Veel ouders zijn op zoek naar de beste luierzalf voor geïrriteerde billetjes. Ook al geef je regelmatig een badje en haal je de beste luiers in huis, luieruitslag is iets dat bij de meeste baby’tjes voorkomt. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, maar eens de bips van je kleine lieveling geïrriteerd is dan ben je wel genoodzaakt om naar een goede luierzalf te grijpen. Sommige ouders smeren daarom zelfs preventief in de hoop dat hun baby’tje steeds zachte billetjes zal hebben.
Wij vertellen je wat kan helpen bij luieruitslag, hoe je het kan voorkomen en waar je bij de aankoop van luierzalf zeker op moet letten. Daarnaast selecteerden we ook de zeven beste luierzalfjes voor baby’s.
Onze selectie
- Beste prijs-kwaliteit: Bepanthen bij Bol.com
- Beste goedkope: Sudocrem bij Bol.com
- Beste zonder parfum: BillyBob & Pebbles Buttiezzz Intense bij Bol.com
- Beste vegan: Naïf Billencrème met Zinkoxide bij Bol.com
- Beste met zinkoxide: Galenco Luiercreme bij Bol.com
- Beste biologische: Bema Baby bij Bol.com
- Beste natuurlijke: Weleda Calendula Billenbalsem bij Bol.com
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Bepanthen baby
- Veelzijdig
- Herstellend en beschermend
- Vrij van parfum
- Voor de gevoelige huid
- Klinisch bewezen effect
- Dikkere consistentie
De meeste luiercrèmes bevatten zinkoxide en ze hebben dan ook een uitdrogende werking. De luierzalf van Bepanthen is daar een uitzondering op. De formule bestaat het grootste deel uit vetten, waaronder wolvet. Door de afwezigheid van zinkoxide werkt deze luiercrème net iets anders. In plaats van water af te stoten, legt deze zalf enkel een beschermend laagje op de huid. Dat is ideaal voor de droge huid of de gevoelige huid van je kindje. Door de specifieke samenstelling van deze formule blijft de huid ademen.
Zo kan het babyhuidje genieten van een zekere bescherming, is het beschermd en blijft de eigen herstellende kracht behouden. De aanwezige stof dexpanthenol ondersteunt het snelle herstel van de huid. Bepanthen is vrij van parfum, chemische bewaarmiddelen en kleurstoffen.
Deze crème is niet alleen goed voor de behandeling van luieruitslag. Je mag hem ook voor gevoelige plekjes zoals de ellebogen, knietjes of wangetjes gebruiken. Daarnaast kan hij ook verlichting bieden bij pijnlijke en geïrriteerde tepels (als gevolg van borstvoeding). Naar consistentie toe is deze zalf vetter en dikker dan een crème en is hij iets lastiger uit te smeren. Het herstellende effect bij luieruitslag is klinisch bewezen.
Geschikt voor: Droge huid | Inhoud: 100 gram | Vegan: Nee | Parfumvrij: Ja
Beste goedkope: Sudocrem luierzalf
- Vochtafstotend
- Dikke consistentie die goed afdekt
- Veelzijdig
- Parfumvrij
- Milde lavendelgeur
- Potje in plaats van tube
- Bevat minerale olie
Een goedkope luierzalf die je bij veel ouders thuis zal zien staan is Sudocrem of Dermocrem. De eerste vier ingrediënten van deze zalf zijn water, paraffinum liquidum, zinkoxide en paraffine. Hier worden dus minerale oliën als primaire drager gebruikt. Ze leggen een dik laagje op de huid en zorgen ervoor dat invloeden van buitenaf de huid niet kunnen binnendringen.
Verder zit er ook lanoline in. Dat is een hypoallergene stof die het natuurlijke huidvet nabootst en eveneens een beschermende laag vormt. Benzylcinnamaat en benzylbenzoaat stimuleren de regeneratie van de huid en benzylalcohol brengt verzachting bij een schrale, geïrriteerde huid. De formule is vrij van parfum en bevat natuurlijke lavendelolie die antibacterieel werkt en een milde geur toevoegt.
Sudocrem wordt door veel mama’s geroemd als effectief middel bij de aanpak van luieruitslag. Het is wel redelijk dik en niet zo makkelijk om uit te smeren. We vinden het ook niet handig dat deze luierzalf in een pot zit. Dat is net iets minder hygiënisch en minder praktisch om te gebruiken dan een tube. De formule heeft door het zinkoxide en de overige aanwezige ingrediënten een eerder uitdrogende werking. Daardoor hangt het een beetje van de uitslag en de huid af of deze zalf zal aanslaan of niet.
