Zit u er over na te denken om een luchtontvochtiger aan te schaffen? In dit artikel gaan we op zoek naar de beste luchtontvochtiger van 2021. Wat doet een luchtontvochtiger precies en waarvoor kunt u deze gebruiken? En wat mag dit dan wel niet kosten? In ons onderzoek gaan we op zoek naar het antwoord op deze vragen. We bekijken aspecten zoals functionaliteit, efficiëntie, de gebruiksvriendelijkheid en de benodigde onderhoud. Op basis van deze informatie stellen we een suggestieve top 5 beste luchtontvochtigers over. Kleine ruimtes, grote ruimtes of slimme luchtontvochtigers, voor elke mogelijkheid een keuze. Lees verder om te weten hoe je moet kiezen en waar je op moet letten.

TOP 5 – Beste luchtontvochtiger 2021

TROTEC TTK 68 E

Beste luchtontvochtiger prijs / kwaliteit

De Trotec TTK 68 E is krachtig, goedkoop en energie efficiënt. Deze elektrische luchtontvochtiger heeft een opnamecapaciteit van 18 liter vocht per dag en is geschikt voor ruimtes met een oppervlakte van rond de 40 m2. De watertank ondersteunt 4 liter water en kan met een slang worden aangesloten op de afvoer. Wanneer de tank vol dreigt te raken, schakelt deze automatisch uit door zijn automatische overloopbeveiliging.

Deze energiezuinige luchtontvochtiger vereist weinig onderhoud en is eenvoudig te verplaatsen met hendels aan de zijkant en wieltjes. De behuizing is gemaakt van kunststof en kan tegen een stootje. Bovendien is de Trotec met zijn geluidsniveau van 43 dB niet heel stil, maar ook niet al te luid. Samengevat, met zijn uitstekende performance en gebruiksvriendelijkheid is de Trotec TTK 68 E één van de beste luchtontvochtiger van 2021.

CLEAN AIR OPTIMA CA-704

Beste ontvochtiger voor grote ruimtes

Heb je nood aan een ontvochtiger voor grote ruimtes moet je rekenen op meer budget. Clean Air Optima heeft een goede prijs / kwaliteit verhouding maar is toch duurder dan de Qlima D620, dat ook geschikt is voor grote ruimtes. Met de CA-704 krijg je een toestel dat ook de luchtkwaliteit verbeterd. De koolstoffilter en het uv c-licht gecombineerd met de ionisatie functie zorgt voor een lichte zuivering van de lucht. Grote ruimtes en veel mensen betekent vaak veel bacteriën in de lucht, een zuivering kan dus welgekomen zijn.

Daarnaast onttrek je tot 10 liter per dag in een ruimte van 40 m². De maximale luchtstroom is gemiddeld en je kan de luchtvochtigheid tussen 35% en 80% instellen. Zo werkt het toestel ook automatisch als jij dit zo instelt. Van geluid zal je geen last hebben, met 39 db spreekt men van een redelijk stil toestel. Het waterreservoir kan 4 liter aan, nadien moet je het zelf ledigen. Een nachtfunctie of overhittingsbeveiliging zijn niet aanwezig, wat spijtig is voor de prijs die je betaald.

EUROM DRYBEST 40 WIFI

Extra budget: Slimme luchtontvochtiger op wifi – grote ruimtes

Eurom heeft een goede prijs kwaliteit verhouding. De beste goedkope luchtontvochtiger is ook een Eurom. Dit is niet zo voor de Drybest 40 wifi. Heb je wat meer budget of zoek je naar een slim toestel, dan is dit de beste luchtontvochtiger. Het kan zeer grote ruimtes aan en je kan het via de smartphone bedienen. Het toestel kan ook verbonden worden met wifi en via je controlesysteem bestuurd worden. Door de slimme functies kan het ook in contact staan met andere toestellen en automatisch opgestart of gestopt worden.

Een klein nadeel voor we aan de vele voordelen beginnen; het toestel maakt 56 db aan lawaai. De luchtstroom daarentegen is ongelooflijk hoog. Met 450 m3/h is dit tot drie keer meer dan andere toestellen in onze lijst beste luchtontvochtigers. Er is zelf een ingebouwde pomp om het toestel makkelijk te ledigen. Het reservoir is 6 liter, dus ook 6 kg eens vol. Een beetje hulp is dus handig. Wifi, vervangbare filter, timer functie en droogprogramma voor de was. Het enige dat ontbreekt is een korting, want het toestel heeft een richtprijs van 430 euro.

RENKFORCE HD-68W LUCHTONTVOCHTIGER

Kleine luchtontvochtiger voor de slaapkamer

De Renkforce HD-68W is een compacte oplossing die geschikt is voor kleinere ruimtes. Het is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor de kelder. Renkforce HD-68W haalt de overbodige vocht uit uw kamer, wat schimmel kan voorkomen. De kleine elektrische luchtontvochtiger heeft een strak ontwerp en is eenvoudig te monteren. Deze kunt u bijvoorbeeld aan de muur bevestigen of aan het plafond.

