

Philips weet het. Eens je met slimme verlichting begint wil je niet meer terug. Een starter pack geeft je genoeg om enkele delen van je woning slim te verlichten. Inbegrepen in het pack zitten 5 Philips Hue lichten, wit en kleur, met daarbij 2 dimmers en de Philips Bridge. De bridge is nodig voor de verbinding met de wifi, zodat je van op afstand alles kan doen. Deze starter-kit is niet goedkoop maar geeft je uitstekende kwaliteit.

2. INNR

In Nederland vinden we de grootste concurrent van de Philips Hue. Dit Nederlands bedrijf komt met hun eigen merk van slimme verlichting en heeft een zeer mooi gamma. Kwaliteit is zeker aanwezig, ook de prijs is zeer aantrekkelijk. Hiermee komen ze naast Philips te staan als we over prijs / kwaliteit spreken. Enkel hun naamsbekendheid is er nog niet volledig. Wel voordelig, Innr lampen zijn combineerbaar met Philips Hue. Heb je er al enkele dan kan je deze ook gaan mengen in gebruik. Daarnaast zorgt Innr ook voor enkele mooie designs dat Philips niet aanbiedt.

Zoek je de beste slimme verlichting op basis van prijs kwaliteit dan ga je voor de Innr White. Voor het gebruik op afstand is een bridge nodig. Daarvoor kan je gebruik maken van de bridge die door het merk Innr zelf op de markt wordt gebracht. Ze zijn ook compatibel met een Philips Hue bridge. Deze lampen bestaan in verschillende fittings, let hier dus ook op alvorens aan te kopen. Je kan ook lampen van Philips koppelen.

Ook de colour lampen van Innr zijn beschikbaar in verschillende fittings. Je kan kiezen tussen E14 en E27, maar ook als GU10 spot. Deze lampen geven een mooi spectrum aan licht en zijn met elkaar te combineren.  Je kan ze heel gemakkelijk met de Philips Hue vergelijken. Die geven iets beter licht, maar zijn ook iets duurder. Over de duurzaamheid valt weinig te zeggen, beide zijn van goede kwaliteit. Naast alle kleuren van de regenboog kan je deze lampen ook gewoon wit maken.

Net zoals Philips heeft Innr ook mooie filamentlampen. Ze gaan zelf nog een stapje verder door ‘gouden’ lampen aan te bieden. Voor sommigen zal dit beter bij het interieur (of buiten) passen, voor andere krijg een doorzichtige lamp de voorkeur. Je kan ook gewoon doorzichtige filamentlampen kopen. Ook voor deze lampen gelden dezelfde regels: verbinden met bridge, compatibel met philips, alle kleuren mogelijk, bediening van op afstand.

3. Lifx slimme verlichting

De Editor’s pick van 2021 gaat naar de slimme verlichting van Lifx. Zij hebben geen hub of bridge nodig en maken gebruik van een zeer uitgebreide app met veel opties. Deze slimme lampen worden met wifi verbonden. Lifx biedt kwaliteit aan voor een betaalbare prijs. Om een optie voor ieder huishouden te vinden hebben ze Lifx en Lifx+, de laatste is duurder maar ook van betere kwaliteit. Ze brengen ook innovaties binnen het gamma van slimme lampen. Zo koppelen ze spraakassitenten en proberen ze zo compatibel mogelijk te zijn voor de verschillende platformen. Hun gamma is voorlopig nog iets of wat beperkt maar hier komt snel verandering in.

Net zoals Philips, Innr en zelfs Ikea is dit een gewone slimme Led lamp. Je kan de kleuren kiezen, je kan ze beheren van op afstand en je kan ze verbinden met andere slimme toestellen. Het voordeel van Lifx is het compacte model en de kwaliteit dat het merk biedt. Daarbij koop je lampen van een merk dat zo compatibel mogelijk wil zijn. Eens ze met je spraakassistent verbonden zijn heb je zelf geen smartphone meer nodig. Met deze lampen kies je voor een model dat geen bridge nodig heeft, dit is het grootste voordeel. Daar waar andere merken nog steeds een afstandsbediening leveren weigert Lifx dit te doen. Oude technologie wordt achtergelaten.

