Een loopband is een populair fitness toestel voor thuis. Mensen die een loopband kopen investeren in hun gezondheid. Je verbetert je uithoudingsvermogen en je lichaamsbouw. Vergelijk het met een abonnement voor de fitnesszaal of buiten joggen. Dit type toestel biedt verschillende voordelen. Met dit type toestel kun je op elk moment van de dag sporten onder veilige omstandigheden. In dit artikel leggen we je uit hoe je een loopband kunt kiezen. We bekijken wat de beste loopband is voor elke situatie. Hierbij letten we op de snelheid, schokdemping en oppervlakte.

Verder speelt technologische connectiviteit de laatste jaren een steeds grotere rol. Met behulp van technologie worden je workouts efficiënter en fijner. Natuurlijk houden we ook rekening met het budget. Er zijn er voor elk budget. Van enkele honderden tot verschillende duizenden euro’s. Met dit artikel vind je de beste loopband voor thuis.

Top 5 – Beste Loopband 2021

1. FOCUS FITNESS JET 5

De Focus Fitness Jet 5 is een gebruiksvriendelijke en degelijke loopband. Voor een beperkt budget biedt dit toestel je heel wat voordelen. Prijs/kwaliteit zit je met de Jet 5 dus goed. Dit toestel is compact en de installatie eenvoudig. Je kunt er tot 16km/u mee lopen en de uitrusting is behoorlijk.

Voordelen 

 • Gebruiksvriendelijk
 • Uitstekende prijs/kwaliteit
 • Stevig
 • Goede demping

Nadelen

 • Beperkte snelheid
 • Geen luxe opties

2. TUNTURI FITRUN 70I

De Tunturi FitRun 70i is een uitstekende loopband voor de gemiddelde sporter. De motor is stil, maar bijzonder krachtig. Met een topsnelheid van 20km/u is deze band sneller dan de Jet 5. De FitRun is uitstekend geschikt voor doorgedreven trainingen. De loopband is stabiel en de demping uitstekend. De FitRun heeft een uitgebreide besturingsconsole met verschillende monitorfuncties.

Voordelen 

 • Stil
 • Krachtige motor
 • Opklapbaar
 • Tunturi Routes app

Nadelen

 • Hellingsgraad manueel aanpassen
 • Zwaar

3. PROFORM POWER 995I

De ProForm Power 995i is een kwalitatieve loopband met een eenvoudige bediening. De stille motor heeft een vermogen van 3pk, waarmee je tot 22km/u kunt lopen. De loopmat is smaller dan bij vergelijkbare modellen. Wie een brede pas heeft, kijkt beter naar een andere loopband. Met een abonnement op iFit Live kun je gevarieerde trainingen op elk niveau afwerken.

Voordelen 

 • Tot 22km/u
 • iFit Live voor professionele trainingen
 • Uitgebreide monitorfuncties
 • Ingebouwde ventilator en speakers

Nadelen

 • Smalle loopband
 • Borstband voor hartslagmonitoring is optioneel

4. SOLE F63

De Sole F63 is een uitstekend model van hoge kwaliteit. De loopband is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde sporters. Spurttrainingen tot 20km/u zijn mogelijk, al komt ze wel redelijk traag op gang. Hoewelhet werkt met moderne technologie, blijft eenvoud een sterk punt. Zelfs zonder voorkennis kun je meteen aan de slag. De besturingsconsole van dit toestel is net iets beter dan veel vergelijkbare modellen. Met Bluetooth verbind je het toestel met je tablet. Zo heb je enorm veel trainingsopties.

Voordelen 

 • Geschikt voor spurttrainingen
 • Gemakkelijk te verplaatsen
 • Uitgebreide uitrusting
 • Goede demping en stabiliteit

Nadelen

 • Acceleratie kan beter
 • Installatie duurt lang

5. NORDICTRACK 2950

NordicTrack 2950 is een high-end loopband. De NordicTrack is in elk opzicht een fantastisch toestel met veel mogelijkheden. De motor levert 4,25pk aan en is opvallend krachtiger dan andere modellen. De hellingsgraad kun je instellen van -3% tot 15%. Je kunt dus zowel bergop als bergaf lopen. Het loopoppervlak is breder dan bij de meeste loopbanden. Bovendien is het ook geschikt voor zwaardere personen. De demping is fantastisch en zorgt voor een hoog loopcomfort. De console met ingebouwde touchscreen van deze loopband is een technologisch hoogstandje.

