Zoek je een kleine compacte powerbank voor je smartphone of een sterke powerbank die meerdere smartphones of een tablet tegelijkertijd moet laden? De beste powerbank hangt af van je gebruik. In dit artikel bekijken we verschillende soorten powerbanks van verschillende merken. De beste powerbank van 2021 is volgens ons onderzoek de Xtorm Impact. Hij heeft een capaciteit van 20.000 mAh en is bovendien geschikt om zowel iPhones als Android smartphones snel op te laden. Zoek je eerder naar een powerbank voor een laptop dan raden we de Xtorm Voyager aan. Deze beschikt namelijk over een USB-C aansluiting met een vermogen van 60W. Lees onder de top 5 powerbanks ook hoe je moet kiezen en waar je op moet letten.

TOP 5 – beste powerbanks van 2021

1. Xtorm Impact Powerbank

Beste powerbank 2021

De Xtorm Impact is volgens ons onderzoek de beste powerbank van 2021. Hij heeft voldoende capaciteit om de meeste smartphones tot 5 keer volledig op te laden. Ondanks zijn hoge capaciteit – 20 000 mAh – is hij licht en compact en gemakkelijk mee te nemen in een rugzak of handtas. Daarbij kan je het zeer snel opladen met een 18 W port. Als openingen zijn er 2 USB-A poorten alsook 1 USB-C poort, alle drie fast-charge 3.0.

Voordelen 

 • Zeer hoge capaciteit van 20.000 mAh
 • Geschikt voor Android en Apple
 • Zeer snel opladen aan 18W
 • 2 USB-A poorten met Quick Charge 3.0
 • 1 USB-C poort met Power Delivery 3.0

Nadelen

 • Niet geschikt om laptops op te laden

2. Belkin BoostCharge Lightning Powerbank

Beste powerbank voor iPhone gebruikers

De Belkin BoostCharge Lightning Powerbank is voorzien van een Lightning poort. Je laadt hem op met dezelfde kabel als je voor je iPhone of iPad gebruikt. Hij beschikt helaas niet over voldoende vermogen om een MacBook op te laden. De capaciteit van 10 000 mAh is net voldoende voor enkele toestellen op te laden. Deze sterke powerbank is geschikt voor alle type smartphones, je hebt 1 lightning port, alsook 1 USB-A (12W) en 1 USB-C poort (5W). Hier is geen fast-charge functie.

Voordelen 

 • Hoge capaciteit van 10.000 mAh
 • Zeer compact en licht
 • Voorzien van Lightning poort
 • 1 USB-A poort van 12W
 • 1 USB-A poort aan 5W

Nadelen

 • Niet geschikt om laptops op te laden
 • De USB-A poort van 5W laadt vrij traag

3. Xtorm Voyager 

Beste powerbank voor laptops

Dankzij een USB-C aansluiting van 60W is de Xtorm Voyager de beste powerbank voor laptops. Hij is namelijk in staat om een MacBook of andere laptops die over een USB-C poort beschikken op te laden terwijl je werkt of naar een film kijkt. Met 60W heb je één van de krachtigste powerbanks op de markt. Een laptop of tablet opladen is dus zeker mogelijk. De hoge capaciteit van 26 000 mAh ondersteunt dit nog verder. Je beschikt ook over 4 poorten, twee USB-C (60W en 15W) en twee USB-A poorten (18W) met fast-charge.

Voordelen 

 • Zeer hoge capaciteit van 26.000 mAh
 • Twee geïntegreerde USB-C kabels
 • Geschikt om laptops op te laden
 • 2 USB-C poorten (60W en 15W)
 • 2 USB-A poorten van 18W met Quickcharge 3.0

Nadelen

 • Stevige prijs
 • Vrij zwaar (520g)

4. Anker PowerCore 

Een goedkope powerbank voor smartphones en tablets

Gaan we voor een beperkt budget, een goedkope powerbank dan heeft Anker een handig alternatief. Ondanks zijn scherpe prijs heeft de  PowerCore heel wat zaken waarmee hij kan uitpakken. Een capaciteit van 10.400 mAh dat voldoende is om een smartphone en tablet volledig op te laden. Bovendien kun je zowel je tablet als smartphone tegelijk en snel opladen. De powerbank beschikt over twee USB-A poorten van 12W.

Voordelen 

 • Goedkoop
 • Compact en licht
 • Hoge capaciteit van 10.000 mAh
 • 2 USB-A poorten van 12W

Nadelen

 • Verouderde Micro-USB input
 • Niet geschikt voor laptops
 • Geen Quick Charge of Power Delivery

5. Xtorm Robust Charger Solar Powerbank

Een powerbank op zonne energie

Deze powerbank kan opgeladen worden zonder een stopcontact dankzij zijn geïntegreerde zonnecel. Ideaal voor mensen die een hele dag buiten zijn of gaan kamperen. Dit soort powerbank is niet even krachtig als die op elektriciteit. Toch blijft het een handig duurzaam alternatief. Deze powerbank is ook zeer betaalbaar. De 10 000 mAh capaciteit kan verdeeld worden via twee USB-A poorten van 10 W. Daarbij is het ook water- en schokbestendig, ideaal voor te kamperen. De ingebouwde zaklamp is een innovatieve extra.

