Het beste konijnenvoer zorgt ervoor dat jouw konijn in topconditie blijft. Het draagt bij tot een glanzende vacht, een gezond gebit, een goede spijsvertering en het geeft je knuffel energie. Net zoals een veilige thuishaven en speelgoed is ook de keuze voor goed konijnenvoer belangrijk. Je kan kiezen uit pellets of gemengd voer, afhankelijk van hoe kieskeurig jouw konijn is.
In dit artikel zetten we het beste konijnenvoer op een rijtje. Onder elk product vind je bovendien meer informatie over de samenstelling van het droogvoer. Aan het eind van het artikel wijzen we nog op een aantal dingen waar je op moet letten bij het voeren van je konijn. Spoiler, hooi is de basis van elk konijnendieet. Lees hier verder om het beste konijnenvoer te vinden voor jouw snuffel.
Het beste konijnenvoer van 2024
- Beste prijs-kwaliteit: Versele-Laga Classic Allround Mix bij Bol.com
Het compleetste konijnenvoer voor de beste prijs. - Beste junior: Supreme Science Selective Junior bij Bol.com
Kwaliteitsvoeding voor je junior aanbevolen door dierenartsen. - Beste senior: Bunny Nature Konijnendroom Senior bij Bol.com
Lekker voer op maat van je oude vriend. - Beste premium: Beaphar Care+ bij Bol.com
Samengesteld met dierenartsen, dat is premium. - Beste compleet: Supreme Science Selective bij Bol.com
Vezelrijk en lekker, ook dierenartsen zweren bij dit voer. - Beste goedkoop: Kasper Faunafood Hobby bij Bol.com
Goedkoop en toch gezond en compleet konijnenvoer.
In dit artikel
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Versele-Laga Classic Allround Mix
- Geschikt voor konijnen en caviaโs
- Gevarieerd
- Goedkoop
- Selectief eetgedrag mogelijk
- Niet echt geschikt als enkelvoer, wel als aanvullend voer bij hooi
Dit gemengde konijnenvoer is zeer compleet voor een eerlijke prijs. Dit droogvoer is een mix van brokjes en verschillende korrels van zaden, noten, groenten en pitten. Zo bevat het onder andere gedroogde worteltjes, gebroken erwten, lijnzaad en maรฏsvlokken. Er zit ook timothee hooi in de mengeling, wat bijdraagt tot een goede spijsvertering en het gebit van je konijn op een goede lengte houdt. Sommige konijnen zullen de mengeling heel lekker vinden, andere zullen de neiging hebben om alleen de lekkerste brokken op te eten. Als je konijn dus een kieskeurige eter is, kies dan eerder voor pellets.
Het droogvoer is een gevarieerde mengeling die rijk is aan vezels en vitaminen. Dit konijnenvoer is ideaal als aanvullend voer bij hooi. Doordat het vezelgehalte bij deze mix aan de lagere kant ligt, is dit minder geschikt als enkelvoer. Meer bepaald is het daardoor minder geschikt voor konijnen die geen hooi mogen eten en enkel droogvoer binnenkrijgen. Daarnaast draagt de luzerne bij aan een vlotte spijsvertering. Het goede evenwicht tussen calcium (1,1%) en fosfor (0,5%) zorgt voor een ideale botgroei en een gezond gebit.
Ruwe vezels: 14,5% | Ruw eiwit: 14% | Ruw vet: 3% | Gewicht: 20 kg
Beste junior: Supreme Science Selective Junior
- Natuurlijke bestanddelen
- Voorkomt selectief eetgedrag
- Hoog vezelgehalte
- Verschillende verpakkingsgroottes
- Aangeraden door dierenartsen
- Hoger vetgehalte
Dit droogvoer van Supreme Science Selective is aangepast aan de verhoogde voedingsbehoeften van jonge konijnen van vier tot twintig weken. Ook is het voer geschikt voor zwangere en zogende voedsters. Het droogvoer bestaat uit pellets, wat selectief eetgedrag voorkomt zodat je jonge konijn zeker alle essentiรซle voedingsstoffen binnenkrijgt. Het droogvoer bestaat voor het grootste deel uit natuurlijke ingrediรซnten. Bovendien bevat het geen toegevoegde suikers en kleurstoffen.
