De Abus Hyban is volgens ons onderzoek de beste fietshelm voor de meeste pendelaars. Hij is stevig, comfortabel en is voorzien van verlichting aan de achterkant om zichtbaar te zijn op donkere dagen. Zoek je daarentegen een speed pedelec helm met verlichting dan raden we een model aan die voldoet aan de nieuwe NTA8776 norm zoals de Abus Pedelec+. En voor mensen die zeer snel fietsen raden we de Abus Pedelec 2.0 Ace aan, dit is een fietshelm met vizier en verlichting. Fietshelmen met een vizier zijn vooral handig om je gezicht bij hoge snelheden te beschermen tegen regen, wind en insecten.

TOP 5 – Beste Fietshelm 2021

Abus Hyban

De Abus Hyban is volgens ons de beste fietshelm voor mensen die vaak pendelen. Het is een stevige helm die comfortabel zit en uitgerust is met een geïntegreerd achterlicht. De buitenkant van de helm is gemaakt van een ABS-polymeriaat waardoor de helm vrij licht is (380 gram). Hij heeft 18 gaten zodat je hoofd voldoende verluchting krijgt tijdens het fietsen. De gaten zelf zijn voorzien van een gaas dat insecten en zelfs kleine hoeveelheden regen tegenhoudt. Achteraan kan de helm versteld worden dankzij een handige draaiknop. Het is belangrijk om de tijd te nemen om ervoor te zorgen dat de helm goed op je hoofd past. Het is niet enkel comfortabeler in geval van een ongeval heb je ook minder kans dat hij kan loskomen van je hoofd. De binnenkant van de helm is uitneembaar en wasbaar. Dit is niet enkel het geval voor de Abus Hyban maar voor alle Abus helmen. Dat is vooral handig in de zomer, wanneer een helm na dagelijks gebruik muf kan beginnen ruiken. Toffe extra is dat hij beschikbaar is in 7 verschillende kleuren waaronder zwart, wit en rood.

“Beste fietshelm 2021”

Deze fietshelm is ontworpen voor pendelaars die een veilige helm nodig hebben voor een betaalbare prijs. Er is voldoende ventilatie om 30 kilometer of meer aan een stuk te fietsen. Ben je van plan om er een hele dag mee te fietsen, dan kun je beter naar andere fietshelmen kijken met meer ventilatie. De ronde vorm van deze helm geeft een verhoogde veiligheid ten opzichte van aero-helmen, die een puntige achterkant hebben. Fietshelmen met een spitse achterkant zijn zeer populair omdat ze aerodynamischer zijn. Maar een gewone pendelaar zal van zo’n type helm geen verschil in zijn gemiddelde snelheid merken. Bovendien heeft onderzoek aangegeven dat aero-helmen minder veilig zijn omdat ze bij een val kunnen blijven hangen en van je hoofd kunnen vliegen.

Abus Pedelec +

Deze Abus is ook een absolute topper die zijn plaats in deze lijst beste fietshelm zeker verdient. De Abus Pedelec+ is een speed pedelec helm met verlichting die voldoet aan de nieuwe NTA 8776 norm. Met een elektrische fiets kun je een stuk sneller fietsen in vergelijking met een gewone fiets. Daarom is er ook nieuwe norm om een onderscheid te maken tussen gewone fietshelmen en fietshelmen voor een elektrische fiets. De Abus Pedelec+ bedekt een groter deel van je hoofd, en hij heeft ook een betere bescherming ten opzichte van een gewone fietshelm. Hij is gecertificeerd om bescherming te bieden tot en met snelheden van 45 kilometer per uur. De sluiting rond je kin is voorzien van een magneet, om ze makkelijker te laten sluiten. De sluiting zelf voelt zeer stevig aan en zal niet zomaar loskomen.

“Speed pedelec helm met verlichting”

Verder heb je achteraan op de helm een geïntegreerd achterlicht en een klep waarin zich een regenhoes bevindt. Dankzij het ontwerp van de helm blijft het achterlicht zichtbaar wanneer je een regenhoes installeert. De helm is achteraan voorzien van een draaiwiel om hem aan te passen aan je hoofd. Dat is ook handig als je bijvoorbeeld in de winter een muts zou willen dragen onder je helm. Met 9 gaten vooraan en 4 gaten achteraan is er voldoende verluchting. In de voorste gaten is er een gaas voorzien om ervoor te zorgen dat insecten of andere beestjes niet in je haar terecht komen. De geïntegreerde ledlamp achteraan is een eyecatcher waardoor je goed zichtbaar bent op de baan. Je kan de ledlamp gewoon laten branden, maar je kan ze ook laten knipperen om extra aandacht te trekken. De batterij van deze ledlamp zal je om de twee jaar moeten vervangen bij normaal gebruik. Je hebt keuze uit 3 kleuren (zwart, grijs en blauw/groen) en 2 maten (medium en large).

