Volgens het onderzoek is de HP Color Laserjet Pro M479FDW de beste laserprinter. Het is een goede all-in-one kleurenprinter die snel en scherp afdrukt. Daarnaast is hij ook geschikt om dubbelzijdig te scannen en te kopiëren. In onze top 5 lijst kan u de beste laserprinters van 2021 terugvinden. Naast de onderbouwde top 5 kan je ook verder lezen waar je op moet letten en hoe we de laserprinters vergelijken met elkaar. Ben je op zoek naar een printer met een lange levensduur dan is een LED printer misschien wel iets voor jou. LED printers hebben minder bewegende delen in vergelijking met laserprinters en gaan dus langer mee.

TOP 5 – Beste Laserprinter 2021

HP COLOR LASERJET PRO M479FDW

Volgens ons onderzoek is de Color LaserJet Pro M479fdw de beste laserprinter voor de kleine zelfstandige of voor gezinnen. De afdrukkwaliteit van deze all-in-one laserprinter is zeer goed omdat hij zelfs kleine tekst of grafieken scherp kan afdrukken (600 dpi). Er wordt een USB-kabel voorzien maar we raden aan om hem aan te sluiten op je draadloos netwerk. Zo kan je deze kleurenlaserprinter plaatsen waar je wilt en kun je eenvoudig afdrukken via je computer of smartphone. Het grote touchscreen is goed leesbaar en handig om bijvoorbeeld aan te geven waar het probleem zich bevindt wanneer er een blad komt vast te zitten. De HP smart software is eenvoudig om te gebruiken zodat je met weinig frustraties deze printer kunt instellen.

“Beste laserprinter 2021 – ideaal voor KMO”

De M479FDW is een all-in-one kleurenprinter. Dit will zeggen dat je in alle kleuren kan printen, scannen en kopiëren. Ook belangrijk bij laserprinters, door de prijs van inkt, zijn de verbruikskosten per pagina. Bij de HP Laserjet Pro M479FDW is dit slechts 0.043 euro, iets hoger dan gemiddeld. Daarnaast heb je enkele extra functies; dubbelzijdig adrukken, scannen aan 1200 dpi – ongelooflijk hoog en accuraat voor een laserprinter, verbinding met Cloud, dropbox, email of USB. Als laatste voordeel scant deze laserprinter automatisch dubbelzijdig. Voor al deze voordelen betaal je een redelijke, maar begrijpelijke, prijs. Heb je geen nood aan al deze functies dan kan je uitsparen door te opteren voor simpelere modellen.

CANON I-SENSYS MF643CDW

Zoeken we de beste laserprinter van 2021 op basis van een prijs / kwaliteit verhouding dan komt de Canon i-Sensys in aanmerking. Hier kijken we minder naar extra functies, meer naar basisfuncties, kwaliteit en prijs. Net zoals de Laserjet PRO is deze Canon een all-in-one laserprinter, met als grootste verschil de prijs. De Canon is ook iets groter maar wel 8 kilo lichter. Niet te onderschatten is het verbruik per pagina. Met 0.036 euro bespaar je ook per pagina meer dan 20% uit. Op termijn kan dit allemaal wel tellen.

“All-in-one prijs / kwaliteit laserprinter 2021”

Toch blijft de HP M479FDW een betere laserprinter op basis van functies. De Canon print ook aan 600 dpi, scant en kopieert, kan enkel A4 formaat aan, drukt dubbelzijdig, … Er is weinig waar de Canon moet onderdoen. Kleine verschillen zoals minder kleurdiepte, geen automatische dubbelzijdige scan, minder verbindingsmogelijkheden, … maken het verschil in de prijs. Dat en de keuze van gebruikte materialen. Die zijn iets kwalitatiever in de HP. Toch voldoet deze Canon aan al onze voorwaarden en is het een goede koop. Zeker en vast een plaats waard in deze lijst ‘Beste laserprinters van 2021’.

