De beste elektrische tandenborstel volgens ons onderzoek is de Oral B Pro 2 2500. Hij kost 49,99 euro en is daarmee een vrij goedkope elektrische tandenborstel. Ondanks zijn betaalbare prijs is hij voorzien van een poetsdruksensor, een timer en een batterij die lang meegaat. Is de 2500 uitverkocht dan is de 2000N een goed alternatief, beide modellen zijn bijna identiek.

In het algemeen raden we de meeste mensen aan om geen duur toestel te kopen. Een goede elektrische tandenborstel hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn. Maar welke Oral B is de beste? Er bestaan modellen die meer dan 200 euro kosten maar deze verwijderen niet meer tandplak in vergelijking met de basismodellen. Vaak betaal je meer voor opties zoals Bluetooth of een reisetui met ingebouwde accu die je in praktijk weinig zult gebruiken. Om een goede mondhygiëne te hebben is het voldoende om regelmatig en elektrisch te poetsen. Daarom raden we de meeste mensen aan om voor een goedkope elektrische tandenborstel te kiezen. We raden wel aan om voor een Oral B elektrische tandenborstel te kiezen. Ze beschikken namelijk over de ruimste keuze van opzetborstels, zowel van Oral B als van generieke merken.

TOP 5 – Beste Elektrische Tandenborstel 2021

1. Oral b pro 2 2500

Beste elektrische tandenborstel 2021

De Oral B Pro 2500 is volgens ons onderzoek de beste elektrische tandenborstel. Hij kost 49,99 euro (op moment van schrijven) en beschikt over de belangrijkste functies die we in een goede elektrische tandenborstel zoeken. Een timer, een poetsdruksensor en compatibel met een ruime selectie aan opzetborstels. Het voordeel van een Oral B elektrische tandenborstel is dat er heel wat opzetborstels voor bestaan. Van hard tot zachte opzetborstels maar ook generieke opzetborstels die een stuk goedkoper zijn. Opzetborstels van Oral B zelf kosten ongeveer 4 euro per stuk, generieke opzetborstels kun je voor minder dan 1 euro per stuk vinden.

De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer twee weken voordat je moet opladen. Onder normaal gebruik verstaan we twee keer per dag twee minuten lang je tanden poetsen. Ga je op een korte reis kan je hem dus gerust zonder oplader meenemen. Opladen doe je via een minimalistische stand en het duurt 24 uur voordat hij volledig opgeladen is. Handig is dat je ook een reisetui krijgt waarmee je deze Oral B Pro 2 2500 kunt opbergen. De timer zal om de 30 seconden afgaan zodat je weet dat je naar de volgende zone moet overschakelen. De poetsdruksensor zal je waarschuwen wanneer je teveel druk zet door rood op te lichten. Deze Oral B elektrische tandenborstel kunnen wij aanraden aan de meeste mensen omdat hij over de belangrijkste functies beschikt aan een betaalbare prijs.

2. Philips Sonicare 2 Series

Kwalitatief alternatief voor Oral B

De Sonicare 2-series is een goedkope elektrische tandenborstel van Philips. Hij heeft juist zoals de Oral B Pro 2 2500 een timer van twee minuten en een batterij die 60 minuten lang meegaat. De Philips heeft wel geen poetsdruksensor dat oplicht wanneer je te hard drukt. Verder zijn de opzetborstels iets duurder en niet overal verkrijgbaar zoals die van Oral B. Voor mensen die graag afwisselen in de vorm en hardheid van hun borsteltjes kijken beter naar een Oral B elektrische tandenborstel.

Voor mensen met gevoelige oren kan het een voordeel zijn om te opteren voor een Philips Sonicare. Deze tandenborstels zijn namelijk stiller dan die van Oral B. Een ander verschil met de Oral B Pro 2 2500 is dat na een cyclus van 2 minuten de tandenborstel vanzelf uitvalt in plaats van te herstarten. Dit vinden we een minpuntje omdat we liever zelf bepalen wanneer we klaar zijn met poetsen.

3. Oral b pro 2 2000N

Runner-up elektrische tandenborstel

De Oral B Pro 2 2000N is ook een goede elektrische tandenborstel en is bijna identiek aan de Oral B Pro 2 2500. Beide toestellen hebben een poetsdruksensor, een timer, twee poetsstanden en een batterij die 60 minuten meegaat. Verschil tussen de twee modellen is dat de Oral B Pro 2 2000 over het vertrouwde Oral B design beschikt in het blauw en wit. Ook komt het zonder reisetui zodat het minder gemakkelijk mee te nemen is wanneer je op reis op bent. Maar as de Oral B Pro 2 2500 uitverkocht is dan is deze een goed alternatief. Omdat hij niet over een reisetui beschikt is hij ook iets goedkoper.

