Beste ijsmachine

Een ijsmachine of ijsmaker is een toestel waarmee je thuis gemakkelijk lekker roomijs of sorbet kunt maken. De duurste toestellen zijn de ijsmachines met compressor waarmee je gemakkelijk roomijs kunt maken met een druk op de knop. Er bestaan ook ijsmachines met koelelement, deze zijn goedkoper maar minder gebruiksvriendelijk omdat het koelelement 24 uur op voorhand in de vriezer moet geplaatst worden. De beste ijsmachine om zelf ijs te maken is de Boretti B100. Deze roomijsmachine uitgerust met een krachtige compressor en blijft ondanks zijn grote capaciteit van 2 liter vrij compact. Onderaan het artikel kun je ons volledig onderzoek terugvinden en waar je op moet letten bij het kopen van een ijscreme machine.

TOP 5 – Beste ijsmachine 2020

De Princess Ice Maker Deluxeis een ijsmachine met compressor en een inhoud van 2 liter. Het voordeel van een ijsmachine met een compressor is dat je enkel de ingrediënten moeten toevoegen en met een druk op de knop kun je roomijs of sorbet maken. Een ijsmachine zonder compressor werkt op basis van een koelelement dat je minstens 24 uur op voorhand in de vriezer moet steken. Met andere woorden moet je al op voorhand plannen wanneer je ijs zou willen maken. Het nadeel van een ijsmachine met een compressor is dat het vrij groot en duur is. De Princess Ice Maker Deluxe is een van de grootste onder de ijsmachines met compressor, namelijk 50 cm hoog en 11 kilo zwaar. Hou er dus rekening mee dat het redelijk wat kastruimte zal innemen wanneer je het wilt opbergen.

“Beste ijsmachine 2020”

De Boretti B100 is een professionele ijsmachine met een hoog vermogen. Omdat dit toestel zeer snel roomijs kan maken heb je zo goed als geen ijskristallen. Omdat er geen ijskristallen zijn krijg je als resultaat zeer zacht roomijs. Met een inhoud van 2 liter kun je gemakkelijk grote hoeveelheden roomijs maken in 1 keer. Je kan los van roomijs ook sorbet maken met dit toestel maar geen softijs. En ondanks zijn hoge capaciteit is het een van de meest compacte ijsmachines met compressor die je kunt kopen. Door zijn compacte vorm en topprestatie is het wel het duurste toestel dat momenteel verkocht wordt. Maar als prijs van minder belang is en je wilt het zachtste roomijs maken dan is deze Boretti ijsmachine de beste ijsmachine die je kunt kopen

“Ijsmachine professioneel”

De Domo DO9066I is juist zoals de Princess Ice Maker een ijsmachine met compressor. De Domo ijsmachine is wel een stuk goedkoper en wat compacter qua vorm. Het is iets breder maar wel een stuk minder hoog waardoor je het gemakkelijker kunt opbergen. Nadeel van dit toestel is dat het een over een vrij laag vermogen beschikt. Hierdoor duurt het langer om roomijs te maken. Hoe langer het duurt om roomijs te maken hoe groter de kans is op de vorming van ijskristallen. Hierdoor smaakt het eindresultaat minder goed in vergelijk met roomijs van andere toestellen. Maar als je op zoek bent naar een betaalbare ijsmachine met compressor dan is deze Domo ijsmachine misschien wel iets voor jou.

“Beste ijsmachine voor thuis”

De Solis Gelateria Pro 850 is niet zomaar een ijsmachine. Het kan niet enkel roomijs, sorbet en softijs maken maar ook frozen yogurts en gelato’s. Het verschil tussen roomijs en gelato is dat roomijs gemaakt is op basis van melk, room, suiker en eigeel. Gelato heeft in verhouding tot roomijs veel meer melk en minder room, suiker en eigeel. Het wordt bevroren aan een lager tempo en er wordt minder lucht in verwerkt. Dit zorgt ervoor dat gelato een veel dikkere structuur dan roomijs heeft en door het lager vetgehalte komt de achterliggende smaak (vanille, aardbei, etc…) meer naar boven. Dit toestel is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een toestel waarmee ze elk recept kunnen maken.

