Beste elektrische vouwfiets van 2021

In dit artikel vergelijken we onze selectie beste elektrische plooifietsen die in België online te koop zijn.

Onze 6 beste elektrische vouwfietsen:

 • Beste elektrische vouwfiets 2021:          Tern Vektron S10
  “Je ziet ze vaak, de Tern vouwfietsen zijn kwalitatief de beste elektrische vouwfietsen bij uitstek. Het grote bagagerek laat je toe om extra spullen, of kinderen te vervoeren.”
 • Kleinste elektrische vouwfiets (Belgisch):            Venilu Urbana
  “Zeer klein en compact met ook zeer kleine, maar dikke, banden. Hierdoor vouw je het tot een klein, makkelijk op te bergen pakket. De batterij zit in de zadelpen waardoor er extra ruimte bespaard wordt.”
 • Lichtste elektrische hybride plooifiets (Belgisch):         Ahooga hybrid V24
  “Deze Belgische plooifiets heeft een mooi old school design, vouwt zeer makkelijk en is zeer licht. Ideaal voor de stad of te gebruiken in combinatie met openbaar vervoer.”
 • Elektrische vouwfiets met grote wielen:            Legend Siena
  “Grotere wielen hebben een groter raakvlak en zijn dus iets veiliger. Ben je geen fan van vouwfietsen met kleine wielen dan is de Legend Siena een goede oplossing.”
 • Robuuste elektrische plooifiets:            Flyer Upstreet 2
  “Sterk en stabiel voor wanneer je een moeilijk traject fietst. De Upstreet2 is niet speciaal beter of zwaarder dan anderen maar het robuuste kader gecombineerd met makkelijk vouwen en opbergen kan voor sommige een zeer waardig alternatief zijn.”
 • Goedkope elektrische vouwfiets Decathlon:                  B’twin Tilt 500E
  “Met een beperkt budget kan je voor minder dan €900 al een elektrische vouwfiets kopen. Niet speciaal met een goede basis. De vouwfiets van Decathlon is de onze keuze voor een goedkope elektrische vouwfiets..”

We gingen op zoek naar de beste elektrische vouwfietsen. We vergeleken de elektrische vouwfietsen van de bekende merken en stelden deze lijst samen.  De zoektocht naar de juiste fiets is voor iedereen anders. Elektrische vouwfietsen zijn uniek omdat ze de voordelen van een vouwfiets combineren met wat elektrische hulp.

Meestal koop je een vouwfiets om je fiets makkelijk mee te nemen of op te bergen. Voor de ene is het belangrijk dat de elektrische vouwfiets compact en licht is, zodat het weinig plaats inneemt op de trein. Voor anderen is het belangrijker dat er voldoende batterij is om toch een degelijke tocht te kunnen maken.

Wat is dan voor jou de beste elektrische vouwfiets? In deze lijst geven we het overzicht van de (voor ons) beste elektrische vouwfietsen die online te koop zijn in Nederland en België. Lees onderaan het artikel ook waar je op moet letten bij het vergelijken.

Beste elektrische vouwfiets 2021:     TERN VEKTRON S10

 • Compact opgevouwen 41 x 86 x 68 cm
 • Krachtig en snel opgeladen (fast charge)
 • Voor iedereen van 145 cm tot 195 cm
 • Kwaliteit, sterk en goede remmen
 • Hoog prijssegment
 • Zwaar om te dragen
 • Zwaar om te fietsen zonder elektrische steun

De Tern Vektron is de beste elektrische plooifiets van 2021. Niet voor mannen of vrouwen, niet voor groot of klein. De Vektron is makkelijk te verstellen en kan door iedereen gebruikt worden. Ze is vergelijkbaar met de Tern GSD S10 of R14, die je vaak op straat ziet rijden met één of twee kinderzitjes op de bagagedrager. Deze fietsen zijn duur maar bieden de hoogste kwaliteit en gebruiksgemak.

Tern maakt compacte elektrische fietsen (ook niet-elektrische) die een auto, voor bepaalde taken, kan vervangen. Kan het de auto niet vervangen, dan kan je de fiets ook makkelijk meenemen. Deze fietsen zijn innovatief en ongelooflijk gebruiksvriendelijk. Vooral de Tern Vektron, omdat deze daarbij ook vouwbaar is – daar waar een GSD S10 enkel het stuur en zadel kan verstoppen. Deze fiets is ook wettelijk in orde en voorziet je van elektrische hulp tot 25 km/u.

