Als je op zoek bent naar de beste lippenbalsem, vraag je jezelf best eerst af wat de specifieke noden van jouw lippen zijn. Hieronder lijsten we de beste opties op in verschillende categorieën. Zo zochten we onder meer naar de beste budgetvriendelijke keuze, de beste voor kapotte lippen en de topkeuze voor mannen. Want een goede mondverzorging gaat verder dan tandenpoetsen alleen.
Onze selectie
- Beste prijs-kwaliteit: Purol Lippenstick Sun SPF 30 bij PharmaMarket
- Beste goedkope: Vaseline Lip Therapy Original bij Bol.com
- Beste met spf: Blistex Ultra SPF50+ bij Bol.com
- Beste vegan: Self Soft Luxurious Lipbalm bij Bol.com
- Beste natuurlijke: Weleda Skin Food bij Bol.com
- Beste voor droge lippen: Kneipp Amandel-Candelilla bij Bol.com
- Beste voor kapotte lippen: Eucerin Aquaphor SOS Lip Herstel bij Bol.com
- Beste voor wintersport: Oline Ice Combitube SPF 50 bij PharmaMarket
- Beste met kleur: Burt’s Bees Red Dahlia bij Bol.com
- Beste voor mannen: Labello Men Active bij Bol.com
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Purol Lippenstick Sun SPF 30
- Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
- Met zonbescherming, SPF 30
- Vegan
- Klein
In een goede gezichtsverzorging heeft zonbescherming een prominente plaats. En aangezien je lippen een erg fragiel deel van je gezicht zijn, is het ook belangrijk om ook dat deel goed tegen de zon te wapenen. Dat dat niet veel geld hoeft te kosten, bewijst deze lippenbalsem stick van Purol.
De vegan formule met castorolie en kunstmatige bijenwas hydrateert zelfs extreem droge lippen. Bovendien voorziet ze je lippen van een beschermend laagje. Factor 30 is in principe voldoende, op voorwaarde dat je de lippenbalsem regelmatig opnieuw aanbrengt.
Uit onze test blijkt dat zelfs beschadigde lippen met kloofjes deze stick goed verdragen. Ze voelen meteen zachter aan. Het is een kleine stick dus hij zal allicht geen volledig seizoen meegaan.
Type: Stick | Factor: 30 SPF | Ingrediënten: Castorolie en synthetische bijenwas
Beste goedkope: Vaseline Lip Therapy Original
- Budgetvriendelijk
- Herstellend
- Multifunctioneel
- Geen onnodige ingrediënten
- Groot potje
- Geen zonbescherming
- Niet parfumvrij
- Je krijgt het potje niet altijd makkelijk open
Heel wat gezinnen hebben een potje Vaseline in de badkamerkast staan, maar niet iedereen weet dat het merk ook een lipverzorgingslijn heeft. Deze Vaseline Lip Therapy Original is onze favoriete goedkope lippenbalsem.
De formule mag dan wel geen baanbrekende ingrediënten bevatten, ze doet wel wat ze belooft. De vaseline zorgt voor een barrière tussen je lippen en de veranderende weersomstandigheden. Op die manier houdt ze vocht vast. Bovendien herstelt vaseline kloofjes.
Hoewel dit product erg doeltreffend is voor zijn prijs, zijn er toch enkele nadelen aan verbonden. Ten eerste is het potje niet altijd makkelijk te openen, zeker niet in regen- of koud weer. Ten tweede bevat de formule geen SPF. Tot slot is dit product niet de beste optie om je lippen te hydrateren als ze eenmaal te droog geworden zijn. Dat neemt niet weg dat het een goede en voordelige lippenbalsem is voor dagelijks gebruik.
Type: Pot | Factor: Geen SPF | Ingrediënten: Vaseline
Beste met spf: Blistex Ultra SPF50+
- Geen parabenen
- Beschermt tegen alle weersinvloeden
- Waterproof gedurende tachtig minuten
- SPF 50
- Vette textuur
- Klein
Wij raden je aan om, zeker als je veel buiten bent, voor een lippenbalsem met SPF te kiezen. Ook in de winter is dat absoluut een goed idee. Hoe hoger de factor, hoe beter je lippen beschermd zijn. Deze formule van Blistex biedt SPF 50.
