De beste crème tegen pigmentvlekken kiezen, dat doe je door je keuze af te stemmen op de noden van jouw huid. Wij namen de proef op de som en kozen de beste anti-pigmentvlekken crèmes voor acht verschillende categorieën. Op die manier kan je een gerichte keuze maken en geniet je straks opnieuw van een heldere, egale huid dankzij een goede crème. Last van hyperpigmentatie, lees hier verder om de beste crème tegen pigmentvlekken te vinden.
Onze selectie
- Beste prijs-kwaliteit: Biodermal Crème SPF 15 bij Bol.com
- Beste voor gezicht: Eucerin Dagcrème SPF 30 bij Bol.com
- Beste budget: Nivea Cellular Luminous SPF 50 bij Bol.com
- Beste voor gevoelige huid: La Roche-Posay Pigmentclar SPF 30 bij Bol.com
- Beste met retinol: CeraVe Resurfacing Retinol Serum bij Bol.com
- Beste met vitamine C: Paula’s Choice Super Antioxidant Concentrate Serum bij Bol.com
- Beste voor donkere huid: The Ordinary Azelaic Acid Suspension 10% bij Bol.com
- Beste zonder hydrochinon: Louis Widmer Pigmacare Skin Tone Balance Serum bij Bol.com
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Biodermal Crème SPF 15
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Werkt ook tegen zwangerschapsmasker
- pH huidneutraal
- Vegan en cruelty-free
- SPF-sterkte is niet voldoende om zonder extra zonnecrème te gebruiken
- Werkt niet snel
- Niet parfumvrij
Wie houdt van no-nonsense skincare is bij het Nederlandse Biodermal al sinds 1975 aan het juiste adres. Het merk heeft voor bijna elk huidprobleem en -type een geschikt cruelty-free product. Hun pigmentvlekken crème heeft volgens onze test de beste prijs-kwaliteitverhouding.
Deze betaalbare vegan gezichtscrème werkt zowel behandelend als preventief. Het melkzuur en madeliefjesextract bestrijden pigmentvlekken, waaronder die tijdens de zwangerschap, op een milde manier. Daarnaast zit er zonnebescherming in het product verwerkt, die je huid helpt te beschermen tegen verdere schade. De SPF is echter zo laag dat we toch aanraden om ‘m te combineren met een zonnecrème met hoge factor.
Voor je deze crème begint te gebruiken, ben je je er best van bewust dat hij geen snelle werking heeft. Je moet het gebruik ervan enkele weken lang volhouden om resultaten te zien. Maar eens ze er zijn, merk je dat de pigmentvlekjes blijvend vervagen. De substantie is bovendien aangenaam en trekt snel in.
Actieve ingrediënten: Melkzuur en madeliefextract | Vegan: Ja | Cruelty-free: Ja | Inhoud: 50 ml
Beste voor gezicht: Eucerin Dagcrème SPF 30
- Hoge zonnebeschermingsfactor
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Niet vet
- Pompsysteem
- SPF 30
- Niet cruelty-free
- Geparfumeerd
Eucerin is een skincare merk dat gebruikmaakt van wetenschappelijk onderzoek om verschillende specifieke huidproblemen aan te pakken. Ook tegen pigmentvlekken heeft Eucerin een dagcrème ontwikkeld. Deze anti-pigment dagcrème met SPF 30 kwam als beste uit onze test in de categorie ‘beste crème tegen pigmentvlekken voor gezicht’. Ben je op zoek naar een extra krachtig product, dan kan je ook deze ampullen van Vichy proberen.
De dagcrème maakt gebruik van thiamidol, een stof die op twee vlakken werkt tegen hyperpigmentatie. Ten eerste vermindert het de aanmaak van melanine. Ten tweede helpt het ervoor te zorgen dat donkere vlekjes niet meer terugkomen. De crème heeft bovendien zonnebeschermingsfactor SPF 30, wat in principe voldoende hoog is, tenzij voor mensen met een heel lichte huidtint.