Geschikt voor: Droge huid | Inhoud: 60 ml | Vegan: Nee | Parfumvrij: Ja
Beste zonder parfum: BillyBob & Pebbles Buttiezzz Intense
- Handige, hygiënische spray
- Geschikt voor alle huidtypes
- Bevat zinkoxide
- Natuurlijke extracten
- Parfumvrij
- Voelt koud aan bij het aanbrengen
- Zinkoxide kan uitdrogend werken
De beste luierzalf in sprayvorm is de Buttiezz Intense Baby. De spray heeft een lichte textuur die zich makkelijk verdeelt. Dat is handig wanneer het huidje van je baby erg geïrriteerd is en het aanbrengen van luiercrème een pijnlijke aangelegenheid is. Omdat je vingers niet in contact komen met het product en alles afgesloten is verloopt het aanbrengen bovendien ook zeer hygiënisch. De formule bevat zinkoxide, wat de uitslag uitdroogt. Kamille en calendula kalmeren roodheid. De concentratie van dit product is hoog waardoor je niet veel nodig hebt om een beschermende laag aan te brengen op de huid.
Je kan het makkelijk doseren. 50 milliliter spray is voldoende voor zo’n 125 verschoonbeurten. Afhankelijk van hoe vaak je sprayt gaat het langer of minder lang mee dan een klassieke crème in een tube of potje. Maar één keer sprayen is zeker meer dan voldoende om de huid te bedekken. Er zitten geen parfum of toegevoegde geurstoffen tussen de ingrediënten. Een klein minpuntje is dat je de crème niet echt kan opwarmen door je eigen lichaamswarmte en dat de koude spray wat onaangenaam kan zijn voor je baby.
Geschikt voor: Alle huidtypes | Inhoud: 50 ml | Vegan: Nee | Parfumvrij: Ja
Beste vegan: Naïf Billencrème met Zinkoxide
- Vrij van minerale olie en parabenen
- Verzorgende plantaardige oliën
- Veelzijdig
- Bevat zinkoxide
- Niet parfumvrij
- Dunnere consistentie
- Zinkoxide kan uitdrogend werken
De beste vegan luierzalf voor baby’s is die van het merk Naïf. Het is een natuurlijke formule die vrij is van minerale oliën, parabenen, microplastics en siliconen. Deze billencrème is verrijkt met zinkoxide die de huid beschermt tegen invloeden van buitenaf. Zo krijgt luieruitslag de kans om langzaam te genezen. Dit herstelproces wordt ook nog ondersteund door de toegevoegde vitamine E en het aanwezige kamille-extract. Er zitten verder heel wat verzorgende oliën in waaronder zoete amandelolie, avocado-olie en zonnebloemolie. De Naïf billencrème bevat een hypoallergeen parfum dat voor een milde geur zorgt.
Je kan deze luierzalf niet alleen bij luieruitslag inzetten. Ook bij acné, scheeruitslag, brandwondjes en zelfs zweetvoeten biedt deze billencrème verlichting. Hij is iets dunner in consistentie dan andere klassieke luierzalfjes en laat zich goed verdelen. Je doet er goed aan om de crème even te laten intrekken en drogen voordat je de luier weer omdoet. Voor een tube van 75 milliliter betaal je wel iets meer, maar daarvoor heb je een volledig natuurlijk en vegan product dat zacht is voor je baby.
Geschikt voor: Alle huidtypes | Gevoelige huid | Inhoud: 75 ml | Vegan: Ja | Parfumvrij: Nee
Beste met zinkoxide: Galenco Luiercrème
- Makkelijk uit te smeren
- Bevat zinkoxide
- Met panthenol en vitamine E
- Milde, dermatologisch geteste formule
- Tube met handige klikdop
- Niet parfumvrij
- Zinkoxide kan uitdrogend werken
De beste luierzalf met zinkoxide is die van het merk Galenco. Het is een rijke crème met milde, hypoallergene ingrediënten die voor het grootste deel natuurlijk zijn. De formule is dermatologisch getest en werd zo ontwikkeld om de kans op allergische reacties zo klein mogelijk te houden. Zinkoxide (10 %) en talkpoeder werken vochtafstotend. Zoete amandelolie reguleert het vochtgehalte van de huid en voedt deze tegelijkertijd. Het aanwezige vitamine E complex vormt een barrière tegen externe invloeden en panthenol werkt verzorgend en beschermend. Zo wordt luieruitslag goed genezen.
