Scroll Top
beste elektrische tandenborstels 2020

De 7 beste elektrische tandenborstels van 2023

Onze favoriete keuze is de Oral B Pro 2 2500 CrossAction

Voor gezonde en witte tanden raadt het Verbond van Vlaamse Tandartsen aan om twee keer per dag twee minuten te poetsen. En bij voorkeur elektrisch poetsen in plaats van manueel. Volgens tandartsen verwijderen elektrische tandenborstels namelijk veel sneller tandplak. Tien minuten manueel poetsen staat gelijk aan twee minuten elektrisch poetsen.

Goede elektrische tandenborstels beschikken over een poetsdruksensor en een ingebouwde timer. Deze tools helpen je om je tanden op de juiste manier te poetsen. Dit komt je tandhygiëne ten goede en voorkomt problemen zoals tandvleesontstekening, gaatjes, verkleurde tanden en slechte adem.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen op de markt. Hier hebben gelet op zaken zoals batterijleven, opzetborstels, poetsdruksensors, ingebouwde timers en andere extra’s. Lees hieronder verder om de beste elektrische tandenborstel voor jou te vinden.

Onze selectie elektrische tandenborstels

Beste prijs-kwaliteit: Oral B Pro 2500 CrossAction

Voordelen:

  • Poetsdruksensor
  • Timer met trilfunctie
  • Batterij gaat 2 weken mee

Nadelen:

  • Slechts 2 poetsstanden

Als je op zoek bent naar een oerdegelijke elektrische tandenborstel die doet wat hij moet doen en prima resultaten levert, dan raden wij deze Oral B CrossAction aan. Dit model, ontworpen door Braun, beschikt over twee poetsstanden: eentje voor gewone dagelijkse reiniging en eentje voor gevoelige tanden. Verder vind je er ook een poetsdruksensor, timer met trilfunctie die je om de 30 seconden een seintje geeft en een batterij die wel twee weken meegaat op terug.

Uit onze test blijkt dat de poetsdruksensor fantastisch werk levert om je tandvlees te beschermen.  Doordat je minder hard drukt, blijft het intact en heb je minder kans op bloeden. Daarnaast vertelt de timer je nauwgezet wanneer je genoeg gepoetst hebt en de accuduur is dan weer handig als je op reis gaat en niet altijd een (geschikt) stopcontact in de buurt hebt. Gebruikers zijn verder ook te spreken over de moderne look van de tandenborstel en melden dat ze het verschil al merkten na één keer poetsen.

Beste goedkope: Oral B AdvancePower

Voordelen:

  • 600 rotaties per minuut
  • Zacht voor tanden en tandvlees
  • Presteert even goed als duurdere modellen

Nadelen:

  • Werkt op batterijen (dus geen accu)

Deze AdvancePower tandenborstel van Oral B bewijst dat je een goede elektrische tandenborstel in huis kan halen, ook als je geen zin hebt om veel geld neer te tellen. Het is belangrijk om te weten dat hij op 2 AA-batterijen werkt (en dus niet met een oplaadstation), maar als je dat geen probleem vindt, is deze tandenborstel een echte budgetaanrader. Voor nog geen 15 euro (op het moment van schrijven) krijg je een elektrische tandenborstel die grondig reinigt én zacht is voor je gebit en tandvlees.

Deze goedkope elektrische tandenborstel valt in het bijzonder in de smaak bij reizigers en studenten, die vaak pendelen en niet altijd de kans hebben om hun toestel regelmatig op te laden. De tandenborstel verwijdert tandplak, ook op moeilijk bereikbare plekken in de mond, en poetst precies en delicaat. Het ergonomische antisliphandvat is een mooie plus. Exact wat je nodig hebt voor een gezonde mond en een prettige gebruikservaring.

Voordelen:

  • Verwijdert tot 10 keer meer tandplak
  • Maakt rapporten over je poetsbeurten (via bluetooth)
  • 4 poetsstanden en 3 sterktes
  • Poetsdruksensor
  • Reisetui dat je tandenborstel oplaadt

Nadelen:

  • Prijzig
  • Tamelijk luid

De technologie staat nooit stil, en dat is ook het geval in de wereld van de tandhygiëne. Deze Sonicare tandenborstel van Philips is daar het perfecte bewijs van. De sonische tandenborstel is namelijk uitgerust met allerlei snufjes die je tandenpoetsbeleving vergemakkelijken én je mond en tanden actief gezonder maken. Naast een poetsdruksensor, gepersonaliseerde vooruitgangsrapporten en een grondige reiniging die bewezen véél meer tandplak verwijdert, maakt de tandenborstel ook gebruik van een techniek die zorgt voor witte tanden. Daarvoor stel je gewoon de whiteningfunctie in; de tandenborstel doet zelf de rest.

