Een keukenrobot of keukenmachine is een krachtig toestel dat heel wat lastige taken in de keuken kan overnemen. Zo’n toestel is ideaal voor mensen die hun kook- en bakkunsten naar een hoger niveau willen tillen. We hebben 35 uur de tijd genomen om 38 verschillende keukenrobots te vergelijken met elkaar. Momenteel is de KitchenAid Artisan Mixer 5-series de beste keukenrobot die je, volgens ons onderzoek, kan kopen. Hij is niet goedkoop maar door zijn veelzijdigheid, vermogen en bouwkwaliteit is hij de ideale partner voor in de keuken. Je kan er onder andere probleemloos zwaar beslag mee maken om koekjes of cake te bakken. Sta je niet heel vaak in de keuken en zoek je eerder naar een goedkoop en compact toestel dan is een staafmixer een betere keuze. 

Hieronder vind je onze top 5 beste keukenrobots. Dit zijn niet de vijf duurste, maar eerder de vijf beste binnen hun segment. Lees daaronder het onderzoek, hoe je keukenrobots moet vergelijken en waar je op moet letten bij het aankopen.

Top 5 – Beste keukenrobot 2021

1. KitchenAid Artisan Series 5 

Beste keukenmixer van 2021

De KitchenAid Artisan Mix 5-series is volgens ons de beste keukenmachine voor hobbykoks die hun kookkunsten naar een hoger niveau willen tillen. De Artisan Mixer is een stevig toestel met voldoende vermogen om probleemloos zwaar beslag te mengen of deeg te kneden. Hij is eenvoudig in gebruik, gemakkelijk om af te kuisen en is ontworpen om lang mee te gaan. Dat Kitchenaid in hun producten gelooft kun je zien aan het feit dat ze 5 jaar garantie geven in plaats van 2 jaar. Het standaardpakket bestaat uit twee roestvrij kommen, een deksel om spatten tegen te gaan, twee menghaken, een garde en een klopper. De accessoires hebben een stevige nylon coating voor langdurig gebruik en zijn daarenboven vaatwasserbestendig.

Het voordeel van de Kitchenaid Artisan Mixer is het uitgebreide gamma aan bijkomende accessoires waarmee je het standaardpakket kunt uitbreiden. Zo zijn er opzetstukken om pasta te maken, raspen om groenten fijn te snijden, een kom om roomijs te maken en nog veel meer. We beseffen ons dat het geen goedkope keukenmachine is maar hij is wel veelzijdig, krachtig en dankzij zijn uitstekende bouwkwaliteit zul je er jaren plezier mee kunnen beleven. De kers op de taart is dat deze keukenmixer beschikbaar is in meer dan 15 verschillende kleuren.

2. KitchenAid Professional Series 5 

Professionele keukenmixer voor dagelijks gebruik

De KitchenAid Professional is een goede keuze voor mensen die bijna dagelijks in de keuken staan. Hij beschikt over een nog krachtigere motor in vergelijking met de KitchenAid Artisan. Hierdoor is hij geschikt om dagelijks te gebruiken voor zwaar beslag. Daarenboven is zijn kom met een inhoud van 6,9 liter een stuk groter. Ideaal dus wanneer je grote hoeveelheden moet bereiden. Door de krachtige motor, grote kom en stevige bouwkwaliteit zijn ze vaak terug te vinden in restaurants. Het zijn betrouwbare werkpaarden voor wie geen enkele taak te zwaar is.

Het nadeel is dat zwaarder zijn en meer ruimte innemen. Daarenboven zijn ze een stuk luider en kosten ze ook een stuk meer. Ben je een hobbykok die niet dagelijks in de keuken staat dan kun je beter voor de KitchenAid Artisan kiezen. Ben je dagelijks bezig met koken en bakken of ben je op zoek naar een professionele keukenmixer voor je zaak? Dan is deze Kitchenaid Professional misschien wel iets voor jou.

