Een slimme thermostaat of wifi thermostaat is een thermostaat die je kunt bedienen via je smartphone. Een slimme thermostaat is uitgerust met meerdere sensoren om uw woongedrag te analyseren en de temperatuur bij te sturen. Zo kom je tot een automatische daling van je energiefactuur. Dit zonder dagelijkse manuele aanpassingen. De beste slimme thermostaat die je momenteel kunt kopen is de Google Nest Thermostat E. Enerzijds omdat het gemakkelijk te installeren is. Anderzijds bespart het autoomatisch energie, door je gewoontes te leren. Onderaan kan u ons onderzoek terugvinden en waar u op moet letten bij het kopen van een draadloze thermostaat.

Andere componenten van een Smart Home nodig? Bekijk zeker de volgende lijsten
Slimme verlichting
IP beveiligingscamera’s
Deurbel met camera

TOP 5 – Beste slimme thermostaat 2021

Google Nest Thermostat E

De Nest Thermostat E is volgens ons onderzoek de beste slimme thermostaat die je momenteel kunt kopen. Hij heeft alle belangrijkste functionaliteiten van de originele Nest (3de generatie) overgenomen en heeft een paar minder belangrijke functionaliteiten laten vallen. Hierdoor heeft het een lagere prijs en een betere prijs-kwaliteit verhouding. Nadeel is dat de Nest Thermostat E compatibel is met minder verwarmingssystemen. Of jouw systeem compatibel is kun je op volgende pagina opzoeken. Is die het niet, dan is het waarschijnlijk wel compatibel met de Nest Learning Thermostat. Deze is iets duurder. Vooral omdat het over een beter scherm beschikt en over bepaalde extra opties beschikt. Welk model je ook aanschaft ze zijn beide eenvoudig te installeren. Ook zullen ze je helpen om je energieverbruik te verlagen.

“Beste slimme thermostaat 2021”

De temperatuur kan je eenvoudig instellen door aan de thermostaat zelf te draaien. In het begin doe je dit zelf.  Na enkele weken zal het vanzelf de ideale temperatuur bereiken door je leefgewoontes te analyseren. Zo kan het op basis van je locatie al beslissen om het huis te beginnen opwarmen. Bijvoorbeeld wanneer hij merkt dat je op naar huis rijdt van je werk. Maar je kan ook via je smartphone de temperatuur regelen aan de hand van een weekagenda. Je kan ook bijkomende sensoren kopen zodat het ook de temperatuur in aparte kamers kan regelen.

Het design is onopvallend, hij lijkt een beetje op een witte hockey puck. De Google Nest E Thermostat is een goede keuze wanneer je wilt beginnen met domotica en op zoek bent naar een betaalbare wifi thermostaat die je kan helpen om je energiefactuur te verlagen en waarmee je op afstand de temperatuur kan regelen.

Google Nest Learning Thermostat

De beste slimme thermostaat die je volgens ons onderzoek momenteel kunt kopen is de Google Nest Learning Thermostat (3de generatie). Op vlak van functionaliteit zijn er weinig verschillen met de Nest Thermostat E. Als we kijken naar de uiterlijke verschillen dan heeft de Nest Learning een beter scherm met een resolutie van 480p. Het materiaal van de buitenkant is gemaakt van RVS in plaats van polycarbonaat. De kleur van de ring is beschikbaar in vier verschillende kleuren, namelijk grijs, zwart, wit en koper. De Nest Thermostat is gemaakt uit polycarbonaat en enkel beschikbaar in het wit.

“Slimme thermostaat alternatieve keuze”

Kijken we naar de ingebouwde sensoren dan zien we enkele verschillen. Beide modellen  meten o.a. de temperatuur, humiditeit, licht en beweging. Maar enkel de Google Nest Learning beschikt over Farsight. Met Farsight weet hij wanneer je in de kamer komt en zal hij automatisch de temperatuur of het weer tonen (naargelang je zelf instelt). Ook is hij compatibel met 95% van alle verwarmingssystemen in plaats van 85% bij de Nest Thermostat E. Er is ook een redelijk prijsverschil tussen beide modellen. Kijk dus welke best bij jouw huis & budget past alvorens te kopen. Om te weten of jouw systeem compatibel is kun je best op volgende pagina bekijken.