Gebruikers zijn vooral te spreken over hoe licht de anti-pigmentvlekken crème is. Hij voelt niet vet aan en trekt vlot in. Daardoor doet hij prima dienst als basis voor make-up. Daarnaast is het pompsysteem een voordeel. Het is niet enkel hygiënisch, het zorgt ook voor een makkelijke dosering. De crème is echter wel geparfumeerd. Sommige testers appreciëren dit, maar andere reageren er allergisch op.
Actieve ingrediënten: Thiamidol | Vegan: Nee | Cruelty-free: Nee | Inhoud: 50 ml
Beste budget: Nivea Cellular Luminous SPF 50
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Matte finish
- Pompsysteem
- SPF 50
- Niet cruelty-free
- Geparfumeerd
Ook als je niet te diep in de buidel wil tasten, is er voor jou een goede anti-pigmentvlekken crème op de markt. Uit onze test kwam naar voren dat je met dit betaalbare exemplaar van Nivea mooie resultaten kan boeken.
Het hoofdingrediënt van deze gezichtscrème is het door Nivea gepatenteerde ‘luminous630’, een stof die een tweevoudige werking biedt op celniveau. Ten eerste vermindert ze bestaande hyperpigmentatie en ten tweede voorkomt ze de vorming van nieuwe vlekjes. Daarnaast bevat de crème ook hyaluronzuur, een sterk hydraterend ingrediënt, en vitamine E. Die laatste stof helpt je huid te beschermen tegen schadelijke zonnestralen, al vervangt ze natuurlijk in geen geval zonnecrème.
Voor een budgetvriendelijk product heeft deze crème best veel factoren waar gebruikers erg tevreden mee zijn. Zo is hij bijvoorbeeld verrijkt met SPF 50, een hoge zonnebeschermingsfactor. Daarnaast wordt hij geleverd in een hygiënische verpakking met pompsysteem. Tot slot biedt hij een matte finish aan je huid, waardoor je hem ook comfortabel kunt dragen in de zomer.
Actieve ingrediënten: Luminous630, hyaluronzuur en vitamine E | Vegan: Nee | Cruelty-free: Nee | Inhoud: 40 ml
Beste voor gevoelige huid: La Roche-Posay Pigmentclar SPF 30
- Hoge zonnebeschermingsfactor
- Pakt ook hyperpigmentatie door littekens aan
- Hypoallergeen
- SPF 30
- Niet cruelty-free
- Niet parfumvrij
Heb je te kampen met een gevoelige huid in combinatie met andere huidproblemen, dan is La Roche-Posay een geschikt merk. Het is namelijk specifiek gericht op de gevoelige huid. Deze hypoallergene crème werkt op een grondige manier in op hyperpigmentatie zonder je huid verder te irriteren.
De La Roche-Posay Pigmentclar SPF 30 maakt gebruik van drie hoofdingrediënten. Het eerste is LHA, een zuur dat je huidtextuur verbetert en dode huidcellen helpt te verwijderen. Het tweede is niacinamide, dat pigmentvlekken aanpakt, maar ook beschermt tegen zonneschade. Het derde is PHE-resorcinol, een stof met depigmenterende eigenschappen. Daarnaast heeft de crème zonnebeschermingsfactor 30, wat voor de meeste mensen voldoende is.
Uit onze test blijkt dat deze crème vlotjes intrekt en aangenaam aanvoelt op de huid. Na enkele weken trouw smeren vervagen oude pigmentvlekjes en komen er amper nieuwe bij. Ook hyperpigmentatie veroorzaakt door littekens, bijvoorbeeld van acne, wordt doeltreffend aangepakt door dit product.
Actieve ingrediënten: LHA, niacinamide en PHE-resorcinol | Vegan: Nee | Cruelty-free: Nee | Inhoud: 40 ml
Beste met retinol: CeraVe Resurfacing Retinol Serum
- Pompsysteem
- Niet-comedogeen
- Trekt vlot in
- Pakt ook hyperpigmentatie door littekens aan
- Parfumvrij
- Duur
- Niet cruelty-free
- Geen SPF
Gezichtscrèmes met retinol hebben tal van voordelen. Ze gaan lijntjes tegen en stimuleren de aanmaak van collageen, een stof die je huid stevig maakt. Maar retinol bewijst ook zijn nut als het om hyperpigmentatie gaat doordat het de celvernieuwing stimuleert. Het beste product tegen pimentvlekjes, want technisch gezien is het een serum en geen crème, is volgens onze tests dit exemplaar van CeraVe.