HP LASERJET PRO MFP M28W

De HP LaserJet Pro MFP M28w is volgens ons onderzoek de beste laserprinter voor thuisgebruik. Het is namelijk een goedkope laserprinter die compact is en zowel kan scannen, kopiëren als printen. Het nadeel van een printer thuis is dat het vaak veel ruimte inneemt in een beperkte bureauruimte. Met een lengte van 36 centimeter en een breedte van 26 centimeter is hij een van de kleinste laserprinters op de markt. De afdrukkwaliteit is zeer hoog en met 18 pagina’s per minuut heeft het een zeer hoge afdruksnelheid voor zijn prijsklasse. En dankzij zijn wifi verbinding kun je ook draadloos afprinten, indrukwekkend voor een printer van 119 euro (op moment van schrijven).

“Beste laserprinter voor thuigebruik”

Het nadeel van deze printer is dat je niet in kleur kunt afdrukken, wil je dit wel koop je beter de M254dw. Ook is er geen automatic document feeder waardoor je elke document apart moet inscannen of kopiëren. Verder is er ook geen mogelijkheid tot automatisch dubbelzijdig afprinten waardoor dit toestel zich niet leent tot het afprinten van hoge volumes. Hij is eerder geschikt voor mensen die een goedkope laserprinter voor thuis zoeken en niet veel printen.

Gaan we voor een lager budget, iets dat makkelijk kan passen voor kleine gezinnen of een zelfstandige dan is de MFP M184FDW een goede optie. Het beschikt over een automatic document feeder, zodat je een bundel papieren met een druk op de knop kunt scannen, kopiëren of zelfs faxen. Ook kan hij documenten zowel dubbelzijdig als in kleur afdrukken. Door zijn veelzijdigheid is hij zowel geschikt voor zelfstandigen als mensen met een kleine zaak. Omdat hij voorzien is van wifi kan je hem plaatsen waar je wilt en kan hij ook door meerdere personen tegelijk gebruikt worden. Door zijn beperkte afdruksnelheid van 16 pagina’s per minuut is hij wel minder geschikt voor een grote kantooromgeving met veel gebruikers. Ook de kostprijs van 0.035 euro per pagina is redelijk laag wat opnieuw een voordeel biedt op lange termijn.

“Laserprinter voor zelfstandige / klein gezin”

Ook kwalitatief moet dit toestel zeker niet onderdoen. Scannen gebeurt aan 1200 DPI, dit is meer dan de duurdere toestellen. Ook dubbelzijdig afdrukken en scannen gebeurt automatisch. Opnieuw spijtig dat er geen A3 ondersteuning is. Ook is de druk- en scansnelheid iets lager dan andere toestellen. Op afstand printen is ook niet mogelijk, enkel via Google docs of een PC verbinding. Dit wil zeggen; geen wifi, geen smartphone app, en geen USB aansluiting. Om de prijs nog verder te drukken is er ook geen touchscreen, gebruik is via knoppen. De HP Laserjet Pro MFP M148FDW heeft zijn voor- en nadelen. Weeg ze af, want voor sommigen kan dit toestel een perfecte besparing zijn.

HP LASERPRINTER 107W

De laatste suggestie in onze top 5 beste laserprinter is een compacte en simpele laserprinter. Een printer moet niet altijd groot zijn, net zoals een printer niet altijd een all-in-one printer moet zijn. Soms is een simpel kwalitatief toestel ook voldoende, en dit vinden we terug in de HP Laser 107W. Geen extra’s, geen scannen of kopiëren. Enkel hoge kwaliteit afdrukken en een uitstekend gebruiksgemak. Want via de app kan je heel wat dingen van op afstand doen. De HP Laser 107W is een goedkope laserprinter maar drukt zijn prijs door het ontbreken van extra functies. Niet door het ontbreken van kwaliteit. Laat je niet verblinden door onnodige extra’s, zoek je een gewone laserprinter dan is dit de oplossing.

“Goedkope laserprinter”

De kostprijs ligt, afhankelijk van de webshop, rond de €100. Tel daarbij de lage kost van 0.025 euro per blad, en je weet dat je heel wat geld uitspaart met dit toestel. Weet dan ook dat je in 1200 dpi afdrukt, daar waar anderen 600 dpi drukken. Druk geen foto’s af, hiervoor is dit toestel niet gemaakt. Het toestel is ook wat luider dan anderen, met 65 dB kom je eerder in de buurt van een diepvriezer. Gemiddeld maakt een laserprinter 50 dB aan lawaai. Scannen en kopiëren doet het niet, verbinden gebeurt via de app/smartphone, PC of USB verbinding. Door de wifi verbinding kan je het ook via Google Cloud services doen. Ook USB is mogelijk.