Abus Pedelec 2.0 ACE

De Abus Pedelec 2.0 Ace is een fietshelm met vizier en verlichting, wat vooral handig is voor mensen die zeer snel fietsen. Een vizier biedt namelijk bescherming aan hoge snelheden tegen regen, wind en insecten. Net zoals de Pedelec+ is deze fietshelm uitgerust met de beste bescherming (NTA 8776-norm). Beide modellen zijn gebaseerd op hetzelfde basisdesign en hebben dus veel gelijkenissen. Maar de Pedelec 2.0 Ace is in essentie eerder een racefietshelm dan een fietshelm om mee te pendelen. We vinden deze Abus ook terug in de lijst beste fietshelm voor speed pedelec.

“Fietshelm met vizier en verlichting”

Net zoals zijn broertje is hij achteraan uitgerust met ledverlichting voor goede zichtbaarheid in het donker. Eveneens achteraan is er een klepje voorzien waarin je een regenhoes kunt opbergen. Dankzij het design blijft je ledlamp goed zichtbaar, ook wanneer je de hoes over je helm trekt. Naast het vizier is er nog een groot verschil met zijn vroertje: de Abus Pedelec 2.0 Ace heeft oorkleppen om je te beschermen tegen geruis van de wind. Door zijn stevige prijs kunnen we hem niet aan de gewone pendelaar aanraden. Hij is namelijk dubbel zo duur als de Abus Pedelec+, terwijl beide modellen over de NTA 8766-normering beschikken.

Lumos Kickstart MIPS

De Lumos Kickstart MIPS is een Giro helm voor een speed pedelec met geïntegreerde lichten om je zo zichtbaar mogelijk te maken in het verkeer. Hij heeft zowel vooraan als achteraan een ledlamp. De ledlampen achteraan zijn rood, in de vorm van een gevarendriehoek. De ledlampen vooraan zijn wit, maar zijn helaas niet sterk genoeg om je fietslicht te vervangen. Speciaal aan deze helm is dat je knipperlichten hebt aan de zijkant van je helm om aan te geven aan het achterliggende verkeer waar je naartoe gaat. Deze pinkers kun je aansturen via een afstandsbediening die je op je stuur moet plaatsen. Deze fietshelm is uitgerust van een MIPS (Multi Directional Impact Protection System) waardoor de kans op een hersenletsel kleiner is ten opzichte van een gewone fietshelm. Door al deze voordelen heeft deze helm zeker een plaats in de top 5 beste fietshelm, er is natuurlijk wel een budget aan verbonden.

“Giro helm speed pedelec

De Lumos is ontworpen voor pendelaars die vaak in het donker naar het werk moeten fietsen. Met 390 gram is hij te zwaar om een hele dag mee te gaan fietsen. Rekening houdend met het feit dat er een batterij, ledlampen en draadloze aansturing in zit, is dat nog steeds vrij licht. De batterij zelf gaat ongeveer 3 uur mee bij normaal gebruik. Dat wil zeggen dat de meeste fietsers de helm dagelijks moeten opladen. Wat we zeer jammer vinden voor een helm van 219 euro is dat de oplader geen micro-USB- of USB-C-aansluiting heeft. In plaats daarvan maakt de oplader gebruik van een poort die door de fabrikant is ontworpen en waarvoor je dus maar één oplader hebt. De De Lumos Kickstart MIPS is ook maar beschikbaar is in één maat, waardoor deze helm niet geschikt is voor mensen met een klein of groot hoofd. Maar ben je op zoek naar een zeer veilige helm waarmee je zeer zichtbaar bent in het verkeer, die bovendien wel wat mag kosten, dan is de Lumos Kickstart MIPS helm misschien wel iets voor jou.

ABUS URBAN I

Beschreven als een fietshelm voor stad, woon- en werkverkeer. Deze fietshelm is iets minder opvallend met iets meer aandacht voor ontwerp. Toch blijft dit een stevige fietshelm die voldoet aan alle normen. Geschikt voor zowel jongeren als volwassenen, je kan de maat aanpassen via het verstelsysteem met een draaiknop. Ook dit is een fietshelm met ingebouwde led lichten. Vastmaken doe je met de magneetsluiting.

De Abus Urban is beschikbaar in 13 kleuren en bestaat in man en vrouw versie. Deze Urban I wordt beschouwd als unisex model. De padding is uitneembaar en wasbaar. De helm is goed geisoleerd, maar heeft ook 12 luchtinlaten en 5 luchtuitlaten voor zoveel mogelijk verluchting te hebben. Het vizier is afneembaar, en het led licht wordt ondersteund door twee grote reflectoren.

beste fiets helm 2020

Tot zover onze lijst beste fietshelm 2021.
Nog fiets accessoires nodig? Bekijk alvast onze lijst beste fiets GPS en beste fietstrainer om thuis wat te oefenen!