Honeywell Lyric T6 Thermostaat

De Honeywell Lyric T6 is een goedkope WiFi thermostaat die beschikbaar is in twee verschillende versies. Er is een bedrade versie die je in de plaats van je huidige thermostaat moet hangen. Maar er is ook een draadloze versie die verbinding maakt via een brug, deze is wel duurder.

“Geofencing – weet wanneer iemand thuis is”

Uniek aan de Honeywell is de geofencing functie. Deze smart thermostaat is in staat de bewoners te lokaliseren en past zo de temperatuurregeling aan. Eerst moet je een perimeter aanduiden. Een virtuele cirkel rond het domein. Is de laatste gebruiker weg van huis, dan zal de verwarming automatisch uitschakelen. Ben je op weg naar huis, dan weet de slimme thermostaat dat de verwarming terug aan moet. Op deze manier heb je de perfecte temperatuur bij het thuiskomen. Wil je geen lokalisering, dan maak je gebruik van 3 standaar instellingen (Home, Away en Sleep) en een agenda waarin je de gewenste temperaturen per dag en uur kunt instellen.

TADO SLIMME THERMOSTAAT V3

Een uitstekend alternatief is de slimme thermostaat knoppen van TADO. Let op, deze zijn enkel geschikt voor kranen van Caleffi, Comap, Danfoss, Giacomini, Herz, Olymp, Siemens en Terrier. Heb je één van deze merken in huis dan kan de TADO slimme thermostaat een ideale keuze zijn voor uw woning. Door de radiatorknoppen kan je namelijk enkele ruimtes verwarmen ipv de volledige woning. Samen met de app heb je een volledig zicht op huis, en kan je vanop afstand je ‘Smart thermostaat’ beheren. Via de app kan je ook je weekschema’s opstellen of wanneer nodig de verwarming uitzetten. Zo bespaar je zoveel mogelijk op je verbruik.

“Slimme thermostaat met radiatorknoppen”

In vergelijking met bovenstaande Google Nest en Honeywell zien we ook dat de TADO V3 de enige is met een beperking van merken. Uniek aan deze TADO is dat je instelbare warmte zones kan aanduiden. Slechts één ruimte verwarmen is dus mogelijk, daar waar een Google Nest al snel de volledige woning op temperatuur zal brengen. Net zoals de anderen is de smart thermostaat ook combineerbaar met andere toestellen in uw smart huis. TADO is compatibel met Amazon Alexa, Apple Homekit, Google assistant en Homey of IFTTT.

HONEYWELL CHRONOTHERM TOUCH

Deze goedkope slimme thermostaat dient voornamelijk voor het programmeren van een CV-ketel. Het gaat hier om een simpele maar kwalitatieve thermostaat. Geen bediening via de app, geen geofencing of andere technologische snufjes. Deze thermostaat doet enkel wat het moet doen, de warmte programmeren. Heb je een 24V CV-ketel en nood aan een thermostaat, dan is dit een goedkope optie.

“Goedkope slimme thermostaat”

De thermostaat is ‘Smart’ en dus ook zelflerend. Het zal ervoor zorgen dat de gewenste temperatuur bereikt is op het gewenste moment. Door het aanleren van de juiste ‘warmtemomenten’ bespaar je ook heel wat op verbruik. Enkel verwarmen wanneer nodig, zonder dat jij dagelijks op knopjes moet drukken.

Smart Thermostaat vergelijken

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat of WIFI thermostaat zijn thermostaten die je van op afstand kan bedienen. Daarnaast is er de optie dat ze ‘Smart’ of slim zijn. Zo leren ze van het gebruik om routines in te schakelen. Ze zijn verbonden via WIFI en te bedienen via smartphone of tablet. Thuis of vanop afstand, dit maakt niet uit. Een slimme thermostaat is één van de makkelijkste manieren om verbruik te beperken. Op die manier druk je de energiefactuur. Het wordt natuurlijk ook gebruikt voor het gemak. Zo warm je je huis op voorhand op, of sluit je het van op afstand af. Ook vakantiewoningen of andere type woningen kunnen hier voordelen uit halen. Denk maar een appartement aan zee, of een tweede verblijf.