Naast retinol zitten er drie andere actieve ingrediënten in dit serum: ceramiden, zoethoutextract en niacinamide. Ceramiden, vetten die ook van nature voorkomen in je huid, beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Zoethoutextract is een anti-inflammatoire stof. Dat betekent dat ze ontstekingsremmend werkt. Zoethoutextract bestrijdt actief donkere vlekjes en verkleuringen als gevolg van acnelittekens. Tot slot mag ook niacinamide niet ontbreken. Zoals je misschien al wist, kan die stof onder meer oppervlakkige huidverkleuringen aanpakken.
Deze anti-pigmentvlekken crème, of serum, is een favoriet van veel skincare fans. Veel testers merken meteen de hygiënische pompverpakking op, die niet enkel handig, maar ook noodzakelijk is om de retinol niet te doen oxideren. Daarnaast is het snel duidelijk dat je niet veel product nodig hebt om het gewenste effect te bereiken. Het serum trekt snel in en kan als basis dienen voor make-up. We vinden het wel jammer dat er geen zonnebescherming is verwerkt in dit product. Combineer het dus zeker nog met een zonnecrème met hoge factor.
Actieve ingrediënten: Retinol, ceramiden, zoethoutextract en niacinamide | Vegan: Nee | Cruelty-free: Nee | Inhoud: 30 ml
Beste met vitamine C: Paula’s Choice Super Antioxidant Concentrate Serum
- Snelle werking
- Pompsysteem
- Trekt vlot in
- Parfumvrij
- Cruelty-free
- Duur
- Geen SPF
Paula’s Choice is een skincare merk dat volop inzet op wetenschap om zijn producten steeds beter te maken. Het gamma bevat uiteraard ook producten om hyperpigmentatie te bestrijden, waaronder dit serum. Het werkt tegelijk ook in op andere tekenen van huidveroudering zoals een droge huid en huidverslapping.
Het duidelijke hoofdingrediënt van dit serum is vitamine C. Dat is een stof die je beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals uv-stralen. Een tweede belangrijk ingrediënt is vitamine E, dat een vergelijkbare functie heeft. In combinatie met vitamine C is het echter bewezen dat vitamine E pigmentvlekken effectief verlicht. Een laatste steringrediënt is Q10, een krachtige antioxidant.
Dit geconcentreerde serum van Paula’s Choice is niet goedkoop, maar trouwe gebruikers vinden het de prijs waard om twee redenen. Ten eerste heb je er niet veel van nodig en ten tweede werkt het sneller dan de meeste andere producten tegen hyperpigmentatie. Het hygiënische en handige pompsysteem zorgt er bovendien voor dat je niet te veel gebruikt.
Actieve ingrediënten: Vitamine C, vitamine E en Q10 | Vegan: Niet duidelijk | Cruelty-free: Ja | Inhoud: 30 ml
Beste voor donkere huid: The Ordinary Azelaic Acid Suspension 10%
- Pakt ook hyperpigmentatie door littekens aan
- Egaliseert je huidstructuur
- Matte finish
- Parfumvrij
- Vegan en cruelty-free
- Tamelijk dikke consistentie
- Geen SPF
Hyperpigmentatie op de donkere huid kan intenser en moeilijker aan te pakken zijn dan op lichtere huidtypes. Dat komt doordat een donkere huid sowieso al meer melanine bevat. Een crème met een krachtige werking in combinatie met een goede zonnebescherming is daardoor geen overbodige luxe. Onze test wijst uit dat dit product van The Ordinary de beste keuze is.
Deze anti-pigmentvlekken crème bevat een hoge concentratie aan azelaïnezuur, azelaic acid in het Engels. Het is een mild zuur dat meestal niet irriteert, maar wel actief verkleuringen bestrijdt. Het pakt hyperpigmentatie als gevolg van schadelijke invloeden van buitenaf en als gevolg van acnelittekens aan. Bovendien maakt het de structuur van je huid opnieuw gladder.
