Via een powerline adapter kun je internet via het stopcontact uitbreiden. Een wifi powerline adapter kan via het stopcontact draadloos internet in bijkomende ruimtes verspreiden. De beste powerline adapter die je momenteel kunt kopen is de TP-Link TL-WPA8635P. Hij heeft een maximale snelheid van 1.200 Mbps en je kan 5 verschillende computers of consoles via een ethernetkabel aansluiten. Je kan ook verbinding maken met het dual band draadloos internet. Daarenboven beschikt deze TP Link powerline over een geïntegreerd stopcontact zodat je deze overal gemakkelijk kunt installeren. Ga je een powerline adapter kopen lees dan ons onderzoek onderaan dit artikel zodat je weet waar je op moet letten.

Eerst nog een router nodig – lees meer in de ‘TOP 5 beste router‘.

TOP 5 – Beste powerline adapter 2021

TP-Link TL-WPA8635P

De beste powerline adapter voor de meeste mensen is de TL-WPA8635P van TP-Link. Deze powerline adapter is voorzien van de laatste HomePlug AV2 standaard. Zo is het compatibel  met producten van andere merken die dezelfde standaard gebruiken. Dit is handig als je in de toekomst je draadloos netwerk verder wil uitbreiden. Aan de onderkant zijn er drie ethernetpoorten voorzien. Zo is zowel de PC’s als console tegelijkertijd via een kabel verbonden met het snelle internet. Los van de kabel kun je ook verbinding maken via de dual-band 801.11ac wifi.

De maximale snelheid op de 5Ghz band is 867 Mbps en de maximale snelheid op de 2,4 Ghz is 300 Mbps. Dit is meer dan voldoende voor gewone gebruikers. Voor de meeste woningen heb je voldoende aan een powerline adapter om je draadloos internet uit te breiden. Heb je een grotere woning of een kantoorruimte kijk je beter naar een wifi powerline set zoals de Devolo Magic 2 Wifi met meerdere adapters.

“Beste powerline adapter 2021”

Een voordeel is dat deze powerline adapter uitgerust is met een stopcontact. Dit vergemakkelijkt de installatie omdat je niet moet op zoek gaan naar een stopcontact dat je niet nodig hebt. De installatie van de powerline is eenvoudig, op ongeveer 15 minuten is het achter de rug. Voor mensen die graag in de geanvanceerde instellingen prutsen is er een handige applicatie die je op een Windows computer kunt downloaden. Hier kun je onder andere het verbruik monitoren en parental locks instellen.

Devolo Magic 2 WiFi

De Devolo Magic 2 WiFi is een wifi powerline set dat uit 3 adapters bestaat. Een adapter sluit je aan op je router, de twee andere adapters kun je gebruiken om je bedraad en draadloos netwerk uit te breiden. Zeer handig om je wifi netwerk verder uit te breiden. Zowel in kantoren als thuis is dit een groot voordeel. Onderaan de adaptor vinden we nog twee ethernetpoorten. Deze geven de mogelijkheid om te verbinden via kabel, voor PC’s bijvoorbeeld. Je kan ook draadloos verbinden. 

In tegenstelling tot een gewone dual band wifi moet je bij een simultaneous dual band wifi geen keuze maken tussen het 2,4 Ghz kanaal of het 5 Ghz kanaal. Je toestel kan namelijk tegelijkertijd gebruik maken van beide kanalen voor optimale snelheid. Net zoals de TL-WPA8635P heeft het een maximale snelheid van 867 Mbps op het 5 Ghz kanaal en 300 Mbps op het 2,4 Ghz kanaal. Ook functioneren de twee adapters zoals een mesh netwerk. Dit wil zeggen dat je niet tussen netwerken moet overschakelen als je met je smartphone van de ene ruimte naar de andere ruimte gaat.

“Wifi powerline set”

Deze powerline adapter is deze uitgerust met een geïntegreerd stopcontact. Om de installatie makkelijk te laten verlopen moet je de toestellen in de correcte volgorde toevoegen. Doe je dit niet dan kan het netwerk verward geraken. Eens opgezet beschik je over één van de snelste wifi netwwerken met een uitstekende dekking. Connectie verliezen wordt een unicum. Dit heeft natuurlijk wel een stevige prijs. Tegenover de TP-WPA is deze powerline adapter drie keer zo duur.

TP-Link TL-WPA4220TKIT

De TP-Link TL-WPA4220TKIT is een goedkope wifi powerline. Het pakket bestaat ook uit drie adapters. Eén om aan te sluiten aan je router en twee om je netwerk uit te breiden. De twee adapters hebben onderaan twee ethernetpoorten. Zo kan je tot vier verschillende computers via een ethernetkabel aansluiten. Nadeel is wel dat het niet over een geïntegreerd stopcontact beschikt waardoor je een stopcontact volledig aan de adapter moet kunnen wijden. Verder beschikt het enkel over een single band draadloos internet op een 2,4 Ghz kanaal met een maximale snelheid van 300 Mbps. Dit is niet voldoende om met verschillende toestellen (aan hoge snelheid) te streamen, surfen en te gamen.