Maar het belangrijkste aan de 2000N is dat het een goedkope Oral B elektrische tandenborstel is. Hierdoor heb je de keuze uit een ruime keuze van Oral B en generieke opzetborstels. Het is aangeraden om de opzetborstels om de 3 maanden te vervangen voor een optimaal resultaat. Over een periode van drie jaar moet je dus op ongeveer 48 euro aan extra opzetborstels rekenen wanneer je er van Oral B zelf koopt. Dit is even duur als het toestel zelf, daarom raden we ook aan om eens generieke opzetborstels te proberen.

4. Oral B Genius 10000

Oral B elektrische tandenborstel met Bluetooth en app

De Oral B Genius is een elektrische tandenborstel met alles erop en eraan. Dankzij een meegeleverde houder kan je via je een app op je smartphone kijken hoe je moet poetsen. Na de poetsbeurt krijg je feedback over wat er goed en slecht was. Standaard krijg je 3 verschillende borstels meegeleverd die elk een eigen functie hebben. Bovendien heb je een krachtiger toestel dat 20% meer rotaties per minuut heeft ten opzichte van een normale tandenborstel. Het is ook van de weinige toestellen met zes verschillende poetsstanden. Zo is er bijvoorbeeld een speciale staden voor mensen met gevoelig tandvlees of mensen die wittere tanden willen.

Dankzij een USB-reisetui kun je het gemakkelijk meenemen op reis en opladen. Wij vinden dit meer een gimmick omdat wij op reis een gewone tandenborstel meenemen. Maar voor mensen die vaak reizen en hun elektrische tandenborstel willen meepakken kan dit wel een meerwaarde zijn. De batterij gaat 48 minuten mee en is opgeladen in 12 uur tijd.

Philips Sonicare DiamondClean

Een elektrische tandenborstel met stijlvol laadstation

De Philips Sonicare DiamondClean is een slimme tandenborstel dat is uitgerust met Bluetooth. Hierdoor kun je via een app verbinding maken met je smartphone om feedback te krijgen over de kwaliteit van je poetsgedrag. Deze Philips elektrische tandenborstel is een van de duurste en meest volledig uitgeruste modellen op de markt. Naast het mooie design, zijn er ook een heleboel accessoires inbegrepen in de doos. Zo krijgen we een verharde case om je tandenborstel en borsteltje in op te bergen, een glas dat fungeert als een design staan en laadstation. De case biedt plaats voor je tandenborstel en 2 borstelkoppen.

“Philips elektrische tandenborstel met Bluetooth”

Een van de handigste functionaliteiten van de Philips Sonicare DiamondClean is hoe hij de timing functie aanpakt. Het zal iedere 30 seconden zeer kort stoppen met poetsen, waardoor je perfect weet wanneer je aan je volgende kwadrant mag beginnen. Wanneer je 4 maal 30 seconden hebt gepoetst weet je dat je klaar bent. Bovendien heb je op deze manier in elke hoek evenveel gepoetst. Wanneer het volledig opgeladen is kan je zonder probleem een 3-tal weken voort. Het is namelijk voorzien van een batterij die bijna een anderhalf uur meegaat. Goed voor een 42 tal poetsbeurten van 2 minuten.

Elektrische tandenborstels vergelijken

Is een elektrische tandenborstel nodig?

Nee, je hebt niet absoluut een elektrische tandenborstel nodig. Door regelmatig te poetsen met een gewone tandenborstel kun je een goede mondhygiëne onderhouden. Voorwaarde is dat je lang genoeg poetst en met de juiste techniek. Tandartsen raden doorgaans twee verschillende methodes aan. De Bass-methode waar je de tandenborstel in een hoek van 45 graden op de grens van je tanden en tandvlees plaatst. Door korte heen-en-weergaande bewegingen te maken kun je de tandplak op de rand van je tandvlees verwijderen. Bij de ‘circulaire poetsmethode’ zet je de tandenborstel recht op je tanden en maak je kleine cirkelvormige bewegingen. Meer info over poetstechnieken kan je terugvinden op de volgende pagina.

tandenborstel of elektrische tandenborstel

Ook al heb je niet noodzakelijk een elektrische tandenborstel nodig, het heeft wel een paar voordelen ten opzichte van een manuele tandenborstel. Zo hebben de meeste elektrische tandenborstels een ingebouwde druksensor om je aan te geven wanneer je te hard aan het poetsen bent. Een van de meest gemaakte fouten zijn namelijk mensen die te hard poetsen met een manuele tandenborstel. Door dit te combineren met het gebruik van tandpasta met schurende deeltjes heb je een verhoogde kans op het beschadigen van je tandglazuur. Verder is een elektrische tandenborstel voorzien van een ingebouwde timer zodat je altijd weet wanneer je voldoende hebt gepoetst. Waar een tandenborstel tekort komt is in het verwijderen van hardnekkige etensresten tussen de tanden. Hiervoor gebruik je best flosdraad of interdentale borstels.