Konijnen vinden deze brokjes heerlijk. Het product wordt ook aangeraden door dierenartsen. In dit enkelvoer zitten veel proteรฏnen en antioxidanten die de groei en de fysieke ontwikkeling van je junior konijn bevorderen. Het hoge vezelgehalte, dankzij de luzerne, draagt bij tot een gezond gebit en een goede spijsvertering. Door het goede vezelgehalte kunnen deze pellets als enkelvoer dienen indien je konijn geen hooi kan eten. Maar onthoud wel dat hooi altijd het hoofdbestanddeel is van een evenwichtige voeding.
Het droogvoer bevat ook fruit en groente, zoals blauwe bessen en spinazie. Het aanwezige lijnzaad stimuleert de darmwerking, zorgt voor een mooie vacht en een goede weerstand. Lijnzaad bevat bovendien vitamine A, B1, B2, C en E. Dit droogvoer is in meerdere verpakkingsgroottes beschikbaar. Het vetgehalte ten slotte is aan de hogere kant in vergelijking met andere voeding uit onze selectie.
Ruwe vezels: 19% | Ruw eiwit: 17% | Ruw vet: 4% | Gewicht: 1,5 kg
Beste senior: Bunny Nature Konijnendroom Senior
- Duurzaam geproduceerd
- Gevarieerd
- Toegevoegde kruiden
- Hoog vezelgehalte
- Kieskeurige konijnen kunnen afhaken door de toegevoegde kruiden
- Duur
Dit konijnenvoer is volledig afgestemd op senior konijnen vanaf zes jaar. De pellets zijn vrij van conserveermiddelen, smaakversterkers, toegevoegde suikers, kleurstoffen en aromaโs. Er zitten 42 soorten planten van onbehandelde weilanden in verwerkt. De mix van drie verschillende vezels bevordert gebitsslijtage en voorkomt overgroei van de tanden. Het vezelgehalte draagt ook bij tot een gezonde darmflora.
Ook hier weer zorgt lijnzaad voor een goede darmwerking en een gezonde vacht. De goede balans tussen calcium (0,7%) en fosfor (0,4%) en het toegevoegde vitamine D voorkomt botontkalking en gebitsproblemen. Naarmate konijnen ouder worden kan het zijn dat hun reukzin vermindert, waardoor ook hun eetlust afneemt. De kruiden rozemarijn, ginsengwortel en Indisch wierookextract zorgen ervoor dat je oudere konijn extra zin krijgt in deze pellets. Bovendien komen alle bestanddelen van dit enkelvoer van duurzaam werkende bedrijven. De brokken zijn dus niet enkel goed voor je senior konijn, maar ook voor het milieu.
Ruwe vezels: 19,5% | Ruw eiwit: 14% | Ruw vet: 3,3% | Gewicht: 1,5 kg
- Geรซxtrudeerde korrels voor betere vertering
- Hoog vezelgehalte
- Deskundig samengesteld
- Ook geschikt bij selectief eetgedrag
- Bevat conserveermiddelen en kleurstoffen
Dit premium enkelvoer van Beaphar behoort zeker tot het lijstje van beste konijnenvoer. Het is samengesteld in samenwerking met deskundigen en dierenartsen. De kwaliteit van de voeding vertaalt zich ook naar de prijs. De korrels zijn geรซxtrudeerd, wat betekent dat de bestanddelen eerst gestoomd werden alvorens ze samen werden geperst. Door de ingrediรซnten eerst te stomen, worden ze gemakkelijker verteerd door je konijn. Ook zijn de brokken krokanter dan geperste konijnenkorrels, wat bijdraagt tot een gezond gebit. Wel bevat een geรซxtrudeerde korrel soms minder voedingsstoffen dan een geperste korrel, maar toch nog meer dan voldoende.
