Volgens ons onderzoek is de beste PC monitor voor de meeste mensen de Philips 272B8QJEB. Deze monitor heeft een Quad HD resolutie (1440p) en een IPS paneel aan een betaalbare prijs. Maar om het beste computerscherm voor jezelf te vinden moet je eerst nadenken waarvoor je het wilt gebruiken. Kijk je veel naar Youtube en Netflix dan is een 4K PC monitor met een VA paneel zoals de LG32UK550 een goede keuze. Speel je daarentegen veel games dan is de refresh rate van je computerscherm zeer belangrijk. De Asus ROG  Swift PG278QE is dankzij zijn Quad HD resolutie en refresh rate van 165 Hz de beste gaming monitor. Onderaan dit artikel kan u ons onderzoek terugvinden en waar u op moet letten bij het kopen van een computerscherm.

TOP 5 – Beste PC monitor 2021

PHILIPS 272B8QJEB

Beste monitor 2021

Volgens ons onderzoek is de Philips 272B8 de beste monitor voor de meeste mensen. Het is namelijk een betaalbaar 27 inch computerscherm met een IPS-paneel. Zowel geschikt voor zakelijk gebruik, kijken naar Netflix als om te gamen. Het voordeel van een IPS-paneel is dat ze een zeer groot kleurbereik hebben. Hierdoor zijn kleuren realistischer. De Quad HD resolutie (1440p) is ideaal voor het gamen, maar ook films en series in hoge resolutie bekijken. Met een responstijd van 5ms is het wel minder geschikt voor het spelen van online multiplayer games. De refresh rate is 60 Hz wat voldoende is voor zakelijk gebruik en voor het bekijken van films en series. Voor mensen die veel gamen wordt er een refresh rate van 144 Hz aangeraden. Het nadeel is wel dat je daarvoor een PC met een krachtige grafische kaart nodig hebt.

Verder is deze monitor gemakkelijk verstelbaar in de hoogte en kan hij verticaal gedraaid worden. Op vlak van uitgangen is het uitgerust met een HDMI-poort, een DisplayPort, een VGA-poort en een DVI-poort. Er zijn ook vier USB-poorten, waarvan twee USB 3.0. Deze kunnen gebruikt worden om een muis of toetsenbord aan te sluiten. Er is wel geen USB-C uitgang voorzien om bijvoorbeeld een Macbook of Windows ultrabook op aan te sluiten. 

LG 32UK550

Beste 4K monitor

Om mee te zijn met de tijd dan moet je een 4K monitor hebben. Zoek je binnen het 4K gamma dan is de LG32UK550 de beste monitor. Een 4K monitor heeft een resolutie van 3840×2160 of 8 miljoen pixels. Dat zijn vier keer meer pixels in vergelijking met een Full-HD scherm (1080p). Hierdoor kun je genieten van haarscherpe beelden wanneer je naar films en series wilt kijken. Volgens ons onderzoek zijn 4K monitoren wel minder geschikt voor mensen die veel gamen. Als gamer ben je beter af met een Quad HD scherm dat een refresh rate heeft van 144 Hz dan een 4K scherm met 60 Hz. De verhoogde refresh rate zorgt voor een vloeiende gameplay ervaringen en verminderd motion blur drastisch. Een bijkomend probleem is dat 4K schermen met een hoge refresh rate zeer duur zijn.

De LG32UK550 is uitgerust met een VA paneel, deze soorten panelen hebben een groot kleurenbereik en een hoog contrast. In combinatie met HDR 10 en een aspect ratio van 16:9 is hij dus ideaal om naar films en series te kijken. Door zijn reactietijd van 5 ms is het helemaal niet geschikt om online multiplayers te spelen. Bij deze hoge reactietijd kan je namelijk last krijgen van ghosting. Qua aansluitingen beschikt hij over twee HDMI poorten en een DisplayPort. Ga je voor de tweede keuze in onze lijst beste monitors dan heb je wel een groter budget nodig.

ASUS ROG SWIFT PG278QE

Beste gaming monitor

De beste monitor voor gaming is de Asus ROG Swift PG278QE. Het is een Quad HD (1440p) scherm wat ideaal is om te gamen ook al ligt de resolutie lager in vergelijking met een 4K scherm. Het is belangrijker dat je beschikt over een scherm met een verversingssnelheid van minstens 144 Hz. Dit zorgt voor een vloeiend beeld en gameplay. Deze Asus ROG Swift heeft een verversingssnelheid van 165 Hz. Het geeft 165 frames per seconde weer. Hiervoor heb je wel een goede computer met een krachtige grafische kaart nodig. Dankzij de reactietijd van 1ms is dit scherm ook uitermate geschikt voor het spelen van games zoals CS:GO, Fortnite en League of Legends. Om zo’n lage reactietijd te bekomen is dit scherm uitgerust met een TN paneel. Het nadeel van een TN paneel is dat het een minder kleurenbereik heeft in vergelijking met IPS en VA panelen. Maar momenteel zijn het enkel TN panelen die een reactietijd van 1ms kunnen bereiken. Speel je vooral single player games, kan je beter kiezen voor een scherm met een IPS of VA paneel.