Fietshelmen vergelijken

Heb ik een fietshelm nodig?

Iedereen die regelmatig fietst draagt best een helm te dragen. Ervaren fietsers kunnen situaties beter inschatten om een ongeval te vermijden. Maar zelfs de beste fietsers kunnen in een ongeval terechtkomen door de onoplettendheid van een chauffeur. Wanneer een ongeval plaatsvind is een helm het enigste wat je hoofd kan beschermen tegen de impact van de asfalt. In dit artikel hebben we ons toegelegd om de beste fietshelm voor pendelaars te vinden. De fietshelmen die je hier kan terugvinden hebben we uitgekozen voor mensen die regelmatig naar hun werk fietsen of moeten rondfietsen voor hun werk. Een goede fietshelm voor een pendelaar is veilig, comfortabel en heeft voldoende ventilatie.

Het is aangeraden om een helm om de vijf jaar te vervangen. Onderzoek van Snell heeft aangetoond dat helmen na ongeveer vijf jaar gebruik versleten zijn. De binnenkant bestaat namelijk uit EPS of geëxpandeerd polystyreen. Dit materiaal vormt een soort van absorberende laag dat je hoofd beschermd bij een ongeval. Slijtage aan dit materiaal ontstaat door simpelweg je helm te dragen en hem op te bergen. Een versleten helm kan tot twee maten groter worden dan hij origineel was. En een helm die niet goed past kan tijdens een ongeval van je hoofd schuiven waardoor je niet meer beschermt bent.

Fietshelmen test

Volgens cijfers van CBS zijn er meer dan 30.000 ongevallen per jaar waarbij een fietser betrokken raakt. En helaas komen er nog elk jaar ongeveer 600-700 fietsers om in het verkeer. Ernstige hoofdletsels kunnen mogelijk vermeden worden door het dragen van een goede fietshelm. Een fietshelm is volgens ons dus een must voor iedereen die regelmatig pendelt met de fiets. Zeker wanneer je een elektrische fiets gebruikt zal je hogere snelheden halen en is het risico op een hoofdletsel groter. Maar zelfs bij het gebruiken van een elektrische step is een fietshelm eigenlijk een must. Artsen hebben een oproep gedaan omdat ze bezorgd zijn over de snelle stijging van ongevallen met een elektrische step. Vaak ligt een gebrek aan ervaring aan de basis van het ongeval maar ook de slechte staat van het wegdek is vaak een oorzaak.

In dit artikel gaan we op zoek naar de beste fietshelmen voor pendelaars die een (al dan niet elektrische) step of fiets gebruiken. Maar ook voor mensen die regelmatig fietsen in het weekend hebben we gezocht naar lichte helmen met een vizier. Hieronder kun je een video vinden waar de fabrikant Abus het verschil meet tussen het vallen met of zonder fietshelm aan 25 kilometer per uur.

Wanneer is het dragen van een fietshelm verplicht?

Het dragen van een fietshelm is enkel verplicht wanneer je met een elektrische fiets rijdt die sneller dan 25 kilometer per uur kan. Voor de rest is een fietshelm momenteel niet verplicht, noch voor kinderen, noch voor volwassenen. Het verkeersinstituut Vias heeft in februari 2019 een eisenpakket op tafel gelegd om een helm te verplichten voor kinderen tot 14 jaar. De toenmalige Vlaamse minister voor Mobiliteit Ben Weyts heeft hier voorlopig de bal afgehouden. Volgens hem zou de verplichting kinderen van jonge leeftijd mogelijk van de fiets wegjagen. Ook zou het dragen van een helm het aantal ongevallen niet doen afnemen. Ook fietsorganisaties zien een verplichting van een fietshelm niet zitten. Ook zij vrezen dat zo’n verplichting ertoe zou leiden dat mensen minder geneigd zijn om de fiets te nemen. Ze vinden het juist belangrijk dat de fiets aanwezig blijft in het verkeer. Zij redeneren dat meer fietsers op de baan leidt tot minder ongelukken. Hiervoor verwijzen ze naar onderzoek uit fietslanden bij uitstek zoals Nederland en Denemarken.

Welke fietshelm kopen

Welke fietshelm je moet kopen, hangt van een aantal factoren af. Fiets je vaak met een elektrische fiets, dan kun je best een fietshelm met een NTA 8766-certificering kopen. Deze helmen zijn speciaal ontworpen voor snelheden tot en met 45 kilometer per uur. Als je daarentegen een gewone fiets hebt en niet al te snel fietst is een standaardhelm voldoende. Welke helm je ook koopt, kijk zeker na of je een CE-label van de Europese Unie terugvindt. Voor volwassenen is het correcte label EN 1078. Ben je op zoek naar een helm voor een kind, zoek dan naar het EN 1080 label.