De Renkforce HD-68W heeft een tankinhoud van 500 ml en schakelt automatisch uit wanneer dit limiet bereikt is. Giet het water vervolgens weg en de elektrische luchtontvochtiger is weer te gebruiken. Dit model is ook zeer stil en produceert slechts 30 db aan geluid. Geschikt voor een slaapkamer of wachtruimte.

EUROM DRYBEST 10

Goedkope luchtontvochtiger

De Eurom DryBest 10 is goedkoop en efficiënt. Deze elektrische luchtontvochtiger kan tot 10 liter vocht per dag opnemen en komt met een ingebouwde hygrometer om dit in te stellen. De Eurom DryBest 10 ondersteunt een oppervlakte van 12 vierkante meter, wat het voornamelijk geschikt maakt voor kleine ruimtes zoals een zolder of een garagebox.

De watertank kan 2 liter vocht opnemen en schakelt automatisch uit wanneer deze vol is. Echter, kunt u ook de watertank direct verbinden met de gootsteen of de afvoer, zodat er geen omkijk meer nodig is. De Eurom DryBest 10 is licht en daarom eenvoudig te verplaatsen. Met de bijgeleverde handleiding is deze ook snel in gebruikt te nemen.

beste luchtontvochtiger kopen

Tot zover onze suggestieve top 5 beste luchtontvochtigers.
Lees ook de lijst beste luchtbevochtigers om het verschil goed te begrijpen.
Of laat de lucht wat beter circuleren met een goede ventilator.

Elektrische luchtontvochtigers vergelijken

Waarom een luchtontvochtiger kopen?

Ben je op zoek naar een goede luchtontvochtiger? Heb je last van astma en krijg je het snel benauwd? De stof en vocht in uw woning maken de situatie er niet beter op. De meeste woningen zijn niet goed genoeg geïsoleerd en dit zorgt voor extra vochtophoping binnen uw woning. Deze buitensporige vocht is niet goed voor uw longen. Er zijn verschillende manieren om vocht in uw woning te verminderen.

Als eerste kunt u de isolering van de woning verbeteren, om deze kou überhaupt niet binnen te laten. Echter, is het renoveren van een complete woning niet zo snel gedaan en brengt dit veel kosten met zich mee. Een andere directe oplossing is het gebruik maken van een luchtontvochtiger, ook wel een Dehumidifier genoemd.

Een luchtontvochtiger verlaagt het vochtgehalte in de directe omgeving. Wanneer de vochtigheid van de ruimte een bepaald percentage (meestal instelbaar) overschrijdt, zal de luchtontvochtiger automatisch activeren en de overtollige vocht verminderen. Een luchtontvochtiger neemt het werk uit handen, zodat u hier geen omkijk meer naar heeft.

Verschil luchtontvochtiger & luchtreiniger

Een luchtontvochtiger vermindert het vochtgehalte in de directe omgeving. Een energiezuinige luchtontvochtiger voor de kelder of een luchtontvochtiger voor de zolder is hierbij de beste keuze, omdat hier de vochtopbouw het hoogst is. Een luchtontvochtiger helpt ook de opbouw van schimmel te voorkomen. Een luchtreiniger circuleert de lucht in de ruimte en filtert hier alle stofdeeltjes, rook en allergenen uit.

Beide machines hebben dus een belangrijke functie en zijn onmisbaar om de woning schoon en droog te houden. Er bestaan echter diverse soorten luchtontvochtigers, wat het lastig maakt om de beste luchtontvochtiger te vinden.

Wat is een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochtiger verlaagt het vochtgehalte in de directe omgeving. In tegenstelling tot een luchtbevochtiger onttrekt een luchtontvochtiger water uit de lucht. Dit gebeurt door de lucht naar binnen te zuigen en langs een filter te halen. Alle onwenselijke stofdeeltjes blijven hierbij achter in het filter. Maar hoe werkt dit proces precies en welke onderdelen zijn hiervoor benodigd? Een elektrische luchtontvochtiger bestaat uit een aantal noodzakelijke onderdelen:

De luchtontvochtiger circuleert de lucht in de directe omgeving en haalt deze langs de luchtfilter. Het bereik hiervan is afhankelijk van het vermogen van de luchtontvochtiger. Hierbij worden stof en luchtdeeltjes vastgehouden om vervolgens omgezet te worden door de verdamper.

De verdamper koelt de geabsorbeerde lucht en condenseert deze. De vochtdeeltjes klemmen zich vast aan het koude oppervlak van de verdamper en worden in de opvangbak opgevangen en vervolgens afgevoerd. Als laatste wordt de gedroogde lucht weer de kamer in geblazen.

