In deze lijst gaan we op zoek naar de beste gaming laptop. Sinds 2019 zijn de nieuwe grafische kaarten beschikbaar, sinds 2021 komen er de nieuwe processors van Intel en AMD Ryzen bij. Daarom is er nood aan een vernieuwde top 5 beste gaming laptops, aangepast aan deze veranderingen. Zeker met de komst van de RTX 3080 voor gaming laptops staan er heel wat veranderingen klaar.

Je kan goede gaming laptops vinden voor elk budget. Zoeken we naar de allerbeste dan zal je alleen laptops van meer dan 3000 euro vinden. In deze lijst gaan we op zoek naar de beste gaming laptop voor elk budget. Op deze manier vinden we de gaming laptop dat bij jouw budget past, maar ook de beste is binnen deze prijsklasse. Onderaan vind je meer informatie over hoe je moet zoeken en waarop je kan vergelijken.

TOP 5 – Beste gaming laptops 2021

MSI GT76 TITAN

De beschrijving van dit toestel is goed genoeg ‘Met de MSI GT76 Titan heb je nog net geen wapenvergunning nodig’. Meer moet er niet echt gezegd worden, deze gaming laptop is echt een beest. De beste gaming laptop bij uitstek. Zelfs tegenover een desktop is deze gaming laptop van de partij. Op deze MSI draai je elk spel op maximale settings, een aankoop zoals deze blijft ook jaren relevant. Het zal wel even duren voor deze onderdelen outdated zijn.

De MSI GT76 TITAN geniet van een NVIDIA Geforce RTX 2080 Super (8GB) – goed voor alle spelletjes (in 4K) en Virtual Reality. Het scherm zelf is een Ultra HD 17.3inch met een verversingssnelheid van 300 hertz. Dit is niet enkel hoog, het is de hoogste verversingssnelheid van alle laptops. Kwa werkgeheugen zit je aan 32GB, of eerder 4x8GB. Iets dat je later niet kan uitbreiden maar wel kan vervangen. Om de beste gaming laptop te zijn heb je ook een krachtige processor nodig. Met de Deca core (10) i9 – 10900K is veel beter dus niet echt mogelijk.  Verder geniet je nog van een 512 GB SSD aangevuld met 1.5 TB HDD.

“Beste gaming laptop 2021” – Topklasse segment

DELL – ALIENWARE AREA-51M

Alienware is niet weg te denken uit de wereld van mobiele gamers. Dit elite merk van Dell is al jaren op de markt, en ook later in deze lijst van beste gaming laptops komt de Alienware 15 terug. Maar toch moeten we één minuut stilte nemen voor alle andere laptops dat bedolven worden onder de specs van de Area 51m. Toch kiezen wij voor de Asus omdat de Alienware sneller opwarmt en meer geluid produceert.

Gloednieuw en met de beste onderdelen. Sinds 2021 kreeg de gaming laptop nog een update om de nieuwste onderdelen te bevatten. Intel core i9-10900K (10 cores!) met een NVIDIA GeForce RTX 2080 Super (8GB), gekoppeld aan + 32GB RAM geheugen  en een goed scherm. En dit is ook meteen het enige verbeterpunt aan de Alienware 51m, het scherm kan hogere kwaliteit zijn. Zelf in goedkopere laptops vinden we tegenwoordig wel schermen tot 144 Hz.

Deze gaming laptop is topklasse en dus te vergelijken met de ASUS ROG G703. Ook de prijs is gelijkaardig. Aan u de keuze, maar met deze gaming laptop blijf je toch enkele jaren zoet. Alle games dat je wil draaien + Virtual Reality gaming, de toekomst ziet er goed uit.

“Runner up gaming laptop 2021”

RAZER – BLADE 15

De Razer Blade 15 is de laatste nieuwe versie van het gaming merk Razer. Deze versie noemt de ‘Advanced Model’. De grootste verandering is de upgrade van de grafische kaart, in de Razer Blade 15 zit een Nvidia GeForce RTX 2080 Super. Voorlopig de sterkste grafische kaart op de markt. Goed voor alle games op hoogste settings, inclusief VR gaming. Daarnaast heb je ook een octacore Intel i7-10875H processor die tot 5.1 Ghz levert in turbo. Toch opnieuw één van de hoogste op de markt en dat voor een betaalbare prijs.