Philips heeft de LED Lightstrip, Lifx komt met de ‘Beam’. Een strook licht dat er wat vreemd uitziet, maar eens je enkele voorbeelden ziet ben je meteen verkocht. Makkelijk te installeren, geen bridge nodig en een brede keuze aan opties. Met deze Lifx Beam zorg je voor mooie opvallende lichtaccenten op je muur, deur, raam of trap. In een doos komen 4 verschillende stroken, hiermee kan je dan zelf bepalen hoe je ze gaat gebruiken. Samen een vierkant vormen, drie gebruiken voor een driehoek, of toch gewoon om de deur te omlijsten. We kunnen deze Lifx beam alleen aanraden, toch wel opletten voor de prijs want goedkoop is het niet.

Lifx wil slimme verlichting aanbieden voor elk huishouden. Hun prijs / kwaliteit is meer dan goed, maar toch willen ze ook een premium gamma aanbieden. De Lifx+ lichten zorgen hiervoor. Deze geven geen verschil in lichtkwaliteit, hier heb je dezelfde specs. Wel is er een verschil in de ‘slimheid’ van het licht. Lifx + lampen hebben infrarood licht, dat een ander slim toestel kan helpen tijdens de nacht. Zo belichten ze de ruimte op een manier dat een infraroodcamera helpt. Hiervoor moet je wel op de compatibiliteit van je toestellen rekenen, bekijk dit op voorhand.

4. IKEA TRADFRI

Gaan we langs bij de Ikea dan zien we dat zij ook plots hun eigen merk slimme verlichting hebben. ‘Tradfri’ is de benaming voor alle slimme LED lampen van Ikea. Deze zijn van redelijke kwaliteit voor een lage prijs. Ga je voor een goede prijs / kwaliteit verhouding, dan ben je beter af met Innr of Philips. Kijk je vooral naar prijs dan is dit een goed alternatief. Het gamma slimme lampen van Ikea is redelijk beperkt. We vermoeden wel dat dit uitgebreidt zal worden als meer mensen gebruik maken van slimme verlichting. Voorlopig is dit nog aan de magere kant, omdat veel mensen het concept, de voor- en nadelen, niet volledig begrijpen. Het nadeel aan Ikea lampen is dat een Tradfri hub vereist is, je bent dus verplicht deze aan te kopen. Dit is nodig om gebruik te maken van de Home Smart app. Doe je dit niet dan kan je je smartphone niet gebruiken.

De starterset van Ikea is zeer basic en kost zeer weinig. Ideaal voor mensen met een laag budget die voor de eerste keer slimme lampen kopen. Je krijgt twee slimme lampen ondersteund door een verbindingshub (zodat je gebruik kan maken van de app) en een afstandbediening. Deze lichten zijn energiezuinig A++. Hoewel dit iets minder performante lichten zijn zijn ze net voldoende voor de meeste mensen. Wil je meer opties in beheer, of meer producten binnen een gamma dan koop je best geen Ikea. Ook de kwaliteit is net boven gemiddeld, het blijft een Ikea product. De nadruk ligt niet op duurzaam gebruik.

Naast alle spots en LED lampen heb je ook enkele andere accessoires binnen het gamma van Ikea. Aangenaam vonden we de slimme LED panelen, wat opties geeft bij het ontwerpen van je interieur. Deze panelen zorgen voor een aangenaam gedempt licht. Ze zijn energiezuinig en niet te duur in aankoop. Ze zijn te verkrijgen in verschillende formaten, het goedkope vierkant 30x30cm of de duurdere/grotere versies (30x90cm en 60x60cm).

5. PHILIPS HUE BUITENVERLICHTING

Voorlopig waren de meeste slimme lampen voor binnen maar je kan ook slimme buitenverlichting hebben. Ook hier gaat de keuze voor beste slimme verlichting naar het Philips gamma. Ook hier merken we dat andere merken aan een inhaalbeweging bezig zijn maar Philips is de voorlopige leider. De Philips Hue buitenverlichting kan je afzonderlijk aankopen of als pakket.