Voordelen 

 • Goedkoop
 • Hoge capaciteit van 10.000 mAh
 • 2 USB-A poorten van 10W
 • Waterdicht en schokbestendig
 • Ingebouwde zaklamp

Nadelen

 • Verouderde Micro-USB input
 • Niet geschikt voor laptops
 • Geen Quick Charge of Power Delivery
goedkope-sterke-powerbank-kopen

Tot zover onze top 5 beste powerbanks van 2021.

Powerbanks vergelijken

Wat is een powerbank?

Een powerbank of externe batterij is een toestel waarmee je een smartphone, tablet of laptop kunt opladen. Een powerbank laadt je op voorhand op en kun je in rugzak meepakken wanneer je bijvoorbeeld dagelijks pendelt of op reis gaat. Wanneer je smartphone of laptop geen batterij meer heeft kun je deze aansluiten op je externe batterij om het op te laden. Zeer handig voor wanneer er geen stopcontact in de buurt is.

Heb ik een externe batterij nodig?

Een externe batterij kunnen we aan bijna iedereen aanraden. We gebruiken onze smartphone niet meer enkel om te bellen of om berichten te sturen. We gebruiken ze om mails te checken, filmpjes te bekijken of onze vrienden te bereiken via social media. Daarenboven doen ze ook nog eens dienst als GPS of fotocamera. Het nadeel van intensief gebruik is dat de meeste smartphones niet voldoende batterij hebben om een volledige dag mee rond te komen. En wanneer je veel onderweg bent of op reis is er niet altijd een stopcontact in de buurt. Een powerbank is een goedkope en compacte oplossing om nooit met een lege batterij te vallen.

Hoe vaak kan ik mijn smartphone opladen?

Wil je zelf kunnen berekenen hoe vaak je je smartphone of tablet kunt opladen met een externe batterij? Deel dan de werkelijke capaciteit van de powerbank in mAh door de capaciteit van de batterij van je smartphone of tablet (ook in mAh). Het resultaat is het aantal keer dat je je toestel kunt opladen.

Als vuistregel kun je ervan uitgaan dat ongeveer 20% van de energie verloren gaat tijdens het laden. Vermenigvuldig daarom de capaciteit van de powerbank met 0,8 en deel dat getal door de capaciteit van je smartphone of tablet. Een powerbank met een capaciteit van 20.000 mAh op papier heeft een werkelijke capaciteit van 16.000 mAh (20.000*0,8). Een doorsnee smartphone heeft een batterij met een capaciteit van ongeveer 3500 mAh. Dit wil zeggen dat je met een powerbank van 20.000 mAh de meeste smartphones 4 tot 5 keer volledig kunt opladen. De achterliggende berekening is (20.000 mAh * 0,8) / 3.500 mAh = 4,5.

Welke powerbank kan ik best kopen?

Voor je een powerbank gaat kopen denk je best even na waarvoor je het voornamelijk gaat gebruiken. Ben je op zoek naar een powerbank om mee te nemen op je dagelijks pendeltraject met de trein om enkel je eigen smartphone op te laden? Dan is een compacte powerbank met een capaciteit van 10.000 mAh waarschijnlijk meer als voldoende. Wil je daarentegen een Chromebook of laptop opladen dan kijk je best voor een model met een minimaal vermogen van 30W. Hieronder leggen we in meer detail uit met welke zaken je best rekening houdt wanneer je een powerbank gaat kopen.

Powerbank kopen waar moet je op letten?

Capaciteit

De capaciteit van een powerbank kunnen we best uitleggen met een analogie. Als je een smartphone beschouwt als een glas water dan is een powerbank eerder een fles water. Hoe groter de fles water is hoe meer glazen water je ermee kunt vullen. Met andere woorden hoe hoger de capaciteit van een powerbank hoe vaker je er een smartphone mee kunt opladen.

Juist zoals de batterij van een smartphone wordt de capaciteit van een powerbank uitgedrukt in mAh (milliampère-uur). De meeste powerbanks hebben een capaciteit tussen de 10.000 en 20.000 mAh. Een powerbank met een capaciteit van 10.000 mAh kan een doorsnee smartphone twee tot drie keer volledig opladen.

Vermogen

Het vermogen of de stroomsterkte van een powerbank is ook belangrijk. Als we onze analogie van daarnet er terug bijnemen, dan verwijst vermogen naar hoe snel je water van de fles in het glas kunt gieten. Een fles met een kleine opening zal er langer over doen om een glas te vullen. Dit is belangrijk wanneer je op korte tijd een grote hoeveelheid van je smartphone wilt kunnen opladen.