Ook het scherm is om naar huis over te schrijven. Het nieuwe OLED 4K touch scherm is slechts 60 Hz maar levert toch zeer goede kwaliteit beelden. De batterij en ventilatie zijn geoptimaliseerd voor gaming. Ook het gewicht van de laptop is zeer beperkt, het weeg slechts 3 kg. Het voordeel is dat je alle ervaring van Razer in je toestel krijgt. Het nadeel is dat deze laptop slechts beperkt verkocht wordt. Past het binnen je budget (richtprijs €3000) dan is dit de beste gaming laptop voor jou.

“Beste prijs / kwaliteit” – Topklasse segment

MSI – GE66 10SGS

Er zijn betere laptops, maar voor de Editor’s pick van 2021 beperken we ons tot een budget van maximum € 3000. Mogen we zelf kiezen als consument, en dus subjectief onze mening laten gelden, dan kiezen we voor de GE66 als de beste gaming laptop. Dit door de goede prijs / kwaliteit verhouding en het mooie ontwerp van de MSI. Mooi en elegant, klein (15 inch) en licht (2.3 kg), het enige nadeel is dat de ventilators veel geluid maken tijdens het gamen. Omdat dit het geval is voor elke laptop met een RTX stoort het ook niet echt. Ga je gamen, doe dan gewoon een headset aan ook om de omzittenden niet te storen. Daarbij game je beter als je de details van de game hoort.

We zijn alvast fan van de batterij. Met 6 batterij cellen zal je het langer volhouden dan de goedkopere versies. De grafische kaart en processor zijn absolute topklasse. Een RTX 2080 Super Max Q is de allerbeste, de i7 10875H (Octacore) scoort ook bovenaan de top 5 lijsten. Met 16 GB (uitbreidbaar) werkgeheugen heb je ook meer dan voldoende. De prijs wordt lichtjes gedrukt door het scherm, dat op zijn best als middenklasse beschreven kan worden. Heb jij een goede externe monitor dan is dit geen probleem.

De richtprijs van deze laptop is om en rond de € 2800. Heb jij dit budget niet dan kan je wel opteren voor de onderstaande MSI GS75. Deze is iets groter (17 inch) en heeft een mindere grafische kaart (RTX 2070 Max Q) maar is wel 500 euro goedkoper.

“Editor’s pick” – Topklasse

MSI – GS75 10F

Een MSI Gaming laptop heeft altijd voor kwaliteit gestaan en dat is vandaag niet anders. De prestaties liegen er niet om, de MSI GS75 scoort bijna helemaal bovenaan op elke benchmark. En toch betaal je er minder voor. Met de RTX 2070 Max-Q in combinatie met de laatste i7 10875H kun je alle laatste games makkelijk op hoge settings spelen. Ook Virtual Reality behoort tot de mogelijkheden. Met 16GB RAM geheugen heb je meer als voldoende om alle games te draaien maar ook om met gemak foto’s en video’s te bewerken.

Wat we verder nog fijn vinden is dat de laptop er mooi uit ziet. Een 17 inch laptop is niet al te groot en niet te klein en het ontwerp van de MSI Gaming laptop is elegant. Het scherm is zeer goed. Met 240 Hz en een IPS panel van 1980×1080 pixels heb je een beter scherm dan de betere gaming laptops. Dit is zeer goed meegenomen in een ‘middenklasse’ gaming laptop. De 240 Hz verversingssnelheid is toch wel een voordeel tijdens het spelen van online games zoals Fortnite, Warzone of Pubg.

Heb je een degelijk budget, zonder overboord te gaan, dan is deze laptop een goede keuze. De MSI GS75 is voor ons de beste gaming laptop uit het middenklasse segment. Richtprijs € 2300.

