In dit artikel antwoorden we op de vraag ‘wat is de beste kattenbakvulling’. De beste kattenbakvulling is er één die niet geurt en makkelijk weg te halen is. Daarbij moet het ook voor je kat aangenaam zijn zodat die de kattenbak met plezier gebruikt. Katten zijn redelijk kieskeurig en houden niet van al te veel verandering. Probeer daarom ook niet te vak van kattenbakvulling te veranderen. In het begin kan het zijn dat de kat even moet wennen aan de nieuwe kattenbakvulling. Plast je kat momenteel naast de kattenbak, heb je last van geurtjes of heb je een ander probleem? Dan proberen we je in dit artikel verder te helpen. De meeste kattenbakvulling is gemaakt op basis van klei maar er bestaan ook merken op basis van silicaat, kalk of zelfs houtsnippers. Onderaan dit artikel kan je ons onderzoek terugvinden en waar u op moet letten bij het kopen van kattenbakvulling.

TOP 5 – Beste kattenbakvulling 2021

Bovenaan de lijst beste kattenbakvulling vinden we de BioKat’s Classic Fresh 3 in 1. Een klonterende kattenbakvulling op basis van klei. Dit is voordelig omdat klonterende kattenbakvulling makkelijk weg te nemen is. Daarbij kan je enkel de klonters wegnemen en moet je de kattenbak niet volledig leeg te maken. Klei houdt ook geurtjes goed tegen en is makkelijk verkrijgbaar in verschillende maten en met verschillende parfums. Liever zonder dan heb je ook geurloos. De BioKat is de beste klonterende kattenbakvulling in onze lijst.

Een voordeel van Biokat’s kattenbakkorrels is dat ze het vocht goed absorberen zonder al te veel stof te produceren. Klonterende kattenkorrels werkt op basis van bentoniet. Die zorgt ervoor dat er klonters worden gevormd, en die zijn makkelijk op te scheppen. Nadeel van bentoniet is dat het vrij stoffig is waardoor je bij sommige merken een stofwolk maakt wanneer je het in de kattenbak giet. Dit is veel minder het geval bij de kattenbakkorrels van Biokat omdat ze met 3 verschillende korrelgroottes werken (daarom 3 in 1).

De grote korrels hebben grote poriën en absorberen vocht en geurtjes. De middelgrote korrels vormen stevige klonters zodat plasjes gemakkelijk weg te scheppen zijn. De kleine klonters zorgen ervoor dat vocht niet op de bodem van de kattenbak kunnen geraken.

“Beste kattenbakvulling 2021”

Verder merken we ook op dat het minder aan de pootjes van onze Britse korthaar blijft hangen, in vergelijking met andere merken op basis van klei. Dit is vooral handig om te vermijden dat je kat kattenkorrels in het huis verspreid die je dagelijks moet opkuisen.

Het gamma van Biokat bestaat uit 8 verschillende geuren die in verschillende maten verkrijgbaar zijn. Voordeel is dat de kattenbakvulling van Biokat online kunt bestellen en aan je huis kunt laten leveren. Zo moet je geen zware zakken van de winkel naar je huis slepen. Koop je het toch liever in de winkel zal je merken dat je dit merk bijna overal kan kopen. De grootste en goedkoopste zijn maximaal 20 liter waardoor ze redelijk draagbaar zijn. Dit is vooral handig wanneer je het in de kattenbak wilt gieten en je niet zoveel armkracht hebt.

Prijs-kwaliteit gezien is Biokat een van de beste kattenbakvullingen die je momenteel kunt kopen. Het is namelijk een goedkope kattenbakkorrels die stevige klonters vormt die niet gemakkelijk breken zodat je alle gemakkelijk kunt opscheppen. Je kan ook verschillende versies uitproberen om te zien welke parfum je het aangenaamst vindt.

PeeWee Wood Pellets is kattenbakvulling op basis van snippers van een spar. Door gebruik te maken van houtsnippers wordt de geur beter geabsorbeerd ten opzichte van kattenbakvulling op basis van klei. Omdat het geurtjes zo goed kan absorberen is het niet nodig om de kattenbak dagelijks te ledigen.

