Met je kleintje de wereld verkennen al fietsend klinkt heerlijk, maar hoe begin je eraan? Een fietskar is de ideale manier om veilig, comfortabel en zonder veel gedoe een fietstocht te ondernemen.
De beste fietskarren zijn licht, opvouwbaar en beschikken graag ook over wat extra’s. We deden het opzoekwerk voor jou en stelden een lijst samen met de top vijf beste fietskarren. Zoek ook gerust verder naar alternatieven. Onder onze selectie lees je hoe je moet kiezen en waar je op moet letten bij het kopen.
Onze selectie fietskarren voor kind (eren)
- Beste multifunctionele fietskar voor kinderen: Thule Fietskar Chariot Lite 2
- Goedkope fietskar/buggy-combinatie: VidaXL Fietskar-wagen
- Beste fietskar voor twee kinderen: Croozer Fietskar Kid Vaayaa 2
- Beste fietskar voor beginnelingen: Burley Bee Fietskar voor twee kinderen
- Beste populaire fietskar voor kinderen: Thule Coaster 2XT
Alteratieven voor onderweg vind je in vorm van een fietsstoeltje of bijvoorbeeld een longtail fiets.
Snel zoeken
Beste multifunctionele fietskar: Thule Fietskar Chariot Lite 2
- vier functies
- voor twee kinderen
- vanaf 9 maanden
- inclusief zes accessoires
- licht (12,5 kg)
- accessoire voor pasgeborenen
- opvouwbaar
- duur
De Chariot Lite 2 staat bekend als dé fietskar en dat snappen we, want je kan er alles mee: fietsen, wandelen, joggen en skiën/langlaufen. Er passen twee kinderen vanaf 9 maanden in die comfortabel en goed vastgegespt zitten. Voor pasgeborenen is er de apart verkrijgbare Thule Infant Sling, waarmee een baby vanaf één maand al mee kan in de fietskar voor een wandeling (opgelet: fietsen kan pas van wanneer je kind zelfstandig kan zitten).
De Chariot Lite 2 is best duur, maar je kan er wel veel mee. Je krijgt er ook accessoires bij, zoals een regenhoes, verplaatsbaar zonnescherm, muggennet en veiligheidsvlag. Met de fiets- en wandelkit vorm je de fietskar makkelijk om naar kinderwagen. Er is een ingebouwde opbergruimte waar je de kit in kwijt kan.
Ook is de fietskar opvouwbaar, waardoor je hem makkelijk meeneemt in de auto. Een leuke troef vinden we de verstelbare duwstang, waardoor het heel wat aangenamer wordt om te wandelen met de fietskar.
Goede koop fietskar/buggy: VidaXL fietskar wandelwagen
- voor twee kinderen (vanaf 1,5 jaar)
- geen gereedschap nodig
- absorbeert schokken
- geschikt voor de meeste fietsen=
- budgetvriendelijk
- geen topkwaliteit
Wie op zoek is naar een basis fietskar zonder te veel tierlantijntjes, maar waarmee je wel makkelijk kan wandelen, zit goed met de VidaXL fietskar. Het is een stevige, stabiele fietskar voor twee kinderen vanaf 18 maanden. Er is geen accessoire voor baby’s.
Het voordeel van deze fietskar is, behalve het aangename prijskaartje, dat je hem kan omvormen tot kinderwagen. Dit gebeurt niet op één, twee, drie. In de online reviews zie je dat het omvormen toch lastig is. Het zitcomfort is oké, maar niet top. Je kan er met twee kindjes inzitten, er zijn twee gordels.
De fietskar is uitgerust met een aantal zaken die de rit aangenamer maken voor je kind, zoals een geveerde achteras die schokken absorbeert. De versterkte voetruimte, veiligheidsgordels, reflectoren en dubbelzijdige parkeerrem dragen bij tot de veiligheid. De fietskar is inclusief regenhoes en heeft een handig opbergvak.