Deze luierzalf met zinkoxide verzacht, beschermt en verzorgt de gevoelige huid van je baby. Hij is iets dunner in consistentie en smeert goed uit. Dit maakt hem geschikt voor dagelijks gebruik. Veel ouders gebruiken deze luierzalf eerder preventief tegen luieruitslag en bij lichte irritatie of roodheid. Voor meer uitgesproken uitslag zal je misschien naar een ander product moeten grijpen. De crème zit in een handige tube met een dopje dat open klikt. Er werd wel parfum aan de formule toegevoegd om de luierzalf een aangename geur te geven. Test dus een kleine hoeveelheid op een klein stukje huid om na te gaan of je kindje deze luiercrème verdraagt.
Geschikt voor: Gevoelige huid | Inhoud: 75 ml | Vegan: Nee | Parfumvrij: Nee
Beste biologische: Bema Baby
- Trekt snel in
- Bevat zinkoxide
- Zonder kunstmatige bewaarmiddelen
- Met biologische plantenextracten
- Geschikt voor alle huidtypes
- Zinkoxide kan uitdrogend werken
- Niet parfumvrij
De beste biologische luiercrème voor de geïrriteerde huid van je kleine spruit is Bema Baby van Bema Cosmetici. Dit Italiaanse merk zet voor de samenstelling van zijn producten in op pure en natuurlijke ingrediënten van biologische landbouw. Dat merk je ook aan de ingrediënten van deze luierzalf. Rozenwater en calendula-extract staan bekend om hun genezende en kalmerende eigenschappen. Sheaboter, zonnebloem-, olijf- en sojaolie vormen de vette, beschermende laag van deze zalf. Rijstzetmeel werkt vochtafstotend en wilgenschors heeft een antibacteriële werking.
Op volledig natuurlijke wijze kan je met deze goede luierzalf luieruitslag gaan aanpakken. Het is een relatief dunne, niet-vette zalf die snel intrekt. Hierdoor kan hij probleemloos dagelijks op de billetjes aangebracht worden. Je kan Bema Baby ook voor de verzorging en bescherming van schrale huid inzetten. De crème biedt eveneens bescherming tegen wind en koude. De luierzalf zit in een tube van 100 milliliter en is volledig vegan en parfumvrij.
Geschikt voor: Alle huidtypes | Inhoud: 100 ml | Vegan: Ja | Parfumvrij: Nee
Beste natuurlijke: Weleda Calendula Billenbalsem
- Volledig natuurlijk
- Hoogwaardige oliën en was
- Makkelijk te verdelen
- Laat geen witte laag achter
- Bevat zinkoxide
- Schroefdopje
- Zinkoxide kan uitdrogend werken
- Niet parfumvrij
De beste natuurlijke luierzalf met zinkoxide is de Calendula Billenbalsem van Weleda. Het is een formule zonder chemische toevoegingen die vrij is van parabenen en minerale olie. De consistentie is relatief vet en dun en de crème laat zich makkelijk uitsmeren. Bijen- en wolwas leggen een laagje op de huid en houden vocht buiten. De huid is beschermd, maar kan toch ademen. Amandel- en sesamolie verzorgen en hydrateren de huid.
Het aanwezige calendula-extract brengt heel snel verlichting en stimuleert het herstellende vermogen van de huid. De geur is relatief sterk en is afkomstig van het toegevoegde parfum op basis van etherische oliën. Sommige babyhuidjes reageren gevoelig op essentiële oliën. Voer dus zeker eerst een test uit om te zien of je kindje deze crème wel verdraagt.
Je kan de zalf ook gebruiken om snel verlichting te brengen bij eczeem en andere huidaandoeningen. Een klein minpuntje is dat de tube een schroefdopje heeft. Dat is in gebruik net iets minder handig dan een dopje dat je (met vette vingers) open en toe kan klikken. De prijs is aan de hogere kant, maar deze staat zeker in verhouding tot de kwaliteit van het product.
Geschikt voor: Gevoelige huid | Inhoud: 75 ml | Vegan: Nee | Parfumvrij: Nee
Tot zover onze vergelijking van de beste luierzalf voor baby’s. Heb je vaak irritatie, test dan ook andere luiers om te zien of het probleem hier ligt.