Kattenbakvulling op basis van klei moet je wel dagelijks schoonmaken om te vermijden dat je kat zijn behoefte ergens anders gaat doen. Na een maand of twee moet je kattenbakvulling op basis van klei ook volledig verversen. Dit is niet het geval voor de PeeWee Wood Pellets, omdat het zo absorberend werkt kan je soms langer dan twee maanden wachten alvorens je de volledige kattenbak moet verversen. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat je regelmatig het vuil weg schept. Hoe vaker je dit doet hoe langer je kunt wachten met de volledige kattenbak te verversen.

Met een zak van PeeWee houtkorrels zou je ongeveer 4 maanden voort kunnen zolang je de kattenbak vaak genoeg uitkuist. Persoonlijk vinden we dat het zeer goed vieze geurtjes tegengaat. De geur van het sparrenhout zelf is aangenaam zonder te overweldigend te zijn.

Bio kattenbakvulling

Voordeel hout is dat het 100% afbreekbaar is en dus composteerbare kattenbakvulling is. Ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een ecologisch product dat niet schadelijk is voor de natuur. Het grote nadeel van deze kattenbakvulling is dat niet alle katten er aan kunnen wennen en hun behoefte naast de kattenbak gaan doen. Elke kat is anders, sommige zullen er zonder probleem gebruik van maken en anderen niet. Is bio jouw prioriteit, dan is dit de beste kattenbakvulling voor jou.

Als jouw kat er aan kan wennen kunnen houtsnippers een zeer goede keuze zijn. Niet enkel wordt de geur beter geabsorbeerd in vergelijking met kleikorrels maar de kans is ook kleiner dat uw kat korrels uit zijn kattenbak meeneemt. Zeker als je een langharige kat hebt is het een groot voordeel om voor houtkorrels te kiezen. Kattenbakvulling op basis van klei en silicaat blijft namelijk vaak in hun vacht hangen. Deze korrels worden nadien in het huis verspreid waardoor je meer opkuis werk hebt. Voor langharige katten kan het dus zeker lonen om de overstap naar houtkorrels te wagen.

Catsan is een niet klonterende kattenbakvulling op basis van kalk en kwartszand. Het voordeel van Catsan is dat het ten opzichte van zijn gewicht meer vocht kan absorberen in vergelijking met kattenbakvulling op basis van klei. Het is ook beter in het absorberen van geurtjes dan klei. Het nadeel van niet klonterende kattenbakvulling is dat het moeilijk te zien is waar de plasjes zijn aangezien er geen klonters worden gevormd. Aan de andere kant kan het handig zijn voor mensen met een oudere kat die vaak kleine plasjes doen. Bij klonterend kattenbakvulling kan het zijn dat na een aantal kleine plasjes op een dag de volledig bovenlaag vuil is. Hierdoor kan het zijn dat je kat dan zijn behoefte naast de kattenbak begint te doen.

Catsan is dus vooral handig voor katten die veel kleine plasjes doen. Sommige mensen vinden het minder aangenaam om Catsan te gebruiken in een open kattenbak omdat de uitwerpselen meer afsteken ten opzichte van de witte achtergrond. Maar als je een gesloten kattenbak gebruikt zul je hier geen last van ondervinden. Wij vinden het anderzijds zeer gemakkelijk om de uitwerpselen te spotten wat de  opkuis vergemakkelijkt.

“Catsan is vooral handig voor katten die veel plasjes doen”

Catsan is zowel online als in de winkel bijna overal verkrijgbaar. Er bestaan ten opzichten van andere merkten geen verschillende versies met verschillende parfums. Catsan heeft geen toegevoegde parfums en is enkel verkrijgbaar in zakken van 20 liter.

Er bestaan wel Catsan Smart Packs, dit zijn handige voorgevulde zakken die je over de rand van de kattenbak kunt trekken. Dit vergemakkelijkt de opkuis aangezien je gewoon de zak in een keer in de vuilbak kunt smijten. Daarna moet je zelfs de kattenbak niet schoonmaken. Zeer handig dus voor mensen die tijd en energie willen besparen. Let wel op dat dit niet geschikt is voor katten die zeer veel graven. Kans is namelijk groot dat ze tot de bodem graven en de zak kapot scheuren.

