Pekelen is een eeuwenoude techniek om voedsel langer te bewaren. Gelukkig bestaan er tegenwoordig koelkasten om onze voeding lang vers te houden. Daardoor sparen we een hoop tijd en werk. Maar een koelkast moet passen, bepaalde functies hebben, met vriesvak of zonder, en tegenwoordig hebben we ook de intrede van de slimme koelkast. In dit artikel gaan we op zoek naar de beste koelkast van 2021. Uit het onderzoek stellen we een suggestieve top 5 beste koelkasten voor. Zo is er een model met vriesvak, een goedkoop alternatief en één voor mensen met wat extra budget. Lees in het onderzoek ook hoe je moet kiezen en waar je op moet letten bij het aankopen.

Top 5 – Beste Koelkast 2021

HAIER A3FE835CGJ

Beste energiezuinige koelkast met diepvries 2021

Is de beste koelkast voor jouw ook een duurzaam model van topkwaliteit, dan zit je met deze Haier meer dan enkele jaren goed. Met zijn A+++ label bovendien een ecologische keuze die je kan betalen met ecocheques. Dit model is 190 cm hoog en kan 330 liter bevatten (koelkast 233 liter en diepvries 97 liter). Het is daarbij ook een stille koelkast, met 40 db is het net niet luid genoeg om te storen. De deur kan je makkelijk omdraaien om in jouw keuken te passen.

Het ingebouwde open deur alarm waarschuwt je voor een hoge energierekening. Met Haier koop je ook topklasse, en dit zien we terug in de afwerking. Aan de hand van luchtgaten is er voldoende luchtcirculatie. Er is ook een vershoudzone voor verse producten. Vriezen doe je in één van de twee vriesladen. Door het lage verbruik van deze grote koelkast beperk je je jaarlijkse kosten tot 40 euro per jaar. Dit is lager dan de meeste koelkasten van dit formaat. Volgens Haier is deze koelkast geschikt voor huishoudens van 3 tot 5 personen.

WHIRLPOOL SW8 AM2Q

Beste 1-deurskoelkast 2021

Grote gezinnen hebben een grote koelkast nodig om al die hongerige mondjes van vers voedsel te voorzien. Daarbij letten we ook vooral op de prijs, want hoe groter de koelkast hoe duurder in aankoop. In dat geval is een grote 1-deursijskast aan te raden. Dit toestel van Whirlpool kan 371 liter bevatten en meet 187,5 cm. Het is ook een stille koelkast, met 38 db heb je weinig tot geen last. Door de ingebouwde inverter compressor behou je een stabiele temperatuur en geniet je dus van een zuiniger toestel. Bovendien is het dankzij het A++ label een ecologisch verantwoorde keuze. Er is geen vriesvak, maar wel een flessendrager en twee groentelades.

De deur is omdraaibaar, dus ook hier is er geen probleem. Nog enkele extra functies: Je kan superkoelen, er is luchtcirculatie voorzien, een weergave van de binnentemperatuur en (dan toch een nadeel) er is geen vriesvak aanwezig. Ook een flessenrek ontbreekt, maar dit kan je zelf toevoegen. Het jaarlijkste verbruik ligt slechts rond de 25 – 30 euro.

SAMSUNG RS68N8221B1/EF

Beste Amerikaanse koelkast

Heb je meer ruimte en budget, dan kan je kiezen voor een Amerikaanse koelkast. Deze luxe koelkaten hebben twee deuren, een vriesvak, ingebouwde ijsmakers en nog veel meer. Onze voorkeur gaat uit naar de Samsung RS68N82221B1/EF. Het heeft een verbruik van 389 kWh (A++ energielabel) of ongeveer 80 euro per jaar.

Het koelgedeelte aan de rechterkant beschikt over een inhoud van 407 liter terwijl de het vriesgedeelte aan de linkerkant over 210 liter beschikt. In totaal heeft dit model dus een inhoud van 617 liter wat zeer ruim is in vergelijking met andere merken. Aan de buitenkant van de linkerdeur bevindt zich een water- en ijsdispenser.  Lees meer over deze koelkast in onze ‘top 5 Amerikaanse koelkasten‘.

BOSCH KTR15NW3A

Prijs / kwaliteit tafelmodel – geen vriesvak

Binnen het gamma van koelkasten zijn er ook tafelmodellen. Deze zijn bepaald handig voor mensen die beperkte ruimte hebben. Meer over dit soort koelkast lees je in de top 5 beste koelkast tafelmodel.

Omdat deze Bosch koelkast zo’n goede prijs / kwaliteitsverhouding heeft is het een zeer goede koop. Past deze koelkast bij uw benodigdheden en het budget, dan is de zoektocht al snel voorbij. Eén koelbox voor groenten, twee verstelbare schappen en drie schappen in de deur. Met een totaal van 135 liter aan volume is dit ook één van de ruimste tafelmodellen in de lijst. Let op, deze heeft geen vriesvak!

ZANUSSI ZRX51101WA

Mini koelkast / Minibar

Eerder een kleine koelkast voor op de bar of op het aanrecht. Een compacte koelkast voor een kot of op de slaapkamer? Een minibar zoals in de hotels kan altijd dienen thuis als extra koeler. Deze komen meestal zonder vriesvak door de beperkte plaats maar kunnen ongelooflijk handig zijn. Ook de prijs van zulke koelkasten is lager, maar je betaald gemiddeld meer per liter volume. Onze voorkeur gaat uit naar de Zanussi ZRX51101WA door de uitstekende prijs / kwaliteit verhouding. Met 36 liter koelen en 6 liter vries heb je plaats voor 2 personen. Daarbij komt een A++ energiezuinigheid. Jaarlijks verbruik je slechts 19.30 euro aan energie, ook hier spaar je dus wat uit. Meer mini koelkasten kan je vinden in onze ‘top 5 mini koelkast 2021‘.

koelkast laag energieverbruik A+++

Tot zover onze suggestieve top 5 beste koelkast 2021.
Weet je al dat je een grote amerikaanse koelkast wil – bekijk dan onze top 5 – beste Amerikaanse koelkast 2021
Koelkast en diepvries appart? Zie hier de beste vriezer tafelmodel of top 5 grote vriezers 

Koelkasten vergelijken

Waarom een koelkast kopen?