Deze crème kan je enkel ‘s avonds aanbrengen, maar voor een snellere werking kan je ervoor kiezen om hem ook ‘s ochtends te smeren. Hij geeft een matte finish, waardoor hij prima dienst doet als basis voor make-up. Sommige testers merken op dat de crème aan de dikke kant is, waardoor hij niet zo makkelijk uitsmeert. Dat kan je verhelpen door hem als laatste stap in je skincare routine aan te brengen, dus na je dagcrème, of door hem wat te verdunnen met je dagcrème.
Actieve ingrediënten: Azelaïnezuur | Vegan: Ja | Cruelty-free: Ja | Inhoud: 30 ml
Beste zonder hydrochinon: Louis Widmer Pigmacare Skin Tone Balance Serum
- Werkt ook tegen rimpels
- Niet geparfumeerd
- Vegan en cruelty-free
- Kan de ogen irriteren
- Geen SPF
Elders in dit artikel kan je lezen dat het gebruik van hydrochinon in producten tegen pigmentvlekken omstreden is. Heb je een gevoelige huid, heb je geen zin om het gebruik van een crème heel langzaam op te bouwen of gebruik je om een andere reden liefst geen hydrochinon, dan is dit Pigmacare Serum van Louis Widmer een goed alternatief.
Dit serum, het heeft dus niet de consistentie van een crème, richt zich op hyperpigmentatie en huidstructuur. Daarnaast werkt het hydraterend zonder een vet residu achter te laten. De hoofdingrediënten zijn vitamine C en niacinamide, ook wel vitamine B3 genoemd, antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen die pigmentvlekjes niet enkel helpen te bestrijden, maar ze ook voorkomen. Het serum is niet geparfumeerd, maar er is wel een licht geparfumeerde variant te koop.
Testers zijn te spreken over het feit dat dit serum zo licht is en zo vlotjes intrekt. Bovendien heb je niet veel nodig om resultaat te boeken. Als je het ‘s ochtends en ‘s avonds trouw gebruikt, merk je na twee maanden een opvallend verschil. Vermijd wel je oogcontouren als je het serum aanbrengt. Het zou je ogen kunnen irriteren, zeker ‘s nachts.
Actieve ingrediënten: Niacinamide en vitamine C | Vegan: Ja | Cruelty-free: Ja | Inhoud: 30 ml
Tot zover onze selectie van de beste crèmes tegen pigmentvlekken. Bescherming is hier het belangrijkste, kijk ook uit voor een goede zonnecrème, of ga voor een moisturizer met SPF.
Waar op letten bij het kopen van een crème tegen pigmentvlekken?
Actieve ingrediënten
Van bepaalde stoffen is het geweten dat ze actief pigmentvlekken behandelen. Staan die hoog op de ingrediëntenlijst van je gekozen crème, dan weet je dat je een krachtig product in handen hebt. Ten eerste is vitamine C een prima stof om hyperpigmentatie tegen te gaan. Je kan voor een vitamine C serum kiezen, maar het kan ook werken in een crème, al dan niet in combinatie met andere ingrediënten.
Arbutine is een andere werkzame stof tegen pigmentvlekken. Ga liefst op zoek naar een concentratie rond de 5%. Niacinamide, een alleskunner in de skincare wereld, is nog zo’n krachtpatser tegen pigmentvlekken. Daarnaast pakt het ook acne, grove poriën en ontstekingen aan. Fruitzuren zijn ook een prima keuze als je hyperpigmentatie wilt verminderen. Vooral glycolzuur doen het goed, maar je hebt wel een hoge concentratie nodig.
Retinol doet het tot slot niet enkel goed tegen rimpels, maar heeft ook al zijn nut bewezen als het op pigmentvlekken aankomt. Je gebruikt het wel best in combinatie met een zonnebescherming met hoge factor. Anders kan het averechts werken en zelfs meer schade veroorzaken.