Tot zover onze suggestieve top 5 beste laserprinter 2021.
Vindt meer alternatieven in de lijst beste LED printers. Wil je ook foto’s printen, bekijk dan ook de lijst beste fotoprinters.

Laserprinters vergelijken

Waarom een laserprinter kopen?

Een laserprinter is handig voor mensen die thuis veel afdrukken of een kleine zaak hebben. Maar wat we vooral goed vinden aan een laserprinter is dat het betrouwbaar is. Zelfs wanneer je niet veel moet printen is het handig om een toestel te hebben dat werkt wanneer je het nodig hebt. Hieronder gaan we de voordelen van een laserprinter ten opzichte van een inkjet printer overlopen.

  • Laserprinters kunnen in een hogere resolutie afdrukken waardoor tekst en grafieken veel scherper zijn
  • Ze zijn gemakkelijker in onderhoud om te onderhouden omdat toner niet zo vaak moeten vervangen worden. Indien je een aantal weken niks print kunnen de leidingen van een inkjet printer verstopt geraken.
  • Ook al zijn ze duurder in aankoop zal een laserprinter op lange termijn minder kosten in vergelijking met een inkjet printer. Inkjet printers gaan sneller stuk omdat de leidingen kunnen vastkoeken met inkt, laserprinters hebben dit probleem niet en gaan langer mee.
  • Een laserprinter kan doorgaans 25 pagina’s per minuut afdrukken terwijl de snelste inkjet printers maximum 15 pagina’s per minuut kan afdrukken. Vooral mensen die zelfstandig zijn of een kleine zaak hebben zullen er baat bij hebben om voor een snelle printer te kiezen.
  • Toner kan niet uitlopen waardoor je tekst niet uitloopt wanneer je papier per ongeluk nat wordt
  • Een inkjet printer of fotoprinter is veel beter voor het afdrukken van foto’s

Laser printer of LED printer

Er zijn ook inktjets, maar deze laten we even buiten de discussie. Laserprinters of LED printers, het is een vraag dat redelijk vaak gesteld wordt. Ze lijken ook het meeste op elkaar, niet in technologie maar wel op basis van printkwaliteit. Een LED printer is over het algemeen wat duurder, hoewel dit niet lang meer zal duren. Deze technologie wordt steeds populairder en worden goedkoper door het groeiende aanbod. Laserprinters daarentegen gaan langer mee, maar kosten wel meer in gebruik en onderdelen. Op lange termijn is het dus, afhankelijk van uw gebruik en onderhoud, beter om een LED printer te kopen.

Kijken we puur naar kwaliteit dan is een laserprinter voorlopig nog beter dan de meeste LED printers. Het verschil is redelijk klein, en zal in de toekomst steeds kleiner worden. In een laserprinter is er slechts één lichtbron – we weten dus dat elke pixel even veel belichting heeft gekregen. Bij een LED printer zijn er meerdere lichtbronnen, werkt er één minder dan de andere dan zal de kwaliteit van de print lager liggen. LED printers hebben ook een vaste resolutie gebaseerd op het aantal LED’s in het toestel. Laser printers kunnen hun resolutie aanpassen op basis van het bestand. Ook dit maakt (voorlopig) nog een verschil.

Beste-Laserprinter-voor-thuis

Laserprinter kopen, waar op letten

Laserprinter voor thuisgebruik of kantoor

Als eerste factor moet je het gebruik van de laserprinter definiëren. Is dit een laserprinter voor thuisgebruik? Een printer die enerzijds kleine documenten in zwart wit moet afdrukken maar die ook moet dienen voor de vakantiefoto’s te drukken. Of gaan we voor een printer die eerder zakelijk is en enkel documenten in zwart wit moet afdrukken. Kwaliteit van druk en kleuren spelen hier de grootste rol. Afhankelijk van het gebruik zal het model (en de kostprijs) verschillen.