Wat is de beste elektrische tandenborstel?

De beste elektrische tandenborstel is degene die je veel gebruikt. Het belangrijkste aan een elektrische tandenborstel zijn namelijk niet alle bijkomende opties zoals verschillende poetsstanden, Bluetooth of een speciale reisetui. Om een goede mondhygiëne te onderhouden moet je vooral regelmatig poetsen en bij voorkeur elektrisch. Wil je nog een stap verder gaan raden we aan om ook minstens een keer per dag te flossen. Dit is vooral belangrijk om etensresten tussen de tanden te verwijderen waar een tandenborstel moeilijk aan kan.

Een elektrische tandenborstel is evenwel het belangrijkste gereedschap in de badkamer. De tandplak die zich dagelijks op onze tanden zetten wordt het best verwijderd met een tandenborstel. Een elektrische tandenborstel verwijderd vaak het dubbel aantal tandplak in vergelijking met een manuele tandenborstel. Dit komt omdat de meeste mensen niet de juiste poetstechniek gebruiken om hun tanden te poetsen met een manuele tandenborstel. Wij raden dus aan om een elektrische tandenborstel aan te schaffen.

Een goede mondhygiëne is belangrijk voor iedereen, jong en oud. Maar een goede mondhygiëne is extra belangrijk voor diabetici. Mensen die lijden aan diabetes zijn sowieso al gevoeliger aan ontstoken tandvlees en de bacteriën die in de bloedbaan terechtkomen kunnen de bloedsuikerwaarden verstoren. Om een goede mondhygiëne te bekomen is een dagelijkse verzorging van het gebit nodig. Door uw gebit dagelijks te onderhouden kan u cariës, tandvleesontstekingen en onprettige bezoeken bij de tandarts vermijden.

elektrische tandenborstel 2020

Waarom tanden poetsen belangrijk is

Een slechte mondhygiëne kan in slechte gevallen leiden tot bacteriën in de mond die via tandabcessen of tandvleesontstekingen in de bloedbaan terechtkomen. Bacteriën die via de mond in de bloedbaan terechtkomen kan een negatieve impact hebben op uw gezondheid:

  1. De bacteriën die in de bloedbaan terechtkomen komen in het hart terecht en kunnen daar broeihaarden vormen. Dit zorgt voor een ontsteking aan de binnenkant van uw hart en is ook gekend als endocarditis. In extreme gevallen kunnen de bacteriën die in het hart terechtkomen zorgen voor een hartaanval.
  2. Mensen die lijden aan diabetes zijn sowieso al gevoeliger aan ontstoken tandvlees en de bacteriën die in de bloedbaan terechtkomen kunnen de bloedsuikerwaarden verstoren. Diabetici moeten dus extra aandacht besteden aan een goede mondhygiëne.
  3. Het is ook mogelijk dat de bacteriën via de bloedbaan voor een ontsteking van de gewrichten kan zorgen. Dit zal de pijn verergeren voor mensen die al last hebben van reuma.
  4. Mensen die een longontsteking hebben of lijden onder een chronische longziekte kunnen ook achteruit gaan ten gevolge van slechte mondverzorging.
  5. Ook zwangere vrouwen moeten extra aandacht besteden aan een goede mondverzorging omdat de kans op ontstekingen in de mond veel groter zijn wegens schommelingen van de hormonen.

De negatieve impact van bacteriën die via ontstekingen in de mond in de bloedbaan terechtkomen blijft niet beperkt tot de 5 bovenvermelde punten. De bacteriën kunnen overal in het lichaam terechtkomen en een negatieve impact hebben op alle organen, van het het hart tot de hersenen en de nieren.

U heeft er dus alle belang bij om dagelijks uw tanden te poetsen. Het doel van uw tanden te poetsen is om voedselresten, vlekken en tandplak te verwijderen. De meeste problemen ontstaan door de langdurige aanwezigheid van tandplak (langer dan 24u). Tandartsen en andere specialisten raden daarom aan om minstens 2 keer per dag uw tanden te poetsen. Het best doe je dit na je ontbijt en juist voor het slapengaan.