“Gelato ijsmachine”

De Princess 282605 is ijsmachine met koelement dat een stuk goedkoper is in vergelijking met een ijsmaker met compressor. Deze ijsmaker van Princess werkt op basis van een koelelement dat je minstens 8 uur op voorhand in de vriezer moet leggen. Eens het koelelement voldoende koud is kunnen je het in het toestel plaatsen om aan de slag te gaan. De koelbeker heeft een inhoud van 1,5 liter, je kan dus veel ijs in een keer maken. Hij is bovendien ook uitgerust met een klepje dat je gemakkelijk open en toe kunt doen. Dit maakt van het toevoegen van ingrediënten tijdens het mengproces gemakkelijk. Nadeel van een ijsmachine met koelelement is dat het langer duurt om het roomijs te bevriezen waardoor er meer ijskristallen gevormd worden. Hoe meer ijskristallen er in het ijs zitten hoe minder aangenaam de smaak is. Ook moet je diepvries voldoende groot zijn om het koelelement in te plaatsen. Maar voor mensen die graag af en toe thuis roomijs of sorbet willen maken is deze Princess ijsmachine een goede keuze.

“Ijsmachine met koelelement”

De Cuisinart Ice Cream Duois juist zoals de Princess 282605 een ijsmachine met koelelement. De Cuisinart ijsmachine heeft daarentegen een unieke feature. Hij beschikt namelijk over 2 aparte ijsemmers van 1 liter. Hierdoor kun je 2 verschillende soorten roomijs tegelijkertijd maken. Of je kunt ook een emmer roomijs en een emmer sorbet maken. Nadeel is wel dat je ruimte moet hebben in je vriezer om 2 koelelementen van 1 liter kwijt te geraken. Nadeel van dit toestel is dat het dubbel zo duur is als de Princess 282605. Voor deze prijs heb je bijna een ijsmaker met compressor waarmee je beter en zachter roomijs kunt maken.

Het Onderzoek

Ijs maken met ijsmachine

Wanneer je zelf ijs wilt maken is een ijsmachine misschien wel iets voor jou. Met een ijsmachine kun je zachte ijscrème maken en experimenteren met verschillende smaken. De meest voorkomende en betaalbare ijsmachines is een die is uitgerust met een koelelement. Dit koelelement is gevuld met een vloeistof en moet gedurende 12 tot 24 uur op voorhand in de vriezer geplaatst worden. Daarna haal je de om uit de vriezer en plaats je die in het toestel zelf. Het nadeel van deze type ijsmaker is dat je geen 2 porties vlak na elkaar kunt maken omdat het koelelement terug in de vriezer moet geplaatst worden. Deze ijsmachine is dus niet geschikt voor mensen die meer dan 1,5 liter roomijs of sorbet op 1 dag willen maken. Bijkomend nadeel is dat de kom redelijk wat ruimte in de vriezer inneemt.

Anderzijds hebben we ijsmachines die zonder koelelement werken maar met een compressor. Een ijsmachine met een compressor is duur maar is wel het gemakkelijkst om te gebruiken. Met 1 duw op de knop kun je eindeloos roomijs blijven maken. De meeste ijsmakers met een compressor werken volledig automatisch en moet je gewoon opvullen en aanzetten. Deze ijsmakers zijn vooral gericht op mensen die vaak en veel roomijs willen maken en een professioneel toestel zoeken.

Zelf ijs maken zonder ijsmachine

Je kan ook roomijs maken zonder een ijsmachine. De meeste mensen hebben alle benodigdheden hiervoor in huis. Nadeel is dat het wat meer moeite kost om je roomijs te maken en je wat meer afwas hebt. Hieronder bekijken we twee methodes om zelf ijs te maken zonder ijsmachine.

