De beste onderwatercamera’s zijn stevig, compact en voorzien van een ingebouwde flitser en filter. Je kan je smartphone of action camera in een onderwaterbehuizing steken om beelden onder water te nemen. Maar om echt mooie beelden onder water te nemen heb je een onderwatercamera nodig.
Maar een onderwatercamera kun je ook boven water gebruiken. Op die manier moet je je geen zorgen maken dat je camera in het water valt wanneer je foto’s aan het strand of zwembad neemt. Het voornaamste nadeel van onderwatercamera’s is dat ze met een kleinere sensor zijn uitgerust in vergelijking met een compact camera of systeemcamera.
Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen op de markt. Daarbij hebben we rekening gehouden met fotokwaliteit, de flitser en de stevigheid van de behuizing. Klaar om erin te duiken, lees hier verder om de beste onderwatercamera voor jouw budget te vinden.
Onze selectie onderwatercamera’s
- Beste prijs-kwaliteit: Olympus Tough TG-6 bij Amazon
- Beste goedkope: Kodak WPZ2 bij Bol.com
- Beste om te snorkelen: Ricoh WG-80 bij Bol.com
- Beste GoPro: GoPro HERO9 bij Bol.com
- Beste professionele: Sealife Micro 3.0 Pro 5000 bij Bol.com
- Beste budget: Aquapix W3048-I Edge bij Bol.com
- Beste kind: Vtech KidiZoom Action Cam HD Camera bij Amazon
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Olympus Tough TG-6
Voordelen:
- Keuze uit 3 witbalansen
- Wifi
- Microscoopmodus
- JPEG en RAW
- Beeldstabilisatie
Nadelen:
- Geen touchscreen
- Geen aansluitmogelijkheid voor externe microfoon of flitser
- Krasgevoelig scherm
Met de Olympus Tough TG-6 kun je tot 15 meter diep duiken. Vergeleken met de beste smartphonecamera’s op dit moment doet de Olympus Tough TG-6 het niet beter als het aankomt op beeldkwaliteit. Maar een reden om deze camera te kiezen is toch wel zijn schok- en waterbestendigheid. Deze onderwatercamera is stof- en vorstbestendig tot -10 C en schokbestendig bij valpartijen tot 2,1 meter. Door de anti-condens coating heb je nooit meer last van een beslagen lens tijdens het snorkelen of duiken.
De HDR-modus brengt 4 opnamepogingen met verschillende belichtingen samen tot één beeld. Hierdoor zijn de contrasten tussen licht en donker goed zichtbaar. Filmen doe je met deze camera in 4K met 30 frames per seconde of in Full HD met 120 frames per seconde. De Full HD beelden kunnen vertraagd worden tot spectaculaire slow motion opnames. Daarnaast leg je met de microscoopmodus de kleinste details onderwater vast.
Door de veldsensor koppel je gemakkelijk GPS-, kompas, en temperatuurgegevens aan je gemaakte foto’s en video’s. Met deze camera schiet je naast JPEGs ook foto’s in RAW, waardoor je ze gemakkelijk kunt nabewerken. Een minpunt van deze camera is dat deze geen accessoireschoen heeft om een externe flitser of microfoon op aan te sluiten.
Resolutie: 12 megapixel | Beeldsensor: 1/2.3” | Diepte: 15 meter
Beste goedkope: Kodak WPZ2
Voordelen:
- Goedkoop
- Wifi
- Burst-modus
- 360 graden panoramische foto’s
Nadelen:
- Viewfinder onderbreekt
- Kleine knoppen
De Kodak WPZ2 is een goedkope onderwatercamera waarmee je tot 15 meter diep kunt duiken. Dat de camera robuust is blijkt wel uit zijn schokbestendigheid tot 2 meter. Overigens is de camera met zijn lichtgewicht 1/2.3” sensor overal gemakkelijk mee naartoe te nemen.
Er is geen optie om beelden op te nemen in 4K resolutie, enkel in Full HD. Je beschikt wel over andere opties zoals het maken van 6 foto’s per seconde in de Burst-modus. Er is ook een optie om 360 graden panoramische foto’s te maken.
Een minpunt van deze camera is dat een viewfinder ontbreekt. Hierdoor is het moeilijker om een foto of video naar jouw wensen te kaderen. De knoppen van deze camera zijn wat klein, hierdoor gaat het bedienen van de camera wat lastiger wanneer je duikhandschoenen aan hebt.