Beste fietskar voor twee kinderen: Croozer Fietskar Kid Vaayaa 2
- voor twee kinderen
- ergonomische, ademende zitjes
- getest op schadelijke stoffen
- gewatteerde gordels
- AirPad®-suspensie
- veel opbergruimte (52 l)
- automatische verlichting (sensor)
- accessoire voor pasgeborenen
- duur
- joggerset apart verkrijgbaar
Alle fietskarren op onze lijst zijn geschikt voor twee kinderen, maar weinig zijn zo accomoderend als deze Croozer Vaayaa 2. Deze fietskar werd echt ontworpen met het oog op comfort voor je kinderen. Zo zijn de zitjes ergonomisch, waardoor de groeiende lichamen van je kinderen goed ondersteund zijn.
De zitjes zijn gemaakt uit Climatex®-materiaal, dat zich aanpast aan de lichaamstemperatuur van je kind (koel tijdens de zomer, warm in de winter). Ze zijn bovendien 100% recyclebaar. Ook de Airpad®-vering werd ontworpen met het oog op rijcomfort. Zo past die zich aan het gewicht in de fietskar aan en absorbeert het schokken en vibraties. Het zorgt er ook voor dat de kar niet heen en weer schudt tijdens het fietsen zodat ze goed op de weg blijft plakken, maar ook zacht en comfortabel rijdt.
Ook aan de ouders werd gedacht. Zo is de kar vrij licht (18 kg), compact vouwbaar en zijn er twee hoogte-instellingen voor de duwstang. De kar is bovendien smal en past perfect door een deurgat, zonder vanbinnen aan zitcomfort te verliezen.
Tip: ben je niet zeker welk model je precies hebt of welke accessoires erop passen? Hier vind je een handig overzicht.
Beste fietskar – instapmodel: Burley Bee Fietskar 2 kinderen
- ergonomische zitjes
- compact opvouwbaar
- ruim opbergvak (44,3 l)
- ramen met UV-bescherming
- licht (8,4 kg)
- wandelen kan niet
Heeft een fietskar voor jou niet te veel snufjes nodig of ben je niet vertrouwd met fietskarren? Dan is de Burley Bee een ideaal instapmodel. Wandelen of joggen kan je er niet mee, maar meefietsen doet hij prima. Zo is de kar voorzien van voldoende snufjes, zoals een waterafstotend scherm, UV-bescherming in de getinte ramen, een ruim opbergvak en kan je de kar compact inklappen.
Het is bovendien een heel lichte kar (8,4 kg), ideaal om te wennen aan het gevoel van fietsen met extra gewicht achteraan. Hij is ook vinnig en fietst moeiteloos mee.
Wil je toch ook kunnen wandelen met de fietskar? Dan is de Honey Bee van Burley een goed alternatief. Ze zijn erg vergelijkbaar, alleen is de Honey Bee ook een kinderwagen en jogger.
Beste populaire fietskar: Thule Coaster 2 XT
- ook wandelwagen
- voor twee kinderen
- opvouwbaar
- opbergruimte
- verstelbare duwstang
- apart accessoire voor pasgeborenen
- geen echte nadelen
De Thule Coaster 2 XT is een van de bekendste én geliefdste fietskarren, en wordt aanzien als het kleine broertje van de Thule Chariot. Die laatste heeft nog net wat meer snufjes, een betere vering en meer ruimte in de kar zelf, maar kost dan ook dubbel zoveel.
De Coaster moet niet onderdoen qua kwaliteit. Het is een stevige en makkelijk bestuurbare fietskar die je snel omvormt tot buggy, die trouwens vlot met één hand te besturen is. De installatie verloopt makkelijk, de fietskar zelf is vrij licht (13 kg) en rijdt stabiel.
De zitruimte is dus wat kleiner dan bij de Chariot, maar wel nog voldoende groot en comfortabel voor twee kinderen. Vanaf 9 maanden past een baby in het zitje. Fietsen wordt pas aangeraden wanneer je kind goed zelfstandig kan zitten, maar een kleinere baby kan je meenemen door de apart verkrijgbare Thule Infant Sling aan te schaffen. Vanaf één maand kan je baby mee op wandelingen.