Testers merken al na de eerste poetsbeurt dat hun tanden veel gladder en schoner aanvoelen dan na het poetsen met een gewone tandenborstel. Ze zijn enthousiast over de gebruiksvriendelijke app die je gedetailleerd laat weten hoe je hebt gepoetst en hoe je het de volgende poetsbeurt eventueel nog beter kan doen. Gebruikers met gevoelig tandvlees merken een groot verschil als ze met de ‘gum health’-stand poetsen en wie nood heeft aan een extra grondige reinigingsbeurt, kiest voor de ‘deap clean’-modus. De speciale glazen oplader ziet er tot slot ook nog eens extra trendy uit: geen must, maar wel mooi meegenomen.

Beste voor kinderen: Philips Sonicare for Kids

Voordelen:

  • Met interactieve app
  • Batterij gaat tot 2 weken mee
  • Personaliseerbaar (met stickers)

Nadelen:

  • Voor kleinere kinderen is de borstel aan de grote kant

Kinderen die niet bepaald staan te springen om hun tanden te poetsen zijn eerder regel dan uitzondering. Een leuke tandenborstel kan het proces aanzienlijk vergemakkelijken. Deze Philips Sonicare for kids doet er werkelijk alles aan om van tandenpoetsen het leukste moment van de dag te maken voor je kleintjes. Vóór het poetsen kunnen ze hun tandenborstel personaliseren met de schattige meegeleverde stickers en tijdens het poetsen worden ze via een bluetoothverbinding met de interactieve app persoonlijk gecoacht door een schattig figuurtje. Voor ze het weten, zitten die 2 minuten er al op.

De ouders van de kinderen die deze unieke tandenborstel gebruiken, zijn in de eerste plaats opgelucht dat het tandenpoetsritueel voortaan regelmatig en zonder tegenstribbelen gebeurt. Bovendien zijn ze onder de indruk van de professionele resultaten en de kennis die hun kinderen opdoen tijdens het gebruiken van de speelse app. Het hoofdfiguurtje motiveert hen namelijk niet alleen, hij leert hun ook hoe ze het best poetsen. Niet onbelangrijk: je zou misschien verwachten dat aan zulke moderne opties en prestaties een stevig prijskaartje hangt, maar je hoeft helemaal niet diep in de buidel te tasten voor dit model.

Beste batterij: Boombrush

Voordelen:

  • Batterij gaat tot 3 maanden mee
  • 5 poetsstanden
  • Ingebouwde timer

Nadelen:

  • Geen poetsdruksensor

Droom je van een elektrische tandenborstel die je amper hoeft op te laden, dan hebben wij een optie voor je gevonden waar je ongetwijfeld heel blij mee zal zijn: de batterij van deze elektrische tandenborstel gaat namelijk tot 3 maanden mee. Dat is 6 keer langer dan die van de gemiddelde elektrische tandenborstel. Dat is overigens niet het enige aantrekkelijke kenmerk van deze stijlvolle tandenborstel: hij heeft ook nog eens 5 verschillende poetsstanden (met onder meer eentje voor gevoelige tanden en een massagefunctie) en een ingebouwde timer met intervallen van 30 seconden.

Uit onze test komt naar voren dat de tandenborstel prettig in de hand ligt en erg grondig poetst, ondanks het feit dat de borstelhaartjes erg zacht aanvoelen. Een ander pluspunt: je laadt ‘m op via usb. Je hebt dus geen stopcontact nodig: een powerbank, laptop, televisie of ander toestel met usb-aansluiting is voldoende. Bij Boombrush geven ze ook om het milieu: als je een zogenaamd Refill-abonnement afsluit, kan je je gebruikte borstelkoppen opsturen en worden ze gerecycleerd. Tot slot: ons absoluut favoriete kenmerk van dit model is dat je ‘m onder de douche mag gebruiken: dat scheelt weer wat minuten ‘s ochtends.