Silicaat kattenbakvulling zoals dat van Duvo Silica Premium is gemaakt op basis van een zeolitisch materiaal. Zeoliet is een soort mineraal dat zeer veel vocht kan absorperen. Bij opwarming komt de vocht terug vrij, daarom kunnen mensen met vloerverwarming de kattenbak best op een klein verhoog zetten. Als je dat niet doet kan het zijn dat je meer last krijgt van slechte geuren.

Silica kattenbakvulling is dus enorm vocht absorberend waardoor je niet dagelijks klonters moet scheppen. Het nadeel van silica is dat alhoewel het een natuurlijk product is het industrieel bewerkt moeten worden en minder goed is voor het milieu.

“Silica kattenbakvulling is enorm vocht absorberend”

Het voordeel van silica is dat het schimmels en bacteriën tegengaat. Daarom is het uitermate geschikt voor katten met een urineweginfectie of een nierinfectie. Vooral oudere katten kunnen hier last van krijgen en om de genezing te bevorderen kan het helpen om naar een kattenbakvulling op basis van silicaat over te stappen.

We krijgen vaak de vraag of silica kattenbakvulling gevaarlijk is. Het kan geen kwaad als je kat een paar silica korrels eet maar het kan gevaarlijk zijn in grote hoeveelheden. Als je je kat niet vertrouwt is het misschien beter om kattenkorrels op basis van klei of hout te kiezen. Zoek je alsnog op basis van silicaaat, dan is dit de beste kattenbakvulling.

Cat’s Best Original is een klonterende kattenbakvulling op basis van bamboe. Juist zoals de PeeWee Wood Pellets is deze kattenbakvulling op basis van plantaardige vezels. Maar in plaats van dennenspar is het echter gemaakt van bamboesnippers.

“Biologisch afbreekbare kattenbakvulling”

Bamboe is ook zeer absorberend en vormt klonters die gemakkelijk op te scheppen zijn. Het kan namelijk tot 7 keer zijn eigen volume aan vocht absorberen. Het voordeel van deze kattenbakvulling is dat je het bijna 2 maanden kunt gebruiken voor je de kattenbak volledig moet ledigen. Op voorwaarde dat je de uitwerpselen dagelijks verwijderd kun het zelfs bij je GFT afval smijten. Het is namelijk 100% biologisch afbreekbaar waardoor je het milieu ook een handje helpt.

composteerbare kattenbakvulling

Tot zover onze lijst beste kattenbakvulling. Naast geur en gebruik is ook afval een grote prioriteit. Kies voor composteerbare kattenbakvulling of bio kattenbakvulling om je voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

Kattenbakvulling vergelijken

Welke kattenbakvulling is het beste

Wanneer je kat tevreden is van zijn huidige kattenkorrels raden we aan om deze te blijven kopen. Het is algemeen geweten dat katten vrij kieskeurig zijn. Voor onze Britse korthaar hadden wij de duurste kattenbakkorrels gekocht op basis van maïs. Hij was hier absoluut niet tevreden van en soms op zoek naar een ander plekje.

In het begin kan het wat zoeken zijn om de beste kattenbakvulling voor jouw kat te vinden. Hier proberen wij u verder te helpen om een kattenbakvulling te vinden die uw kat graag heeft en die zo weinig mogelijk geur afgeeft. Als je een kleine kitten hebt dan kun je best beginnen met een kattenkorrels op basis van klei.

Een kat die veel binnen zit heeft een plek in het huis nodig om zijn of haar behoefte te doen. Sommige mensen trainen hun kat om hun behoefte altijd buiten of op het toilet zelf te doen. Maar tenzij je vaak thuis bent en veel extra tijd hebt om je kat te trainen is dit niet echt een optie. Mensen die toch een poging willen maken raden we aan om volgend artikel van Vet Street te lezen. Maar voor de meeste mensen raden we aan om gewoon goede kattenbakvulling te kopen.  Goede kattenbakkorrels is niet enkel aangenaam voor je kat maar het beperkt ook de overlast van geurtjes in je huis. Maar zelfs met de beste kattenbakvulling te gebruiken maak je er best een gewoonte van om de kattenbak dagelijks uit te kuisen.

Dit is niet enkel om de geurhinder te beperken, het verkleint ook de kans dat je kat zijn behoefte naast de kattenbak gaat doen. Sommige katten zijn namelijk vrij selectief en als de kattenbak te vuil is dan gaan ze op zoek naar een ander plekje. Moet je nog een kattenbak kopen, lees dan ons artikel om de beste kattenbak voor jouw kat te vinden.