Het kan ook zijn dat de printer voor meerdere doelen gebruikt zal worden. Enerzijds zakelijk, anderzijds als laserprinter voor thuisgebruik. Een zakelijke printer kan wel andere ‘must-haves’ hebben. Een A3 printer is voor sommige zelfstandigen of KMO’s absoluut nodig. Voor andere beroepen dan misschien helemaal niet. Is de enige vereiste voor thuis foto’s drukken dan koop je best een afzonderlijke fotoprinter. Deze zijn steeds minder goedkoop en een aankoop van de twee toestellen zal ook minder kostelijk zijn dan een all-in-one laserprinter. Ook dit is van belang, zoek je een printer of een printer/scanner/kopietoestel. Bepaal eerst je gebruik, nadien het model!

Type printer & printerfuncties

Er bestaan printers die enkel kunnen afdrukken en all in one printers die zowel kunnen afdrukken als kopiëren en scannen. Het nadeel van all in one printers is dat ze meer kosten bij aankoop en ook groter zijn van formaat. Het voordeel van printers die enkel kunnen afdrukken is dat ze zeer compact zijn en bijvoorbeeld in de kast kunnen geplaatst worden. Handig als je weinig ruimte hebt op je bureau en liever je printer ergens anders wilt plaatsen. Als je niet vaak scant kun je je ook behelpen met applicaties op je smartphone zoals Google Drive of Camscanner. Deze applicaties maken gebruik van je camera om een document in te scannen. Google Drive is gratis en is zelfs voorzien van OCR (optical character recognition) waarmee je een ingescand document kunt omzetten naar een tekst in Word. Maar voor mensen die vaak moeten scannen is dit natuurlijk geen oplossing.

All-in-one laserprinter

All-in-one laserprinter verwijst naar een printer die naast printen ook kan scannen en kopiëren. Dit moet één van de eerste vragen zijn die je jezelf gaat stellen wil je een laserprinter kopen. Is hier nood aan? Hoe goed moeten deze capaciteiten zijn? Past dit binnen het budget. Het is vanzelfsprekend dat een all-in-one laserprinter duurder is dan een gewone laserprinter. Ook de kwaliteit van deze functies is van belang. Je koopt beter een afzonderlijke scanner als het blijkt dat de ingebouwde scanfunctie niet goed werkt.

Kleurenlaserprinter

Tegenwoordig de standaard, vroeger waren dit zwart wit laserprinters. Tegenwoordig is kleuren een must. Van daar ook dat de mogelijkheid om kleuren te printen goed overwegen moet worden. Kleuren wil zeggen meer inkt, en meer inkt vertaalt zich in een hogere kost per gebruik. De beste kleurenlaserprinters moeten deze kleuren ook perfect opbouwen. Ook op termijn mag de kwaliteit niet dalen. Dit wordt vermeden door kwalitatieve materialen en een zelfreinigende functie. Kleuren worden geuit in kleurdiepte, de opbouw van verschillende kleuren om één kleur te behalen. Ook het aantal DPI is hier van belang.

Prijs van laserprinter

De kosten van een printer bestaan enerzijds uit de aankoopprijs en anderzijds uit de prijs van de toner. Een laserprinter is duurder in aankoop maar zal je op lange termijn geld uitsparen. De kost per afgedrukte pagina ligt namelijk lager bij een laserprinter dan bij een inkjet printer. Nochtans kost de inkt voor een inkjet minder dan toner voor een laserprinter. Maar omdat een inkjet printer heel wat inkt verspilt voor het kuisen van zijn leidingen kom je duurder uit. Bij onregelmatig gebruik is daarenboven de kans groot dat de leidingen van een inkjet printer verstopt geraken. Laserprinters hebben dit probleem niet waardoor ze minder snel stuk gaan en minder vaak vervangen moeten worden.

Het voordeel van een inkjet printer is dat ze goedkoper zijn in aanschaf en de inkt ook goedkoper is. Er zijn zelfs inktcartridges die je zelf met inkt kunnen vullen om nog meer te besparen. Wanneer een printer het onvermedelijk begeeft na een bepaalde periode kan het ook minder kwaad wanneer je nog maar juist inkt hebt gekocht. Een set toner voor een laserprinter kost daarentegen 100 euro of meer. Tijdens ons onderzoek hebben we gesproken met mensen waarvan de laserprinter het begeven had kort nadat ze dure toner hadden gekocht. Is deze toner niet meer compatibel met nieuwe toestellen ben je effectief je geld kwijt.

