Hoger onderwijs is niet goedkoop, van het huren van een kot tot het kopen van duur cursusmateriaal. Daarenboven hebben studenten een betrouwbare laptop nodig die ze gedurende hun studies kunnen gebruiken. Daarom helpen we jou in dit artikel om de beste laptop voor studenten te vinden. We hebben honderden laptops vergeleken met elkaar en volgens ons onderzoek is de Acer Swift 3 de beste laptop voor studenten. De Acer Swift 3 heeft een goede balans tussen draagbaarheid, performantie en batterijduur. Onderaan dit artikel kan je ons onderzoek terugvinden en waar je op moet letten bij het kopen van een laptop.

TOP 5 – beste laptops studenten

Voordelen 

 • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
 • Uitstekende prestaties
 • Lange batterijduur (10 uur)
 • Verlicht toetsenbord

Nadelen

 • Zwakke speakers
 • Helderheid van het scherm kan beter

Voordelen 

 • Uitstekende prestaties
 • Lange batterijduur (10 uur)
 • Beste toetsenbord op de markt
 • Uitgebreid aantal aansluitingen

Nadelen

 • Duur
 • Scherm is ondermaats

Voordelen 

 • Goede prestaties
 • Retina scherm
 • Zeer licht (1,29 kg)
 • Uitstekend design en bouwkwaliteit

Nadelen

 • Duur
 • Beperkt aantal aansluitingen
 • Matige batterijduur (8 uur)

Voordelen 

 • Uitstekende prestaties
 • Goedkoop
 • Vega 8 graphics
 • Uitgebreid aantal aansluitingen

Nadelen

 • Beperkte batterijduur (6 uur)
 • Matige bouwkwaliteit

Voordelen 

 • Zeer goedkoop
 • Redelijke prestaties
 • Goede batterijduur (9 uur)
 • Voldoende aansluitingen

Nadelen

 • Matige prestaties
 • ChromeOS is minder veelzijdig
goede laptop voor student

Tot zover onze suggestieve top 5 beste laptops voor studenten.
Voor meer alternatieven, bekijk de lijst goedkope laptops, gaming laptops of ultrabooks.

Laptops studenten vergelijken

Hoe zijn we te werk gegaan?

Dit artikel hebben we geschreven voor studenten in hoge onderwijs die op zoek zijn naar een betrouwbare laptop. Van het nemen van nota’s in de les, presenteren van slides tot het kijken naar Netflix op de trein. We zijn op zoek gegaan naar de beste laptop voor studenten door te focussen op een goede balans tussen draagbaarheid, performantie en batterijduur. De belangrijkste factor van een laptop is dat hij performant is gevolgd door het batterijleven en het gewicht. Daarnaast is het belangrijk om een aangenaam toetsenbord te hebben zodat je vlot notities kunt nemen. De laptops die we in dit artikel voorstellen hebben een goede mix van de bovenstaande factoren. Ze zijn ideaal voor studenten die op zoek zijn naar een lichte maar performante laptop. De modellen die we hier voorstellen zijn evenwel niet geschikt om op te gamen. Ben je eerder op zoek naar een laptop om op te gamen dan hebben we daar een apart artikel voor. Ga je Audiovisuele Kunsten of Beeldende Kunsten studeren? Dan heb je een laptop nodig die geschikt is voor het bewerken van foto’s en video’s. Op de volgende pagina kun je de beste laptops voor video- en fotobewerking vinden.

Laptop kopen waar op letten

1. Processor

2. Scherm

Voor een student die een hele dag onderweg is raden we een 14 inch laptop aan. Dit formaat is volgens ons het beste compromis tussen draagbaarheid en functionaliteit. Wanneer je dagelijks onderweg bent met de trein of fiets raden we een laptop met een gewicht van 1,5 kg of minder aan. Je hebt naast je laptop namelijk nog cursussen en ander materiaal in je rugzak of handtas zitten. Een 15 inch laptop heeft een groter scherm wat het gemakkelijker maakt om te multitasken maar deze modellen wegen meestal 2 kg of meer. Een 12 inch laptop of kleiner is enkel bruikbaar voor het nemen van notities. Vanaf je werkt met spreadsheets of moet multitasken in verschillende vensters dan zijn deze soort laptops gewoon onbruikbaar.

Qua schermresolutie raden we aan om voor een 1080p scherm (1920 x 1080 pixels) te kiezen. Deze resolutie is namelijk ideaal voor dagelijks gebruik zoals tekstverwerking, surfen op het web en het streamen van series via Netflix. Een scherm met een 4K resolutie heeft 4 keer zoveel pixels in vergelijking met een 1080p scherm. Omdat het scherm meer pixels per inch heeft ziet het scherm er veel scherper uit. Keerzijde van de medaille is dat deze schermen veel duurder zijn. Bovendien vraagt een 4K scherm veel meer middelen van je systeem met een kortere batterijduur als resultaat. Een 720p scherm (1366 x768 pixels) kun je beter vermijden. Letters zijn minder goed leesbaar op het scherm waardoor het moeilijker is om te multitasken.