 • Methode met de kom
  • Benodigdheden
   • Een recept voor roomijs naar keuze
   • Een grote kom
   • Een kleine kom
   • Crushed ijs
   • Zout
   • Manuele of elektrische klopper
  • Instructies
   • Vul de grote kom tot de helft met crushed ijs en meng het met 200 gram zout
   • Zet de kleine kom in de grote kom gevuld met ijs, probeer de kleine volledig in het ijs te begraven
   • Giet de ingrediënten voor je ijs in de kleine kom
   • Gebruik een manuele of elektrische klopper om je mengsel te mengen gedurende 10-15 minuten
   • Leg een handdoek over de kom en plaats beide komen in hun geheel in de vriezer gedurende 45 minuten
   • Haal het uit de vriezer en meng nogmaals met een manuele of elektrische klopper gedurende 5-10 minuten
   • Leg een handdoek over de kom en plaats beide komen in hun geheel in de vriezer gedurende 2 uur
   • Je roomijs is klaar om op te eten
  • Bron
 • Methode met de ovenschaal
  • Benodigdheden
   • Een recept voor roomijs naar keuze
   • Een ovenschaal (dat in de vriezer mag)
   • Een grote kom
   • Ijsblokken
   • Manuele of elektrische klopper
  • Instructies
   • Meng al je ingrediënten om je roomijs te maken in een pan of pot
   • Vul een grote kom met ijsblokken
   • Plaats je pan of pot waarin je mengsel zit in de kom met ijsblokken en laat het afkoelen
   • Eens afgekoeld giet je je mengsel over in de ovenschaal en plaats het in de vriezer gedurende 45 minuten
   • Pak een manuele of elektrische klopper en meng alles goed door elkaar
   • Plaats de ovenschaal terug in de vriezer gedurende 30 minuten
   • Haal de ovenschaal uit de vriezer en meng met je klopper
   • Herhaal de twee vorige stappen gedurende 2-3 uur tot je het gewenste effect hebt bekomen
  • Bron

Ijsmachine kopen waar op letten

Prestatie

De voornaamste taak van een ijsmachine is om romig ijs te maken zonder ijskristallen. Hoe sneller je mengsel bevriest hoe lager de kans dat er zich ijskristallen kunnen vormen. Dit is de reden waarom ijsmachines met een compressor het beste resultaat leveren. Zij kunnen namelijk in de minste tijd het ijs bevriezen waardoor je zo goed als geen ijskristallen zult hebben. De tijd die andere toestellen erover doen om roomijs te maken kan sterk variëren. Maar er is geen ideale tijd om roomijs te maken, de vuistregel is hoe sneller hoe beter.

Capaciteit

De meeste ijsmachines kunnen van 1 tot 2 liter roomijs in 1 keer maken. Wanneer je een ijsmachine met koelelement koopt is het belangrijk om hierop te letten. Hoe groter de capaciteit van het koelelement hoe meer plaats het zal innemen in de vriezer. Hou er ook rekening mee dat hoe meer roomijs je in een keer wilt maken hoe slechter het resultaat zal zijn. Zoals we hierboven al hebben gezegd, hoe sneller het mengsel kan bevriezen hoe minder ijskristallen je zult hebben. Met andere woorden kun je een toestel met een capaciteit van 1 liter beter niet volledig benutten. Door het maar halfweg te vullen zal het mengsel sneller bevriezen en zal je eindresultaat beter zijn. Hou hier dus rekening mee wanneer je een ijsmachine gaat kopen.

Afmetingen

Ijsmachines met een compressor zijn meestal groter dan degene die werken op basis van een koelelement. Sommige ijsmachines met een compressor nemen heel wat ruimte in zoals de Princess Ice Maker Deluxe. Aangezien een ijsmachine vrij groot is zul je deze waarschijnlijk niet op je aanrecht laten staan maar zul je deze opbergen. Kijk eens snel naar de afmetingen van de ijsmachine vooraleer je deze besteld. Want de Princess Ice maker is 49 cm hoog, 35 cm breed en 31 cm diep. Deze steek je niet in elke kast zomaar weg.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.