Wat is een goede elektrische tandenborstel

Hieronder overlopen we de belangrijkste kenmerken van een goede elektrische tandenborstel.

Opzetborstels

Voor je verder leest weet gewoon dat we hier de verschillen proberen uit te leggen tussen de 2D Oral B opzetborstels, de 3D Oral B opzetborstels en de Sonicare opzetborstels. De Oral B opzetborstels zijn zogezegd roterende opzetborstels terwijl de Philips Sonicare opzetborstels sonische opzetborstels zijn die niet roteren maar vibreren. Aangezien er klinische studies zijn die zowel in het voordeel van Oral B als in het voordeel van Sonicare pleiten raden we u aan om niet teveel belang te hechten aan deze eigenschap. Het belangrijkste is dat je veel keuze hebt en goedkope opzetborstels kunt vinden. Aangezien er meer opzetborstels van Oral B bestaan geven we ook de voorkeur aan een Oral B elektrische tandenborstel.

welke opzetborstel oral b elektrisch

Timer

Een timer is belangrijk om aan te geven of je lang genoeg poetst om tandplak te verwijderen. ij voorkeur kies je voor een elektrische tandenborstel met een interval timer. Een interval timer geeft namelijk om de 30 seconden een signaal om naar de volgende zone over te schakelen. Na twee minuten heb je dus je vier zones even veel aandacht gegeven.

Poetsdruksensor

Een poetsdruksensor zal afgaan wanneer je teveel druk zet op je tanden tijdens het poetsen. Meestal gaat een elektrische tandenborstel dit aangeven door een rood licht te laten branden. Door te hard te poetsen riskeer je je tandvlees te beschadigen. Daarom is het handig voor degenen onder ons die bruusk poetsen om een elektrische tandenborstel aan te schaffen met een poetsdruksensor.

Batterij

De meeste modellen hebben een accu die tussen de 28 en 84 minuten meegaat. Indien we onze tanden tweemaal per dag gedurende 2 minuten poetsen wilt dat dus zeggen dat de goedkoopste modellen na 1 week terug moeten opladen. De duurdere modellen gaan maar liefst 3 weken mee. Persoonlijk vind ik het niet erg om mijn tandenborstel regelmatig op te laden maar mijn vriendin haat het om elke week de lader achteraan de kast te gaan zoeken. Hou er ook rekening mee dat de accu over tijd zal slijten. In andere woorden zal je de goedkoopste elektrische tandenborstel op lange termijn om de 2-3 dagen moeten opladen.

Oplaadtijd

De oplaadtijd geeft aan hoe lang je je elektrische tandenborstel moet opladen alvorens de accu volledig is opgeladen. De oplaadtijd varieert meestal tussen de 12 uur bij de duurdere modellen en 24 uur bij de goedkopere modellen. Persoonlijk vind ik dit geen punt om veel aandacht aan te besteden.

Beste elektrische tandenborstel

Bluetooth

De meeste onder jullie zullen zich terecht de vraag stellen: waarom heb ik een tandenborstel nodig met Bluetooth? Een terechte vraag vind ik persoonlijk, het antwoord op deze vraag is ‘nee’ voor de meeste onder ons. Voor de mensen die graag een gedetailleerd overzicht hebben van hoe ze hun tanden poetsen hebben is Bluetooth wel een toegevoegde waarde. Door je elektrische tandenborstel te verbinden met je smartphone (compatibel met zowel Android als iOS) kun je tijdens het poetsen een aantal zaken opvolgen.

Bij de eerste poetsbeurt wordt er een 3D map gemaakt van je tanden. Tijdens het poetsen gaat je app aangeven waar je te hard gepoetst hebt of welke tanden je te lang of juist te kort hebt gepoetst. Het houd ook de tijd bij en zal je aangeven wanneer de 2 minuten om zijn. De applicatie laat je ook te toe om doelen te stellen, te registreren hoe oud je opzetborstel is en wanneer het aan vervanging toe is. Maar er is 1 feature dat echt een toegevoegde waarde is. Je kan een doel zetten voor een specifieke tand op aanraden van je tandarts. Het kan zijn dat je daar bijvoorbeeld een kroon waardoor je die tand anders moet poetsen dan de rest van je tanden. De app houdt dit allemaal bij en geeft je in een handig formaat feedback over je poetstechniek. Juist zoals ik meer motivatie gevonden heb om te gaan lopen nadat ik een smartwatch had gekocht, vond ik meer motivatie om mijn tanden grondig te poetsen met het gebruik van de Oral B Bluetooth app.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.