3. Batterij

Een laptop voor studenten moet een hele lesdag kunnen meegaan zonder dat je op zoek moet gaan naar een stopcontact. We raden daarom aan om een model te kiezen dat minstens 8 uur meegaat. Ga hiervoor niet uit van het aantal uren dat de fabrikant afficheert op de laptop. Je kan beter op zoek gaan naar een online review van het model dat je op oog hebt. Websites zoals Laptopmag testen het batterijleven door reëel gebruik te simuleren. Op die manier zul je zien dat laptops waarvan de fabrikant een batterijleven van 12 uur afficheert in realiteit eerder bij 8 uur gebruik zal liggen. Hou er ook rekening mee dat batterijen over de jaren capaciteit verliezen. Volgens onderzoek verliest een doorsnee lithium-ion batterij ongeveer 75% van zijn capaciteit na 250 laadbeurten. Een laptop met een reëel batterijleven van 8 uur kan na een jaar nog maar 6 uur meegaan.

4. RAM Geheugen

Een RAM geheugen van 8 GB is momenteel de standaard voor de meeste laptops. En dit is ook wat we aanraden wanneer je een laptop voor een student gaat kopen. In goedkopere modellen wordt soms gebruik gemaakt van 4 GB RAM. Hierdoor kan het zijn dat je computer begint te vertragen wanneer je teveel vensters tegelijk hebt openstaan. Een uitzondering zijn Chromebooks waar 4GB RAM geheugen wel voldoende is omdat ChromeOS een lichtbesturingssysteem is. Indien je een Windows laptop gebruikt voor tekstverwerking, surfen op het web of het bekijken van series via Netflix zal je geen verschil merken tussen 8 GB of 16 GB RAM geheugen. Enkel mensen die veeleisende games draaien, livestreamen of aan videobewerking doen zullen er baat bij hebben om voor een laptop met 16 of zelfs 32 GB RAM te kiezen.

5. Opslagruimte

Een laptop met een SSD is de dag van vandaag een absolute must. Een SSD heeft heel wat voordelen ten opzichte van een traditionele HDD. Het grootste voordeel is een hogere lees- en schrijfsnelheid waardoor je laptop en programma’s veel sneller opstarten. Daarnaast verbruikt een SSD minder elektriciteit waardoor de batterij langer meegaat. Omdat er geen mechanische onderdelen zijn in een SSD zijn ze betrouwbaarder waardoor de kans op verlies van data veel kleiner is. Het enigste nadeel is dat ze een beetje duurder zijn in vergelijking met een HDD maar het prijsverschil is ondertussen bijna verwaarloosbaar.

We raden aan om voor een minimum opslagruimte van 256 GB te kiezen. En als je budget het toelaat kies je beter voor een opslagruimte van 512 GB. Een opslagruimte van 128 GB is veel te weinig voor de meeste gebruikers. Je moet namelijk rekening houden met het feit dat na de installatie van Windows en een aantal essentiële programma’s zoals Microsoft Office er vaak minder dan 100 GB overblijft voor foto’s, video’s en andere programma’s. Ben je van plan om te gamen of heel wat video’s of foto’s op je laptop op te slaan? Kies dan voor een 512 GB of misschien zelfs een 1 TB SSD te kiezen. Een goedkoop alternatief voor foto’s of video’s is het kopen van een externe harde schijf. Op de volgende pagina kun je meer informatie vinden over de beste externe harde schijf die je momenteel kunt kopen.

6. Videokaart

Als je geen videospellen speelt, video’s of foto’s wilt bewerken heb je voldoende aan een geïntegreerde grafische chip. Deze chip bevindt zich in de processor zelf en wordt door Intel beschreven als UHD Graphics of Iris Plus Graphics. De geïntegreerde Vega chip van AMD is momenteel krachtiger in vergelijking met die van Intel. Hierdoor is het mogelijk om minder veeleisende games te draaien op een budget. Wil je AAA games spelen dan kies je beter voor een laptop met een aparte videokaart. Deze kun je niet in deze review terugvinden maar wel in ons artikel over de beste gaming laptops van dit moment.

7. Aansluitingen

Een goede laptop moet over voldoende aansluitingen beschikken. USB-poorten zijn handig om een muis of toetsenbord aan te sluiten. Maar je kan ze ook gebruiken om je smartphone of een ander toestel op te laden. Daarnaast vinden we een HDMI-poort onontbeerlijk voor het aansluiten van een tweede scherm. Een alternatief voor een HDMI-poort is een Thunderbolt 3 poort waarmee je onder andere een scherm kunt aansluiten. Maar het kan ook van pas komen wanneer je slides moet presenteren zodat je je laptop op een beamer kunt aansluiten. Een 3.5mm jack kan nog van pas komen voor mensen die nog een bedrade koptelefoon gebruiken. Moet je je laptop regelmatig achterlaten in een onbewaakte ruimte kan het de moeite lonen om een model met een Kensington slot te kiezen.

laptop studenten 2020

Volledig doorgelicht

De Acer Swift 3 heeft veel kenmerken van een ultrabook maar de prijs van een gewone laptop. Door zijn goede combinatie van draagbaarheid en performantie is hij volgens ons onderzoek de beste laptop voor studenten. Hij is verkrijgbaar vanaf 729 euro voor de versie met een Core i5 processor en een opslagruimte van 256 GB. Maar je kan upgraden naar een i7 processor en een opslagruimte van 512 GB indien je een zeer performante laptop nodig hebt. Voor dagelijks gebruik zoals het werken is MS Office, surfen op het web en het streamen van series via Netflix is de Quad core i5 10210U meer als krachtig genoeg. In combinatie met een RAM geheugen van 8GB en een SSD schijf kun je in geen tijd door al je schoolwerk vliegen.