Beste met reisetui: Oral B Pro 3 3500

Voordelen:

  • Ingebouwde timer
  • Tandenborstel en reisetui hebben moderne, zwarte look
  • 3 poetsstanden

Nadelen:

  • Oplaadstation is wit

Een elektrische tandenborstel op een hygiënische manier meenemen op reis doe je het best in een stevig reisetui. Dit model van Oral B heeft er zo eentje én kan een mooi lijstje met andere kenmerken voorleggen. Zo heeft hij een timer met intervallen van een halve minuut, lichtgevende poetsdruksensor, 3 verschillende snelheden en een modern, strak uiterlijk. Opgelet: het reisetui van deze tandenborstel kan het toestel niet opladen. Ben je op zoek naar een reisbox die je elektrische tandenborstel ook herlaadt, dan beland je doorgaans in een wat hogere prijscategorie. Modellen die over zo’n functie beschikken, zijn bijvoorbeeld Oral B iO en Philips Sonicare Prestige.

Terug naar de Oral B Pro 3 3500. Uit onze test is gebleken dat hij grondig poetst zonder te hard te zijn voor je tanden en tandvlees. Heb je trouwens tandvleesproblemen, dan kan je de tandenborstel instellen op de ‘gum care’-stand om het extra te verzorgen. Verschillende gebruikers melden dat ze even moesten wennen aan het geluid, maar dat dat al gauw geen probleem meer was. Het reisetui is stevig en neemt niet te veel plaats in: prima voor kleine koffers of rugzakken zonder extra versteviging.

Beste met bluetooth: Oral B Genius X

Voordelen:

  • Analyseert poetsgedrag en past instellingen aan
  • Met handige app
  • 6 poetsstanden

Nadelen:

  • Je smartphone moet in de buurt zijn

Een elektrische tandenborstel hoeft niet per se uitgerust te zijn met een bluetoothfunctie om goed te poetsen, maar hij kan je er wel ontzettend goed bij helpen. Ga je dus voor een bluetooth-tandenborstel die erop gericht is om je poetsgedrag grondig te analyseren en bij te stellen, dan is de Oral B Genius X zeker iets voor jou. Samen met de app geeft hij jou al de informatie over hoe je poetst en hoe je het beter kan doen en hij past zich aan wanneer jij een poetsfoutje maakt.

Het is even wennen, zo’n elektrische tandenborstel met bluetooth: wie het niet gewoon is om zijn smartphone mee te nemen in de badkamer, zal dat nu wel moeten doen. Maar dat het loont, daar zijn de gebruikers het over eens: meer dan 4/5 van hen merkt na 6 weken dat hun mond een pak gezonder is. De bewegingssensoren herkennen je persoonlijke poetsstijl en begeleiden je via de app op een heldere manier naar een betere poetsbeurt. Op die manier wordt het elke dag opnieuw een uitdaging om steeds professioneler te poetsen, net zoals de tandarts het zou willen. Een extra motivatie voor de competitiebeestjes onder ons.

Een vrouw met een elektrische tandenborstel
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een elektrische tandenborstel?

Opzetborstels

Er zijn heel wat verschillende opzetborstels op de markt, elk met hun specifieke voor- en nadelen. Zo heb je borstels speciaal voor melktanden, borstels met langere haartjes voor een extra grondige reiniging enzovoort. Het belangrijkste onderscheid is dat tussen roterende borstelkoppen en vibrerende sonische borstelkoppen (die meestal langwerpig zijn en dus meer lijken op traditionele tandenborstels). De ene soort is niet per se beter dan de andere: het gaat erom wat jouw specifieke noden zijn.

Poets je graag op een natuurlijke manier zoals je bij een niet-elektrische tandenborstel zou doen, dan raden we een sonische opzetborstel aan. Die tandenborstels komen overigens ook meestal met tal van extra snufjes. Mag het voor jou allemaal wat meer basic (en goedkoper), dan ga je beter voor een roterende borstelkop.

Timer

2 minuten poetsen (de aanbevolen duur voor een goede mondverzorging) lijkt niet lang, maar de meerderheid van de mensen haalt die duur niet. Daarom is een timer op je elektrische tandenborstel geen overbodige luxe. Ook voor kinderen die hun tanden leren poetsen, is zo’n timer handig: vaak wordt er een liedje, verhaaltje of ander geluidseffect aan toegevoegd om de ervaring nog leuker te maken.