Deze lippenbalsem stick bevat geen parabenen en beschermt niet enkel tegen zon, maar ook tegen andere weersinvloeden. Denk daarbij aan koude, wind en droge lucht. Bovendien is hij tot tachtig minuten na aanbrengen waterproof, wat dan weer handig is bij regenweer.
Deze Blistex lippenbalsem zit boordevol verzorgende ingrediënten zoals vitamine C en E. In combinatie met de hoge SPF en het waterproof element, betekent dat wel dat de textuur vrij vet is. Dat kan voor sommige gebruikers een struikelblok zijn.
Type: Stick | Factor: 50 SPF | Ingrediënten: Vitamine C en vitamine E
Beste vegan: Self Soft Luxurious Lipbalm
- Natuurlijke ingrediënten
- Voedt, beschermt en herstelt
- Geschikt voor de gevoelige huid
- Groot potje
- Duur
- Niet parfumvrij
- Geen zonbescherming
Ook lippenbalsems bestaan in vegan formules. Dit exemplaar van Self toont aan dat ze net zo doeltreffend kunnen werken als hun non-vegan tegenhangers.
De lippenbalsem wordt geleverd in een potje met een luxueuze uitstraling en de formule bevat ingrediënten die je lippen intens hydrateren. Zo vind je er jojoba- en zonnebloemolie in terug, maar ook een vegan alternatief voor bijenwas.
De formule is zo hydraterend en zacht dat ze zonder problemen gebruikt mag worden door zwangere vrouwen en zelfs personen die chemotherapie ondergaan. Ze geeft een matte finish en houdt je lippen langdurig soepel. Tegenover die lange lijst voordelen staat wel een stevig prijskaartje, maar het potje gaat wel een hele tijd mee.
Type: Pot | Factor: Geen SPF | Ingrediënten: Jojobaolie, zonnebloemolie en vitamine F
Beste natuurlijke: Weleda Skin Food
- Cruelty-free
- Werkt preventief en herstellend
- Geen parabenen
- Budgetvriendelijk
- Geen zonbescherming
- Niet parfumvrij
Gebruik je liefst verzorgingsproducten met plantaardige ingrediënten, dan is een natuurlijke lippenbalsem geknipt voor jou. Deze van de bekende Weleda Skin Food lijn kwam als beste naar voren in onze test.
De cruelty-free, gluten- en parabeenvrije formule bevat ingrediënten als zonnebloemolie en wolwas om schrale lippen te voeden. Wolwas is overigens ook gekend als lanoline. Dit ingrediënt kan erg diep in de huid dringen om haar intensief te hydrateren.
Deze lippenbalsem werkt trouwens niet enkel behandelend, maar ook preventief. Hij beschermt je lippen tegen uitdroging. Vergeet wel niet om extra zonnebescherming aan te brengen, want die zit niet verwerkt in de formule.
Type: Tube | Factor: Geen SPF | Ingrediënten: Zonnebloemolie en wolwas
Beste voor droge lippen: Kneipp Amandel-Candelilla
- Natuurlijke ingrediënten
- Voedend
- Vegan
- Hydratatie wordt geleidelijk aan afgegeven
- Met geur
- Duur
- Geen zonbescherming
Lippenbalsems dienen niet altijd om gebarsten lippen te herstellen. Soms zijn ze er ook om al dan niet chronisch droge lippen te verzorgen en te hydrateren. In die laatste categorie komt de Kneipp Amandel-Candelilla lippenbalsem als winnaar uit onze test.
Ook als je gevoelige lippen hebt, kan je deze hydraterende balsem probleemloos gebruiken. Bovendien is de formule volledig vegan en natuurlijk. De amandelolie bevat vitamine A en E om je gevoelige huid te voeden en de candelillawas is een vegan alternatief voor bijenwas.
De stick heeft een subtiele geur. Heb je dat liever niet, dan kies je beter voor een geurloos exemplaar. Ook een product met SPF zal je zelf nog aan je gezichtsroutine moeten toevoegen. Ben je trouwens op zoek naar een natuurlijke lippenbalsem die je lippen ook herstelt, dan vind je ook die terug in het assortiment van Kneipp. Die variant heeft een witte in plaats van een roze dop. Deze lippenbalsem behoort tot de duurdere opties uit onze selectie.
