De beste micro SD kaart volgens ons onderzoek is SanDisk MicroSDXC Extreme 128GB. Hij is namelijk snel, betrouwbaar en geschikt voor verschillende doeleinden. Of je nu op zoek bent om het geheugen van je smartphone uit te breiden, games te installeren op je Switch of te filmen in 4K resolutie met een action camera of dashcam. Dankzij zijn U3/V30 certificering heeft het een minimale schrijfsnelheid van 30 MB per seconde, En dankzij zijn leessnelheid van 160 MB per seconde kun je zeer snel bestanden overzetten. Onderaan dit artikel kun je ons onderzoek terugvinden en waar je op moet letten bij het kopen van een micro SD kaart.

Liever een externe harde schijf, bekijk dan onze TOP 5 externe harde schijven

Beste Micro SD Kaart 2021

Sandisk MicroSDXC Extreme 128GB

Deze micro SD kaart met 128 GB opslagruimte van Sandisk is snel, betrouwbaar en geschikt voor verschillende toestellen. Het is voorzien van het laatste SDXC formaat. Alle micro SD kaarten met een capaciteit van 64 GB of hoger zijn van het type SDXC. Dit wil zeggen dat ze niet werken met oude camera’s  met een SDHC rating die gemaakt zijn voor 2010. Maar voor alle andere modernere toestellen is deze micro SD kaart wel geschikt. Ben je op zoek naar een micro SD voor een smartphone of tablet dan kun we deze Sandisk aanraden. Hij heeft namelijk voldoende opslagruimte om 18.800 foto’s van 7 MB te bewaren.

“Micro SD kaart 128GB”

Maar hij is ook geschikt voor het opnemen van 4K beelden aan 60 frames per sconde (FPS). Hij heeft namelijk een U3/V30 rating met een minimale schrijfsnelheid van 30MB per seconde, de maximale schrijfsnelheid ligt rond de 90 MB per seconde. Je kan hem dus niet enkel voor een smartphone gebruiken maar ook voor een action camera zoals de nieuwste GoPro Hero 8. De maximale leessnelheid is 160 MB per seconde leessnelheid wat 60 MB per seconde hoger is in vergelijking met de Samsung Evo+ die even duur is. Leessnelheid is vooral belangrijk wanneer je bestanden vlot van je camera of smartphone naar je computer wilt overzetten.

Of je nu het geheugen van een smartphone of tablet wilt uitbreiden of op zoek bent naar een goede micro SD kaart voor het opnemen van 4K beelden met een action camera. De SanDisk Extreme 128GB is volgens ons onderzoek de beste micro SD voor de meeste mensen.

Sandisk MicroSDXC Ultra 64GB

Deze micro SD kaart met 64GB opslagruimte is 10 euro goedkoper in vergelijking met de SanDisk Extreme. Omdat hij een rating heeft van U1 is hij niet geschikt voor de opname van 4K beelden. Zijn maximale schrijfsnelheid is namelijk beperkt tot 25 MB per seconde en kan zelfs terugvallen tot 10 MB per seconde. Dit is te weinig voor het opnemen van 4K beelden of om te fotograferen in RAW formaat. Maar niet iedereen heeft een micro SD kaart nodig met een hoge schrijfsnelheid.

“Micro SD kaart 64GB voor smartphone”

Veel mensen zijn op zoek zijn naar een simpele micro SD om het geheugen van hun smartphone of tablet uit te breiden. En daarvoor is deze SanDisk Ultra meer als voldoende. Hij is trouwens ook geschikt voor mensen die het geheugen van Switch willen uitbreiden. De U1 rating verzekerd minimale schrijfsnelheden van 10 MB per seconde wat voldoende is om games vlot te spelen. We kunnen deze micro SD kaart aanraden aan mensen die een goedkope maar betrouwbare kaart zoeken en geen 4K beelden opnamen of aan RAW fotografie doen.

Samsung MicroSDXC EVO 256GB

De Samsung microSDXC EVO is volgens ons onderzoek de beste keuze voor mensen met een action camera. Deze micro SD kaart heeft een opslagruimte van 256 GB. Dit is voldoende om ongeveer 8 uur lang opnames te maken aan een 4K resolutie met 60 FPS (frames per seconde). Het nadeel van een action camera is dat je om het uur moet stoppen om ofwel de batterij of de micro SD kaart te wisselen om verder te kunnen filmen. Door deze micro SD kaart te combineren met een action camera die je aansluit op een powerbank kun je gedurende lange tijd continu filmen.

“Micro SD kaart 256GB voor action camera”

Omdat dit een klasse U3 of V30 is voldoet het aan de minimum schrijfsnelheid van 30 MB per seconde om op te nemen in 4K. De maximale leessnelheid bevindt zich ergens rond de 100 MB per seconde. Dit is voornamelijk belangrijk voor het overzetten van bestanden naar je computer. Aan een leesnelheid van 100 MB per seconde zal het ergens tussen de 45 en 60 minuten duren om 256 GB aan opnames over te zetten. Deze micro SD is ook handig voor mensen die een dashcam hebben die in 4K of Quad HD resolutie kan filmen.

Samsung MicroSDHC EVO 32GB

Ben je op zoek naar een micro SDHC kaart voor een oude camera dan raden we deze Samsung EVO+ aan. Hij is namelijk compatibel met toestellen van voor 2010 die geen micro SDXC kaarten kunnen lezen. Een opslagruimte van 32GB is het hoogste dat bestaat in micro SDHC kaarten. Voldoende om een 5.000 tal foto’s mee te nemen in JPEG of een 1.200 tal foto’s in RAW.

