De beste elektrolyten voor paarden vullen belangrijke mineralen snel weer aan na hevige transpiratie. Elektrolyten dien je toe via het voer of drinkwater. Welke soort je moet kiezen hangt af van de vorm waarin je ze wil geven. Er is poeder, vloeistof, pasta en er zijn pellets te koop. We hebben in dit artikel een aantal supplementen met elkaar vergeleken. Na het lezen weet je wat de beste elektrolyten voor jouw paard zijn.
Onze selectie elektrolyten
- Beste prijs-kwaliteit: Synovium Electrolytes Q bij Epplejeck
- Beste goedkope: PharmaHorse bij Divoza
- Beste vloeibaar: Cavalor Electroliq Balance bij Medpets
- Beste met vitamine B2: Cavalor Nutri Plus Balancer bij Medpets
- Beste voor onderweg: Equistro Energy Booster bij Medpets
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Synovium Electrolytes Q
- Smakelijk poeder
- Goede prijs-kwaliteit
- Grote verpakking
- Extra vitamine C
- Bevat suiker
- Lastig uit te scheppen
Qua prijs-kwaliteit scoort dit poeder van Synovium goed. Deze grootverpakking bevat maar liefst tweeรซneenhalve kilogram poeder, waarmee je je paard lange tijd kunt voorzien van elektrolyten. Slechts vijftig gram per dag is voldoende voor een volwassen paard.
Het middel bevat wel wat suiker. Dit is niet goed voor paarden die de neiging hebben snel te zwaar te worden. Voor kieskeurige eters is deze eigenschap juist ideaal. Bijna alle paarden eten het middel graag door zijn lekkere smaak. Het poeder zit in een grote pot met een redelijk smalle hals. Hierdoor kan het wel wat lastig zijn om het poeder eruit te scheppen.
Vorm:ย Poeder |ย Chloride: 17% | Kalium: 7% | Calcium: 2% | Magnesium: 1%
Beste goedkope: PharmaHorse
- Suikervrij en zonder vulstoffen
- Verpakking gaat lang mee
- Vitamine C
- Goedkope elektrolyten
- Voorzichtig doseren
Deze grote verpakking met poeder gaat lange tijd mee. Paarden hebben twee maatschepjes per dag nodig, wat gelijk staat aan dertig gram. Voor ponyโs is รฉรฉn maatschepje per dag voldoende. Strooi dit eenvoudig over de brokken of meng het door slobber. Wees voorzichtig met doseren, want het middel is zeer geconcentreerd. Geef liever iets te weinig dan te veel.
De elektrolyten van PharmaHorse bevatten als een van de weinige mineralen supplementen geen toegevoegde middelen zoals vulstoffen of suikers. Je voert dus pure mineralen. Toegevoegde vitamine C helpt de weerstand van je paard te verhogen. Bewaar de emmer na openen vooral droog zodat het poeder niet gaat klonteren.
Vorm:ย Poeder |ย Chloride: 30,9% | Natrium: 5% | Kalium: 26,8% | Calcium: 20% | Magnesium: 1,8%
Beste vloeibaar: Cavalor Electroliq Balance
- Smakelijke formule met dextrose
- Goede opname van elektrolyten
- Ook in vijf liter te koop
- Duur
- Bevat suiker
Het handige van een vloeibaar supplement is dat je paard het gemakkelijk zal opeten. Schenk dagelijks ongeveer dertig milliliter over het krachtvoer. Voor sportpaarden mag de dosering iets omhoog, naar vijftig milliliter.
Met dextrose is er een lichte appelsmaak aan de vloeistof toegevoegd, zodat je zeker weet dat alle paarden het lusten. Voor een nog betere opname zijn fructose en citroenzuur gebruikt. Deze stoffen verbeteren de opname van de elektrolyten. Wil je het middel voor meerdere dieren gebruiken, kies dan voor een grotere verpakking van vijf liter. Als je je paard suikervrij wil voeren, dan is dit middel niet geschikt.
Vorm:ย Vloeibaar |ย Chloride: 3,75% | Natrium: 1,24% | Kalium: 1,05% | Calcium: 0,22% | Magnesium: 0,14%
Beste vitamine B2: Cavalor Nutri Plus Balancer
- Met toegevoegde vitaminen
- Handige pellets
- Ideaal voor sportpaarden
- Geen gewichtstoename
- Voorzichtig combineren met krachtvoer
Wanneer er vitamine B2 toegevoegd is aan de elektrolyten, zijn deze gemakkelijker op te nemen door het lichaam van het paard. Door de extra vitamine B2, ofwel riboflavine, hoeft je dier dus minder van het supplement te nemen. Tevens geeft deze vitamine energie en ondersteunt het bij herstel na de training.
Het aandeel vitamine B2 in de Cavalor Nutri Plus is 500 milligram per kilogram. Tevens zijn er andere vitaminen toegevoegd, waardoor er een goede balans is tussen de vitaminen en de mineralen. Het product is verwerkt tot pellets die eenvoudig te voeren zijn. Een emmer bevat vijf kilogram pellets.
De korrels worden vooral aangeraden voor sportpaarden omdat zij veel vocht verliezen. Ook zijn ze geschikt voor dieren die wat minder krachtvoer mogen omdat ze anders te fel en energiek zijn. Het bevat geen extra eiwit, waardoor je paard of pony er niet dik of heet van wordt. Zo krijgen ook deze paarden toch alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben. Tevens zijn het goede elektrolyten voor dieren die enkel ruwvoer eten.