Eens opgevouwen is de Vektron 41 x 86 x 68 cm groot en neem je deze overal mee. Niet licht 22.1 kg maar wel compact. Het past makkelijk in de auto, maar ook voor trein, tram en bus zien wij dit als een perfecte elektrische stadsfiets. Let op, zonder elektrische ondersteuning is 22 kg wel zwaar fietsen!

De Bosch performance aandrijving zorgt voor permanente ondersteuning aan 65 Nm trekkracht, tenzij je kiest voor Eco modus. De batterij is zeer krachtig (500 Wh) en heeft een autonomie tot max 110 km kilometer. Opladen duurt zo’n 3.5 uur (50% in 1 uur, 100% in 2.5 uur met fastcharge).

Ook is het kader zeer sterk. Hierdoor kan deze elektrische plooifiets veel gewicht aan (105 kg). Ook het bagagerek is zeer sterk, voldoende voor twee kinderen of één (niet te zwaar) volwassen persoon.

Kleinste elektrische vouwfiets:         VENILU URBANA

 • Zeer compact
 • Zeer licht
 • Belgische makelij
 • Innovatief ontwerp
 • Lage autonomie
 • Motor niet zeer krachtig
 • Kleine wielen hebben groter gevaar van uitglijden

Een elektrische vouwfiets moet compact, gebruiksvriendelijk en makkelijk te vervoeren zijn. Het is dan ook logisch dat deze zeer compacte en lichte elektrische vouwfiets niet mag ontbreken in onze lijst beste elektrische vouwfietsen. Venilu is van van Belgische makelij,  is nieuw en revolutionair.

De Venuli krijgt de titel van ‘Lichtste elektrische vouwfiets’ doordat die slechts 14 kg weegt. Het kleine ontwerp en gebruik van lichte materialen zorgt ervoor dat je de fiets makkelijk kan transporteren. Met een autonomie van wel 30-60 km zit je licht onder de gemiddelde autonomie van een elektrische plooifiets..

De batterij in het zadel is een gepatenteerde technologie. Zadels worden relatief vaak gestolen, omdat ze zo makkelijk lost te koppelen zijn. Venilu gebruikt dit feit en verplicht je bijna om je zadel telkens mee te nemen. Omdat de batterij in de staaf van het zadel zit heb je een reden om die eruit te halen, zodat je hem kan opladen.

Het is ook een fiets met zeer kleine wielen, slechts 16-inch. Ze hebben ook een ander model, de Venilu Vida, met 20-inch wielen. Opgevouwen zorgt dit voor een zeer klein pakket (78 x 42 x 58 cm) dat je makkelijk kan dragen, op de bus mee kan nemen of in de auto kan opbergen. Deze elektrische vouwfiets is perfect voor openbaar vervoer.

Lichtste Hybride vouwfiets:       AHOOGA HYBRID 24V

 • Innovatief ontwerp
 • Betaalbaar – uitstekende prijs / kwaliteit verhouding
 • Accesoiremogelijkheden
 • Zeer licht
 • Makkelijk open- en toevouwen
 • Geschikt voor stad & grotere mensen (tot 2m)
 • Weinig nadelen

Vouwfietsen bestaan in drie versies; elektrisch, niet-elektrisch en hybride. Met een hybride fiets kan je kiezen tussen fietsen zonder of met elektrische ondersteuning. Naast deze hybride 24 V heeft Ahooga ook een elektrische vouwfiets van 36V en een gewone vouwfiets zonder elektrische ondersteuning. Alle modellen zijn zeer gelijkaardig van ontwerp. Ahooga staat voor een praktisch en compact ontwerp gemaakt voor comfortabel te rijden in een typische Belgische stad. In 2019 wonnen ze met hun ontwerp ook enkele prijzen waar ze zeer trots op mogen zijn. Het is één van de beste elektrische plooifietsen in België.