3. KENWOOD CHEF ELITE KEUKENMIXER

Goed alternatief – Kenwood keukenmixer

De Kenwood Chef Elite is een krachtige keukenmixer die voorzien is van een indirecte aandrijving en een vermogen van 1200W. Hierdoor is hij even krachtig als de Kitchenaid Artisan Mixer en geschikt om zowel beslag te mengen als zwaar deeg te kneden. Door zijn stevig gewicht van kilogram van 15kg en antislipvoetjes blijft hij ook zeer stevig staan op je aanrecht. Door zijn zware gewicht is hij minder geschikt om onderaan in je kast op te bergen. Wij raden aan om een keukenmixer gewoon te laten staan op je aanrecht als eyecatcher. Daarom gaat onze voorkeur uit naar de Kitchenaid Artisan Mixer omdat we hem mooier vinden qua design en hij in verschillende kleuren beschikbaar is.

Qua afmetingen zijn beide toestellen ongeveer even groot en ook de inhoud van de mengkommen zijn bijna identiek. Het voordeel van de Kenwood Chef Elite is dat het basispakket met accessoires veel uitgebreider is dan die van de Kitchenaid Artisan Mixer. Zo zijn er in totaal negen verschillende accessoires waaronder een extra mengkom, verschillende haken en een foodprocessor. Het voordeel van de Kenwood keukenmixer is dat je hem voor meer dingen kunt gebruiken in vergelijking met de Kitchenaid keukenrobot. Op moment van schrijven kost de Chef Elite ongeveer 500 euro maar hou zeker kortingen in de gaten want deze worden vaak gegeven op toestellen van Kenwood.

keukenmixers vergelijken

4. BOSCH MUM59M55 KEUKENMIXER

keukenmixer met uitgebreid accessoirepakket

De Bosch MIM59M55 is een goede keukenmixer en onze alternatieve keuze wanneer de Kenwood Chef Elite niet verkrijgbaar is. Beide toestellen beschikken over een zeer uitgebreid basispakket met verschillende accessoires. We vinden dit een toegevoegde waarde omdat je de functies van een handmixer, juicer, rasp, citruspers en nog veel meer in een toestel hebt. Deze Bosch keukenrobot beschikt zelfs over een vleesmolen waarmee je je eigen gehakt mee kunt maken. Hij heeft een vermogen van 1.000W wat voldoende is om beslag te mixen en licht deeg te kneden.

Ben je van plan om je keukenmixer te gebruiken om taarten te bakken en deeg te kneden kies dan voor de Kitchenaid Artisan Mixer. Ben je daarentegen op zoek naar een keukenrobot om naast beslag te mengen ook groenten te raspen, sapjes te maken en vlees te maken dan is de Bosch MIM59M55 een betere keuze. Hij is iets goedkoper in vergelijking met de Chef Kenwood Elite maar heeft ook een lager vermogen en een kleinere mengkom.

5. Domo Puur DO9182KR 

Beste keukenmixer onder 200 euro

De Domo Puur DO9182KR is een goedkope keukenmixer met een uitgebreid accessoirepakket. Hij kost ongeveer de helft van de Bosch MUM59M55 en is de goedkoopste keukenmixer die we kunnen aanraden. Juist zoals de Bosch keukenmixer bestaat het basispakket uit een groentenrasp, vleesmolen en een blender. Dankzij het vermogen van 1.000W is hij zowel geschikt voor het mixen van beslag als het kneden van deeg.

Hij is zelfs voorzien van een antispatdeksel zodat je zonder problemen ingrediënten kunt toevoegen aan je mengsel zonder het toestel te moeten uitschakelen. Het grootste minpunt van dit toestel is dat het maar 5 kilogram weegt waardoor het bij het zwaarder werk kan beginnen schommelen op je aanrecht. Daarom kunnen we hem niet aanraden aan mensen die een toestel zoeken om deeg te kneden. Voor lichter werk zoals het mixen van een licht beslag of het opkloppen van eiwit is hij daarentegen wel geschikt.