Waar op letten bij het kopen van luierzalf?
Irriterende ingrediënten
Niet elk product dat op de markt te vinden is is automatisch goed voor je baby. Dat geldt ook voor luierzalf. De beste luierzalf is vrij van schadelijke ingrediënten met een hoge kans op allergie of irritatie. Denk daarbij aan parfum en chemische bewaarmiddelen zoals benzylbenzoaat, benzyl alcohol, of BHA. Benzylbenzoaat kan ook als natuurlijk bestanddeel uit etherische olie gewonnen worden, maar ook dan kan het irriterend zijn voor de huid.
Afvalstoffen uit de petroleumindustrie, zoals paraffine en cera microcristallina zijn goedkoop. Maar niet de beste keuze voor een babyhuidje. Ook propylene glycol of PPG is een goedkoop ingrediënt dat je best vermijdt. Het dient als vochtdrager die relatief goed door de huid opgenomen wordt. Maar het kan sterke allergische reacties en eczeem veroorzaken.
Daarnaast is https://www.careforskin.nl/blogs/blog-over-huidverzorging/minerale-olie-in-cosmetica-is-dit-goed-of-slecht/minerale olie of paraffinum liquidum een stof die je ook regelmatig in verzorgingsproducten voor baby’s terugvindt. Denk maar aan bekende merken zoals Zwitsal of Bepanthen. De stof laat een zachte film achter op de huid, maar gaat daarbij niet actief hydrateren. Het kan de poriën op lange termijn verstoppen en de afvoer van afvalstoffen belemmeren. Ondanks debatten over het gebruik ervan in cosmetica, blijkt uit veelvuldig onderzoek dat minerale olie toch veilig is. Mits aan de strenge Europese kwaliteitsnormen voldaan wordt.
Beschermende ingrediënten
Een goede luierzalf of billenzalf heeft een dikke consistentie en bevat effectieve ingrediënten. Zo vormen vette ingrediënten zoals bijvoorbeeld zinkoxide, lanoline, eucerine, minerale olie of was de basis. Ze sluiten het huidoppervlak af (daarom worden ze ook occlusieven genoemd) en zorgen zo voor een beschermende barrière die luieruitslag helpt tegen te gaan.
Zinkoxide is een stof die licht uitdrogend werkt en zo geïrriteerde billetjes voorkomt omdat het water afstoot. Het komt in veel luierzalfjes voor en zorgt voor de typisch witte kleur. De concentratie van deze stof varieert sterk van product tot product. Luiercrèmes met een hoog aandeel aan zinkoxide worden met succes bij luieruitslag ingezet. Maar ze kunnen voor sommige gevoelige babyhuidjes te uitdrogend zijn.
In sommige billencrèmes wordt zinkoxide dan ook bewust weggelaten. Daar vind je dan meer plantaardige oliën en was terug die gaan zorgen voor die beschermende barrière. De nadruk ligt dan niet zozeer op het uitdrogen of afstoten van vocht. Maar eerder op het verzorgen en regenereren van de droge huid. Dit zijn crèmes die je vaak ook bij de algemene huidverzorging van je baby (en jezelf) kan inzetten.
Lanoline is op zijn beurt een stof die gewonnen wordt uit schapenwol. Het heeft een verzachtende en helende werking voor de babyhuid en zorgt voor een goede smeerbaarheid van de zalf. Plantaardige ingrediënten zoals bijvoorbeeld calendula en kamille ten slotte ondersteunen de huid bij het herstel en ze kalmeren bestaande irritatie. Ook panthenol en vitamine E ondersteunen de regeneratie van de huid.
Container
Luierzalf is verkrijgbaar in tubes en in potjes. Maar hier kunnen we al snel vermelden dat tubes aan te raden zijn. Bij de behandeling van luieruitslag moet je immers heel hygiënisch te werk gaan en ervoor zorgen dat er geen ongewenste bacteriën op de geïrriteerde huid terechtkomen. Een pot waar je steeds met je vingers in zit brengt de graad van hygiëne meteen een stuk naar beneden. Ook is het niet altijd handig om de zalf uit het potje te halen.
