Insecten zijn niet bij iedereen even geliefd, toch zijn deze diertjes essentieel voor de ecologische kringloop! We hebben ze nodig om planten te bestuiven en om te dienen als voedsel voor vogels. Door het toenemende gebruik van pesticiden neemt de populatie helaas sterk af en vooral in de steden met kleine, โcleaneโ stadstuinen hebben ze het steeds moeilijker om een plekje te vinden om te overwinteren. Geweldig dus dat jij op zoek bent naar het beste insectenhotel! Wij helpen je graag om zelf een te maken of de beste keuze te maken bij het kopen van een geschikt insectenhotel.
Snel zoeken
De 5 beste insectenhotels van 2024
Groot insectenhotel
Ben jij op zoek naar een groot insectenhuis dat ook tuinvogels blij maakt? Dan is het 78 cm. hoge National Trust misschien iets voor jou. De verschillende verdiepingen van het hotel trekken andere bewoners aan.
In de bovenverdieping kunnen kleine tuinvogels een knus nestje bouwen. (Lees meer over het beste vogelhuisje) Hieronder bevinden zich de bamboebuisjes waarin solitaire bijen en lieveheersbeestjes hun eitjes kunnen leggen. De derde ruimte kan je zelf opvullen met stro, dennenappels en plantresten zodat allerlei insecten zoals kevers en gaasvliegen zich thuis voelen. De onderkant bestaat uit een bijenblok dat je zelfs kan demonteren om te bekijken hoe het gebruikt wordt.
Dit grote insectenhotel is beschilderd met ecologische verf en het hout is afkomstig van duurzaam beheerde bossen (FCS label). Top!
Editorโs pick 2024
Graag onze voorkeur weten? Dit insectenhotel met 7 ruimtes is gemaakt met aandacht voor de voorkeuren van verschillende bewoners. Groene gaasvliegen, lieveheersbeestjes, oorwormen, vlinders, lieveheersbeestjes, bijen en andere insecten krijgen een huis op maat!
De rode kleur van de ene deur trekt gaasvliegen aan, terwijl vlinders graag voor de regen schuilen in de verticale spleten, de maskerbij de buisjes van 2 tot 4 mm. uitzoekt en de metselbij die van 3 tot 7 mm. verkiest. Oorwormen zoeken zich een plekje tussen de sparappels en lieveheersbeestjes, belangrijk voor bladluisbestrijding, kruipen onder het linkse luik onderaan.
Het insectenhuis is 14 cm. diep en is voorzien van een metalen afdak. Het hout is afkomstig van ecologische bossen.
Goedkoop insectenhotel voor bijen
Het insectenhuis van Relaxdays voldoet aan een aantal belangrijke criteria voor een insectenhuis: de diameter van de boorgaten en de gaten in het bamboe is tussen de 3 en 9 mm.; de boorgangen zijn 11 cm diep en achteraan gesloten; er is een afdakje voorzien. In het bamboe en de boorgaten komen graag solitaire bijen, hommels, wespen en lieveheersbeestjes. De dennenappels zijn dan weer geliefd bij mieren en kevers.
Wij raden aan om dit insectenhuis nog meer te optimaliseren door het houten dak extra te beschermen tegen regen door plastiek, rubber of metaal op het dak te bevestigen, of het onder de dakgoot te hangen. Dit is een prima insectenhuis voor insectenliefhebbers die vooral een budgetvriendelijke aankoop willen doen. Voor duurzamere, stevigere huizen ligt de prijs iets hoger.
Insectenhotel voor lieveheersbeestjes
Er bestaan ook insectenhotels die zich specialiseren in รฉรฉn bewoner, zoals het lieveheersbeestjeskastje van Esschert Design. Voor lieveheersbeestjes is het belangrijk dat ze gemakkelijk toegang hebben, zonder dat hun predatoren bij hen kunnen. Ze zoeken horizontale spleten om in te overnachten en te overwinteren. Best vul je dit insectenhotel op met dichte, natuurlijke materialen. Dit mooi ontworpen huisje kan je voor een prikje kopen. Lieveheersbeestjes zijn een goede remedie tegen bladluizen en andere kleine insecten. Nood aan deze helden, dan is dit het beste insectenhotel.
Insectenhotel voor vlinders
Ook aanwezig op onze lijst beste insectenhotels is dit alternatief voor vlinders. Esschert Design beschikt over een vlinderkast. Daar waar lieveheersbeestjes houden van horizontale spleten, zijn vlinders dan weer gek op beschutte, verticale spleten. Vlinders gebruiken het huisje om te schuilen voor de regen, of om te overwinteren. Dit is een stevige, mooie en goedkope kast die je best opvult met takjes en uit de tocht plaatst.
Tot zover onze suggestieve top 5 beste insectenhotels.
Meer hulp voor de insecten vind je op de insecten pagina. Voor een goede biodiversiteit zijn er ook vogels nodig.
Lees alvast de lijst beste vogelhuisjes om de opties te bekijken.
Insectenhotels vergelijken
Wat is een insectenhotel?
Een insectenhotel is een nestel- en schuilplaats voor insecten die door mensen gebouwd is op een milieuvriendelijke manier en met voornamelijk natuurlijke materialen. Het doel hiervan is om insecten het gemakkelijker te maken om te overleven omdat ze belangrijk zijn voor het biologische evenwicht in de natuur en de bestuiving van planten en bomen.
Insectenhotel maken of kopen?