Klein, makkelijk te installeren en slim. Deze Philips Hue Lily is een prikspot voor buiten. Je kan ze in de grond plaatsen of op de muur bevestigen. Ook hebben ze een kantelfunctie zodat je zelf perfect kan kiezen wat ze belichten. In tegenstelling tot de Philips Hue spots is deze prikspot met wifi uitgerust. Ook hier heb je het nadeel van Philips Hue, er is een Bridge nodig. Eens verbonden kan je ze beheren met de telefoon (van op afstand) of via de afstandsbediening.  De armatuur bestaat uit aluminium en heeft een IP65 certificering, hierdoor kan het tegen zo goed als alle weersomstandigheden.

Philips heeft buitenlampen genoeg. Er is keuze uit meer dan 10 verschillende ontwerpen. Wat ons meteen opviel was hun outdoor lightstrip. Deze geeft de meeste opties om het huis kleurrijk, maar subtiel, te decoreren. De LED strip wordt verbonden via bluetooth en kan ook met een bridge verbonden worden. De lengte is vrij beperkt, deze strip bestaat enkel in 2m of 5m. Zeer populair want het is zeer vaak uitverkocht. Met deze LED strip kan je bijvoorbeeld de contouren van je zwembad of buitentrap aanduiden. Zo vermijd je ongevallen in het donker. Het enige dat nodig is is stroom, je hebt een stopcontact nodig.

Binnen of buiten, deze lamp kan je voor beide gebruiken. Door de beperkte waterbestendigheid kan je die niet buiten laten liggen, hou hier dus wel rekening mee. Dit is een slimme lamp die je makkelijk kan verplaatsen, daar waar jij sfeerlichten wil. Ook hier gelden de Philips Hue regels – je kan ze verbinden met een bridge voor smartphone verbinding. Instellen kan via de app of de afstandsbediening, zo kies je een kleur uit het hele kleurenspectrum. De lamp komt ook met een voet zodat je het rechtop, of tegen de muur kan zetten.

Beste-slimme-verlichting-2020

Slimme verlichting vergelijken

Wat is slimme verlichting?

Slimme lampen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, lampen die je kunt bedienen met een smartphone of tablet. Je kan ze verbinden aan andere slimme toestellen en zo je huis een slim huis maken. Het is een manier van je huis te automatiseren en heel wat verschillende mogelijkheden met de smartphone of tablet aan te passen. Een stofzuiger aanzetten, het gras maaien, zien wie er aan de deurbel staat, een thermostaat dat automatisch aanslaat. Allemaal voorbeelden van een slimme woning. Slimme lampen kan je van uit de zetel van kleur laten veranderen, dimmen, of uitzetten.

Dit type verlichting wordt verkocht als losse lampjes die je in een lamp kunt plaatsen of als complete lampen inclusief de verlichting. Door gebruik te maken van Bluetooth of een draadloze verbinding middels een koppeling via een bridge of een hub, is het mogelijk om de lampen of lightstrip met de smartphone of tablet te bedienen. Afhankelijk van het systeem en de mogelijkheden kun je de lampen dan in meerder kleuren wit en elke denkbare kleur instellen. Ook zijn de slimme lampen te bedienen met een externe afstandsbediening en is het mogelijk kom op afstand de verlichting in of uit te schakelen.

Philips hue slimme verlichting

Waarom slimme verlichting plaatsen

Er zijn verschillende redenen om slimme lampen te kopen. Enerzijds kan je ermee doen wat je wil, de sfeer in huis veranderen of spelen met kleuren binnen je interieur. Anderzijds kan je ze perfect programmeren om uit te zijn wanneer je van huis vertrekt. Met een goed ingesteld slim huis kan je energiekosten besparen. Zuinig zijn met apparaten is één van de voordelen van een slim huis. Slimme verlichting is makkelijk te gebruiken en te installeren. Het is vaak ook het eerste slimme toestel dat mensen aankopen als ze van hun huis een slim huis willen maken.