Alle brokjes hebben dezelfde samenstelling en vorm, wat selectief eetgedrag voorkomt. Toch hebben sommige konijnen door de verschillende kleuren wel een bepaalde voorkeur voor een kleur. Normaal gezien kan dit geen kwaad, aangezien alle korrels dezelfde bestanddelen bevatten. De meeste kieskeurige konijnen eten echter elke korrel van deze voeding op. Qua vezelgehalte behoort dit konijnenvoer tot รฉรฉn van de beste producten. De brokken zijn vrij van toegevoegde suikers, wel bevatten ze (zoals de meeste konijnenvoeding die niet natuurlijk is) conserveermiddelen en kleurstoffen.
Ruwe vezels: 22% | Ruw eiwit: 16% | Ruw vet: 3% | Gewicht: 5 kg
Beste compleet: Supreme Science Selective
- Verschillende verpakkingsgroottes
- Voorkomt en geneest darmproblemen
- Goedkoop
- Voorkomt selectief eetgedrag
- Aangeraden door dierenartsen
- Hoger vetgehalte
Deze voeding van het merk Supreme Science Selective is het meest complete droogvoer. Omdat het bestaat uit pellets (of biks) voorkomt het selectief eetgedrag bij je konijn. De brokjes zijn namelijk allemaal identiek dus er zullen er geen achterblijven in de eetbak. Het is het gepaste aanvullend voer voor elk konijn vanaf vier maanden oud, ook voor dwergkonijnen. Door zijn hoge kwaliteit raden dierenartsen dit droogvoer aan.
Aan de voeding worden geen suikers toegevoegd, om overgewicht te voorkomen. Qua voedingsvezels behoort dit droogvoer tot het lijstje van beste konijnenvoer. Het optimale vezelgehalte, dankzij de luzerne, bevordert de spijsvertering en gebitsslijtage van je konijn. Het lijnzaad, bron van omega 3 en 6, zorgt voor een gezonde huid en vacht. Daarnaast voorkomt een goede balans aan calcium (0,6%) en fosfor (0,4%) botontkalking en gebitsproblemen. Bovendien is de verpakking volledig recycleerbaar. Konijnenhouders zweren bij dit voer voor darm- en tandproblemen.
Ruwe vezels: 25% | Ruw eiwit: 14% | Ruw vet: 4% | Gewicht: 10 kg
Beste goedkope: Kasper Faunafood Hobby
- Goedkoop
- Lager vetgehalte
- Geen selectief eetgedrag
- Lager vezelgehalte, niet geschikt als enkelvoer
Deze goedkope brokken van Kasper mogen niet ontbreken in het lijstje van beste konijnenvoer. Ondanks de scherpe prijs zijn de meeste konijnen er dol op. Alle pellets bevatten dezelfde bestanddelen en de voedingsstoffen zijn gelijkmatig verdeeld. Selectief eetgedrag is met deze voeding dus niet aan de orde. De korrels zijn koud geperst, waardoor de voedingsstoffen goed bewaard zijn gebleven. Kortom, goedkoop konijnenvoer dat geschikt is voor elk volwassen konijn.
Omdat het vezelgehalte iets lager ligt dan bij de echte kwaliteitsvoeding is deze voeding eerder geschikt als aanvullend voer voor je snuffel. Konijnen die geen hooi eten, krijgen niet voldoende vezels binnen met deze brokken alleen. Qua vetpercentage scoort dit droogvoer het beste van de hele lijst. Ook het evenwicht tussen calcium (1,07%) en fosfor (0,52%) in dit voer is goed, wat bijdraagt tot een goede botontwikkeling. Het toegevoegde lijnzaad zorgt ook hier voor een gezonde huid en vacht.