Type: Stick | Factor: Geen | Ingrediënten: Amandelolie en candelillawas
Beste voor kapotte lippen: Eucerin Aquaphor SOS Lip Herstel
- Snelle verlichting bij kloofjes
- Vormt een beschermende barrière
- Grote tube
- Geen zonbescherming
- Niet parfumvrij
Vooral in de winterperiode hebben veel mensen last van kapotte, gebarsten of gesprongen lippen. Dat valt onder meer te verklaren door de constante temperatuurverschillen die de huid moet ondergaan. Een krachtige verzorgende lippenbalsem herstelt je lippen en beschermt ze tegen weersinvloeden. Deze van Eucerin doet dat op een erg doeltreffende manier.
Het hoofdingrediënt dexpanthenol herstelt snel kloofjes en vormt een beschermende barrière, waardoor je lippen langdurig gehydrateerd blijven. Daarnaast beschermt de formule je lippen ook nog eens tegen huidveroudering.
Van een product dat je vooral in de winter smeert, verwacht je misschien geen toegevoegde zonbescherming. Toch is dat ook in de koudste seizoenen belangrijk, zeker wanneer het sneeuwt. Vergeet dus geen extra zonbescherming aan te brengen.
Type: Tube | Factor: Geen SPF | Ingrediënten: Glycerine, dexpanthenol, vitamine C en vitamine E
Beste wintersport: Oline Ice Combitube SPF 50
- Geschikt voor de gevoelige huid
- Geen parfum of parabenen
- SPF 50 en waterproof
- Grote tube
- Budgetvriendelijk
- Geen bevestigingsmechanisme
Wie houdt van skiën en snowboarden, weet dat daar vaak huidkwaaltjes aan verbonden zijn. Droge huid en gebarsten lippen zijn de meest voorkomende. Dat komt mede door het koude weer, maar ook de zon is een grote boosdoener. Doordat de zonnestralen gereflecteerd worden door de sneeuw, hebben ze een extra grote impact op je kwetsbare vel.
De beste lippenbalsem voor wintersporters is volgens onze test de Oline Ice Combitube. De tube is niet enkel gebruiksvriendelijk, handig op de skipiste, maar hij zit ook boordevol voordelen. De formule hydrateert intens en beschermt zelfs gevoelige lippen tegen barre weersomstandigheden en felle zonnestralen. Bovendien is ze waterproof, waardoor ook vochtige kou je lippen niet kan beïnvloeden.
Hoewel deze lippenbalsem niet in de goedkoopste prijscategorie valt, krijg je er wel een pak voordelen voor in de plaats. Het enige nadeel dat we kunnen bedenken is dat de makers niet hebben gedacht aan een bevestigingsmechanisme om de tube vast te maken aan je skipak.
Type: Tube | Factor: 50 SPF | Ingrediënten: Castorolie en vitamine E
Beste met kleur: Burt’s Bees Red Dahlia
- Natuurlijke ingrediënten
- Subtiele kleur die opgebouwd kan worden
- SPF 30
- Grote stick
- Budgetvriendelijk
- Met geur
Je mond verzorgen en je lippen tegelijk voorzien van een subtiel kleurtje, dat doe je met een getinte lippenbalsem. Niet alle gekleurde lippenbalsems zijn echter ook gezond voor je mond. Dit exemplaar van Burt’s Bees is gelukkig zowel verzorgend als esthetisch verantwoord.
Burt’s Bees heeft heel wat verzorgingsproducten in zijn gamma. De basis voor al die producten is bijenwas, een natuurlijk product dat van nature rijk is aan vitamine A. Die vitamine zorgt ervoor dat je lippen makkelijker vocht vasthouden. Daardoor drogen ze minder makkelijk uit.
De stick heeft de kleur Red Dahlia. Die komt op het eerste zicht best donker over, maar heeft een heel subtiel effect op de lippen. Heb je het toch liever wat donkerder, dan breng je gewoon een extra laagje aan. De formule heeft een beschermende factor 30 en de stick gaat een hele tijd mee. Houd je niet van een geurtje op je lippen, dan kan je altijd gaan voor de unscented lippenbalsem van Burt’s Bees.