Het minimalistische design van de Acer Swift 3 heeft iets weg van een Apple MacBook. Het aluminium chassis is met een maximale hoogte van 1,8 cm nauwelijks 2 millimeter hoger in vergelijking met een MacBook Air. Dit zorgt voor een uiteindelijk laag gewicht van 1,5kg. In combinatie met het compacte formaat neem je deze laptop eenvoudig mee op de trein of op de fiets. Het toetsenbord is groot genoeg om comfortabel notities te nemen. Bovendien is het verlicht zodat je tijdens nachtelijke studeersessies je toetsen kunt zien. De trackpad is groot en responsief zodat je geen aparte muis hoeft mee te nemen naar de les.

Aan de linkerkant vinden we van links naar rechts een AC adapter, een HDMI poort, twee USB-A poorten, een USB-C poort en een 3.5mm jack.

Acer is gul geweest met het aantal poorten aan de zijkanten. Zo beschik je in totaal over drie USB-A poorten en een USB-C poort. Het goede aan de USB-C poort is dat het zowel DisplayPort, Thunderbolt als een lader ondersteunt. Je kan deze laptop dus met dezelfde lader als je smartphone opladen. Bovendien kun je dankzij deze USB-C poort de Acer Swift 3 via een powerbank opladen om zijn batterijduur te verlengen. Verder vinden we nog eenSD kaart lezer en een 3.5mm jack om een koptelefoon aan te sluiten. Het Kensington slot kan handig zijn voor wanneer je je laptop wilt kunnen achterlaten in een onbewaakte ruimte zoals in de bibliotheek of klaslokaal.

Aan de rechterkant bevindt er zich een SD-kaart lezer, een USB-A 2.0 poort en een Kensington slot.

De Thinkpad T490 is een betrouwbare laptop in een typisch onopvallend design van Lenovo. Aan de binnenkant vinden we een krachtige Intel Core i5 die in combinatie met 8GB RAM en een 256 GB SSD zorgt voor snelle prestaties. De prestaties van de Thinkpad T490 liggen in lijn met de veel goedkopere Acer Swift. Waarom zou je dan voor de Thinkpad kiezen in plaats van de Acer Swift 3? Een eerste reden is de veel betere bouwkwaliteit. Ondanks het feit dat beide toestellen 1,5kg wegen is de T490 veel steviger en bestand tegen schokken en stoten. Daarnaast beschikt hij over een veel betere ventilatie die minder lawaai maakt en de processor beter koelt. Alles samengenomen kan de Thinkpad T490 heel wat misbruik verdragen zonder kapot te gaan.

De Lenovo ThinkPad staat al jaren bekend als een onopvallend maar betrouwbaar werkpaard.

Voor studenten die veel notities moeten nemen en een eindwerk schrijven is een goed toetsenbord belangrijk. Het toetsenbord van de T490 is een van de beste die je in een laptop kunt vinden. De toetsen hebben een kuiltje waardoor toetsen gemakkelijk te vinden zijn. Typen gaat zeer vlot en voelt comfortabel aan dankzij de ruime layout van het toetsenbord. Een minpunt is wel dat voor een laptop van meer dan 1.000 euro we wel toetsenbordverlichting hadden verwacht. Naast de responsieve trackpad is er ook de iconische Trackpoint. Dat is het rode rubbertje tussen de G, H en B toets. In plaats van Windows Home beschik je ook over Windows Pro waardoor je je een verbeterde controle hebt in het beveiligen van je bestanden en je privacy. Bovendien beschik je over 3 jaar on-site garantie. Dit wil zeggen dat bij eventuele fabrieksfouten Lenovo zelf een technieker bij jou laat langskomen om je laptop te herstellen. Een groot voordeel ten opzichte van je laptop te moeten binnenbrengen en hem gedurende weken niet te kunnen gebruiken.

Op vlak van aansluitingen is de Lenovo Thinkpad T490 een absolute marktleider. Hij beschikt maar liefst over drie USB-C poorten en twee 3.1 USB-A poorten. Een USB-C wordt gebruikt om de laptop op te laden aan de hand van een compacte lader. De tweede USB-C poort ondersteund Thunderbolt 3 dat tot vier keer sneller is in vergelijking met USB 3.1 in het overzetten van bestanden. Een bijkomend voordeel is dat je via DisplayPort tot twee 4K schermen kunt aansluiten. Maar een scherm of beamer aansluiten kan ook simpelweg aan de hand van de HDMI poort. Verder vinden we nog een microSD kaartlezer en een ethernetpoort voor bedraad internet. De 3.5mm jack gebruik je voor het aansluiten van een koptelefoon en dankzij het Kensington slot kun je je laptop vast hangen. Aan de achterkant is er zelfs een simkaart slot om je laptop via 4G te laten verbinden met het internet.

De MacBook Air 2020 is een goede keuze voor studenten die op zoek zijn naar een betaalbare Macbook. De basisversie komt met een Intel Core i3 processor, 8 GB RAM en een 256 GB SSD. Ondanks het feit dat hij voorzien is van een dual core processor is de performantie vrij goed. Zelfs wanneer je aan het multitasken bent zul je niet snel een vertraging opmerken. Bij het langdurig gebruiken van veeleisende applicaties kan hij wel hoge temperaturen bereiken. Om de temperatuur te beperken zal de processor op een lagere kloksnelheid draaien en zal de ventilatie aanslaan. Hierdoor zal je laptop vertragen maar het is vooral het lawaai van de ventilatoren dat storend is wanneer je moet studeren. Bij dagelijks gebruik is dit geen probleem maar het is geen laptop die ontworpen is voor veeleisende taken zoals bijvoorbeeld het bewerken van foto’s en video’s.