Hydrochinon
Naast bovenstaande ingrediënten vind je soms ook hydrochinon terug in producten tegen pigmentvlekken. Hoewel dit een stof is die ervoor zorgt dat je huid minder pigment aanmaakt, is het gebruik ervan omstreden. Hydrochinon kan je huid namelijk irriteren en uitdrogen, zeker als je het gebruik ervan niet rustig opbouwt. Als je het onverantwoord en in extreem grote hoeveelheden zou gebruiken, zou het ook kankerverwekkend kunnen zijn, al is dat niet bewezen.
Als je het correct gebruikt, is er echter geen probleem en kan het een efficiënte stof zijn om pigmentvlekjes te bestrijden. Gebruik het ten eerste nooit zonder hoge bescherming tegen de zon. Gebruik het ten tweede ook niet langer dan een halfjaar onafgebroken. Bouw het ten derde rustig op. Twee keer per week is in het begin ruim voldoende om je huid te laten wennen.
Prestaties
Bij het gebruik van crèmes tegen pigmentvlekken zijn er enkele zaken die je in je achterhoofd moet houden. Hieronder enkele voorbeelden.
Van producten tegen hyperpigmentatie is het geweten dat ze niet instant werken. Je moet ze minstens enkele weken gebruiken voor je kan beoordelen of ze het gewenste effect hebben. Doen ze na zes weken nog niets, dan kan je best opteren voor een andere crème.
Een hogere concentratie van het actieve ingrediënt of de actieve ingrediënten betekent meestal dat ze een krachtiger werking hebben, maar ook dat ze meer potentieel hebben om je huid te irriteren. Gebruik ze voorzichtig en bouw rustig op. Blijft je huid gevoelig, kies dan voor een product met een lagere concentratie van de werkzame stof of ga voor een ander ingrediënt.
Hoe ontstaan pigmentvlekken in het gezicht?
Pigmentvlekken in het gezicht, ook wel hyperpigmentatie genoemd, worden veroorzaakt door een teveel aan melanine. Dat is een stof die het pigment van je haar en huid bepaalt. Pigmentvlekken ken je bijvoorbeeld in de vorm van sproeten, donkere littekens en zonnevlekken. Zo’n overproductie van melanine heeft op zijn beurt ook verschillende mogelijke oorzaken.
Ten eerste kan de zon schade berokkenen. Een te grote blootstelling aan uv-stralen is nefast voor je melanineproductie. Ten tweede kan luchtvervuiling een grote rol spelen. Het kan vrije radicalen, die hyperpigmentatie veroorzaken, boosten. Een derde oorzaak is bij je hormoonhuishouding te zoeken. Door een zwangerschap of het gebruik van bepaalde anticonceptiemiddelen kan je last krijgen van pigmentvlekken. Tot slot ontstaat hyperpigmentatie soms als gevolg van beschadiging aan je huid, na een wondje. Die verkleuring zie je bijvoorbeeld heel duidelijk bij littekens.
Wat kun je doen tegen pigmentvlekken?
Pigmentvlekken kan je gedeeltelijk voorkomen, maar je kan ze gelukkig ook bestrijden als ze al aanwezig zijn. Om pigmentvlekken te voorkomen, is het belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon. Investeer daarom in een goede zonnecrème met hoge factor, die je dagelijks trouw smeert. Er bestaan bovendien ook al goede dagcrèmes met een SPF. Probeer zoveel mogelijk uit rechtstreeks zonlicht te blijven en draag wanneer je kan een beschermend hoofddeksel.
Een tweede goede manier om pigmentvlekken te helpen voorkomen is om je huid regelmatig te exfoliëren. Dat kan door voorzichtig te scrubben of een chemische peeling te gebruiken. Om bestaande pigmentvlekken aan te pakken, kunnen peelings ook wonderen doen. Die zijn dan dikwijls iets sterker dan de peelings die je gebruikt om hyperpigmentatie te voorkomen. Daarnaast bestaan er crèmes met actieve ingrediënten die de vlekjes bestrijden. Denk maar aan fruitzuren, vitamine C en salicylzuur.