“Beste gaming laptop” – Middenklasse segment

ASUS ROG STRIX SCAR III

Zoeken we naar de beste gaming laptop onder de 2000 euro dan komen wij uit bij de Asus ROG Strix Scar III. Dit is een basisversie van de bovenstaande Asus. Beperkt in bepaalde onderdelen maar nog altijd een meer dan degelijke gaming laptop. Je kan er zo goed als alle games mee draaien, en zelf VR, maar is minder toekomst gericht. De grafische kaart is niets mis mee, de RTX 2070 is nog steeds één van de betere grafische kaarten op de markt. Ook de processor is meer dan degelijk. De Hexacore i7-9750H levert tot 4.5 Ghz in turbo snelheid.

Daarbij krijg je ook een werkgeheugen van 16 GB (2x8GB dus je kan dit uitbreiden). Ook het scherm is zeer goed en zorgt voor betere beeld dan verwacht. Een slimme manier van ASUS om ook deze goedkopere laptop er goed uit te doen zien. Toch is er een reden waarom deze laptop geen topklasse is. De batterij zal het slechts enkele uren volhouden en het scherm is goed, maar niet even goed als de topklasse. Geen topklasse grafische kaart en processor helpen de prijs verder te drukken. Dit blijft een geweldige laptop maar zal de games van volgend jaar misschien niet even gemakkelijk blijven draaien.

“Beste prijs/kwaliteit” – Middenklasse segment

ACER PREDATOR HELIOS 300

Acer predator is al jaren gezien als een geweldig gaming merk. Ze blijven altijd betaalbaar en hebben ook telkens een goede prijs kwaliteit verhouding. Hoewel er veel betere Predator laptops zijn haalt deze het op onze lijst van beste gaming laptops. In de hogere prijssegmenten is er veel competitie en halen ze onze lijst net niet. In de lage prijsklasse steekt de helios er boven uit door de gedrukte prijs, in ruil voor redelijk sterke onderdelen. Heb je geen budget voor een sterke gaming laptop, dan is dit ‘the next best thing’. Een goedkope goede gaming laptop. Heb je meer nodig? Dan kan je dit model ook met een beter grafische kaart of processor kopen.

Een RTX 2070, genoeg voor bijvoorbeeld Cyberpunk te spelen. Intel i7 10750H hexacore, beter dan sommige bovenstaande en tot 5 Ghz turbo. 144 Hz verversing in een Full HD IPS scherm. Eigenlijk vraag je je bijna af waarom deze gaming laptop zo goedkoop is. Ook het werkgeheugen moet je je niet over schamen, met 16 GB (2×8 GB) heb je genoeg. Je kan het ook uitbreiden. Waar besparen we dan wel? Wel de luidsprekers, batterij en ontwerp van de laptop zijn niet geweldig. Door het ontwerp kan de laptop opwarmen, waardoor je kracht zal verliezen. Met de batterij ben je enkele uren zoet maar tijdens het gamen sluit je best de kabel aan. Ook de gebruikte materialen voelen wat goedkoper aan.

“Goedkope gaming laptop” – Basis segment

ACER NITRO 5

Beperken we ons tot een laag budget dan zijn er nog steeds goede gaming laptops. Het enige dat hier ontbreekt is de RTX grafische kaart. Voorlopig vallen alle games, VR inclusief, nog te spelen met een GTX kaart. Ja, ze zijn minder future proof. De games die nu in 2021 uitkomen zal je minder goed kunnen draaien. Toch blijven het nog goede gaming laptops, ze hebben namelijk meer dan genoeg rekenkracht en ook de andere onderdelen zijn goed in orde.

De Acer Nitro 5 maakt gebruik van een GTX 1650, deze is nodig om VR aan te kunnen. Het 16 GB werkgeheugen is ook in orde, meer dan voldoende voor een laptop van dit formaat. Om zeker te zijn dat je de games goed kan draaien krijg je een 9th generation Intel Core i7-9750H ingebouwd. Ook het ontwerp van de Nitro is goed, simpel en licht. Veel meer valt hier niet over te zeggen. De Nitro 5 is een zeer goed alternatief als we de kostprijs laag willen houden. De richtprijs van dit toestel is € 1200.

“Goedkope gaming laptop” – Basis segment

Tot zover onze lijst beste gaming laptops van 2021. Lees ook zeker de lijst beste laptop voor studenten. Heb je een beperkt budget dan is er ook het alternatief van een goedkope laptop te kopen.