Het design van de MacBook Air 2020 maakt gebruik van een aluminium chassis. Hierdoor heeft Apple een enorm licht en compacte laptop kunnen bouwen. Met een dikte van nauwelijks 1,6 cm en een gewicht van 1,29kg neem je deze laptop overal gemakkelijk mee naartoe. Door zijn compact formaat beschikt hij over een iets kleiner 13,3 inch scherm. Het Retina scherm met een resolutie van 2.560 x 1.600 pixels zorgt voor een haarscherp beeld. Bovendien zorgt het kwalitatief scherm ervoor dat kleuren waarheidsgetrouw worden weergegeven.

De nieuwste Apple MacBook Air is voorzien van het nieuwe Magic toetsenbord.

Het grootste nadeel van een MacBook Air is de beperkte keuze aan poorten. Je bent namelijk beperkt tot twee USB-C poorten en een 3.5mm jack. Beide poorten beschikken wel over Thunderbolt 3 zodat je zowel kunt gebruiken om op te laden, bestanden over te zetten als een scherm aan te sluiten. Toch merken we dat heel wat MacBook Air gebruikers gebruik moeten maken van dongles omdat ze een HDMI-poort, USB-A of ethernepoort nodig hebben. Wat we wel enorm goed vonden is het nieuwe Magic toetsenbord. Het is een enorme verbetering ten opzichte van het oude vlindertoetsenbord dat niet betrouwbaar was. Er is nu een travel van 1mm en langdurige typsessies verlopen zijn nu veel comfortabeler.

De Ideapad 3 is volgens ons onderzoek de beste goedkope laptop voor studenten. Lenovo heeft handig ingespeeld op de nieuwe AMD Ryzen 5 processors. Deze zijn namelijk qua performantie even goed als de meeste Core i5 processors van Intel maar wel een stuk goedkoper. In combinatie met 8GB RAM en een 256 GB SSD geniet je dus van even goede prestaties in vergelijking met laptops die dubbel zo duur zijn. Met een gewicht van 1,6 kg en een compact formaat is hij ook even draagbaar in vergelijking met de andere laptops in dit artikel. Maar om een goedkope laptop te kunnen aanbieden heeft Lenovo wel op een paar andere zaken moeten besparen. Zo bestaat het RAM geheugen uit twee modules van elk 4GB in plaats van een module van 8GB. Dit maakt het onmogelijk om het RAM geheugen uit te breiden maar dit is voor de meeste gebruikers toch niet nodig.

Aan de linkerkant zijn er 3 USB-A poorten en een HDMI poort.

Het grootste nadeel van de Lenovo Ideapad is de beperkte batterijduur. Je kan een maximale batterijduur van 7 uur verwachten in energiebesparende modus. Het reëel verbruik zal eerder tussen de 5 en de 6 uur liggen. Dit wil zeggen dat je op zoek zal moeten gaan naar een stopcontact wanneer je een hele dag les hebt. De webcam heeft een resolutie van 480p wat zeer laag is. Doe je vaak aan conference calls dan is dit dus geen ideale laptop. Een bijkomend nadeel is dat er geen USB-C poort is. Dit had handig kunnen geweest zijn om de laptop op te laden of om een scherm op aan te sluiten. Wat er wel is zijn drie USB-A poorten en een HDMI poort om verbinding te maken met een tweede scherm of beamer. Bovendien is er ook nog een 3.5mm jack en een SD kaart lezer.

Aan de rechterkant is er enkel een 3.5mm jack en een SD kaart lezer.

De HP Chromebook 14 is de ideale laptop voor studenten die een laptop onder de 300 euro zoeken. Normaalgezien zouden we nooit een laptop onder de 300 euro aanraden omdat deze gewoon te traag zijn om comfortabel op te werken. Maar de HP Chromebook 14 gebruikt ChromeOS in plaats van Windows. Omdat ChromeOS een veel lichter besturingssysteem is in vergelijking met Windows kan het vrij vlot draaien op zelfs beperkte hardware.

Zo maakt deze laptop gebruik van een AMD A4 processor, 4 GB RAM en een 64 GB eMMC opslagruimte. De prestaties zijn zeker niet te vergelijken met een volwaardige laptop maar om notities te nemen, mails op te volgen en films te streamen is deze Chromebook performanter dan je zou denken. Bovendien gaat de batterij maar liefst 8 uur mee bij normaal gebruik wat beter is in vergelijking met de Lenovo Ideapad 3. Hij beschikt ook nog eens over een 720p webcam wat vergelijkbaar is met de webcam van de MacBook Air die 4 keer zo duur is.

Aan de linkerkant is er van links naar rechts een Kensigton slot, een USB-C poort en een USB-A poort.

Op vlak van aansluitingen is de HP Chromebook 14 ook vrij goed uitgerust. Aan beide kanten bevindt er zich een USB-C poort zodat je je lader langs beide kanten kunt insteken. Ook zijn er twee USB-A poorten voor het aansluiten van een draadloze muis of een externe harde schijf. Een externe harde schijf of opslagruimte is geen overbodige luxe voor dit toestel. Je bent namelijk beperkt tot een opslagruimte van 64 GB dat vrij snel kan vol geraken. Gelukkig krijg je het eerste jaar gratis 100GB op Google Drive dat je kan gebruiken voor het opslaan van bestanden.