Om lang te leven en gezond oud te worden hebben we – naast beweging – nood aan verse voeding. En om niet elke dag naar de winkel te moeten hollen bewaren we ons voedsel in een koelkast. Je haalt dus best een model in huis dat voldoet aan jouw wensen.

Koelkast kopen,
Waar op letten

Soorten koelkasten

Gelukkig vallen we niet allemaal voor hetzelfde type. Ken jij het verschil tussen een Amerikaanse koelkast, french doors, een inbouwkoelkast, een tafelmodel of een 1-deurskoelkast? Verderop gaan we dieper in op de voor- en nadelen van elk koelkastmodel.

Losstaande of inbouw koelkast

Voordat je een koelkast begint te zoeken, moet je eerst beslissen of je een losstaand model wil of een inbouwtoestel. Bij een inbouwtoestel is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen. Die moet namelijk perfect passen in de daarvoor voorziene kastruimte. Een losstaand model kan je daarentegen overal kwijt. Wat denk je van een retromodel waar fabrikant Smeg om bekend staat?

Nog iets om op te letten bij de plaatsing van je toestel is de openingsrichting van de deur. Bij sommige modellen is die verwisselbaar, maar dat kan niet bij alle toestellen.

Volume van koelkast

De hoeveelheid voeding die je wil bewaren in een koelkast is afhankelijk van het aantal gezinsleden. Singles of kotgangers hebben voldoende aan een kleiner model dan gezinnen van vier. Voor een gezin van 3 personen of meer is een koelkastruimte van minstens 300 liter aan te raden.

Wil je enkel verse voeding koel bewaren of heb je ook nood aan een diepvries? Die vraag moet je je zeker stellen. Als je een aparte diepvries hebt, is een model zonder vriesfunctie perfect. Ga je op kot of verbruik je weinig diepvriesproducten, dan volstaat een koelkast met vriesvak. Of zoek je een combinatie van beide? Ga dan voor een kolomkast met diepvries of een Amerikaans model. Een koelkast met no-frosttechnologie is in dit geval aan te raden. Zo hoef je je diepvries nooit te ontdooien om het overtollige ijs weg te krijgen.

Energie vriendelijke koelkasten

Klimaat en energie is een hot topic. Wist je dat koelkasten een van de grootste energieverbruikers in huis zijn? Je kiest dus beter een energiezuinige variant. Die herken je aan het A++ label. Meestal kan je deze betalen met ecocheques. Toestellen die het label G op diezelfde schaal krijgen, haal je beter niet in huis.

We geven je graag nog enkele tips om je energieverbruik te beperken:

  • Sluit de deur steeds goed.
  • Open de koelkast niet onnodig.
  • Laat warm voedsel afkoelen alvorens dat in de koelkast te zetten.

Display

Om de temperatuur van de koelkast in het oog te houden is een digitale display handig. Bevat jouw keuze die optie niet, dan doe je er goed aan om een kleine thermometer in je koelkast te leggen.

Groentelade

De meeste toestellen hebben een aparte groentelade die iets kouder is dan de rest van het toestel . Handig om groenten, vlees, vis of zuivel te bewaren.

Geluid

Elektrische toestellen maken geluid. Let op dat het geluid niet luider is dan 40 dB. Dan stoort het immers niet.

De verschillende soorten koelkasten

Amerikaans model

Dit model heeft twee deuren: eentje voor de koelruimte en eentje voor de diepvries. Sommige toestellen van dit type hebben zelfs een ijsblokmaker. Handig wanneer je veel voedsel kwijt moet, nadeel is het stevige prijskaartje en de omvang van het toestel. Onze top 5 van Amerikaanse koelkasten vind je in dit artikel.

1-deursmodel

Dit type bestaat in een hoog en een laag model. Er bestaan uitvoeringen met en zonder vriesvak. Handig voor als je geen nood hebt aan een diepvries.

Tafelmodel

Als je weinig ruimte hebt, is een tafelmodel perfect. Ideaal voor studenten op kot of singles.

French doors

Dit type is de grootste koelkast die je kan vinden. Bovenaan zijn er twee deuren waarachter een koelruimte schuilgaat. Onderaan zijn er meestal twee lades of deuren die een diepvriesfunctie hebben. Best prijzig, maar wel handig voor grote gezinnen.

Koelkast met diepvries

Als je geen behoefte hebt aan een grote koelkast en diepvries, maar beide wel nodig hebt, dan is een combotoestel het meest geschikt voor jou. Er bestaan modellen waarbij de diepvries boven of onderaan is. Aan jou de keuze.

Inbouwtoestel

Wil je je toestel onzichtbaar integreren in je keuken, dan kies je voor een inbouwtoestel. Een kastdeur of paneel bedekt dan de koelkastdeur. Bij dit type let je maar beter goed op de afmetingen. Een centimeter te breed kan je heel wat kopzorgen bezorgen.

Tot zover het artikel ‘Beste koelkast 2021’ – Laatste update 08/11/2020

Lees meer berichten in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.