Type: Stick | Factor: 30 SPF | Ingrediënten: Bijenwas en sheaboter
Beste voor mannen: Labello Men Active
- Mat effect
- Hydrateert tot 24 uur lang
- Zonder minerale oliën
- SPF 15
- Duurder dan de originele formule
- Niet parfumvrij
- Klein
Houd je niet van het glimmende laagje dat veel lippenbalsems achterlaten, dan kan een lippenbalsem met matterend effect soelaas bieden. Onze favoriete matte lippenbalsem voor mannen is de Labello Men Active.
De stick bevat geen minerale oliën en hydrateert je lippen tot wel 24 uur lang. Wij raden wel aan om ‘m regelmatig opnieuw aan te brengen voor het beste resultaat. Deze stick is niet overdreven duur, maar toch een stuk prijziger dan de gewone Labello Original. Stoort het licht glimmende effect je dus niet, dan kies je beter voor die optie.
Type: Stick | Factor: 15 SPF | Ingrediënten: Castorolie
Kort samengevat
Wat de juiste lippenbalsem is voor jou, hangt af van wat jouw lippen precies nodig hebben. Wil je gezonde lippen verzorgen, dan is een goede basis lippenbalsem zoals de Purol Lippenstick een prima keuze. Heb je echter gevoelige, kapotte lippen die regelmatig springen, dan ga je beter voor een product als Eucerin Aquaphor SOS Lip Herstel. Wie op wintersport vertrekt, doet er dan weer goed aan om te investeren in een lippenbalsem met hoge zonbescherming zoals Oline Ice Combitube SPF 50.
We zochten bovendien ook de beste lippenbalsem voor mannen, het beste getinte exemplaar, het beste budgetmodel en het beste lippenproduct in niet minder dan vier extra categorieën. Neem dus snel een kijkje in onze lijst.
Waar op letten bij het kopen van een lippenbalsem?
Type
Over het algemeen bestaan er drie soorten lippenbalsems: sticks, rollers en potjes. Ze hebben elk hun voor- en nadelen.
Sticks zijn handig in gebruik. Je neemt ze vlot mee en draait ze makkelijk terug in hun verpakking om zo weinig mogelijk te knoeien. Het is echter niet altijd eenvoudig om ze volledig op te gebruiken. Vaak blijft er nog wat product achter waar je niet makkelijk bij kan.
Potjes geven een nostalgisch gevoel en ze bevatten dikwijls een lippenbalsem die je ook voor andere doeleinden kan gebruiken. Zo kun je de ‘zalf’ ook op je nagelriemen smeren als aanvulling op je favoriete handcrème. Vaak wordt gezegd dat potjes minder hygiënisch zijn dan sticks. Dat is slechts gedeeltelijk waar. Het klopt dat er makkelijker bacteriën in kunnen groeien, maar als je steeds je handen wast of ontsmet voor je de balsem gebruikt, valt dat goed mee.
Tot slot bestaan er ook rollers. Die bevatten meestal vloeibare lippenbalsems. Dikwijls kun je ze ook als lipgloss gebruiken. Ze zorgen voor een gelijkmatige applicatie, maar zijn moeilijker schoon te houden. Een lippenbalsem is een persoonlijk product. We raden je aan om je roller, stift of potje niet te delen met anderen.
Hydraterende ingrediënten
Alle lippenbalsems hebben als doel om droge lippen te hydrateren, maar dat kan door middel van verschillende ingrediënten. We zetten de meest voorkomende op een rijtje.
Vaseline is misschien wel het bekendste ingrediënt uit dit lijstje. Het kan puur gebruikt worden of in combinatie met andere verzorgende stoffen. Vaseline trekt niet in je huid, maar legt er een beschermend laagje op waardoor ze minder snel vocht verliest.
Aloë vera heeft tal van positieve effecten op je huid. Specifiek in lippenbalsems helpt het om huidirritaties en kleine wondjes aan te pakken. Je vindt dit ingrediënt ook vaak terug in dagcrèmes of getinte moisturizers.
Bijenwas bevat vitamine A. Daardoor heeft dit product de kracht om vocht vast te houden en je lippen er voller te doen uitzien. Je zou het kunnen zien als een soort natuurlijke lip plumper.