Aan de rechterkant bevindt zich een 3.5mm jack, een micro SD kaartlezer, een USB-A en een USB-C poort.

Tot zover het artikel ‘Beste laptop voor studenten 2021’ – Laatste update 04/11/2020

Lees meer berichten in de categorie ‘Computer’


De 7 beste laptops voor studenten van 2021

In dit artikel vergelijken we onze selectie van laptops voor studenten.

Onze selectie laptops voor studenten:

Hoger onderwijs is niet goedkoop, van het huren van een kot tot het kopen van duur cursusmateriaal. Daarenboven hebben studenten een betrouwbare laptop nodig die ze gedurende hun studies kunnen gebruiken. Daarom helpen we jou in dit artikel om de beste laptop voor studenten te vinden. We hebben verschillende laptops vergeleken met elkaar en volgens ons onderzoek is de Lenovo Yoga Slim 7 de beste laptop voor de meeste studenten. De Acer Swift 3 heeft een goede balans tussen draagbaarheid, prestaties en batterijduur. Onderaan dit artikel kan je ons onderzoek terugvinden en waar je op moet letten bij het kopen van een laptop.

Beste prijs-kwaliteit: LENOVO YOGA SLIM 7

 • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
 • Zeer snel en responsief
 • Lange batterijduur (12 uur)
 • Strak en compact 14 inch design
 • Licht gewicht (1,33 kg)
 • Geen ethernetpoort
 • Geen Thunderbolt

De Lenovo Yoga Slim 7 is volgens ons onderzoek de beste laptop voor de meeste studenten. Hij combineert razendsnelle prestaties met een compact en licht design aan een betaalbare prijs. Dankzij zijn lage gewicht en krachtige batterij neem je hem zonder probleem overal mee naartoe. Die lompe lader kan je gewoon thuis laten, de batterij gaat namelijk 12 uur lang mee. En door zijn aluminium behuizing kan hij tegen een stootje. Met de ingebouwde webcam (720p) neem je eenvoudig deel aan online lessen of seminaries.

De AMD Ryzen 5 processor zorgt voor snelle prestaties en met zijn geïntegreerde grafische kaart is hij zelfs geschikt voor fotobewerking en het spelen van games zoals League of Legends of Counter Strike. Met een SSD van 256 GB ben je vrij beperkt maar tegenwoordig kun je dat oplossen met cloudopslagruimte zoals Onedrive. Daarnaast bestaan er ook altijd nog externe harde schijven voor wie veel foto’s en video’s wil kunnen opslaan.

Ryzen 5 4500U | 8 GB RAM | 256 GB SSD | 14 inch | IPS-paneel | 1920×1080 pixels

Beste Apple: APPLE MACBOOK AIR M1

 • Zeer snel en responsief
 • Lange batterijduur (15 uur)
 • Stil in gebruik
 • Licht gewicht (1,29 kg)
 • Dun en compact design
 • Maar twee USB-C-poorten

De nieuwste Macbook Air met de M1-chip is een van de beste MacBooks die Apple ooit heeft gemaakt. Dankzij de nieuwe M1-processor is hij een stuk performanter dan de vorige generatie die gebruik maakte van Intel processors. Maar hij is niet alleen sneller, de batterij gaat ook een stuk langer mee (15 uur bij normaal gebruik). Het 13,3 inch scherm ondersteunt de P3-kleurruimte waardoor hij uitermate geschikt is voor studenten die ook foto’s en video’s willen kunnen bewerken. Deze laptop maakt geen gebruik van ventilatoren maar passieve koeling waardoor hij dus ook altijd muisstil is.

Het toetsenbord is ergonomisch waardoor je aangenaam notities kunt nemen tijdens de les. Dankzij zijn gewicht van 1,29 kilogram zal je je rug niet breken wanneer je dagelijks pendelt naar de universiteit. Apple laptops staan er voor gekend om niet goedkoop te zijn. Maar de MacBook Air M1 is door de combinatie van zijn prestaties en de scherpe prijs de beste Apple laptop die je momenteel kunt kopen.

Apple M1 | 8 GB RAM | 256 GB SSD | 13,3 inch | IPS-paneel | 2560×1600 pixels

Beste lichtgewicht: ASUS ZENBOOK 13

 • Snelle prestaties
 • Ergonomisch toetsenbord
 • Zeer licht (1,14 kg)
 • Lang batterijleven (12 uur)
 • Dun en compact design
 • Geen headphone jack
 • Smal toetsenbord

De Asus Zenbook 13 is een lichte laptop voor studenten die veel onderweg zijn. Met een gewicht van maar 1,14 kg is hij bijna 200 gram lichter dan de Apple MacBook Air. Hij heeft ook een zeer dun en stevig design waardoor je hem gemakkelijk vervoert in je rugzak of tas. Wanneer je het scherm openklapt komt het toetsenbord lichtjes naar boven. Dit zorgt voor meer comfort tijdens het typen. Helaas vinden we dat de toetsen van het toetsenbord zeer dicht bij elkaar staan waardoor het moeilijk bruikbaar is voor mensen met grote handen.