De Europese norm schrijft voor dat een helm een schok moet kunnen opvangen onder de grenswaarde van 250 G aan een snelheid van 19,5 kilometer per uur. Hiervoor is een test ontwikkeld door de Universiteit van Straatsburg. De test bestaat eruit om een namaakhoofd met een helm op een aambeeld te laten vallen aan een snelheid van 19,5 kilometer per uur. De machine die hiervoor gebruikt wordt kan een inschatting maken van de mogelijke hersenletsels. Op basis van een digitaal model wordt er uitgerekend of de helm voldoende bescherming biedt. Enkel helmen die veilig genoeg zijn krijgen een certificering.

Wat is MIPS?

MIPS staat voor Multi Directional Impact Protection System. Het is een technologie die in fietshelmen en ruiterhelmen gebruikt wordt. Deze technologie is in het Royal Institute of Technology in Stockholm ontwikkeld door een chirurg en verschillende wetenschappers. Een MIPS-fietshelm maakt gebruik van een systeem om je hoofd te roteren binnen in de helm op moment van een ongeval. Op die manier wordt een deel van de impact verminderd en beter verspreid over je hoofd. Door een MIPS-fietshelm te gebruiken, heb je minder kans op zware hersensletsels in vergelijking met een gewone fietshelm.

Een MIPS-fietshelm ziet er niet anders ten opzichte van een gewone fietshelm. Het enige onderscheid is dat MIPS-fietshelmen van een geel logo zijn voorzien. Aan de binnenkant van een MIPS-fietshelm is er een extra laag voorzien. Op het moment van impact zal deze laag roteren om de kracht van de schok op te vangen en de impact beter te verspreiden. Zo wordt de kans op een hersenschudding of andere hersenschade verkleind.

Fietshelm kopen,
waar op letten

1. Certificering

De nieuwste norm in fietshelmen is de NTA 8766-norm. Helmen met deze certificering beschermen een groter deel van het hoofd en zijn beter geschikt in het opvangen van schokken bij hogere snelheden. De Abus Pedelec+ is een speed pedelec helm met verlichting die over de NTA 8766 norm beschikt.

2. Fietshelm met LED verlichting

Een goede helm beschikt over een geïntegreerd achterlicht en eventueel voorlicht. Wij raden aan om op zijn minst een fietshelm te kiezen die is uitgerust met een geïntegreerd achterlicht.

3. Maat

Vooraleer je een fietshelm koopt, meet je best je hoofd. Indien de omtrek van je hoofd kleiner is dan 54 cm of groter is dan 61 cm dan kun je best geen one-size-fietshelm kopen. In dat geval kijk je beter naar een fietshelm die in small of large beschikbaar is zodat de helm comfortabel op je hoofd past. De meeste helmen zijn achteraan voorzien van een draaiwieltje waarmee je de helm aan de omtrek van je hoofd kunt aanpassen. Als je onzeker bent of een helm zal passen, dan kan je er beter een in een fysieke winkel kopen.

4. Comfort

Gelinkt aan de maat van de helm is het comfort. Het is namelijk belangrijk dat de helm niet enkel goed past maar ook comfortabel zit. Als u uw hoofd beweegt moet de helm goed op zijn plaats zitten en mag deze niet verschuiven. Ook is het belangrijk dat een fietshelm voldoende gaten heeft voor verluchting.

5. Gewicht

Als je een gewone pendelaar bent, hoef je niet te veel rekening te houden met het gewicht van de fietshelm. Enkel professionele fietsers hebben er baat bij om speciale fietshelm te kopen; deze zijn lichter en even veilig. Helaas zijn deze speciale fietshelmen een pak duurder dan de gewone helmen.

6. Regenbestendig

Sommige helmen hebben een speciaal compartiment waarin een uitvouwbare regenhoes zit. Dit is zeker een plus voor pendelaars die het hele jaar door de fiets gebruiken om naar hun werk te gaan. Bij hevige regenval kun je op die manier je haar droog houden.

7. Fietshelm met vizier

Een vizier dient om je ogen te beschermen tegen regen, wind of insecten. Mensen die niet sneller dan 20 of 25 km per uur fietsen, hebben niet echt een vizier nodig. Mensen die sneller fietsen en die geen aparte bril willen aanschaffen, kijken best uit naar een fietshelm met vizier en verlichting. Het vizier beschermt je tegen regen en insecten maar de verlichting is ook belangrijk om je te beschermen van automobilisten.

Tot zover onze lijst beste fietshelmen – laatst geüpdate op 20 juni 2020

Lees meer artikels in de categorie ‘Outdoor’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.