Gaming laptops vergelijken

Waarom een gaming laptop komen

De laptops die we in dit artikel voorstellen zijn voor mensen die een laptop willen kopen en die voornamelijk gaan gebruiken om te gamen. Hoe meer geld je bereid bent om uit te geven hoe beter de laptop zal zijn. In andere woorden zal een laptop van 1000 euro niet zo goed presteren als een topmodel van 2000 euro. Maar in dit artikel gaan we op zoek gaan naar gaming-laptops met een goede prijs-kwaliteit verhouding waarmee je de nieuwste games kunt spelen op hoge instellingen. We gaan ons focussen op laptops die games zoals PUBG en Fortnite perfect kunnen draaien en andere games de komende jaren op medium-instellingen zal spelen. Als je veeleisende games zoals Shadow of the Tomb Raider op de hoogste instellingen wilt kunnen draaien ga je naar betere de absolute topmodellen kijken maar dan ben je rap 2000 à 3000 euro kwijt.

Een dure of goedkope gaming laptop?

>De grootste bottleneck de dag van vandaag om games te spelen is de grafische kaart. Wanneer je een laptop gaat uitkiezen of het nu hier is of ergens anders probeer er altijd voor te zorgen dat je de best mogelijke grafische kaart neemt binnen je budget. Goedkopere laptops besparen soms door geen solid-state schijf maar een klassieke harddisk te gebruiken of minder RAM-geheugen. Maar dat zijn onderdelen die je later relatief makkelijk kunt vervangen. Wanneer je nu een laptop koopt met een grote SSD en veel RAM geheugen maar een zwakke grafische kaart dan ga je dat later de grafische kaart niet meer kunnen upgraden. Dat komt omdat de grafische kaart in tegenstelling tot RAM geheugen of een SSD gesoldeerd wordt op het moederbord. Indien je laptop binnen een aantal jaar de nieuwste games niet meer kan draaien ga je weer een nieuwe laptop gaat moeten kopen.

Een handige website die we kunnen aanraden om je te helpen te kiezen welke laptop het best is voor jou is notebookcheck.net. Zij hebben een overzicht welke grafische kaart welke games kan draaien op welke resolutie.

Gaming laptop kopen,
waar op letten?

Grafische kaart voor gaming

De komst van de RTX 3080

Ondertussen hebben we weer een nieuwe lijn van grafische kaarten op de markt. De RTX 3070 en 3080 halen zeer goede scores en zullen binnenkort de standaard worden voor desktop gaming. Het is altijd even wachten voor we gaming laptops met RTX 3080 hebben maar deze zijn zeker in aantocht. Een gaming laptop met een RTX 3080 zal hoedanook duur uitkomen, hiervoor heb je dus een degelijk budget nodig. Voor sommige gamers wordt dit een must, voor de anderen raden we aan voor de RTX 2080 te gaan (of zelfs oudere versies, afhankelijk van je gebruik). Deze ‘oudere’ grafische kaarten zullen verlaagd worden in prijs, waardoor jij mooie koopjes kan doen.

2019 het jaar van de RTX 2070

De Nvidia Geforce RTX 2070 is momenteel de grafische kaart met de beste prijs-kwaliteit verhouding. Deze grafische kaart vind je meestal terug in laptops in de prijscategorie tussen de 1800 euro en de 2500 euro. Hij zal de meeste nieuwe games kunnen draaien met hoge instellingen op een 1980 x 1080 scherm. De RTX 2070 is een deftige grafische kaart maar volgens Laptop Mag is hij al 60% trager dan de RTX 2080. Aangezien je 300 à 350 euro kunt besparen door een laptop te kiezen met een RTX 2070 in plaats van een RTX 2080 kan dat interessant zijn voor je portemonnee. Hou er wel rekening mee dat de kans bestaat dat je binnen een aantal jaar de nieuwste games niet meer gaat kunnen spelen. Aangezien je de grafische kaart van je laptop niet kunt vervangen ga je dan weer op zoek moeten gaan naar een nieuwe laptop. In de mate van het mogelijke raden wij daarom aan om voor een laptop te gaan die minstens een RTX 2070 heeft of nog even te sparen.