Kwaliteit van laserprint

Laserprinters zijn ideaal voor het afdrukken van tekst en grafieken. In vergelijking met inkjet printers zijn ze beter in staat om kleine tekst scherp en leesbaar af te drukken. Op papier is het moeilijk om te zien of een laserprinter een goede afdrukkwaliteti heeft of niet. Bijna alle laserprinters hebben namelijk een maximale resolutie van 600 dpi (dots per inch). Daarom hebben we ons bij ons onderzoek gebaseerd op de feedback van gebruikers en printers met negatieve reviews vermeden. Ga je je printer vooral gebruiken voor het afdrukken van foto’s ben je wel beter af met een ink jet printer. Ze zijn namelijk geschikt om niet enkel op paier af te drukken maar ook op glossy fotopapier, CD’s en soms zelfs textiel.

Laserprinter met wifi

Het voordeel van een printer met wifi is dat deze niet meer fysiek moet verbonden met je computer. Zolang je computer en printer beide verbonden zijn met je wifi netwerk kun je afdrukken zonder gebruik te maken van een USB kabel. De nieuwste printers kunnen verbinding maken met wifi maar zijn ook compatibel met Apple AirPrint of Google Cloud Print. Het voordeel van afdrukken via de cloud is dat je de printer eenvoudig kunt delen met collega’s of familieleden. Daarenboven moet je niet aan een computer zitten om iets af te drukken. Door gebruik te maken van Google Cloud Print kun je ook pagina’s afdrukken via een Chromebook of smartphone. Met Apple AirPrint kun je daarentegen afdrukken met een iPad of iPhone.

Ook hier speelt de discussie van gebruik weer mee. Een laserprinter voor thuisgebruik heeft minder nood aan verbinding via wifi. Een KMO of zelfstandige zal niet altijd aanwezig zijn op kantoor en heeft dus veel meer baat bij een wifi verbinding. Zo kan men van op afstand makkelijk documenten afdrukken en die nadien verzamelen.

Grootte van printer

De meeste printers hebben een breedte en een lengte tussen de 35 en 45 cm. Kleine printers zijn vooral handig voor thuisgebruik of beperkte plaats in het bureau. Grotere printers hebben meer voordelen maar als grootste nadeel het innemen van plaats. Dit is niet altijd mogelijk. Bekijk eerst de ruimte die je hebt in vergelijking met het gebruik. Bepaal dan welk model van jouw voor toepassing kan zijn. Een laserprinter voor thuisgebruik of voor een klein bureau is meestal niet al te groot.

Er bestaan laserprinters met een maximale hoogte tussen de 20 en 25 centimeter die je bijvoorbeeld in een kast kunt plaatsen. Nadeel van deze printers is dat ze niet dubbelzijdig kunnen afdrukken en ook niet kunnen scannen of kopiëren. Ze zijn ontworpen voor mensen die een compacte printer zoeken enkel en alleen om af te drukken.

Welke laserprinter kopen

Laserprinter voor zelfstandigen

Voor zelfstandigen of mensen met een kleine zaak raden we aan om een all in one printer te kopen. In combinatie met een automatische documentinvoer (ADF) kunnen ze namelijk zeer snel documenten kopiëren en scannen. Dubbelzijdig afdrukken is dan weer een functie die je zowel bij all in one printers kunt terugvinden als bij gewone printers. Printers die dubbelzijdig kunnen afprinten zijn doorgaans minder compact.

Laserprinter voor Thuisgebruik

Een laserprinter voor thuisgebruik moet voldoen aan andere eisen dan die van een KMO of een zelfstandige. Enerzijds kan je ervan uitgaan dat er minder dingen afgedrukt zullen worden. Vaak worden er foto’s afgedrukt in plaats van facturen of emails. Voor deze reden moet een laserprinter voor thuisgebruik beter zijn in het drukken van kleuren. En is scannen of kopies maken minder van belang. Toch hangt dit vooral af van uw persoonlijk gebruik. Stel jezelf enkele vragen alvorens de verschillende laserprinters voor thuisgebruik te vergelijken.

