Beste powerbank

Volgens ons onderzoek is de Xiaomi Mi Powerbank de beste powerbank voor de meeste mensen. Deze powerbank heeft namelijk een capaciteit van 20.000 mAh wat voldoende is om de meeste smartphones 6 keer op te laden. Verder heeft hij een hoog vermogen waardoor het ook geschikt is om een laptop zoals de nieuwe Mac Book op te laden via USB-C. Dankzij de 2 USB uitgangen kun je twee toestellen tegelijkertijd opladen aan hoge snelheid.

Ga je een powerbank kopen kun je best eerst nadenken waarvoor je het wilt gebruiken. Wil je een externe accu om je smartphone in geval van nood op te laden of heb je een krachtige externe accu nodig om verschillende toestellen op te laden? De Anker PowerCore is een goedkope powerbank die klein genoeg is om in je zak te steken. Juist voldoende om je smartphone een of twee keer op te laden. Ben je daarentegen op zoek naar een powerbank voor een laptop kun je best naar de PowerOak K2 kijken. Met een groot formaat en een gewicht van 1,3 kg neem je het wel niet zomaar overal mee naartoe. Met een powerbank op zonne-energie kun je zonder toegang tot een stopcontact je powerbank opladen en dus ook je toestellen.

Beste Powerbank 2020

Volgens ons onderzoek is de beste powerbank die je momenteel kunt kopen de Xiaomi Mi Powerbank. Hij heeft een capaciteit van 20.000 mAh wat meer als genoeg is om je smartphone 6 keer op te laden. Ondanks zijn grote capaciteit heeft hij maar een dikte van 2,3 cm en dus makkelijk op te bergen in een handtas of rugzak. Ook heeft hij 2 USB poorten om 2 toestellen tegelijkertijd op te laden. De meeste fabrikanten voorzien 1 trage USB poort en 1 snelle USB poort. Maar Xiaomi heeft twee snelle USB poorten voorzien (2.1A) waardoor je twee toestellen tegelijkertijd aan hoge snelheid kunt opladen. Verder zijn er 4 LED lichtjes die aangeven hoeveel capaciteit de batterij nog heeft.

“Beste powerbank 2020”

Dankzij zijn hoog vermogen is deze Xiaomi powerbank ook geschikt om laptops op te laden. Enige voorwaarde is dat de laptop beschikt over een USB-C poort waarmee je het kunt opladen. Als je een oude laptop hebt zal dit niet het geval zijn. We zien wel dat laptops in 2019 meer en meer voorzien worden van een USB-C poort. Onder andere Chromebooks en de nieuwe Macbook Pro kun je opladen met een powerbank zoals de deze. Omdat het een veelzijdige powerbank is met een hoge capaciteit aan een scherpe prijs kunnen we het aan de meeste mensen aanraden.

De Trust Urban Primo powerbank is vrij compact waardoor je het gemakkelijk meeneemt in een rugzak, handtas of in de zak van een jas. Ondanks zijn compact formaat beschikt het over een capaciteit van 10.000 mAh. Hiermee kun je de meeste smartphones 3 keer volledig opladen. Hij beschikt ook over 2 USB poorten waardoor je 2 toestellen tegelijk kunt opladen. In tegenstelling tot de Xiaomi powerbank is er wel maar 1 snelle USB poort, de andere USB poort laadt veel trager op. De snelle USB poort beschikt over een vermogen van 10W terwijl de andere poort maar over een vermogen van 5W beschikt.

“Powerbank 10.000 mAh”

Aan de bovenkant zijn er 4 LED lampjes om aan te duiden over hoeveel accu je nog beschikt. Hij is ook uitgerust met een kleine zaklamp waardoor het ideaal is als je soms hgaat kamperen. De powerbank zelf kun je opladen via de meegeleverde micro-USB kabel.

De Xtorm Evoke Solar Charger is een powerbank met zonnepaneel. Juist zoals de Trust Urban Primo powerbank heeft hij een capaciteit van 10.000 mAh. Door de aanwezigheid van een zonnepaneel is het wel een stuk minder compact maar wel nog klein genoeg om mee te nemen in een rugzak of grote handtas. De powerbank kun je ook opladen via een micro USB poort wat ongeveer 5 uur in beslag neemt. In zonnige weersomstandigheden kun je er op rekenen dat hij zich volledig kan opladen in ongeveer 10 uur tijd.

“Powerbank zonne energie”

Hij beschikt over 2 USB poorten zodat je twee toestellen tegelijkertijd kunt opladen. Ook heeft het 5 LED lampjes om aan te geven over hoeveel accu je nog beschikt. Qua prijs is hij meer dan dubbel zo duur in vergelijking met powerbanks met dezelfde capaciteit. De meerprijs zit hem voornamelijk in het feit dat je hem kunt opladen op zonne-energie. Aan de zijkant is er een hoek voorzien waaraan je een een karabijnhaak kunt vastmaken. Hij is dus vooral ontworpen voor avonturiers of mensen die vaak gaan kamperen en toch graag hun smartphone of ander toestel willen opladen op plaatsen waar er geen stopcontacten in de buurt zijn.