Voordelen 

 • Fantastisch toestel met veel mogelijkheden
 • Bergop én bergaf lopen
 • Verschillende dempingsstanden
 • Alle mogelijke aansluitingen

Nadelen

 • Vrij duur
 • Zwaar

Loopband kopen – quick tips

 • Doel: Zoek je een eenvoudig toestel om op te wandelen? Of liever een loopband waarop je je volgende marathon voorbereidt?
 • Snelheid: Hoe krachtiger de motor, hoe sneller de band. Met een motor van 2 pk kun je tot 16 km/u lopen. Een motor met 3 pk zorgt voor een topsnelheid van 20 km/u.
 • Oppervlakte: Als je een grote of brede pas hebt, zoek dan een toestel met een groot oppervlak. Ook bij snelle trainingen is dat een pluspunt. Voor eenvoudige wandeltrainingen is dat minder belangrijk.
 • Hellingsgraad: Wil je alleen op vlakke of stijgende trajecten lopen? Moet de loopband enkel bergop of ook bergaf kunnen?
 • Demping: Kies een loopband met voldoende demping. Zo vermijd je blessures.
 • Opklapbaar: Tegenwoordig zijn verschillende modellen opklapbaar. Daarmee spaar je plaats uit wanneer je de loopband niet gebruikt. Let er wel op dat de opklapbare loopband voldoende stabiliteit biedt.
 • Besturingscontrole: Zoek je een eenvoudig toestel of wil je liever een model met HD-scherm en hoogtechnologische opties?

Tot zover onze suggestieve lijst ‘Beste loopband 2021’.
Meer sport alternatieven nodig voor thuis? Lees ook beste hometrainer, crosstrainer of spinningfietsen.

Loopband vergelijken

Wat is een loopband?

Een loopband is een toestel waarop je ter plaatse kunt wandelen of lopen. De loopmat draait rond twee rollen. Meestal wordt de mat aangedreven door een motor. De gebruiker wandelt of loopt op de band zelf. Enkele bekende merken zijn NordicTrack, Domyos (van Decathlon), Kettler en Tunturi.

Wat train je op een loopband?

Met een loopband verbeter je je conditie. Workouts op verschillende niveaus zijn mogelijk. Werken aan je gewicht of het verhogen van je snelheid zijn enkele van de mogelijkheden. Tijdens het lopen, train je vooral je benen en core. Het lopen brengt je volledige lichaam in beweging waardoor je alle spiergroepen wel een beetje traint. Zet je de loopband op een hoge snelheid of met een helling, dan train je andere spiergroepen. In een helling worden de kuiten en bilspieren meer gebruikt dan in het joggen bijvoorbeeld. Daarnaast train je de longen en je hart. Met de toestellen in de top 5 beste loopband 2021 kan je ook je hartslag in de gaten houden om zo in de juiste hartslagzone uit te komen.

Een loopband voor afvallen?

Met een loopband kun je afvallen of je conditie verbeteren. Trainen op een loopband is gezond. Afvallen doe je het beste door je hartslag in een lage zone te houden. Ga je te hoog, dan ben je eerder aan cardio bezig. Vetverlies gebeurt het meest wanneer je hart niet te hard moet pompen. Stappen of joggen is dus de beste oefening voor vetverlies, en dus afvallen. Logischerwijs kan dit allemaal op een loopband. Meer over afvallen tijdens het lopen lees je hier.

Loopmachine kopen – waar op letten

Voor deze selectie hebben we gekozen voor toestellen met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Elke loopband in deze lijst is een uitstekend toestel waarmee je prima kunt trainen. De verschillen vind je in snelheid, oppervlakte en extra opties. Gebruiksvriendelijkheid is een basisvereiste voor elke loopband.