Dankzij G-Sync is deze monitor ideaal voor computers met een recente Nvidia grafische kaart (GTX 1060 of beter). G-sync is een technologie om screen tearing te voorkomen en om de verversingssnelheid van je scherm gelijk te stellen met de frames per second (FPS). Het laat je ook toe om input lag te verminderen wat belangrijk is voor mensen die online gamen. Freesync wordt gebruikt door AMD en G-sync door Nvidia maar ze zijn in essentie dezelfde technologie. Het verschil is dat Nvidia elke monitor met G-sync valideert waardoor je altijd de beste kwaliteit hebt. Freesync is een open source alternatief waardoor niet elke monitor door AMD is gevalideerd. Op vlak van aansluitingen beschik je over een HDMI poort, een DisplayPort en twee USB 2.0 poorten.

LG 34WK650

Beste ultrawide monitor

Volgens ons onderzoek is de LG 34WK650 de beste ultrawide monitor voor de meeste mensen. Het is een 34 inch scherm met een resolutie van 2560 x 1080 met een 21:9 aspect ratio. Groot en scherp genoeg om verschillende programma’s naast elkaar open te hebben. Door zijn grote afmetingen is het ideaal voor zakelijk gebruik en een alternatief voor een dual monitor setup. Hij is uitgerust met een IPS-paneel waardoor kleuren zeer realistisch worden weergegeven. IPS panelen zijn de beste keuze voor mensen die op zoek zijn naar een computerscherm om video’s of foto’s te bewerken. Maar hij is dankzij zijn verversingssnelheid van 75 Hz en Freesync technologie ook geschikt om te gamen. Niet zozeer voor online games maar eerder voor immersive games zoals S.T.A.L.K.E.R of Alien: Isolation.

Door zijn grote afmetingen is het niet ideaal voor het bekijken van films en series maar het is desalniettemin uitgerust met HDR. De HDR wordt bereikt door gebruik te maken van SDR materiaal wat ervoor zorgt dat je een helderder beeld krijgt. Het nadeel is dat hierdoor het scherm een blauwe schijn krijgt en je kan zelf niet manueel aan de instellingen van de HDR komen. Maar voor een scherm van 349 euro (op moment van schrijven) kunnen we moeilijk klagen over HDR omdat we al blij zijn dat het in deze prijsklasse is inbegrepen.

Voor een budget van 349 euro maken we ons sterk dat je geen betere ultrawide monitor met een IPS-paneel kunt vinden. De LG 34WK650 is een groot scherm met accurate kleuren, hoog contrast, 75 Hz verversingssnelheid, Freesync en HDR. Enige nadeel dat we kunnen we aanmerken is dat de reactietijd 5ms bedraagt waardoor je soms ghosting’ kunt waarnemen tijdens het gamen. Toch hoort deze ultrawide optie zeker thuis op de lijst beste monitor 2021.

Samsung S24F352

Goedkope PC monitor

Gaan we op zoek naar de beste monitor binnen het basis gamma – zeg maar goedkope monitors – dan komen we uit bij deze Samsung. De Samsung S24F352 is een goedkope monitor met een Full-HD resolutie (1920 x1080). Voor mensen die een monitor rond de 100 euro zoeken is dit Samsung computerscherm de beste keuze binnen zijn prijsklasse. Hij beschikt namelijk over een PLS paneel (PLS en IPS maken gebruik van dezelfde technologie) waardoor je een zeer groot kleurenbereik hebt en beelden dus realistisch getoond worden. In combinatie met een contrast ratio van 16:9 is het dus zeer geschikt om naar films en series te kijken. Je moet enkel rekening houden dat content op Youtube en Netflix meer en meer in 1440p (Quad HD) en 2160p (4K) beschikbaar komt. In andere woorden ben je met dit scherm niet future proof en zit je vast aan een maximale resolutie van 1080p.

Het voordeel van 1080p is dat je met een middelmatige computer games redelijk goed kunt draaien. Monitoren met een 1440p of 2160p hebben nood aan een sterke grafische kaart om games te kunnen weergeven. En voor gewoon bureauwerk en af en toe een video bekijken is een resolutie van 1080p meer als voldoende.

Beste pc monitor

Tot zover ons artikel ‘Beste monitor 2021’. Eerst nog een bureaustoel nodig?
Bekijk onze TOP 5 ergonomische bureaustoelen. Ook een goede muis is van belang in onze lijst Beste draadloze muis.
Voor een goede home-office is ook een goede USB hub van belang!