De fiets is mooi, beetje old-school en ‘simpel’ ontworpen en weegt hierdoor slechts 13 kg. Lichter dan de bovenstaande Venilu. Hierdoor is het ook makkelijker fietsen zonder elektrische ondersteuning en een logische keuze als hybride fiets. Is de fiets te zwaar dan wordt zelfstandig fietsen te moeilijk. Ook het toevouwen is opmerkelijk. De fiets vouwt zeer snel open en toe, en is zeer compact, licht en makkelijk op te bergen of mee te nemen.

Zeker voor mensen die het openbaar vervoer nemen is deze fiets een perfect alternatief op de Venilu. Ook de batterij is beter, ga je voor hybride dan kan je heel wat meer kilometers fietsen. Ga je voor de 36 V dan heb je batterij tot max 65 km.

Een extra aan de Ahooga fietsen is dat ze uitgerust zijn om uitgerust te worden. Er is namelijk heel wat ruimte voor accessoires. Bagagerek, kinderzitjes, een handig klikslot, … Ook speciaal aan de Ahooga; het is een vouwfiets voor grote mensen. Aangepast aan het gemiddelde Belgische gestalte, je hebt de mogelijkheid een extra lange zadelpin te bestellen.

Elektrische vouwfiets met grote wielen:       LEGEND SIENA

 • Grotere wielen
 • Betaalbaar (goede prijs / kwaliteit)
 • Bluetooth + smartphone app
 • Accu upgrade mogelijk
 • Minder compact
 • Basis versie max 60 km

Eén van de valkuilen van een kleine elektrische fiets, of een vouwfiets, is het gevaar van kleinere wielen. Kleinere wielen draaien sneller dan grote wielen, hebben minder grip en als gevolg verlies je sneller de controle. Het raakvlak van zo’n wiel is ook kleiner dan een groot wiel. Vooral in Belgische steden, waar tramlijnen, zebrapaden, verkeerslijnen en regen zorgen voor gladde omstandigheden is een groter wiel veiliger.

Zoeken we een elektrische vouwfiets met grote wielen dan komen we uit op de Spaanse Legend Siena vouwfiets met 24-inch wielen. Deze fiets is zeer betaalbaar en van degelijke kwaliteit. De grotere wielen zorgen voor meer rijcomfort en bieden meer grip. Hierdoor onderscheiden ze zich van de competitie. Standaard maakt een vouwfiets gebruik van 20-inch wielen. Ook in Nederland is deze tussenstap – tussen een compacte en volwaardige fiets – een succes. Uiteraard is het pakket, ook opgevouwen, lichtjes groter dan de gemiddelde vouwfietsen.

Naast een degelijke motor en batterij maakt deze elektrische vouwfiets ook gebruik van een bluetooth verbinding en een handige smartphone app. Hier zie je voornamelijk statistieken van je routes en het verbruik van de batterij. Het bereik van de standaard versie is een goede 60 km. Voldoende voor de meeste trajecten. Is dit voor jou te weinig dan kan je ook opteren voor de krachtige batterij . Hiermee heb je dan een bereik tot max 100 km.

Robuuste unisex elektrische vouwfiets:       FLYER UPSTREET 2

 • Robuust ontwerp
 • Kabels ingebouwd
 • Kwaliteit materiaal
 • Goede motor + batterij
 • Duur
 • Beetje zwaarder en moeilijker te dragen

De Flyer 2 (7.40) is een krachtige en robuuste elektrische vouwfiets. Opgevouwen blijft het een zeer compact model, maar de nadruk wordt gelegd in robuust en comfortabel rijden. Door het gewicht en het ontwerp wordt er aandacht besteed aan veiligheid. Iets waar alle gebruikers mee geholpen zijn. Opgevouwen is de fiets slechts 93 x 85 x 40 cm, wat zeer compact is. Toch blijf je over met 27 kg gewicht, iets zwaarder dan gemiddeld.

Dit model maakt gebruik van een Bosch performance line motor dat voor 65 nm trekkracht zorgt. Hierdoor accellereer je makkelijk tot 25 km/u, zelfs op een helling. Ook het gebruik van een drijfriem is een voordeel. Iets dat je niet hebt in de 5.40 versie van de Flyer 2. De batterij (500 Wh) zorgt voor een autonomie van 80-120 km. Door de ingebouwde voet kan je de fiets ook opgevouwen rechtop opbergen.