Sommige elektrische tandenborstels zijn ook uitgerust met een timer die aangeeft wanneer er 30 seconden gepasseerd zijn. Op die manier blijf je niet te lang op dezelfde plaats poetsen en weet je dat het tijd is om over te gaan naar een volgende zone.

Poetsdruksensor

Een poetsdruksensor wordt door sommige mensen weggewuifd als een snufje dat niet nodig is, maar het is nuttiger dan je misschien zou denken. Wanneer je te hard drukt tijdens het poetsen, kan je namelijk je glazuur en tandvlees ernstig beschadigen, zeker als je daarbij ook gebruikmaakt van een tandpasta die schurende deeltjes bevat.

Zo’n poetsdruksensor geeft aan (meestal met een lichtje of een trileffect) dat je te hard drukt, zodat je handmatig je poetsdruk kunt verlagen. Bepaalde tandenborstels zullen uit zichzelf langzamer bewegen als jij te veel druk zet. Gebruik je een smart-tandenborstel, dan kun je vaak in de gelinkte app een overzicht zien van de druk die je tijdens het poetsen uitoefent.

Batterij

Hoewel je modellen kunt vinden die werken op klassieke batterijen, hebben veruit de meeste elektrische tandenborstels een accu. Doorgaans gaat die tussen de 28 en 84 minuten mee. Als je je tanden twee keer per dag gedurende 2 minuten poetst, wil dat dus zeggen dat je de goedkoopste modellen na 1 week opnieuw moet opladen.

Op zich geen probleem, maar als je vergeetachtig bent, vaak reist of om een andere reden niet altijd de kans hebt om je toestel op te laden, kan het nuttig zijn om een iets duurder model aan te schaffen. Die tandenborstels in de hogere prijsklasse gaan vaak maar liefst 3 weken mee.

Nog een belangrijk punt om te vermelden: er bestaan intussen ook al elektrische tandenborstels die je eenvoudigweg oplaadt via een usb-kabel. Daarbij heb je dus geen stopcontact nodig: een laptop, tv of ander toestel met usb-aansluiting is voldoende.

Oplaadtijd

Een elektrische tandenborstel moet je natuurlijk op tijd en stond opladen. Algemeen geldt: hoe goedkoper de tandenborstel, hoe langer de oplaadtijd. Zo laad je een wat duurder model gemiddeld op in 12 uur, terwijl dat dubbel zo lang kan duren bij de goedkopere modellen.

Voor veel gebruikers is de oplaadtijd echter irrelevant, omdat ze hun tandenborstel na gebruik altijd opnieuw in het laadstation zetten. Als ook jij zo’n gebruiker bent, hoef je in principe dan ook weinig tot geen aandacht te besteden aan dit criterium. Berg je je tandenborstel liever elders op, zorg er dan gewoon voor dat je hem op gezette tijden wat langer in het laadstation plaatst.

Bluetooth

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat er ook al elektrische tandenborstels op de markt zijn met een bluetoothfunctie. Voor de gemiddelde gebruiker zonder tandproblemen of specifieke interesse in een gedetailleerd overzicht van de manier waarop hij zijn tanden poetst, is een tandenborstel met bluetoothverbinding naar onze mening niet meteen nodig.

De bluetooth zorgt ervoor dat je tandenborstel verbonden wordt aan je smartphone, waarna een app je poetsgedrag registreert en analyseert. Bij je eerste poetsbeurt maakt de app een 3D-voorstelling van je tanden. Tijdens het poetsen zal je app daarna telkens aangeven of je te hard gepoetst hebt, aan welke zones je te weinig aandacht hebt besteed enzovoort. Natuurlijk kan je ook checken hoelang je gepoetst hebt. In de meeste apps kan je ook bepaalde poetsdoelen instellen, vaak zelfs gericht op een specifieke zone of tand. Ideaal bij valse tanden, kronen of andere ingrepen van de tandarts. Na verloop van tijd kan je vaak zelfs een grafiekje opvragen van je poetsgedrag en –techniek.

Een zwarte elektrische tandenborstel
Afbeelding: Canva.com

Welke elektrische tandenborstel kan ik best kopen?

Een goede elektrische tandenborstel hoeft helemaal niet duur te zijn. De echt dure modellen hebben hun hoge prijs namelijk vaak te danken aan features zoals bluetooth of een reisetui met ingebouwde accu die je in praktijk weinig zult gebruiken. Eigenlijk kan je ervan uitgaan dat, om een goede mondhygiëne te hebben, het voldoende is om regelmatig te poetsen. Het klopt dat een elektrische tandenborstel beter is in het verwijderen van tandplak ten opzichte van een gewone tandenborstel, maar dat geldt voor élke elektrische tandenborstel. Met andere woorden: een elektrische tandenborstel van 50 euro poetst even goed als een van 200 euro.