Daarnaast is een smart thermostaat ook de perfecte tool om je levensstijl te analyseren. Door het tracken van gewoontes kan je zien wie waar het meeste verbruikt. Merk je dat je altijd rond 23u gaat slapen, dan zal de thermostaat zich op termijn aanpassen om dan automatisch uit te schakelen.

Bespaar op je verbruik

Dankzij een slimme thermostaat kun je op termijn geld besparen op je energiefactuur. De meeste slimme thermostaten geven aan dat ze hun aankoopprijs tussen de 2 en 3 jaar hebben terugverdiend. Onafhankelijk onderzoek in België heeft alleszins aangetoond dat je een besparing van ongeveer 10% op je energiefactuur (gas en elektriciteit). Het is dus niet enkel goed voor je portefeuille maar ook voor het milieu. Onderzoek heeft aangetoond dat verwarming van kamers ongeveer 65% van het totale energieverbruik uitmaakt. Met andere woorden is dit de grootste verbruiker en en slimme thermometer kan helpen om dit naar beneden te krijgen.

WAT IS EEN DRAADLOZE THERMOSTAAT?

Een ouderwetse kamerthermostaat is via een kabel verbonden met je centrale verwarming. Je kan de temperatuur enkel instellen via fysieke knoppen op een paneel aan de muur. Een draadloze thermostaat of wifi thermostaat kan je daarentegen instellen met je smartphone. Hierdoor kun je de temperatuur regelen vanuit je luie zetel of zelfs wanneer je niet thuis bent.

Slimme thermostaat installeren

Een slimme thermostaat installeren is eenvoudiger dan je zou denken. Onderstaande video’s tonen aan wat je respectievelijk nodig hebt om de Google Nest Learning Thermostat V3 en de Google Nest Thermostat E te installeren in je huis.

Slimme thermostaat kopen waar op letten

Besparing

In de eerste plaats moet een slimme thermostaat je helpen om te besparen op je energiefactuur. De ene doet dit al beter dan de andere. Wij hebben enkel de slimme thermostaten weerhouden die via algoritmes meedenken. Deze kunnen automatisch ingrijpen om je energiefactuur te laten zakken zonder dat je manueel aan de instellingen moet prutsen.

Applicatie

Een slimme thermostaat bedien je via een applicatie op je smartphone. Deze applicatie moet gemakkelijk en intuïtief zijn om te gebruiken. De meeste applicaties kunnen je inzicht geven in je verbruik aan de hand van grafieken en cijfers. Dit vinden wij ook een toegevoegde waarde zodat je ook kunt zien dat je effectief dat je minder verbruikt.

Integratie Smart Home

De meeste slimme thermostaten kunnen bediend worden via een Google Assistant of Amazon Alexa. Dit heeft als toegevoegde waarde dat je je thermostaat via je je stem kunt bedienen. Dit is misschien nog niet voor iedereen maar het is een kleine extra als de slimme thermostaat deze mogelijkheid heeft.

Compatibiliteit

Niet alle slimme thermometers kunnen zomaar geplaatst worden in de plaats van je huidige thermometer. Op de website van Nest kun je bijvoorbeeld bekijken of een Nest thermometer compatibel is met de voorziene bedrading. Moest dat niet het geval zijn en je zou alsnog een slimme thermometer willen zul je beroep moeten doen op een professionele elektricien om een tussenstuk te plaatsen.

WAT IS EEN GEOFENCING THERMOSTAAT?

Een thermostaat die gebruik maakt van geofencing schetst een virtuele perimeter rond je woning. Wanneer je smartphone verbonden is via een mobiel netwerk kan hij een signaal naar je thermostaat sturen wanneer je binnen de virtuele perimeter komt. Kom je dus onverwacht vroeger terug van je werk naar huis dan zal de thermostaat ervoor zorgen dat de woning opgewarmd wordt.

Tot zover het artikel ‘Beste slimme thermostaat 2021’ – laatste update 23/07/2020

Lees meer berichten in de categorie ‘Smart home’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.