Prestaties zijn goed en dankzij de Intel processor zijn er ook twee Thunderbolt 3 USB-C aan de linkerkant. Dankzij Thunderbolt 3 kun je de laptop zeer snel opladen of tot twee 4K monitors aansluiten. Door het ontbreken van een headphone jack moet je de meegeleverde dongle gebruiken, wat wij persoonlijk wat lomp vinden. De Intel processor is krachtig genoeg voor het bewerken voor doorsnee schooltaken, het bekijken van Netflix of surfen op het internet. Helaas is de processor niet krachtig genoeg als je foto’s of video’s wilt bewerken.

Intel i5 1035G1 | 8 GB RAM | 512 GB SSD | 13,3 inch | OLED-paneel | 1920×1080 pixels

Beste goedkope: LENOVO IDEAPAD 3

 • Snelle prestaties voor een lage prijs
 • Goede bouwkwaliteit
 • Aangenaam toetsenbord
 • Veel opslagruimte
 • Helderheid van het scherm kan beter
 • Geen USB-C
 • Mindere batterijduur (7 uur)

Voor studenten die op zoek zijn naar een laptop onder de 500 euro is de Lenovo IdeaPad 3 de beste keuze. Deze laptop combineert snelle prestaties met een zeer scherpe prijs. Daartoe heeft Lenovo vooral op de kwaliteit van het scherm, de batterij en de poorten bespaard. Het scherm is een 1080p TN-paneel met een lage contrastratio (300:1) waardoor buiten werken in de zon zeer moeilijk is.

De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 7 uur mee, wat niet slecht is voor een budgetlaptop. Maar als je een hele dag in de les zit, zorg je er best voor dat je je oplader meeneemt. Er zijn ook geen USB-C-poorten, gelukkig zijn er wel twee USB 3.0-poorten en een scherm aansluiten doe je aan de hand van de HDMI-poort. Maar buiten het scherm, de beperkte batterijduur en het ontbreken van USB-C kunnen we niks negatief over de laptop zeggen. Dankzij de krachtige processor en 8GB RAM vlieg je door al schooltaken heen en kan je hem zelfs gebruiken voor het spelen van games zoals Fortnite of League of Legends. Het toetsenbord is aangenaam, ideaal om veel notities te nemen tijdens de les. Het is geen verlicht toetsenbord maar dat hadden we ook niet verwacht in een laptop onder de 500 euro.

Ryzen 3 3500U | 8 GB RAM | 512 GB SSD | 15,6 inch | TN-paneel | 1920×1080 pixels

Beste gaming: ASUS ROG ZEPHYRUS G14

 • Desktopprestaties in een laptop
 • RTX 3050Ti geschikt voor zware games
 • IPS-paneel met 144 Hz refresh rate
 • Compact design
 • Ruime opslagruimte
 • Stevige prijs
 • Geen webcam
 • Matig batterijleven (7 uur)

Studenten die op zoek zijn naar een laptop waarmee ze zowel naar de les kunnen gaan als kunnen gamen, kiezen best voor de Asus ROG Zephyrus G14. Voor een gaminglaptop is hij verrassend licht, slechts 1,7 kilogram. Door de krachtige hardware gaat de batterij maar 7 uur mee. Wanneer je games speelt, is de batterij na 3-4 uur al leeg. Ga je een hele dag naar de les? Dan neem je best je oplader mee.

Dankzij de Ryzen 5 5800HS en de Nvidia RTX3050Ti kun je alle nieuwste games op hoge settings draaien. Het IPS-paneel heeft een verversingssnelheid van 144 Hz waardoor beelden vloeiender worden weergegeven. Gamers die veel online games spelen kunnen hier ook een competitief voordeel uithalen. Naast het gamen kun je deze laptop ook gebruiken voor het draaien van zeer veeleisende programma’s zoals DaVinci Resolve of Adobe Lightroom. Hou er rekening mee dat bij lang en intensief gebruik deze laptop vrij luidruchtig is. Dat komt omdat de ventilatoren hard moeten werken om de processor en grafische kaart af te koelen.

Ryzen 5 5800HS | 16 GB RAM | 1.000 GB SSD | 14 inch | IPS-paneel | 1920×1080 pixels

Beste chromebook: ACER CHROMEBOOK 314

 • Zeer goedkoop
 • Goede prestaties
 • Lang batterijleven (12 uur)
 • Helder en scherp scherm
 • Beperkte keuze in applicaties
 • Beperkte opslagruimte

Voor studenten die op zoek zijn naar een goedkope laptop om voornamelijk notities te nemen is een Chromebook een zeer goede keuze. Omdat een Chromebook op ChromeOS draait heeft hij geen nood aan dure onderdelen om goede prestaties te leveren. Het voornaamste voordeel hiervan is dat een Chromebook zeer goedkoop is en een goede batterijduur heeft.

Ook de keuze aan poorten is goed, aan beide kanten heb je een USB-A- en een USB-C-poort voor het aansluiten van je oplader of een muis. Het scherm is scherp en helder waardoor je gemakkelijk twee applicaties naast elkaar kunt zetten om te multitasken. In ChromeOS kun je gebruik maken van webapplicaties zoals MS Office en Netflix. Maar je kan heel wat programma’s zoals Adobe Lightroom of games niet installeren op een Chromebook. Ook is de opslagruimte zeer beperkt door het flashgeheugen van 64 GB. Dit kun je oplossen met externe opslagruimte of door gebruik te maken van Google Drive.

