Scroll Top
beste saturatiemeter

De 5 beste saturatiemeters voor thuis van 2023

Hou je hartslag en zuurstofgehalte ook thuis in de gaten

De beste saturatiemeters tonen je duidelijk en accuraat hoeveel procent zuurstof er in je bloed zit. Wanneer je een lage saturatiewaarde vaststelt kun je tijdig contact opnemen met een arts. Sporters, rokers, maar ook ouderen of mensen met een bepaalde aandoening kunnen er goed aan doen om hun saturatie in het oog te houden.

Een goede saturatiemeter, ook wel zuurstofmeter genoemd, bestaat uit twee onderdelen. Een infrarode lichtbron en een fotosensor werken samen om de zuurstofstauratie (SpO2) weer te geven.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen van onder andere Beurer, Medisana en Nonin. Lees hieronder verder om de beste saturatiemeter voor jou te vinden te vinden.

Onze selectie saturatiemeters

Beste prijs-kwaliteit: Beurer PO 40

Voordelen:

  • Meet snel en nauwkeurig
  • Melding bij fout gebruik
  • Schakelt automatisch uit
  • Vijf jaar garantie
  • Met etui

Nadelen:

  • Minder kwalitatief materiaal
  • Geen geheugenfunctie

Als je op zoek bent naar een snelle, goede en eenvoudige saturatiemeter, zit je bij Beurer allicht goed. De batterijen worden er meteen bijgeleverd, hij meet snel en de resultaten zijn duidelijk af te lezen. Ook over je hartslagfrequentie en de doorbloeding geeft de Beurer informatie. Zo krijgen patiënten met luchtwegaandoeningen in een oogopslag de informatie die ze nodig hebben. Met het handige etui kan je hem overal mee naartoe nemen en na gebruik schakelt hij zichzelf automatisch uit.

Erg handig is dat deze saturatiemeter simpel te gebruiken is. Er is maar een knop dus je hoeft je geen zorgen te maken over ingewikkelde technologie. Vraag je je toch af of je hem goed gebruikt, dan zal hij je dat zelf laten weten, bij foutief gebruik krijg je namelijk een melding zodat je de meting kan overdoen. Hij laat je wel niet weten wanneer je waarden eventueel te laag of te hoog zijn, dat moet je dus zelf in het oog houden.

Een nadeel is dat deze saturatiemeter geen geheugenfunctie heeft. Je kan je resultaten dus niet bewaren en vergelijken. Wil je de waarden delen met je arts, dan zal je ze zelf moeten noteren. Je kan best voorzichtig omspringen met het ietwat lichte materiaal, maar als je op zoek bent naar een saturatiemeter die snel en nauwkeurig meet, dan zit je met dit model goed. Ten slotte krijg je bij Beurer vijf jaar garantie op dit toestel.

Beste professioneel: Nonin Vantage 9590

Voordelen:

  • Geschikt voor alle leeftijden en vingerdiktes
  • Kan ook aangebracht worden op tenen
  • Wetenschappelijke nauwkeurigheid
  • Schakelt automatisch aan- en uit
  • Vier jaar garantie

Nadelen:

  • Duur
  • Geen geheugenfunctie

De professionele saturatiemeter van Nonin kan gebruikt worden op zowel de jongste als de oudste vingers. Ook de grootte van de vingers zal geen probleem vormen, want deze meter kan je aanbrengen op vingers (en tenen) tussen de 8 en 25,4 millimeter. Ook bij baby’s en kleine kindjes die moeilijk kunnen stilzitten tijdens de meting, levert hij snelle en nauwkeurige resultaten. De hartslag wordt beoordeeld met een rode, gele of groene kleur en ook de precieze hartslagfrequentie kan je op het scherm aflezen.

Deze Nonin Vantage 9590 is uitermate geschikt voor snelle spot checks. De fabrikant geeft aan dat je tot 6.000 metingen kan doen voor je de batterijen moet vervangen. Daarbij is het een groot pluspunt dat deze meter een wetenschappelijk bewezen nauwkeurigheid heeft. Het zal je dan ook niet verbazen dat je vier jaar garantie krijgt. Een geheugenfunctie heeft deze saturatiemeter niet. Wil je de metingen kunnen vergelijken, dan zal je ze dus moeten noteren.