“Goedkope wifi powerline set”

Zoek je een goedkope powerline adapter om, in een groot huishouden of kantoor, het internet wifi uit te breiden? Dan raden wij dit toestel aan. Met twee adapters kan je op verschillende verdiepen één installeren. Zo kan je het internet uitbreiden om beide verdiepen. Eén adapter is niet voldoende om overal verbinding te maken. Met de extra adapters is dit een uitstekende koop. Let wel op: deze powerline adapter is niet zeer krachtig. Streamen in 4K zal moeilijk zijn als nog anderen aan je wifi verbonden zijn.

TP-Link TL-PA4015PKIT

De TP-Link TL-PA4015PKIT is een goedkope powerline adapter zonder wifi. Niet iedereen is op zoek om zijn draadloos netwerk uit te breiden. Heb je een bureau of een gameroom in de kelder of op zolder en wil je een computer of game console aansluiten via een kabel dan is deze powerline adapter de goedkoopste oplossing. Het beschikt onderaan over maar een ethernetpoort met een maximale snelheid van 500 Mbps. Dit is meer als voldoende om over snel internet te beschikken voor een toestel. Je kan altijd bijkomende adapters kopen om je netwerk uit te breiden naar andere kamers. Dankzij het geïntegreerd stopcontact kun je het overal installeren zonder een stopcontact kwijt te geraken.

“Powerline adapter zonder wifi”

Devolo dLan – Outdoor

De WiFi Outdoor adapter van Devolo is een powerline adapter voor buiten gebruik. Met een IP65-certificering is het bestand tegen hevige regen, stof en temperaturen tot 40 graden. De installatie is relatief gemakkelijk. Je sluit de outdoor adapter aan op een stopcontact en hij zal automatisch herkend worden door je huidig netwerk. Het heeft een bereik tot 300 meter en een maximale snelheid van 500 Mbps. Een zeer elegante oplossing voor mensen die graag buiten muziek of films streamen op hun laptop of smartphone. Maar je kan het ook gebruiken in geval dat je buiten domotica hebt hangen zoals IP camera’s die een draadloos netwerk nodig hebben om goed te functioneren.

“Powerline adapter voor buiten”

Powerline adapters vergelijken

Wat is een powerline adapter?

Via een powerline adapter kan u via uw elektriciteitsnet verbinding maken met uw modem. Door het signaal door het bestaande elektriciteitsnet te sturen kan het de functie overnemen van een Ethernet kabel. Dit is vooral handig als je op een afgelegen zoals de zolder of de internet wilt krijgen en je geen ethernetkabel naar daar kunt trekken. Je kan ook gebruik maken van een Wifi versterker om je Wifi signaal uit te breiden. Maar het nadeel van een Wifi versterker is dat op het op een plek moet geïnstalleerd worden waar er nog een sterk Wifi signaal aanwezig is. Het voordeel van een powerline adapter is dat je enkel over 2 stopcontacten moet beschikken.

Een stopcontact op de plek waar je internet wilt en een stopcontact op de plek waar je modem staat. Daarom zul je ook zien dat powerline adapters altijd per 2 stuks verkocht zullen worden (soms ook per 3). Daarenboven zul je via een powerline adapter van sneller internet kunnen genieten dan wanneer je op een zwak signaal moet surfen.

Wifi hotspot uitbreiden

Het kopen van een powerline adapter is een goed idee als je over een moderne modem beschikt maar waarvan het signaal niet sterk genoeg is. Een vereiste van het installeren van een powerline adapter is dat het elektriciteitsnet in je huis relatief modern moet zijn. De snelheid van je verbinding via een powerline adapter hangt namelijk af van de kwaliteit van je elektriciteitsnet. Met een verouderde elektriciteitsnet kan het zijn dat je een zeer trage internetsnelheid zult hebben of dat het zelfs niet werkt.

Heb je een woning op meerdere verdiepen? Dan raden wij deze powerline adapter aan. Vaak wordt het Wifi signaal slecht verspreid of is het moeilijk om nog een bijkomende Ethernet kabel naar de bovenste verdiepingen te trekken. In dat geval is het een gemakkelijke oplossing om je bestaand elektriciteitsnet te gebruiken voor je internetverbinding uit te breiden.