Intel Celeron N4100 | 4 GB RAM | 64 GB Flash | 14 inch | IPS-paneel | 1920×1080 pixels

Beste 2-in-1: HP PAVILION X360

 • 360 graden touchscreen
 • Aangenaam toetsenbord en mousepad
 • Vingerafdrukscanner
 • Matige prestaties
 • Beperkte batterijduur (6 uur)
 • Vrij zwaar (1,92 kg)

De HP Pavilion x360 kan je zowel als laptop als als tablet gebruiken. Het scherm kun je namelijk 360 graden draaien om van je laptop een tablet te maken en omgekeerd. Door zijn flexibiliteit en touchscreen kun je hem gebruiken voor taken waar andere laptops minder voor zijn geschikt zoals ontwerpen, tekenen of het lezen van een e-book.

Het scherm is scherp en het IPS-paneel is voldoende helder. Het grootste nadeel van het touchscreen is de glanzende afwerking waardoor je heel wat weerspiegelingen waarneemt in het scherm. Hij beschikt over twee USB-A-poorten en één USB-C-poort, wat wij vrij beperkt vinden. Hou er dus rekening dat je geen USB-A-poorten meer vrij hebt na het aansluiten van een muis en toetsenbord. Gelukkig zijn zowel toetsenbord als mousepad zeer aangenaam om te gebruiken waardoor het aansluiten van externe randapparatuur niet nodig is voor de meeste mensen. Door de beperkte prestaties van de processor is deze laptop niet geschikt voor zware applicaties zoals Adobe Lightroom of het spelen van games.

Intel i5 10210U | 8 GB RAM | 256 GB SSD | 15,6 inch | IPS-paneel | 1920×1080 pixels

Tot zover onze suggestieve top 7 beste laptops voor studenten.
Voor meer alternatieven, bekijk de lijst goedkope laptops, gaming laptops of ultrabooks.

goede-laptop-voor-student-1024x395

Laptops voor studenten vergelijken

Hoe kies ik (als student) een goede laptop?

Dit artikel hebben we geschreven voor studenten in hoge onderwijs die op zoek zijn naar een betrouwbare laptop. Van het nemen van nota’s in de les, presenteren van slides tot het kijken naar Netflix op de trein. We zijn op zoek gegaan naar de beste laptop voor studenten door te focussen op een goede balans tussen draagbaarheid, prestatie en batterijduur.

Draagbaarheid

Als je veel pendelt en van de ene les naar de andere moet, dan is het aangenaam om een lichte laptop te hebben die niet te veel weegt. Volgens ons onderzoek is een laptop die ongeveer 1,3 kilogram weegt daar ideaal voor. Dit zijn voornamelijk laptops met een 13 of 14 inchscherm. Wil je een hele dag naar de les zonder lader? Kies dan voor een model met een batterijduur van ongeveer 12 uur.

Besturingssysteem

MacOS staat ervoor bekend een intuïtieve gebruikerservaring te combineren met een prachtig scherm dat ideaal is voor designers, fotografen en ontwerpers die veel bezig zijn met creatief werk. Met een Windowslaptop heb je meer mogelijkheden omdat je alle programma’s kunt installeren die je zal nodig hebben aan de universiteit. Met ChromeOS ben je beperkt tot het nemen van notities en het gebruik van webapplicaties.

Prestaties

De prestaties van een laptop hangen voornamelijk af van de processor. Vroeger was Intel altijd de beste keuze, maar tegenwoordig zijn de AMD Ryzen processors minstens even goed. Apple heeft met de M1-processor een eigen chip ontworpen die betere prestaties levert dan Intel. Om te kunnen multitasken kies je best voor een laptop met 8 GB RAM-geheugen. Tenzij je veel foto’s of video’s wilt bewerken heb je geen nood aan 16 GB RAM-geheugen of meer.

Ben je eerder op zoek naar een laptop om op te gamen dan hebben we daar een apart artikel voor. Ga je Audiovisuele Kunsten of Beeldende Kunsten studeren? Dan heb je een laptop nodig die geschikt is voor het bewerken van foto’s en video’s. Op de volgende pagina kun je de beste laptops voor video- en fotobewerking vinden.

Laptop kopen waar op letten

1. Processor

laptop met SSD

2. Scherm

Voor een student die een hele dag onderweg is raden we een 14 inch laptop aan. Dit formaat is volgens ons het beste compromis tussen draagbaarheid en functionaliteit. Wanneer je dagelijks onderweg bent met de trein of fiets raden we een laptop met een gewicht van 1,5 kg of minder aan. Je hebt naast je laptop namelijk nog cursussen en ander materiaal in je rugzak of handtas zitten. Een 15 inch laptop heeft een groter scherm wat het gemakkelijker maakt om te multitasken maar deze modellen wegen meestal 2 kg of meer. Een 12 inch laptop of kleiner is enkel bruikbaar voor het nemen van notities. Vanaf je werkt met spreadsheets of moet multitasken in verschillende vensters dan zijn deze soort laptops gewoon onbruikbaar.

14-inch-laptop goeden

Qua schermresolutie raden we aan om voor een 1080p scherm (1920 x 1080 pixels) te kiezen. Deze resolutie is namelijk ideaal voor dagelijks gebruik zoals tekstverwerking, surfen op het web en het streamen van series via Netflix. Een scherm met een 4K resolutie heeft 4 keer zoveel pixels in vergelijking met een 1080p scherm. Omdat het scherm meer pixels per inch heeft ziet het scherm er veel scherper uit. Keerzijde van de medaille is dat deze schermen veel duurder zijn. Bovendien vraagt een 4K scherm veel meer middelen van je systeem met een kortere batterijduur als resultaat. Een 720p scherm (1366 x768 pixels) kun je beter vermijden. Letters zijn minder goed leesbaar op het scherm waardoor het moeilijker is om te multitasken.

