Wat is een goede platenspeler voor thuis? Na 22 uur onderzoek en het vergelijken van 52 verschillende modellen zijn we tot de conclusie gekomen dat de Denon DP-400 de beste platenspeler is voor de meeste mensen. Hij heeft een uitstekende audiokwaliteit en is voorzien van een goede ingebouwde voorversterker zodat je hem direct kunt aansluiten op een goede versterker. De Pro-Ject Debut III heeft geen ingebouwde voorversterker of auto stop functie maar is wel bijna de helft goedkoper. In dit artikel vind je een suggestieve top 5 beste platenspeler. Lees verder om te weten hoe je moet vergelijken en waar je op moet letten als je een platenspeler wil kopen.

TOP 5 – Beste platenspelers van 2021

1. Denon DP-400

De beste platenspeler van 2021

Voordelen 

 • Uitstekende audiokwaliteit
 • Kwalitatieve ingebouwde voorversterker
 • Auto stop functie
 • Accurate afspeelsnelheid
 • Toerental instelbaar op 33, 45 en 78 RPM

Nadelen

 • Redelijk zwaar (5,8 kg)
 • Lelijke stofkap

2. Pro-Ject DEBUT III

De beste platenspeler prijs kwaliteit gezien

Voordelen 

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Zeer goede geluidskwaliteit
 • Mooi modern design
 • Accurate afspeelsnelheid
 • Toerental instelbaar op 33, 45 en 78 RPM

Nadelen

 • Geen ingebouwde voorversterker
 • Geen auto stop functie
 • Redelijk zwaar (5,6 kg)

3. Pro-Ject Elemental

Een goedkope platenspeler

Voordelen 

 • Goedkoop
 • Gemakkelijk op te stellen
 • Goede geluidskwaliteit
 • Minimalistische design
 • Auto stop functie

Nadelen

 • Geen ingebouwde voorversterker
 • Geen stofkap
 • Toerental niet instelbaar op 78 RPM

4. Audio Technica AT-LP120

Goede platenspeler met USB aansluiting

Voordelen 

 • Goede audiokwaliteit
 • Direct-drive aandrijving
 • Ingebouwde vooversterker
 • USB aansluiting voor een PC
 • Toerental instelbaar op 33, 45 en 78 RPM

Nadelen

 • Een absoluut zwaaargewicht (10,7 kg)
 • RCA aansluiting moeilijk om te vervangen

5. Lenco LS-50

Een goedkope platenspeler met boxen

Voordelen 

 • Ingebouwde voorversterker en speakers
 • Gemakkelijk op te stellen
 • Licht en simpel design
 • USB aansluiting voor een PC
 • Toerental instelbaar op 33, 45 en 78 RPM

Nadelen

 • Audiokwaliteit is niet ideaal
 • Geen auto stop functie
beste platenspeler modern

Tot zover de suggestieve top 5 beste platenspeler.
Vaak met muziek bezig? Bekijk ook de lijst beste draaitafels of beste versterkers.

Platenspelers vergelijken

Wat is een platenspeler?

Een platenspeler is een toestel voor het afspelen van vinylplaten of langspeelplaten (LP’s). Een vinylplaat bestaat uit groeven waarin de naald van de platenspeler beweegt. Tijdens dat de naald door de plaat loopt wordt het op en neer geduwd door de groeven. De naald is op zijn beurt verbonden aan een magneet. Door de bewegingen van de naald worden er kleine veranderingen in elektrische stroom verzonden en daarna versterkt door een voorversterker. De platenspeler is op zijn beurt verbonden met een versterker om het geluid verder te versterken en door te sturen naar speakers.

Platenspelers zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Het voordeel hiervan is dat er heel wat nieuwe modellen op de markt zijn gekomen. Alhoewel je een ruime keuze hebt uit verschillende platenspelers zijn er sommige audiofielen die er voor kiezen om zeer oude modellen te herstellen. Vaak worden de termen platenspeler en draaitafel door elkaar gebruikt. In dit artikel focussen we ons op platenspelers voor thuisgebruik. Een draaitafel zien we eerder als een toestel dat een DJ gebruikt. Het grootste verschil tussen een platenspeler en een draaitafel is de pitchfader. Een platenspeler voor thuisgebruik heeft dit niet nodig omdat je maar naar één plaat luistert. Een DJ moet daarentegen zorgen voor een mooie overgang tussen de liedjes. Dit doen ze aan de hand van een pitchfader. Door de snelheid waarmee de plaat draait aan te passen kunnen de twee liedjes mooi overgaan in elkaar.

Welke soorten platenspelers bestaan er?

Handmatige platenspeler

De meeste platenspelers die momenteel verkocht worden zijn handmatig. Een handmatige platenspeler doet geen enkele automatische handeling. Dit wil zeggen dat je de naald zelf op de plaat moet leggen en hem er ook moet van halen wanneer de plaat afgespeeld is. Het voordeel van handmatige platenspelers is dat er meer modellen bestaan waardoor je een ruimere keuze hebt. Bovendien heb je meer controle over de instellingen van je platenspeler zoals onder andere de naalddruk. Het instellen van de naalddruk is belangrijk, wanneer deze te hoog is kan het namelijk je plaat en stylus beschadigen. Bij een (half)automatische platenspeler wordt dit automatisch bepaald geregeld waardoor je in sommige gevallen met een te hoge of juist te lage naalddruk komt te zitten. Meer info over het instellen van de naalddruk kun je op volgende pagina vinden.