De Anker PowerCore is een goedkope powerbank met een capaciteit van 5.000 mAh. Hiermee kan je je smartphone 1 tot maximaal 2 keer opladen. Je kan ook maar 1 toestel tegelijkertijd opladen. In tegenstelling laadt deze powerbank ook in minder dan 2 uur op waardoor je snel weer verder kunt. Andere modellen moet je meestal een hele nacht aan de stekker laten voor ze volledig opgeladen zijn.

“Goedkope powerbank”

Maar het grote voordeel van deze Anker powerbank is dat het enorm compact en licht is. Door zijn zeer klein formaat kun je hem gemakkelijk in je rugzak, handtas of zelfs broekzak meenemen. Persoonlijk laat ik die van mij soms weken in mijn tas zitten zonder dat ik het gebruik. Ik zat onlangs vast op de trein en was opgelucht om deze kleine powerbank onderaan mijn tas te vinden. Ik gebruik het vooral als back-up accu voor noodgevallen wanneer ik mijn smartphone ben vergeten op te laden. De PowerCore is een goedkope en kleine powerbank die tegen een stootje kan.

Deze PowerOak K2 is een van de grootste powerbanks die je momenteel kunt kopen. Het heeft een een capaciteit van maar liefst 50.000 mAh. Hiermee kun je een doorsnee smartphone maar liefst twintig keer opladen. Het is geschikt om zowel smartphones als laptops meerdere keren op een dag op te laden. Het is ook uitgerust met vier USB poorten en twee poorten waarvan een met 20 volt. Deze uitgang is ideaal om laptops snel op te laden.

“Powerbank voor laptop”

Samen met de powerbank krijg je 10 verschillende aansluitingen om de meest courante laptops mee op te laden. Op volgende pagina kun je zien of jouw laptop al dan niet compatibel is. Ondanks de vele uitgangen vinden we het spijtig dat er nergens een USB-C uitgang te vinden is. Je kan deze powerbank ook enkel opladen met de meegeleverde oplader en niet via micro-USB. Het opladen van de powerbank zelf zou ongeveer 8 uur duren. Gelet op de capaciteit valt dit nog mee.

We betreuren wel dat opladen enkel kan met de meegeleverde oplader. Als deze kopat gaat is het moeilijk om een vervanglader te vinden. Hou er rekening mee dat deze powerbank maar liefst 1,3 kg weegt. Dit is vrij zwaar en door zijn grote afmetingen neem je hem dus niet zomaar mee in je laptoptas.

Het onderzoek

Wat is een powerbank

Een externe batterij of powerbank is een toestel waarmee toestellen zoals een smartphone, tablet of laptop kun opladen zonder dat je een stopcontact nodig hebt. Een powerbank laadt je op voorhand op en kun je in rugzak meepakken wanneer je bijvoorbeeld dagelijks pendelt of op reis gaat. Wanneer je smartphone of laptop geen accu meer heeft kun je deze aansluiten op je externe accu om het op te laden. Zeer handig als er geen stopcontact in de buurt is.

Een powerbank kunnen we aan bijna iedereen aanraden. We gebruiken onze GSM niet meer enkel om te bellen of om berichten te sturen. De meeste smartphones vervullen ook de rol van GPS, fotocamera en je kan er zelfs draadloos mee betalen. Maar dit heeft natuurlijk de keerzijde dat het vaak moeilijk is om de dag door te komen zonder je smartphone op te laden. En wanneer je onderweg bent heb je niet altijd toegang tot een stopcontact. En het is juist daarom dat we een powerbank zo handig vinden.

De meeste modellen zijn namelijk klein genoeg om het gemakkelijk weg te steken in je handtas of rugzak. Onlangs zat ik nog 2 uur vast op de trein en ik was opgelucht om mijn compacte powerbank terug te vinden. Het stak al een week in mijn rugzak maar had toch nog genoeg accu om mijn smartphone op te laden.

Welke powerbank is de beste

Welke powerbank de beste is hangt af waarvoor je het gaat gebruiken. Als je enkel je eigen smartphone wilt opladen dan is een externe accu met een capaciteit van 10.000 mAh meer als voldoende. Met deze capaciteit kun je je smartphone 2 tot 3 keer opladen. Omdat er elektriciteit verloren gaat bij het aanpassen van het voltage van je powerbank aan het voltage van je smartphone zul je nooit over de geadverteerde capaciteit beschikken.

Als vuistregel kun je er van uit gaan dat ongeveer 10% van de geadverteerde capaciteit verloren gaat. Stel dat je smartphone een accu heeft van 3.000 mAh. Dan kun je deze dus theoretisch gezien drie keer volledig opladen met een powerbank van 10.000 mAh.

