In dit artikel gaan we op zoek naar de beste rookmelder. Sinds 1 januari 2020 heeft de Vlaamse overheid verplicht om in elke woning een rookmelder te plaatsen. Om onze lezers te helpen met welke rookdetector ze het best kopen hebben we meer dan 50 verschillende rookmelders vergeleken met elkaar. De beste rookmelder volgens ons onderzoek is de Smartwares RM218. Hij is goedkoop, voldoet aan de EN14604 regelgeving en heeft een batterij die 10 jaar meegaat. Lees alvast onze suggestieve top 5 beste rookmelders met daaronder het onderzoek; hoe te kiezen en waar op je moet letten bij het aankopen.

TOP 5 – Beste rookmelders 2021

De beste rookmelder van 2021

Smartwares RM218

De Smartwares RM218 is volgens ons onderzoek de beste rookmelder voor de meeste mensen. Ondanks zijn lage prijs voldoet hij aan alle wettelijke eisen (EN14604). Hij is namelijk voorzien van een 9V batterij die 10 jaar lang meegaat. Hij is eenvoudig om te monteren en is voorzien van een testknop zodat je maandelijks kan controleren of hij nog werkt.

Je kan hem apart kopen of in een pack met 3 stuks. Voor een woning met meerdere verdiepingen raden we aan om op de gelijkvloers, eerste verdieping en de zolder een rookmelder op te hangen. Het alarmsignaal is met 85 decibel zeer luid een hoorbaar doorheen de hele woning. De Smartwares RM218 is door zijn lage prijs en simpele maar effectieve rookdetectie de beste keuze voor de meeste mensen.

Design rookmelder

Elro FS4610

De Elro FS4610 is een design rookmelder voor mensen die op zoek zijn naar een elegante oplossing. Door zijn kleine vormgeving en smalle rand hangt hij zeer onopvallend aan je plafond. Juist zoals de Smartwares RM218 is hij voorzien van een batterij die 10 jaar lang meegaat. Het alarm van 85 decibel is ook voldoende luid om iedereen gedurende de nacht wakker te maken. Hij is apart te verkrijgen of in een pack met 3 stuks.

Beste slimme rookmelder

Google Nest Protect

De Google Nest Protect is een combimelder die zowel rook als koolmonoxide kan detecteren. Dit is een giftige en reukloos gas dat vrijkomt bij de onvolledige verbranding van een cv-ketel of kachel. Maar wat de de Google Nest Protect onderscheid van andere rookdetectoren is zijn smart home integratie. Hij maakt namelijk verbinding met je draadloos netwerk. Hierdoor krijg je via een app op je smartphone toegang tot heel wat bijkomende opties.

Zo kan je ook meldingen ontvangen wanneer je niet thuis of kan je het alarmsignaal vervangen door een stem. Via een slimme luidspreker wordt je op de hoogte gebracht van de exacte locatie van de brand in je huis. Bovendien is hij voorzien van meerdere sensoren waardoor je naast rook en koolmonoxide ook de temperatuur, luchtvochtigheid en licht kunt meten. Hij is beschikbaar in een versie met een batterij die 10 jaar meegaat of in een versie die je kunt aansluiten op netstroom.

Beste rookmelder op netstroom

Hager TG501A

De meeste rookmelders werken op basis van een niet vervangbare batterij. Dit wil zeggen dat je na 10 jaar gebruik niet enkel de batterij maar het volledige toestel moet vervangen. Om dit te vermijden kun je opteren voor de Hager TG501A. Dit is een rookmelder die je aansluit op de netstroom van je woning. In geval van een stroompanne kan de Hager TG501A overschakelen op een backup batterij. Deze 9V batterij gaat ongeveer 4 jaar lang mee.

Beste combimelder (hitte)

Fibaro Smoke Sensor

Een rookmelder met een optische sensor is niet geschikt om in een badkamer of werkplaats te hangen. Door overmatig stof of damp kan het alarm namelijk afgaan op momenten dat er zich geen brand voordoet. Een hittemelder is in tegenstelling tot een traditionele rookdetector in staat om de temperatuur van een kamer te meten. Wanneer deze te hoog wordt gaat er ook een alarm af.

goede rookmelder voor thuis

Tot zover onze suggestieve top 5 beste rookmelders.
Bekijk ook onze lijst CO-melders en slimme thermostaten.

Ons onderzoek van rookmelders

Waarom een rookmelder kopen?

Rookmelders dienen ervoor om u tijdig te waarschuwen voor een brand. Vooral ’s nachts kunnen ze van levensbelang zijn. Je wordt namelijk niet zelf wakker van de geur van brand. De luide sirene zorgt ervoor dat je tijdig wakker wordt. Op die manier kun je op een veilige manier je huis verlaten.

Is een rookmelder verplicht?

Ja sinds, 1 januari 2020 is het in Vlaanderen verplicht om in elke woning een rookmelder te plaatsen. Deze regelgeving was eerst enkel van toepassing voor huurwoningen maar is nu van kracht voor elke type woning. Houdt bij het kopen van een rookdetector rekening met Europese regelgeving, te herkennen aan de codes CE en EN14604 op de verpakking.

beste rookmelder 2020

Hoeveel rookmelders ben ik verplicht te plaatsen?