Volautomatische platenspeler

Een volautomatische platenspeler kan zelf alle handelingen zelfstandig uitvoeren om een plaat af te spelen. Het enigste wat jij moet doen is het opleggen van een plaat en op een knop duwen. Wanneer de plaat afgespeeld is zal de arm automatisch in zijn rustpositie bewegen. Het voordeel hiervan is dat je niet direct naar je platenspeler moet lopen wanneer je bijvoorbeeld aan het koken bent. Het nadeel is dat er momenteel zeer weinig modellen op de markt zijn die volautomatisch zijn waardoor je keuze zeer beperkt is.

Halfautomatische platenspeler

Het verschil tussen een volautomatische en halfautomatische platenspeler is dat je zelf de plaat moet opleggen en de naald op zijn plaats moet zetten. Halfautomatische platenspelers zullen de arm zelf in de ruststand plaatsen nadat de plaat klaar is met spelen.

Platenspeler kopen waar op letten?

1. Platenspeler met ingebouwde speakers

Een platenspeler met ingebouwde speakers is handig omdat je geen aparte versterker of speakers nodig hebt. Je hoeft enkel je platenspeler aan te sluiten en je kunt van je favoriete muziek beginnen genieten. Het nadeel van ingebouwde speakers is dat ze niet opgewassen zijn tegen de audiokwaliteit van een volwaardige setup. Een volledige setup kan je wel snel meer dan 1.000 euro kosten. Voor heel wat mensen kan het dus handig zijn om te starten met een platenspeler die voorzien is van ingebouwde speakers. Wanneer je over meer budget beschikt kun je je audio setup vervolledigen met een aparte versterker en speakers.

2. Voorversterker

De meeste platenspelers hebben een ingebouwde voorversterker zodat je deze niet apart moet kopen. Het handige van deze modellen is dat je ze direct op een versterker kunt aan te sluiten. Anderzijds zijn er mensen die de voorkeur geven aan een platenspeler zonder ingebouwde voorversterker. Zo kun ze zelf bepalen welke voorversterker je op je platenspeler aansluit, bovendien zijn ze gemakkelijker te vervangen.

3. Toerental

Het aantal toeren wordt uitgedrukt in RPM of rotations per minute. Dit is het aantal rotaties per minuut dat de plateau van de platenspeler draait. De meeste vinylplaten de dag van vandaag moeten afgespeeld worden op 33 RPM. Door de lagere afspeelsnelheid is er meer ruimte op de plaat voor liedjes. Maar er bestaan ook LP’s die op 45 of zelfs 78 RPM moeten afgespeeld worden. Platen die op 78 RPM afgespeeld moeten worden dateren van de jaren 1950 en ouder. Deze platen zijn moeilijk te vinden en zijn heel fragiel. Je mag ze niet met een moderne naald afspelen zonder het risico te lopen van zowel je naald als de plaat te beschadigen. Omdat het als nostalgisch wordt gezien zijn er wel bands die de afgelopen jaren moderne vinylplaten hebben uitgebracht die op 78 RPM moeten afgespeeld worden. Een lijst daarvan kun je op volgende pagina vinden.

4. Aansluitingen

Via een RCA aansluiting kun je je platenspeler aansluiten op een versterker of receiver. Bijna elke platenspeler is voorzien van phono-uitgangen met RCA-connectoren. Een USB aansluiting vinden we minder vaak terug maar het kan wel heel handig zijn. Dankzij deze aansluiting kun je je platenspeler via een kabel verbinden met je computer. Het signaal van de platenspeler wordt naar de computer gestuurd en opgenomen met de nodige software. Dit wordt vooral gedaan door muziekliefhebbers die hun vinylplaten willen beluisteren via hun smartphone. Sommige modellen zijn ook voorzien van een 3,5 mm jack om een koptelefoon aan te sluiten. Handig voor wanneer je naar je platen wilt luisteren zonder gezaag van familieleden zonder smaak.

5. Aandrijving

Er bestaan twee soorten aandrijving, belt drive en direct drive. Een direct drive komt vooral bij DJ draaitafels zodat platen zeer snel kunnen gestopt en terug gestart worden. Dit geeft de DJ meer mogelijkheden om creatief te zijn. De meeste platenspelers zijn daarentegen voorzien van een belt drive. De aandrijving werkt met andere woorden op basis van een riem. Hierdoor kunnen ongewenste trillingen vermeden worden wat de audiokwaliteit ten goede komt. Als op zoek bent naar een platenspeler voor thuisgebruik dan kies je best voor een met een belt drive.

goede vinyl platendraaier

Tot zover het artikel ‘Beste platenspeler 2021’ – Laatste update 29/10/2020

Lees meer berichten in de categorie ‘Audio’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.