Waar moet je op letten
Het is niet eenvoudig om een geschikt insectenhotel aan te kopen. Vele fabrikanten focussen meer op het decoratieve aspect, dan op de noden van de beestjes. De fouten bouwmaterialen worden gebruikt, de boorgaten zijn te groot, er worden nutteloze opvulsels en chemicaliรซn gebruiktโฆ En dan blijft het insectenhotel natuurlijk teleurstellend leeg staan.
Volgens de Vlinderstichting moet je op de volgende zaken letten bij het aankopen of knutselen van je insectenhuis:
- De diameter van de boorgaten en bamboebuisjes moet minstens 2 mm. en maximum 9 mm. groot zijn. Het beste is variatie tussen de diameters want elke soort heeft een andere voorkeur.
- Let op diepe boorgangen, zodat bijen meerdere nestcellen achter elkaar kunnen creรซren.
- Kijk na of de gaten of buisjes aan รฉรฉn kant dicht zijn.
- Voel of de gangen binnenin glad
- Idealiter zijn de gaten aangemaakt in een houtblok i.p.v. in plankjes en dwars op de vezelrichting. Dit vermindert de kans op scheuren in het hout.
- Er is een waterdicht afdak nodig om de beestjes te beschutten tegen de regen.
Zelf insectenhotel maken?
Steek jij liever de handen uit de mouwen? Dan kan je zelf een insectenhotel bouwen. Wat je nodig hebt is een aantal planken, spijkers of schroeven, een hamer, zaag, boor, potlood en liniaal. En daarna komt het erop aan je huisje te vullen met gepaste materialen. Meer details hierover vind je in dit artikel.
- Snijd de achterkant uit
Kies een plank van tussen 18 en 25 cm. breed en 2 ร 3 cm. dik. Zaag aan de bovenkant twee diagonale zijdes af zodat je de vorm van een huisje krijgt. De hoogte kan je kiezen, bv. 35 cm. hoog. - Maak de zijkanten
Kies twee planken tussen 10 en 15 cm. breed en 1 ร 1,5 cm dik. Zaag de planken op de lengte van de achterkant. - Bouw het dak
Neem een plank van dezelfde dikte als de achterkant, zet de zijkanten even tegen de achterwand en kijk waar de dakplank er enkele centimeters uitsteekt. Tot hier zaag je de plank af. Zaag in totaal 2 dakplanken. - Ga verder met de bodem en verdiepingen
Om een insectenhotel met 4 kamers te maken, heb je 3 horizontale planken nodig en 2 verticale. Voor de bodem neem je de breedte van de achterkant, voor de twee verdiepingen neem je de breedte van de achterkant, min twee maal de zijkanten. Voor de twee verticale planken neem je iets minder dan de helft van de lengte van de achterkant. - Knutsel je insectenhotel
Je kan nu al je planken aan elkaar bevestigen met spijkers of schroeven. Maak de twee verticale planken vast aan de drie horizontale; zet dan links en rechts de zijmuren en schroef dan van de achterkant, de achterwand tegen de vier ruimtes. Je kan eventueel eerst een gaatje voorboren. Nu nog de dakhelften vastschroeven en je kan beginnen vullen! - Vullen maar
Afhankelijk van welke diertjes je wilt aantrekken, moet je ander vulmateriaal voorzien. Boor wat gaten in massief hout, voorzie riet of bamboe, leg wat schors en houtsnippers, voorzie wat dennenappelsโฆ Let hierbij zeker op de aanwijzingen die we hierboven gaven! Je kan ook รฉรฉn ruimte dichtmaken en hier dan horizontale of verticale spleten in voorzien voor lieveheersbeestjes en vlinders.
Waar plaats je best het insectenhotel?
Het succes van jouw insectenhotel hangt niet alleen af van het huisje zelf, maar ook van waar je het plaatst.
- Plaats het huisje niet in de schaduw, maar op een zonnige, zuidelijk gerichte
- Zoek je een zone die uit de wind ligt en zoveel mogelijk beschut is tegen regen.
- Hang het insectenhotel op minstens 50 cm. hoog (best hoger als de kinderen er niet aan mogen).
- Zet het idealiter in de buurt van bloemen en een leemheuveltje als je ook bijen in je huisje zal hebben.
- Verplaats het hotel niet meer eens het ergens hangt.
Hoe onderhoud je een insectenhotel?
Een insectenhotel maak je best niet schoon, integendeel. Bij het schoonmaken kan je insecten storen of zelfs het uitkomen van eitjes verhinderen (het kan wel een jaar duren tegen dat er eitjes uitkomen). Het enige dat je eventueel kan doen, is het hout insmeren met pure bijenwas, olijf-of zonnebloemolie.
Wat je ook kan doen, is regelmatig spinnenwebben verwijderen. Een insectenhotel is een feestmaal voor spinnen, en vooral kruisspinnen weven tactisch hun net voor jouw hotel. Verder kan je af en toe het materiaal in het huisje aanvullen (best niet vervangen want er kunnen nog bewoners in liggen) met bijvoorbeeld dorre takjes, stro, riet, bladerenโฆ
Zo, we hopen dat we je hebben kunnen helpen om de eerste stappen te zetten naar het beste insectenhotel voor jouw tuin, of je nu รฉรฉn wenst te kopen of zelf รฉรฉn te maken. Heb jij last van bladeren op je tuinterras en zou je die liever de tuin inblazen waar insecten er gebruik van kunnen maken, lees dan zeker het artikel over de beste bladblazer.