Het lood- en latexvrije materiaal kan tegen een stootje en is bovendien waterproof. Hij heeft geen aan/uit knop en gaat vanzelf aan zodra je hem gebruikt en hij schakelt zichzelf nadien ook automatisch weer uit. Met het draagkoord neem je hem makkelijk overal mee naartoe. Voor de veelzijdigheid, het kwalitatieve materiaal en de algemene betrouwbaarheid betaal je wel een hogere prijs.

Beste goedkope: BURCH Med saturatiemeter

Voordelen:

  • Gebruiksvriendelijk
  • Met draagkoord en etui
  • Goedkoop
  • Licht

Nadelen:

  • Moeilijker afleesbaar (klein en laag contrast)
  • Minder accuraat
  • Geen geheugenfunctie

Wie slechts af en toe zijn zuurstofgehalte wil meten, kan een beroep doen op deze goedkope saturatiemeter. Deze van BURCH Med heeft maar één knop, dus je kan hem eigenlijk niet fout bedienen. Hij heeft een flexibel scharnier voor uiteenlopende vingerdiktes en is aan de binnenkant bekleed met een hypoallergeen rubber zodat hij niet gaat schuiven. Je krijgt er een draagkoord en opbergtas bij en hij wordt gebruiksklaar geleverd.

Deze saturatiemeter controleert het zuurstofgehalte in je bloed en de doorbloeding en ook je hartslag kan je van het schermpje aflezen. Als de meting niet correct verloopt, krijg je een melding en kan je het toestel eventueel op een andere vinger aanbrengen. De BURCH Med wordt gebruiksklaar geleverd en met een set batterijen kan je dertig uur ononderbroken meten.

Sommige gebruikers geven aan dat de metingen niet altijd honderd procent accuraat zijn en dat het scherm niet heel duidelijk is. De richting en de grootte van de cijfers kan echter wel aangepast worden. Ten slotte heeft deze goedkope saturatiemeter geen intern geheugen om resultaten op te slaan.

Voordelen:

  • Lang batterijleven
  • Scherm draait mee
  • Weergave in cijfers, golf- of staafdiagram
  • Gebruiksvriendelijk
  • Goedkoop

Nadelen:

  • Minder accuraat
  • Niet heel stevig
  • Geen geheugenfunctie

Het formaat, gewicht en de verstelbare helderheid van dit apparaat maken van hem een ideale draagbare saturatiemeter. De resultaten worden weergegeven in grote cijfers in contrasterende kleuren op een helder OLED scherm in de vorm van een golf- of staafdiagram. Bovendien draait het scherm mee zodat je vanuit elke positie de waarden goed kan lezen.

Om te beginnen meten moet je enkel de twee bijgeleverde AAA batterijen plaatsen en op de aan/uit knop duwen. Plaats je vinger in het toestel en lees de waarde af. Naast de zuurstofwaarden kan je ook de frequentie en de intensiteit van je hartslag aflezen. Nadien schakelt het toestel zichzelf automatisch uit om te batterijen te sparen.

Je zal wel voorzichtig moeten omspringen met het lichte materiaal en volgens gebruikers zijn de metingen niet elke keer perfect accuraat. De PULOX Solo heeft geen geheugenfunctie om metingen op te slaan. Hoewel deze saturatiemeter wel een opening heeft voor een draagkoord, wordt die niet standaard meegeleverd. We zijn vooral onder de indruk van de energiezuinigheid van deze saturatiemeter. Met een set batterijen zit je goed voor maar liefst veertig uur continu gebruik.

Beste koop: Medisana PM 100

Voordelen:

  • Schakelt automatisch uit
  • Weergave in cijfers, golf- of staafdiagram
  • Tien helderheidsniveaus en draaiend scherm
  • Bluetoothverbinding
  • Met app

Nadelen:

  • App staat nog niet op punt

Deze saturatiemeter geeft op een scherm met tien helderheidsniveaus de resultaten weer als cijfer, golf- of staafdiagram. Naast je zuurstofverzadiging kan je er ook je polsfrequentie op terugvinden. Na enkele seconden schakelt hij zichzelf automatisch uit om de batterijen te sparen. Die batterijen worden meegeleverd en de indicator geeft aan wanneer je ze moet vervangen. Volgens Medisana gaan de batterijen vijf jaar lang mee bij vijftien metingen van telkens tien minuten per dag.

De metingen zijn betrouwbaar en nauwkeurig en ook bij dit apparaat draait het scherm mee afhankelijk van je positie. Erg aangenaam is dat deze saturatiemeter ook snel is. Als je je vinger correct in het toestel plaatst kan je het resultaat nagenoeg meteen aflezen. Door de ‘One Touch’ bediening moet je maar één knop bedienen om je meting te kunnen aflezen. Dat zou zowel thuis, onderweg als tijdens het sporten moeten kunnen dankzij de meegeleverde draagband.