Cacaoboter werkt dan weer vochtregulerend en bevat vitamine E. Die vitamine versterkt je huidbarrière.
Ook jojobaolie werkt vochtregulerend. Bovendien is de olie antibacterieel en niet-comedogeen, wat betekent dat ze geen puistjes of acne veroorzaakt.
Shea-olie wordt ook weleens karitéboter genoemd. Het is een olie die ervoor zorgt dat je huid beter vocht kan vasthouden. Bovendien heeft ze de kracht om beginnende rimpeltjes tegen te gaan.
SPF
Niet elke lippenbalsem bevat zonnebescherming of SPF. Je lippen zijn echter wel een van de delen van je lichaam die het eerst tekenen van veroudering vertonen. En het is net zonneschade die vaak mee aan de basis van die huidveroudering ligt. Een lippenbalsem mét zonnebescherming kan dat euvel mee verhelpen.
Je kunt je gewone zonnecrème natuurlijk aanbrengen op je lippen en een balsem zonder SPF kiezen. Wil je echter optimaal gebruiksgemak, dan raden we een lippenbalsem met SPF aan. Een extra voordeel is dat je zo’n balsem gedurende de dag makkelijker opnieuw aanbrengt dan een zonnecrème.
Werkt lippenbalsem echt?
Er wordt weleens gezegd dat lippenbalsems niet echt hydraterend werken. Ze zouden zelfs stoffen bevatten die je lippen extra droog maken, waardoor je het product in kwestie blijft smeren.
Dat is maar gedeeltelijk waar. In de ingrediëntenlijst van sommige lippenbalsems vind je inderdaad stoffen terug die meer kwaad dan goed doen. Zeker als je van nature last hebt van een gevoelige huid, let je best op met kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Ook kamfer, menthol en phenol laat je best links liggen.
Wil je zeker zijn van een goed en hydraterend product, ga dan op zoek naar ingrediënten als glycerine, vaseline, squalaan, niacinamide en hyaluronzuur. Ook plantaardige oliën als shea- of jojobaolie zijn een prima keuze. Dit zijn ingrediënten die je ook terugvindt in doeltreffende moisturizers.
Hoe lang blijft lippenbalsem goed?
Op de verpakking van elke lippenbalsem, en elk ander verzorgings- of cosmeticaproduct trouwens, vind je een houdbaarheidsdatum terug. Die wordt weergegeven door middel van een potje met een cijfer. Dat getal geeft aan hoeveel maanden het product te gebruiken valt na opening.
Vind je dat cijfer niet terug, dan bestaat er ook een algemene vuistregel. Die stelt dat je je lippenbalsem best jaarlijks vervangt. Zo’n stick of potje komt namelijk in contact met heel wat bacteriën, hoe voorzichtig je er ook mee omspringt.
Ook telkens wanneer je lippenbalsem in contact geweest is met stof, aarde of andere onhygiënische stoffen, schaf je maar beter een nieuw exemplaar aan. Dat geldt vooral voor potjes. Een stick kun je meestal ook reinigen door er met een steriel mesje een stukje af te snijden. Kleine vuiltjes haal je er dan weer makkelijk af met een steriel doekje gedrenkt in alcohol.
Wat zit er in lippenbalsem?
Lippenbalsem bestaat meestal uit een vette basisstof en enkele hydraterende ingrediënten. In de meeste gevallen worden daar ook bewaarmiddelen aan toegevoegd. Dikwijls vind je ook kleur- en geurstoffen terug op de ingrediëntenlijst en ook smaakstoffen zijn populair. Tot slot worden sommige lippenbalsems verrijkt met zonnebescherming.
Die vette stof kan vaseline zijn, maar ook een soort was of een al dan niet plantaardige olie.
Hydraterende ingrediënten vind je terug in de vorm van onder meer hyaluronzuur, ceramiden, niacinamide, squalaan en panthenol.
Wil je geur-, kleur- en smaakstoffen kunnen detecteren in de ingrediëntenlijst, let dan op termen als aroma, parfum, limoneen, linalool en E-nummers.
Koop je een lippenbalsem met SPF, besteed dan aandacht aan de factor van de zonnebescherming. Ligt die lager dan 15, dan beschermt die je lippen niet voldoende. Wij raden zelfs eerder balsems aan met factor 30 of hoger.