Resolutie: 16 megapixel | Beeldsensor: 1/2.3” | Diepte: 15 meter
Beste om te snorkelen: Ricoh WG-80
Voordelen:
- 4K-resolutie
- Ingebouwde flitser
- 25 opnamemodi
- Smile Capture
- LED-lampjes rondom lens
Nadelen:
- Geen zoeker
- Kleine knoppen
De licht gewicht en compacte Ricoh WG-80 onderwatercamera met 1/2.3” beeldsensor is perfect voor tijdens het snorkelen. Met een ISO van 125 tot 6400 leg je donkere omgevingen gemakkelijk vast. De witbalans van deze camera is geoptimaliseerd voor het maken van onderwaterfoto’s.
Roodtinten worden toegevoegd om de foto’s natuurgetrouwer te laten ogen. Met de 6 LED-lampjes rondom de lens verlicht je onderwateronderwerpen voor macro-foto’s tijdens het snorkelen. Zo voorkom je dat de camera een schaduw creëert op je onderwerp tijdens het fotograferen.
De camera is in staat om een glimlach te herkennen. Wanneer de camera iemand ‘ziet’ lachen, ontspant deze automatisch de sluiter. Daarentegen is een minpunt van de Ricoh WG-80 dat deze geen zoeker heeft. Maar daartegenover staat wel de flash on/off mode. Door deze modus hoef je je tijdens het snorkelen geen zorgen te maken of je flitser aanstaat, de camera maakt namelijk een foto met flits en een foto zonder flits.
De bedieningsknoppen spreken voor zich en zitten op een logische plek. Echter zitten de knoppen vrij dicht op elkaar en zijn ze compact. Hierdoor is de camera met handschoenen aan lastiger te bedienen.
Resolutie: 16 megapixel | Beeldsensor: 1/2.3”| Diepte: 14 meter
Beste GoPro: GoPro HERO9
Voordelen:
- 4K 60 fps én 5K 30 fps
- HyperSmooth 3.0 beeldstabilisatie
- Scherm aan voor- en achterzijde
- 1080p live streaming functie
- HindSight
Nadelen:
- Raakt soms oververhit
- Touchscreen niet optimaal responsief
De GoPro HERO9 is een action camera en heeft een scherm aan de voor- en achterzijde zie je altijd wat je aan het filmen bent. Met de 23,6 megapixel sensor en 5K resolutie creëer je levensechte foto’s en video’s. Door de HyperSmooth 3.0 beeldstabilisatie houd je de horizon recht en voorkom je trillingen in je opnames.
De HyperSmooth 3.0 is dan ook niet voor niets de beste beeldstabilisatie van GoPro. Daarnaast zorgt de functie Horizon Leveling ervoor dat je beeld perfect waterpas blijft. Met de 240 frames per seconde slow-motion functie schiet je spectaculaire beelden tijdens het duiken of snorkelen. Door de wijde beeldhoek van 149 graden mis je nooit meer iets.
Ook door functies zoals HindSight en LiveBurst mis je nooit meer iets van je onderwateravontuur. Door de HindSight-functie start de opname 30 seconden vóórdat je op de opnameknop drukt. Met LiveBurst breng je foto’s tot leven door 1,5 seconden voor én na je foto op te nemen. Door deze functie heb je een uitgebreide keuze om jouw favoriete beeld uit te zoeken.
Met deze action cam is het ook mogelijk om live beelden te streamen met vrienden en familie. Zo kunnen je kennissen meegenieten van al jouw avonturen.
Resolutie: 20 megapixel | Beeldsensor: 1/2.3”| Diepte: 10 meter
Beste professionele: Sealife Micro 3.0 Pro 5000
Voordelen:
- Ergonomische camera
- 4K opname
- Vijf Land & Sea-scènemodi
- JPEG en RAW
- 100 graden groothoeklens
Nadelen:
- Geen GPS
- Vrij groot door de lampen
- Prijzig
De SeaLife Micro 3.0 Pro 5000 is een professionele onderwatercamera die geschikt is om te duiken. Hij is makkelijk bedienbaar door de drie grote knoppen, welke ook te bedienen zijn met duikhandschoenen. Met het ingebouwde 64 GB geheugen maak je duizenden foto’s of schiet je uren video’s tijdens het duiken of snorkelen.
Een grote plus is dat de batterij de hele dag mee gaat. Met de ingebouwde wifi deel je je foto’s en video’s gemakkelijk. De twee Sea Dragon 2500F lampen zijn samen goed voor 5000 lumen. Deze twee professionele lampen zorgen voor optimale en gelijkmatige belichting van alle onderwateronderwerpen tijdens het duiken.