Kattenkorrels weggooien

In de eerste plaats kunnen we je al verzekeren dat kattenkorrels niet mogen doorgespoeld worden via het toilet. Zelfs kattenbakkorrels die dit adverteren kun je best niet doorspoelen. Het probleem zit hem voornamelijk in de verspreiding van toxoplasmose. Deze bacterie kan namelijk niet gezuiverd worden door de waterzuiveringsmaatschappijen waardoor je eventueel de gezondheid van andere mensen in het gedrang brengt. Als je biologisch afbreekbare kattenbakvulling op basis van hout of granen hebt gekocht kun je het op je composthoop smijten. Gebruik het wel niet om je moestuin mee te bemesten aangezien je zo weer ongewild toxoplasmose kunt verspreiden. Indien je kattenbakkorrels op basis van klei of silicaat gebruikt is het beter om het gewoon via de vuilbak weg te smijten.

Hoe vaak kattenbakkorrels verversen

Als vuistregel kun je best je kattenbak een keer per dag verschonen. Heb je twee of meerdere katten die dezelfde kattenbak gebruiken dan kun je het beter twee keer per dag verschonen. Maar vaak is het beter om voor elke kat (indien mogelijk) een aparte kattenbak te voorzien. De voornaamste oorzaak van een kat die zijn behoefte in het huis doet is een vuile kattenbak.

Probeer dus regelmatig de kattenbak uit te kuisen. Het is niet enkel aangenamer voor uw kat maar ook aangenamer voor uzelf. Wanneer je de kattenbak dagelijks leegt is de klus altijd snel geklaard en zullen er ook minder vuile geurtjes blijven hangen. Na onegveer een maand kun je de kattenbak best volledig legen en uitwassen water en zeep.

Waar kattenbakkorrels kopen

Kattenbakvulling kun je overal kopen. Winkels zoals de Albert Hein hebben altijd kattenbakvulling in voorraad. Wij raden echter aan om kattenbakvulling online te kopen. Je hebt veel meer keuze tussen verschillende materialen, merken, maten en geuren. Bijkomend voordeel is dat je bijna altijd van gratis levering kunt genieten. Sleur dus niet meer met zware zakken kattenbakvulling van de winkel naar je auto en van je auto naar huis. Spaar je rug en laat het aan huis leveren. Alle producten uit deze lijst beste kattenbakvulling zijn online te koop.

Kattenbakvulling Ledigen tijdens vakantie

Ook al doet je kat zijn behoefte enkel buiten kan het handig zijn om een kattenbak en kattenbakvulling te kopen. Denk maar aan een weekendje weg naar de zee of naar de Ardennen. Of een weekje weg met het vliegtuig. Katten zijn onafhankelijke dieren die je gerust een tijd alleen kunt laten. Wij hadden raad aan onze dierenarts gevraagd of het beter is om je kat bij iemand anders te steken of thuis te laten. Zij drukte ons op het hart dat het beter was om een kat in zijn vertrouwde omgeving te laten. Als je dus een paar dagen weg bent is het beter om je kat gewoon binnen te houden. Ben je een week of langer weg vraag dan aan vrienden of familie om af en toe eens binnen te springen om met je kat te spelen, de kattenbak te verversen en eten te geven.

Waarom plast een kat in huis

Sommige katten doen plots hun behoefte naast de kattenbak. Meestal is dit een samenloop van factoren waardoor je kat niet meer in de kattenbak wilt kruipen. Volgende zaken kunnen aan de basis liggen van een kat die naast de kattenbak plast of kakt:

  1. De kattenbakvulling geurt te sterk of niet sterk genoeg
  2. De kattenbakvulling is te hard of te zacht
  3. Er is te weinig kattenbakvulling in de kattenbak
  4. De kattenbak zelf is vuil
  5. De kattenbak is te groot of te klein
  6. De kat heeft schrik van het luikje van de kattenbak
  7. De locatie van de kattenbak is niet optimaal (naast een luide droogkast of te weinig afgeschermd
  8. De kattenbak wordt ook door een andere kat gebruikt
  9. Er is verandering geweest en je kat heeft nood om zijn of haar terrein af te bakenen
  10. De kat is geschrokken van iets terwijl hij of zij in de kattenbak zat

Als je het probleem niet kunt oplossen door te veranderen van kattenbakvulling kan het probleem ook nog aan andere factoren liggen. Wanneer u een kat heeft die de korrels alle kanten uitsmijt kan u opteren voor een goede kattenbak met een opening langs boven. Of een matje dat u aan de ingang van de kattenbak legt om korrels op te vangen.