Een Ultraviolet licht zuivert de luchtontvochtiger van micro-organismen door gebruik te maken van ultraviolette straling. Deze straling is minimaal en levert geen risico voor de omzittenden.

Adsorbenten absorberen lichte hoeveelheden vloeistof en gas en verzamelen deze op het oppervlak. Dit process haalt de vieze geurtjes en chemicalien uit de lucht zodat u dit niet langer in de woning kunt ruiken.

goede lucht ontvochtiger thuis

Luchtontvochtiger kopen,
Waar op letten?

Voelen uw meubels vochtig aan of hangt er een muffe geur in uw woning? Er is een grote kans dat er schimmel begint te vormen vanwege de vocht in uw woning. Of het nou gaat om een luchtontvochtiger voor de slaapkamer of een luchtontvochtiger voor de kelder, het is belangrijk om een keuze te maken die het beste past bij uw persoonlijke situatie. Als het gaat om functionaliteit komen de meeste luchtontvochtigers redelijk met elkaar overeen. Er zijn echter enkele kenmerken waar u rekening mee moet houden.

Als eerste moet u goed nadenken over het doel van de luchtontvochtiger en de plaats waar deze moet komen te staan. Het doel van een luchtontvochtiger is om gezondheidsklachten te preventeren en vochtschade in uw woning te voorkomen. En de elektrische luchtontvochtiger kan het beste worden geplaatst in de vochtigste ruimte van de woning. Het vermogen van een energiezuinige luchtontvochtiger moet sterk genoeg zijn voor het aantal vierkante meters dat deze moet filteren. Een ruimte van bijvoorbeeld 50 m2 vereist een opnamecapaciteit van 20 liter per dag. Ook is het belangrijk dat er voldoende ruimte is rondom de luchtreiniger, zodat deze een groter oppervlakte bereikt, voor een zo goed mogelijke werking plaats deze in het midden van de kamer.

Houdt de ramen en deuren van de kamer zoveel mogelijk gesloten, dit laat extra vocht naar binnen. Luchtontvochtigers moeten periodiek schoongemaakt worden om de efficiënte hoog te houden. En vervang de luchtfilter wanneer dit nodig is.

Luchtfilter

De luchtontvochtiger circuleert de lucht in de directe omgeving en haalt deze langs de luchtfilter. Het bereik hiervan is afhankelijk van het vermogen van de luchtontvochtiger. Hierbij worden stof en luchtdeeltjes vastgehouden om vervolgens omgezet te worden door de verdamper.

Verdamper

De verdamper koelt de geabsorbeerde lucht en condenseert deze. De vochtdeeltjes klemmen zich vast aan het koude oppervlak van de verdamper en worden in de opvangbak opgevangen en vervolgens afgevoerd. Als laatste wordt de gedroogde lucht weer de kamer in geblazen.

UV licht

Een Ultraviolet licht zuivert de luchtontvochtiger van micro-organismen door gebruik te maken van ultraviolette straling. Deze straling is minimaal en levert geen risico voor de omzittenden.

Adsorbenten absorberen lichte hoeveelheden vloeistof en gas en verzamelen deze op het oppervlak. Dit process haalt de vieze geurtjes en chemicalien uit de lucht zodat u dit niet langer in de woning kunt ruiken.

Prijs van een luchtontvochtiger

De gemiddelde prijs van een nieuwe luchtontvochtiger ligt in 2021 rond de € 200,- maar dit kan oplopen tot € 1000,- afhankelijk van het vermogen. Het is belangrijk om te kiezen voor een energiezuinige luchtontvochtiger, zodat u hier op lange termijn kosten mee bespaard. Als u merkt dat er veel vocht in uw woning zit, dan kunt u hier het beste meteen op acteren. Mocht dit toch iets boven uw budget zitten, dan is er ook nog de optie om te kijken naar oudere model. Een luchtontvochtiger is goed te gebruiken in combinatie met een luchtreiniger. Elektrische luchtontvochtigers zijn eenvoudig in gebruik, vergen niet veel onderhoud en zijn snel te monteren.

elektrische luchtontvochtiger kopen

In ons onderzoek bekijken we het diverse assortiment aan luchtontvochtigers en gaan we op zoek naar de beste luchtontvochtiger. Er wordt onderzocht wat een luchtontvochtiger voor u kan betekenen, wat de verschillen zijn tussen de modellen en wat voor prijskaartje hier aan mag hangen. In ons onderzoek bekijken we de luchtontvochtigers die kortgeleden op de markt zijn uitgebracht. Op basis van deze informatie stellen we een top 5 samen en bepalen we wat de beste luchtontvochtiger test aankoop is.

Tot zover het artikel ‘Beste luchtontvochtiger 2021’ – Laatste update 03/11/2020

Lees meer berichten in de categorie ‘huis’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.