Beste-slimme-verlichting-2020

Voordelen van slimme verlichting

Sfeerverlichting

Je kiest de kleur van je huis. Op ieder moment kan je aanpassingen doorvoeren via de smartphone. Helder licht om wakker te worden, blauwe of warme kleuren bij het slapengaan. Heb je een feestje dan kan je deze ook aanpassen om de sfeer van het huis te wijzigen. Koppel je ze aan de muziek dan kan je in theorie van je huis een lichtshow maken.

Slimme verlichting

Lampen van op afstand aan en uit zetten. Het ziet er misschien een onnodige extra uit maar het geeft wel enkele voordelen. Lichten aan van zodra je thuiskomt en de smartphone verbinding maakt met je wifi. Even de lichten aan en uit zetten wanneer je ver weg bent, op vakantie, om potentiële dieven af te schrikken, … Het lijkt weinig maar is uiteindelijk toch een mooi voordeel.

Energiezuinig

De mogelijkheid om lichten te dimmen is op zich al een energiezuinige optie. Als je daarbij ook altijd zeker kan zijn dat er geen onnodige lampen aan zijn dan ben je zeker van kosten uit te sparen. Werk je met slimme bewegingsensoren dan kan je er ook voor zorgen dat de lampen enkel aanzijn als er iemand aanwezig is. Het kan ook via een timer gedaan worden, vanaf 22u alle lichten uit!

Slimme verlichting kopen,
waar moet ik op letten?

Bij de aankoop van slimme lampen is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Op die manier kun je de beste slimme verlichting vinden die aansluit bij jouw wensen, behoeften en budget. Om tot de juiste keuze te kunnen komen hebben we een aantal punten voor jouw op een rij gezet.

Slimme lampen met Kleuren

Slimme lampen komen in heel wat kleuren. Sommige zijn enkel wit, dit zijn de ‘white ambiance lights’. Anderen kunnen het hele RGB spectrum aan kleuren aan. Dit hangt af van de LED die gebruikt wordt.

Witte smart lampen worden geleverd in 1 bepaalde kleur wit. In de meeste gevallen kan je dergelijke lampen enkel dimmen. White ambiance betekent dat het mogelijk is om verschillende tinten wit in te stellen. Zo kun je de verlichting afstellen op de sfeer die je in huis wilt maken.

Neem als voorbeeld de Philips Hue, ook deze bestaat in meerdere kleuren. Maar hoe werkt het precies? Een kleurenwaarde wordt ook wel Color Rendering Index genoemd. Dit geeft aan hoe correct de kleuren zijn die weergegeven worden. Slimme lampen vormen deze kleur door de RGB (rood geel blauw) kleuren te combineren en zo een ander kleur te behalen. De Philips Hue slimme lampen hebben een zeer hoge CRI. Andere merken laten de bal hier soms wat vallen. De CRI geeft de kwaliteit van het licht weer. Wil je de beste slimme verlichting, dan ga je voor een product met meer dan 90% CRI. Alles tussen de 70 en 90 % kan nog aanvaard worden. Slimme lampen met minder dan 70% zijn van slechte kwaliteit en geven de foute kleuren weer.

verschillende-kleuren-slimme-verlichting

Welke fitting voor slimme verlichting

Voordat je overgaat tot het kopen van smart lampen zoals de beste led lamp of een beste kit, is het belangrijk dat je ook de keuze maakt voor de juiste fittingen. Net als met ‘gewone’ lampen geldt voor smart lampen ook dat er verschillende fittingen zijn. Je kunt smart lampen kopen met fittingen waarmee deze in een lamp gedraaid kunnen worden of met fittingen voor in spotlights.

Let bij de aanschaf ook op de afmetingen van de beste led lamp of de led lamp voor buiten. Het kan zijn dat de fitting zelf het juiste formaat heeft, maar dat de lamp langer is dan een gebruikelijke lamp. Zo is de Philips Hue White Ambiance GU10 bijvoorbeeld 7 centimeter hoog terwijl een standaard spotje vaak 4 tot 5 centimeter hoog is.