3. Batterij

Een laptop voor studenten moet een hele lesdag kunnen meegaan zonder dat je op zoek moet gaan naar een stopcontact. We raden daarom aan om een model te kiezen dat minstens 8 uur meegaat. Ga hiervoor niet uit van het aantal uren dat de fabrikant afficheert op de laptop. Je kan beter op zoek gaan naar een online review van het model dat je op oog hebt. Websites zoals Laptopmag testen het batterijleven door reëel gebruik te simuleren. Op die manier zul je zien dat laptops waarvan de fabrikant een batterijleven van 12 uur afficheert in realiteit eerder bij 8 uur gebruik zal liggen. Hou er ook rekening mee dat batterijen over de jaren capaciteit verliezen. Volgens onderzoek verliest een doorsnee lithium-ion batterij ongeveer 75% van zijn capaciteit na 250 laadbeurten. Een laptop met een reëel batterijleven van 8 uur kan na een jaar nog maar 6 uur meegaan.

4. RAM Geheugen

Een RAM geheugen van 8 GB is momenteel de standaard voor de meeste laptops. En dit is ook wat we aanraden wanneer je een laptop voor een student gaat kopen. In goedkopere modellen wordt soms gebruik gemaakt van 4 GB RAM. Hierdoor kan het zijn dat je computer begint te vertragen wanneer je teveel vensters tegelijk hebt openstaan. Een uitzondering zijn Chromebooks waar 4GB RAM geheugen wel voldoende is omdat ChromeOS een lichtbesturingssysteem is. Indien je een Windows laptop gebruikt voor tekstverwerking, surfen op het web of het bekijken van series via Netflix zal je geen verschil merken tussen 8 GB of 16 GB RAM geheugen. Enkel mensen die veeleisende games draaien, livestreamen of aan videobewerking doen zullen er baat bij hebben om voor een laptop met 16 of zelfs 32 GB RAM te kiezen.

5. Opslagruimte

Een laptop met een SSD is de dag van vandaag een absolute must. Een SSD heeft heel wat voordelen ten opzichte van een traditionele HDD. Het grootste voordeel is een hogere lees- en schrijfsnelheid waardoor je laptop en programma’s veel sneller opstarten. Daarnaast verbruikt een SSD minder elektriciteit waardoor de batterij langer meegaat. Omdat er geen mechanische onderdelen zijn in een SSD zijn ze betrouwbaarder waardoor de kans op verlies van data veel kleiner is. Het enigste nadeel is dat ze een beetje duurder zijn in vergelijking met een HDD maar het prijsverschil is ondertussen bijna verwaarloosbaar.

SSD-vs-HDD goeden

We raden aan om voor een minimum opslagruimte van 256 GB te kiezen. En als je budget het toelaat kies je beter voor een opslagruimte van 512 GB. Een opslagruimte van 128 GB is veel te weinig voor de meeste gebruikers. Je moet namelijk rekening houden met het feit dat na de installatie van Windows en een aantal essentiële programma’s zoals Microsoft Office er vaak minder dan 100 GB overblijft voor foto’s, video’s en andere programma’s. Ben je van plan om te gamen of heel wat video’s of foto’s op je laptop op te slaan? Kies dan voor een 512 GB of misschien zelfs een 1 TB SSD te kiezen. Een goedkoop alternatief voor foto’s of video’s is het kopen van een externe harde schijf. Op de volgende pagina kun je meer informatie vinden over de beste externe harde schijf die je momenteel kunt kopen.

6. Videokaart

Als je geen videospellen speelt, video’s of foto’s wilt bewerken heb je voldoende aan een geïntegreerde grafische chip. Deze chip bevindt zich in de processor zelf en wordt door Intel beschreven als UHD Graphics of Iris Plus Graphics. De geïntegreerde Vega chip van AMD is momenteel krachtiger in vergelijking met die van Intel. Hierdoor is het mogelijk om minder veeleisende games te draaien op een budget. Wil je AAA games spelen dan kies je beter voor een laptop met een aparte videokaart. Deze kun je niet in deze review terugvinden maar wel in ons artikel over de beste gaming laptops van dit moment.

7. Aansluitingen

Een goede laptop moet over voldoende aansluitingen beschikken. USB-poorten zijn handig om een muis of toetsenbord aan te sluiten. Maar je kan ze ook gebruiken om je smartphone of een ander toestel op te laden. Daarnaast vinden we een HDMI-poort onontbeerlijk voor het aansluiten van een tweede scherm. Een alternatief voor een HDMI-poort is een Thunderbolt 3 poort waarmee je onder andere een scherm kunt aansluiten. Maar het kan ook van pas komen wanneer je slides moet presenteren zodat je je laptop op een beamer kunt aansluiten. Een 3.5mm jack kan nog van pas komen voor mensen die nog een bedrade koptelefoon gebruiken. Moet je je laptop regelmatig achterlaten in een onbewaakte ruimte kan het de moeite lonen om een model met een Kensington slot te kiezen.

laptop-studenten-1024x395

Tot zover het artikel ‘Beste laptop voor studenten 2021’ – Laatste update 11/09/2021

Lees meer berichten in de categorie ‘Computer’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.