“Micro SD kaart 32GB voor oudere camera”

Deze kaart kun je ook gebruiken in modernere camera’s (of andere toestellen). Hou er wel rekening mee dat wanneer je zou proberen om 4K opnames te maken je een foutmelding zal krijgen. Dit is omdat het een rating van U1 heeft, met andere woorden een minimale schrijfruimte van 10 MB per seconde. Dit is onvoldoende om 4K beelden op te nemen, voor opnames tot en met 1080p is hij wel geschikt.

Sandisk MicroSDXC Extreme 1TB

De nieuwste micro SD kaart van SanDisk heeft maar liefst een capaciteit van 1TB. Voor iets meer dan 300 euro is deze micro SD kaart geschikt voor een zeer beperkt aantal mensen. Hij is namelijk disproportioneel duur ten opzichte van Samsung’s 512GB kaart of SanDisk’s 400GB kaart die je aan een derde van de prijs of minder kunt kopen. Ter illustratie, je kan op deze micro SD ongeveer 40 Blu Ray films van 25GB of 30 games van 33 GB voor je Nintendo Switch.

“Micro SD kaart 1TB”

Hij heeft een U3/V30 certificering en kan heeft een maximale leessnelheid van 160MB per seconde en maximale schrijfsnelheid van 90MB per seconde. Daarom is hij dus zeer geschikt voor het opnemen van 4K beelden. Zo kan je tot 32 uur aan beeldmateriaal met een 4K resolutie aan 60 fps opslaan voordat je micro SD kaart vol zit en je moet overzetten naar je computer.

Het onderzoek

Wie moet een micro SD kaart kopen?

Een micro SD kaart wordt vooral gebruikt om de opslagruimte van smartphones, laptops of tablets uit te breiden. Maar er zijn ook toestellen die een micro SD als enige opslagruimte hebben zoals een drone, action camera of een Nintendo Switch gebruiken. Let goed op dat er een verschil bestaat tussen een micro SD en een gewone SD kaart. Je kan een micro SD met behulp van een adapter omzetten naar een SD kaart maar niet omgekeerd.

Alle nieuwe toestellen ondersteunen micro SDXC (micro SD Extended Capacity) wat wil zeggen dat ze micro SD van 64 GB of meer kunnen lezen. Als je een micro SD kaart gaat kopen voor een ouder toestel kijk dan eerst na of het al dan niet een SDXC formaat kan lezen. De meeste oudere toestellen kunnen enkel micro Secure Digital card van 32 GB of minder lezen.

micro SD kaart waar op letten

Versie

Er bestaan 3 verschillende versies van de micro SD kaart namelijk, SD, SDHC en SDXC. SD staat voor Secure Digital, dit zijn de oudste SD kaarten die een capaciteit hadden van maximaal 2 GB. Deze versie is opgevolgd door SDHC wat staat voor Secure Digital High Capacity, deze kaarten hebben een opslagruimte van 4 GB tot 32 GB. De nieuwste versie is de SDXC wat staat voor Secure Digital (e)Xtended Capacity, deze hebben een opslagruimte van 64 GB tot 1 TB. Ga je een micro SD kopen kijk dan eerst naar je toestel waarvoor je het gaat gebruiken. De meeste moderne toestellen zijn compatibel met SDXC, SDHC en Secure Digital card. Heb je daarentegen een oude camera die SDHC ondersteunt dan kun je SD of SDHC kaarten gebruiken maar geen SDXC.

Capaciteit

Momenteel zijn de 64 GB en 128 GB micro SD kaarten het goedkoopst als je de prijs per GB uitrekent. Het is natuurlijk aan jezelf om te bepalen hoeveel ruimte je nodig hebt. Maar wegens het kleine verschil in prijs raden we mensen aan die een 32GB kaart om voor 64 GB kaart te gaan. Het prijsverschil is miniem en je weet nooit waarvoor je het in de toekomst nog kunt gebruiken.

Schrijfsnelheid

Alle micro SD kaarten zijn onderverdeeld volgens hun schrijfsnelheid zoals U1 of Class 10 en U3 of V30. Schrijfsnelheid is vooral belangrijk voor mensen die van plan zijn om hun micro SD te gebruiken voor video opnames. Om video’s op te nemen aan een resolutie van 1080p heb je een micro SD met een categorie U1 of Class 10. Dit wil zeggen dat de micro Secure Digital card een schrijfsnelheid heeft van 10MB/s. Dat is het minimum om beelden aan 1080p op te nemen, als het trager schrijft dan zal de opname gewoon mislukken. Om opnames van 4K te nemen heb je minimum een U3 of V30 categorie nodig.

Random snelheid

Wanneer je van plan bent om een kaart te kopen dat je wilt gebruiken voor een Raspberry Pi of om een besturingssysteem op te zetten dan moet je letten op de random snelheid. Hiervoor heb je namelijk een micro SD kaart nodig met een hoge random snelheid omdat deze systemen op random momenten snel gegevens moeten kunnen lezen of wegschrijven.  

Namaak

Mensen die veel online bestellen moeten opletten om te vermijden dat ze een namaak micro SD kaart zouden kopen. Wanneer je op betrouwbare websites zoals bol.com of coolblue.be zit moet je je daar geen zorgen over maken. Maar wanneer je via Chinese websites of discount websites koopt bestaat er een risico dat je een namaak micro SD zult kopen. Het nadeel van deze micro SD kaarten is dat ze niet de geafficheerde lees en schrijfsnelheden kunnen waarmaken. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent om een micro Secure Digital card te kopen voor je drone of action camera.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.