Powerline adapter kopen
waar op letten

WIFI STANDAARD

Wij raden aan om enkel een powerline adapter te kopen die voorzien is van op zijn minst de 802.11ac standaard. Oudere powerline adapters met de 802.11n standaard zijn goedkoper maar hun draadloze internetsnelheid is beperkt. Ze kunnen maximaal 300 Mbps of 37,5 MB per seconde aan over het draadloos netwerk. Veel te weinig dus voor een gezin waar meerdere mensen tegelijkertijd op het netwerk zitten. Er bestaan nog geen powerline adapters die voorzien zijn van de nieuwste 802.11ax (of Wi-Fi 6) standaard. Hieronder overlopen we kort de verschillende wifi standaarden die bestaan:

 • 802.11b
  • Maximale snelheid van 11Mbps
  • Frequentie 2,4 Ghz
  • Bestaat sinds 1999
 • 802.11a
  • Maximale snelheid van 54 Mbps
  • Frequentie 3,7 en 5 Ghz
  • Bestaat sinds 1999
 • 802.11g
  • Maximale snelheid van 54 Mbps
  • Frequentie 2,4 Ghz
  • Bestaat sinds 2003
 • 802.11n (Wireless N of Wi-Fi 4)
  • Maximale snelheid van 450 Mbps
  • Frequentie 2,4 Ghz
  • Bestaat sinds 2009
 • 802.11ac (Wireless AC of Wi-Fi 5)
  • Maximale snelheid van 1 Gbps (of 1.000 Mbps)
  • Frequentie 5 Ghz
  • Bestaat sinds 2014
 • 802.11ax (Wireless AX of Wi-Fi 6)
  • Maximale snelheid van 4,8 Gbps (of 4.800 Mbps)
  • Frequentie 2,4 Ghz en 5 Ghz
  • Bestaat sinds 2018

ETHERNETSNELHEID

De ethernetsnelheid is belangrijk wanneer je van plan bent om een desktop of console via een ethernetkabel wilt aansluiten. We raden aan om voor een model te gaan dat voorzien is voor Gigabit Ethernet (1.000 Mbps). Dit is momenteel ook de maximale internetsnelheid dat Telenet en Proximus momenteel aanbieden. Een aantal modellen zoals de Devolo Magic 2 WiFi en de TP-Link TL-WPA9610 WiFi kunnen snelheden van respectievelijk 2.400 en 2.000 Mbps aan. Deze modellen zijn futureproof voor wanneer Belgische ISP’s de maximale internetsnelheid verder uitbreiden. Dit is evenwel niet voor de nabije toekomst en dus zijn modellen met een snelheid van 2.000 Mbps voor de meeste mensen niet nuttig.

SNELHEID 5 GHZ BAND

De 5 GHz band werkt op een hogere frequentie en heeft een hogere snelheid in vergelijking met de 2,4 GHz band. Het nadeel van de 5GHz is dat het een korter bereik heeft. Om van de hoogste snelheid te genieten kun je dus best verbinding maken met de 5 GHz band. Wanneer je boven in de slaapkamer zit of op zolder kan het zijn dat er onvoldoende bereik is. In dat geval kan je overschakelen naar de 2,4 GHz band die een grotere afstand kan afdekken. De meeste modellen kunnen een snelheid van 867 Mbps aan op de 5 GHz band. Enkel de Netgear PLW1000 WiFi heeft een draadloze internetsnelheid van 1.000 Mbps.

SNELHEID 2,4 GHZ BAND

De snelheid van 2,4 GHz is minder belangrijk dan de snelheid van de 5 GHz band. Dit is omdat je de 5 GHz band voornamelijk gebruikt om je smartphone, tablet of laptop op aan te sluiten. De 2,4 GHz gebruik je voornamelijk om smart home apparaten of draadloze printers op aan te sluiten. Deze staan vaak te ver verwijderd van je router of wifi booster om verbinding te maken met de 5 GHz. Alle modellen hebben een maximale snelheid van 300 Mbps op de 2,4 GHz band.

AANTAL ETHERNETPOORTEN

De meeste powerline adapters zijn voorzien van maar twee ethernetpoorten. Voor de meeste mensen is dit voldoende om bijvoorbeeld een desktop en een console of TV te kunnen aansluiten. Er zijn maar een paar modellen die voorzien zijn van meer dan twee ethernetpoorten. De TP-Link TL-WPA8635P WiFi en de Devolo Magic 2 LAN Triple zijn beide voorzien van drie ethernetpoorten

GARANTIE

Hoe langer de duurtijd van de garantie hoe beter voor u, de consument. Een lange garantieperiode beschermt gedurende een langere periode van eventuele fabricagefouten. Maar het is ook een manier van de fabrikant om aan te geven dat het om een kwalitatief product gaat. Weet dat in België je altijd recht hebt op 2 jaar garantie op elektronica. Devolo en TP-Link bieden op al hun adapters drie jaar garantie aan. Netgear, D-Link en AVM FRITZ! beperken zich tot het wettelijk minimum.

Comments (1)

[…] Eerder bestaande wifi uitbreiden – Lees dan onze TOP 5 Beste wifi versterker of de TOP 5 beste Powerline adapters […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.