Door de 100 graden groothoeklens breng je alles in beeld terwijl je dicht bij een onderwerp bent. Met de handmatige witbalans pas je de kleuren aan aan de wateromstandigheden waarin je je bevindt. Ook de ingebouwde 5 scènemodi dragen bij aan het schieten van een perfect plaatje onder water.
De camera beschikt over twee roodfilters voor in blauw water, en een filter speciaal voor groen water. Helaas ontbreekt een GPS-signaal, waardoor je achteraf niet weet waar je de foto’s precies hebt gemaakt.
Resolutie: 16 megapixel | Beeldsensor: Sony CMOS | Diepte: 60 meter
Beste budget: Aquapix W3048-I Edge
Voordelen:
- Frontscherm
- 16x digitale zoom
- 4K film
Nadelen:
- Waterdicht tot slechts 3 meter
- 10 fps bij 4K video
- Lage ISO (100/200/400)
De Aquapix W3048-I Edge is de beste budget onderwatercamera op dit moment. Wat deze budgetcamera zo uniek maakt is dat deze voorzien is van twee displays. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant zie je precies wat je vastlegt door de duidelijke displays.
Naast het vastleggen van de onderwaterwereld is deze camera daarom ook uitermate geschikt voor onderwaterselfies. Helaas deel je je selfies niet gelijk met je vrienden, er is namelijk geen bluetooth of wifi aanwezig.
Met de 13 megapixel sensor leg je foto’s tot een maximale resolutie van 48 megapixels vast. Heldere foto’s tijdens je vakantie of snorkeltrip zijn hiermee gegarandeerd. De bedieningsknoppen van deze onderwatercamera spreken voor zich en staan ver genoeg uit elkaar.
De camera is waterdicht tot slechts 3 meter diep, maar voor deze prijs hadden we ook niet meer verwacht. Daardoor is deze camera minder geschikt voor professionele duikers.
Resolutie: 13 megapixel | Beeldsensor: 1/2.3“ | Diepte: 3 meter
Beste kind: Vtech KidiZoom Action Cam HD Camera
Voordelen:
- Licht gewicht (360 gram)
- Verschillende leerzame spellen
- Extra accessoires zoals groothoe
Nadelen:
- Resolutie van 1280 x 720
De beste onderwatercamera voor kinderen is de Vtech KidiZoom Action Cam HD. Deze waterdichte action cam is perfect voor kinderen tussen de 5 en 12 die graag hun onderwateravonturen vast willen leggen. Naast dat het een waterdichte camera is, bevat de camera ook meerdere spellen waarmee kinderen zich kunnen vermaken.
De Vtech KidiZoom Action Cam geeft kinderen het gevoel dat ze foto’s en video’s maken met een ‘echte’ camera. Ze kunnen zelfs de lens verwisselen naar een groothoeklens. Een andere bijkomstigheid is dat de camera ongeveer een dag mee gaat. Zo kan je kind zich de hele dag vermaken met de action cam.
Vergeten om de camera uit te schakelen? Geen probleem, de camera schakelt automatisch uit. Een minpunt van deze camera is dat deze een lagere resolutie heeft. Maar we hadden ook geen hoge resolutie verwacht voor deze prijs. Echter doet de resolutie van de foto’s en video’s er voor kinderen vaak toch niet toe.
Waar op letten
Om onderwatercamera’s te vergelijken zijn er enkele factoren waar je aan moet denken. Je kan hier uitgebreid over lezen in onze koopgids.
Je moet alvast rekening houden met de diepte waarop de camera waterdicht is. Bedenk voordat je een waterdichte camera aanschaft tot welke diepte je de camera wilt gaan gebruiken.
Tijdens het uitzoeken van een waterdichte camera is ook de IP-certificering van de camera belangrijk. De IP-certificering geeft aan hoe stof- en waterbestendig de camera is. Waterdichte camera’s zijn vaak ook schokbestendig.
Tot slot is de beeldkwaliteit van de camera van belang. Het aantal pixels geeft de resolutie van een digitaal beeld aan. Hoe meer megapixels, hoe hoger de resolutie van de foto. De beeldsensor heeft invloed op het beeldformaat, de resolutie, de scherptediepte, en het dynamisch bereik. Camera’s met beeldstabilisatie zorgen ervoor dat het beeld stabiliseert terwijl je een foto maakt.