Scroll Top
beste micro SD kaart 2020

De 8 beste micro SD-kaarten van 2023

Onze favoriete keuze is de Samsung Evo Plus

De beste micro SD-kaarten beschikken over veel opslagruimte en een hoge schrijfsnelheid. Je kan ze gebruiken voor het opslaan van foto’s of video’s op je fotocamera, dashcam, action camera en drone. Maar ze kunnen ook gebruikt worden om de opslagruimte van een smartphone, Nintendo Switch, tablet of e-reader uit te breiden.

Maar er zijn heel wat micro SD-kaarten op de markt en de benoemingen kunnen verwarrend zijn. Hoe weet je nu of je een V30, U1, Class 10 of een UHS-II klasse nodig hebt? Wij helpen je verder door de verschillen uit te leggen en een duidelijk overzicht te geven.

Wij hebben onderzoek gedaan naar micro SD-kaarten van Samsung, Sandisk en Lexar. Hierbij hebben we rekening gehouden met de opslagruimte, leessnelheid, schrijfsnelheid en duurzaamheid. Lees hieronder verder om de beste micro SD-kaart voor jouw toestel te vinden.

Onze selectie micro SD-kaarten

Beste voor smartphone: Samsung Evo Plus

Voordelen:

  • Budgetvriendelijk
  • Uitstekende duurzaamheid
  • Lange garantieperiode

Nadelen:

  • 64GB model minder performant

De Samsung Evo Plus is van alle markten thuis. Vanaf 128 GB (de 64 GB editie heeft mindere specificaties) heeft de kaart een U3/V30 rating. Dit garandeert een stabiele schrijfsnelheid van minstens 30 MB/s geschikt voor opname van 4K video en voor fotograferen in hoge resolutie. De leessnelheid bedraagt 130 MB/s, dus gemaakte foto’s en video’s kunnen erg vlot opgeroepen worden.

Daarnaast beschikt hij ook over de A2 kwalificatie. Dat betekent dat hij zich erg goed integreert in de smartphone of tablet waarin ze geïnstalleerd is. Het extern geheugen presteert dan bijna even goed als het interne geheugen op je smartphone. Apps geïnstalleerd op de micro SD-kaart winnen drastisch aan snelheid ten opzichte van A1-gecertificeerde kaarten. Ook wordt de kaart standaard met een SD-adapter geleverd. Mocht je de kaart met een laptop willen gebruiken, of als back-up gebruiken voor je spiegelreflexcamera, dan kan dat zonder problemen.

Beste voor Nintendo Switch: Sandisk Extreme Micro

Voordelen:

  • Officieel goedgekeurd door Nintendo
  • Best mogelijke gameprestaties
  • 30 jaar garantie

Nadelen:

  • Iets duurder dan vergelijkbare kaarten

Deze kaart is officieel goedgekeurd als micro SD-kaart bij uitstek voor de Nintendo Switch, en z’n prestaties tonen waarom. Deze kaart garandeert de absoluut snelste laadtijden, hetgeen nuttig is aangezien games steeds groter en ingewikkelder worden. Kiezen voor deze kaart is kiezen voor future-proofing, je zorgt ervoor dat je ten volle van je Switch kunt blijven genieten in de komende jaren. De Switch heeft veel kleine games ter beschikking met groottes rond de 15 GB, maar enkele essentiële titels vragen 50 GB aan ruimte. Gaan voor een van de hogere opslagcapaciteiten (256 of 512 GB) is dus zeker niet overdreven.

Een bijkomend voordeel is dat er 30 jaar garantie gegeven wordt. Mocht er dus onverhoopt iets misgaan, kan je op kosteloze vervanging rekenen tot de Nintendo Switch hopeloos verouderd is. Vergeleken met concurrerende modellen is deze kaart de best presterende, maar ook de duurste. De Sandisk Ultra komt in de buurt qua prestaties, maar als je absoluut de beste micro SD-kaart voor je Switch wilt is dit de juiste keuze.

Beste voor camera: Samsung Evo Select

Voordelen:

  • Specificaties vergelijkbaar met hogere prijsklasse
  • Enorm voordelig
  • Duurzaam

Nadelen:

  • Slechts 2 opslaggroottes beschikbaar

De Samsung Evo Select is een goede micro SD-kaart voor je compactcamera of systeemcamera . Camera’s werken meestal met full-size SD-kaarten die hogere snelheden kunnen bereiken. De Samsung Evo Select slaagt erin om die prestaties te evenaren.