1. Waarom koop je een loopband

Het doel van je aankoop is belangrijk bij de keuze van het type loopband. Wil je erop te wandelen voor gewichtsverlies? Train je voor een marathon? Wie een eenvoudig model zoekt om te wandelen, hoeft geen fortuin uit te geven. Voor doorgedreven intervaltrainingen kijk je daarentegen beter naar duurdere toestellen.

2. Beschikbare ruimte

Hoeveel ruimte is er beschikbaar voor je loopband? Als je in een klein appartement woont, is een opklapbare loopband waarschijnlijk noodzakelijk. Heb je een aparte kamer in je poolhouse? Dan is een compacte opstelling minder belangrijk.

3. Motor

Een goede motor is de basis van een goede loopband. Hoe krachtiger de motor, hoe sneller het toestel. Met een motor van 2 pk kun je tot 16 km/u lopen. Een motor van 3 pk zorgt voor een topsnelheid van 20 km/u. Topmodellen hebben een vermogen tot boven 4 pk. Daarmee kun je aan hoge snelheid trainen. Verder zorgt een krachtige motor ook voor stabiliteit en een hogere acceleratie. Het maximale gewicht van de gebruiker verschilt per loopband. Het wordt deels bepaald door het vermogen van de motor.

4. Loopband

De loopband of loopmat zelf vormt de kern van het trainingstoestel. Het oppervlak moet groot genoeg zijn. Heb je een grote pas, dan zoek je een lang model. Een lange loopband is ook essentieel voor snelle lopers die comfortabel willen trainen. Heb je een brede pas? Kijk dan vooral naar loopbanden met een breed oppervlak.

5. Demping

Een goede loopband biedt je voldoende demping om op een gezonde manier te trainen. Goede demping zorgt voor comfort en helpt blessures te voorkomen. Bij een high-endloopband kun je je demping zelf afstellen naar wens. Bij goedkopere modellen is het vooral belangrijk een goede demping te hebben.

6. Budget

Je budget is een belangrijke factor bij het kiezen van je loopband. Leg eerst je budget vast en kijk wat er binnen dat budget mogelijk is. Denk daarbij wel altijd aan de kost op lange termijn. Een loopband is een toestel dat enkele jaren mee kan gaan. Bespaar je nu te veel, dan betaal je dit in de toekomst. Een goede loopband kost al snel meer dan 500 tot zelfs 1.000 euro. Wil je een loopband met veel programma’s, opvouwbaar, met scherm en nog andere extra’s, dan kan de aankoopprijs verdubbelen. Wil je een zeer goedkope model dan kan je er rechtstreeks van China kopen via AliExpress. Deze toestellen zijn meestal van zeer slechte kwaliteit en zijn snel defect. Daarom raden wij aan eerst jouw basisbehoeftes te bepalen. Nadat je enkele modellen hebt vergeleken, kan je een keuze maken die binnen je budget past.

7. hellingsgraad

Bij veel toestellen kun je de hellingsgraad van het oppervlak aanpassen. Dat zorgt ervoor dat je meer variatie in je training brengt. Door de band te kantelen loop je bergop. In veel gevallen kun je een helling tot 15% instellen. Een negatieve hellingsgraad vind je alleen op echte high end toestellen. Daarmee simuleer je het bergaf lopen. Een negatieve hellingsgraad tot 3% behoort tot de mogelijkheden. De hellingsgraad zelf pas je aan op de console van je loopband. Bij sommige toestellen wordt de hellingsgraad automatisch aangepast aan je trainingsprogramma. Zo krijg je een gevarieerde workout.

8. besturingsconsole

De besturingsconsole bepaalt in grote mate de mogelijkheden van het toestel. Goedkope toestellen hebben meestal een eenvoudige console. Bij high-endmodellen is de besturingsconsole een technisch hoogstandje. Uitgebreide monitoringopties, een HD-touchscreen en ventilatie behoren tot de mogelijkheden. Bekijk goed wat jij nodig hebt. Vergeet niet dat je bij veel toestellen ook een tablet kunt aansluiten. Met een tablet vergroot je de mogelijkheden van je loopband aanzienlijk.