Een goed alternatief is de Yepp Solo, een heel populaire fietskar en Babyproduct van het Jaar in 2016, maar nog moeilijk verkrijgbaar.
Tot zover onze selectie van beste fietskarren voor kinderen of baby’s van 2022.
Toch eerst de fietsstoeltje eens bekijken? Ook daar hebben we een koopgids over. Veiligheid voor alles: vergeet ook een fietshelm voor baby’s niet. Meer over onderweg zijn met de fiets lees je hier.
Waar moet je op letten als je een fietskar koopt?
Veiligheid:
Fietskarren moeten beschikken over het EU-veiligheidslabel EN 5918:2011. Er zijn ook een aantal wettelijke vereisten. Zo mag je maximaal twee kinderen in een fietskar vervoeren. De totale massa van de fietskar mag, inclusief passagiers, maximaal 80 kg bedragen, tenzij de fietskar beschikt over een zelfremmend systeem.
Niet verplicht, maar wel beter voor de veiligheid:
- Hoe lager het zwaartepunt, hoe beter de wegligging
- Vijfpuntsgordels
- Reflectoren moeten verplicht aanwezig zijn achteraan de fietskar, maar je kan zelf nog verlichting en reflectoren toevoegen voor extra zichtbaarheid
- Laat je kinderen een helm dragen
Veilig fietsen met een fietskar doe je zo:
- Je kinderen zitten veel lager bij de grond. Let erop dat je aan stoplichten niet pal aan de uitlaat van auto’s staat
- Wees voorzichtig bij het op- en afrijden van vluchtheuvels. Ook bij putten en bulten in de weg kan je beter trager rijden, zeker als je kind nog heel jong is
- Neem een bocht wat breder, zodat ook de fietskar vlot kan volgen
Zichtbaarheid:
Een fietskar zit laag bij de grond en zit verscholen achter jou en je fiets. Ze zijn dus moeilijk zichtbaar voor andere weggebruikers. De zichtbaarheid kan je verbeteren door erop te letten dat er voldoende reflectoren zijn. Ook een extra fietslamp draagt bij tot de zichtbaarheid. Installeer ook een veiligheidsvlag. Die steekt hoog boven je uit en is van alle kanten zichtbaar.
Gewicht:
Let erop dat de fietskar niet te zwaar is, ook zonder passagiers. Wettelijk gezien mag een fietskar inclusief passagiers niet meer wegen dan 80 kg, maar je moet er ook opletten dat je het gewicht kan voorttrekken. Zit je met twee oudere kinderen, kies dan eerder voor een lichtere fietskar. De Thule Coaster 2 XT, Thule Chariot Lite 2 en de Burley Bee zijn zeer lichte fietskarren. De HOMdotCOM-fietskar uit onze lijst is met 40 kg dan weer een zware.
Breedte:
Een fietskar mag niet breder zijn dan 1 meter en niet langer dan 2,5 meter. Tijdens het fietsen durf je te vergeten dat je meer ruimte inneemt door de fietskar. Let dus goed op bij obstakels of hindernissen, in smalle straten en wanneer je langs auto’s rijdt.
Leeftijd:
Een fietskar wordt pas aangeraden voor regelmatig gebruik wanneer je kind zelfstandig kan zitten, meestal rond de leeftijd van negen maanden. Met een babyhangmat, -schaal of autostoel kunnen ook jongere baby’s meefietsen.
Tot drie maanden wordt dat echter afgeraden, omdat je baby te weinig controle heeft over zijn nekspieren. Het trillen en schudden tijdens het fietsen kan een nadelig effect hebben op het hoofd en de hersenen. In het geval van absoluut noodzakelijke verplaatsingen beperk je de reistijd tot een halfuur. Vanaf drie maanden kan een babyhangmat of babyschaal de meeste schokken opvangen. Een alternatief is het autozitje op de bagagedrager van je fiets bevestigen.