Tot zover onze top 5 beste keukenmixer 2021.
Past dit niet binnen jouw budget, of heb je genoeg aan een mixer; bekijk dan zeker ook de lijst beste staafmixers 2021.

keukenmixers vergelijken

Wat is een goede keukenmachine

Een keukenmachine of een keukenmixer wordt vooral gekocht door mensen die veel tijd doorbrengen in de keuken. Het kan je helpen bij het mengen of opkloppen van producten die met de hand bijna onmogelijk zouden zijn of waarmee je heel veel tijd zou verliezen. Een goede keukenmixer is veelzijdig, van het opkloppen van eiwit, maken van verse pasta, tot het mengen van ijscrème. Zoals je kunt zien op de site van Kitchenaid zijn de recepten die je kunt maken met een keukenmachine eindeloos.

Wij raden aan om enkel een nieuwe keukenmixer aan te kopen als je oude keukenmixer van slechte kwaliteit is of je niet toekomt met een staafmixer. Staafmixers zijn draagbaar en goedkoper dan keukenrobots. Deze zijn ideaal voor mensen die niet vaak bakken en die beperkte opslagruimte hebben in de keuken. We hebben ook een artikel geschreven om je te helpen de beste staafmixer voor jou te vinden. Een keukenrobot daarentegen heeft meer kracht en een grotere capaciteit waardoor je ingewikkeldere recepten aankunt. Je gaat niet enkel ingewikkeldere recepten kunnen uitproberen maar met een keukenmixer stijgt de kwaliteit (en indien nodig de kwantiteit) van je eindproduct ook dramatisch.

beste-keukenmixer-2020

Verschillende soorten keukenrobots

Voordat je keukenmixer gaat vergelijken moet je eerst de vraag stellen waarvoor je het gaat gebruiken. Ben je van plan om af en toe eiwit op te kloppen dan heb je voldoende aan een goedkope keukenmachine of zelfs een staafmixer. Kook je bijna elke dag en maak je vaak je eigen deeg of pasta dan kan het de moeite zijn om voor een goede keukenmachine te kiezen.

De keuze tussen bijvoorbeeld een keukenmixer van Kitchenaid of Kenwood is vrij eenvoudig. De Kitchenaid Artisan Mixer is veruit de beste keukenmixer die je momenteel kunt kopen. Het is een krachtig toestel dat elk recept aankan maar het kost bijna dubbel zoveel in vergelijking met het toestel van Kenwood. Daarenboven moet je de meeste accessoires zoals een juicer of vleesmolen apart kopen. De Kenwood heeft in dat opzicht meer een totaalpakket aan een lagere prijs. Het komt niet enkel met een kneedhaak en menghaak maar ook met een juicer, vleesmolen en een blender. Nadeel is dat de Kenwood minder geschikt is voor zware recepten of intensief gebruik.

Twijfel je over welke Kitchenaid keukenmixer je moet kopen dan kun je onderstaande tabel gebruiken om de verschillende modellen met elkaar te vergelijken.

  • Vermogen van 250W
  • Geschikt voor het mixen van beslag en kneden van licht deeg
  • Ontworpen voor occasioneel gebruik
  • Vermogen van 300W
  • Geschikt voor het mixen van beslag en kneden van zwaar deeg
  • Ontworpen voor occasioneel gebruik
  • Vermogen van 500W
  • Geschikt voor het mixen van beslag en kneden van zwaar deeg
  • Ontworpen voor dagelijks gebruik

Keukenmachine kopen,
waar op letten

1. Vermogen van de keukenhulp

Een goede keukenmachine heeft een hoog vermogen met een groot bereik van trage tot hoge snelheden. Een lage snelheid is belangrijk om ervoor te zorgen dat de inhoud in je kom niet op de grond beland. Een hoge snelheid is belangrijk om slagroom of eiwit goed op te kloppen. Hoe hoger het vermogen hoe gemakkelijker hij door zwaar beslag zal geraken. Is het vermogen van de keukenmixer te klein voor de taken waarvoor je het wilt gebruiken is de kans groter dat hij het vroegtijdig zal begeven omdat de motor overbelast geraakt.

keukenmixer-aandrijving

Het vermogen van een toestel wordt vaak uitgedrukt in watt maar je mag je hier niet op blind staren. Zo heeft de Kitchenaid Artisan Mixer een veel lager vermogen op papier in vergelijking met keukenmixer van andere merken terwijl het vaak veel krachtiger is. Dit komt omdat Kitchenaid heeft gekozen voor een directe aandrijving in plaats van een indirecte aandrijving. Een keukenmixer met een indirecte aandrijving is goedkoper om te produceren maar heeft meer vermogen nodig en is minder efficiënt.