Deze kaart biedt U30 specificatie ongeacht de gekozen opslaggrootte, dat betekent een minimumschrijfsnelheid van 30 MB/s. Vooral indrukwekkend hier is de maximum schrijfsnelheid van 90 MB/s. Dat cijfer kan immers ook teruggevonden worden bij de snelste kaarten op de markt, die doorgaans minstens dubbel zo duur zijn. Op het vlak van leessnelheid moet hij met 100 MB/s toch de duimen leggen vergeleken met de allersnelste modellen. Schrijfsnelheid is echter de belangrijkste factor bij het vastleggen van beeldmateriaal, leessnelheid is eerder belangrijk bij het oproepen van reeds gemaakte beelden.

Met deze kaart kan je hoogkwalitatieve stille en bewegende beelden zowel uiterst snel vastleggen als oproepen (4K 60 fps is geen probleem). De Evo Select reeks heeft uitstekende beschermende eigenschappen: de kaart is waterbestendig, röntgenbestendig, temperatuurbestendig en magneetbestendig.

Beste voor dashcam: Samsung Pro Endurance

Voordelen:

  • Ontwikkeld voor barre omstandigheden
  • Belooft 43.800 uur aan operatietijd
  • Competitieve prijs

Nadelen:

  • Beperkte opslaggroottes beschikbaar

De Samsung Pro Endurance behoort tot de niche van micro SD-kaarten die speciaal voor onontbeerlijke omstandigheden ontworpen zijn. Dit is dus een uitstekende kaart om te gebruiken in toestellen die vaak of altijd buiten gebruikt worden, goed of slecht weer. Dashcams, bewakingscamera’s en slimme deurbellen zijn dus de toestellen die het meeste baat hebben bij deze micro SD-kaart. De Samsung Pro Endurance heeft z’n waarde bewezen en kan functioneren in temperaturen van -25°C tot 85°C en is waterbestendig, röntgenbestendig, temperatuurbestendig en schokbestendig.

De uitschieter onder de eigenschappen van deze kaart is dat ze 43.800 uren operatietijd belooft. Omgerekend is dat 5 jaar aan beeldmateriaal alvorens de kaart suboptimaal begint te presteren. Om deze claim kracht bij te zetten biedt Samsung ook een garantie van 5 jaar. De kleinere kant van deze optie is dat de kaart een maximumgrootte heeft van 128 GB. Als je in hoge resolutie video opneemt raakt het geheugen dus best snel vol. Door de U1 certificatie zijn 4K 30 fps opnames het hoogst haalbare.

Beste voor GoPro of drone: Lexar Professional 1066x

Voordelen:

  • Lexar kwaliteitsgarantie
  • Ontwikkeld voor action cameras en drones
  • Opslaggrootte tot 512 GB

Nadelen:

  • Prijzig

Deze micro SD kaart is ontworpen voor het gebruik in action cameras en drones en is dus erg stevig gebouwd. Gelukkig worden voor die robuustheid geen toegevingen gedaan op het vlak van snelheid: elke versie van de kaart heeft U3/V30 dus kan vlot met 4K 60 fps video overweg. De opslaggroottes beschikbaar voor deze kaart dekken een brede waaier: de kaart bestaat in 64, 128, 256 en 512 GB.

Ook wordt er een SD-adapter meegeleverd voor gemakkelijke bestandstransfer naar een laptop of gebruik in een camera. Lexar is als merk gespecialiseerd in het maken van opslagmedia voor fotografie en videografie op professioneel niveau, veel gebruikers in deze sector lopen hoog met hun producten op. De schrijfsnelheid is dan ook bijzonder hoog, een maximum van 120 MB/s wordt geadverteerd, gepaard met een max leessnelheid van 160 MB/s. Deze rekenkracht wordt wel doorgerekend, de Lexar is een vrij prijzige optie vergeleken met gelijkaardige kaarten.

Beste voor Raspberry Pi: Sandisk Extreme Pro

Voordelen:

  • Beste benchmark-resultaten
  • Lange garantie
  • Bijzonder tevreden gebruikers

Nadelen:

  • Prijzig

De Sandisk Extreme Pro is ook voor de Raspberry Pi de beste micro SD-kaart. Deze kaart biedt U30/V30 specificatie ongeacht de gekozen opslaggrootte, dat betekent een minimumschrijfsnelheid van 30MB/S. Vooral indrukwekkend hier zijn de maxima: de maximum leessnelheid ligt op 170MB/S en de maximum schrijfsnelheid op 90 MB/S. Deze specificaties vertalen zich naar een erg vlotte gebruikerservaring, en topscores in verscheidene benchmarks.