GTX 1060 – nog steeds goed

Als we nog eens terugkijken naar het overzicht van notebookcheck.net dan merken we op dat de GTX 1060 (laptop) alle games op Ultra-instellingen kan draaien behalve voor Ghosts Recon Wildlands en The Witcher III valt de framerate onder 40 fps. Tenzij je van plan bent om te gamen op een 4K scherm is de GTX 1060 een ideale grafische kaart om huidige games op hoge instellingen te spelen. Als we dat gaan vergelijken met de prestaties van de GTX 1050 Ti dan valt het ons direct op dat deze al een groot aantal games niet kan draaien op Ultra-instellingen omdat de framerate onder de 35 fps valt. Op zich is het een deftige grafische kaart maar hou er rekening mee dat je bestaande games op middel-instellingen zal moeten spelen en toekomstige games op lage-instellingen zal moeten spelen. Wil je een VR bril kunnen aansluiten dan kies je best voor een zo krachtig mogelijk grafische kaart zoals de GTX 2080.

Krachtige laptop gaming processor

Ook al is de grafische kaart het belangrijkste onderdeel van een gaming laptop heb je ook een goede CPU nodig om games goed te draaien. Een quad-core i5 processor is vaak goed genoeg in combinatie met een goede grafische kaart. We merken wel op dat de meeste gaming laptops standaard met een i7 processor uitgerust zijn. Dit is meer als genoeg om moderne games te draaien.

Intel core

De bekendste processors zijn van Intel Core. Deze zijn recent geupdate naar Generation 10 – dit merk je als ze beginnen met 10 (bvb i7 – 10875H). Kijk bij het kopen of je niet toevallig nog een oude 9th Gen processor krijgt. Dit is een goede manier om de prijs te drukken als je een goedkopere laptop wil komen. De 9th Gen is zeer goed, ga gewoon niet voor 8th Gen. i9 8900K moet je dus bijvoorbeeld proberen vermijden.

AMD Ryzen

AMD Ryzen heeft net een nieuwe chipset uitgebracht. Deze beginne met 4-series, zoals de AMD Ryzen 7 4700U bijvoorbeeld. Veel krachtiger en efficienter dan de bovenstaande Intel series. Van zodra ze een intrede maken in de gaming laptops zal deze lijst volledig omgegooid worden. Tegenwoordig zijn de gewone laptops uitgerust met deze nieuwe processor. Een gaming laptop heeft wel een krachtige grafische kaart nodig, iets dat voorlopig ontbreekt wanneer men voor AMD kiest.

Laptop met RTX 2080

Een andere belangrijke specificatie om  om te overwegen is VRAM – een speciaal videogeheugen voor grafische processor. De RTX 2080 is verkrijgbaar in twee versies, een met 6 GB VRAM, de andere met 8 GB. Hoeveel VRAM u nodig heeft, hangt af van de resolutie die u gebruikt, de games die u speelt en de instellingen waarmee u de games wilt spelen. Wij raden alleszins aan om voor een grafische kaart te kiezen met 6 GB of 8 GB VRAM.

Hoeveel DDR RAM voor gaming laptop

Een goed prijs kwaliteit laptop heeft minstens 16GB RAM geheugen. Dit is meer als voldoende om moderne games te spelen en eventueel te streamen op Twitch indien nodig. Een laptop met 32GB RAM geheugen begint de nieuwe standaard te worden voor een gaming laptop maar het is geen absolute must.

Opslagruimte – SSD / HDD

We raden aan om een Solid State-schijf (SSD) te nemen in plaats van een traditionele harde schijf als opslagruimte. Indien je heel veel games wilt installeren en veel foto’s en video’s gaat bewaren op je lokale schijf dan heb je rap 500GB of 1TB aan opslagruimte nodig. Om kosten te besparen kun je dan kiezen voor een HDD in plaats van een SSD maar dat raden we niet aan. Een SSD versnelt de opstarttijd van je laptop en verkort de laadtijden van games aanzienlijk. Voor een laptop raden we aan om te gaan voor een SSD van minstens 256 GB. Indien je meer schijfruimte nodig hebt installeer dan enkel je games op je SSD en zet je films en foto’s op een externe harde schijf.