Ruwe vezels: 16,4% | Ruw eiwit: 15,3% | Ruw vet: 2,8% | Gewicht: 2×20 kg
Tot zover het beste konijnenvoer dat je vandaag online kan kopen.
Meer advies vind je op de knaagdieren-pagina. Zo geven we ook hulp bij het kiezen van een geschikt hok (voor binnen en buiten), of konijnenspeelgoed.
Waar op letten bij het kopen van een konijnenvoer?
Type
Er zijn twee types konijnenvoer te onderscheiden, gemengd voer (of muesli) en biks (of pellets). Over het algemeen krijgt biks de voorkeur boven gemengd voer. Biks bestaat uit allemaal dezelfde korrels, waarin alle nodige bestanddelen samengeperst zitten. Gemengd voer is een mix van korrels, zaden, pitten, gedroogd fruit, groenten en kruiden. De mix van verschillende bestanddelen kan zorgen voor selectief eetgedrag, je konijn kan de voorkeur geven aan de lekkerste korrels.
Bij gemengd konijnenvoer waar alle korrels dezelfde voedingsstoffen bevatten is dit geen probleem. Gemengd voer is ook een goede optie als je konijn alles opsmult en ook nog eens veel hooi eet. Als dat niet het geval is kies je best voor biks.
Bij biks of pellets heb je nog een onderscheid tussen geperste korrels en geรซxtrudeerde korrels. Bij de eerste variant worden de bestanddelen koud samengeperst tot รฉรฉn korrel. Bij de tweede worden de ingrediรซnten eerst gestoomd alvorens ze samengeperst worden.
De kwaliteit van voedingsstoffen zou bij geperste korrels hoger liggen dan bij geรซxtrudeerde korrels. Geรซxtrudeerde korrels zijn dan weer makkelijker te verteren voor je konijn en ze zijn knapperiger, waardoor ze voor meer gebitsslijtage zorgen. Daarnaast kan ook knaagspeelgoed overgroei van de tanden voorkomen.
Ingrediรซnten
Vezels in konijnenvoer kunnen afkomstig zijn van verschillende bronnen waaronder grassen als timothee hooi. Het beste konijnenvoer bevat ook luzerne als bron van vezels. Luzerne heeft een heleboel nuttige eigenschappen voor je konijn. Zo zorgt het voor een goede darmwerking, een gezonde darmflora en een goed gebit. Daarnaast bevordert het het immuunsysteem van je konijn en bevat het calcium en eiwitten voor sterke botten.
Daarmee komen we op een tweede belangrijk ingrediรซnt van konijnenvoer, eiwitten. Hier is het nodig om een goede balans te hanteren. Te veel eiwit in droogvoer beรฏnvloedt de darmen van je konijn en kan voor plakpoep zorgen. Deze eiwitten zijn niet alleen aanwezig in de brokken zelf, maar ook in de grassen die erin verwerkt zitten.
Ook koolhydraten zijn aanwezig in konijnenvoer, namelijk in grassen en hooi. Deze zijn nodig voor de energie van je konijn. Ook granen die in de meeste brokken zitten bevatten koolhydraten, maar veel meer dan grassen en hooi. Deze soort koolhydraten is ongezonder aangezien ze wordt omgezet in suikers.
Additieven
Konijnenvoer wordt aangevuld met enkele additieven. Hieronder vallen vitaminen en mineralen. Zo kan je vooral vitamine A, B, D en E terugvinden in droogvoer. Vitamines zijn essentieel voor konijnen en ze halen ze grotendeels uit hun voer. Een extra toevoeging van vitamine C is vaak onnodig aangezien je konijn dit zelf aanmaakt. Een teveel aan deze vitamine kan zelfs voor nierproblemen zorgen.