De Extreme Pro is voorzien van een levenslange garantie, dus je kan er met een gerust hart mee aan de slag. Het enige nadeel is dat deze kaart naar de standaarden van een Raspberry Pi project nogal kostelijk is. Voor de prijs moet je je echter wel geen zorgen maken over ondermaatse prestaties of het vroegtijdig falen van de kaart.

Beste hoge opslagcapaciteit: Sandisk Ultra

Voordelen:

  • Veel verschillende opslaggroottes
  • Budgetvriendelijk
  • Goede SD kaart voor zowel smartphone/ tablet als Switch

Nadelen:

  • Kwetsbaar

Deze micro SD-kaart biedt een ongeziene weelde aan opslagruimte. Het 400 GB model is algemeen geliefd omdat het grote opslag gemakkelijk beschikbaar en betaalbaar maakt. Opslaggrootte neemt wel duidelijk prioriteit over snelheid bij deze kaart. De kaart heeft snelheidsklasse U1, dit betekent dat ze kan dienen op 1080p full HD video op te nemen, maar niet meer dan dat. Voor bestandsopslag en dergelijke is het echter ook een uitstekende kaart. De max schrijfsnelheid is 90 MB/s, maar het minimum is 10 MB/s, hetgeen eerder laag is. De maximum leessnelheid is 100 MB/s.

Ondanks de specificaties op paper presteerde deze kaart verrassend goed in een snelheidstest met de beste SD kaart voor de Switch. Daarom bestempelen we deze kaart ook als geschikte back-up/ vervanger voor de Switch SD kaart. Het grootste nadeel dat deze kaart met zich meebrengt is dat verschillende gebruikersrecensies vermelden dat ze vrij fragiel is. Voorzichtigheid bij het installeren is dus essentieel, al is er ook een 10 jaar lange garantie waarop beroep gedaan kan worden.

Beste met USB adapter: Lexar 1000x professional

Voordelen:

  • Uitstekende connectiviteit
  • Kwalitatief
  • 4K60fps video mogelijk

Nadelen:

  • Prijzig

Dit pakket van Lexar is één van de weinigen in z’n soort. Er is bijgeleverde USB 3.0 adapter die ervoor zorgt dat on-the-go toegang tot de SD kaart via laptop gemakkelijk verloopt. De kaart is als UHS 3 gecertificeerd en heeft dus een minimum schrijfsnelheid van 30 MB/s, met een maximum van 45 MB/s. Niet meteen de beste micro SD kaart uit de lijst, maar de Lexar 1000x is zonder twijfel een goede SD kaart.

Deze specificaties maken het immers mogelijk om RAW foto’s te nemen of 4K video tegen 60fps op te nemen zonder verlies. Het gemak dat deze oplossing met zich meebrengt kost wel wat, de prijs per GB aan opslag ligt aan de hogere kant. Voor professionals die erg veel werk moeten verrichten onderweg is deze SD kaart zeker het overwegen waard. Lexar staat garant voor kwaliteit, onontbeerlijk als je ver van huis bent.

Een micro SD-kaart die wordt vastgehouden tussen twee vingers naast een SD-adapter.
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een micro sd kaart?

Opslagruimte

Wat opslagruimte betreft zijn er drie belangrijke klassen: SD, SDHC en SDXC. Deze drie verschillende types corresponderen met verschillende mogelijke opslaggroottes: SD kaarten kunnen tot 2GB aan data bevatten, SDHC kaarten gaan van 4 tot 32GB, en SDXC kaarten strekken zich van 64GB tot 2TB aan opslagruimte. Belangrijk om te weten is dat de classificatie van een SD kaart betrekking heeft op de compatibiliteit met verschillende toestellen.

Een toestel dat SDXC kaarten ondersteunt aanvaardt per definitie SDHC en SD kaarten, maar een SDXC kaart zal alleen maar werken in een SDXC-compatibel toestel. De meeste apparaten die na 2010 gemaakt zijn maken ondersteunen SDXC, maar het kan toch geen kwaad om te checken, mocht het toestel enkel lagere specificaties ondersteunen zal de SDXC kaart immers onbruikbaar zijn.