Powerbanks vergelijken

Om je verder op weg te helpen bij het kopen van een powerbank moet je eerst nadenken of je op zoek bent naar een compacte powerbank om je smartphone op te laden of naar een zwaarder model dat ook laptops kan opladen. Een compacte powerbank kun je kopen vanaf 25 euro, is licht genoeg om overal mee naartoe te nemen en heeft genoeg capaciteit om een smartphone een paar keer op te laden. Een zwaardere powerbank is minder draagbaar maar heeft genoeg vermogen om een laptop op te laden.

Compacte powerbanks

Een compacte powerbank zal afhaken wanneer je een laptop probeert op te laden en in het beste geval zullen ze de laptop wel opladen maar aan een zeer laag tempo. Een zwaardere powerbank is dubbel zo duur maar daar staat wel tegenover dat ze een hoger vermogen hebben en meer dan het dubbele van de capaciteit. Denk dus eerst na waar je je powerbank voor zult gebruiken alvorens over te gaan tot een aankoop. In de onderstaande tabel kun je de 10 best verkochte powerbanks in België in een oogopslag met elkaar vergelijken.

Model Prijs (euro) Capaciteit (mAh) Maximale output(A) Aantal USB poorten Geschikt voor laptops Draadloos opladen Gewicht (gram) Hoogte (cm) Breedte (cm) Diepte (cm)
Xiaomi Mi 39.90 20000 3.6 2 J N 367 14.9 6.9 2.3
iWalk Chic 29.99 10000 2.1 2 N N 240 15 7 1.3
Xtorm Wireless QI 79.99 16000 2 2 N J 415 13.9 6.9 2.9
Anker PowerCore 21.99 5000 2 1 N N 136 10 3 3
PowerOak K2 179.00 50000 5 4 J N 1260 20.7 13.6 3.3
Trust Urban Primo 38.99 20000 2.4 2 N N 440 16 7.9 2.3
PowerCore Quick 59.99 20000 2.4 2 N N 356 16.6 5.8 2.2
Trust Primo Thin 29.95 10000 2.4 2 N N 259 14.9 7 1.5
BlueBuilt Powerbank 34.99 10000 3 2 N N 277 13.8 6.3 2.2
Xtorm Impact 59.99 20000 3 2 N N 380 16 7 2

Powerbank kopen waar op letten

Capaciteit

De capaciteit van een externe accu wordt zoals de accu van smartphones vaak uitgedrukt in mAh. Een compacte powerbank heeft een capaciteit tussen de 4.000 mAh en 6.000 mAh en kan je meenemen in je broekzak. Een gewone externe batterij is iets groter en heeft een capaciteit van 10.000 mAh tot 15.000 mAh maar blijft wel klein genoeg om dagelijks mee te nemen in een rugzak of handtas.

Een grote externe accu heeft een capaciteit van 20.000 mAh of meer en is vooral bedoeld voor het opladen van toestellen die aan een hoger vermogen opgeladen moeten worden zoals een laptop. Het nadeel van zo’n grote externe batterij is dat ze groot en zwaar zijn. Als algemene regel kun je er van uitgaan dat hoe groter de capaciteit is hoe groter de powerbank zal zijn. Het voordeel van een nieuwe externe accu is dat ze door vooruitgang dezelfde capaciteit in een kleiner formaat kunnen aanbieden in vergelijking met hun voorgangers.

Gewicht

Hoe groter de capaciteit van de powerbank hoe zwaarder hij zal zijn. Een compacte powerbank met een capaciteit van minder dan 6.000 mAh weegt iets meer dan 100 gram en is dus makkelijk mee te nemen in je broekzak. Een gewone powerbank van rond de 10.000 mAh weegt iets meer dan 200 gram en kun je in je rugzak of handtas steken zonder dat je het gevoel hebt dat het echt zwaarder wordt. Een grote powerbank met een capaciteit van 20.000 mAh kan snel meer dan 600 gram wegen.

Hou zeker rekening met het gewicht van de powerbank wanneer je overgaat tot een aankoop. Er zitten kleine verschillen tussen het gewicht van verschillende merken die dezelfde capaciteit hebben. Die verschillen zijn wel te klein om een merkbaar verschil te maken.

Uitgangen

De kleine en compacte powerbanks zijn meestal voorzien van één uitgang om één toestel op te laden. Grotere powerbanks hebben 2 of meerdere uitgangen om meerdere toestellen op te laden. Let wel op dat hoe meer toestellen je tegelijkertijd wilt opladen hoe trager dit zal gaan omdat de meeste powerbanks een beperkt vermogen hebben. De meeste powerbanks zullen een uitgang hebben met een hoog vermogen (vaak aangeduid met QuickCharge) en een andere uitgang met een lager vermogen. Denk dus goed na of je de powerbank vooral voor 1 of voor meerdere toestellen wilt gebruiken en wat het allemaal moet kunnen opladen. Als je meerdere smartphones en/of een laptop wilt opladen zul je sowieso naar zwaardere modellen van 20.000 mAh of meer moeten kijken.

Comments (1)

[…] Nog geen reiskoffer? Lees dan zeker de lijst van beste kleine reiskoffers! Opladen kan ook via externe powerbanks in de top 5 powerbanks […]

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.