Deze goede saturatiemeter heeft bluetooth verbinding, waardoor je je resultaten rechtstreeks naar de VitaDock+ app kan sturen.  Zo krijg je na verloop van tijd een hele reeks data die je bijvoorbeeld kan vergelijken of met je arts kan overlopen. De app staat volgens sommige consumenten echter nog niet helemaal op punt. Het kan even duren voor je resultaten op het scherm verschijnen.

Goed saturatiemeter
Afbeelding: Canva.com

Wat doet een saturatiemeter?

De beste saturatiemeter of pulsoxymeter meet accuraat het zuurstofgehalte in je bloed. Zo weet je dus hoeveel procent van de zuurstof die je inademt via je longen in je bloed belandt. Doorgaans geldt, hoe hoger de waarde, hoe beter je ademhaling.

Een normale saturatie schommelt tussen de 95 en 99 procent. Lager dan 95 procent wijst op een erg lage (en mogelijk zorgwekkende) waarde, lager dan 90 procent betekent dat je zo snel mogelijk medische hulp moet inschakelen.

Omdat je saturatie kan samenhangen met andere factoren, meet de beste saturatiemeter vaak ook je polsslag en de doorbloeding. Je bloeddruk meten lukt dan weer niet met een saturatiemeter, daarvoor heb je een bloeddrukmeter nodig.

Wanneer gebruik je een saturatiemeter?

Saturatiemeters worden doorgaans gebruikt in een medische omgeving, bijvoorbeeld tijdens een operatie of bij een opname in het ziekenhuis of in een rusthuis. Bij een opname zijn ze een zeer nuttig instrument om patiënten met luchtwegaandoeningen te monitoren. Denk dan vooral aan patiënten met chronisch obstructief longlijden (COPD), covid-19, longontsteking of astma. Maar ook bij revalidatie, hartpatiënten en stoppende rokers worden ze gebruikt.

Sommige patiënten vinden het comfortabel om hun eigen toestel te hebben zodat ze ook thuis hun waarden mee kunnen opvolgen. Bij sommige toestellen kan je de resultaten dan ook delen met je arts zodat je optimaal opgevolgd kan worden of zodat eventuele zuurstoftoediening snel bijgestuurd kan worden.

Daarnaast komt een saturatiemeter ook van pas in andere situaties. Zo is het een belangrijk hulpmiddel in het voorkomen van hoogteziekte bij bergbeklimmers. Ook piloten van vliegtuigen met een lage luchtdruk in de cabine doen er graag een beroep op.

Hoe werkt een saturatiemeter?

Een saturatiemeter werkt via het principe van lichtabsorptie. Door gebruik van rood en infrarood licht meet een saturatiemeter hoeveel licht er door je vinger wordt doorgelaten. Meestal breng je de knijper aan op je vinger, maar het kan ook op je teen of zelfs op je oorlel. Het is erg belangrijk dat de lichtstralen goed door je vinger heen kunnen. Een fotocel detecteert immers hoeveel licht er aan de andere kant wordt opgevangen.

Vandaar dat nagellak of andere manicures zoals gel of acryl zelfs bij de beste saturatiemeters een vertekend resultaat kunnen geven. De lichtstralen kunnen dan immers minder goed door je lichaam heen. Ook andere factoren kunnen de meting verstoren. Ten slotte is het noodzakelijk om zo stil mogelijk te zitten tijdens de meting, want ook beweging kan de meting vertekenen.

Wat betekent de PI-waarde op een saturatiemeter?

PI staat voor Perfusie Index. Perfusie betekent dan weer doorbloeding. De index geeft de mate van doorbloeding aan. Een professionele saturatiemeter geeft deze PI-waarde weer, naast het zuurstofgehalte en de hartslag.

De perfusiewaarden liggen doorgaans tussen de 0,02 en 20 procent. Een doorbloeding van 0,02 procent geeft een erg zwakke hartslag aan, een van 20 procent een krachtige. Meestal betekent een hogere waarde ook een betere waarde. Bij een zwakke PI kan de saturatiemeting mogelijk niet meer accuraat zijn.

beste saturatiemeter
Afbeelding: Canva.com

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 12  producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, gebruik, gebruikers, app en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Verzorging’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.