Goedkope elektrische plooifiets:       B’TWIN TILT 500E

 • Goede garantie
 • Basis kwaliteit is oke
 • Zeer goedkope elektrische fiets
 • Zeer licht
 • Blijft basiskwaliteit, niet goed op lange termijn
 • V-brake remmen niet aangeraden
 • Lage autonomie -+35 km

Een elektrische vouwfiets moet niet altijd duur zijn. Er bestaan ook goedkope modellen die het even goed doen als de duurdere varianten. Mogelijk moet je deze dan iets sneller vervangen, maar met de levenslange garantie van B’twin zit dit ook bij deze fiets goed. De B’twin Tilt is goedkoop omdat het geen gebruik maakt van extreem dure onderdelen en omdat de fiets in massaproductie is gebracht.

Het aluminimum kader is licht en robuust, net zoals die van vele andere elektrische fietsen. De vouwpunten zijn goed ontworpen en passen steeds mooi in elkaar. Hierdoor berg je de fiets ook zeer makkelijk op, ook ideaal voor transport. De voorvork is gemaakt uit Hi-Ten staal voor extra stabiliteit en stevigheid. Met de V-brake remmen heb je de basis standaard remmen. Niet perfect maar ook niet slecht, gewoon tijdig de remblokjes vervangen en je snelheid slim beheren.

Met 7 versnellingen van Shimano ben je ook zeker dat de belangrijkste onderdelen van kwaliteit zijn. Schakelen doe je met de Revo shift-schakelhendel. Deze fiets maakt gebruik van een metalen ketting.

Het vouwsysteem van de B’twin Tilt is over nagedacht. Elk onderdeel heeft een magnetische functie om alles makkelijk samen te houden eens opgevouwen. Ook fijn is dat zelfs de pedalen naar binnen vouwen om de fiets zo compact mogelijk te maken voor de opberging.

Zonder batterij weegt de fiets maar 12,9 kg, één van de lichtste op de markt! De snelheid ondersteuning wordt beperkt tot 25 km/u. Ga je sneller dan is dit enkel omdat je bergaf gaat of zelf aan het trappen bent.

Tot zover onze lijst beste elektrische plooifietsen of vouwfietsen. Deze compacte elektrische stadsfietsen zijn nu overal op de baan te zien.
Nog niet al te zeker? Bekijk dan ook de lijst beste speed pedelecs voor heren of dames – en vergeet zeker geen goede fietshelm uit te kiezen.

compacte-elektrische-fiets-met-bagagerek-1024x439

Elektrische plooifietsen vergelijken

Voordelen van een vouwfiets

Een vouwfiets is in de eerste plaats voor de pendelaars onder ons. Of je nu de trein, tram of bus neemt soms moet je nog een paar kilometer van de halte naar je werk of huis afleggen. Vaak neemt het teveel tijd in beslag om voor die laatste kilometers nog een bus te nemen of om het te voet af te leggen.

Een plooifiets kan dus handig zijn om die laatste kilometers af te leggen. Het grote voordeel van een vouwfiets is dat je deze kunt opvouwen waardoor je deze op de trein, tram of bus kunt meepakken zonder bijkomende kost.

De trein rekent bijvoorbeeld wel een bijkomende kost aan om een volwaardige fiets mee te nemen. Bijkomend voordeel is dat je gedurende de werkdag je plooifiets niet moeten laten staan op straat maar mee naar binnen kunt nemen.

Maar vouwfietsen zijn niet enkel voor pendelaars. Mensen die in een stad wonen en een klein appartement hebben kunnen voordeel halen uit een vouwfiets. Een volwaardige fiets neemt vaak teveel ruimte in om in de gang van je appartement te laten staan. Een vouwfiets kun je gemakkelijk mee naar boven nemen en in je appartement wegzetten.

Bijkomend voordeel is dat je een vouwfiets ook gemakkelijk in de koffer van je wagen kunt meepakken. Zo kun je een uitstap doen met de fiets zonder dat je een bagagedrager op je wagen moet installeren.

Nadelen vouwfiets

We hebben hierboven alle voordelen bekeken van een vouwfiets. Maar er zijn natuurlijk ook nadelen aan het kopen van een vouwfiets. Een vouwfiets fietst namelijk nooit zo comfortabel in vergelijking met een volwaardige fiets.