Ook de hoeveelheid aan calcium moet in evenwicht zijn. Te veel calcium kan blaasproblemen veroorzaken. Een goede hoeveelheid calcium draagt bij tot een gezond gebit en skelet, maar ook tot een goede spierwerking. Ook belangrijk is de balans tussen calcium en fosfor. Een foute verhouding zorgt ervoor dat beide niet goed worden opgenomen door je konijn.
Er moet onder meer altijd meer calcium in het voer zitten dan fosfor. Ook vitamine D bevordert de opname van calcium. Daarnaast bevat konijnenvoer ook magnesium, zink, koper, jodium, ijzer, mangaan, molybdeen, kalium, selenium en natrium. Ook worden aan de meeste brokken kruiden toegevoegd. Als je konijn medicijnen krijgt is het nuttig om je dierenarts te vragen welke kruiden hij mag eten.
Wat geef je jouw konijnen om te eten?
Hooi vormt de basis van elk konijnendieet. Je konijn zou onbeperkt hooi ter beschikking moeten hebben. Konijnen in de natuur eten geen droogvoer, dus geef ze dit slechts in beperkte mate. Het kan wel dienen als aanvullend voer omdat er extra voedingsstoffen in zitten. Er moet altijd een balans zijn tussen hooi en droogvoer. Dit hangt onder andere af van de leeftijd van je konijn.
Als je konijn minder hooi eet, dan geef je hem waarschijnlijk te veel droogvoer, wat minder goed is voor zijn darmen. Bij de keuze van aanvullend voer kies je best voor biks (of pellets). Dat zijn groene korrels die er allemaal hetzelfde uitzien. Bij gemengd konijnenvoer hebben veel slimmerds de neiging om enkel de bokjes te eten die ze lekker vinden.
Als je konijn een goede eter is en geen brokjes laat liggen van het gemengde voer, dan is dit even goed als biks. De stelregel is maximaal twintig gram biks per kilogram lichaamsgewicht per dag. Geef je konijn slechts in beperkte mate fruit, want dat bevat te veel suikers. Als je je konijn wil verwennen met fruit en groente, bouw dit dan langzaam op. Onder meer broccoli en appel zouden goed zijn voor je konijn. Bepaalde groenten vermijd je best, bijvoorbeeld prei, ui of rabarber.
Wat zit er in konijnenvoer?
Konijnenvoer bestaat voor het grootste deel uit vezels. Dit is het belangrijkste deel van droogvoer. Het staat meestal aangeduid als ruwe celstof of ruwe vezels. Het vezelgehalte moet minimaal 14% zijn, maar hoe hoger, hoe beter. Daarnaast bevat het essentiรซle eiwitten. Voor de opbouw van deze eiwitten zijn er aminozuren nodig. Konijnenvoer moet ongeveer tussen de 12% en 17% aan eiwitten bevatten. Voor juniors en seniors gaat het eiwitgehalte best naar de 17%.
Daarnaast bevat konijnenvoer ook vetten. Deze vetten zijn best plantaardig, dierlijke vetten kunnen ze niet goed verteren. De meeste volwassen konijnen hebben slechts behoefte aan 1% ร 2% vet in hun eten. Een konijn heeft een aantal essentiรซle vetzuren nodig voor zijn groei, vacht en voortplanting. Die vetten zitten meestal al in groenten en granen die ook in het voer aanwezig zijn. Bovendien worden ook de nodige vitaminen toegevoegd aan de brokken. Tekorten hieraan zijn dus bijna uitzonderlijk. Ook mineralen als calcium en fosfor zijn in elk konijnenvoer aanwezig.
Konijnenvoer verschilt qua (plantaardige) bijproducten van merk tot merk. Denk maar aan soja en allerlei restjes van de voedselproductie voor mensen, zoals aardappelzetmeel, bietenschroot, haver- en sojaschillen of maismeel. Deze ingrediรซnten zijn vaak genetisch gemanipuleerd, tenzij expliciet anders vermeld op de voedselverpakking.