Kattenbakvulling kopen tips

1. Materiaal

Klei

Het voordeel van klei is dat het zeer goed is in het opnemen van vocht. Hierdoor kun je gemakkelijk de plasjes van je kat opscheppen. Bijkomend voordeel is dat je bij kattenbakvulling op basis van klei heel wat keuze hebt in hoeveelheid, geur en merk omdat heel wat producenten dit aanbieden. Het nadeel is dat klei vrij zwaar is waardoor het heel wat sleepwerk vereist.

Hout

Verder bestaat er nog kattenbakvulling op basis van hout maar het nadeel is dat heel wat katten hier moeilijk aan wennen. Maar als je kat eraan kan wennen is het zeer handig. Zeker als je een langharige kat want die durven vaak korrels mee uit hun kattenbak te nemen. Deze blijft namelijk aan hun vacht hangen waarna ze over het huis verspreiden. Met het gebruik van houtpellets vermijd je dit volledig. Het voordeel van hout is dat het 100% biologisch afbreekbaar is.

Kalk

Veel mensen zweren bij Catsan wat een kattenbakvulling is op basis van kalk. Het grote voordeel van Catsan is dat het tot 3 keer meer vocht absorbeert ten opzichte van klei. Hierdoor kom je met 1 zak veel verder dan met dezelfde hoeveelheid kattenbakvulling op basis van klei. Dit zorgt ervoor dat je veel minder sleepwerk moet verrichten. Maar het grootste voordeel is dat je de kattenbak minder vaak moet uitkuisen in vergelijking met klei.

Silicaat

Een soort gel uit silicaat welke geurtjes absorbeert
Voordeel: minder stof dan bij kattenbakvulling van klei / Nadeel: giftig wanneer het wordt gegeten

2. KLONTERENDe kattenbakvulling

Kattenbakvulling kan klonterend en niet klonterend werken. Klonterende kattenbakvulling op basis van klei bevat bentoniet. Het is dankzij de bentoniet dat er klonters gevormd worden. Door het klonterend effect is het gemakkelijker om de vuiligheid weg te scheppen. Dit is niet het geval bij niet klonterende kattenbakvulling waardoor je de kattenbak vaker volledig moet ledigen. Het nadeel van bentoniet is dat het redelijk wat stof achterlaat op de kattenbak zelf.

3. GEUR verwijderen

Sommige kattenbakvulling bevatten een parfum die speciaal ontworpen zijn om vieze geurtjes tegen te gaan. Doorgaans helpt de parfum wel om de geurtjes te onderdrukken. Maar zelfs kattenbakvulling zonder parfum heeft een bepaalde geur. Het is stom om te zeggen maar kattenbakvulling op basis van dennenhout zal naar dennenhout ruiken terwijl klei en kalk ook elk hun geur hebben. Elk materiaal ruikt anders en vaak speelt persoonlijke voorkeur een rol in welke kattenbakvulling je kiest. Hou er gewoon rekening mee dat uw kat een zeer sterk ontwikkeld reukorgaan heeft en soms niet in een kattenbakvulling wilt plassen als het de geur niet aangenaam vind.

beste kattenbakvulling

Heb je nog geen kattenbak gevonden? Lees dan ook ons artikel over beste kattenbak. Als alles al in orde is kan je nog op zoek gaan naar de geschikte krabpaal voor je huiskat en een daarbijhorende drinkfontein.

Lees meer berichten in de categorie ‘Huisdieren’

Comments (2)

[…] 0   By vzwplaneet Huisdieren Thuis & Tuin 15 maart […]

[…] kattenspullen nodig? Bekijk dan ook de TOP 5 beste kattenbakken of kattenbakvulling. Nog geen krabpaal? Lees dan zeker de TOP 5 […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.