Ook niet iedereen kan een plooifiets gebruiken omdat het maar in beperkte mate kan versteld worden. Mensen groter dan 2 meter kunnen meestal geen plooifiets gebruiken omdat ze te klein zijn. Maar soms is niet enkel de lengte belangrijk maar ook het gewicht.

Mensen die meer dan 100 kg wegen kunnen best geen plooifiets gebruiken. Dat gezegd zijnde hangt de maximale lengte en gewicht sterk af van welke plooifiets je koopt.

Waar op letten bij het kopen van een Elektrische vouwfiets/plooifiets

Batterij & autonomie

De batterij van een elektrische fiets is ingebouwd of afneembaar. Is deze ingebouwd dan is het belangrijk dat het buiten het zicht en moeilijk te stelen is. De meeste producenten verstoppen de batterij in het kader of in het zadel. Als de batterij afneembaar is komt die meestal achter het zadel te staan.

De autonomie van de batterij zal afhangen van het wattage en de kracht dat deze aan kan. De betere batterijen gaan al tot 500W en gaan zeer lang mee. Dit wil ook zeggen dat het laden wat langer zal duren. Voor een goede batterij is het waard om wat meer uit te geven. Dit is één van de belangrijkste functies van je elektrische vouwfiets, anders koop je best geen elektrische.

Vouwen / plooien

Hoe klein en compact moet de fiets zijn? Dit is de eerste vraag dat je jezelf moet stellen. Volledig opgevouwen of gewoon het stuur en zadel opvouwen. Er zijn verschillende opties mogelijk en dus moet jij weten wat je nodig hebt, of wat voor jou het makkelijkste zal zijn.

licht en makkelijk te dragen

Het gewicht van de elektrische plooifiets is enkel belangrijk als je deze moet dragen. Vaak zijn er ingebouwde wieltjes dat je kan gebruiken om je fiets makkelijk verder te rollen eens opgevouwen. Toch bestaan er nog zo’n dingen zoals trappen en verhoogjes, dus gewicht blijft altijd wel redelijk relevant. Het gewicht hangt voornamelijk af van het gebruikte materiaal voor het kader van de fiets en de grootte van de batterij.

Hoe snel gaat een elektrische vouwfiets

Daar waar elektrische fietsen vaak tot 45 km/u gaan en gebruik maken van een grote motor is dit bij elektrische vouwfietsen niet altijd het geval. Onze beste elektrische step heeft een motor van 50W en kan een hoge snelheid aan door het sterke kader en kwalitatieve materialen.

Andere elektrische vouwfietsen zijn iets lichter, en maken gebruik van een minder krachtige motor. Dit zorgt ervoor dat (ook voor veiligheidsredenen) de snelheid beperkt is tot 25 km/u. Meer is ook niet echt nodig als het de bedoeling is om enkel in de stad te rijden.

Denk daarom steeds na, wat voor elektrische plooifiets heb ik nodig, waarvoor zal ik hem gebruiken. Enkel op deze manier kan je weten wat de beste elektrische vouwfiets is voor u.

Goedkope-elektrische-vouwfiets-decathlon

Grote of kleine Wielen

De wielen zorgen voor evenwicht. Kleinere wielen is minder evenwicht, en minder momentum tijdens het rijden. Hoe groter de wielen hoe meer autonomie je zal hebben op de batterij, als we alle andere componenten gelijktrekken.

Stevig Geraamte / materialen

Het kader of geraamte van de fiets is het grootste onderdeel van een plooifiets. Enerzijds moet het zeer sterk zijn en mag het niet buigen. Alle plooi en vouw onderdelen moeten perfect in orde zijn en mogen niet bewegen. Eens bewogen of verwrongen kan het zijn dat de fiets niet meer recht rijdt, of erger, niet meer toe kan vouwen.

Het nut van een plooifiets is net dat je hem goed kan opbergen en samen stellen. Het blijft dus één van de belangrijkste functies.

Goede Remmen

Net zoals op een normale fiets zijn er verschillende soorten remmen. Schijfremmen, V-remmen of trommelremmen. Elk type rem heeft zijn voor- en nadelen. Remmen moeten vervangen worden, let er dus op dat dit makkelijk te vinden is en niet te duur is in aankoop.

Tot zover het artikel ‘Beste elektrische vouwfiets 2021’ – Laatste update 12/09/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘vervoer’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.