 

De beste elektrische tandenborstel die je kunt kopen is er eentje die je graag en regelmatig gebruikt. Vind je het motiverend om je poetsbeurten in detail te kunnen bekijken op je smartphone, kies dan voor een model met bluetooth. Heb je een kind dat zijn tanden niet graag poetst, dan zul je misschien liever voor een vrolijk gekleurd model met muziek gaan. Is een degelijke poetsbeurt echter voldoende, dan raden we je een goedkoop model aan met een grote keuze aan opzetborstels: er zijn namelijk heel wat universele opzetborstels die net zo goed werken als merkborstels én een stuk minder kosten.

Vanaf welke leeftijd mag je een elektrische tandenborstel gebruiken?

Tandartsen raden doorgaans aan om te wachten tot je kind 2 à 3 jaar oud is voor hij of zij begint met elektrisch poetsen. De reden daarvoor is dat het tandvlees voor die leeftijd nog erg kwetsbaar is en de borstelkoppen te ruw kunnen zijn. Er zijn echter elektrische tandenborstels op de markt die speciaal gemaakt zijn voor peuters. Raadpleeg je tandarts voor je zo’n tandenborstel aanschaft en gebruikt; zo ben je zeker.

Een reden om al vroeg te beginnen met elektrisch poetsen is dat het meestal – zeker voor kinderen – een leukere ervaring is dan traditioneel poetsen. De borstelkop vibreert en roteert, en vaak is er ook een muziekfunctie die je laat weten wanneer je mag stoppen met poetsen. Bovendien wordt je poetsbeweging ondersteund, wat bij onervaren kinderhandjes een hulp kan zijn.

Hoe lang gaat een elektrische tandenborstel mee?

Een elektrische tandenborstel gaat ongeveer 5 jaar mee. De grootste factor die de levensduur van een elektrische tandenborstel bepaalt is de batterij. Nieuwere modellen maken gebruik van Li-Ion batterijen die langer meegaan dan NiMH batterijen die in oude elektrische tandenborstels gebruikt werden.

Heb ik een elektrische tandenborstel nodig?

Het antwoord is eenvoudig: nee, in principe heb je niet absoluut een elektrische tandenborstel nodig. Poets je regelmatig, lang genoeg, grondig en met de juiste techniek, dan kun je ook met een gewone tandenborstel een goede mondhygiëne onderhouden. Maar daar wringt het schoentje vaak: de meerderheid van de mensen die manueel poetsen, doet dat niet op de juiste manier. De meest voorkomende problemen (en hoe een elektrische tandenborstel ze aanpakt):

Je poetst niet lang genoeg

Zoals je hierboven al kon lezen, is de aanbevolen poetsduur 2 minuten, en dat halen veel mensen niet. De meeste elektrische tandenborstels geven met een tril-, licht- of geluidsignaal aan dat de 2 minuten verstreken zijn. Sommige modellen geven je ook een seintje als er 20 of 30 seconden voorbij zijn en het dus tijd is om aan een nieuwe zone in de mond te beginnen.

Je oefent te veel druk uit

Heel wat mensen drukken te hard op hun tandenborstel vanuit de veronderstelling dat ze daardoor extra grondig poetsen. Dat klopt echter niet, en het doet zelfs meer kwaad dan goed: in combinatie met een tandpasta met schurende deeltjes kan je hierdoor je tandglazuur beschadigen. Heel wat elektrische tandenborstels laten je met een signaal weten dat je te hard drukt, of gaan dan uit zichzelf minder snel roteren. Handig als je te kampen hebt met beschadigde of gevoelige tanden.

Opgelet: ook als je elektrisch poetst, is flossen noodzakelijk: op die manier haal je etensresten en ander vuil weg op plaatsen waar een tandenborstel niet bij kan.

Een elektrische tandenborstel die boven de lavabo wordt uitgespoeld
Afbeelding: Canva.com

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 16 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, timer, poetsdruk, sensoren, batterij en prijs.

Tot zover het artikel beste elektrische tandenborstel

Lees meer artikels in de categorie ‘verzorging’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.