9. Veiligheid

Kies een loopband die lang genoeg is voor je pas. Zo voorkom je alvast een hoop problemen. Verder zijn de meeste toestellen uitgerust met een safety clip. Dat is een eenvoudig magnetisch contact. Met een touwtje hang je de safety clip aan je kleren. Zodra je te ver achter de console loopt, verbreek je automatisch het contact. De loopband stopt dan om te vermijden dat je eraf valt.

Programma’s

Goedkope toestellen bieden meestal een beperkte hoeveelheid trainingsprogramma’s aan. Door bijvoorbeeld een tablet aan te sluiten, kun je je opties wel uitbreiden. Op high-endtoestellen zijn de mogelijkheden eindeloos. In veel gevallen kun je band linken aan Google Maps. Op die manier kun je veel variatie in je trainingen brengen.

10. Stabiliteit

Een stabiele loopband is noodzakelijk om efficiënt en veilig te trainen. Sommige opklapbare loopbanden scoren minder goed qua stabiliteit. Probeer dit eerst te testen. De loopbanden in deze lijst bieden natuurlijk voldoende stabiliteit.

11. Gewicht

Bij het kiezen van een treadmill is je gewicht een belangrijke factor. Bij veel loopbanden is het maximale gewicht beperkt tot 120 kg of 130 kg. Als dit voor jou relevant is, dan moet je hier rekening mee houden.

Loopband of crosstrainer?

Een populair alternatief voor een loopband is een crosstrainer. Twijfel je tussen beide? Dan probeer je best beide toestellen uit. Een loopband is geschikt voor mensen die graag aan het hun conditie werken. Zoek je een workout voor je hele lichaam, dan is een crosstrainer een goed alternatief.

Loopband of buiten lopen?

Vergeleken met outdoor trainingen biedt een loopband verschillende voordelen. De demping is beter, waardoor je minder kans loopt op blessures. Bovendien loop je op een egaal vlak. Op die manier kun je je volledig concentreren op het verbeteren van je conditie.

Hoe loopband smeren?

Het is belangrijk je loopband goed te onderhouden. Daarom leggen we je graag uit hoe je een loopband moet smeren:

 1. Ontkoppel de loopband van het elektriciteitsnet. Dit is essentieel om je veiligheid te garanderen.
 2. Til de loopmat omhoog en voel eronder. Als dit vettig aanvoelt, dan is je loopband nog genoeg gesmeerd. Als het droog is onder de loopmat, dan is het tijd om de loopband te smeren. Gebruik hiervoor een siliconenspray voor loopbanden. Andere producten zijn absoluut te vermijden.
 3. Spray de siliconen in korte intervallen van maximaal drie seconden onder de loopband. Behandel het toestel aan beide kanten.
 4. Zet de loopband weer aan en laat het toestel enkele minuten draaien. Zo verdeel je het smeermiddel goed over de hele loopband. Het is een goed idee er zelf even op te lopen om de siliconen beter te verdelen.
 5. Zet de loopband weer uit en ontkoppel de loopband van het elektriciteitsnet. Herhaal het hele proces tot je voelt dat de loopband voldoende is gesmeerd.

Hoe de spanning van de loopband regelen?

De spanning van je loopmat is even belangrijk bij het onderhoud. Als de mat te strak of te slap staat, verslijt die onnodig. Aan de uiteinden van het toestel vind je schroeven. Daarmee kun je de rollen dichten of verder van elkaar brengen. Op die manier kun je de spanning van de mat regelen. Zorg ervoor dat je de spanning aan beide kanten aanpast. Zo blijft de loopband mooi recht lopen.

Hou je loopband zo proper mogelijk. Verwijder op regelmatige basis stof en droog de loopmat na je trainingen af met een handdoek.