Een kind kan tot ongeveer zevenjarige leeftijd meereizen in de fietskar.
Extra voordelen:
Geen vereisten, maar het is wel leuk als een fietskar nog wat extra snufjes heeft (mag ook wel voor dat geld). Handige features zijn:
- Inklapbaar
- Omvormbaar tot kinderwagen
- Sleuven voor autostoel of babyschaal
- Inbegrepen accessoires, zoals regenhoes, muskietennet, veiligheidsvlag, …
Fietskarren voor kinderen vergelijken
Samen fietsen met je kind(eren) wordt een aangename manier om je te verplaatsen als je kan rekenen op een goede fietskar, maar ook een bakfiets of fietsstoeltje zijn opties. Wat nu precies het verschil is, kan je hieronder lezen, maar de grootste beslissende factor is: persoonlijke voorkeur. Zelfs de beste fietskar heeft weinig nut als je ze nooit uit de garage haalt.
Fietskar versus bakfiets?
Beide opties zijn duurder dan een fietsstoeltje, maar een fietskar is goedkoper dan een bakfiets.
Voordelen bakfiets:
- Bakfiets is duurzamer en gaat langer mee
- Wendbaarder, doordat het gewicht vooraan zit
- Rijdt stabieler
- Beter zicht op je kinderen omdat ze voor je zitten
- Je kan meer kinderen vervoeren (maximaal vier)
- Meer opslagruimte
Voordelen fietskar:
- Lichter om voort te duwen en te manoeuvreren
- Veiliger in geval van ongeval, omdat de fietskar blijft staan als de fiets omvalt. Een bakfiets kantelt in zijn geheel
- Vaak omvormbaar tot buggy, waardoor je geen aparte kinderwagen hoeft mee te nemen of zelfs aan te kopen
Beide hebben veiligheidsgordels en fietshelmen zijn aangeraden.
Fietskar versus fietsstoeltje?
Een fietsstoeltje is handiger en goedkoper, maar minder comfortabel voor je kind tijdens langere ritten.
Voordelen fietsstoeltje:
- Goedkoper
- Lichter
- Neemt niet meer plaats in op de weg
- Handiger voor korte ritten, bijvoorbeeld van en naar school
Voordelen fietskar:
- Meer opbergruimte
- Kan je langer gebruiken (tot ongeveer 7 jaar)
- Twee kinderen tegelijk vervoeren
- Beschut tegen slecht weer
- Comfortabeler voor langere ritten
Een erg jonge baby vervoeren in een fietsstoeltje kan niet. De meeste fietsstoeltjes zijn pas geschikt vanaf ongeveer 9 maanden, of wanneer je kind zelfstandig kan zitten. Dat geldt ook voor een fietskar, maar er zijn wel opties om jongere baby’s mee te nemen. Zo kan je een babystoeltje of babyschaal, zoals de Weber universele babyschaal, kopen, maar ook de autostoel in de fietskar vastmaken (sommige fietskarren beschikken over daarvoor voorziene sleuven).
Wil je een baby jonger dan negen maanden meenemen op de fiets, kan je de autostoel op de bagagedrager bevestigen.
Een fietskar is heel wat duurder dan een fietsstoel. Het is ook een extra aanhangsel aan je fiets dat je breder op de weg maakt, en dat moet je dus steeds indachtig houden, maar tegelijk is het ook niet heel zichtbaar voor andere weggebruikers. Een veiligheidsvlag kan daar wel bij helpen.
Een fietskar is ook zwaarder om mee te sleuren, maar dat is niet echt voelbaar als je een elektrische fiets hebt. Wil je een fietsstoeltje achteraan gebruiken op een elektrische fiets, kan dat niet wanneer de batterij op de bagagedrager zit.
Tot zover het artikel ‘Beste fietskarren voor baby en kind’