Vorm:ย Pellets |ย Chloride: 2,65% | Natrium: 1,2 % |ย ย Kalium: 0,8%ย ย |ย ย Calcium: 9,2%ย ย |ย ย Magnesium: 1%
Beste voor onderweg: Equistro Energy Booster
- Handig formaat
- Gemakkelijk toe te dienen
- Met toegevoegde vitaminen
- Eรฉn tot drie dagen doseren is genoeg
- Bevat slechts een dosering
- Duur
Deze injector met daarin elektrolyten pasta is ideaal wanneer je je paard onderweg wil hydrateren. Je neemt de spuit eenvoudig mee en dient hem toe wanneer nodig. Ook is het product handig wanneer je slechts een keer extra elektrolyten wil geven. Bijvoorbeeld na ziekte of na transport.
Een volwassen paard mag een halve tot รฉรฉn injector per dag krijgen, een veulen of pony niet meer dan een vierde. Je kunt de pasta direct in de mond spuiten of door de voeding mengen. Zorg dat je dier hierna steeds voldoende drinkwater beschikbaar heeft. Met deze injector krijgt je dier ineens alle benodigde vitaminen en mineralen binnen. Je mag maximaal eenmaal daags een dosis geven, drie dagen achter elkaar.
Vorm:ย Pasta
Kort samengevat
Kies voor de beste elektrolyten die bij jou en je paard passen. Heb je een lastige eter, dan is de Cavalor Electroliq Balance een middel dat veel dieren gemakkelijk opeten. Wanneer je veel onderweg bent, kan je de injector van Equistro Energy Booster eenvoudig meenemen. Met de Cavalor Nutri Plus voorzie je je paard meteen ook van extra vitamine B2. En heb je weinig budget, dan is de goedkopere PharmaHorse of de Synovium Electrolytes Q een goede keuze.
Waar op letten bij het kopen van elektrolyten voor je paard?
Samenstelling
Het is belangrijk dat elk supplement een combinatie van de essentiรซle elektrolyten natrium, kalium, calcium en magnesium bevat. Deze mineralen hebben namelijk allemaal invloed op elkaar.
Door de aanwezigheid van bepaalde zouten kunnen andere elektrolyten bijvoorbeeld gemakkelijker in het bloed opgenomen worden. Ook bevordert de aanwezigheid van fructose het transport van de elektrolyten door de celmembranen naar de cellen.
Extra vitamines
Vaak worden er extra vitamines aan het supplement toegevoegd. Vooral vitamine B2 wordt vaak gebruikt. Deze stof zorgt ervoor dat de elektrolyten nog beter door het lichaam opgenomen worden. Maar ook vitamine C en E wordt regelmatig toegevoegd aan de supplementen.
Vitamines geven paarden een extra energieboost en ze zorgen ervoor dat de weerstand van het paard versterkt. Dat is handig voor sportpaarden die moeten presteren of om tekorten te voorkomen bij dieren die enkel ruwvoeding eten.
Vorm
Je kunt elektrolyten krijgen in verschillende vormen. Een poeder kan je met een maatschepje afwegen en door het eten mengen. Over het algemeen is de poedervorm de goedkoopste. Een nadeel van poeder is dat het paard het middel gemakkelijk wegblaast.
Vloeistof is beter toe te dienen omdat het aan het krachtvoer kleeft. Meestal is de vloeibare vorm ook smakelijk gemaakt met bijvoorbeeld dextrose. Dan zijn er nog de pellets, die helemaal eenvoudig te geven zijn. En als laatste kan je een pasta toedienen, die vaak hoge concentraties elektrolyten bevat.
Wat zijn elektrolyten?
Elektrolyten zijn een verzamelnaam voor verschillende opgeloste mineralen. Het zijn dus โgewoneโ mineralen, maar dan in een andere vorm. Deze opgeloste mineralen zijn betrokken bij processen in het lichaam van het paard.
Het meest bekende proces is het reguleren van de vochtbalans. Daarnaast helpen elektrolyten bij het goed functioneren van de spieren en zenuwen en reguleren ze de zuurtegraad in het lichaam. Belangrijke mineralen zijn natriumchloride, kalium, magnesium en calcium. Een paard krijgt deze mineralen dagelijks binnen via de voeding.
Wanneer heeft een paard extra elektrolyten nodig?
Het is in principe niet nodig om extra elektrolyten aan het dagrantsoen van je paard toe te voegen. Toch kan er in sommige gevallen een tekort aan elektrolyten ontstaan. Bijvoorbeeld bij veel vochtverlies door zweten. Omdat paarden deze mineralen zelf niet kunnen aanmaken moet je ze dan bijgeven.
Situaties waarin paarden extra zweten zijn na een intensieve training, inspanning tijdens de wedstrijd, langdurig transport of bij ziekte en stress. Ook in de zomer zullen paarden meer last hebben van zweetverlies en dus ook meer elektrolyten verliezen. Geef de mineralen op het goede moment, dus kort voor of na het zweten. Dit omdat paarden elektrolyten niet kunnen opslaan.
Wanneer heeft een paard extra elektrolyten nodig?
Het is in principe niet nodig om extra elektrolyten aan het dagrantsoen van je paard toe te voegen. Toch kan er in sommige gevallen een tekort aan elektrolyten ontstaan. Bijvoorbeeld bij veel vochtverlies door zweten. Omdat paarden deze mineralen zelf niet kunnen aanmaken moet je ze dan bijgeven.
Situaties waarin paarden extra zweten zijn na een intensieve training, inspanning tijdens de wedstrijd, langdurig transport of bij ziekte en stress. Ook in de zomer zullen paarden meer last hebben van zweetverlies en dus ook meer elektrolyten verliezen. Geef de mineralen op het goede moment, dus kort voor of na het zweten. Dit omdat paarden elektrolyten niet kunnen opslaan.