De beste loopbanden doorgelicht

De Focus Fitness Jet 5 is een gebruiksvriendelijke en degelijke loopband. Voor een beperkt budget biedt dit toestel je heel wat voordelen. Qua prijs-kwaliteitsverhouding zit je met de Jet 5 dus goed. Dit toestel is compact en de installatie eenvoudig. Hoewel je de loopband kunt dichtklappen, merk je dat niet bij het gebruik. Het geheel voelt bijzonder stevig aan. Het loopoppervlak biedt een goede demping voor een prettige ervaring. Daarmee beperk je bovendien het risico op blessures. Met een motorvermogen van 2 pk, kun je op de Jet 5 tot 16 km/u lopen.

Deze loopband is uiterst geschikt voor intensief gebruik. Je kunt kiezen uit 36 verschillende programma’s en twaalf hellingsgraden. De Jet 5 is dus een prima keuze voor een breed publiek. We denken niet alleen aan mensen die willen afvallen. Ook doorwinterde sporters kunnen ermee aan de slag. De Jet 5 is geschikt voor gebruikers tot 120 kg.

Verder is de Jet 5 uitgerust met een hartslagmeter. Een safety key en een handige tablethouder maken het toestel compleet. Met je tablet kun je tijdens je training gebruik maken van verschillende apps.

De enige echte beperking van deze loopband is de afwezigheid van luxeopties. Het is een degelijk toestel met een eenvoudige besturingsconsole. Voor ingebouwde Bluetooth-speakers of een tv-scherm kijk je beter uit naar een duurdere loopband.

De Tunturi FitRun 70i is een uitstekende loopband voor de gemiddelde sporter. De motor is stil, maar bijzonder krachtig. Hij beschikt over een vermogen van 3 pk. Met een topsnelheid van 20 km/u is deze band sneller dan de Jet 5. Bovendien kun je de hellingsgraad aanpassen tot 15%. De FitRun is dus uitstekend geschikt voor doorgedreven trainingen. De loopmat meet 140 cm op 51 cm. Dat is groot genoeg om comfortabel te trainen. De FitRun 70i is geschikt voor gebruikers tot 125 kg.

De loopband is stabiel en de demping uitstekend. Je kunt kiezen uit zeventien standaardtrainingsprogramma’s. Na je training kun je hem opklappen, waardoor die weinig plaats in beslag neemt.

De FitRun heeft een uitgebreide besturingsconsole met verschillende monitorfuncties. Behalve je hartslag kun je ook je calorieverbruik bekijken. De 70i is verder uitgerust met een safety clip. Rond de console vinden we ook een drinkbushouder en een handige tablethouder. Met je smartphone of tablet kun je de FitRun koppelen aan de Tunturi Routes app. Hiermee kun je op virtuele trajecten over de hele wereld lopen. De intensiteit van de loopband wordt aangepast in functie van je virtuele traject. Daarnaast kun je de app ook gebruiken voor verschillende coachingprogramma’s. Er zijn meer dan 50.000 video’s beschikbaar. Je kunt dus trainen op elk niveau.

De ProForm Power 995i is een kwalitatieve loopband met een eenvoudige bediening. De stille motor heeft een vermogen van 3 pk, waarmee je tot 22 km/u kunt lopen. Deze loopband kan dus wat sneller dan de meeste modellen in deze prijsklasse. Net zoals bij vergelijkbare modellen kun je een hellingsgraad tot 15% instellen. Dit model is geschikt voor sporters tot 150 kg.

De loopmat is smaller dan bij vergelijkbare modellen. Wie een brede pas heeft, kijkt beter uit naar een alternatief. Dit model is wel lang genoeg voor mensen met een grote pas. De ProForm klapt op met een hydraulisch systeem. Daardoor moet je zelf minder tillen. De lengte van de loopband vormt geen probleem bij het opklappen.

Om je 995i maximaal te benutten, neem je best een abonnement op iFit Live. Deze app tilt je trainingen naar een hoger niveau. Verschillende routes en trainingsprogramma’s zijn mogelijk. Bovendien kun je je resultaten vergelijken met die van je vrienden. Zo moedig je elkaar aan en boek je samen vooruitgang.