Heb je de beste laserprinter uitgekozen voor je thuis(kantoor)? Een veilige om vertrouwelijke documenten te vernietigen is een papierversnipperaar. Op de volgende pagina kun je de beste papierversnipperaars op de markt vinden. Werk je eerder in 3D dan kan je ook naar onze lijst beste 3D printers kijken.

Welke laserprinter merken

Een merk blijft slechts een naam, maar meestal is hier ook een reputatie en vertrouwen aan verbonden. De bekendste laserprinter merken zijn Xerox (vooral zakelijk), HP, Brother, Canon en Samsung.

HP Laserprinters

HP is zeer populair op de markt van printers. De meeste mensen kennen het merk van hun PC’s en laptops maar toch is HP ook een marktleider in laserprinters. Enerzijds zakelijk, anderzijds ook printers voor thuisgebruik. Ze verkopen een gamma voor iedereen, goedkope laserprinters maar ook luxe printers of printers die zich in het hoogste gamma bevinden. Hiervoor betaal je wel wat extra, de kwaliteit van HP wordt weerspiegeld in de prijs. Geen nood, dit is het geval voor elk kwalitatief merk. Het nadeel van HP is dat hun inktpatronen wel duurder zijn, gezien ze deze niet volledig zelf produceren. Op lange termijn heb je dus een iets hogere kost.

Brother laserprinters

Naast HP is Brother het tweede bekendste laserprinter merk. Enkel Canon zou hen hier kunnen overtreffen omdat we hen kennen van de camera’s. Brother is in eerste plaats een printer producent. Daarom zijn hun toestellen vaak beter dan anderen zoals HP of Canon. Kwalitatief is Brother zeker goed in orde. Hun toestellen hebben ook een uitstekende prijs / kwaliteit verhouding en de prijs van inktpatronen is niet te hoog. Eerder thuis dan zakelijk, Brother verkoopt meer laserprinters voor thuisgebruik dan zakelijk. Met Brother koop je kwaliteit op lange termijn, maar daarom niet altijd beter dan een HP, Xerox of Canon.

Xerox printers

Xerox is eerder zoals Brother, een echte printer producent. Toch kennen we ze iets minder goed omdat Xerox de focus legt op zakelijke verkopen. De laserprinters van Xerox zijn kwalitatief goed in orde en steken erbovenuit als het op specs aankomt. Printkwaliteit, snelheid, duurzaamheid – Xerox legt hun nadruk op de prestatie van het toestel. Ben je op zoek naar een printer voor zakelijk gebruik dan is een Xerox ten zwaarste aangeraden. Hier zoeken we voornamelijk laserprinters voor thuisgebruik, die zijn ook zeer goed, maar zullen duurder uitkomen.

Canon laserprinters

Canon kennen we ook allemaal. Misschien zelf beter dan HP! Hoewel laserprinters niet 100% hun ding is leveren ze toch zeer goede kwaliteit af. De focus ligt hier niet (zoals Xerox) op de snelheid of duurzaamheid, Canon mikt op kwaliteit van druk. Ze maken ook fotoprinters, en deze ervaring komt van toepassing bij hun laserprinters. Canon printers zijn ook redelijk duur en ook de inktpatronen zullen de kostprijs op lange termijn de hoogte in duwen. Stellen we een TOP 3 merken op dan valt Canon hier wel uit de boot. Er zijn betere opties!

Epson Printers

EPSON is een merk voor de hoogste kwaliteit van printers. Toch zien we geen EPSON laserprinters in onze lijst, en dit is normaal gezien ze heel weinig laserprinters maken. Epson richt zich, net zoals canon, op de markt van fotografie en druk. Kwaliteit in kleuren en druk is veel belangrijker dan een laserprinter voor thuisgebruik op de markt te brengen. EPSON is ook redelijk duur in vergelijking met andere printers.

Tot zover het artikel ‘Beste laserprinter 2021’ – Laatste update 27/11/2020

Lees meer berichten in de categorie ‘Home office’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.