Om het vermogen van een powerbank uit te drukken gebruikt men termen zoals ampèrage, watt en volt. De meeste powerbanks zullen op de verpakking het aantal watt weergeven. Hoe hoger het aantal watt hoe sneller je toestellen worden opgeladen. Sommige toestellen zoals laptops hebben minimaal 30W nodig om ze meer energie te geven dan ze verbruiken.

powerbank met 3.0 fast charge

De formule voor het berekenen van het vermogen is watt = ampèrage x volt. De meeste powerbanks hebben een ampèrage van 2 of 3 ampère en gebruiken USB-poorten die werken op basis van 5V of 9V. Daarom zie je heel wat powerbanks met een vermogen van 15W (3 amp x 5V) of 18W (2 amp x 9V).

Zie je een goedkope powerbank met een hoog wattage zoals 45W dan kun je best opletten. De kans is groot dat ze 3 aansluitingen hebben van 15W. Dit is op zich goed als je meerdere smartphones tegelijkertijd wilt opladen. Maar een aansluiting van 15W is te zwak om een laptop op te laden. Wil je een laptop kunnen opladen heb je een aansluiting nodig met een vermogen van minstens 30W. Krachtige laptops hebben daarentegen eerder 45W en soms zelfs 60W nodig.

Aansluitingen

Naast vermogen en capaciteit zijn de aansluitingen ook belangrijk. Je hebt enerzijds de aansluitingen die je gebruikt om je smartphone, tablet of laptop op te laden. Anderzijds is er ook nog een aansluiting om de powerbank zelf op te laden. Oudere powerbanks moet je opladen via een micro-USB poort terwijl nieuwere modellen voorzien zijn van een USB-C poort. Wij raden aan om een powerbank te kiezen die je kunt opladen aan de hand van een USB-C poort omdat dit de nieuwe standaard aan het worden is voor smartphones, tablets en laptops. Het is namelijk handig dat je met dezelfde lader van je smartphone ook je powerbank kunt opladen.

De meeste powerbanks zijn voorzien van meerdere USB-A of USB-C aansluitingen zodat je meerdere toestellen tegelijk kunt opladen. Afhankelijk van model tot model kan het vermogen van elke USB-poort verschillen. Sommige powerbanks voorzien een hoog laadvermogen op elke USB-poort. Goedkopere modellen hebben vaak een USB-poort met een hoog vermogen terwijl de andere poorten veel trager laden. Daarnaast zijn er powerbanks die compatibel zijn met Quick Charge of Samsung Adaptive Fast Charge. Weet dat om dit te kunnen gebruiken je smartphone of tablet compatibel moet zijn met deze standaard. Op de pagina van Qualcomm kun je alle toestellen vinden die compatibel zijn met Quick Charge 3.0.

Extra functionaliteiten

Sommige powerbanks zijn ontworpen voor avontuurlijke mensen. Zo bestaan er modellen die voorzien zijn van een ingebouwde zonnecel zodat je tijdens een wandeltocht je powerbank kunt opladen. Andere modellen zijn dan weer waterbestendig voor mensen die gaan zeilen of kajakken. Draadloos opladen kan handig zijn voor mensen die niet van kabels houden. Je hoeft enkel je smartphone op de powerbank te leggen om hem op te laden. Het nadeel is wel dat het laden trager gaat dan via een kabel en dit enkel werkt voor compatibele smartphones.

Gewicht

Hoe groter de capaciteit van de powerbank hoe zwaarder hij zal zijn. Een compacte powerbank met een capaciteit van minder dan 6.000 mAh weegt iets meer dan 100 gram en is dus makkelijk mee te nemen in je broekzak. Een gewone powerbank van rond de 10.000 mAh weegt iets meer dan 200 gram en kun je in je rugzak of handtas steken zonder dat je het gevoel hebt dat het echt zwaarder wordt. Een grote powerbank met een capaciteit van 20.000 mAh kan snel meer dan 600 gram wegen. Hou zeker rekening met het gewicht van de powerbank wanneer je overgaat tot een aankoop. Er zitten kleine verschillen tussen het gewicht van verschillende merken die dezelfde capaciteit hebben. Die verschillen zijn wel te klein om een merkbaar verschil te maken.

Tot zover ons artikel ‘beste powerbank 2021’ – Laatste update 30/07/2020

Lees meer artikels binnen de categorie ‘accessoires’

Comments (2)

[…] Nog geen reiskoffer? Lees dan zeker de lijst van beste kleine reiskoffers! Opladen kan ook via externe powerbanks in de top 5 powerbanks […]

[…] Ben je vaak onderweg met meer nood aan een goede powerbank, lees dan zeker de TOP 5 Beste powerbanks. […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.