Snelheid

De snelheidsklasse van een SD kaart geeft informatie over de minimum schrijfsnelheid van die kaart. Er zijn drie verschillende categorieën binnen die snelheidsklassen, van trager naar sneller zijn dat Speed Class, UHS Speed Class en Video Speed Class. Deze categorieën tonen de technologische evolutie van SD kaarten.

Speed Class was de origineel gebruikte snelheidsindeling, maar is ondertussen al grotendeels vervangen door UHS Speed Class (gebruikt voor SDHC en SDXC kaarten) en Video Speed Class. Die worden gebruikt voor SDHC en SDXC kaarten en kaarten compatibel met geavanceerd videofeatures respectievelijk. Speed Class heeft een onderverdeling van 1-10, het cijfer geeft weer wat de minimum schrijfsnelheid in MB/S is.

UHS heeft slechts twee onderverdelingen, weergegeven als U1 en U3 op de kaarten, die classificaties garanderen een minimumschrijfsnelheid van 10MB/S en 30MB/S. Een SD kaart zal quasi altijd zowel een Speed Class als een UHS Speed Class vermelden.

Een toestel dat geen gebruik kan maken van de UHS Speed Class zal terugvallen op de vermelde Speed Class. De Video Speed Class is onderverdeeld in V6, V10, V30, V60 en V90, ook hier geven de cijfers de minimumschrijfsnelheden weer. De vermelding van een Video Speed Class toont dat de kaart in kwestie kan omgaan met zware video-opdrachten, zoals opnemen in 4K of zelfs 8K, en het vastleggen van 360° video.

Duurzaamheid

Hoewel ze er erg breekbaar uitzien, zijn moderne micro SD kaarten erg duurzaam. Veel van de modellen van Sandisk en Samsung hebben uitgebreide water-, schok-, magneet- en röntgenbestendigheid. Samsung biedt geregeld garantieperiodes aan van 5 tot 10 jaar, Sandisk gaat zelfs tot levenslange garantie voor de Extreme productlijn.

Volgens de Sandisk productwebsite zouden alle modellen bestand zijn tegen temperaturen van -25°C tot 85°C. We raden desondanks aan om je heil te zoeken bij SD kaarten die specifiek ontwikkeld zijn voor het weerstaan van extreme omstandigheden.

beste micro sd kaart
Afbeelding: Lexar

Wat is een micro SD kaart?

Een micro SD kaart is een extern geheugen waarop je allerhande soorten media kan opslaan: foto’s, video’s, tekstbestanden, noem maar op. Je kan ze gebruiken in smartphones, e-readers, Chromebooks en tablets als uitbreiding van het ingebouwde geheugen, maar er zijn ook vele apparaten die een (micro) SD kaart als hun voornaamste of enige opslag gebruiken.

Niet alle micro SD kaarten zijn echter gelijk geschapen, er circuleren veel namaakproducten die topspecificaties beloven voor drempelprijzen, en ook veel merkloze opties van mindere kwaliteit. Een goede micro SD kaart is de investering waard, het kan het verschil zijn tussen het vereeuwigen van kostbare herinneringen of het verliezen van waardevolle data.

Wat is het verschil tussen een SD en een micro SD kaart?

Het grootste verschil tussen de twee zijn dus de afmetingen. Een SD-kaart (32 x 24 mm) is bijna dubbel zo groot als een micro SD-kaart (15 x 11 mm).

Een micro SD-kan je ook gebruiken als SD-kaart aan de hand van een SD-adapter. Een micro SD-kaart kun je daarom zowel gebruiken in toestellen met een micro SD-slot als met een gewoon SD-slot.

Wat kost een micro SD kaart?

De meeste micro SD-kaarten kosten tussen de 15 en 50 euro. De prijs die je betaalt hangt voornamelijk af van de hoeveelheid opslagruimte en de schrijfsnelheid. Wil je een micro SD-kaart kopen met een opslagruimte van 512 GB of meer dan zit je al snel boven de 100 euro.

Wil je opnames maken in 4K dan is een minimale schrijfsnelheid van 60 MB/s aangeraden. Een micro SD-kaart die geschikt is voor het maken van 4K beelden met een GoPro, fototoestel of drone kun je herkennen aan de vermelding van U3, A2 of V3.

Lexar micro SD-kaart
Afbeelding: Lexar

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 28 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 8 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, opslag, snelheid en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Computer & Laptops’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.