Je kunt je hartslag en calorieverbruik monitoren. Daarvoor gebruik je de ingebouwde hartslagmeter in de handvaten. Er is ook een optionele borstband, zodat je via Bluetooth je hartslag in de gaten kunt houden.

Natuurlijk zijn er een safety key, drinkbushouders en een tablethouder. De ingebouwde ventilator staat op een uitstekende plaats. Hij heeft drie verschillende standen, wat zeldzaam is in deze prijsklasse. Verder zijn er ingebouwde speakers. Zo kun je muziek of het geluid van je trainingsprogramma afspelen.

De Sole F63 is een uitstekende loopband van hoge kwaliteit. De loopband is zowel geschikt voor beginnende als voor gevorderde sporters. De F63 heeft een krachtige motor en een grote loopmat. Spurttrainingen tot 20km/u zijn mogelijk. Je kunt kiezen uit tien verschillende trainingsprogramma’s. Hierbij kun je de hellingsgraad instellen tot 15% voor stevige trainingssessies. Hartslagmonitoring is natuurlijk aanwezig en je kunt die linken aan je trainingsprogramma. Hoewel de loopband werkt met moderne technologie, blijft eenvoud een sterk punt. Zelfs zonder voorkennis kun je meteen aan de slag.

Wanneer je hem niet gebruikt, kun je de loopband opvouwen. Het toestel is compact en gemakkelijk te verplaatsen. Toch zijn de demping en de stabiliteit van de F63 goed. Daardoor kun je op een veilige en duurzame manier sporten. De Sole F63 is geschikt voor gebruikers tot 150 kg.

Qua connectiviteit scoort de Sole F63 goed. De besturingsconsole is net iets beter dan veel vergelijkbare modellen. Met Bluetooth verbind je het toestel met je tablet. Je kunt je tablet in stevige houder plaatsen. Zo kun je tijdens je training je tablet op een veilige manier gebruiken. Daarnaast is de loopband ook uitgerust met luidsprekers en een USB-poort. Een ventilator, drinkbushouders en een houder voor accessoires maken het plaatje compleet.

NordicTrack 2950 is een high-endloopband. De NordicTrack is in elk opzicht een fantastisch toestel met veel mogelijkheden.

De motor levert 4,25 pk aan en is opvallend krachtiger dan andere modellen. De hellingsgraad kun je instellen van -3% tot 15%. Je kunt dus zowel bergop als bergaf lopen. Hiermee kun je veel variatie in je looptrainingen brengen. Het loopoppervlak is breder dan bij de meeste loopbanden. Bovendien is het ook geschikt voor zwaardere personen. De demping is fantastisch en zorgt voor een hoog loopcomfort. Je kunt uit twee verschillende dempingstanden kiezen. Dit model is geschikt voor gebruikers tot 136 kg.

Ondanks het grote oppervlak kun je de 2950 opplooien. Bij dit formaat is dat uitzonderlijk. Met een ingebouwde hydraulische pomp klap je de loopband vanzelf omhoog.

De console met ingebouwd touchscreen van deze loopband is een technologisch hoogstandje. Het is de kern van je trainingsprogramma’s, maar ook een volwaardig entertainmentsysteem. Om dit zo goed mogelijk te benutten, neem je een abonnement op iFit Coach. Het eerste jaar na de aankoop is je abonnement gratis. Via het scherm kun je intensieve trainingsessies volgen. Daarnaast kun je op je HD-scherm op virtuele loopparcours trainen. Dankzij het geweldige scherm en de goede speakers, is de beleving hierbij uitstekend. Door de loopband te koppelen aan Google Maps, loop je op de meest uiteenlopende parcours.

De ventilator is krachtig en kun je instellen naar wens. Zo raak je niet oververhit tijdens je training. Verder zijn er uitgebreide monitoropties. Je kunt je hartslag perfect opvolgen. Via Bluetooth kun je je telefoon of externe accessoires aansluiten.

Tot zover het artikel ‘Beste loopband 2021’ – Laatste update 08/11/2020

Lees meer berichten in de categorie ‘Sport’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.