Gaming laptop met goede koeling

De grafische kaart (GPU) en processor (CPU) van een gaming laptop produceren zeer veel warmte. Zonder een goed koelsysteem raakt je GPU of je CPU oververhit, wat de spelprestaties zal vertragen en de levensduur van de laptop zal verkorten. Het zit namelijk zo dat je GPU of CPU zich zal vanzelf zal vertragen als het voelt dat het te warm aan het worden is. Daarom is het belangrijk dat je een laptop koopt met een goed koelsysteem koopt. Ook hebben we erop gelet dat de gedeeltes van je laptop waarmee je vaak in contact komt met je hand, zoals de trackpad niet te warm worden. Dat maakt het gebruik van je laptop een pak onaangenamer.

Gaming laptop met groot of klein scherm

Qua beeldgrootte hebben we zowel 13 inch, 15 inch en 17 inch modellen in deze guide opgenomen. Onze conclusie is dat schermgrootte sterk afhankelijk is van persoonlijke voorkeur. Zelf zijn we geneigd naar 15 inch modellen omdat ze een goede balans geven tussen prestatie en draagbaarheid. Is het belangrijk voor jou om je laptop overal mee naartoe te nemen is het interessant om voor een 13 inch model te gaan. Verlaat je laptop nooit het huis dan is het misschien interessanter om voor een 17 inch model te gaan.

Resolutie laptopscherm

Momenteel hebben de laptops met de beste prijs-kwaliteitsverhouding een resolutie van 1920 × 1080. Lagere resoluties zoals 1366 x 768 zijn vreselijk om te gamen en hogere resoluties zijn enkel te vinden bij de laptops in de hoogste prijscategorie. Hou er ook rekening mee dat hoe hoger de resolutie is hoe zwaarder het zal zijn voor de grafische kaart om de framerate hoog te houden. Stel twee denkbeeldige laptops met een GTX 1060 voor, het enige verschil tussen de twee laptops is dat de ene laptop een schermresolutie heeft van 1920 x 1080 (1080p)  heeft en de andere laptop heeft een scherm met een 4K resolutie. Dan zal de laptop met een schermresolutie van 1920 x 1080 bij het spelen van dezelfde games een hogere framerate hebben dan de laptop met een 4k scherm. Bij het kiezen van een laptop met een goede prijs-kwaliteitsverhouding gaat onze voorkeur uit naar een resolutie van 1920 x 1080.

Gaming laptop met +144 hz verversingssnelheid

Momenteel bestaan er laptops op de markt die een hogere ververssnelheid aanbieden. De standaard ververssnelheid is 60Hz maar de laptops van de hoogste prijscategorie hebben een ververssnelheid van 144 of 240 Hz. Voor het spelen van Warzone of andere online games kan een scherm met een hogere ververssnelheid je die extra voordeel geven om rapper te reageren. Een scherm hebben met een hoge ververssnelheid is een beetje zoals het aanschaffen van een mechanisch toetsenbord of een koptelefoon van topkwaliteit. Het zijn toffe extra’s maar eens dat je het gewoon bent kan je niet meer terug naar een scherm van 60 Hz.

Laptop met krachtige batterij

Indien je je gaming laptop enkel thuis gaat gebruiken is de levensduur van de batterij van minder belang voor jou. Maar voor mensen die van plan zijn van zowel hun laptop voor gamen en hun werk/school te gebruiken is het wel belangrijk om een laptop te hebben die niet constant aan het stopcontact moet hangen. Hou er rekening mee dat een zware GPU heel wat elektriciteit verbruikt. Als vuistregel kun je er dus vanuit gaan dat hoe krachtiger de GPU is hoe korter de levensduur van je batterij zal zijn.

Ingebouwde luidsprekers of externe luidsprekers

Slechte luidsprekers zijn vaak teleurstellend als je een dure laptop koopt maar kunnen gemakkelijk worden verholpen met een koptelefoon of externe luidsprekers.

Tot zover het artikel beste gaming laptops 2021.

Lees meer berichten in de categorie ‘Computer’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.