Kleurtemperatuur

Naast de kleurweergave is het ook belangrijk om de juiste kleurtemperatuur voor jouw ruimtes te vinden. In tegenstelling tot de CRI geeft de temperatuur een bepaalde sfeer aan ieder vertrek. Deze wordt aangeduid in Kelvin. Er zijn verschillende witte lichtkleuren te vinden, die dus in meerdere temperaturen voor komen. De eerste Philips LED lampen hadden een blauwachtig licht, wat in de loop van de tijd veranderd is. Hierdoor zijn er steeds meer keuzemogelijkheden en is er voor iedere ruimte in huis de beste temperatuur te verkrijgen. Zo ook bij slimme verlichting.

Het is daarbij van belang dat je geen merken gaat mixen, zodat je ook geen verschillende tinten in huis krijgt. Ieder merk heeft immers verschillende kleurtinten, terwijl er vrijwel dezelfde wordt aangegeven. Daardoor heb je ook geen kleurverschillen en kun je er in jouw interieur een geheel van maken. Ook hoef je er niet bang voor te zijn dat jouw woning een koude uitstraling krijgt. Tegenwoordig is er namelijk meer te verkrijgen dan uitsluitend blauwachtig licht. Het warme wit zorgt er daarom voor dat je een huiselijke sfeer krijgt.

Sfeerverlichting

Smart verlichting komt daarbij in veel verschillende varianten. Zo heb je zeer warm wit, wat onder 2700K is. Dit is het licht wat ook van kaarsverlichting afkomt. Hierdoor heb je altijd een ontspannen sfeer te pakken in bijvoorbeeld jouw woon- of slaapkamer. Denk hierbij voornamelijk aan gloeilampen, maar tegenwoordig komen er ook steeds meer LED’s met deze kleurtemperatuur. Wanneer je voornamelijk door de rest van het huis aan de slag wilt gaan met Philips lampen, kun je ook voor warm wit gaan. Deze hebben een waarde van tussen de 2700 en 3300 Kelvin, waardoor er altijd een warme tint wordt gegeven.

temperatuur kleur slimme lichten

Smart verlichting op wifi

Als je gaat kijken naar de beste slimme verlichting, kom je ongetwijfeld de Philips Hue lampen tegen. Deze werken met een internetverbinding. Wanneer jouw lampen zijn aangesloten op het netwerk, kun je aan de hand van ieder apparaat de instellingen veranderen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je voldoende bewegingsruimte hebt voor jouw nieuwe lampen, maar ook dat je jouw verlichting aan en uit kunt zetten wanneer je op vakantie bent. Zo denken inbrekers dat er toch iemand thuis is, omdat de lampen in de avonduren gewoon aangaan.

Slimme verlichting met bluetooth

Hoewel slimme wifi lampen de beste keuze zijn kan je ook gaan voor slimme verlichting met bluetooth. Ook hier kan je gebruik maken van je smartphone of tablet om de sfeer in huis te bepalen. Het enige nadeel is dat je altijd een smartphone / tablet in de buurt van jouw lampen moet hebben om deze te kunnen bedienen.

Slimme verliching bridge

Dit hangt af van merk tot merk en van de verbinding die de slimme toestellen gebruiken. Wordt er gebruik gemaakt van wifi verbinding dan heb je meestal geen bridge nodig. Een bridge zorgt voor een verbinding tussen verschillende toestellen. Vroeger was dit een noodzaak, stilaan begint een bridge minder en minder nodig te zijn. Wees dus zeker, voor je koopt, of je een bridge nodig zal hebben. Deze koop je meestal afzonderlijk aan, het wordt niet meegeleverd. Er zijn dus ook slimme lampen die je rechtstreeks op het draadloze netwerk koppelt. Je hebt dan geen bridge nodig en kunt de lampen alsnog via wifi bedienen.