Met een tube kan je heel wat properder te werk gaan en goed doseren. Bij sommige zalven kan het wel zijn dat je flink moet knijpen om voldoende zalf uit de tube te krijgen. Daarnaast vind je tegenwoordig ook luierzalf in sprayvorm. Deze heeft het voordeel dat ze makkelijk op de huid aan te brengen is en ook heel makkelijk te doseren is.
Hoe ziet luieruitslag eruit?
Luieruitslag is een onaangename en vaak pijnlijke, rode huidirritatie op en rond de bips van baby’s. Andere namen die ook gebruikt worden zijn luiereczeem en luierdermatitis. Het is eigenlijk ontstoken huid die ontstaat door langdurig contact met urine en ontlasting. Ongewenste bacteriën nemen toe en zorgen plaatselijk voor ongemak. Daarbij kan de huid schilferig zijn en blaasjes of bultjes gaan vertonen. Ook kunnen er kleine scheurtjes opduiken. Er bestaan verschillende stadia van luieruitslag en de behandeling verloopt sneller en makkelijker wanneer je het probleem al bij de eerste irritatie kan aanpakken.
Deze onaangename huidaandoening komt overigens het meeste voor bij baby’s tussen acht en twaalf maanden. Dan beginnen kindjes ook meestal met het eten van vast voedsel. Omdat luieruitslag gepaard gaat met jeuk en pijn zal je kindje zich vaak onrustiger gaan gedragen. Wanneer je alles goed verzorgt en opvolgt is een snelle genezing mogelijk.
Wat helpt tegen luieruitslag?
Wanneer je baby last heeft van luieruitslag is het belangrijk om zijn luier regelmatig te verversen. Doe dit minstens acht maal per dag en van zodra de luier vies is. Zo hebben bacteriën het minste kans om zich te vermenigvuldigen. Span de luier daarbij zeker niet te strak aan zodat er nog een beetje lucht kan circuleren. Zorg ook voor een goede hygiëne van de billetjes. Maak deze regelmatig proper met lauw water of ongeparfumeerde en pH-neutrale babydoekjes.
Vermijd zeep of al te agressieve producten. Een lichte, hypoallergene reinigingsgel of reinigingsmelk zoals bijvoorbeeld die van Mustela kan wel. Dep de bips altijd goed droog. Daarna kan je deze met de beste luierzalf voor jouw kindje insmeren. Zorg daarbij wel altijd dat je handen gewassen zijn en zo geen kiemen of bacteriën kunnen overdragen. Door je kindje even geen luier om te doen geef je de huid de kans om even te ademenen. Dit ondersteunt zeker ook het herstelproces.
Hoe lang duurt luieruitslag?
Luieruitslag is een relatief onschuldige huidaandoening waarmee je niet meteen naar je huis- of kinderarts moet. Wanneer je de bovenstaande stappen goed opvolgt dan zou je na een drie- à vijftal dagen normaal gezien wel verbetering moeten zien.
Wanneer de uitslag langer dan een week aanhoudt of verergert, is een doktersbezoek zeker aangewezen. Het zou dan kunnen dat je kleine lieveling een bijzondere behandeling of crème nodig heeft zoals bijvoorbeeld die van het merk Inotyol of Daktozin. Volg dit dus zeker goed op en doe beroep op je dokter wanneer je vermoedt dat er meer aan de hand is.
Hoe onstaat luieruitslag en hoe kan je het voorkomen?
Luieruitslag ontstaat meestal door een combinatie van meerdere factoren. Een zuurdere pH-waarde van ontlasting in combinatie met aanwezige micro-organismen en een hoge warmte- en vochtigheidsgraad vormt de ideale broedplaats voor bacteriën. Deze veroorzaken irritatie die door de wrijving met de luier nog erger wordt. Zeker wanneer het babyhuidje langdurig in contact is met urine of stoelgang kan dit voor een geïrriteerde huid zorgen.
Simpelweg zou je kunnen stellen dat je luieruitslag kan voorkomen door luiers volledig weg te laten. Maar dat is praktisch gezien natuurlijk niet haalbaar. Preventief luierzalf of zinkzalf smeren is niet noodzakelijk. Maar het is iets wat de meeste ouders wel doen. Met voldoende pamperwissels en een goede hygiëne kan je (al aanwezige) luieruitslag zoveel mogelijk helpen verminderen.
Soms kan echter ook de overstap naar een nieuw merk van babydoekjes, babylotion, luiers of wasverzachter voor wasbare luiers een allergische huidreactie met luieruitslag veroorzaken.