Schermen / monitors vergelijken

Monitor kopen,
waar op letten

Resolutie van monitor

Hoe meer pixels een scherm heeft hoe scherper het beeld er zal uitzien. De minimum resolutie waarvoor je vandaag moet kiezen is Full HD (1920×1080) maar bij voorkeur kies je voor een Quad HD (2560×1440) resolutie of een 4K resolutie (3840×2160). De resolutie van een scherm wordt bepaald door het pixels. Een Full HD scherm heeft ongeveer 2 miljoen pixels (1920×1080), een Quad HD scherm heeft ongeveer 3,7 miljoen pixels (2560×1440) en een 4K scherm heeft iets meer dan 8 miljoen pixels (3840×2160). Met andere woorden heeft een Quad HD dubbel zoveel pixels in vergelijking met een Full HD scherm. En een 4K scherm heeft nog eens meer dan dubbel zoveel pixels in vergelijking met een Quad HD scherm.

Voor gamers raden we een Quad HD scherm aan met een hoge ververssnelheid aan. Een 4K resolutie is vaak niet goed ondersteund door de huidige games. Voor mensen op een beperkt raden we een goedkoop scherm aan met een Full HD resolutie. Maar voor de rest van de mensen die een scherm kopen voor dagelijks gebruik raden we een 4K scherm aan. Ze zijn niet zoveel duurder meer in vergelijking met Full HD schermen en ze zijn meer futureproof aangezien meer steeds meer content in 4K beschikbaar is op platformen zaols Netflix en Youtube.

Welk type monitor

IPS monitor

IPS staat voor in-plane switching en is een van de meest gebruikte panelen in televisies, smartphones en computerschermen. Het voordeel van IPS panelen is dat ze het beste kleurbereik hebben. Ook beschikken ze over zeer grote kijkhoeken waardoor je van een scherp en waarheidsgetrouw beeld geniet ook wanneer je niet recht voor het scherm zit. Het nadeel van IPS panelen is de ‘IPS glow’. IPS glow is vooral zichtbaar bij donkere beelden, dan kun je ongelijke verlichting in de hoeken van het scherm waarnemen.

Een IPS paneel heeft ook een minimale reactietijd van 4ms. Hierdoor zijn ze minder geschikt voor mensen die competitieve online multiplayer games spelen. IPS panelen zijn dankzij hun kleurenbereik vooral geschikt voor het bekijken van series en films of het bewerken van video’s en foto’s.

TN scherm

TN staat voor twisted-nematic en zijn de beste panelen prijs-kwaliteit gezien. Het voordeel van TN panelen is dat ze hoge refresh rates hebben maar ook de laagste reactietijd (hoe lager hoe beter). TN panelen zijn namelijk de enigste panelen met een reactietijd van 1 ms. Daarom zijn deze panelen ideaal voor mensen die veel of competitief online multiplayer games spelen. Het nadeel van TN-panelen is dat ze kleur niet altijd waarheidsgetrouw kunnen weergeven. Ook zijn de kijkhoeken redelijk smal en kunnen ze niet optimaal gebruik maken van HDR.

VA scherm

VA staat voor vertical-alignment en zijn een soort van compromis tussen een IPS en een TN paneel. Het voordeel van VA panelen is dat ze een beter kleurbereik en grotere kijkhoeken hebben in vergelijking met TN panelen. Ook hebben ze een veel beter contrast in vergelijking met IPS panelen. Het nadeel van VA panelen is dat ze een hoge reactietijd hebben waardoor ze niet geschikt zijn voor het spelen van games.

Refresh rate monitor

De refresh rate van een scherm geeft aan hoeveel frames het per seconde kan weergeven. De meeste schermen hebben een refresh rate van 60 Hz maar er bestaan ook modellen met een refresh rate van 144 Hz of zelfs 240 Hz. Een scherm van 60 Hz kan maximaal 60 frames per seconde tonen terwijl een scherm met 144 Hz 144 frames per seconde kan tonen. Hogere refresh rates zorgen ervoor dat je een meer responsieve gaming beleving krijgt. Het nadeel van hoge refresh rates is dat je een PC met een krachtige grafische kaart nodig hebt.

Reactietijd

De reactietijd van een scherm geeft aan hoe lang het duurt voor een pixel van kleur kan veranderen. Hoe lager de reactietijd hoe beter omdat er minder strepen zichtbaar zijn tijdens het gamen of het bekijken van films met snelle scenes. Deze strepen worden ook wel motion blur of ghosting genoemd.

Afmetingen scherm

Computerschermen zijn beschikbaar vanaf 22 inch tot en met 50 inch. Voor mensen die veel gamen wordt er een scherm aangeraden tussen de 24 en 27 inch. Vanaf 34 inches krijg je een scherm met een ultrawide verhouding. Dit zijn schermen die speciaal zijn ontworpen om een immersive gaming experience te geven. Maar ze zijn ook geschikt voor bureauwerk omdat je heel wat verschillende applicaties naast elkaar kunt weergeven.

Tot zover het artikel ‘beste monitor 2021’. Laatste update 09/10/2020.

Lees meer artikels in de categorie ‘computer’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.