Houdt er bij de aanschaf van smart verlichting en een bijbehorende hub ook rekening mee dat je later eventueel nog uit zou wil breiden. Een bridge voor smart lampen kan vaak gebruikt worden voor een bepaald aantal artikelen. Let erop dat je dan ook een apparaat aanschaft waar je bijvoorbeeld de verlichting voor meerdere ruimtes op kunt aansluiten. Je kunt daarbij ook kijken naar verschillende merken led lampen en smart lampen. Sommige merken kunnen gebruik maken van dezelfde bridge. Daarnaast vallen er ook andere onderdelen te koppelen aan een dergelijk systeem. Denk hierbij aan bewegingssensoren, externe afstandsbedieningen of timers.

Verschillende soorten smart lampen

Er zijn verschillende soorten smart lampen op de markt die je in en om huis kunt gebruiken. Het is afhankelijk van het gebruik en de wensen die je hebt welke type lampen je het beste kunt aanschaffen. Zo maakt men het onderscheid tussen verschillende kleuren, lampen die bedient worden met of zonder bridge, buitenverlichting en sets met lampen zoals een goede starterskit.

Verschillende kleuren mogelijk

De meeste slimme lampen worden verkocht in verschillende varianten. Deze lampen zijn te koop in verschillende tinten wit, in verschillende kleuren of juist alleen in wit. Witte smart lampen stralen standaard 1 soort wit licht uit. Dit licht is vaak alleen te regelen door het te dimmen als die mogelijkheid aanwezig is. Beschikt een lamp over meerdere tinten wit dan kun je variëren in de felheid van het witte licht en verschillende soorten wit licht inschakelen. Kleurenlampen zoals de beste lightstrip en ook varianten van de beste kit zijn verkrijgbaar met verlichting tot wel 16 miljoen kleuren.

Draadloze slimme lampen

Smart lampen bedien je meestal met smartphone of tablet. Dit is enkel mogelijk als er een verbinding gemaakt is, via Bluetooth of WiFi. De meeste lampen worden gekoppeld aan het netwerk via een bridge. Op die manier kun je de slimme verlichting bedienen via het netwerk of zelfs via internet. Er zijn ook lampen die gebruik maken van eigen wifi ontvanger. Deze smart lampen verbind je op het wifi signaal en bedien je met de smartphone. Verder heb je ook slimme verlichting met een bluetooth verbinding. Dan is het mogelijk om de lampen te bedienen als je binnen een afstand van ongeveer 10 meter aanwezig bent met de smartphone.

Slimme buitenverlichting

Net als met ‘gewone’ verlichting is er ook op het vlak van smart lampen onderscheid te maken tussen verlichting voor binnen en voor buiten. Met binnenverlichting heb je vaak veel mogelijkheden met betrekking tot het instellen van bijvoorbeeld de kleuren. Deze lampen kunnen vanwege de materialen die gebruikt zijn echter niet buiten gebruikt worden. Daarvoor zijn er speciale smart lampen op de markt. Dergelijke artikelen kunnen tegen vocht, temperatuurverschillen en zijn bestand tegen extremere omstandigheden dan die je gewoonlijk in huis meemaakt.

Bundel & starterpacks

Naast de verschillende soorten smart lampen zoals de beste led lamp, zijn er ook verpakkingen waarbij je een complete set kunt aanschaffen. Een starterpack zoals de beste kit is hiervan een goed voorbeeld. Met dat product ontvang je een set van meerdere lampen, een bridge om de lampen te kunnen aansluiten en gebruiken en een dimmer om voor sfeerverlichting te zorgen. Met een dergelijke set ben je vaak gelijk klaar voor gebruik. Een voordeel van dergelijke sets is dat deze eenvoudig uit te breiden zijn  met meerdere lampen en onderdelen.

Tot zover het artikel ‘beste slimme verlichting 2021’ – Laatste update 04/08/2020
Bekijk ook het artikel ‘Beste slimme thermostaat‘.

Lees meer over de categorie ‘Slim Huis’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.