2. Ontwerp

Het ontwerp van een keukenmachine kan onderverdeeld worden in twee categorieën. De meeste keukenmachines hebben een hoofd (waar de accessoires worden aangesloten) dat omhoog kan getild worden. Op die manier kan u de mengkom bevestigen op de basis van de keukenmixer. Het voordeel van dit ontwerp is dat ze compact zijn, gemakkelijk zijn om te kuisen en je de mengkom snel kunt bevestigen of verwijderen.

Sommige keukenmachines hebben daarentegen een ontwerp met een zwevende kom. Ze zijn doorgaans groter en stabieler en zijn daarom beter geschikt voor het zwaardere werk zoals het kneden van zware degen. Omdat er meer ruimte is tussen de kom en de bovenkant van de keukenrobot is het doorgaans gemakkelijk om ingrediënten toe te voegen. Alhoewel dat de andere keukenmixers vaak voorzien worden van een deksel met een tuit waarmee je ook eenvoudig bijkomende ingrediënten tijdens gebruik kunt toevoegen. Het nadeel van het ontwerp met een zwevende kop is dat de kom enkel kan verwijderd worden nadat je de accessoire hebt verwijderd.

3. keukenmixer met veel accessoires

Let ook op de opzetstukken die meegeleverd worden bij de keukenmachine. De meeste keukenmachines komen standaard met meerdere menghaken en een garde. Ook kan het handig zijn om een deksel te hebben om te vermijden dat ingrediënten uit de kom vliegen. Hoe meer accessoires er bij zitten hoe beter natuurlijk maar dat komt vaak aan een hogere prijs. Wij vinden het belangrijk dat een keukenmixer wordt voorzien van een menghaak voor het mengen van beslag voor koekjes en cake. Daarnaast is een kneedhaak handig voor het kneden van deeg voor brood of pasta. Een garde heb je nodig voor het opkloppen van eiwit en maken van slagroom. Goede accessoires zijn gemaakt uit metaal en/of nylon zodat ze lang meegaan en vaatwasserbestendig zijn.

4. Bediening

Een ander belangrijk aspect van een keukenmachine is de bediening van het toestel. Keukenmixers gaan van heel goedkope modellen tot zeer dure modellen. Het prijsverschil is vaak te vinden in het verschil in de bediening van het toestel. Het verwijderen of plaatsen van de opzetstukken of de kom, het optillen van de kop of het toevoegen van een antispatdeksel. Als je hier constant mee moet prutsen omdat de kwaliteit niet goed is ga je een deel van het plezier van bakken verliezen. Bij de goedkopere keukenmixer is het ons vaak opgevallen dat vaak het geval is.

5. Keukenhulp met softstart

Een softstart functie zorgt ervoor dat een keukenmachine geleidelijk zijn snelheid verhoogt. Dit is om te voorkomen dat al je ingrediënten uit de kom vliegen of tegen het deksel spatten. Het is een functie die voornamelijk voorzien is bij de keukenmachines van Kitchenaid, Kenwood en Bosch.

6. Gewicht

Tenslotte is ook het gewicht van het toestel belangrijk. Voor de meeste toestellen die we aanraden is de vuistregel hoe lichter hoe beter. Het is namelijk lastig om bepaalde toestellen uit de kast te halen als ze veel wegen. Bij een keukenmixer is het belangrijk dat ze zwaar genoeg zijn zodat ze niet beginnen schommelen op je aanrecht wanneer ze een zwaar deeg moeten kneden. De keukenmixer van Kitchenaid zijn ontworpen om op je aanrecht te blijven staan zodat je ze niet telkens naar de kast moet verhuizen. Een toestel zoals de Kitchenaid Artisan Mixer is met 10 kg voldoende zwaar om niet te schommelen op je aanrecht.

Lees meer artikels binnen de categorie ‘Keuken’

Tot zover ons artikel ‘beste keukenmixer 2021’ – Laatste update 09/09/2020

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.