Een woning moet minimaal over één rookmelder per verdieping beschikken. Woon je in doorsnee huis dan heb je waarschijnlijk drie rookmelders nodig (gelijkvloers, eerste verdieping en zolder). Een zolder of kelder die toegankelijk is via een vaste trap moet namelijk ook voorzien zijn van een rookdetector. In appartementsblokken moet elke studio of studentenkot voorzien zijn van een rookdetector.

Welke rookmelder kopen?

Rookmelders met een vervangbare batterij geven vervelende piepgeluiden wanneer de batterij vervangen moet worden. Kies daarom voor een rookmelder met een batterijduur van 10 jaar. Dat is niet alleen wettelijk verplicht maar ook gemakkelijker voor jou. Het enigste dat je nog moet doen is om de paar maanden nakijken of je rookdetector nog werkt via de testknop.

Waar moet ik de rookmelder plaatsen in huis?

Een rookmelder hang je best in het midden van je plafond. is dit niet mogelijk vermijd dan om hem in de hoek te hangen. Het duurt namelijk langer vooraleer rook zich naar de hoeken van een kamer verspreid. Het brandweerzonecentrum raadt daarom aan om een rookmelder op minstens 30 cm van een hoek te plaatsen.

Volgens de wet is het hebben van een rookmelder verplicht en moet er minimaal één per verdieping geplaatst worden. Een melder kunt u het beste plaatsen in de hal of boven de trap. Hier circuleert de lucht het makkelijkst en wordt rook sneller gedetecteerd. Wanneer u de melder bijvoorbeeld in uw slaapkamer plaatst kan de waarschuwing te laat komen. De rook is dan al door de gehele verdieping verspreid voordat deze in uw slaapkamer terecht komt. Een rookmelder kunt u beter niet plaatsen in de keuken of in de badkamer.

Rookmelders vergelijken

Soorten rookmelders en detectoren

Standaard rookmelder

Rookmelders detecteren rook door gebruik te maken van een optische sensor. Deze sensor gebruikt infraroodlicht om rook waar te nemen. Wanneer de sensor rook detecteert gaat het alarm af. Omdat de optische sensor gevoelig is voor stof en waterdamp is het belangrijk om hem niet te dicht bij de badkamer te installeren. Bij zware werken in huis kan het alarm ook afgaan wanneer er veel stof in de lucht zit.

Combimelder

Een combimelder combineert de functionaliteit van een rookmelder met die van een koolmonoxidemelder. Hierdoor kan je je huis naast rook ook tegen het ontsnappen van koolmonoxide beschermen. Koolmonoxide is een gevaarlijk gas dat vrijkomt bij onvolledige verbranding van een een cv-ketel of kachel. Er bestaan ook combimelders die in plaats van koolmonoxide hitte kunnen detecteren. Dit is voornamelijk voor ruimtes waar er veel stof of dampen vrijkomen zoals een badkamer of werkplaats. Indien de temperatuur te hoog oploopt gaat er ook een alarm af.

Slimme rookmelders

Een slimme rookmelder is in veel gevallen een combimelder die zowel rook als koolmonoxide kan detecteren. Het verschil met een combimelder is dat een slimme rookmelder kan geïntegreerd worden in een smart home systeem. Via een app op je smartphone kan je de batterij testen en de gevoeligheid van de sensors kalibreren. Omdat een slimme rookmelder verbonden is met je draadloos netwerk krijg je toegang tot bijkomende opties. Heb je een slimme luidspreker dan kan je instellen dat Google Assistent of Alexa je waarschuwt op welke verdieping de brand zich voordoet.

Stroomvoorziening

De meeste brandmelders zijn voorzien van een batterij zodat je om het even waar in je woning kunt installeren. Koop je een branddetector met een batterij kies dan voor een model dat 10 jaar meegaat. Dit is niet enkel wettelijk verplicht maar maakt jouw leven ook veel gemakkelijker.

Er zijn een beperkt aantal modellen die op het elektriciteitsnet van je woning kunnen aangesloten worden. Hiervoor is het wel belangrijk dat de kabels op de juiste plaatsen uit het plafond of muur komen. Het voordeel van deze soort rookmelders is dat je nooit meer de batterij hoeft te vervangen. In geval van een stroomstoring kan deze soort rookdetector overschakelen naar een noodbatterij.

Kostprijs

De gemiddelde prijs van een standaard rookdetector ligt tussen 10 en 20 euro. Goedkopere modellen zijn vaak even goed als duurdere modellen maar zien er minder uit op vlak van design. Voor mooie onopvallende rookmelders betaal je snel meer dan 20 euro per stuk. Een combimelder kost ergens tussen de 50 en 60 euro. Slimme rookmelders zijn het duurst omdat ze voorzien zijn van een module waarmee ze verbinding kunnen maken met je draadloos netwerk.

Koppelbaar

De meeste woningen bestaan uit meerdere verdiepingen waardoor je meerdere rookmelders moet ophangen. Ondanks het feit dat het alarm van een rookdetector vrij luid is kan het nog altijd gebeuren dat iemand die in de zolder of kelder slaapt het alarm niet hoort afgaan in zijn of haar slaap. Koppelbare rookdetectors staan draadloos met elkaar in verbinding. Op die manier gaan alle rookdetectoren tegelijk af wanneer er een rook detecteert.

Tot zover ons artikel ‘beste rookmelder 2021’ – Laatste update 02/12/2020

Lees meer artikels binnen de categorie ‘Huis’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.